Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 14:18

Ο Ν. Φαρμάκης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Η πανδημία ανέδειξε την αξία της ουσιαστικής περιφερειακής διακυβέρνησης»

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

«Η ποιότητα της διακυβέρνησης αποτελεί κρίσιμο μέγεθος της εποχής που βρίσκεται μπροστά μας και η ανάγκη για μία αποτελεσματική περιφερειακή διακυβέρνηση με πολιτικές από κάτω προς τα πάνω και αποτελεσματικές συνέργειες μεταξύ της κεντρικής διακυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη».

Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και στην Ενότητα με τίτλο «Περιφερειακή Διακυβέρνηση: Η επόμενη μέρα», όπου επίσης συμμετείχαν, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Σπύρος Φλογαΐτης.

Ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε ότι η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε την ανάγκη κάποιων καθοριστικών αλλαγών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ψηφιακό άλμα που έγινε στο ελληνικό κράτος, ενώ υπογράμμισε και την προτεραιότητα του τομέα της δημόσιας υγείας που θα καθορίσει τις πολιτικές προτεραιότητες σε όλο τον πλανήτη το επόμενο διάστημα. «Μία ακόμα από τις μεγάλες αλλαγές που αποδείχτηκαν απολύτως αναγκαίες σε αυτό το διάστημα ήταν και η ανάδειξη της αυτοδιοίκησης ως δομικό στοιχείο ενδυνάμωσης του ίδιου κράτους. Με άλλα λόγια, η ανάγκη περιφερειακών πολιτικών και ενίσχυσης της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων προκειμένου να επιτυγχάνονται οι καλύτερες δυνατές συνέργειες μεταξύ κεντρικού κράτους και αποκεντρωμένων διοικήσεων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον προηγούμενο χρόνο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιτάχυνε δράσεις και έργα προκειμένου να προστρέξει την κοινωνία και τις μεγάλες ανάγκες που προέκυψαν από την κρίση.

«Ενισχύσαμε άμεσα με ποσά άνω των 2 εκ. ευρώ τις μονάδες υγείας, δηλαδή τα νοσοκομεία μας, για ΜΕΘ και ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό. Επίσης, διαθέσαμε 21 εκατ. ευρώ για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Και στρέψαμε πόρους ύψους 60 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Θεωρητικά, κάποια από αυτά δεν ήσαν μέσα στις τυπικές αρμοδιότητές μας. Όμως, ακριβώς εκεί αναδείχτηκε η αξία της περιφερειακής διακυβέρνησης, να μπορούν δηλαδή οι Περιφέρειες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και σε συνεργασία φυσικά με την κυβέρνηση, να στρέφουν πόρους προς τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, καταλήγοντας πως μία ουσιαστική περιφερειακή διακυβέρνηση δεν συνιστά μία γενική και αόριστη αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, αλλά μία στοχευμένη αποκέντρωση που θα προσφέρει πραγματική δύναμη στην ελληνική περιφέρεια, η οποία θα επιστρέψει ως δύναμη στο κράτος.

Βίντεο από την ομιλία του Περιφερειάρχη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 16:45

Σχετικά Άρθρα

  • Σταϊκούρας: Από τον Ιούνιο ρύθμιση οφειλών έως 240 δόσεις
    Σταϊκούρας: Από τον Ιούνιο ρύθμιση οφειλών έως 240 δόσεις

    Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό, τις πάγιες δαπάνες και τα ενοίκια του Ιουνίου

    Στο άνοιγμα του τουρισμού, στον κατώτατο μισθό αλλά και στα ενοίκια του Ιουνίου έκανε αναφορά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Σε κάθε βασικό, υπάρχει κι ένα δυσμενές σενάριο», σχολίασε αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, για τον οποίο είπε ότι εκτιμάται πως θα πιάσει το 40% του 2019.

    Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το Πρόγραμμα Γέφυρα

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε «ρεαλισμό» σε ό,τι αφορά στα μέτρα ρυθμίσεων χρεών και διαγραφής τους και απαρίθμησε τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, που είναι κούρεμα οφειλής, στο ότι όλες οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί αφού μετατέθηκαν για τα 2022 και μετά σε 24 και 48 δόσεις, αλλά και στη «Γέφυρα» με την οποία καλύπτονται οι δόσεις ενήμερων και μη τραπεζικών υποχρεώσεων.

    «Όλα αυτά είναι δείγματα ότι υλοποιούμε πολιτικές διευκόλυνσης», σημείωσε, συμπληρώνοντας: «έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τα αντανακλαστικά να βοηθήσουμε». Μάλιστα, σε ερώτηση αν θα επιστρέψουν στην αγορά τα περισσευούμενα από το «Γέφυρα 2», ο ίδιος απάντησε: «μέχρι τώρα δεν έχει επιστρέψει τίποτα στον προϋπολογισμό, αλλά έχουμε αβγατίσει ό,τι έχει περισσέψει». Όπως είπε, τα διαθέσιμα προς στήριξη ποσά είναι 630.000 ευρώ κι έχει αξιολογηθεί περίπου το 1/5 του ποσού. «Οι εκτιμήσεις για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους είναι πολύ πιο θετικές από ό,τι στο παρελθόν», είπε και αναφέρθηκε στις πολιτικές που όπως είπε, είχαν στόχο τη διευθέτηση υποχρεώσεων.

    «Όλες οι μειώσεις φόρων που κάναμε (ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ασφαλιστικές εισφορές, κτλ), βελτιώνουν το εισόδημα του πολίτη, ώστε να είναι πιο συνεπής. Έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις. Ένα κομμάτι αυτών των πόρων θα πάει στην κατανάλωση κι ένα στις υποχρεώσεις» τόνισε ο υπουργός στον ΑΝΤ1.

    Όσο αφορά στο ενδεχόμενο να λάβουν κάποια ενίσχυση οι υγειονομικοί, παραδέχθηκε ότι, «υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για σχετική βοήθεια».

    Κατώτατος μισθός και ενοίκια Ιουνίου

    Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας πως «αξιοποιούμε το ταμείο της χώρας με υπευθυνότητα», χωρίς να διαψεύδει το σενάριο αύξησής του. Σε ό,τι αφορά στα ενοίκια του Ιουνίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν, επισημαίνοντας πως, είναι κάτι που θα δει στο τέλος του μήνα το οικονομικό επιτελείο.

    Όπως είπε, χθες καταβλήθηκαν οι πληρωμές για 319.000 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 και τα ενοίκια Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

    Προστασία Πρώτης Κατοικίας και πάγιες δαπάνες

    Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην προστασία της Πρώτης κατοικίας, τονίζοντας πως το πρόγραμμα «Γέφυρα» αφορά στο να βοηθήσει τους πολίτες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και πως είναι σε αναστολή οι πλειστηριασμοί όσων πλήττονται από την πανδημία.

    «Η Πρώτη κατοικία εξακολουθεί να προστατεύεται πλήρως μέχρι 31 /5», υπογράμμισε αναφέροντας ότι, «όσοι προγραμματίζονται είναι αυτοί που αφορούν μεγάλες περιουσίες» ενώ έκανε γνωστό ότι, από τον Ιούνιο θα υπάρχει ρύθμιση οφειλών συνολικά προς τις οφειλές προς Δημόσιο έως 240 δόσεις.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων και την κάλυψή τους από το Κράτος, είπε ότι, το πρόγραμμα θα τεθεί σε υλοποίηση από τον επόμενο μήνα, ώστε να γίνει αφαίρεση της βοήθειας που χορηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα, κάνοντας σαφές ότι ναι μεν το πρόγραμμα θα αφορά σε επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό, όμως τονίζοντας ότι πρόκειται για περιορισμένο κονδύλι, «θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε και τις επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

  • Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για Τουρκία: Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές
    Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για Τουρκία: Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές

    Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν το αγαθό της ασφάλειας με σκοπό την ευημερία της κοινωνίας, τόνισε ο Κωνσταντίνος Φλώρος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε διαμυνήσεις από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται

    Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας διαρκώς ανοιχτά και το νου μας σε εγρήγορση για να παρέχουμε ως Ένοπλες Δυνάμεις το αγαθό της ασφάλειας στον ελληνικό λαό με σκοπό την ευημερία της κοινωνίας μας. Αυτό τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας, σήμερα Σάββατο 15 Μαΐου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο». Τη συζήτηση συντόνισε ο εκδότης του «Ποντικιού» Αντώνης Δελατόλας και συμμετείχαν επίσης, ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Μιχάλης Κωσταράκος καθώς και ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας.

    «Η Ελλάδα», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «ιστορικά επηρεάζει και επηρεάζεται από τα Βαλκάνια και από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου». Χαρακτήρισε, δε, «μεγάλες και έντονες τις αλληλεπιδράσεις» ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν «περιφερειακές αιτίες αστάθειας αλλά και ο αναθεωρητικός ρόλος της Τουρκίας». Για το λόγο αυτό, «είμαστε», ανέφερε, «υποχρεωμένοι να διατηρούμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

    «Οι προκλήσεις», πρόσθεσε, «δεν είναι θεωρητικές. Πέρυσι, η Ελλάδα αντιμετώπισε μια μεγάλη πρόκληση στον Έβρο. Η Τουρκία εργαλειοποιώντας τους μετανάστες προσπάθησε να επιβάλει τη βούλησή της στο κράτος μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τα σώματα ασφαλείας ανταποκρίθηκαν και σταμάτησαν αυτή την απόπειρα. Και στη συνέχεια, είχαμε τις προκλήσεις στον αέρα και την προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στη θάλασσα».
    «Κάθε σοβαρή χώρα οφείλει να είναι αυτοδύναμη και αυτάρκης σε ότι αφορά τη δυνατότητα της επιβίωσης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα ικανές να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις και να διασφαλίσουν το αγαθό της ασφάλειας και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
    «Η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων δουλεύει», είπε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ τόνισε ότι «ποτέ δεν βλάπτουν οι συνεργασίες και οι συμμαχίες με άλλα κράτη. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα πλέγμα σχέσεων με σημαντικά κράτη της περιοχής όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία αλλά και προσφάτως η Σαουδική Αραβία».

    Υπογράμμισε, στην ίδια κατεύθυνση, ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται «σε πολύ καλό επίπεδο» ενώ συμπλήρωσε ότι «με την αναθεώρηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που επικαιροποιείται αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να φτάσουν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο». «Και οι σχέσεις με τη Γαλλία ήταν και είναι πολύ δυνατές» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

    Στη στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης υπογραμμίζοντας ότι «δεν αλλάζει πολιτική, αλλάζει τακτική. Αυτή την περίοδο προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι συνεργάζεται προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις της».
    Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ο Ευ. Αποστολάκης χαρακτήρισε «κλειδί το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων» στο να μπορεί η Ελλάδα να υποστηρίξει τις θέσεις της και να προστατέψει την εδαφική της κυριαρχία.

    «Η Τουρκία βρίσκεται σε μια αναθεωρητική τροχιά, στολισμένη με μεγαλοϊδεατικό εθνικισμό» τόνισε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Μιχάλης Κωσταράκος και πρόσθεσε ότι έχει εργαλειοποιήσει «τη μετανάστευση, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ισλαμισμό». Απέναντι στην Ελλάδα, είπε, «εμφάνισε ένα καινούργιο αφήγημα με πεμπτουσία αυτής της μαξιμαλιστικής πολιτικής τη Γαλάζια Πατρίδα», που αφορά στην «επιστροφή των Τούρκων στους χώρους που θεωρούσαν ότι τους ανήκουν λόγω του οθωμανικού παρελθόντος».

    Επεσήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι «ο έλεγχος των θαλασσίων διόδων στην Ανατολική Μεσόγειο», η διανομή του ενεργειακού πλούτου «με δικούς της όρους, όχι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις» αλλά και ενέργειες για «τη δυναμική άρση του ελληνικού στρατηγικού θαλάσσιου και εναέριου ασφυκτικού εναγκαλισμού, τον οποίο αισθάνονται στο Αιγαίο».

    «Η ασφάλεια και η σταθερότητα επιτυγχάνονται μόνο μέσα από την αποτροπή» συμπλήρωσε ο Μ. Κωσταράκος. «Και αυτή πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες: την εθνική ομοψυχία, την ενεργή παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, τις συμμαχίες και τις διπλωματικές σχέσεις με άλλες χώρες των οποίων τα συμφέροντα συμβαδίζουν με τα δικά μας αλλά και στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

    Την ανάγκη να αποτελέσει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία προτεραιότητα για την Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας. «Η αναγνώριση της αναγκαιότητας για αυξημένη αμυντική ισχύ συνοψίζεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη», είπε και συνέχισε: «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για την επάνδρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, την αντιμετώπιση ελλείψεων σε όπλα και ανταλλακτικά, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, την κυβερνοασφάλεια των Ενόπλων Δυνάμεων και την ενίσχυσή τους σε οπλικά συστήματα, σε αεροσκάφη και σε μονάδες στόλου».

    «Η αμυντική βιομηχανία», υπογράμμισε, «δεν υπήρξε ποτέ σημαντική πολιτική προτεραιότητα. Δεν γίνεται να αναπτυχθεί χωρίς να αποτελέσει σημαντική κυβερνητική προτεραιότητα για πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις. Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Η ανάπτυξή της προσδίδει στη χώρα αυτονομία αντίστοιχη του βαθμού εξέλιξής της. Είναι ζήτημα εθνικής οικονομίας. Μια δραστηριότητα με εξειδικευμένο προσωπικό και ιδιαίτερα υψηλή προστιθέμενη αξία. Ενισχύει την πολιτική και στρατιωτική αυτονομία και αυξάνει την ανεξαρτησία της χώρας».

    «Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας είναι μια συνιστώσα μακροπρόθεσμης συνειδητής πολιτικής εθνικής ασφάλειας από κράτη που έχει συνείδηση ιστορικής αυτονομίας. Προκύπτει ως αποτέλεσμα βιομηχανικής και οικονομικής πολιτικής, που στην Ελλάδα δεν πρέπει να έχει πολιτικό, κομματικό ή ιδεολογικό έρεισμα. 'Αμυνα και οικονομία είναι έννοιες συνυφασμένες» κατέληξε ο Ντ. Πλέσσας.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ
  • Μήνυμα Παναγιωτόπουλου προς την Τουρκία: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται
    Μήνυμα Παναγιωτόπουλου προς την Τουρκία: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται

    «Υπάρχει μια υπαρκτή απειλή και βάση του κυρίαρχου δικαιώματος μας οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την άμυνα τμημάτων της ελληνικής επικράτειας» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

    Την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται τόνισε, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
    Αναφερόμενος στην κριτική του Τούρκου υπουργού 'Αμυνας Χουλούσι Ακάρ για τις επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού αλλά και του ίδιου του Ν. Παναγιωτόπουλου σε ακριτικά ελληνικά νησιά, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί κανένας Τούρκος αξιωματούχος να υποδείξει σε Έλληνα αξιωματούχο που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα. Δεν δεχόμαστε αυτού του είδους τις υποδείξεις».

    «Ότι απειλείται», πρόσθεσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «δεν αποστρατιωτικοποιείται. Υπάρχει μια υπαρκτή απειλή και βάση του κυρίαρχου δικαιώματος μας οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την άμυνα τμημάτων της ελληνικής επικράτειας».

    Για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία δύο χρόνια. «Έχουμε σχέδιο, προτεραιοποίηση και οικονομική δυνατότητα και οφείλουμε να το κάνουμε γιατί τα οπλικά συστήματα όσο περνά ο χρόνος παλιώνουν» υπογράμμισε και συμπλήρωσε αναφερόμενος στις φρεγάτες που θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό: «Είναι το πιο απαραίτητο και μεγάλο στοιχείο του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Οι πιο παλιές φρεγάτες που διαθέτουμε είναι 50 ετών και οι λιγότερο παλιές 40 ετών. Ακόμη και αν δεν υπήρχε η ένταση με την Τουρκία θα προχωρούσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού στόλου».
    Τόνισε ότι υπάρχουν στο τραπέζι πολλές «ενδιαφέρουσες προτάσεις» τις οποίες «επεξεργάζεται το Πολεμικό Ναυτικό και οφείλει να επιλέξει τις καλύτερες και πιο ελκυστικές με βάση τις ανάγκες του».
    Επεσήμανε, ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος και «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβουμε την τελική απόφαση».

    Ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έχει ζητήσει «την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας» με συμμετοχή ελληνικών εταιριών και ναυπήγηση των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία.

    Το διάστημα της ναυπήγησης, όπως είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «θα πάρει αρκετά χρόνια» και για το λόγο αυτό το Υπουργείο ζητά «τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Πλοία, δηλαδή, που θα παραδοθούν και θα καταστούν επιχειρησιακά και διαθέσιμα έως ότου παραδοθούν οι τέσσερις νέες φρεγάτες».
    Για την ανάληψη της προεδρίας της Συνόδου των υπουργών Άμυνας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι αυτή η εξέλιξη είναι «σημαντική για τη χώρα» και «τιμητική» για τον ίδιο. «Στο πρόσωπό μου», είπε, «αναγνωρίζεται η παρουσία, η ετοιμότητα αλλά και η ποιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη μέσα στο 2020 από την επιτυχή διαχείριση της κρίσης του Έβρου αλλά και αργότερα από την επιτυχή διαχείριση της παρατεταμένης κρίσης στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλά αποτρεπτικές και άρτια λειτουργικές Ένοπλες Δυνάμεις».

    Για το μηχανισμό αποκλιμάκωσης που δημιούργησε το ΝΑΤΟ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι «η Συμμαχία δεν θέλει να βλέπει εντάσεις μεταξύ των συμμάχων» ενώ ξεκαθάρισε ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας όχι μόνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και για την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο «μηχανισμός αποκλιμάκωσης λειτουργεί ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστάσεις του περασμένου καλοκαιριού» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πρέπει η άλλη πλευρά να συμμορφώνεται με τους κανόνες, να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

    Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι πάντοτε θετικό «να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας». Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είπε, είναι «ένα κανάλι διαλόγου και περιλαμβάνουν μέτρα χαμηλής έντασης αλλά σοβαρής προστιθέμενης αξίας για την εμπέδωση εμπιστοσύνης». Ωστόσο, συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθίσταται ατελέσφορος όταν έχουμε υπερπτήσεις στο Αιγαίο».

    «Ο επόμενος γύρος πιθανότατα θα διεξαχθεί προς το τέλος Μαΐου» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός ενώ ξεκαθάρισε ότι ακόμη «δεν έχει προσδιοριστεί αν θα γίνει με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Τσακαλώτος: «Δεν έχουν μπει οι πυλώνες για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη»
     Τσακαλώτος: «Δεν έχουν μπει οι πυλώνες για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη»

    Στο Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τι είπε για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

    Το ενιαίο νόμισμα δεν είναι συμβατό με οικονομίες που έχουν αποκλίσεις, ανέφερε ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών.

    Οι διαφορές μεταξύ του Βορρά και του Νότου στην Ευρώπη παραμένουν, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορέσουν να εξομαλύνουν αυτές τις διαφορές, προσέθεσε.

    Επίσης, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση πως ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε ότι φέτος και το 2022 θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη στην Ελλάδα, εξέφρασε, όμως, σοβαρές επιφυλάξεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας σε μεσοπρόθεσμη βάση. «Δεν έχουν μπει οι πυλώνες για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

    Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό σκέλος της πολιτικής Μπάιντεν, ως «μια θετική εξέλιξη». Τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας είναι τα διπλάσια από αυτά που έχει αποφασίσει η Ευρώπη. «Η Ευρώπη πάλι καθυστερεί και πάλι έπεται των εξελίξεων,» τόνισε ο πρώην υπουργός.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

  • Φόρουμ των Δελφών - Μπουρλά: Τρίτη δόση του εμβολίου μετά τους οκτώ μήνες και μετά μία φορά το χρόνο (upd)
     Φόρουμ των Δελφών - Μπουρλά: Τρίτη δόση του εμβολίου μετά τους οκτώ μήνες και μετά μία φορά το χρόνο

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να ξεφεύγει από το δικό μας εμβόλιο, τόνισε ο επικεφαλής της Pfizer - Ακόμα και αν απελευθερώνονταν οι πατέντες «θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή» - Μετά το καλοκαίρι τα συμπεράσματα για το φάρμακο που αναπτύσσει η εταιρεία

    Στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, με θέμα την πανδημία του κορωνοϊού και, φυσικά, τα εμβόλια κατά της Covid-19.
    Ο Αλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας με τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, αναφέρθηκε αρχικά στη θέση που έχει εκφράσει κατά της απελευθέρωσης των πατεντών για τα εμβόλια.
    Αυτό που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να ξεπεράσει την πανδημία είναι η αύξηση της παραγωγής εμβολίων σε προσιτές τιμές και σε καμία περίπτωση η απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών καθώς κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε τα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμού, υποστήριξε.

    Όπως τόνισε, στο θέμα της τιμής η εταιρεία του ήδη παράσχει εμβόλια ακόμα και σε τιμή κόστους, αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητες των κρατών που το αγοράζουν.

    «Το ζήτημα της τιμής του εμβολίου το έχουμε ήδη επιλύσει. Η τιμή διαφέρει στις πλούσιες χώρες, όπως τις κατατάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα, δηλαδή στην ΕΕ και τις ΗΠΑ το εμβόλιο κοστίσει όπως ένα απλό γεύμα. Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος το εμβόλιο πωλείται στην μισή τιμή, ενώ στις φτωχές χώρες στο κόστος παραγωγής του», ανέφερε.

    Ως προς το θέμα του όγκου παραγωγής, οι εταιρείες έχουν ήδη τη δυνατότητα να παράγουν στα επίπεδα που χρειάζεται. Ο στόχος της Pfizer είναι να παράγει 3 δισ. δόσεις για όλο τον κόσμο φέτος και 4 δισ. δόσεις το 2022. «Και όλα αυτά από μία εταιρεία», σημείωσε.
    Επίσης, όπως τόνισε, σε περίπτωση απελευθέρωσης θα υπάρξει θέμα ως προς την επάρκεια των υλικών: Οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή εμβολίων θα αποθηκεύονταν σε επίδοξες κατασκευάστριες εταιρείες με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια έλλειψη σε αυτές που ήδη παρασκευάζουν εμβόλια που σώζουν ανθρώπινες ζωές.

    «Ακόμα και αν ελευθερώναμε τις πατέντες, θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή και αρκετά δισεκατομμύρια» δήλωσε.

    «Ο μόνος λόγος που έχουμε τώρα εμβόλια, είναι ότι έχουμε μία εύρωστη φαρμακοβιομηχανία. Αν δεν την είχαμε, θα θρηνούσαμε θύματα. Μία τέτοια πρόταση επιφέρει καίριο πλήγμα σε αυτή την εύρωστη βιομηχανία» συμπλήρωσε.

    Δεν είναι η καλή θέληση που παράγει καινοτομίες. Είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων και η συγκέντρωση των επιστημόνων που αξιοποιούν αυτά τα κεφάλαια, υπογράμμισε. Για να έχουμε μία εύρωστη φαρμακευτική βιομηχανία πρέπει να έχουμε προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο από πνευματική ιδιοκτησία.

    Σχετικά με ένα εύχρηστο φάρμακο
    «που να μπορούμε να πάρουμε στο σπίτι», ο κ. Μπουρλά αποκάλυψε ότι η ουσία στην οποία δουλεύει η εταιρεία έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι σκοτώνει τον ιό και είναι πολύ ασφαλής. Συμπεράσματα για την ουσία αυτή «θα έχουμε μετά το καλοκαίρι».

    «Η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα. Προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση αλλά κάποιες φορές ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση. Προς το παρόν όμως είμαι αισιόδοξος. Αυτή η ουσία με την οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει in vitro τον ιό, σκοτώνει επίσης τον ιό σε πειραματόζωα, και βοηθάει τον άνθρωπο με προβλήματα στους πνεύμονες και την τραχεία» δήλωσε.

    Ως προς το πόσο διαρκεί η ανοσία, ο κ. Μπουρλά είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει τουλάχιστον έξι μήνες και πρόσθεσε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση στους 8-12 μήνες.

    Σε ερώτηση αν θα χρειαστεί επανάληψη του εμβολιασμού κάθε χρόνο, ο ίδιος δήλωσε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι θα έχουμε ετήσιους εμβολιασμούς μετά την τρίτη δόση.

    Για την ανησυχία που εκφράζεται για τις μεταλλάξεις του ιού, ο Άλμπερτ Μπουρλά διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να ξεφεύγει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

    Για το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια μετάλλαξη στο μέλλον, ο κ. Μπουρλά είπε ότι η εταιρεία εργάζεται ώστε να μπορεί σε 100 μέρες να έχει δόσεις έτοιμες για παραγωγή και να μπορεί να υποβάλει σχετικό αίτημα στις αρμόδιες αρχές.

    Πηγή: Protothema.gr
  • Τσίπρας: Σύνδεση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με προσφυγή στη Χάγη
    Τσίπρας: Σύνδεση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με προσφυγή στη Χάγη

    Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αξίζει να υιοθετηθεί.

    Ίσως ήταν η πιο ενδιαφέρουσα παρέμβαση στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

    Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει να συνδεθεί η προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την προοπτική προσφυγής στη Χάγη για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

    Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει να κατοχυρώσει η Αθήνα σε διεθνές επίπεδο ότι θα υπάρχει ενεργοποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, μόνο με παράλληλη προσφυγή στη Χάγη, για την επίλυση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, της μόνης διαφοράς των δυο χωρών.

    Η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, που σύμφωνα με ορισμένες πηγές έχει ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας, ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς από την ενεργοποίησή της η γειτονική μας χώρα μπορεί να κερδίσει ακόμα και 200 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για τη χειμαζόμενη οικονομία της.

    Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν μάλιστα πως με την πρότασή του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας «διορθώνει τα λάθη» του Κώστα Σημίτη με το Ελσίνκι –ο πρώην πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «συνοριακές διαφορές»- και του Κώστα Καραμανλή το 2004, που εγκατέλειψε τη φιλοσοφία της πολιτικής του Ελσίνκι. Και αυτό, καθώς προτείνει τη διασύνδεση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την προσφυγή στη Χάγη μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

    Κατά την εκτίμηση της στήλης η πρόταση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ο πρωθυπουργός οφείλει τουλάχιστον να τη συζητήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης-και, κατά τη γνώμη μας- να την υιοθετήσει.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Φόρουμ των Δελφών - Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να αυξηθούν φέτος τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
    Φόρουμ των Δελφών - Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να αυξηθούν φέτος τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

    Στόχος να εισπραχτούν περισσότερα από τα 4 δις που περιμένει η Ελλάδα το 3ο Τρίμηνο του 2021 - Τα 4 προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Μπορεί η Ελλάδα να έχει «κλειδώσει», φέτος, περίπου 4 δισ. ευρώ, ως προκαταβολή από τα 30,5 δισ. ευρω που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξηθεί το ποσό αυτό.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως τα δάνεια 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου που θα κατευθύνουν στον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας (μαζί με την μόχλευση) έναν επενδυτικό χώρο 57,2 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των πόσων θα ξεκινήσει μέσα στο 3ο τρίμηνο του 2021 με μια προκαταβολή της τάξης των 4 δισ. ευρώ, αν και όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό αυτό. Αν τελικά αυξηθεί, τότε θα αλλάξει ισόποσα και η κατανομή των κονδυλίων 5,3 δισ. ευρώ που δικαιούται η η χώρα για κάθε χρόνο έως το 2026

    Σύμφωνα με το κ. Σταϊκούρα εν μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου -ακόμα και από το σκέλος των επιχορηγήσεων (περίπου 1,5 δισ. ευρώ)- θα κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
    Ανέφερε δε τα εξής έργα:
    • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 375 εκατ ευρω
    • Την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος για εναλλακτικές μορφές (υγεία γαστρονομία κλπ) με 260 εκατ ευρω
    • Την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα με 250 εκατ. ευρώ
    • Το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ με 450 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
    Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης οτι από τα 33.135 δάνεια που δόθηκαν μεσώ του ΤΕΠΙΧ και του εγγυοδοτικού προγράμματος τα 23.417 (δηλαδή το 71%) κατευθύνθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 0 - 10 εργαζόμενους.

    Τέλος αναφέρθηκε στην συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία λέγοντας πως οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι 20% περισσότερες από όσες θα γίνονταν ούτως η άλλως χωρίς το Ταμείο.

    Επίσης λόγω των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΑΕΠ θα τρέξει εφέτος με ρυθμό 3,6% αντι 2,4% που θα περιορίζονταν χωρίς τους ευρωπαϊκούς πόρους. Μάλιστα, η θετική επίπτωση στο ΑΕΠ μέχρι το 2026 υπολογίζεται σε 7% Επίσης το Ταμείο αναμένεται να συμβάλει στην δημιουργία 180.000 με 200.000 νέων θέσεων εργασίας (επιπλέον 4% στην απασχόληση)
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Ο Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τις πολιτικές Θάτσερ
    Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Ο Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τις πολιτικές Θάτσερ

    Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας

    Την έντονη ανησυχία του για την προοπτική της χώρας λόγω της ιδεοληπτικής στάσης που όπως είπε κρατά η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Σε μία εποχή που ο κόσμος αλλάζει ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη του μπαούλου Ρίγκαν και Θάτσερ, μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία», είπε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έρχεται να εφαρμόσει πολιτικές του χθες. Σημείωσε πως στις ΗΠΑ δεν θα γίνει σοσιαλισμός αλλά την ώρα που κλείνει ο κύκλος του νεοφιλελευθερισμού η κυβέρνηση εφαρμόζει την έκθεση Πισσαρίδη που ζητάει τη μείωση του εργασιακού κόστους.

    Στην διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αν και διευκρίνισε πως «δεν φοβάμαι άμεσα την επιστροφή στις μαύρες μέρες των μνημονίων λόγω της αναδιάρθρωσης του χρέους που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018» επέμεινε ότι θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της πολιτικής που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Απαντώντας ειδικότερα σε στην ερώτηση του δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου για την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο αμερικανικό Κογκρέσο την χαρακτήρισε ιστορική γιατί όπως είπε «βάζει τέλος σε έναν τεσερακονταετή κύκλο του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος» παροτρύνοντας να «ρίξουμε το βάρος μας σε αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ». Χωρίς να κρύψει την αγωνία του - όπως είπε - για διόγκωση της ανεργίας στη χώρα αλλά και για κλάδους της οικονομίας που θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Για τα εργασιακά σημείωσε πως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργεί το 8ψρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες.

    Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας σχολιάζοντας πως μπορεί να κινείται στην σωστή κατεύθυνση, όμως αυτό γίνεται αργά. «Το ίδιο έκανε το 2008 με την οικονομική κρίση, απέτυχε και στο προσφυγικό και τώρα φαίνεται πως είναι πίσω…», τονίζοντας πως η ΕΕ φαίνεται πως δεν έχει συλλάβει ότι η πανδημία είναι ιστορική τομή. Μάλιστα κάλεσε την ΕΕ να συλλάβει ότι αν ακολουθεί (σε σχέση με τα εμβόλια) τα συμφέροντα των 4 μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών τότε είναι σαν να παραδέχεται ότι προτάσσει τους νόμους του κέρδους έναντι της ασφάλειας 27 κρατών μελών της.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός σε ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση λέγοντας πως «υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό αλλά και λαθεμένη προσέγγιση μόνο στο εμβόλιο και όχι στις φαρμακευτικές αγωγές (μονοκλωνικά αντισώματα) που θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ανέφερε δε ότι έχουμε χειρότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ΕΕ εκτιμώντας πως η πραγματικότητα πως ένας στους 1.000 συμπολίτες μας χάνει τη ζωή του θα μπορούσε να αποφευχθεί.

    Ο Ζάεφ στο ακροατήριο

    Ειδικότερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Συμφωνία των Πρεσπών - παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ που παρακολουθούσε από κοντά τη συζήτηση. «Εχουμε στη γειτονιά μας έναν σύμμαχο κι όχι εχθρό» είπε λέγοντας ότι η Συμφωνία ήταν πατριωτική και άξιζε το πολιτικό κόστος που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η αριστερά όταν έρχεται στην εξουσία σκέφτεται με όρους ιστορικούς και όχι με όρους εξαμήνου, θέλει να αφήνει ένα στίγμα διαφοράς απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις διαχείρισης», είπε χαρακτηριστικά.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική και ότι σέρνεται από πολιτικές αβαρίες. Μάλιστα κατέθεσε και μία πρόταση για τα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι η χώρα μας πρέπει να πρωτοστήσει και να αξιοποιήσει τη θέση της στην ΕΕ και την ανάγκη της Τουρκίας να αναζητά μία νέα οικονομική σχέση με αυτήν. Πρότεινε λοιπόν η ΕΕ να συνδέσει την προοπτική της με την Τουρκία αφενός με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου με την προοπτική της Χάγης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς