Αυτοδιοίκηση

Οικολογική Δυτική Ελλάδα: Όταν οι Ενεργειακές Κοινότητες γίνονται άγριες επενδύσεις!

Οικολογική Δυτική Ελλάδα: Όταν οι Ενεργειακές Κοινότητες γίνονται άγριες επενδύσεις!

Η καλή ιδέα στήριξης των ΤΟΕΒ κατέληξε ως κάλυψη μιας επιθετικής «ΜΕΓΑ-επένδυσης» που προωθείται με κατάτμηση σε επτά ενεργειακές κοινότητες και απόκρυψη των προβλημάτων που θα φέρει..

Η ιδέα να γίνουν βιώσιμοι οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων συμμετέχοντας σε ενεργειακές κοινότητες είναι καλή. Το «κονσόρτσιουμ», όμως, των επτά συνεταιρισμών (με εταίρους από όλη την Δυτική Ελλάδα) που παρουσίασε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Συμβούλιο της 24ης Ιουνίου δεν είχε χαρακτηριστικά ενεργειακής κοινότητας (τοπική επιχειρηματικότητα, αλληλέγγυα οικονομία, ενεργειακή δημοκρατία, αυτονομία, αποκέντρωση, διαχειρίσιμη κλίμακα, διαφάνεια, συνέργεια με άλλες πολιτικές, εικονικός συμψηφισμός εντός «λογικών» γεωγραφικών ορίων). Ήταν μια τυπική συγκεντρωτική «ΜΕΓΑ-επένδυση» που προωθείται με την μέθοδο της κατάτμησης σε επτά ενεργειακές κοινότητες ώστε να εκμεταλλευτεί ευνοϊκές ρυθμίσεις, με τεράστιο πρόβλημα χωροθέτησης.

oiko mesolog2

Ακόμη και αν συμφωνούμε με αυτές τις επενδύσεις, ακόμη και εάν αποδεχτούμε την καταφανή προοπτική να εκποιηθεί το όλο εγχείρημα σε έναν επενδυτή-«διαχειριστή», η Περιφέρεια όφειλε εξ αρχής να πει περί τίνος πρόκειται:

Το τεράστιο έργο καταλαμβάνει 1.300 στρέμματα αρδευόμενης γης, ακριβώς δίπλα στο Μεσολόγγι, ίσης έκτασης με αυτήν που καταλαμβάνει ο πολεοδομικός ιστός της πόλης και έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την ιστορική και περιβαλλοντική ταυτότητα της Ι.Π. Μεσολογγίου. Θα έχει εξαιρετικά προβληματική αδειοδότηση, αφού βρίσκεται εντός ενός από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου, και αναπόφευκτα θα ξεσηκώσει αντιδράσεις στην περιοχή Μεσολογγίου, η οποία θα επωμιστεί ολόκληρο το κόστος έχοντας λιγότερο από 15% των ωφελούμενων κατοίκων και της αξιοποιούμενης ισχύος (από τους άνω των 50 εταίρους των Ενεργειακών Κοινοτήτων, μόλις 8 έχουν σχέση με την περιοχή του Μεσολογγίου).

Κι όμως, στην γραπτή εισήγησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρογιάννης άφησε να εννοηθεί ότι το εν λόγω έργο έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση και, μάλιστα, απαντώντας σε ερώτησή μας, πρόσθεσε κατά λέξη ότι έχει λάβει «απαλλαγή περιβαλλοντικών όρων ως μη οχλούσα»!! Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και, φυσικά, στην συνέχεια «τα μάζεψε» παραδεχόμενος ότι εκκρεμούν όλες οι άδειες. Παρά, όμως, την αφερεγγυότητα του, έλαβε τελικά την ψήφο στήριξης των παρατάξεων της πλειοψηφίας, ώστε να προχωρήσει η ΜΕΓΑ-επένδυση με επτά χωριστές αδειοδοτήσεις.

Όσοι θέλουν συγκεντρωτικές ΜΕΓΑ-επενδύσεις ας το κάνουν μέσω της ευθείας οδού, αντιμετωπίζοντας εξ αρχής το καυτό πρόβλημα της χωροθέτησης. Δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν ως κάλυψη τις ενεργειακές κοινότητες, δυσφημώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις πράσινες λύσεις στα μάτια των πολιτών.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Vendras