Ο κ. Κυριαζής προειδοποίησε για τον κίνδυνο διακοπής των εργασιών του κολυμβητηρίου από τον ανάδοχο, λόγω της μη καταβολής των απαιτούμενων πληρωμών, γεγονός που απειλεί να αφήσει το έργο ημιτελές, όπως συνέβη στο παρελθόν με την κεντρική πλατεία του Πύργου.
Κίνδυνος διακοπής εργασιών για το κολυμβητήριο
«Πρωταρχικός στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι η συντήρηση και η αξιοποίηση όλων των αθλητικών χωρών που υπάρχουν. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές ελάχιστα ή καθόλου δεν ενδιαφέρθηκαν για την συντήρησή τους. Δυστυχώς ο υπάρχων προϋπολογισμός και τα οικονομικά του δήμου, δε μας επέτρεψαν να γίνουν σπουδαία πράγματα την τρέχουσα περίοδο.
Όμως στο νέο προϋπολογισμό, το κομμάτι του αθλητισμού θα καλύπτει σημαντικό μέρος του. Μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι υπάρχοντες αθλητικοί χώροι και όσοι νέοι θα δημιουργηθούν να αποτελέσουν κυψέλες της νεολαίας του Δήμου μας, να καταστούν λειτουργικοί και φιλόξενοι και να καλύψουν τις ανάγκες για άθληση των νέων και όχι μόνο, της περιοχής μας.
Επί των ημερών μας δεν θα παρατηρηθούν ούτε θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος για παράδειγμα επί μεγάλο χρονικό διάστημα το κλειστό γυμναστήριο δε λειτουργούσε, επί δεκαετία και πλέον τα παιδιά μας έτρεχαν και ακόμα τρέχουν στα κολυμβητήρια της Πάτρας ή σε γειτονικές πόλεις» ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Κυριαζής, σημειώνοντας πως η μελέτη για το κολυμβητήριο του Πύργου εκπονήθηκε το 2021, με τη δημοπρασία να πραγματοποιείται το ίδιο έτος και την εγκατάσταση του αναδόχου να λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο του 2023. Ωστόσο, αν και έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ύψους 250.000 ευρώ και έχουν υποβληθεί δύο λογαριασμοί συνολικής αξίας 100.000 ευρώ, δεν έχει καταβληθεί καμία πληρωμή μέχρι σήμερα.
Ο κίνδυνος διακοπής των εργασιών από τον ανάδοχο είναι πλέον υπαρκτός και η πιθανή αποχώρησή του θα σημαίνουν ότι η πόλη θα μείνει χωρίς το τόσο αναγκαίο κολυμβητήριο, με τους αθλητές της να συνεχίζουν να μετακινούνται σε γειτονικές πόλεις όπως η Αμαλιάδα και η Πάτρα.
Έκκληση για άμεση χρηματοδότηση
Ο Αντιδήμαρχος τόνισε επίσης ότι η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που είναι υπεύθυνη για το έργο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι επιτακτική και απαραίτητη. «Κάνω έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, προς την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προς τους βουλευτές, και ζητώ την άμεση χρηματοδότηση του έργου. Δυστυχώς το κολυμβητήριο κινδυνεύει! Δεν αντέχει ο Πύργος άλλη κοροϊδία. Δέκα και πλέον χρόνια τα παιδιά μας τρέχουν για να κάνουν κολύμβηση που κάνουν και πρωταθλητισμό ορισμένα στην Πάτρα, στην Αμαλιάδα και αλλού. Φτάνει πια ο εμπαιγμός, διότι είναι απαράδεκτο ανάμεσα στα άλλα να προστεθεί και το κολυμβητήριο. Και όταν λέω άλλα, είναι γνωστό ότι η πρωτεύουσα της Ηλείας δεν διαθέτει ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, δεν έχουμε αυτοκινητόδρομο, δεν έχουμε τρένο δεν έχουμε τίποτα. Δεν έχουμε και κολυμβητήριο… Πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν αυτά τα χρήματα.» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η μελέτη δεν περιλαμβάνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του κολυμβητήριου
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κυριαζής η ολοκλήρωση του έργου, είναι μόνο ένα βήμα, καθώς δεν έχει προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό η εγκατάσταση του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού. Ο Δήμος Πύργου όμως, είναι διατεθειμένος όπως επεσήμανε στη συνέχεια, να καλύψει το κόστος των πρόσθετων αυτών εργασιών, εφόσον ολοκληρωθεί η τρέχουσα εργολαβία και πληρωθεί ο εργολάβος.
«Και δυστυχώς δεν θα είναι και λειτουργικό μετά την ολοκλήρωση αυτής της εργολαβίας και αυτό διότι δεν έχουν προβλεφθεί στην μελέτη τα μηχανολογικά. Ο Δήμος Πύργου είναι διατεθειμένος να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση χρηματοδοτώντας τις πρόσθετες εργασίες που είναι απαραίτητο να γίνουν μετά την ολοκλήρωση αυτής της εργολαβίας. Αλλά πρέπει να πληρωθεί ο εργολάβος. Είναι αδιανόητο να γίνεται δημοπρασία, να υπογράφονται συμφωνητικά, να εγκαθίσταται ο εργολάβος, να υπάρχει δέσμευση της πίστωσης και να μην υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθεί. Εμείς θα προσπαθήσουμε όχι μόνο το κολυμβητήριο αλλά και άλλοι χώροι να καταστούν λειτουργικοί»
Μελέτη για την αποκατάσταση του κλειστού αθλητικού κέντρου Κούβελου
Πέρα από το κολυμβητήριο, ο Κυριαζής αναφέρθηκε και στην τραγική κατάσταση των υπόλοιπων αθλητικών χώρων. Το κλειστό αθλητικό κέντρο του Κούβελου, ένα έργο που χτίστηκε το 1994, έχει αφεθεί στη μοίρα του, με τη σκεπή να έχει καταρρεύσει και το δάπεδο να είναι κατεστραμμένο. Ο Δήμος έχει εκπονήσει μελέτη για την αποκατάσταση και επαναφορά της λειτουργικότητας του αθλητικού κέντρου, με εκτιμώμενο κόστος 810.000 ευρώ. Ο νέος προϋπολογισμός θα καλύψει τις ανάγκες αυτού του έργου, δίνοντας προτεραιότητα στην αποκατάσταση χώρων που έχουν παραμεληθεί για δεκαετίες.
Χάθηκε η προθεσμία για την απόκτηση οικοδομικών αδειών σε αθλητικά και δημόσια κτίρια
Ο κ. Κυριαζής επεσήμανε επίσης την αδράνεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών όσον αφορά την απόκτηση οικοδομικών αδειών για τα αθλητικά και δημόσια κτίρια, βάσει του νόμου 4495/2017. Η προθεσμία για την τακτοποίηση αυτών των κτιρίων με χαμηλό κόστος έληξε το 2023, και πλέον οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες και ακριβές. Ανέφερε ότι μόνο λίγα γήπεδα διαθέτουν οικοδομική άδεια και ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επέκταση της προθεσμίας.
«Είναι πολλά τα οποία πρέπει να διορθώσουμε. Θέλω να αναφερθώ όμως σε μία μεγάλη παράλειψη της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ενώ, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 είχαν δυνατότητα όλοι οι δήμοι να τακτοποιήσουν τα δημόσια κτίρια είτε αυτά ήταν σχολεία είτε δημοτικά γήπεδα σύμφωνα με το νόμο 4495/2017 που θα μπορούσαν να αποκτήσουν οικοδομική άδεια με ένα απλό τοπογραφικό, με μία απλή αποτύπωση του χώρου, μπορούσαν να τακτοποιηθούν χωρίς χρήματα. Εντούτοις, αυτή η προθεσμία παρήλθε και τα γήπεδα αυτά, μιλάμε για 20 και πλέον γήπεδα ποδοσφαίρου, δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή οικοδομική άδεια. Και θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν και τούτο είναι και χρονοβόρο και βέβαια με μεγάλο κόστος. Ενώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 με ελάχιστο κόστος μπορούσε να τακτοποιηθούν και να ρυθμιστούν όλα αυτά τα ζητήματα. Το μόνο που μας σώζει τώρα είναι η παράταση της προθεσμίας από τον αρμόδιο υπουργό του ΥΠΕΝ. Και θα πρέπει η ΚΕΔΕ βέβαια να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας από τον υπουργό να κάνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσουν τα σχολεία και όλα τα δημοτικά κτίρια να αποκτήσουν οικοδομική άδεια. Η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει ένας αθλητικός χώρος άδεια λειτουργίας και στη συνέχεια άδεια τελέσεως αγώνων. Δυστυχώς, εκτός από τέσσερα – πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου τα υπόλοιπα δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και είναι εγκληματική η αμέλεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών που δεν φρόντισαν να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας ενώ από το 2017 υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση».
Αποδεκατισμένη η Τεχνική Υπηρεσία με επτά υπαλλήλους
Τέλος, ο κ. Κυριαζής, υπογράμμισε ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, με μόλις επτά υπαλλήλους, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι υπερδιπλάσιες. Παρ’ όλα αυτά, η υπηρεσία εργάζεται εντατικά για τη σύνταξη μελετών που θα υποβληθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να εξασφαλιστούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και άδειες λειτουργίας.
«Ήδη βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο γιατί έχουν γίνει τα τοπογραφικά, υπάρχουν οι κατόψεις και είμαστε στο στάδιο της σύνταξης μελετών για την υποβολή στην Π.Υ. ώστε να αποκτήσουν οι δύο μεγάλοι αθλητικοί χώροι το κλειστό γυμναστήριο και το γήπεδο του ποδοσφαίρου, άδεια πυρασφάλειας. Οι τεχνικές υπηρεσίες κατάφεραν σε τόσο λίγο χρόνο με μεγάλη πίεση να έχουν ετοιμαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και θα υποβάλλουμε άμεσα την μελέτη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να πάρουμε το πιστοποιητικό πυρασφάλειας και εν συνεχεία την άδεια λειτουργίας τους.
Προτεραιότητα για τον Δήμο οι αθλητικοί χώροι της πόλης
Κλείνοντας ο κ. Κυριαζής δεσμεύτηκε, ότι μέχρι το τέλος της θητείας της, η δημοτική αρχή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε οι αθλητικοί χώροι της πόλης να είναι αντάξιοι της ιστορίας της και να καλύπτουν τις ανάγκες της νεολαίας, υπογραμμίζοντας τη γειτνίαση με την Αρχαία Ολυμπία και τη σημασία της ύπαρξης σύγχρονων, λειτουργικών αθλητικών εγκαταστάσεων.