Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 12:56

Κοροβέσης: Η «επόμενη μέρα» των πυρκαγιών απαιτεί μεγάλη δουλειά και πολύ χρόνο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού και τουρισμού μετά την αθόρυβη παρουσία του στις πυρόπληκτες περιοχές τονίζει κατηγορηματικά - «Οι πρώτες αποφάσεις ικανοποιούν εν μέρει αλλά δεν αρκούν. Σε βάθος χρόνου είναι τα πραγματικά προβλήματα...» - Παρέμβαση του Νίκου Κοροβέση και για την διέξοδο με επιστημονικές προτάσεις διαχείρισης

Η μέριμνα για τους πυροπαθείς, η άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση του περιβάλλοντος και ο σχεδιασμός πάνω σε πραγματικές συνθήκες και επιστημονικές έρευνες για την αποτροπή μιας οδυνηρής επανάληψης του φαινομένου, είναι ζητούμενο προτεραιότητας, αν όχι ένα μεγάλο «στοίχημα» για τον τόπο μας στο επόμενο χρονικό διάστημα...

Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε χθες, ερωτηθείς σχετικά για την «επόμενη μέρα» των πυρκαγιών ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ηλεία, η Ολυμπία και οι άνθρωποί της, δοκιμάζονται πλέον σκληρά από μία ακόμη κρίση για τις συνέπειες τις οποίες η Κρατική Μηχανή, η Περιφέρεια και οι Αυτοδιοικητικοί φορείς πρώτου βαθμού θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια για να τις αντιμετωπίσουν.

Ο κ. Κοροβέσης αναστέλλοντας κάθε πολιτιστική δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές και με τον ανάλογο σεβασμό απέναντι στην αγωνία και τις δύσκολες ώρες που έζησαν οι συμπολίτες του, κράτησε μια αθόρυβη και ανθρώπινη στάση, μένοντας διακριτικά την κρίσιμη αυτή περίοδο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ήταν όμως εκεί όταν και όπου χρειάστηκε ως ενεργός πολίτης, για να συνδράμει, να διευκολύνει και να συμπαρασταθεί στους Ηλείους των πυρόπληκτων περιοχών. Γνωρίζει πολύ κατά άλλωστε ότι λιγότερη σημασία έχει η οποιαδήποτε ιδιότητα από την ανθρώπινη και προσωπική παρουσία. Κοντά στον φίλο, δίπλα στον συνεργάτη, μαζί με τον συμπατριώτη...

Έτσι όπως τουλάχιστον ο Νίκος Κοροβέσης αυθεντικά και με συνέπεια κάνει ανεξάρτητα της δικής του κομβικής παρέμβασης για επίλυση προβλημάτων από τη θέση του στην Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Ελλάδας...

ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού ωστόσο, επισημαίνει ότι τώρα είναι η ώρα της πίεσης για την εφαρμογή των άμεσων μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ακούσαμε, αυτό θα συμβεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας αρκεί ή να μας καθησυχάζει.

«Απαιτείται διαρκής πίεση και συνεργασία σε όλες τις κατευθύνσεις και στην κατεύθυνση αυτή θα κάνω ότι μπορώ και προσωπικά», δηλώνει ο κ. Κοροβέσης προσθέτοντας τα εξής:

«Είναι απαραίτητο να δούμε ακολούθως την εξειδίκευση κάποιων δεδομένων για τις ζημιές με μακροχρόνια προθεσμία ανάκαμψης και αυτό γιατί μόνο με διεξόδους τουλάχιστον δεκαετίας θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ‘’ζωντανά τα χωριά μας’’ και παραγωγική την ημιορεινή και ορεινή ύπαιθρό μας.

Στη συζήτηση με κατοίκους που έκανα τούτο το κρίσιμο σημείο αποτελεί πλέον τον μόνιμο προβληματισμό για το αύριο, και αυτό θα κρίνει αν τελικά θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να δώσουμε μαζί τη ‘’μάχη’’ αυτή τη φορά της ανασυγκρότησης».

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ

Ο Νίκος Κοροβέσης πάντως, αναφέρεται και στην επιστημονική κυρίως δουλειά που θα πρέπει να γίνει για τη διαχείριση του δασικού μας πλούτου τονίζοντας ότι δεν μπορούμε πλέον να ακολουθήσουμε λύσεις και πρακτικές του 2007.

Περιμένουμε να δούμε συγκεκριμένες προτάσεις «άμυνας» των ίδιων των δασών μας απέναντι σε μεγάλα μέτωπα φωτιάς για να μπορούν να προστατεύονται και στο τέλος να διασώζονται οι κατοικούμενες περιοχές.

Το πως θα γίνει αυτό, σίγουρα θα μας το πουν οι επιστήμονες και οι εξειδικευμένοι δασολόγοι. Η λογική ωστόσο που κυριάρχησε μέχρι τώρα δίπλα στα σπίτια, να αναπτύσσεται πυκνή δασική βλάστηση και μάλιστα με δέντρα που από μόνα τους είναι «εύφλεκτο υλικό» με το παραμικρό, μπορεί και πρέπει να αλλάξει...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Ο κ. Κοροβέσης τέλος, έχοντας επικοινωνήσει με πολλούς κτηνοτρόφους μας, κάνει έκκληση με τη σειρά του για την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων ζωοτροφών στα πυρόπληκτα.

Είναι άμεση ανάγκη να σταλούν στις περιοχές αυτές για να βοηθήσουν, όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι μας που είναι απελπισμένοι με την κατάσταση μετά τις πυρκαγιές.

Γνωρίζω- είπε ο κ. Κοροβέσης- τις προσπάθειες που καταβάλλονται όπως και τις αποστολές που μέχρι σήμερα έχουν γίνει, όμως απαιτείται και η ανάλογη συνέχεια τόσο από φορείς όσο και από ιδιώτες. Η Περιφέρεια πάντως είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όπως χρειασθεί για να λυθούν τέτοια προβλήματα…

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 12:29

Σχετικά Άρθρα

  • Κοροβέσης: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού είχε λόγο και ρόλο
    Κοροβέσης: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού είχε λόγο και ρόλο

    Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ηλείας κατά την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας

    Στις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην στήριξή της στο εγχείρημα του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας αλλά και στις προτάσεις για τον τρόπο χρηματοδότησής του, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

    Όπως τόνισε ο κ. Κοροβέσης, «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού είχε λόγο και ρόλο. Ύστερα από μία σειρά συναντήσεων και προσεκτικής παρακολούθησης και ερμηνείας του μελετητικού έργου, προτείναμε αλλαγές με παρεμβάσεις όχι μόνο ως προς τη στοχοθεσία και την ιεράρχηση (ορισμός προτεραιοτήτων), αλλά και ως προς τη διαχείριση του τρόπου χρηματοδότησης.

    Είναι σαφές, πως όταν μιλάμε για τόσο μεγάλο σχέδιο δεν αρκεί απλά ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά μία πληθώρα χρηματοδοτήσεων, (πολλές φορές με συνδυαστικά χαρακτηριστικά - για να υπάρχει αποτέλεσμα) αλλά και με νοοτροπία προσθετική και όχι ανταγωνιστική σε εθνικό επίπεδο».

    koro sun logodosias pde 2

    ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας οι ενέργειες και οι προτάσεις της ΠΔΕ όσον αφορά το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας είναι οι εξής:

    Α) Τον Ιούλιο του 2023 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχώρησε σε προτεραιοποίηση των έργων, μάλιστα με συγκεκριμένη μεθοδολογία. Αυτή η μεθοδολογία βασίζεται αφενός στην εκτίμηση προϋπολογισμού που υπάρχει στις δράσεις του προγράμματος, και αφετέρου στην προτεραιοποίηση των στόχων που ικανοποιούν τα έργα αυτά.

    Αναλυτικά:

    Ο Στόχος 6 «Υποδομές, περιβάλλον διαβίωσης και ποιότητα ζωής» καθότι διασφαλίζεται τόσο η ποιότητα του πολιτιστικού – τουριστικού προϊόντος όσο και η ενδυνάμωση του τοπικής οικονομίας.

    Ο Στόχος 5 «Ενίσχυση της ποιότητας, του εκσυγχρονισμού και της εξωστρέφειας του παραγωγικού συστήματος» καθότι ως στόχος λειτουργεί διατομεακά.

    Ο Στόχος 7 «Ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική συνοχή» καθότι ως στόχος λειτουργεί διατομεακά.

    Ο Στόχος 3 «Πολιτικές και δράσεις ολοκληρωμένης ανάπτυξης για την Αρχαία Ολυμπία» καθότι η Αρχαία Ολυμπία είναι η κορωνίδα της αναπτυξιακής προοπτικής της Ηλείας 2030.

    Ο Στόχος 4 «Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και αξιοποίηση των μνημείων και του πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής» καθότι λειτουργεί συμπληρωματικά του Στόχου 3 εδραιώνοντας μια συνολική στόχευση στην ανάδειξη της πολιτιστικής – τουριστικής ταυτότητας της Ηλείας 2030.

    Προτεραιότητα για τα έργα του Στόχου 6 είναι η ολοκλήρωση και κατασκευή κρίσιμων οδικών έργων και στην 2η ομάδα έργων εκείνα που αφορούν στην ενίσχυση – ανάπτυξη των μεταφορών (Σιδηροδρομικά – Αεροπορικά – Λιμενικά). Ο χωροταξικός σχεδιασμός κρίνεται επίσης στρατηγικός τομέας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ηλείας και τέλος τα έργα δικτύων και περιβαλλοντικής προστασίας όχι λόγω ειδικού βάρους αλλά με δεδομένο το στρατηγικό χαρακτήρα που θέλει να εξυπηρετήσει η Ηλεία.

    «Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναφέρω πως βασική προτεραιότητα της ΠΔΕ αποτελεί η ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος και η επέκταση μέχρι την Τσακώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοροβέσης.

    Προτεραιότητα για τα έργα του Στόχου 5 αποτελούν έργα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων στην κατεύθυνση αυτή και της ίδρυσης Γεωργικής σχολής, ενίσχυσης της μεταποίησης, εκσυγχρονισμού υποδομών άρδευσης, βελτίωση αγροτικής οδοποιίας κ.λ.π.

    Προτεραιότητα για τα έργα του Στόχου 7 είναι η ενίσχυση της υγείας, έργα και πολιτικές δημογραφικής ανάκαμψης, κοινωνική συνοχή και ποιότητα ζωής.

    Προτεραιότητα για τα έργα του στόχου 3 αποτελούν τα έργα που αφορούν στη δημιουργία νέων υποδομών πολιτισμού - αθλητισμού ώστε να δοθεί άμεσα δημοσιότητα και έμφαση στην νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία που θα αποτελέσει το κίνητρο της κινητοποίησης όλων των άμεσα συμμετεχόντων.

    Προτεραιότητα για τα έργα του στόχου 4 αποτελούν τα έργα αποκατάστασης και στη συνέχεια τα υπόλοιπα έργα αξιοποίησης.

    Β) Κρίσιμης σημασίας όσον αφορά στο χρηματοδοτικό σκέλος της μελέτης είναι ότι η υλοποίηση ενός στοχευμένου αναπτυξιακού προγράμματος για την Ηλεία του 2030 δεν πρέπει να εστιάζει σε πόρους που διατίθενται έως το 2030 από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήτοι πόρους από την νέα προγραμματική Περίοδο 2021-2027 αλλά και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Οι πόροι αυτοί είναι ανταγωνιστικοί και σήμερα εξειδικευμένοι – στοχευμένοι σε συγκεκριμένες πολιτικές όπως έχουν ήδη προδιαγραφεί από τα εγκεκριμένα επιχειρησιακά τους προγράμματα. Δικαιούχοι είναι όλοι οι αναπτυξιακοί και οικονομικοί φορείς της χώρας ανάλογα με το είδος της πράξης. Επίσης, οι πόροι αυτοί δεν είναι αποκλειστικά διαθέσιμοι για την Ηλεία.

    Πρόταση, λοιπόν, της Περιφερειακής Αρχής, αποτελεί η θεσμοθέτηση ειδικού προγράμματος για την Ηλεία – Αρχαία Ολυμπία του 2030, βάση του οποίου θα μπορούσε να αποτελέσει και η εν λόγω μελέτη, να διεκδικήσει και διασφαλίσει αναπτυξιακούς πόρους από την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή κεφαλαιαγορά. Η διαχείρισή τους να γίνει με το θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για το ως άνω πρόγραμμα και με την αξιοποίηση τόσο πιστωτικού ιδρύματος της χώρας μας όσο και δημιουργίας επιτελικής δομής τοπικής διακυβέρνησης στα πλαίσια του ν. 4875/2021 στοχεύοντας στην Διαχείριση και Προώθηση Προορισμού «Ηλεία -Αρχαία Ολυμπία».

    Γ) Ύστερα από διαβούλευση με τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας δημιουργούνται 9 χωρικές επενδύσεις και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας συμμετέχει:

    Στην ΟΧΕ Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Ζαχάρως και

    Στην ΒΑΑ Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όρισε τεχνικό σύμβουλο για την καθοδήγηση των Δήμων ως προς την έγκριση και υποβολή προτάσεων. Έχουν ήδη προταθεί έργα που έχουν εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των ανωτέρω Δήμων και βρίσκονται σε κατάσταση αξιολόγησης. Προβλέπεται μέσα από αυτή τη διαδικασία, να ενταχθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ. Αυτό που επείγει, είναι η άμεση ωρίμανση των προτεραιοποιημένων προτάσεων με σκοπό να εγκριθούν προς χρηματοδότηση.

    «Επειδή πορευόμαστε Δημοκρατικά, δώσαμε τη δυνατότητα στους Δήμους να ορίσουν τις προτεραιότητές τους και να υποβάλλουν τις αντίστοιχες προτάσεις τόσο στις ΟΧΕ όσο και στο σχέδιο της διαΝΕΟσις», κατέληξε ο κ. Κοροβέσης.

    (Δελτό Τύπου)

  • Θλιβερή έρευνα: Η ρύπανση από τον καπνό των φωτιών μπορεί να σκοτώσει άλλους 12.000 ανθρώπους ετησίως
    Θλιβερή έρευνα: Η ρύπανση από τον καπνό των φωτιών μπορεί να σκοτώσει άλλους 12.000 ανθρώπους ετησίως

    Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο καπνός που εισπνέουμε από τις πυρκαγιές, εκτιμάται ότι θα σκοτώσει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως.

    Η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας, διαπίστωσε μια μελέτη μοντελοποίησης.

    Μια ξεχωριστή μελέτη ανέφερε ότι μεταξύ 2003 και 2019 η παγκόσμια θέρμανση αύξησε την έκταση του πλανήτη που καίγεται σχεδόν κατά 16%, αλλά άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκκαθάριση δασών και σάβανων για δρόμους ή γεωργία, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.

    100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την αναπνοή καπνού

    Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change και που τις επικαλείται η Guardian, διαχώρισαν την επίδραση που είχε η προσθήκη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στις πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκκαθάριση της γης.

    Η μελέτη - με επικεφαλής τον Δρ Chae Yeon Park του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας - εκτιμά ότι στη δεκαετία του 2010 σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την αναπνοή καπνού από πυρκαγιές που περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως PM2.5, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

    Σύμφωνα με το theguardian, ο τρόπος με τον οποίο η παγκόσμια θέρμανση συμβάλλει σε αυτούς τους θανάτους ήταν δύσκολο να κατανοηθεί, διότι, ενώ οι θερμότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, άλλες άμεσες ανθρώπινες παρεμβάσεις - όπως ο κατακερματισμός των δασών και των σαβανών - μειώνουν την έκταση που μπορεί να καεί ή να καταστείλουν την εξάπλωση της φωτιάς.

    Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές εξέτασαν τρία μοντέλα της παγκόσμιας βλάστησης και της πυρκαγιάς υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες και τα συνέκριναν με ένα μοντέλο στο οποίο είχαν αφαιρεθεί οι επιπτώσεις της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής.

    Αν και τα αποτελέσματα διέφεραν, οι συγγραφείς από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κίνας, διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις η παγκόσμια θέρμανση προκαλεί αύξηση του αριθμού των θανάτων από ανθρώπους που αναπνέουν PM2,5 από πυρκαγιές.

    Σε ορισμένες περιοχές η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν ο κύριος παράγοντας

    Ο καθηγήτης Hilary Bambrick, διευθύντης του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα και παρατεταμένα επίπεδα ρύπανσης από τον καπνό κατά τη διάρκεια των μαύρων καλοκαιρινών πυρκαγιών το 2019 και το 2020.

    «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους εκείνη την εποχή και πιθανότατα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία πολλών», δήλωσε ο Bambrick, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    «Η μελέτη αυτή αναδεικνύει έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή κάνει κακό στην υγεία μας. Η κατανόηση επιπτώσεων όπως αυτές θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον».

    Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, ιδίως στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις αφρικανικές σαβάνες.

    Ο Seppe Lampe, του Vrije Universiteit Brussel, δήλωσε ότι ενώ οι ανθρώπινες δραστηριότητες που αλλάζουν το τοπίο συμβάλλουν στη μείωση της έκτασης του πλανήτη που καίγεται, «η επίδραση της κλιματικής αλλαγής συνεχίζει να αυξάνεται».

    Ο καθηγητής Wim Thiery, συν-συγγραφέας της μελέτης στο VUB, δήλωσε ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αυξάνει την έκταση που καίγεται «αυξάνεται κάθε χρόνο».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Π.Ε. Ηλείας: Απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες Κοροβέση για την ίδρυση ΕΜΟΔΕ στον Πύργο
    Π.Ε. Ηλείας: Απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες Κοροβέση για την ίδρυση ΕΜΟΔΕ στον Πύργο

    Την ίδρυση Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση ο οποίος το είχε θέσει ως πρώτιστη προτεραιότητα τόσο με επιστολή του προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια όσο και στην συνάντηση που είχαν στο γραφείο του στην Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κοροβέσης, στις 21 Μαΐου απέστειλε επιστολή προς τον κ. Κικίλια μεταφέροντας του τα αιτήματα της περιοχής για μια ασφαλή αντιπυρική περίοδο και παράλληλα του παρέδωσε και ένα υπόμνημα, με περαιτέρω διεκδικήσεις για την θωράκιση της περιοχής απέναντι στις φυσικές καταστροφές, στο οποίο περιλαμβανόταν τόσο το αίτημα για δημιουργία στην Ηλεία, βάσης ομάδας ΕΜΟΔΕ όσο και η παράταση της αντιπυρικής περιόδου στην περιοχή.

    Στο υπόμνημα ο Νίκος Κοροβέσης, εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους η Ηλεία χρήζει άμεσης προσοχής και πρόνοιας από το Υπουργείο, παραθέτοντας τις κατεπείγουσες ανάγκες που υπάρχουν στις περιοχή και οι οποίες προκύπτουν από την επικοινωνία που υπήρξε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

    Μάλιστα, μια εβδομάδα αργότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας επισκέφθηκε τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο γραφείο του στην Αθήνα, όπου και του επανέλαβε τις παραπάνω ανάγκες, παίρνοντας την διαβεβαίωση ότι θα γίνουν πράξη, κάτι το οποίο έγινε με τον πλέον θεσμικό και επίσημο τρόπο δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συζήτηση για την αντιπυρική περίοδο στη Βουλή.

    Η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνει μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζει την πυρκαγιά πριν φτάσει στο οδικό δίκτυο και πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι νέες μονάδες θα είναι εξοπλισμένες με οπτικά και κατασβεστικά μέσα, καθώς και με drones για την επιτήρηση των περιοχών.

    «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για την ίδρυση Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) στον Πύργο με γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση καθώς ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα που είχα καταθέσει με την επιστολή μου προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στις 21 Μαΐου.

    Μάλιστα, μια εβδομάδα αργότερα στην συνάντηση που είχα με τον κ. Κικίλια στο γραφείο του στην Αθήνα, επανέλαβα την συγκεκριμένη ανάγκη, όπως και την ανάγκη παράτασης της αντιπυρικής περιόδου γι’ αυτό και η ικανοποίηση και των δυο αυτών αιτημάτων με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο.

    Συνεχίζουμε την προσπάθεια, για να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες της Ηλείας, να ικανοποιούμε τα αιτήματά τους και να δίνουμε λύση στα προβλήματά τους», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας
    Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας

    «Αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές του καλοκαιριού.

    «Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτή ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου εντεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως:

    «Αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής. Το αποτέλεσμα είναι πως είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα 6μηνο και με δύσκολες πυρκαγιές να εκδηλώνονται και στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου».

    «Κάηκαν λιγότερα στρέμματα φέτος»

    Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος. Σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας».

    «Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να δέχεται πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στη χώρα. Αυτός αντιβαίνει και στην κοινή λογική», σημείωσε και τόνισε πως «στα στρέμματα που καίγονται το θέμα είναι το να μην χάνουμε παραγωγικά δάση. Είχαμε λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά. 48 στρέμματα αντί του 58 κατά μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Πχ στην Αττική, από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος. Τα υπόλοιπα ήταν βραχώδης θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες τουλάχιστον ως προς τη φυσική αναγέννηση», σημείωσε χαρακτηριστικά και έδωσε ως παραδείγματα την Πορτογαλία που μέσα σε 4 μέρες κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα και την πρόσφατη πυρκαγιά στο Τέξας των ΗΠΑ.

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη»

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη, οι επιθέσεις θα είναι όλο και πιο συχνές και η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, η οποία θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    4 + 1 πυλώνες για την κυβερνητική δράση

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συνόψισε την κυβερνητική δράση σε 4+1 πυλώνες.

    «Πρόληψη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση που αναφερόταν στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι που ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Anti Nero 1,2,3 με σχεδόν 400 εκατ. ευρώ να διατίθενται σε πρόληψη.

    Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουμε «αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια».

    «Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%», επισήμανε.

    Συνέχισε λέγοντας πως «για την κατάσβεση πήραμε δύο πρωτοβουλίες: η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

    «Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο 112 «όπου έγιναν εκκενώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα».

    Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν γίνει ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο. Ταυτόχρονα, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού
    Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννας Μαστοράκου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας.

    Παρουσία δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων ΔΕΥΑ και άλλων φορέων, τονίστηκε πως την δεδομένη χρονική στιγμή η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ηλεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση και σωστή προετοιμασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που επηρεάζουν το νερό.

    pe susk nero koro 2

    Η κα Μαστοράκου κατά την τοποθέτησή της, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αναφερόμενη στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, όπως η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες.

    Από την πλευρά τους, τόσο η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας, Ασημίνα Χαλικιά όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος
    Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ηλείας, Ακριβή Ζάρρα αναφέρθηκαν στο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται σε σχέση με την ασφάλεια του νερού αλλά και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα όταν παρατηρούνται προβλήματα ενώ πρόσθεσαν πως κάθε καταγγελία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, να εξετάζεται και να εκδίδεται το ανάλογο πόρισμα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κοροβέσης: Εορτασμός της ημέρας των Ηνωμένων Εθνών
    Κοροβέσης: Εορτασμός της ημέρας των Ηνωμένων Εθνών

    Την 24η Οκτωβρίου 2024, λόγω της επετείου της ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα γίνει σημαιοστολισμός όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ σύμφωνα με την αριθμ.68710/07-10-2024 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως
    Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί περισσότερες πυρκαγιές και πιθανότατα ευθύνεται για τον θάνατο επιπλέον 12.000 ανθρώπων ετησίως συνέπεια της εισπνοής καπνού.

    Αυτό αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα η οποία κάνει λόγο για ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, όπως αναφέρει ο Guardian ανέφερε ότι μεταξύ 2003 και 2019 η υπερθέρμανση αύξησε την έκταση του πλανήτη που καίγεται σχεδόν κατά 16%, αλλά άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκχέρσωση δασών και σαβάνων για δρόμους ή γεωργία, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.

    Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, υπογραμμίζουν την επίδραση που είχε η προσθήκη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκκαθάριση γης.

    Τι αναφέρει η μελέτη

    Η μελέτη - με επικεφαλής την Δρ. Τσάε Γεόν Παρκ του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας υπολόγισε ότι στη δεκαετία του 2010 σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την εισπνοή καπνού από πυρκαγιές που περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM 2.5, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

    Ο τρόπος με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβάλλει σε αυτούς τους θανάτους είναι δύσκολο να κατανοηθεί, διότι ενώ οι θερμότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, άλλες άμεσες ανθρώπινες παρεμβάσεις - όπως ο κατακερματισμός των δασών και των σαβάνων - μειώνουν την έκταση που μπορεί να καεί ή να καταστείλουν την εξάπλωση της φωτιάς.

    Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές εξέτασαν τρία μοντέλα της παγκόσμιας βλάστησης και της πυρκαγιάς υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες και τα συνέκριναν με ένα μοντέλο όπου είχαν αφαιρεθεί οι επιπτώσεις της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής.

    Αν και τα αποτελέσματα διέφεραν, οι συγγραφείς από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κίνας, διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η παγκόσμια θέρμανση προκαλεί αύξηση του αριθμού των θανάτων ανθρώπων που αναπνέουν αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM2.5 από πυρκαγιές.

    Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς

    Σε ορισμένες περιοχές, η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν ο κύριος παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ σε άλλες ήταν η χαμηλότερη υγρασία.

    Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις πυρκαγιές μπορεί να υποεκτιμηθούν επειδή η «τοξικότητα των σωματιδίων που προέρχονται από τη φωτιά» είναι πιο σοβαρή από ό,τι από άλλες πηγές.

    H καθηγητής Χίλαρι Μπάμπρικ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα και παρατεταμένα επίπεδα ρύπανσης από τον καπνό κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών τα καλοκαίρια του 2019 και του 2020.

    «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους εκείνη την εποχή και πιθανότατα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία πολλών», δήλωσε η Μπάμπρικ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    «Η μελέτη αυτή αναδεικνύει έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή κάνει κακό στην υγεία μας. Η κατανόηση επιπτώσεων όπως αυτές θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον», τονίζει.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, ιδίως στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις αφρικανικές σαβάνες.

    Ο Σέπε Λάμπε, του Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (VUB), δήλωσε ότι ενώ οι ανθρώπινες δραστηριότητες που αλλάζουν το τοπίο συμβάλλουν στη μείωση της έκτασης του πλανήτη που καίγεται, «η επίδραση της κλιματικής αλλαγής συνεχίζει να αυξάνεται».

    Ο καθηγητής Βιμ Τιερί, συν-συγγραφέας της μελέτης στο VUB, δήλωσε ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αυξάνει την έκταση που καίγεται «αυξάνεται κάθε χρόνο».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Π.Ε. Ηλείας: Ικανοποίηση Ν. Κοροβέση για την ένταξη του δήμου Ζαχάρως στα «Σχολικά Γεύματα»
    Π.Ε. Ηλείας: Ικανοποίηση Ν. Κοροβέση για την ένταξη του δήμου Ζαχάρως στα «Σχολικά Γεύματα»

    Την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του προς τον πρώην Πρόεδρο του ΟΠΕΚΑ και νυν Γενικό Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Κωνσταντίνο Γλούμη – Ατσαλάκη για την ένταξη των δημοτικών σχολείων του δήμου Ζαχάρως στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» για το έτος 2024-2025 εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

    Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η υλοποίηση του προγράμματος στον δήμο Ζαχάρως αφορά της τα Δημοτικά σχολεία της Ζαχάρως, της Φιγαλείας, του Γιαννιτσοχωρίου και του Κακοβάτου.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Κοροβέσης, τον περασμένο Φεβρουάριου είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον κ. Γλούμη – Ατσαλάκη ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν τότε, ήταν και η προοπτική ένταξης του δήμου Ζαχάρως στο πρόγραμμα, με τον πρώην Πρόεδρο του ΟΠΕΚΑ και νυν Γενικό Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, να δεσμεύεται τότε, πως η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, θα γίνει πράξη.

    Πλέον, οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων θα μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του προγράμματος που συνολικά περιλαμβάνει 55.000 μερίδες γευμάτων το χρόνο και, σε βάθος τριετίας, θα φτάσει τις 165.000 μερίδες, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Διαγωνισμού από τον ΟΠΕΚΑ.

    «Είμαστε ικανοποιημένοι όταν μπορούμε να δίνουμε λύσεις στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν παιδιά. Τον περασμένο Φεβρουάριο κατά την διάρκεια συνάντησης που είχα με τον κ. Γλουμή – Ατσαλάκη, του είχα τονίσει την ανάγκη τα Δημοτικά Σχολεία του δήμου Ζαχάρως να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν καρπούς, με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

    Βασικός στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και η στήριξη των συμπολιτών μας και προς αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσω την διεκδίκηση και τις επαφές σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς