Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021 10:35

Μικελόπουλος: Απάντηση στο άκρως παραπλανητικό και κακόβουλο δημοσίευμα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο κ.Μαρίνος Λάμπρος,σε δημόσια ανάρτησή του χθές βράδυ, Παρασκευή 10/9/2021, τόσο στο προσωπικό του προφίλ στο facebook όσο και στην ομάδα Ηλεία-Πύργος-Ήλιδα-Ολυμπία η οποία αριθμεί 8,7 χιλιάδες μέλη,προσπάθησε με παραπλανητικό και σκόπιμο τρόπο να παρουσιάσει στους αναγνώστες του την συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη ως οικονομικό σκάνδαλο παραθέτοντας στοιχεία από την ανάλογη ανάθεση που έκανε ο Δήμος Μυκόνου με πολύ λιγότερα χρήματα όπως υποστηρίζει.

Απαντώ με στοιχεία τόσο προς τον ίδιο όσο και στους συνδημότες μου προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια που σκοπίμως έχει διαστρεβλώσει.

Ο Δήμος Πύργου διοργανώνει συναυλία υπέρ των πυρόπληκτων την οποία και ανέθεσε προς εκτέλεση στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού.

O κ.Λάμπρος παρουσιάζει την ανάθεση του Δήμου Μυκόνου και την αμοιβή του κ.Χατζηγιάννη η οποία ανέρχεται στο ποσό των 10.000 συν 24% ΦΠΑ=12.000 ευρώ και σε αντιδιαστολή την ανάθεση του ΔΟΠΠ συνολικού ύψους 23.492 ευρώ κι αναρωτιέται:

“πολλά ερωτηματικά εγείρονται (που μυρίζουν και κάπως...) από το υπέρογκο της δαπάνης για την πραγματοποίησή της από τον Δήμο Πύργου στο «Πάρκο Ξυστρή» στις 11/9/2021 που είναι 23.492 ενώ οι αντίστοιχες συναυλίες του ίδιου καλλιτέχνη στους Δήμους «Σπάτων-Αρτέμιδας» και «Μυκόνου» κοστολογήθηκαν 10.000 ευρώ συν ΦΠΑ 24%=12.400 ευρω.” Και συνεχίζει: “Mπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η συναυλία στον Πύργο είναι μακριά από την Αθήνα και θα κοστίζει κάτι παραπάνω αλλά μετά είδα Μύκονο που περνά και θάλασσα και είπα δεν παίζει το υψηλό κόστος λόγω απόστασης.

Μπορεί να παίζει ότι τους έπιασε κορόιδα ο ατζέντης (που είναι χειρότερο...) αλλά πάλι σκέφτηκα ότι εκεί στον Δήμο Πύργου είναι όλοι αητοί... Τα 11.000 ευρώ ρεγάλο (εννοεί δώρο για όσους δεν το καταλαβαίνουν) είναι αρκετά...πολύ μεγάλο...και οδηγεί το μυαλό αλλού...και έχει μια οσμή περίεργη...”

Αφού ο κ.Λάμπρος σκέφτηκε,μύρισε,φαντάστηκε και υποψιάστηκε του απαντώ αναλυτικά και καθαρά.

Αφού αναζητήσατε στην Διαύγεια τις αναθέσεις,ξέρετε να διαβάζετε κ.Λάμπρο ή κάνετε πως δεν ξέρετε; Έχετε υπογραμμίσει την αμοιβή του κ.Χατζηγιάννη στην Μύκονο η οποία είναι 12.240 ευρώ συνολικά με τον ΦΠΑ.Γιατί δεν αναφέρετε τα αμέσως επόμενα ποσά που αφορούν σε μετακινήσεις,έξοδα μεταφορών,διαφημίσεις,διαμονή,γεύματα κτλ;

Δεν ξέρετε να διαβάζετε τις αναθέσεις όπως αναγράφονται; O Δήμος Μυκόνου διεξάγει 6ημερο φεστιβάλ νέων το οποίο περιλαμβάνει 2 συναυλίες (η μια εξ αυτών του κ.Χατζηγιάννη),2 θεατρικές παραστάσεις,1 παρουσίαση βιβλίου και 1 συνάντηση νέων.

Για κάθε εκδήλωση ο Δήμος Μυκόνου έχει ξεχωριστά τις αμοιβές των καλλιτεχνικών σχημάτων,δλδ του τραγουδιστή,των μουσικών,των ηχοληπτών κτλ. και ξεχωριστά τις δαπάνες για τον ήχο,το φως,την διαμονή,τα φαγητά,τις διαφημίσεις.

Πόσο στοιχίζει στον Δήμο Πύργου η αμοιβή του κ.Χατζηγιάννη; 11.300 συν 24%ΦΠΑ=14.012

Γιατί στοιχίζει στον δήμο Μυκόνου 10.000 συν 24% ΦΠΑ=12.240;

Διότι δεν περιλαμβάνει τα έξοδα μετακινήσεως του μουσικού σχήματος και των τεχνικών κ.Λάμπρο καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές που περιλαμβάνονται στην αμοιβή για τον Δήμο Πύργου.

Πόσα είναι τα χρήματα που δαπανά ο Δήμος Μυκόνου για έξοδα μετακινήσεων,μεταφορών,διαμονής κτλ κ.Λάμπρο; Δεν τα διαβάσατε; Ή δεν τα καταλαβάτε;

Έχει δυο ξεχωριστές δαπάνες που αφορούν συνολικά και τις 6 μέρες του φεστιβάλ.Η μια ανέρχεται στο ποσό των 25.552 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και η άλλη στο ποσό των 14.235 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Δεν διαβάσετε επίσης την δαπάνη για ενοικίαση εξέδρας για 6 μέρες; 3.720 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ κ.Λάμπρο.

Δεν διαβάσατε την δαπάνη για διαφήμιση; 3.100 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ κ.Λάμπρο.

Κάνατε την πρόσθεση της συνολικής δαπάνης του Δήμου Μυκόνου; Όχι φυσικά.Ξέρετε πόσο είναι; 80.000 ευρώ.

Αλλά προτιμήσατε να αναφέρετε μεμονωμένα την αμοιβή του κ.Χατζηγιάννη των 12.240 ευρώ και αντίστοιχα την αμοιβή για τον Δήμο Πύργου που είναι η συνολική και περιλαμβάνει όλα τα έξοδα (μετακινήσεων,ασφάλισης,διαμονής,ήχου και φωτισμού,ενοικίαση εξέδρας,ενοικίαση καρεκλών,φαγητού) ύψους 19.024 συν 24% ΦΠΑ=23.492 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο θελήσατε εσκεμμένα να παρουσιάσετε την δαπάνη ως οσμή σκανδάλου καθώς αδυνατούσατε να σκεφθείτε πως μπορεί στην Μύκονο να τον πληρώνουν 12000 ευρώ και στον Πύργο 24.000 ευρώ.

Γιατί ξέρετε πως να διαβάζετε και πως να γράφετε κ.Λάμπρο προκειμένου να αφήσετε λάσπη.Γιατί δεν μπορεί ο καθένας να γνωρίζει τις λεπτομέρειες,ούτε θα καθίσει να διαβάσει αναλυτικά τι περιλαμβάνουν οι αναθέσεις του κάθε δήμου.

Αρκεί να δημιουργήσετε εντυπώσεις και να σπιλώσετε υπολήψεις.Αρκει να γράψετε ότι «δωρίσαμε» 11.000 ευρώ ως κορόιδα ή μήπως ως κλέφτες; Γιατί αυτό υπονοείτε. Δεν τα γράφετε όμως όλα όπως πρέπει γιατί ξέρετε μέχρι που πρέπει, ώστε να προφυλαχθείτε σε περίπτωση μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση.

Γιατί αν ίσχυαν τα παραπάνω,τότε θα είμαι ή πολύ πονηρός ώστε να καταχραστώ την θέση μου ή πολύ ηλίθιος ώστε να με κοροιδεύουν οι ατζέντηδες ή όποιος άλλος.

Αλήθεια,πιστεύετε ότι δεν παρακολουθώ ή δεν γνωρίζω τις αμοιβές και το κόστος σε άλλους δήμους; Ότι δεν διασταυρώνω και δεν ελέγχω αυτά που μου ζητάνε; Γιατί τότε,αν κοστολόγησα 11.000 ευρώ παραπάνω την συναυλία,με στοιχεία που υπάρχουν για κάθε περίπτωση στην Διαύγεια,τότε πράγματι θα ήμουν πολύ ηλίθιος για κάτι τέτοιο.Έλεος.

Και να σας λύσω και μια ακόμη απορία σας για τα 5 ευρώ.Δεν είναι εισιτήριο.Είναι κουπόνι ενίσχυσης υπέρ των πυροπλήκτων το οποίο έχει εκδώσει το Σωματείο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Ηλείας και το οποίο συμμετέχει με παράλληλη δράση ακριβώς γι’αυτόν τον σκοπό στην εκδήλωση.

Τα κουπόνια έχουν θεωρηθεί στην ΔΟΥ Πύργου με όλα τα νόμιμα παραστατικά από το Σωματείο καθώς κι από μένα τον ίδιο,αφού κατέθεσα την Παρασκευή 10/9/2021,το ιδιωτικό συμφωνητικό,την απόφαση ανάθεσης από το ΔΣ του ΔΟΠΠ και ότι άλλο χρειάστηκε στο αρμόδιο γραφείο της ΔΟΥ Πύργου.Να σημειώσω πως η όποια χρηματική ενίσχυση συγκεντρωθεί κατά την είσοδο στην συναυλία απαλλάσσεται φόρου εκ του δικαιώματος που έχουν οι σύλλογοι και τα σωματεία όπως το παραπάνω.Ελπίζω να μην οσμίζεστε κάτι κι εδώ γιατί θα ξεπεράσετε κάθε όριο.

Κλείνοντας,πριν λίγες μόνο μέρες,δήλωσα δημόσια πως δεν θα ανεχθώ καμία υπόνοια ή άλλη σκέψη πως στον Οργανισμό Πολιτισμού του οποίου προΐσταμαι υπάρχει περίπτωση να δαπανώνται χρήματα που δεν φαίνονται ή να γίνονται ύποπτες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι καθώς διαβάζω κάποια τέτοια σχόλια τον τελευταίο καιρό.

Δήλωσα επίσης πως ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει αν μια δαπάνη είναι σωστή ή όχι.Κι εγώ ο ίδιος έχω αρνηθεί δαπάνες κι έχω απορρίψει πολλά πράγματα γνωρίζοντας ποια είναι τα όρια.

Διαχειρίζομαι τα χρήματα που έχει ο ΔΟΠΠ με πολλή προσοχή και γι’αυτό από την αρχή μέχρι σήμερα κινούμαστε πάντα με πλεόνασμα πολύ μεγάλο.

Δεν ανέλαβα αυτή την θέση ούτε για να πλουτίσω,ούτε για να κλέψω.Ανέλαβα αυτή την άμισθη θέση για να προσφέρω στον τόπο μου.

Και τελικά παλεύω κάθε μέρα να αποδεικνύω σε κάποιους ότι δεν είμαι ούτε ψεύτης,ούτε κλέφτης.

Είμαι υπερήφανος για ένα πράγμα,που μου σφίγγουν το χέρι και μου λένε,είσαι ο γιος του Βάσου Μικελόπουλου,είσαι ο γιός της Κατίνας Παπαιωάννου.Δυο οικογένειες που μετρούν πάνω από 100 χρόνια στον Πύργο και πιστεύω πως δεν θα βρεθεί κανένας να τις κατηγορήσει για ανηθικότητα και ανεντιμότητα.

Γι’αυτό δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, για όλους αυτούς και για μένα,να λέγονται τέτοια πράγματα κι ειδικά εσένα κ.Λάμπρο που με έχεις ήδη προσβάλει δημοσίως πριν από καιρό ξανά.

Γι’αυτό έφτασα 48 χρονών για να εμπλακώ με τα κοινά.Γιατί δεν ήθελα να πέσω στο στόμα κάποιων ανθρώπων που το μόνο που έχουν ως σκοπό της ζωής τους είναι η συκοφαντία και το ψέμμα.

Γι’αυτό ειδικά σ’αυτή την ταλαιπωρημένη πόλη πάρα πολλοί αρνούνται την συμμετοχή στα κοινά.Είναι κοινό μυστικό εξάλλου.

Δεν είμαι κάποιος ιδιαίτερος άνθρωπος,ούτε έχω υπερφυσικές δυνάμεις και ικανότητες.Θέληση έχω,γνώσεις έχω και διάθεση έχω.Αυτή η τελευταία όλο και δηλητηριάζεται.Και δεν ξέρω αν και πόσο έχω τις αντοχές να ανέχομαι ή να δέχομαι επιθέσεις και συκοφαντίες.

Γιατί είμαι άνθρωπος κι όχι μηχανή.Γιατί έχω κι εγώ τα τρωτά μου,γιατί έχω ενσυναίσθηση,γιατί έχω προβλήματα όπως όλοι,γιατί δεν αντέχω το άδικο και γιατί ήδη κουράστηκα,ναι κουράστηκα.

Αλλά έχω την δύναμη να αναλαμβάνω τις δικές μου ευθύνες,να κρίνω αυστηρά εγώ τον εαυτό μου και να λέω την γνώμη μου με θάρρος.Τις ευθύνες άλλων ούτε θα τις αναλάβω,ούτε θα τις αποκρύψω.Όταν κρίνω ότι δεν μπορώ να ακολουθήσω ή να συμφωνήσω με κάποια πράγματα,ευθαρσώς θα αποχωρήσω και θα συνεχίσω τον δικό μου δρόμο.Ουδείς αναντικατάστατος.

Το έντιμο θα ήταν να ανασκευάσετε κ.Λάμπρο όσα παραπλανητικά έχετε δημοσιεύσει αν και πιστεύω πως δεν θα το κάνετε.Έχετε δημοσιεύσει κι έχετε επιτεθεί με σκαιότατους χαρακτηρισμούς κατά πάντων και ποτέ δεν έχετε ζητήσει συγγνώμη αν κάπου είχατε λάθος.

Θα σας παρακαλούσα κάτι τελευταίο.Μην με αναγκάσετε να προχωρήσω σε μήνυση.Αφήστε με να κάνω την δουλειά μου κι αν κριθεί ανεπαρκής να με κρίνετε κι εσείς και όλοι.Αλλά την τιμή και την υπόληψή μου δεν θα τις αφήσω να αμαυρωθούν από τιμητές και όψιμους δικαστές του διαδικτύου.

ΥΓ.1 Καταννοώ την όποια ανησυχία σχετικά με την συμμετοχή του κόσμου στην συναυλία και τον κορονοιό.Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη και στην προστασία.Δεν υπάρχει απαγόρευση εκδηλώσεων στις περιοχές που βρίσκονται σε λοκ-ντάουν.Είναι αποφάσεις του κράτους κι αυτές ακολουθώ.Όπως με δική μου εισήγηση,ζήτησα να ακυρωθούν οι μεγάλες εκδηλώσεις του καλοκαιριού στην Κεντρική Πλατεία ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού που ρητά αναφέρει τους χώρους στους οποίους επιτρέπεται η συνάθροιση κοινού.Όχι πάντως σε δημόσιους χώρους όπως οι πλατείες όπου είναι ανεξέλεγκτες γι’αυτό και η αρνητική μου θέση συναισθανόμενος τον κίνδυνο.Κι επειδή είμαι υπεύθυνος πολίτης,ανησυχώ καθημερινά για οτιδήποτε μας αφορά όλους.Και για την σημερινή συναυλία ανησυχώ και για την επόμενη αφιερωμένη στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη.Είμαι ειλικρινής και θα αναλάβω την ευθύνη που μου αναλογεί αν συμβεί το οτιδήποτε.

ΥΓ.2 Από τον Νοέμβριο του 2020 ως και τις αρχές Ιουνίου του 2021 βρισκόμασταν σε καραντίνα.Δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκδήλωση για τα Χριστούγεννα ή την Αποκριά.Δεν λειτούργησε το Θέατρο Απόλλων,δεν έγινε καμία εκδήλωση με κοινό σε αυτό.Δεν έγινε η συνδιοργάνωση με τον Εμπορικό Σύλλογο για την Λευκή Νύχτα.Μέσα στο καλοκαίρι έγινε προσπάθεια κάτω από δύσκολες συνθήκες να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα όσο ήταν δυνατόν.Παραστάσεις Καραγκιόζη σε 32 κοινότητες και γειτονιές του Πύργου,αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό,θερινό σινεμά στο Κατάκολο,παραστάσεις από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας,το Ωδείο Ολύμπιον,παρουσιάσεις βιβλίων κι έκθεση ζωγραφικής,εκδοση της Ιστορίας του Πύργου κατά την Ελληνική Επανάσταση.Και γίνεται αυτή η προσπάθεια και με τις συναυλίες.Και περιμένω το επόμενο διάστημα να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα ενώ παράλληλα θα καταθέσω τις προτάσεις μου καθώς και των μελών του ΔΣ του ΔΟΠΠ στον κ.δήμαρχο όσον αφορά νέες δράσεις αλλά και δομές που έχει πολλή μεγάλη ανάγκη η πόλη.

ΥΓ.3 Οποιοσδήποτε θέλει,μπορεί να έλθει στο γραφείο του ΔΟΠΠ όπου βρίσκομαι καθημερινά να του δώσω όποια στοιχεία θέλει και να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό.Έτσι θα έπρεπε να κάνει κι ένας δημοσιογράφος κ.Λάμπρο,όπως εσείς είστε.Ρωτά,ερευνά,κρίνει και αποκαλύπτει. Εσείς πότε το κάνατε;

Kαι δεν μπορώ να μην κλείσω με τον Χατζιδάκι παραφράζοντάς τον λίγο... «Καληνύχτα Κεμάλ,αυτή η πόλη δεν θα αλλάξει ποτέ.»

apantisi dopp1 2

Apantisi dopp2

Apantisi dopp3

Apantisi dopp4

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021 10:39

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Κι’ όλα έγιναν ροζ! - Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού
    Πύργος: Κι’ όλα έγιναν ροζ! - Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού

    Με μια λιτή αλλά γεμάτη μηνύματα ευαισθησίας εκδήλωση, ο Δήμος Πύργου και η Δημοτική Κοινότητα της πόλης, διοργάνωσαν ενημερωτική δράση για τον καρκίνο του μαστού το πρωί του Σαββάτου. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού αλλά και του Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ασθένειας, στήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, ένα καλαίσθητο κιόσκι με ενημερωτικό υλικό και το καθιερωμένο ροζ κορδελάκι να δίνεται στις κυρίες που σταμάτησαν να ενημερωθούν.

    Η εξαιρετική ομάδα των επιστημόνων, Μαρία Αγαλιανού, Κωνσταντίνα Μπόκιου (Ιατροί-Ακτινοδιαγνώστριες) και Ελένη Βασιλοπούλου (Ιατρός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Χειρουργός Μαστού), ενημέρωσαν για τις αιτίες του καρκίνου του μαστού, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στις ομιλίες τους στην καθοριστική συμβολή της πρόληψης. Αναφέρθηκαν στα βήματα προόδου που έχει κάνει η επιστήμη της ιατρικής και προέτρεψαν όλες τις γυναίκες να προβαίνουν έγκαιρα στις απαιτούμενες εξετάσεις.

    Το μήνυμα της πρόληψης έστειλε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή είναι στο πλευρό κάθε συνδημότη και πως χρέος όλων είναι να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

    Μετά το τέλος της ενημέρωσης ακολούθησε περίπατος επί των οδών Ερμού-Γερμανού-Πατρών και Μανωλοπούλου με ροζ μπαλόνια και ενημερωτικό υλικό που διανεμήθηκε στους δημότες.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αν. Διοικήτρια ΓΝ Ηλείας-ΝΜ Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου, ο ιατρός Νίκος Σπηλιόπουλος, η πρόεδρος της Δ.Κ. Πύργου Αθηνά Κρεστενίτη, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Τζανέτου, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΕ ΟΤΑ Έλενα Μπαγιώργου, και δεκάδες άλλες γυναίκες.

    Ekdilosi Karkinos 2

    Ekdilosi Karkinos 3

    Ekdilosi Karkinos 4

    Ekdilosi Karkinos 5

  • 28η Οκτωβρίου 1940: Μνήμες και ιστορίες του Κατοχικού Πύργου μέσα από τα βιβλία του αείμνηστου Βάσου Μικελόπουλου -Ογδόντα τέσσερα χρόνια πριν…
    28η Οκτωβρίου 1940: Μνήμες και ιστορίες του Κατοχικού Πύργου μέσα από τα βιβλία του αείμνηστου Βάσου Μικελόπουλου -Ογδόντα τέσσερα χρόνια πριν…

    «Ο πόλεμος του ’40 ανέτρεψε τα σχέδια και διέλυσε τα όνειρα όλων μας…»

    Γράφει ο Χάρης Β. Μικελόπουλος*

    Ο αείμνηστος Βάσος Μικελόπουλος,μας άφησε μια παρακαταθήκη με τα βιβλία του.Με γλαφυρό τρόπο,αφηγείται ιστορίες του Πύργου, τις προσωπικές του αναμνήσεις, γεγονότα και περιστατικά που μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά μέσα από τις αφηγήσεις του,τα χρόνια εκείνα που σημάδεψαν όλη την Ελλάδα. Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, η Κατοχή κι ο Εμφύλιος. Όπως τα έζησε κι όπως τα είδε ο ίδιος. Ήταν δέκα ετών παιδί το 1940. Και μέχρι να τελειώσουν όλα είχε φτάσει τα δεκαεννιά.Πως να μην τα θυμόταν, πως να μην τα αναφέρει. Παρακάτω,ενδεικτικά αποσπάσματα από τα βιβλία του,μας μεταφέρουν σε εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια και την ζωή στην πόλη.

    Vasos 2

    «Ο πόλεμος του ’40 ανέτρεψε τα σχέδια και διέλυσε τα όνειρα όλων μας. Δεν υπήρχε περιθώριο για «λιποταξία».Γιατί ένας πόλεμος φέρνει τα πάνω-κάτω. Τα χρόνια που ακολούθησαν,ήταν χρόνια ανασυγκροτήσεως. Χρόνια δύσκολα.Σαν να άρχιζαν όλα από την αρχή.»

    28 Οκτωβρίου 1940

    «Πήγαινα τότε στο δημοτικό.Ήταν ένα πρωινό σαν όλα τ’άλλα.Έτσι τουλάχιστον νόμιζα. Μόνο που αντί να με ξυπνήσει η ήρεμη γλυκειά φωνή της μητέρας μου και το χέρι της να μου χαϊδέψει ελαφρά το μέτωπο όπως συνήθιζε, με ξύπνησε ο θόρυβος του δρόμου. Μια ασυνήθιστη κίνηση, φασαρία κι έντονες φωνές έφταναν στα αυτιά μου. Ήταν εκείνη η σημαδιακή μέρα του Οκτωβρίου του ’40. Από τα χαράματα είχε κυκλοφορήσει το φοβερό μαντάτο: «ΠΟΛΕΜΟΣ».Οι άντρες σε επιστράτευση ετοιμάζονταν για τον σιδηροδρομικό σταθμό. Τα τρένα θα έφευγαν γεμάτα για το μέτωπο. Πίσω γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένοι γονείς αποχαιρετούσαν τους νέους δίχως να ξέρουν αν και πότε θα τους ξαναδούν.»

    Vasos 4

    Τα καταφύγια της πλατείας

    «Στην Κεντρική Πλατεία, τότε, είχαν δημιουργηθεί τρία καταφύγια. Τα δύο ήταν χωμάτινα, σκεπασμένα με αρκετό χώμα, σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ που χωρούσαν το καθένα εκατό περίπου άτομα. Το τρίτο καταφύγιο ήταν τσιμεντένιο με δυο εισόδους πάνω στην πλατεία, σε τετράγωνο σχήμα και κατάτι μικρότερο σε φάρδος από την πρόσοψη του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήταν όμως άχρηστο γιατί από το τσιμεντένιο δάπεδο ανέβλυζε νερό. Έμπαινες στεγνός κι έβγαινες βρεγμένος. Όταν χτυπούσαν οι σειρήνες, υπήρχαν τρεις, του Αγίου Νικολάου, του παλαιού εργοστασίου «Δήμητρα» και της Δεξαμενής, ο κόσμος έτρεχε προς τα καταφύγια με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα. Τα καταστήματα κατέβαζαν τα ρολά κι όσοι δεν χωρούσαν στα καταφύγια ,κατέβαιναν στα υπόγεια των σπιτιών τους ή των μαγαζιών. Για να ακούει ο κόσμος τα νέα από το μέτωπο, είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία μεγάφωνα. Κάθε λίγο ακουγόντουσαν εμβατήρια και ο βασιλιάς να αναγγέλει: “Nυν υπέρ πάντων ο αγών» και «Το Έθνος θα αγωνιστεί υπέρ βωμών κι εστιών» και φιλούσε ο ένας τον άλλον λέγοντας: «Θα τους φάμε τους μακαρονάδες».

    Vasos 7

    Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί στον Πύργο

    Aφού το μέτωπο είχε πια πέσει, οι δυνάμεις του Άξονα προέλαυναν. Ιταλοί και Γερμανοί κατέλαβαν διάφορα κτίρια για τον στρατό τους και την διοίκηση. Ένα από αυτά ήταν και το καφενείο μας, το «Ερμείον» στην Κεντρική Πλατεία, ο μετέπειτα κινηματογράφος Rex. Οι Ιταλοί επίταξαν τον χώρο, μας τον πήραν μέσα από τα χέρια μας ουσιαστικά, μας άφησαν χωρίς δουλειά, μετατρέποντάς το σε «Σπίτι του Στρατιώτη –La Casa di Soldato». Εκεί περνούσαν τις ώρες τους οι αξιωματικοί κι οι στρατιώτες, έπιναν τους καφέδες και τα ποτά τους, όσο ο κόσμος άρχιζε να δυστυχεί. Κι οι Γερμανοί... Μπήκαν στον Πύργο την Άνοιξη του ’41,πάνω σε τρίκυκλες μοτοσικλέτες. Πνιγμένοι στην σκόνη,στην κυριολεξία πατόκορφα. Ένα ατελείωτο κομβόϊ από επίλεκτους “SS”. Για τον Πύργο όπως και για ολόκληρη την Ελλάδα, από εκείνη την στιγμή άλλαζαν τα πάντα. Το νήμα της ζωής του καθενός βρισκόταν στα χέρια τους. Εκείνο το ανοιξιάτικο απόγευμα,ο δρόμος του γνωστού στους Πυργιώτες «νυφοπάζαρου» η τότε οδός Κατακόλου,έμοιαζε εφιαλτικός. Ένα πλήθος περίεργων παρακολουθούσε τους οπλισμένους σαν αστακούς στρατιώτες .Όσοι από αυτούς βρέθηκαν δίπλα στις νεραντζιές που είχε τότε η Κεντρική Πλατεία και που ήταν γεμάτες καρπούς, κυριολεκτικά τις ρήμαξαν. Διψασμένοι από την πολύωρη διαδρομή από Αθήνα,δάγκωναν με βουλιμία τα πικρά νεράντζια νομίζοντας πως είναι πορτοκάλια. Λίγα λεπτα μεσολάβησαν,όταν τους είδαμε να ορμούν στα ζαχαροπλαστεία «Παλλάδιο» και «Αίγλη» για να μπορέσουν με ένα γλυκό να διώξουν το φαρμάκι από το στόμα τους. Παρά εκείνη την φαιδρή εικόνα της στιγμής,ο Ναζιστικός εφιάλτης μόλις άρχιζε.»

    Vasos 6

    Η ζωή άλλαξε.

    «Η ήρεμη και αμέριμνη ζωή των Πυργιωτών άλλαξε από την μια στιγμή στην άλλη. Σταμάτησαν οι καντάδες και τα γλέντια, σταμάτησαν οι παρέες των ξενύχτηδων, τα ραντεβουδάκια και οι ρομαντικές βόλτες των ερωτευμένων. Βουβάθηκαν τα γραμμόφωνα και κατόπιν αυστηροτάτης διαταγής εντός 48 ωρών παραδόθηκαν όλα τα ραδιόφωνα για να μην ακούμε ειδήσει από ξένους σταθμούς. Οι κινηματογράφοι Πάνθεον και Τιτάνια και μετά από ένα χρόνο το 1943, το Rex, έπαιζαν μέχρι της 7ης ή 8ης εσπερινής, ανάλογα με την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. Ό,τι κινιόταν μέσα στη νύχτα και δεν σταματούσε στο πρόσταγμα «αλτ» Ιταλού ή Γερμανού στρατιώτη, την έτρωγε στο ψαχνό. Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής, στους δρόμους του Πύργου συναντούσες κοκορόφτερους «φρατέλλους» και «καμαράτς» που οι βαριές τους μπότες αντηχούσαν από μακριά. Φάτσες βλοσυρές κι αγέλαστες, με αυτόματα στους ώμους και χειροβομβίδες στην μέση έριχναν βαριά την σκιά τους πάνω στα νεοκλασικά κτίρια της ήρεμης πόλης. Φορτηγά πηγαινοερχόντουσαν με στρατιώτες, κι άλλα γεμάτα με εφόδια και προϊόντα της ελληνικής γης που με κόπο έβγαζαν οι αγρότες, για να τραφούν Ιταλοί και Γερμανοί. Οικοσκευές, καζάνια, αντίσκηνα, ασύρματοι με ραδιογωνιόμετρα για τον εντοπισμό παράνομων πομπών και ασυρμάτων, ως και κάτι μουλάρια, ήταν τα συνηθισμένα φορτία των στρατιωτικών οχημάτων που διέσχιζαν κάθε μέρα τους δρόμους του Πύργου. Και όπως ήταν φυσικό, σαν στρατός είχαν φέρει μαζί τους αρκετά άλογα και μουλάρια, εκτός από αυτά που άρχισαν να επιτάσσουν. Επειδή όμως τα χάνια της εποχής έπεφταν σε κάποια απόσταση από την Κομαντατούρ, την γερμανική διοίκηση και την Καραμπινιερία, την αντίστοιχη ιταλική, επέλεξαν ελαφρά τη καρδία για τα άλογα των αξιωματικών ως χάνι, το νεοκλασικό αριστούργημα, το θέατρο Απόλλων. Αυτό τους βόλευε. Ποιός τολμούσε να αντιδράσει; H αφόρητη δυσοσμία που απλωνόταν σε όλη την γύρω περιοχή από τις ακαθαρσίες ήταν τόσο έντονη που οι περίοικοι έπαυσαν πλέον να ανοίγουν τα παράθυρά τους, ενώ οι περαστικοί άλλαζαν δρόμο.»

    Vasos 8

    Η Μαύρη Αγορά κι ο φρενήρης πληθωρισμός.

    Σε όλη την διάρκεια της Κατοχής το πρόχειρο υπαίθριο εμπόριο οργίαζε. Η μαύρη αγορά έδινε κι έπαιρνε,ενώ η δραχμή κατρακυλούσε συνεχώς. Η αξία και η αγοραστική ικανότητα της Κατοχικής δραχμής βασιζόταν στην τιμή της χρυσής λίρας και στην κρίση των μαυραγοριτών. Αυτοί διαμόρφωναν τις τιμές που ανέβαιναν από την μια μέρα στην άλλη κυρίως στα δυσεύρετα είδη διατροφής που αγόραζαν από τους ανθρώπους της υπαίθρου και τα πουλούσαν όσο ήθελαν. Ένας πονηρός μαυραγορίτης πουλώντας είκοσι ντενεκέδες λάδι αγόραζε ένα σπίτι! Πως; Aπλούστατα. Κάθε ντενεκές περιείχε μια οκά λάδι που επέπλεε πάνω πάνω και από κάτω δεκατέσσερις οκάδες νερό αμφιβόλου ποιότητας. «Κρύψτο στο σπίτι γρήγορα μην το αρπάξουν οι Γερμανοί» έλεγε ο μαυραγορίτης κι ο αγοραστής που να προλάβει να το ελέγξει. Για να καταλάβει ο αναγνώστης την πλήρη ασυδοσία, τις απάτες και την άγρια εκμετάλλευση που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια μπορώ να αραδιάσω πληθώρα περιστατικών.Θα περιοριστώ μόνο ενδεικτικά στις τιμές των προϊόντων για να καταλάβουν οι νεότεροι τι γινόταν. Μια οκά ψωμί τον Οκτώβριο του 1940 κόστιζε 10 δραχμές. Τον Ιούλιο του 1944 πήγε στα 5.600.000 δραχμές και τον Νοέμβριο του 1944 έφτασε να πουλιέται 1,6 τρισεκατομμύρια! Το κρέας από 50 δραχμές η οκά έφτασε τα 3,2 τρισεκατομμύρια. Θυμάμαι που το 1943 πήγαμε με την μητέρα μου στον γνωστό έμπορο-σαράφη της Ερμού που μάζευε όλα τα τιμαλφή εκείνη την ζοφερή περίοδο, του έδωσε ένα μονόπετρο δαχτυλίδι, μας έδωσε 120.000 δραχμές, με τις οποίες αγοράσαμε 3 οκάδες πατάτες από το κτήμα άλλου γνωστού Πυργιώτη ο οποίος τις ζύγισε μαζί με το χώμα κι έτσι έφτιαξε πουρέ για τον εγχειρισμένο πατέρα μου. Πολλοί που δεν γνωρίσατε την Κατοχή, θα αναρωτιέστε, ποιοί αγόραζαν τότε αυτά τα πανάκριβα είδη για να τα φάνε και που τα έβρισκαν τόσα χρήματα. Όλα αυτά, είχαν καταντήσει είδη πολυτελείας και τελείως απρόσιτα. Αυτά τα έτρωγαν, ο στρατός Κατοχής, οι δοσίλογοι,οι μαυραγορίτες, οι ρουφιάνοι κι όσοι είχαν «στενές» σχέσεις με τα στρατεύματα Κατοχής. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορούσαν να τα πλησιάσουν. Το ψωμί μας στο σπίτι ήταν η μπομπότα, το κυρίως φαγητό μας επί καθημερινής βάσεως η σταφίδα και ό,τι έβραζε στην κατσαρόλα ήταν χωρίς λάδι ή έστω μια κουταλιά αν βρισκόταν κάποιες φορές. Αυτοσχέδια επαγγέλματα κάθε είδους εμφανίστηκαν ενώ οι δρόμοι της πόλης γέμισαν από μικροπωλητές που πουλούσαν ότι έβρισκαν αδειάζοντας τις προθήκες των καταστημάτων. Τα ζαχαροπλαστεία της Κεντρικής Πλατείας μετατράπηκαν σε μανάβικα, ενώ κουρεία και δικηγορικά γραφεία αποκτούσαν άλλες ιδιότητες. Μπορούσε να βρει κανείς εκεί ένα ντενεκέ λάδι, ίσως κάποιο κεφάλι τυρί ή ακόμη ένα σακί αλεύρι. Ήταν η μεγάλη τραγωδία της πείνας. Ό,τι χειρότερο έζησε ο κόσμος.»

    Vasos 3

    Οι αναφορές του Βάσου Μικελόπουλου είναι πάρα πολλές και δεν χωρούν σε ένα άρθρο και μόνον. Είναι αληθινές ιστορίες και γεγονότα εκείνης της περιόδου. Και φυσικά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του, δεν λείπουν οι ηρωίδες και οι ήρωες εκείνης της εποχής. Οι ερυθροσταυρίτισες που έδωσαν ως και την ζωή τους στο Μέτωπο, ο μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος με τον πύρινο λόγο του και την δράση του στην Εθνική Αντίσταση, οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί που πολέμησαν στην Αλβανία και στην Ήπειρο, ο δήμαρχος Τάσης Καζάζης και η σωτήρια παρέμβασή του που κράτησε ζωντανούς από σίγουρη εκτέλεση εκατοντάδες Πυργιώτες. Κι ύστερα ο τραγικός Εμφύλιος. Στους δικούς του ανθρώπους έλεγε πάντα : «Να μην ζήσετε ποτέ όσα ζήσαμε εμείς ως παιδιά κι έφηβοι,όσα πέρασαν οι γονείς μας,όσα έζησαν οι άνθρωποι εκείνη την περίοδο. Και ποτέ να μην ξανασυμβεί πόλεμος. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τον άνθρωπο.»

    Όπως δεν ξέχασε ποτέ μέχρι να φύγει από την ζωή το 2020 στα ενενήντα του, την παγωμένη κάνη στον κρόταφό του από το περίστροφο του Γερμανού αξιωματικού ενώ ήταν μόλις δώδεκα ετών παιδί...

    * Ο Χάρης Β. Μικελόπουλος είναι διακοσμητής και πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου

    Vasos 5

  • Αντικειμενικές αξίες: Έρχονται αλλαγές σε 14 δήμους - Ποιοι θέλουν να καταργηθούν
    Αντικειμενικές αξίες: Έρχονται αλλαγές σε 14 δήμους - Ποιοι θέλουν να καταργηθούν

    Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβληθούν οι εισηγήσεις των εκτιμητών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε 14 δήμους και 36 ζώνες, στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τη δικαίωση των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί το 2023 επί των αρχικών αξιών.

    Αυτή η διαδικασία αφορά 36 ζώνες οι οποίες αφορούν τους δήμους: Αγίων Αναργύρων Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.

    Υπενθυμίζεται ότι, οι δημοτικές Αρχές αυτών των περιοχών είχαν υποβάλει ένσταση, θεωρώντας ότι οι αντικειμενικές αξίες που είχαν οριστεί ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από τις πραγματικές και αυτό οδηγούσε σε αδικίες και σε επιβαρύνσεις.

    Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες «φωνές» στην αγορά ακινήτων που υποστηρίζουν πως οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν λόγο ύπαρξης και θα έπρεπε να καταργηθούν.

    Ποιοι θέλουν την κατάργηση τους

    Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στον τρόπο εκτίμησης ενός ακινήτου και η ανάγκη κατάργησης των αντικειμενικών αξιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της 25ης Prodexpo.

    Συντονίζοντας τη σχετική συζήτηση, η Άννα Νάζου, Ορκωτή Εκτιμήτρια και Επικεφαλής της NAI RealAct Ltd, υπογράμμισε ότι πρέπει να καταργηθούν οι παράλογες αντικειμενικές αξίες και το φορολογικό σύστημα να μην μπερδεύεται με την αξία του ακινήτου.

    «Η αξία του ακινήτου είναι μία», είπε η κυρία Νάζου.

    Με την άποψη αυτή συμφώνησε η Αντιγόνη Δούναβη, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι με τις αντικειμενικές αξίες δεν υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη.

    «Η λύση είναι σε κάθε αγοραπωλησία να υπάρχει εκτίμηση και να αποτυπώνει τη στιγμή. Πρέπει να οδηγηθούμε εκεί», ανέφερε η κυρία Δούναβη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πιστοποιημένοι εκτιμητές.

    Αντίθετα, ο Πάνος Χαραλαμπόπουλος, MRICS REV, CEO, Solum, PY Gloval, Advisory Board RICS Greece, τόνισε πως οι αντικειμενικές αξίες είναι εξαιρετικές στη λογική τους και δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η τιμή ζώνης.

    Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει την πορεία των τιμών των ακινήτων, ο κ. Χαραλαμπόπουλος είπε πως η αγορά των οικιστικών ακινήτων ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια και έχει πολλούς λόγους για να συνεχίσει να ανεβαίνει, όπως τα υψηλά κόστη κατασκευής, ο ΝΟΚ, τα πολλά εγκλωβισμένα ακίνητα σε servicers, τα κλειστά ακίνητα, η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση και τα προγράμματα «Σπίτι μου».

    «Δεν υπάρχει λόγος να μειωθούν οι τιμές τα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πύργος: Με δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς ενόψει 28ης Οκτωβρίου
    Πύργος: Με δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς ενόψει 28ης Οκτωβρίου

    Πρασινίζει η πόλη

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με στόχο να προστεθεί στην πόλη περισσότερο πράσινο και χρώμα, η Υπηρεσία Πρασίνου προχώρησε σε δενδροφυτεύσεις επί της οδού Μανωλοπούλου και φυτεύσεις καλλωπιστικών λουλουδιών σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενόψει και του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, με ειδικό μηχάνημα καθαρίστηκε το σιντριβάνι, ενώ συνεχίζονται οι καθαρισμοί σε σημεία της πλατείας κα του Επαρχείου.

    Kalopismoi 2

    Με 15 δέντρα φωτίνιες, από ύψος της Κοκκίνου έως τη συμβολή της Μανωλοπούλου με την Ερμού «πρασινίζει» η κεντρικής οδός της πόλης, σε σημεία που είτε δεν υπήρχαν καθόλου δέντρα είτε είχαν ξεραθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. «Απαιτείται μια χρονική διαδικασία αντικατάστασης των ξερών δέντρων. Πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο διάστημα για να μπορέσει να απομακρυνθεί, από το περιορισμένο για φύτευση σημείο, η ρίζα του δέντρου και να τοποθετηθεί το καινούργιο» εξηγεί στο ilialive.gr ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Βασίλης Φάμελος, ο οποίος με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Πρασίνου Νίκο Ντοχά επέβλεπαν τις εργασίες. «Θα συνεχίσουμε με φυτεύσεις δέντρων στη Μανωλοπούλου μέχρι και το ύψος του παλιού Νοσοκομείου, καθώς και σε άλλα σημεία της πόλης που υπάρχουν κενά».

    Kalopismoi 3

    Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα φυτευτούν ιτιές στο χώρο του Επαρχείου με την επιλογή του συγκεκριμένου δέντρου να κρίνεται στην ιδιότητα του μη φυλλοβόλου ώστε να μην υπάρχει επικινδυνότητα με πτώσεις κλαδιών, όπως και γαζίες που θα προσθέσουν χρώμα στο χώρο. Καλλωπιστικά φυτά έχουν τοποθετηθεί σε παρτέρια της κεντρικής πλατείας, καθώς και την πλατεία Ιατρίδη και Κύπρου ενώ λουλούδια έχουν δοθεί και σε πολλές κοινότητες του Δήμου.

  • Εκσυγχρονίζεται η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου - Νέα αυτοκινούμενη ηλεκτρική σκούπα πεζού χειριστή
    Εκσυγχρονίζεται η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου - Νέα αυτοκινούμενη ηλεκτρική σκούπα πεζού χειριστή

    Σε ανανέωση του στόλου της καθαριότητας προχωράει συστηματικά ο Δήμος Πύργου, ο οποίος εμπλουτίζει την υπηρεσία Περιβάλλοντος, Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Πρασίνου με νέα σύγχρονα μηχανήματα.

    Τελευταίο απόκτημα μία νέα αυτοκινούμενη ηλεκτρική σκούπα πεζού χειριστή, η χρήση της οποίας αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες καθαρισμού των δημόσιων χώρων, ο οποίος θα γίνει ασφαλέστερος, ευκολότερος, ταχύτερος και πιο αποτελεσματικός.

    Το καθημερινό καινοτόμο εργαλείο έχει πανεύκολο χειρισμό, ιδανικό για ανειδίκευτο προσωπικό, ενώ ο οδοκαθαριστής κάνει πολύ πιο εύκολα, καθαρά και αποτελεσματικά την εργασία του.

    Επίσης η αυτοκινούμενη σκούπα έχει μηδενικούς ρύπους, είναι αθόρυβη, ενώ η φόρτιση μπαταριών γίνεται από κοινή πρίζα μέσω ενσωματωμένου φορτιστή και έχει αυτονομία λειτουργίας 12 εως 16 ώρες.

    Παράλληλα ο χειριστής έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το σύστημα ψεκασμού με ειδικό απολυμαντικό – αποσμητικό για δύσκολες περιπτώσεις όπως είναι οι ακαθαρσίες ζώων.

    dimos purgou skoupa 2

    dimos purgou skoupa 3

    dimos purgou skoupa 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Υπογράφεται σύμβαση Δήμου και Επιμελητηρίου για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΒΕ Ηλείας
    Πύργος: Υπογράφεται σύμβαση Δήμου και Επιμελητηρίου για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΒΕ Ηλείας

    Για την τεχνική υποστήριξη και ωρίμανση της μελέτης

    Προγραμματική σύμβαση υπογράφει ο Δήμος Πύργου με το Επιμελητήριο Ηλείας η οποία αφορά στην τεχνική υποστήριξη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Όπως εισηγήθηκε ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, η σύμβαση αναφέρεται στην τεχνική υποστήριξη για την ωρίμανση και προετοιμασία της Πρότασης Χρηματοδότησης με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίου Επιμελητηρίου Ηλείας». Την πρόταση θα υποβάλλει το Επιμελητήριο Ηλείας στο πλαίσιο Πρόσκλησης «Ενεργειακή Αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και υποδομών – νέα έργα» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα».

    Η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης κρίθηκε απαραίτητη καθώς το Επιμελητήριο Ηλείας δεν διαθέτει συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία και δεν δύναται να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες ωρίμανσης της πρότασης, κάτι που αναλαμβάνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

    Σύμφωνα με την σύμβαση, φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πύργου με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό , ενώ το Επιμελητήριο θα είναι ο Κύριος του έργου, αναλαμβάνει το οικονομικό κόστος που ανέρχεται στις 12.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους.

  • Πύργος: Δεν θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων
    Πύργος: Δεν θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων

    Προχωρούν κανονικά οι εργασίες

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Παρά τον αρχική επιθυμία της Δημοτικής Αρχής, η φετινή κατάθεση στεφάνων για την 28η Οκτωβρίου να «επιστρέψει» στο Μνημείο Ηρώων, η εξέλιξη των έργων μερικής αποκατάστασης του σημείου δεν επιτρέπει μια τέτοια τελετή. Ωστόσο ο χώρος παραμένει ένα μικρό εργοτάξιο, με καθημερινή παρουσία εργατών και σημαντικό βαθμό προόδου των εργασιών. Ήδη οι πρώτες εικόνες προϊδεάζουν για το τελικό αποτέλεσμα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα του χώρου.

    Οι εργασίες που εκτελούνται αφορούν στην αποκατάσταση του χώρου, την άρση της επικινδυνότητας και την προσβασιμότητα μέχρι την επαναδημοπράτηση του έργου «Αστική ανάπλαση ιστορικού κέντρου Πύργου- Β Φάση». Μάλιστα στην παρούσα φάση, οι κατασκευές θα είναι μόνιμες ώστε να ενταχθούν αρμονικά στο νέο υπό δημοπράτηση έργο.

    Η συνολική επιφάνεια παρέμβασης ανέρχεται στα 500 τετραγωνικά μέτρα και ήδη έχει διαμορφωθεί η κατασκευή πλατύσκαλων που οδηγεί στο Μνημείο με μικρή κλίση και ο ειδικός διάδρομος στο πλάι που εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ΑΜΕΑ. Με την ολοκλήρωση του έργου θα διαμορφωθεί χώρος πρασίνου και αναψυχής και θα τοποθετηθούν επιτοίχια φωτιστικά σώματα και λεντοταινίες φωτισμού εξωτερικού χώρου.

  • Σε πλήρη εξέλιξη ο προσεισμικός έλεγχος στον Δήμο Πύργου
    Σε πλήρη εξέλιξη ο προσεισμικός έλεγχος στον Δήμο Πύργου

    Προτεραιότητα στα σχολικά συγκροτήματα

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων στον Δήμο Πύργου, ο οποίος έχει ξεκινήσει μετά τον ορισμό των μηχανικών από το ΤΕΕ.

    Προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολικά συγκροτήματα σύμφωνα με το σχεδιασμό του Τεχνικού Επιμελητήριου

    Ήδη έχει γίνει σε πρώτο βαθμό η εκτίμηση της κατάστασης των κτιριακών υποδομών του Γυμνασίου Επιταλίου και του 10ου Δημοτικού Σχολείου από τους ελεγκτές-μηχανικούς του ΤΕΕ Παναγιώτη Ζουρντό, Βασιλική Σεφερλή και Αναστάσιο Καλαμβόκη.

    Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί έλεγχος στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου και στα Δημοτικά Σχολεία 1ο Πύργου και Κουτσοχέρας για τα οποία έχουν οριστεί οι μηχανικοί Κώστας Μυλωνάς, Αθανάσιος Κουφωλιάς και Εμμανουήλ Ανδριόλας.

    Μετά το πρώτο στάδιο ελέγχων θα ακολουθήσει το δεύτερο και αν για κάποια από αυτά τα κτιριακά συγκροτήματα προκύψει η ανάγκη ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού, θα προχωρήσει η διαδικασία εκπόνησης των σχετικών μελετών για την επισκευή τους.

    «Ο προσεισμικός έλεγχος έχει ήδη ξεκινήσει στο Δήμο Πύργου όπου δίνεται προτεραιότητα στα σχολεία. Μάλιστα οι ελεγκτές-μηχανικοί του ΤΕΕ έχουν προχωρήσει στην εκτίμηση της κατάστασης των κτιριακών υποδομών σε δύο σχολικά συγκροτήματα, το Γυμνάσιο Επιταλίου και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βασίλης Παναγόπουλος.

    Στην συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Έργων τόνισε ότι: «σύμφωνα με το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει από το Τεχνικό Επιμελητήριο θα έχουμε μία γενική άποψη σε τι κατάσταση βρίσκονται όλα τα δημοτικά κτίρια το Μάρτιο του 2025».

    Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του προσεισμικού ελέγχου θα ακολουθήσει αξιολόγηση του βαθμού επικινδυνότητας των κτιριακών συγκροτημάτων του Δήμου και εν συνεχεία το δεύτερο στάδιο του ελέγχου, από τον οποίο αν προκύψει η ανάγκη για κάποια από αυτά τα κτίρια να ενισχυθούν στο φέροντα οργανισμό, θα γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες για την επισκευή τους μετά την εκπόνηση των σχετικών μελετών.

    Proseisms sxoleia dimos 2

    Proseisms sxoleia dimos 3

    Proseisms sxoleia dimos 4

    Proseisms sxoleia dimos 5

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο