Αποδοχή για επεξεργασία στην Τριανταφυλλιά των δεμάτων Ποτοκίου και Κονιδείκων - Μεταφορά των κλαδεμάτων στην τριανταφυλλιά
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (10/2) έκτακτη συνεδρίαση του Φορέα διαχείρισης στερεών απορριμμάτων ΦΟΔΣΑ Ηλείας, στην έδρα του συνδέσμου στην Αμαλιάδα.
Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη συνεδρίαση αυτή και στα θέματα της: «Συζητήθηκαν στη συνεδρίαση αυτή τα θέματα που είχα θέσει από την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. Πρώτον, συζητήθηκε η λήψη απόφασης περί διαφωνίας του ΦΟΔΣΑ στην εφαρμογή του τέλους ταφής στον ΧΥΤΥ των υπολειμμάτων επεξεργασίας με 20 ευρώ ανά τόνο. Να θυμίσουμε πως η ποσότητα που πηγαίνει ως τελική διάθεση στον ΧΥΤΥ σε εμάς εδώ στην Ηλεία είναι το 40% της συνολικής ποσότητας των συμμείκτων τα οποία μεταφέρονται στον εργοστασιακό χώρο στην Τριανταφυλλιά
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τη διαμόρφωση νέας τιμολογιακής πολιτικής για μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου για το σκοπό αυτό είχαμε καλέσει στη συνεδρίαση τον κ. Γεωργόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Μεσόγειος» η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο. Έθεσα το ζήτημα της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας των Δήμων, όπως ανάλογα αυτό τέθηκε κι από τον Γιάννη Λέντζα κι από άλλους δημάρχους που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση. Και συμφωνήσαμε πως υπάρχει σαφής ανάγκη αναθεώρησης της τιμολογιακής πολιτικής και της τιμής των 63 ευρώ ανά τόνο σύμμεικτων στερεών απορριμμάτων που μεταφέρονται στην Τριανταφυλλιά. Αυτό έγινε αποδεκτό από τον εκπρόσωπο της εταιρείας. Βέβαια, όπως επίσης ανέφερα, αυτό δεν θα γίνει άμεσα π.χ. μέσα σε μια συνεδρίαση εκείνη την ώρα, με μια λογική πλειστηριασμού, αλλά μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία όπου πλέον εμείς ως ΦΟΔΣΑ πρέπει να κάνουμε μια γραπτή πρόταση και έπειτα η εταιρεία να απαντήσει επ’ αυτής.
Τρίτο θέμα που έθεσα ήταν να μεταφέρονται τα κλαδέματα στην Τριανταφυλλιά κι ο επενδυτής δέχτηκε ότι αυτό μπορεί να γίνει. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μας, αφού στην περιοχή του Δήμου μας τα κλαδέματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας με προέλευση τόσο από τον αστικό χώρο όσο κι από τα χωριά περιφερειακά, κι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος τελικής διάθεσης των κλαδεμάτων. Μας λύνεται έτσι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Τα κλαδέματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παραγωγή πέλετ και βιομάζας και μετέπειτα σε παραγωγή ενέργειας.
Για έναρξη διάθεσης απορριμμάτων από Ποτόκι και Κονιδέικα
Άλλο βασικό θέμα που έθεσα ήταν να θέσουμε πειραματικά την τελική διάθεση αποθηκευμένων στερεών απορριμμάτων από το Ποτόκι. Είπαμε ότι αυτό πρέπει να το δούμε άμεσα, κι ήταν κάτι που το δέχτηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Γεωργόπουλος. Έχω την αρχική εκτίμηση πως στο περιεχόμενο των δεμάτων τα περισσότερα είναι ανακυκλώσιμα (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, ξύλο, χαρτί) κι έτσι δεν θα έχουμε μεγάλο υπόλειμμα για τον ΧΥΤΥ.
Επίσης, συμφωνήσαμε με την διαχειρίστρια εταιρεία να δημιουργηθεί άμεσα και να λειτουργήσει Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλωσίμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο χώρο του εργοστασίου.
Έτσι, θα υπάρχει και επιπλέον ανακυκλώσιμο υλικό προερχόμενο από τα δέματα».
«Υπάρχουν όλες οι συνθήκες για νέα τιμολόγια»
«Σε όλα αυτά υπήρξε συμφωνία και με όλους τους παρευρισκόμενους και με τον εκπρόσωπο της εταιρείας. Νομίζω λοιπόν βάσιμα ότι υπάρχει ένα θετικό πρόσημα από τη διαδικασία αυτής της συνεδρίασης. Κι αυτό είναι κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει, από πολύ πιο νωρίς από τον ΦΟΔΣΑ. Εμείς είμαστε που έχουμε βάλει εδώ και καιρό τα θέματα αυτά, θυμίζοντας επίσης κι ότι εμείς ήδη είχαμε καλέσει τον κ. Γεωργόπουλο στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου τον Οκτώβριο του 2019 θέτοντας του αυτά τα θέματα, όπου ήδη από τότε είχε δεχτεί πως υπάρχει περιθώριο για αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής με μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.
Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης έθεσα τα δεδομένα όπου, 40.000 τόνοι σύμμεικτα στερεά απορρίμματα κατ’ έτος για επεξεργασία εκεί (και μετά την ανακύκλωση) επί 63 ευρώ τον τόνο που είναι σήμερα η τιμή και επί 25 χρόνια, φτάνουμε σε ένα ποσό πάνω από 70.000.000 ευρώ.
Αν προστεθεί στα προσδοκόμενα έσοδα κι η παραγόμενη ενέργεια από οργανικό υπόλειμμα από τους πράσινους κάδους αλλά κι από τους καφέ κάδους, καθώς κι από το υπόλοιπο οργανικό υπόλειμμα των στερεών - υπάρχει η υποδομή 600 kW που είναι η γεννήτρια, επί 8.000 ώρες το χρόνο που θα δουλεύει, η παραγόμενη ενέργεια σε MW κι επί 110 ευρώ το MW - είναι περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο. Άρα, στα 25 χρόνια είναι άλλα 12.500.000 ευρώ.
Πάνω δηλαδή σε ένα συνολικό ποσό πάνω από 85.000.000 ευρώ προσδοκόμενων κερδών. Όταν η συμμετοχή της εταιρείας ήταν 16.000.000 και τα υπόλοιπα ήταν επιδότηση. Είναι λοιπόν καλά τα κέρδη της εταιρείας, κι υπάρχει σαφώς περιθώριο να βελτιωθούν οι τιμές.
Σίγουρα το αναπάντεχο στην ιστορία είναι το τέλος ταφής. Που επιβλήθηκε με νόμο αιφνιδιαστικά, ενώ υπήρχε χρόνος για αναστολή τουλάχιστον δύο ετών της εφαρμογής του, όπως άλλωστε ζήτησε κι η ΚΕΔΕ που ομόφωνα κι έντονα διαφωνεί. Κι ούτε το ύψος του προσδιοριζόταν άμεσα. Ο επιχειρηματίας πρέπει να λάβει υπόψη του και αυτή την εξέλιξη.
Ας μειωθούν λοιπόν λίγο τα κέρδη για να μπορέσουμε να υπάρξουμε όλοι. Διαφορετικά, μπορεί δυστυχώς να υπάρξει και ξαφνικός …θάνατος για όλους. Γιατί αν π.χ. χρειαστεί να φτάσουμε σε σημείο και να πούμε «στοπ, δεν πληρώνουμε», τότε τι θα κάνουν; Θα βγάλουν κατάσχεση για άλλους πόρους; Για ποιους; Του νερού και άλλων υπηρεσιών; Θα επιτραπεί κάτι τέτοιο;
Κι επίσης υπάρχει κι η πολιτική διάσταση, που κι οι πολιτικές κατά περιόδους αλλάζουν. Ας είναι λοιπόν καλύτερα πιο στέρεη η σχέση της επιχειρηματικότητας με την κοινωνία παρά η σχέση της επιχειρηματικότητας με το κράτος. Κι ας έχουν υπόψη τους αυτοί που βάζουν χρήματα επενδύοντας σε βάθος π.χ. 20ετίας ότι στη μορφή του κράτους και της πολιτικής πολλά αλλάζουν και συνήθως συμπαρασύρονται αυτοί που εξαρτώνται μόνο από το κράτος και «ακουμπάνε» μόνο σε αυτό. Να κρατάνε λοιπόν καλύτερη σχέση με την κοινωνία και με τους θεσμούς της κοινωνίας. Αυτά τα ανέφερα και στον εκπρόσωπο της εταιρείας. Μην στέκεστε π.χ. ότι μια κυβέρνηση μπορεί να βγάζει νόμους ευνοϊκούς για σας, γιατί μπορεί να έρθει μια άλλη και να βγάλει ευνοϊκούς για μας. Έγιναν κατανοητά αυτά και δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει, προς θετική κατεύθυνση.
Κι είναι πολύ θετικό ότι πλέον όλα αυτά έχουν γίνει αντιληπτά και μέσα στον ΦΟΔΣΑ. Εμείς είμαστε με τα συμφέροντα της κοινωνίας και είμαστε εδώ για να προστατεύουμε τον πολίτη. Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος είναι με άλλα συμφέροντα. Ήδη πάντως διαμορφώθηκαν εκείνες οι πλειοψηφίες που υπηρετούν αυτούς τους στόχους».
- Τέλος, στη συνεδρίαση προσκομίστηκε και διαβάστηκε από τον πρόεδρο κ. Γιάννη Λυμπέρη επιστολή φορέων της Σπάρτης προς τον ΦΟΔΣΑ, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση σε όσα είπε ο κ. Δούκας, ενώ έγινε και παράκληση από αυτούς για μη ακύρωση της συμφωνίας αποδοχής απορριμμάτων της Σπάρτης στην Τριανταφυλλιά. Ο κ. Αντωνακόπουλος κατέθεσε πρόταση ώστε από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ να καταδικάζεται η συμπεριφορά του κ. Δούκα και να υπάρξει δημόσια συγγνώμη του για όσα είπε και έκανε το 2007, ενώ κατέληξαν στο ότι δεν είναι σωστό να τιμωρηθούν οι δημότες για ό,τι είπε και έκανε ο δήμαρχος ώστε τελικά να μην αποτελέσουν αφορμή για διακοπή της σύμβασης οι απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Δούκα.
(Δελτίο Τύπου)