Αυτοδιοίκηση

Δήμος Πύργου: Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΤΟ ενόψει αυξημένου κινδύνου πλημμυρών μετά τις πυρκαγιές

Δήμος Πύργου: Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΤΟ ενόψει αυξημένου κινδύνου πλημμυρών μετά τις πυρκαγιές

Συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη (2/9) το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Πύργου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Πύργου και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, με βασικό θέμα τον συντονισμό και σχεδιασμό δράσεων για την αντιμετώπιση πολύ πιθανών πλημμυρικών φαινομένων στο άμεσο μέλλον, κι ειδικά μετά τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Εκφράστηκε πάντως κι η ανάγκη για συνέχιση της επαγρύπνησης με σκοπό την αποφυγή κινδύνων από νέες πυρκαγιές, καθώς άλλωστε η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται ακόμα, ενώ δεν λείπουν ακόμα κι αυτές τις μέρες κάποιες σποραδικές νέες…

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, που διεξήχθη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και με μετέχοντες τα μέλη του οργάνου (των δημοτικών αρμοδίων αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων, των εκπροσώπων λοιπών αρμοδίων υπηρεσιακών και πολιτειακών φορέων όπως, Περιφέρειας, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Δασαρχείου, κ.α.), ο Δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης του ήδη υπάρχοντα άμεσου συντονισμού, συνεργασίας και επικοινωνίας των θεσμικών οργάνων μεταξύ τους, για την πληρέστερη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν αλλά και που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον.

sto ektakto2

Εστίασε στην ανάγκη όσο το δυνατόν πιο έγκαιρης προετοιμασίας για την αντιμετώπιση πιθανών σημαντικών πλημμυρικών φαινομένων, σε συνδυασμό με τη λήψη απαραίτητων προληπτικών μέτρων και έργων.

Όπως είπε ο κ. Αντωνακόπουλος: «Έχουμε ξαναπεί πως όσο και να απευχόμαστε την ύπαρξη οποιουδήποτε έκτακτου συμβάντος, δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πως συνεχώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Και πως κάποια τέτοια έχουν πάντα τις πιο αυξημένες πιθανότητες για να συμβούν τελικά.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, μια από τις μεγάλες συνέπειες είναι αυτή που από την έλλειψη πλέον βλάστησης σε συγκεκριμένες περιοχές υδατορεμάτων, μετά τις βροχές που θα ακολουθήσουν θα έρθουν με ταχύτητα σε μικρότερο χρόνο μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Εμείς θα κάνουμε κάθε εφικτή προσπάθεια ώστε και πάλι να ανταπεξέλθουμε επιτυχημένα στη διαχείριση έκτακτων γεγονότων, στο πλαίσιο πάντοτε των όποιων αρμοδιοτήτων μας. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις – που κανονικά έπρεπε να έχουν γίνει …χθες, την επόμενη κιόλας μέρα από τις πυρκαγιές – που επειδή δεν υπάρχουν αυτές οι θαυματουργές ιδιότητες για τέτοιες ταχύτητες στη δημόσια διοίκηση, τουλάχιστον να μην ροκανίζεται άλλο ο χρόνος από εδώ και πέρα. Να δρούμε άμεσα και να μην κάνουμε όπως π.χ. η Περιφέρεια που μετά από σχεδόν επτά ώρες συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου κατέληξαν να πάρουν πρώτα, λέει, γνώμη από το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, κι άλλους παρόμοιους φορείς, και μάλιστα χωρίς την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος! Δηλαδή, ούτε ανάθεση, ούτε σύμβαση, κι ούτε καν χρονοδιάγραμμα!

sto ektakto3

Ο Δήμος Πύργου υπενθυμίζεται, είναι με βάση και το Εθνικό σχέδιο “Δάρδανος” αντιμετώπισης πλημμυρικών κινδύνων, τρίτος σε σειρά επικινδυνότητας στη χώρα, κι υπάρχουν μέσα σε αυτόν πολύ δύσκολες κι επίφοβες περιοχές. Όπως ο Ενιπέας όπου χρειάζεται γενναία και σημαντικά έργα (που ναι μεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας αλλά κάθε περιοχή που είναι μέσα στο σπίτι μας, το Δήμο, μας νοιάζει εξίσου), όπως το «Βαρβασαινέικο» που έχει και μεγάλη κατασκευαστική αστοχία από τη …φαεινή ιδέα των προκατόχων να διασταυρώνονται το αρδευτικό δίκτυο με το απαγωγό δίκτυο κι έτσι να δημιουργείται συνεχώς το πρόβλημα, με τις παρεμβάσεις που γίνονται να μπορούν να είναι μόνο μικρές και προσωρινές εκεί.

Συνολικά απαιτείται, επιτάχυνση έργων, αύξηση χρηματοδότησης και απαραίτητη μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και αγκυλώσεων», επεσήμανε ακόμα ο κ. Αντωνακόπουλος.

Ακολούθως, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, Αγγελική Διονυσοπούλου, συνείσφερε ευρύτερα στη συζήτηση που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων Υπηρεσιών και συμμετεχόντων Φορέων, κι η οποία αφορούσε τόσο για την εκτίμηση των σημερινών δεδομένων πολιτικής προστασίας, όσο και στην όποια ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, ειδικά δε σε περιοχές που καταγράφονται ιδιαιτερότητες και επιπλέον προβλήματα.

Εκεί έγινε αναφορά και σε αστικές περιοχές εντός πόλης Πύργου, όπως Κεραία, Αγγινάρα, Λάπατο, κόμβος οδού Υψηλάντου με Πατρών, κ.α., ενώ σχετικά κι η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου αναφέρθηκε στους καθαρισμούς των φρεατίων απορροής υδάτων που ξεκίνησε αυτό το διάστημα η υπηρεσία με τη βαρύτητα σε πρώτη φάση να δίνεται στις πυρόπληκτες περιοχές που αναμένεται να δεχτούν μεγαλύτερη πίεση αλλά και στην πόλη του Πύργου, ενώ παρόμοιες εργασίες καθαρισμού και συντήρησης φρεατίων θα συνεχιστούν εντός του προσεχούς διαστήματος σε όλο το εύρος του Δήμου.

Ενώ με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι φορέων κι υπηρεσιών που μετείχαν στη συνεδρίαση έκαναν αναφορά συγκεκριμένων δεδομένων στο πλαίσιο αποτροπής ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων σε επίφοβες περιοχές, τόσο στην πόλη του Πύργου όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup