Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 10:17

"Περί φασισμού" - Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ Πύργου Νώντας Κυριαζής

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Για το θέμα της Χρυσής Αυγής και της εκπροσώπησης της στο ΔΣ Πύργου, έγινε πολύς λόγος την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος του ΔΣ Νώντας Κυριαζής θέλησε να τοποθετηθεί για το θέμα μιας και τα βέλη βρήκαν και αυτόν, επειδή δεν έλαβε κάποια απόφαση αποβολής της συγκεκριμένης παράταξης από το σώμα.

Ο κ. Κυριαζής σημείωσε μεταξύ άλλων στην απάντησή του πως "ο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Υπουργό των Εσωτερικών, ο οποίος, και μόνον αυτός έχει δικαίωμα να παύσει αιρετούς "για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση του οικείου Επόπτη Ο.Τ.Α. και σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου" αποτελούμενου από ανώτατους τακτικούς δικαστές.

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ Πύργου

"Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο φασισμός δεν είναι μόνο ιδεολογία αλλά κυριότατα στάση ζωής. Πολλές φορές το τέρας αυτό εμφανίζεται καθαρά κι είναι πανταχόθεν ορατό. Άλλοτε είναι υφέρπον και εκδηλώνεται ως συμπεριφορά που θέλει να συκοφαντήσει , να σπιλώσει, να εξοντώσει ηθικά και ψυχολογικά. Πρέπει λοιπόν, να είμαστε επιφυλακτικοί και υποψιασμένοι απέναντι σε όσα ακούμε και βλέπουμε γύρω μας.

Οι κατηγορίες στο πρόσωπο μου, για την στάση μου ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, με παρουσιάζουν ως κάποιον που κινείται από ταπεινά ελατήρια. Είναι αυτονόητο ότι ο κατ' εξοχήν δημοκρατικός θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου δεν δείχνει καμία ανοχή σε αυτούς που επιβουλεύονται τους θεσμούς της δημοκρατίας. Ο λύκος που ντύθηκε αρνάκι και τιμητής μπήκε στη θέση του και πολιτικά και με τη σφραγίδα της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε. Το αυγό του φιδιού είναι πάντα εδώ και οι ενεργοί πολίτες επαγρυπνούμε για να εμποδίσουμε πάση θυσία την εκκόλαψη. Δεν συγκαταλέγομαι σε αυτούς που αδιαφορούν για τον κίνδυνο ή τον υποτιμούν. Δεν είμαι όμως κι από αυτούς που πυροβολούν με άσφαιρα ή παραβιάζουν τους κανόνες της δημοκρατίας και εκτρέπονται του θεσμικού τους ρόλου για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να κάνουν μικροπολιτική.

Δεν επεδίωξα και δεν επιδιώκω θέσεις και οφίτσια για να ικανοποιήσω ματαιοδοξία και τσέπη. Μετέχω στα κοινά για να συμβάλλω με την όποια δύναμή μου στη βελτίωση των όρων ζωής των συμπολιτών μου. Δε διακατέχομαι από σύνδρομα επίδειξης και μεγαλομανίας, αλλά από τη φιλοδοξία να γίνω μέρος της λύσης των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά της η τοπική μας κοινωνία.

Λοιπόν, οι ελάχιστοι άσπονδοι φίλοι που με στοχοποιούν και με συκοφαντούν δεν ξέρω ποια ικανοποίηση βρίσκουν σε αυτό. Δεν είμαι αυτό που προσπάθησαν να με παρουσιάσουν. Δηλαδή, ανεκτικός ή φιλικά προσκείμενος στο ναζιστικό μόρφωμα. Ήμουν, είμαι και θα είμαι απέναντι.

Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Υπουργό των Εσωτερικών, ο οποίος, και μόνον αυτός έχει δικαίωμα να παύσει αιρετούς << για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση του οικείου Επόπτη Ο.Τ.Α. και σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου>> αποτελούμενου από ανώτατους τακτικούς δικαστές ( άρθρο 237 νόμου 3852/10 όπως αντικαταστάθηκε με το νόμο 4555/18).

Επομένως είναι φανερό ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου που γνωρίζει τη νομοθεσία και μάλιστα πιστεύει στη Δημοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να ενεργήσει ως Υπουργός των Εσωτερικών".

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 13:13

Σχετικά Άρθρα

  • Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου : Ο εσωτερικός έλεγχος του 2023 έφερε εντάσεις
    Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου : Ο εσωτερικός έλεγχος του 2023 έφερε εντάσεις

    Αντωνακόπουλος προς Κυριαζή «Είσαι ψεύτης»

    Στ. Καννής : Απαράδεκτη συμπεριφορά για έναν πρώην δήμαρχο

    Διαξιφισμούς, αλληλοκατηγορίες και εντάσεις καθώς και πολλά ερωτηματικά για την παρελθοντική οικονομική διαχείριση του Δήμου Πύργου προκάλεσε η ενημέρωση για τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε για το έτος 2023 στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, παρά διευκρινήσεις για την συνολική κατάσταση.

    Οι τόνοι ανέβηκαν για άλλη μια φορά, τα ερωτήματα προς τον ορκωτό λογιστή Νίκο Κουτουβίνη, που ήταν παρών για να ενημερώσει το σώμα, έπεφταν «βροχή» από τους δημοτικούς συμβούλους, για να καταλήξει ένα δημοτικό συμβούλιο με τον κ. Αντωνακόπουλο να αποκαλεί «ψεύτη» τον κ. Κυριαζή, την αποχώρησή του από την αίθουσα, και αιχμές για έναν «χρεωμένο δήμο» και υπεροστολογημένες αναθέσεις.

    «Καταλαβαίνω την ενόχληση του κ. Αντωνακόπουλου, δεν αντέχει και δε θέλει να ακούει τις αλήθειες γιατί είχε μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στον κ. Κουτουβίνη» είπε ο Νίκος Θεοδώρου και συνέχισε «με διάφορα ΑΦΜ, είτε προσωπικά στον ίδιο, είτε με διάφορες εταιρίες που τον χρησιμοποιούσαν έδινε αδιαπραγμάτευτα απευθείας αναθέσεις σε εσωτερικούς και ενδογενείς ελέγχους με πολλά 37χίλιαρα». Τόνισε ότι ο έλεγχος που θα κάνει η νυν Δημοτική Αρχή θα είναι πιο οικονομική και υπογράμμισε ότι ο έλεγχος ήταν ελλιπής, αφού δεν υπήρχε το σκέλος που εντοπίζει τους οικονομικούς χειρισμούς αιρετών. Ο κ. Θεοδώρου κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι δεν διοικούσε με σώφρονα τρόπο τον Δήμο και πως υπήρξε κακοδιαχείριση των οικονομικών.

    dim sim2

    Στ. Καννής: Απαράδεκτη συμπεριφορά για έναν πρώην δήμαρχο

    «Ο κ. Αντωνακόπουλος έχει επιλέξει έναν τρόπο αντίδρασης θεωρώντας ότι μπορεί πλέον να διακόπτει το λόγο αν διαπιστώνει σύμφωνα με το μέτρο δικό του ότι ο συνομιλητής του λέει…ψέματα. Όπως αποκάλεσε, τερατώδη, τον κ. Κυριακή ψεύτη. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα για έναν άνθρωπο που διετέλεσε δήμαρχος για 4 χρόνια» είπε ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, και συνέχισε «Μάλλον είναι στεναχωρημένος γιατί θυμάται την αρχή της πτώσης του. Τέτοια μέρα πέρυσι υποδομήθηκε ο μύθος του και μια βδομάδα μετά απώλεσε το δημαρχιακό αξίωμα. Αυτό πλέον δεν μπορεί να το αποδεχτεί ο κ. Αντωνακόπουλος και η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη για πρώην δήμαρχο. Ας πάει να γράψει φιλοσοφικά πράγματα στο facebook, εκεί όπου έχει μια πλήρη δραστηριότητα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει τις αντοχές του διαλόγου και της αντιπαράθεσης».

    Γιατί τόσες ληξιπρόθεσμες οφειλές;

    Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Διονύσης Μπέλτσος σημείωσε ότι ο περσινός εσωτερικός έλεγχος δεν είναι ολοκληρωμένος καθώς δεν περιλαμβάνει τον μήνα Δεκέμβριο θέτοντας το ερώτημα προς τον ορκωτό λογιστή, ότι ενώ έχουν γίνει ανάλογοι έλεγχοι το 21 και το 22 γιατί δεν επετράπη η συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν τα 3,5 εκ ευρώ. «Για ποια συμμόρφωση διοίκησης μιλάμε βάσει διαχειριστικών ελέγχων; Εμείς θα συνεχίσουμε τα ερωτήματα προς την οικονομική υπηρεσία με κοινοποίηση προς κάθε αρμόδια θεσμική Αρχή Οικονομικού ενδιαφέροντος» κατέληξε.

    Χρεωμένος δήμος

    «Στις 31/12/ 2023 ο Δήμος Πύργου ήταν χρεωμένος» είπε κατηγορηματικά ο αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Νώντας Κυριαζής, εξηγώντας πως «λογιστικά μπορεί να φαίνονταν ότι ο δήμος ήταν εντάξει, όμως αυτό προέκυπτε, γιατί συμπεριλάμβανε στην θετική θέση του προϋπολογισμού το ποσό των 4.321.000 ευρώ, των ανείσπρακτων βεβαιωμένων εσόδων. Αυτά τα χρήματα όμως δεν υπάρχουν και δεν ήταν ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 23». Αποτέλεσμα αυτών, όπως εξήγησε ο κ. Κυριαζής είναι η μεταφορά χρημάτων από τη ΣΑΤΑ για πληρωμές χρεών και έργων.

    Χρ. Αθανάσουλας : Δεν γίνεται πολιτική συζήτηση

    Για συγκρούσεις διαχειριστών και όχι παρατάξεων με διαφορετικές πολιτικές, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Αθανάσουλας. Τόνισε δε ότι τους τελευταίους 10 μήνες επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, και κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά έχουν ειπωθεί συκοφαντίες ή όντως κάποια στοιχεία δεν έχουν ελεγχθεί. «Εκείνο που ξέρω σίγουρα ότι δεν γίνεται, είναι μια πολιτική κουβέντα για μια άλλη πολιτική στον Δήμο. Ο πόλεμος μεταξύ σας είναι ποιος θα πείσει ότι είναι ο καλύτερος διαχειριστής μιας αδιέξοδης και αντιλαϊκής πολιτικής» τόνισε.

  • Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Ομόφωνα το «χρυσό κλειδί» της πόλης στον Εμ. Καραλή
    Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Ομόφωνα το «χρυσό κλειδί» της πόλης στον Εμ. Καραλή

    Θα ονοματοδοτηθεί και αθλητικός χώρος

    Και επίσημα, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου θα δοθεί το «χρυσό κλειδί» της πόλης στον χάλκινο Ολυμπιονίκη Εμμανουήλ Καραλή. Ο κορυφαίος Ηλείος αθλητής θα τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση ενώ δρομολογείται η ονοματοδοσία αθλητικής εγκατάστασης-με επικρατέστερη αυτή της Αγίας Βαρβάρας.

    «Έχουμε ήδη αναφερθεί δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη μεγάλη διάκριση του Πυργιώτη μας, Εμμανουήλ Καραλή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και την κατάκτηση του πανελληνίου ρεκόρ. Είναι μεγάλη τιμή για τον Πύργο ότι αυτό το παιδί κατάγεται από την πόλη μας» τόνισε στη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, και συνέχισε: «Πρέπει να του απονεμηθεί η ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμεται σε πρόσωπα που έχουν ευεργετήσει ή κατέχουν ανώτατο πολιτειακό αξίωμα-όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να απονεμηθεί στον Εμμανουήλ Καραλή το χρυσό κλειδί του Δήμου μας».

    Ο κ. Καννής, είπε επίσης ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την οικογένεια του χάλκινου Ολυμπιονίκη για το χρόνο τέλεσης της απονομής. «Δεν έχει ωριμάσει ακόμη ο χρόνος. Οι υποχρεώσεις και η ανάγκη ξεκούρασης του Ολυμπιονίκη μας, έχουν πάει χρονικά πίσω την τελετή. Όμως θα πραγματοποιηθεί», κατέληξε.

    Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Τάκης Αντωνακόπουλος, πρότεινε να ακολουθήσει και ονοματοδοσία αθλητικής εγκατάστασης προς τιμή του μεγάλου μας αθλητή. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Αθανάσουλας, τόνισε ότι στο χθεσινό συμβούλιο περίμενε μια ολοκληρωμένη πρόταση της τελετής απονομής του χρυσού κλειδιού της πόλης στον Εμ. Καραλή, και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «αν θέλουμε να τιμήσουμε έναν Ολυμπιονίκη, να φροντίσουμε ώστε η πόλη να έχει υποδομές που να γεννάει μεγάλους αθλητές, πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες».

    Τέλος, σε απάντηση ο κ. Καννής, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χώρο, είπε ότι υπάρχει χώρος αντάξιος και κατάλληλος για να ονοματοδοθεί προς τιμήν του Εμ. Καραλή.

  • Καννής στο ΔΣ Πύργου: «Σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα - Θέλουμε να πιάνει τόπο και το τελευταίο ευρώ»
    Καννής στο ΔΣ Πύργου: «Σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα - Θέλουμε να πιάνει τόπο και το τελευταίο ευρώ»

    «Έχουμε κάνει ελέγχους σε όλα τα σχολεία» - Εκτενής συζήτηση για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων και τα προβλήματα της φετινής χρονιάς

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στις ενέργειες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και τις δράσεις που δρομολογούνται αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής στην διεξοδική συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων του Δήμου Πύργου, των υποδομών τους και των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά που παρατηρήθηκαν στην έναρξη λειτουργίας τους. Ο κ. Καννής υπογράμμισε ότι παρά την πίεση του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι καταλληλότητας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα μέσα στη χρονιά, αναφέρθηκε σε δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί -αφήνοντας αιχμές προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για υπέρογκες δαπάνες για τα ίδια ακριβώς έργα-και υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει σθεναρά την ένταξή του σε προγράμματα αναβάθμισης σχολικών κτιρίων.

    «Στους οκτώ μήνες της θητείας μας, ατύπως, έχοντας και αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολιτικό Μηχανικό (σ.σ. Βασίλης Παναγόπουλος), έχει γίνει έλεγχος για την ασφάλεια των κτιρίων αλλά δεν έχει αποτυπωθεί σε χαρτιά. Και θα κατηγορηθούμε γι’ αυτό, όταν ψάχνουμε χαρτιά της προηγούμενης δημοτικής αρχής, των τεχνικών υπηρεσιών, που βεβαιώνουν ότι για την τετραετή θητεία τους τα κτίρια είναι ασφαλή και δεν τα βρίσκουμε! Εμείς όμως έχουμε κάνει ελέγχους και πιστεύουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Και τα κτίρια έχουν ήδη αντέξει. Έχουμε προσλάβει τρεις Μηχανικούς γιατί δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην πρόοδο του αποτελέσματος των τεχνικών υπηρεσιών οι οποίοι δουλεύουν πολλές ώρες πέραν του ωραρίου τους προκειμένου να κάνουν μελέτες για να προχωρήσουμε σε ανακαινίσεις, βελτιώσεις κ.α. Έχουμε προσλάβει επίσης και νομικό σύμβουλο, ο οποίος δίνει λύσεις και σε αυτά τα θέματα, κάνει γνωμοδοτήσεις και αποφεύγουμε τα άσκοπα έξοδα σε ελεύθερους επαγγελματίες Και θα δείτε το αποτέλεσμα της ωφέλειας που θα υπάρχει από την προσφορά της νομικής υπηρεσίας που στοιχειωδώς δημιουργήθηκε στο δήμο μας… Εμείς, ως Δημοτική Αρχή σεβόμαστε το δημοτικό χρήμα. Θέλουμε να πιάνει τόπο μέχρι και το τελευταίο ευρώ και θα αποδίδεται ακριβώς και σε αυτές τις τεχνικές εργασίες για βελτίωση/ανακαίνιση σχολικών κτιρίων».

    Συνεχίζοντας ο κ. Καννής αναφέρθηκε σε μια σειρά εργασιών που ολοκληρώθηκαν όπως και στα ποσά που δαπανήθηκαν, κάνοντας μια αντιστοιχία με τα χρήματα που δόθηκαν από την διοίκηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
    «Για -αποψιλώσεις αύλειων χώρων η προηγούμενη δημοτική αρχή με απευθείας ανάθεση ξόδεψε 24.000 ευρώ και εμείς μόλις 10.300 ευρώ. Είχαμε όφελος 14.000 ευρώ επειδή κάναμε τους απαραίτητους χειρισμούς και τις αναγκαίες συζητήσεις για εξοικονόμηση πόρων. Αντίστοιχα, το 2017 για τις ίδιες εργασίες δαπανήθηκαν 5.500 ευρώ και το 2018 7.300 ευρώ. Για απολύμανση στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η προηγούμενη δημοτική αρχή δαπάνησε 32.600 ευρώ ενώ εμείς 22.000. Για την δευτεροβάθμια, δόθηκε το ίδιο ποσό επίσης, ενώ εμείς 13.000 ευρώ. Το σύνολο ωφέλειας είναι 43.000 ευρώ και αυτά τα χρήματα θα πάνε στα σχολεία… Υπάρχουν τρεις απευθείας αναθέσεις για τη φύλαξη σχολικών μονάδων. Στις 28-8-23 ανακοινώνεται, από την μείζονα αντιπολίτευση η υποψηφιότητα ενός ονόματος. Έναν μήνα μετά, δίνεται στο γιο της υποψήφιας, το ποσό των 37.000 ευρώ για τη φύλαξη των σχολικών μονάδων σε Καράτουλα και Βούναργο ενώ για το 4ο γυμνάσιο και το 2ο ΕΠΑΛ άλλες 37.000 ευρώ. Και πριν έναν χρόνο, στις 16/11/22 είχε δοθεί επίσης ανάθεση άλλες 37.000 ευρώ…Να πώς φεύγουν τα χρήματα και δεν χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των σχολικών κτιρίων και την ασφάλεια των παιδιών μας….»

    Ο κ. Καννής συμφώνησε με τα όσα νωρίτερα είχαν δηλώσει εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, εξήγησε ότι η καθυστέρηση των αναλώσιμων οφείλεται στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών, και δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει σθεναρά την ένταξη του δήμου σε νέα προγράμματα που θα «τρέξουν» σύντομα για τα σχολικά κτίρια.

    Αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις που ήδη έγιναν για τη μη κατάργηση των τμημάτων στο ΓΕΛ Καράτουλα, δήλωσε συμπαραστάτης στο αίτημα των γονιών να μην συγχωνευτούν τα τμήματα της ΣΤ στο 5ο δημοτικό και ενημέρωσε πως τα δεδομένα για το ΕΕΕΕΚ Πύργου άλλαξαν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παρόν οικόπεδο, που ανήκει στην Περιφέρεια για ανέγερση κτιρίου. «Πρέπει να αναδεικνύονται τα προβλήματα αλλά να βρίσκουμε και λύσεις. Σ αυτή την κατεύθυνση προχωράμε και να είστε σίγουροι ότι στο εκπαιδευτικό θέμα θα είμαστε μπροστάρηδες και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τη νεολαία μας» κατέληξε.

    Β. Παναγόπουλος «Θα αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά το μεγάλο πρόβλημα που κληρονομήσαμε»

    Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από την ανάληψη των καθηκόντων της νυν δημοτικής αρχής με τη συγκέντρωση των περίπου 50 αιτημάτων των διευθυντών σχολείων που αφορούν σε μια σειρά εργασιών. «Για τις εργασίες αυτές απαιτείται ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ και αυτή τη στιγμή διαθέτουμε μόνο 150.000 ευρώ. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια ανοιχτή δημοπρασία, με ορίζοντα 2-3 ετών που θα συμπεριλάβουμε όλες τις ελλείψεις ώστε να υπάρχει ένας υπεύθυνος ανά πάσα στιγμή να επέμβει γιατί οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Από την δημοπρασία μέχρι την υπογραφή της σύμβασης η καθυστέρηση μπορεί να αγγίξει και τους 6 μήνες. Σ’ αυτό το διάστημα προβλέπεται από το νόμο ένα ποσοστό 20% του προϋπολογισμού να δοθεί με διαπραγμάτευση για τις τρέχουσες ανάγκες. Αυτός είναι ένας ο τρόπος που σκεφτόμαστε να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά το μεγάλο πρόβλημα που κληρονομήσαμε» τόνισε.

    Αναφερόμενος στην στατική επάρκεια των κτιρίων, ο κ. Παναγόπουλος επανέλαβε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε δηλώσει τα κτίρια εγκαίρως στην πλατφόρμα του ΤΕΕ για τον προσεισμικό έλεγχο-κάτι που έγινε φέτος με την παράταση που δόθηκε- και εξέφρασε την εκτίμησή του για την καταλληλότητα των κτιρίων. Επίσης ενημέρωσε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί τα στοιχεία ώστε να προχωρήσει μελέτη για ΣΕΑΚ ώστε να ενταχθούν κτίρια σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.
    Παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Παιδείας Θοδωρής Κόρδας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκύπτουν από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, τόνισε ότι φέτος οι καθαρίστριες τοποθετήθηκαν πιο νωρίς από ποτέ και υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί για το καλύτερο χωρίς αλόγιστη σπατάλη χρημάτων.

    Δ. Μπέλτσος : Προτάσεις για τα κτίρια

    Μια σειρά προτάσεων, και με την ιδιότητα του Μηχανικού, κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Δέκα» Διονύσης Μπέλτσος, μεταξύ των οποίων αρχιτεκτονική αποτύπωση, τοπογραφικό, έκθεση στατικής επάρκειας, μελέτες κ.α. για να ακολουθήσει η ενεργειακή ταυτότητα. Υπογράμμισε ότι η έλλειψη οικοδομικής άδειας δυσχεραίνει μια τέτοια εξέλιξη σε κτίρια που δεν την έχουν και δεν είχαν φροντίσει οι προηγούμενες διοικήσεις να εξασφαλίσουν, φέροντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Ηλέκτρα» στο οποίο έχουν ενταχθεί πολλά σχολικά κτίρια στη Β. Ελλάδα.

    «Το τι δεν έγινε το ξέρουμε. Δόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για «μπαλώματα που δεν λύνουν το πρόβλημα. Θα πρέπει να εξετάσουμε ποια σχολεία μπορούν να τακτοποιηθούν, αν ανήκουν στην κατηγορία 2 ή 4 και ποια δεν μπορούν γιατί οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να γίνει.«Αν υπήρχε μια στοιχειώδης οργάνωση θα παίρναμε ένα- ένα σχολείο και θα το φτιάχναμε… Δεν γίνονται όλα από τη μία μέρα στην άλλη άλλα κάθε δημοτική αρχή θα έπρεπε να έχει στόχο να νομιμοποιεί 25-30 σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άδεια, δεν έχουμε πυρασφάλεια, δεν έχουμε μελέτες για να τοποθετηθούν τα μέτρα πυρασφάλεια… Η δημοτική αρχή πρέπει να έχει φτιάξει το ΣΕΑΚ και το ΔΗΣΜΕ, διαφορετικά δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα ενεργειακού αποθέματος και κλιματικής κρίσης».

    Ο κ. Μπέλτσος έθεσε εαυτόν στις υπηρεσίες του δήμου, για τον σκοπό αυτό, τονίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει τις μελέτες για το 2ο γυμνάσιο-λύκειο Πύργου με δημόσιο οργανισμό ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης αρκεί να υπάρχει πλήρης συνεργασία. Και κατέληξε προτείνοντας να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και στις δαπάνες που έχουν προηγηθεί για τα σχολικά κτίρια. «Δοθήκανε πολλά λεφτά και η κατάσταση είναι τραγική. Δεν δικαιολογούνται τόσα χρήματα…»

    «Σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμα»

    Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Τάκης Αντωνακόπουλος μίλησε για τις πολλές ελλείψεις σε αναλώσιμα ήδη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και επιρρίπτοντας ευθύνες στην δημοτική αρχή που δεν προνόησε εγκαίρως για την εξασφάλιση αυτών. Δήλωσε επίσης ότι ο προσεισμικός έλεγχος, αν και έχει ξεκινήσει, δεν προχωρά λόγω αδυναμίας ελέγχου των κτιρίων. Σημείωσε ότι την προηγούμενη τετραετία δόθηκαν 550.000 ευρώ σε εργασίες με την βούληση το ποσό να διπλασιαστεί αλλά δεν ψηφίστηκε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο.

    Επίσης υπερασπίστηκε την μεταφορά του ΕΝΕΓΥΛ στη Μυρτιά, η οποία έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛΜΕ Ηλείας και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

    Στην προσπάθεια ένταξης αντισεισμικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» το 2022, αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αργυρόπουλος, ενημερώνοντας ότι κανένας δήμος τελικά δεν εντάχθηκε. Επιπλέον υπερθεμάτισε στην μεταφορά του ΕΝΕΓΥΛ σημειώνοντας ότι οι συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών είναι πολύ καλύτερες από τις προηγούμενες στις εγκαταστάσεις του Αγ. Ιωάννη.

  • ΔΣ Πύργου: Εκπαιδευτικοί φορείς παρουσίασαν τα προβλήματα των σχολείων - «Απαιτούνται χρήματα για την παιδεία»
    ΔΣ Πύργου: Εκπαιδευτικοί φορείς παρουσίασαν τα προβλήματα των σχολείων - «Απαιτούνται χρήματα για την παιδεία»

    Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσίασαν την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κατά τη διάρκεια συζήτησης-ενημέρωσης για την κατάσταση στα σχολεία, τις ελλείψεις και τις κτιριακές υποδομές. Το θέμα συζητήθηκε μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
    Στην χθεσινή συνεδρίαση, παρέστησαν, κατόπιν πρόσκλησης, μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, εκπρόσωποι διδασκόντων, διευθυντές σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και μαθητές.

    Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Αθανάσουλας, ο οποίος έκανε και την εισήγηση του θέματος, αναφέρθηκε στις σημαντικές ελλείψεις των σχολείων επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για «μη σοβαρή ενασχόληση με τα προβλήματα, από τα κτιριακά θέματα μέχρι την έλλειψη αναγκαίων υλικών ακόμη και χαρτί υγείας!» τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε «Είχα δηλώσει ότι αν δεν διανεμηθούν καθαριστικά θα κάνουμε κατάληψη στο δημαρχείο. Μοιράσατε τα καθαριστικά του δήμου, μετακυλώντας το πρόβλημα από τα σχολεία στις δημοτικές υπηρεσίες». Ο κ. Αθανάσουλας συμφώνησε ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά, αλλά καυτηρίασε το γεγονός ότι οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν μια διαχρονική δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση.
    Έκανε λόγο για μη διενέργεια προσεισμικών ελέγχων, ούτε τεχνικών έργων για τη βελτίωση των κτιρίων. Ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να κατασκευαστούν νέα κτίρια και να διεκδικηθούν σθεναρά χρήματα από την κεντρική εξουσία.

    «Να γίνει μητρώο κτιρίων»

    «Η κατάσταση είναι από δύσκολη έως τραγική» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος, μέλος του ΔΣ ΕΛΜΕ Ηλείας. Αναφέρθηκε στην έναρξη του σχολικού έτους που έγινε με σημαντικές ελλείψεις, και εξέφρασε την ανησυχία του για την καταβολή των χρημάτων, με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Είπε επίσης πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο κτιρίων ώστε να γίνει γνωστό ποια έχουν οικοδομική άδεια και ποια όχι αλλά και με ποιες προδιαγραφές έχουν χτιστεί.

    Η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας Μένια Παπουτσή, αναφέρθηκε στα πολλά, εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα των σχολικών κτιρίων, υπογραμμίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νηπιαγωγεία.
    Σε ανάλογο ύφος τοποθετήθηκε και η εκπαιδευτικός του γυμνασίου Βουνάργου Τζένη Μπίθα σημειώνοντας πως «έχουμε γερασμένα σχολεία με νέους μαθητές» και τόνισε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να μεριμνήσει ώστε να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των σχολείων.
    Ο εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Καράτουλα Βασίλης Βασιλειάδης, αναφέρθηκε επιπλέον και στα υπεράριθμα τμήματα μαθητών.

    Απαιτείται «ειδική» αντιμετώπιση

    Με ιδιαίτερα καυστική γλώσσα αναφέρθηκε η διευθύντρια του ΕΝΕΓΥΛ Πύργου Μαρία Δρακοπούλου, τόσο για την μεταφορά του σχολείου στη Μυρτιά για την οποία δεν συμφώνησε ποτέ, όσο και τη σημερινή κατάστασή του.
    «Τα ειδικά σχολεία πρέπει να βρίσκονται σε αστικό ιστό της πόλης κοντά σε δομές υγείας. Λόγω μη επάρκειας βρεθήκαμε από τον Αι Γιάννη στη Μυρτιά αλλά δεν με ενημέρωσε ποτέ κανένας για την τότε απόφαση του ΔΣ και ούτε πήρα πρόσκληση για να διεκδικήσω τα απαιτούμενα». Η κ. Δρακοπούλου μίλησε για σοβαρή έλλειψη υποδομών στο σχολείο, καθώς ακόμη και ο ανελκυστήρας έχει χαλάσει και ζήτησε να ιεραρχηθούν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα.

    Τέλος η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου Αγγελική Πετρόγιαννη, για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο κτιριακό θέμα του σχολείου. «Το ΕΕΕΕΚ Πύργου είναι ένα ζωντανό κύτταρο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά είμαστε 14 χρόνια στα λυόμενα. Ασχοληθείτε με το σχολείο μας. Οι γονείς είναι πλέον στα όριά τους».

    Οι τοποθετήσεις ολοκληρώθηκαν με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου ζητώντας από τον δήμο να διεκδικήσει χρήματα από το κράτος για την παιδεία.

    Δείτε τις τοποθετήσεις για την εκπαίδευση στο video που ακολουθεί από το 17.14

  • ΔΣ Πύργου: Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ
    ΔΣ Πύργου: Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ

    Δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν εισακουστούν τα αιτήματα

    Την πλήρη και αντίθεσή του για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου με έκδοση ψηφίσματος, όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, στην τελευταία συνεδρίαση. Παράλληλα, προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις, όλων των Δήμων της Ηλείας, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα

    Μετά από διεξοδική συζήτηση των μελών του Συμβουλίου και τις προτάσεις που εισακούστηκαν η τελική μορφή του ψηφίσματος έχει ως εξής:

    «Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο Σχέδιο Νόμου τού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τέθηκε σε διαβούλευση από τις 29 Αυγούστου 2024, βάσει του οποίου γίνεται συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου, ο νέος φορέας θα ονομάζεται «Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας» θα εδρεύει στην Αχαΐα, ενώ οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας θα συμμετέχουν σε αυτόν ως μέτοχοι, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

    Το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, μετατρέπει για ακόμα μία φορά, τους δήμους σε απλούς κομπάρσους των προθέσεων του Υπουργείου, αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τις λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του νέου φορέα, ενώ δεν έχουν ξεκαθαριστεί σοβαρά ζητήματα που θεωρούνται απαραίτητα, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της τιμολογιακής πολιτικής των δήμων τού κάθε υπό συγχώνευση ΦοΔΣΑ που θα συμμετέχει στο νέο φορέα, η οποία θα πρέπει να προβλέπεται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δέχεται ο κάθε ΟΤΑ. Τίποτα από αυτά δεν συζητήθηκε με τους δήμους ή τα συλλογικά τους όργανα, και όλα δείχνουν ότι θα καθορίζονται από άλλους και θα έρχονται ως έτοιμες αποφάσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν.

    Όσο για τη διαβούλευση των 15 ημερών, αυτή είναι προσχηματική, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν την κατάλληλη προετοιμασία και τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να καταθέσουν σε ένα τόσο ασφυκτικό διάστημα, τις προτάσεις τους.

    Στα πλαίσια αυτά, εκφράζουμε τους φόβους μας ότι η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει στη συσσώρευση απορριμμάτων σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, όπως αυτή που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι της Ηλείας με πολύ κόπο στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς κι από άλλες περιοχές των τριών νομών του υπό δημιουργία νέου Φορέα.

    Θα πρέπει λοιπόν ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας να συνεχίσει να λειτουργεί με το ισχύον καθεστώς και να προωθηθεί άμεσα η δημιουργία ΚΔΑΥ, όπως προβλέπεται. Σε ενδεχόμενο μη αποδοχής του δίκαιου αιτήματός μας , προειδοποιούμε ότι τόσο ο Δήμος μας όσο και οι λοιποί Δήμοι του Νομού Ηλείας θ’ αναγκασθούμε να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

  • Στο ΔΣ Πύργου ο πατέρας του αδικοχαμένου πιλότου Μ. Τουρούτσικα - «Ο γιος μου πετούσε κάθε μέρα για την ασφάλεια όλων….»
    Στο ΔΣ Πύργου ο πατέρας του αδικοχαμένου πιλότου Μ. Τουρούτσικα - «Ο γιος μου πετούσε κάθε μέρα για την ασφάλεια όλων….»

    Ζήτησε να αποδοθεί τιμή στο γιο του και τον συγκυβερνήτη του - «Ο γιος μου πετούσε κάθε μέρα για την ασφάλεια όλων….» - Καννής «Στις 30 Ιανουαρίου θα υπάρχει ο χώρος τιμής»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε ιδιαίτερα, συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου και ο λόγος δεν ήταν άλλος από την εμφάνιση του Κώστα Τουρούτσικα , πατέρα του αδικοχαμένου πιλότου Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε ηρωικά τη ζωή του με τον συγκυβερνήτη του Phantom Ευστάθιο Τσιτλακίδη όταν έπεσε πριν δύο χρόνια σχεδόν ανοιχτά του Κατακόλου.

    Ο λόγος επίσκεψης του κ. Τουρούτσικα, ήταν να θέσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου προ των ευθυνών τους, καθώς παρά τις υποσχέσεις που είχε λάβει λίγους μήνες μετά το χαμό του γιου του, ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί ένα μνημείο τιμής για τους δύο ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, Μάριου-Μιχαήλ Τοπυρούτσικα και Ευστάθιο Τσιτλακίδη. Κάτι που επιζητά ο ίδιος διακαώς να πραγματοποιηθεί έως τις 30 Ιανουαρίου, την ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον χαμό των πιλότων, για να τιμηθεί η μνήμη τους με κατάθεση στεφάνων.

    Με σκληρή, αλλά τρεμάμενη γλώσσα και ιδιαίτερα φορτισμένος ο κ. Τουρούτσικας είπε: «Με θλίβει αφάνταστα το γεγονός ότι βρίσκομαι στον τόπο που το παιδί μου άφησε την τελευταία του πνοή. Για έναν πατέρα είναι ό,τι πιο δυσάρεστο….

    Θλίβομαι όμως και για το Δημοτικό Συμβούλιο διότι, ενώ πέρασαν δύο χρόνια δεν φρόντισε κανείς ώστε να τοποθετηθεί μια πλακέτα με τις φωτογραφίες των δύο παιδιών, για να αφήσουμε ένα στεφάνι προς τιμήν τους. Αυτό είναι πανελλήνια πρωτοτυπία. Κανένας άλλος Δήμος δεν το έχει κάνει. Έχουν σκοτωθεί πολλοί πιλότοι και παντού τους έχουν τιμήσει στο σημείο της πτώσης….

    Να καταθέσουν ένα στεφάνι στην μνήμη των πιλότων, ένας περαστικός να διαβάσει τα όνοματά τους και να αφήσει ένα λουλούδι, και μήπως η νεολαία προβληματιστεί , παραδειγματιστεί και αναρωτηθεί «γιατί δύο παιδιά 28 χρονών δεν φοβόντουσαν να πεθάνουν;». Πετούσαν κάθε μέρα πάνω απ’ τα κεφάλια σας, με ασκήσεις πολέμου. Πάντα θα μνημονεύονται από την πατρίδα αλλά δεν μου αρκεί…

    Είχα τηλεφωνήσει εγώ προσωπικά στον προηγούμενο Δήμαρχο, έξι μήνες μετά το δυστύχημα και του συζήτησα το θέμα. Μου ζήτησε να έρθω στο Κατάκολο, πήγα και μου είπε «θα το λύσω αμέσως». Μου υποδεικνύει ένα σημείο και έκτοτε χάνεται… Έγιναν οι εκλογές, απ’ ότι έμαθα δεν βγήκε. Ο κόσμος του Πύργου, και δικαίως για μένα, τον έστειλε στην πολιτική ανυπαρξία….».

    Το σχόλιο του κ. Τουρούτσικα προκάλεσε την αντίδραση τόσο του κ. Αργυρόπουλου όσο και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μεσσαλά, ζητώντας του να αποφύγει πολιτικά σχόλια.

    Συνεχίζοντας ο κ. Τουρούτσικας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Καννή στην Τρίπολη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αδικοχαμένου πιλότου, σχολιάζοντας όμως ότι αμέσως μετά δεν κατέστη εφικτή καμία επικοινωνία.

    «Αναγκάστηκα να έρθω εδώ να προχωρήσετε αυτό το θέμα. Θέλω μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, με τη συμπλήρωση των δύο χρόνων να έχει τοποθετηθεί μια πλακέτα με τα ονόματα των δύο παιδιών για να καταθέσουμε στεφάνι. Δε νομίζω να ζητάω πολλά… Γιατί, ο γιος μου και όλοι οι πιλότοι έχουν σκοπό την προστασία σας. Σκέφτονται όλους τους άλλους εκτός των εαυτών τους, γι’ αυτό σκοτώθηκαν…»

    Στάθης Καννής Παραμένω στις δεσμεύσεις μου

    Ο κ. Καννής, αφού αναφέρθηκε στο θλιβερό γεγονός του χαμού των δύο παιδιών αλλά και της επίσκεψής του, λίγο μετά την εκλογή του και πριν αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου, στην Τρίπολη, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα-πιλότου, θύμισε τόσο στον κ. Τουρούτσικα όσο και τα μέλη του Συμβουλίου ότι τότε είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία χώρου τιμής των δύο πιλότων. Και πως την επόμενη χρονιά- στη συμπλήρωση των δύο ετών- ο Δήμος Πύργου θα τιμήσει τους πιλότους για την ηρωική τους θυσία.

    «Ήδη μας έχει απασχολήσει ο τόπος που θα αποδοθεί η τιμή. Δεν έχω απομακρυνθεί από την ιδέα, και είναι σίγουρο ότι στις 30 Ιανουαρίου θα υπάρχει το σημείο που θα θυμίζει τον ηρωικό θάνατο των δύο πιλότων. Και θα τιμηθούν όπως πρέπει, παρουσία και των δύο οικογενειών».

    Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Αργυρόπουλος, θυμίζοντας στον τραγικό πατέρα ότι μια ημέρα μετά το συμβάν η τότε Δημοτική Αρχή τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και πως ο προηγούμενος Δήμαρχος αν και είχε ξεκινήσει την προσπάθεια εξεύρεσης του χώρου τιμής στο Κατάκολο, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία με την τοπική κοινότητα για την πλατεία, και ακολούθησε η προεκλογική περίοδος που δημιουργεί διαρκώς αναβολές…Τέλος ο κ. Αργυρόπουλος υπογράμμισε ότι θα υπάρξει στήριξη στην πρότασης της νυν Δημοτικής Αρχής.

    «Εμείς ζητούμε συγνώμη…»

    Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μπέλτσος ζήτησε ο ίδιος συγνώμη από τον κ. Τουρούτσικα. «Έρχεται ο πατέρας ενός ήρωα να ζητήσει το αυτονόητο ενώ σε άλλον δήμο θα είχε γίνει με γρήγορες διαδικασίες. Από την πρώην και νυν Δημοτική Αρχή δεν άκουσα ούτε μια συγνώμη. Σας ζητώ εγώ συγνώμη γιατί όφειλε ο Δήμος μας να έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες».

    Συγνώμη ζήτησε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Αθανάσουλας «γιατί σας υποχρεώσαμε να έρθετε εδώ και να ξαναφέρετε πόνο στην ψυχή σας. Αλλά και για το γεγονός ότι σας «μάλωσαν» για την εύλογη αγανάκτηση σας...».

    ds pirgou 10 9 2

    ds pirgou 10 9 3

  • Δήμος Πύργου: Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - Ειδική και Τακτική συνεδρίαση (19:30)
    Δήμος Πύργου: Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - Ειδική και Τακτική συνεδρίαση (19:30)

    Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου. Η συνεδρίαση είναι διπλή. Στις 19:30 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η Ειδική Συνεδρίαση με θέμα τους Παιδικούς Σταθμούς για τη σεζόν 2024-2025.

    Στις 19:45 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η τακτική συνεδρίαση με 22 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

    Δείτε εδώ LIVE:

    Τα θέματα των δύο συνεδριάσεων

    ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

    Λήψη απόφασης έγκρισης του υπ’ αριθμ. 1/1-08-2024 πρακτικού της ειδικής επιτροπής επιλογής παιδιών στο Τμήμα Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πύργου για τις εγγραφές της σχολικής περιόδου 2024 - 2025 στους Παιδικούς Σταθμούς.

    ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

    1. Έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου για το νέο σχέδιο νόμου μέσω του οποίου προβλέπεται η συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε έναν φορέα.

    2. Λήψη απόφασης τροποποίησης του Κανονισμού Σήματος Μεταλλίων και Τιμητικών Διακρίσεων του Δήμου.

    3. Λήψη απόφασης έγκρισης της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Β΄ τριμήνου οικ. έτους 2024, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 396/2024 απόφασης – εισήγησης της Δ.Ε.

    4. Λήψη απόφασης έγκρισης της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου οικ. έτους 2024, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 440/2024 απόφασης – εισήγησης της Δ.Ε.

    5. Λήψη απόφασης έγκρισης της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου οικ. έτους 2024, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 450/2024 απόφασης – εισήγησης της Δ.Ε.

    6. Λήψη απόφασης καθορισμού του ύψους των τελών διέλευσης και των τελών χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης και παροχής εγγυήσεων χορήγησης Δικαιωμάτων Διέλευσης στην UNITED FIBER MAE για την εκτέλεση του έργου SYZEFXIS_7434 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΜΑΝ ΠΥΡΓΟΣ, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 393/2024 απόφασης – εισήγησης της Δ.Ε.

    7. Λήψη απόφασης καθορισμού του ύψους των τελών διέλευσης και των τελών χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης και παροχής εγγυήσεων χορήγησης Δικαιωμάτων Διέλευσης στην UNITED FIBER MAE για την εκτέλεση του έργου SYZEFXIS_3050 ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε) , κατόπιν της υπ’ αριθμ. 418/2024 απόφασης – εισήγησης της Δ.Ε.

    8. Λήψη απόφασης για την παραχώρηση ή μη μιας θέσης στάθμευσης επί της οδού Παπαφλέσσα 27 της Δ.Κ. Πύργου, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 411/2024 απόφασης – εισήγησης της Δ.Ε.

    9. Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη τοποθέτησης σήμανσης επί της οδού ΣΠΚ 21 της Δ.Κ. Πύργου, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 412/2024 απόφασης – εισήγησης της Δ.Ε.

    10. Λήψη απόφασης έγκρισης της υπ’ αριθμ. 71/2024 απόφασης του ΝΠΔΔ «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου» με την οποία ψηφίστηκε η 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ έτους 2024.

    11. Λήψη απόφασης έγκρισης της υπ’ αριθμ. 83/2024 απόφασης του ΝΠΔΔ «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου» με την οποία ψηφίστηκε η 4η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ έτους 2024.

    12. Λήψη απόφασης έγκρισης του προγράμματος του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου: «Ελλάδα - Μεγάλη Ελλάδα - Ιταλία, Κοινά πολιτιστικά αντιδάνεια και προκλήσεις στη νέα χιλιετία» και της συνδιοργάνωσης των εκδηλώσεων μεταξύ του Δήμου Πύργου, του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Λιμενικού Ταμείου Πύργου, του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης, του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και τέλος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητήριου.

    13. Λήψη απόφασης για την παράταση προθεσμίας υλοποίησης της μελέτης: ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ - ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ».

    14. Λήψη απόφασης έγκρισης παράτασης χρόνου ολοκλήρωσης απογραφής και καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων της καταργηθείσας δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης με την επωνυμία «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πύργου».

    15. Λήψη απόφασης έγκρισης πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης σπουδαστή ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ Πύργου.

    16. Λήψη απόφασης επιχορήγησης του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως, για την πραγματοποίηση επιστημονικής -ενημερωτικής ημερίδας.

    17. Λήψη απόφασης για την έγκριση των αστικών δρομολογίων του ΚΤΕΛ Ηλείας Α.Ε., για τη θερινή περίοδο έτους 2024, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 413/2024 απόφασης – εισήγησης της Δ.Ε.

    18. Λήψη απόφασης περί ορισμού ή μη επιπλέον τεχνικού υπαλλήλου για τον χαρακτηρισμό και την παραλαβή του φυσικού εδάφους στο οποίο εκτελείται το έργο «Βελτίωση βατότητας στην Αγροτική περιοχή του Κολιρίου (υποέργο Ι)»

    19. Λήψη απόφασης για τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου Μαγούλας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαγούλας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως έδρα και χώρος πραγματοποίησης εκδηλώσεων.

    20. Λήψη απόφασης για τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης: α) μιας (1) αίθουσας του πρώην δημοτικού σχολείου Κολιρίου στο Σύλλογο της Δ.Κ. «ΚΟΛΙΡΑΙΩΝ ΓΗ» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως έδρα και ως χώρος εκδηλώσεων και β) μέρος του προαύλιου χώρου αυτού για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

    21. Λήψη απόφασης για την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου της πλατείας Σάκη Καράγιωργα εμβαδού 20 τ.μ. της Δ.Κ. Πύργου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Καταραχίου για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στις 27-9-2024 με ή χωρίς αντίτιμο.

    22. Λήψη απόφασης τροποποίησης της υπ’ αριθ. 33/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί συγκρότησης επιτροπών Δήμου Πύργου για το έτος 2024, ως προς την Επιτροπή Β.3. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ή ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ – ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΣΥΝΑΦΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και Ε.1. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ.

  • ΔΣ Πύργου: Εντάσεις και αντιπαραθέσεις για το λούνα-παρκ στο Κατάκολο

    Καννής: Εμείς δεν δώσαμε ποτέ άδεια - Πέρυσι λειτουργούσε παράνομα - Διάλογοι για γερά….νεύρα - Αντωνακόπουλος : «Είσαι ψεύτης και συκοφάντης» - Καννής: «Θα σου κάνω μήνυση για αυτόφωρο. ….Καθίστε κάτω. Είτε καθιστός είτε όρθιος το ίδιο φαίνεστε….»

    Σε υψηλούς τόνους, έντονες αντιπαραθέσεις, ακόμη και με απειλές μηνύσεων διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου στη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, κατά τη διάρκεια συζήτησης του πρώτου θέματος για την λειτουργία του λούνα πάρκ στο Κατάκολο, μετατρέποντας για κάποια στιγμή την αίθουσα συνεδριάσεων σε…τρενάκι του τρόμου!

    Ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, απάντησε σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάκη Αντωνακόπουλου, κάνοντας χρήση επίσημα έγγραφα τόσο της φετινής χρονιάς όσο και της περσινής περιόδου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν έχουμε δώσει καμία άδεια. Πέρυσι λειτουργούσε (σ.σ. το λούνα παρκ) παράνομα».

    Ο κ. Καννής αναλύοντας τους νόμους και τα έγγραφα, εξήγησε ότι λόγω του ότι το λιμάνι του Κατακόλου δεν είναι αδειοδοτημένος τουριστικός λιμένας, αρμοδιότητα δεν έχει ο Δήμος Πύργου να εφαρμόσει τους νόμους και να ασκήσει τους ελέγχους αλλά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Αναφερόμενος στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και του ΔΛΤΠ, όταν ο ιδιώτης αιτήθηκε την εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα παρκ, η πρώτη κίνηση ήταν να συσταθεί η αρμόδια το πρωτοβάθμιο συμβούλιο επιθεώρησης ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που ήταν αρμόδιο για να γνωμοδοτήσει, κάτι που η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε φροντίσει να συστήσει. Το Λιμενικό ταμείο χορήγησε άδεια χώρου για την τοποθέτηση ψυχαγωγικών παιχνιδιών –και όχι λειτουργίας-μέχρι τη γνωμοδότηση του συμβουλίου. Το συμβούλιο συνεδρίασε τρεις φορές και στις 23 Ιουνίου διαπιστώθηκε η λειτουργία της εγκατάστασης.

    «Αμέσως, την πρώτη εργάσιμη ημέρα, στέλνεται αναλυτικό τρισέλιδο έγγραφο στη Λιμενική Αρχή που κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επιτροπή ουδέποτε γνωμοδότησε για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας» διευκρίνισε ο κ. Καννής. Ενέργεια που όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα να φύγει τελικά ο ιδιώτης από το χώρο του Κατακόλου. Συνεχίζοντας ο κ. Καννής, παράθεσε έγγραφα του Λιμεναρχείου Κατακόλου με πέντε διαφορετικές ημερομηνίες που ανέφεραν τη περσινή λειτουργία του ίδιου λούνα παρκ με τη λιμενική αρχή να ζητά την άμεση απομάκρυνσή του.

    «Εμείς κάναμε το αυτονόητο. Πέρυσι είχε δοθεί η άδεια λειτουργίας του λούνα πάρκ, χωρίς να λάβουν υπόψιν του τις προϋποθέσεις. Και μας εγκαλούν σήμερα ότι το αφήσαμε να λειτουργεί έτσι, Εμείς όχι μόνο δεν το αφήσαμε να λειτουργήσει, αντιθέτως βάλαμε όλες τις δύσκολες προϋποθέσεις στον επιχειρηματία, προκειμένου να πάρει την άδεια. Την οποία και ποτέ δεν πήρε, γι’ αυτό κάποια στιγμή έφυγε» κατέληξε ο κ. Καννής

    Ατάκες….δηλητήριο

    Οι τόνοι ανέβηκαν την στιγμή που ο κ. Καννής ολοκλήρωσε την ομιλία του, και παρέθεσε όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία όπως ισχυρίστηκε το λούνα παρκ λειτουργούσε πέρυσι παρανόμως με άδεια του κ. Αντωνακόπουλου, με τον πρώην δήμαρχο να τον κατονομάζει «ψεύτη και συκοφάντη».

    Χαρακτηρισμούς που εξώθησαν τον δήμαρχο Πύργου να απειλήσει με μηνύσεις. «Σήμερα θα σου υποβάλω μήνυση για αυτόφωρο. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η φρασεολογία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο».
    Εκείνη τη στιγμή ο κ. Αντωνακόπουλος διαμαρτυρόμενος, σηκώθηκε από τη θέση του με τον κ. Καννή να αντιδρά λέγοντας «Καθίστε κάτω. Είτε καθιστός είτε όρθιος το ίδιο φαίνεστε!»…

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο