Χρηματοδότηση ύψους 1,9 εκατ. ευρω από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»
«Ο τόπος μας διηγείται την ιστορία του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Ήρθε η ώρα, με σύγχρονα μέσα, να αναδείξουμε την ταυτότητά και τον ρόλο της Δυτικής Ελλάδας. Εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ δράσεις που θα προβάλλουν τη γη του Ολυμπισμού, της φλόγας της ειρήνης και της συναδέλφωσης. Οι επετειακές εκδηλώσεις του 2021 είναι η αφορμή ώστε η Δυτική Ελλάδα να μεταδώσει απ άκρη σ’ άκρη το μήνυμα ότι είναι η Γη της Φλόγας της λευτεριάς και των μεγάλων αγώνων για την αναγέννηση της πατρίδας».
Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 με αφορμή την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» της πράξης «Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Βάσει αυτής, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί με 1,9 εκατ. ευρώ την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών για την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, θέτοντας στο επίκεντρο τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την ελληνική επανάσταση του 1821.
Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών, σύγχρονων υπηρεσιών και εφαρμογών. Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιούνται ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες για την δημιουργία ψηφιακού θεματικού πάρκου, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και θεματικές παραγωγές όπως η δημιουργία ντοκιμαντέρ με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και μνημείων της περιοχής, ιστορικών γεγονότων και αναφορών.
Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία Ψηφιακού Θεματικού Πάρκου, που θα αποτελείται από θεματικούς σταθμούς και θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Δυτική Ελλάδα. Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα περιοδεύσει σε τουλάχιστον δέκα επιλεγμένες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας κι έπειτα θα στεγαστεί σε δύο εμβληματικές πόλεις στα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι.
Επίσης, με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε περισσότερα από 2.500 σημεία ιστορικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Σε αυτά θα αποκτούν πρόσβαση μέσω κινητών τηλεφώνων, φορητών συσκευών (tablets, PDAs, κλπ.) και ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέχοντας μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία για τους χρήστες.
«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821 και την Ελληνική Επανάσταση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί υποδομές που αναδεικνύουν το παρελθόν και σηματοδοτούν το μέλλον. Πρόκειται για δράσεις που πέρα από την ιστορική, παιδαγωγική και πολιτισμική αξία που έχουν, αναμένεται να λειτουργήσουν αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή προσελκύοντας επισκέπτες και διαμορφώνοντας ένα νέο τουριστικό προϊόν» ανέφερε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη για το Συντονισμό των Εκδηλώσεων της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Ανδρέας Φίλιας.