Στην πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμες οι αρχές απέναντι στην πύρινη απειλή, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, από το Χελιδόνι που βρέθηκε χθες το απόγευμα.
"Δυστυχώς είναι μία πολύ κακή μέρα, δύσκολη μέρα για όλους και κυρίως για τους ανθρώπους που είναι ακόμα δίπλα στο πύρινο μέτωπο και δίνουν τη μάχη τους. Βλέπουμε ακόμα απέναντι μας τις φλόγες και δίπλα τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις, να δίνουν πραγματική μάχη. Υπήρχαν διάφορες διακυμάνσεις σήμερα, ο αέρας μία δυνάμωνε μία ελαττώνονταν, πραγματικά έπεσαν όλοι επάνω με διάθεση φυσικά να σβήσουν τη φωτιά, η πυροσβεστική ήταν παρούσα με τη συνδρομή όλων και του δήμου και της περιφέρειας και όλους όσοι έχουν την αρμοδιότητα να συνδράμουν σε αυτό, η Πολιτική Προστασία, ευτυχώς υπήρξε η σοβαρή συνδρομή των εναέριων μέσων που θεωρώ ότι έδωσε μία σημαντική βοήθεια στην καταπολέμηση αυτής της φωτιάς. Εγώ θεωρώ ότι η νύχτα είναι κρίσιμη, οι προβλέψεις λένε ότι δεν θα έχουμε ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι αύριο με το πρώτο φως της ημέρας θα μπορέσουμε και πάλι με την συνδρομή των εναέριων μέσων να δώσουμε το οριστικό χτύπημα στην απειλή αυτή" σχολίασε ο κ. Φαρμάκης.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι "... ηδη με πρωτοβουλίες μας, έχει υπάρξει μία πάγια συνεργασία ημών και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, και μάλιστα προχθές ψηφίσαμε σαν έργο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων την πάγια συνδρομή μας στα σώματα ασφαλείας και φυσικά στην Πυροσβεστική για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Ένα ποσό περίπου 360.000 ευρώ ανά έτος, δημιουργήσαμε δηλαδή έναν κουμπαρά, μέσα από τον οποίο θα καλύπτονται πάγιες ανάγκες των ανθρώπων αυτών, που καθημερινά δίνουν αγώνα. Ταυτόχρονα συνεχίσαμε την δράση που έχει να κάνει με την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων και σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή, την συνδρομή μέσω της προμήθειας, μη επανδρωμένων αεροσκαφών για ακριβώς την διαδικασία της πρόληψης και όχι της καταστολής του συγκεκριμένου ζητήματος.
Θεωρώ, ότι η πρόληψη είναι το μυστικό, στο ζήτημα της φωτιάς, ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί αυτό. Αυτό που θα πρέπει να γίνει και θα γίνει από μέρους της Περιφέρειάς μας, θα είναι πραγματικά να τα δώσουμε όλα, ότι σημαίνει αυτό και σε ενέργεια αλλά και σε πόρους, όσον αφορά στην υλοποίηση αυτού του ζητήματος, γιατί νομίζω ότι έχει γίνει μάθημα στη χώρα μας και φυσικά στην περιοχή μας πολύ περισσότερο, το έχουμε πληρώσει πολύ πολύ ακριβά, η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν θα πρέπει να μείνουν απέξω και δεν έχουν μείνει απέξω οι πολίτες και η ευαισθησία τους. Ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών που δυστυχώς βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια έχουν ως λόγο τον ανθρώπινο παράγοντα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, οι πολίτες, όχι μόνο η πολιτεία, η πολιτεία έχει το ιερό καθήκον να το κάνει, οι πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση να προσέχουν ιδίως όταν μπαίνουμε σε περιόδους αντιπυρικής προστασίας, να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και φυσικά να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές. Γιατί το κακό στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπό μας εμείς το κάνουμε, κανένας άλλος..." κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας.