Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού δήμου Πύργου Χάρης Μικελόπουλος μετά από δημοσιεύσεις στα social media τοποθετήθηκε για το θέμα των έργων του Ηλείου ζωγράφου Θέμη Τσιρώνη.
“Οφείλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα και να πληροφορήσω τους συνδημότες μου αλλά και τους κατοίκους του Αγίου Ιωάννη σχετικά με τους πίνακες ζωγραφικής του μακαρίτη Θέμη Τσιρώνη καθώς το θέμα πήρε διαστάσεις με δημοσιεύματα και στον τοπικό τύπο.
Σε μια ανάρτησή μου στο facebook που δεν είχε αναφορά σε αυτό το θέμα, δέχθηκα σχόλια από τον κ. Γιάννη Καλόφωνο προσβλητικά κατ’ εμέ, καθώς με αποκάλεσε Πρόεδρο του «Μπολιτισμού», «πολύ λίγο για την πόλη και την ιστορία της» διότι δεν έκανα τίποτα επί ένα χρόνο για την υπόθεση των πινάκων ζωγραφικής του λαϊκού ζωγράφου Θέμη Τσιρώνη ο οποίος έθεσε ο ίδιος τέλος στην ζωή του δυστυχώς.
Ο κ. Καλόφωνος με ενημέρωσε για το συμβάν, για λεπτομέρειες που θεωρώ πως δεν πρέπει να αναφέρω δημόσια, σεβόμενος την μνήμη του νεκρού. Θα πρέπει να αναφέρω πως δεν τον γνώρισα ποτέ προσωπικά, γνώριζα για το έργο του και την αξία του, παρόλα αυτά δεν είχα κάποια επαφή μαζί του. Κατανόησα πλήρως την επιθυμία του κ. Καλόφωνου, ο οποίος όπως μου είπε διατηρούσε στενή φιλική σχέση με τον μακαρίτη Θέμη Τσιρώνη, να παραμείνουν οι πίνακες ζωγραφικής που υπήρχαν στο σπίτι του, στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη με σκοπό να δημιουργηθεί ένας εκθεσιακός χώρος με τα έργα του όπου θα μπορεί ο καθένας να τον επισκέπτεται.
Ενημερώθηκα στην συνέχεια ότι οι συγγενείς του Θέμη Τσιρώνη διεκδικούσαν το έργο του και κινούνταν νομικά εναντίον του δήμου Πύργου. Το όλο θέμα πήρε την δικαστική οδό και είναι ακόμα σε εξέλιξη. Τα γεγονότα έχουν ως εξής όπως καταγράφονται σε επίσημα έγγραφα: Το σπίτι σφραγίστηκε μέχρι να γίνει επίσημη καταγραφή όσων πραγμάτων υπήρχαν μέσα σε αυτό. Τα αδέλφια του Θέμη Τσιρώνη ζήτησαν την προσωρινή φύλαξη των πινάκων σε χώρο ασφαλή, της κοινότητας Αγίου Ιωάννη, καθώς κατοικούν στην Αθήνα και φοβόντουσαν την λεηλασία του σπιτιού.
Η καταγραφή έγινε επίσημα μετά την αποσφράγιση του σπιτιού και οι πίνακες μεταφέρθηκαν εντός αίθουσας του κοινοτικού γραφείου Αγίου Ιωάννη. Από εκεί κι έπειτα υπήρξε εμπλοκή μεταξύ των συγγενών του Θέμη Τσιρώνη και υπευθύνων της κοινότητας κατόπιν συνεννοήσεων που είχαν κάνει όπως διαβάζω στα επίσημα έγγραφα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες καθώς το θέμα είναι σε εξέλιξη και δεν μου επιτρέπεται να εκθέσω πρόσωπα και καταστάσεις καθώς δεν έχω καμία συμμετοχή στην όλη υπόθεση. Ο δήμος Πύργου κατά του οποίου στρέφονται οι συγγενείς, ενεπλάκη διότι τα έργα παρέμεναν στο κοινοτικό γραφείο του δ.δ.Αγίου Ιωάννη το οποίο και ανήκει στον δήμο Πύργου.
Δεν υπήρξε κανένα έγγραφο ή στοιχείο που να έχει περιέλθει στην κατοχή του δήμου Πύργου ή του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου στο οποίο να αναφέρεται η δωρεά ή παραχώρηση των έργων του εκλιπόντος. Για την δικαστική διαδικασία ορίστηκε δικηγόρος από την πλευρά του δήμου Πύργου. Το δικαστήριο με βάση τα στοιχεία και τα γεγονότα εξέδωσε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και όρισε μεσεγγυούχο έναν εκ των αδελφών του Θέμη Τσιρώνη.
Μέχρι εδώ μπορώ να δώσω στοιχεία για την υπόθεση κι επαναλαμβάνω ότι δεν μου επιτρέπεται να πω περισσότερα πράγματα για καμία πλευρά καθώς ο ΔΟΠΠ δεν έχει θέση στην δικαστική διαμάχη.
Ο θεσμικός μου ρόλος ως Προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού είναι η διαφύλαξη, προστασία και ανάδειξη κάθε μορφής τέχνης που αφορά στον τόπο μας. Αναγνωρίζω την αξία του έργου του Θέμη Τσιρώνη και επιθυμώ και ο ίδιος την παραμονή του στον τόπο που γεννήθηκε κι έφυγε από την ζωή.Υπηρετώ από αυτή την θέση τους πολίτες και προσπαθώ για το κοινό καλό και όχι για ίδιον όφελος. Αντιπαρέρχομαι τις προσβλητικές εκφράσεις και τονίζω την ανάγκη να είμαστε ενωμένοι και να προχωρούμε με σύνεση και λογική σε πράξεις που μόνο σκοπό έχουν την πολιτιστική ανάταση του τόπου μας.
Αν σταθώ σε προσωπικές αντιπαραθέσεις ή επιθέσεις δεν θα μπορέσω να καταφέρω τίποτα παραπάνω από το να διχάζω και όχι να ενώνω.Ανθρώπινα, δεν μου είναι ευχάριστες τέτοιες κατηγορίες ή σχόλια, όμως έχω θεσμικό ρόλο κι εκπροσωπώ το σύνολο του Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Πύργου. Εξ’αυτού και πέρα από οποιαδήποτε απόφαση του δικαστηρίου, θα κάνω ότι μπορώ προκειμένου να διεκδικήσω το έργο του Θέμη Τσιρώνη ώστε να παραμείνει στον τόπο μας. Θα το κάνω όπως εγώ θεωρώ σωστό και σε ανθρώπινο επίπεδο πέρα από δικογραφίες και αποφάσεις.Υπάρχει πάντα ο παράγοντας άνθρωπος και το πεδίο να λειτουργήσεις εκτός δικαστικών αιθουσών και νομικών προεκτάσεων.
Στον φίλο Γιάννη Καλόφωνο, γιατί εχθρούς δεν έχω ή τουλάχιστον πιστεύω ότι δεν έχω, έχω να πω ό,τι του έγραψα και στα σχόλιά του. Ότι αναλαμβάνω προσωπικά το θέμα κι ελπίζω σε μια θετική κατάληξη. Το γνωρίζει και ο ίδιος ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Το γνωρίζω κι εγώ με βάση όσα έχω διαβάσει κι ενημερωθεί. Δεν είναι θέμα ολιγωρίας ή αδιαφορίας. Στο δικαστήριο μιλούν τα στοιχεία και αυτό αποφασίζει. Συναισθηματικά ή ηθικά μπορεί να είναι επιθυμητό να αποφασίσουν οι δικαστές, όμως ακολουθούν τους νόμους και τα στοιχεία. Εν κατακλείδι, είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα του Πολιτισμού και δεν είναι εύκολα.
Πέρα από τις εκδηλώσεις οφείλουμε να δημιουργήσουμε καινούργια πράγματα. Λείπουν πάρα πολλά που άλλες πόλεις τα έχουν εδώ και χρόνια. Προσωπικά, εργάζομαι γι’ αυτό αθόρυβα και προσδοκώ να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Το έλλειμμα της πόλης και του δήμου είναι πολύ μεγάλο αν συγκριθεί με άλλους δήμους. Δεν πρόκειται να προχωρήσω σε κανένα βιαστικό πλάνο μόνο για το φαίνεσθαι που θα είναι θνησιγενές εν τη γενέσει του. Χρειάζεται δουλειά, επιμονή και υπομονή ώστε να γίνουν ουσιαστικές τομές στον λιμνάζοντα χώρο του Πολιτισμού.
Ελπίζω ότι αυτή η πόλη θα αποκτήσει την δική της ταυτότητα και θα έχει παρουσία και κύρος στον χώρο του Πολιτισμού καθώς διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποδώσει τα μέγιστα ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις” καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου Χάρης Μικελόπουλος.