Ημέρα εκπαίδευσης για την αξιολόγηση της Παράκτιας Διάβρωσης, οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την 1η Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «TRITON». Επίσης διεξήχθη ενημερωτική ημερίδα για την Εφαρμογή Public Participation Geographic Information System (PPGIS), που οργανώθηκε από την Εύξεινο Πόλη, εταίρο του προγράμματος.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Τάκης Παπαδόπουλος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και, στο χαιρετισμό του, τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην προστασία των παράκτιων περιοχών σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.
Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις είχαν σημαντική απήχηση στα στελέχη των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, ενεργούς πολίτες και το πολιτικό προσωπικό των τοπικών κοινωνιών.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στην χρήση των δορυφορικών και γεωτεχνικών δεδομένων για την κατασκευή έργων υποδομής στην παράκτια ζώνη του Πατραϊκού κόλπου αλλά και στην χρήση και διαχείριση του διαδικτυακού λογισμικού «Meteoview2» για την αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται από τον εξοπλισμό του Παρατηρητηρίου Παράκτιας διάβρωσης που έχει δημιουργηθεί χάριν στο TRITON.
Κατά τη διάρκεια της Ημέρας Πληροφόρησης για την Εφαρμογή του Public Participation Geographic Information System (PPGIS), παρουσιάστηκε η χρήση δορυφορικών εικόνων για την αξιολόγηση της παράκτιας διάβρωσης, καθώς και η χρήση του διαδικτυακού Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών που εφαρμόστηκε στην παράκτια ζώνη της Δήμος Μεσολογγίου
Το βίντεο από τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική γλώσσα, είναι αναρτημένο στο κανάλι youtube της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Σημειώνεται ότι το έργο Triton διαχειρίζεται η Περιφέρεια της Απουλίας (επικεφαλής εταίρος), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής (CMCC) και η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εδαφικής Συνεργασίας Εύξεινη Πόλη.
(Δελτίο Τύπου)