Αυτοδιοίκηση

Β. Παναγόπουλος: Αλήθειες & ψέματα για τα Δημοτικά Τέλη

Β. Παναγόπουλος: Αλήθειες & ψέματα για τα Δημοτικά Τέλη

Στην πρόσφατη, της 23-12-20, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, λήφθηκε κατά πλειοψηφία και παρά τις αντιρρήσεις μας (της Αντιπολίτευσης), η απόφαση για τον καθορισμό συντελεστών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2021.

Με την απόφαση αυτή πολλοί δημότες του Δήμου Πύργου, κυρίως όμως πολλοί επαγγελματίες, οι ιδιαιτέρως δηλαδή πληττόμενοι της υγειονομικής κρίσης, καλούνται να πληρώσουν αυξημένα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού εν μέσω βαθειάς ύφεσης και οικονομικών δυσχερειών.

Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε, αδιαφορώντας για τις αντίθετες επισημάνσεις της αντιπολίτευσης, αφενός να επιβάλλει τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στους επαγγελματίες που κάνουν χρήση μη στεγασμένων χώρων αφετέρου να επιβαρύνει με επιπλέον τέλη τους επαγγελματίες (κυρίως της εστίασης και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εν γένει) για την χρήση κοινοχρήστων χώρων.

Όσον αφορά την τελευταία περίπτωση οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν πέραν του αντιτίμου που, ούτως ή άλλως, τους βαρύνει για την χρήση των χώρων αυτών, και επιπλέον ποσό ως τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την ίδια επιφάνεια.

Πρόκειται, μεσούσης της κρίσης, για δυσβάσταχτη επιβάρυνση.

Η απόφαση αυτή, που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία βρίσκεται, κατά την άποψή μου, εκτός νομοθετικής πρόβλεψης, καθόσον τα δημοτικά αυτά τέλη αφορούν κατά τον νόμο και υπολογίζονται για τα ιδιωτικά ακίνητα και όχι για κοινόχρηστους χώρους, ήτοι τις ανήκουσες στους δήμους επιφάνειες.

Πέραν αυτού όμως, η επιβολή αυτής της υποχρέωσης και μάλιστα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή βάζει «θηλιά στον λαιμό» των καταστηματαρχών.

Η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν στηρίζει ως οφείλει τους επαγγελματίες αλλά αντιφατικά τους οδηγεί σε βέβαια αδιέξοδα και μοιάζει να μην απεύχεται να «μπουν λουκέτα» στα καταστήματά τους.

Τα παραπάνω χωρίς τυπική ή ουσιαστική και πάντως πειστική αιτιολογία αφού τα περί δήθεν μείωσης των προσδοκώμενων εσόδων δεν μπορεί να αληθεύουν. Η ΚΕΔΕ μάλιστα δηλώνει ότι στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα ότι με την πρόσφατη διαδικασία υποβλήθηκαν 1.869.050 δηλώσεις για ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με αποτέλεσμα την αύξηση των δηλωθεισών επιφανειών κατά 60,6 εκατομμύρια τ.μ. και την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων ύψους 90 εκατ.ευρώ ετησίως για τους δήμους.

Άλλες 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις αφορούσαν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών που συμμετείχαν στη διαδικασία να φτάσει τα 3,1 εκατομμύρια. Για το 2021 το συνολικό όφελος των δήμων σε πρόσθετα έσοδα θα φτάσει τα 160 εκατ.ευρώ λόγω και της τμηματικής είσπραξης των αναδρομικών τελών του έτους 2020. Ανάλογου ύψους συνολικό όφελος θα έχουν οι δήμοι και το 2022, όταν θα συνεχιστεί η τμηματική είσπραξη των αναδρομικών τελών του 2020.

Δεν αληθεύουν επομένως τα περί αναμενόμενης μείωσης των δημοτικών εσόδων που χρησιμοποιείται από την Δημοτική Αρχή, αορίστως, ούτως ή άλλως, ως «δικαιολογία» για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ήτοι το χαράτσι που επικρέμαται επί των κεφαλών των δημοτών.

Βασίλης Παναγόπουλος
Πολτικός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα