Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 08:13

Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: Διαδραστική καμπάνια κατά των Γυναικοκτονιών

Γράφτηκε από τον

Θα συμμετέχει ο δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων την ερχ. Τρίτη 8 Μαρτίου - Η εκδήλωση θα γίνει στις 6:30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κρεστένων

Στη διαδραστική καμπάνια κατά των Γυναικοκτονιών , που δημιουργεί το κίνημα Strong me για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, συμμετέχει την ερχόμενη Τρίτη 8 Μαρτίου ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κρεστένων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)

«Παίρνουμε ξεκάθαρη θέση και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, δημιουργούμε ένα μνημείο-γροθιά στο στομάχι, ένα μνημείο φόρο τιμής σε Εκείνες που δολοφονήθηκαν, σε Εκείνες που ως κοινωνία δεν καταφέραμε να σώσουμε. Το κίνημα Strong me για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργεί μια διαδραστική καμπάνια κατά των Γυναικοκτονιών, με στόχο την νομική αναγνώριση του όρου και την αλλαγή του νομικού πλαισίου» αναφέρεται εκ μέρους των διοργανωτών που είναι το κίνημα Strong me και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Από τις εμβληματικές "Ομπρέλες" στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης θα δοθεί το σύνθημα ώστε να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα μνημεία σε 30 πόλεις σε όλη την χώρα στη μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν. Έτσι, ρίχνουμε φως στην πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, για να δούμε όλοι ξεκάθαρα την ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ στο πραγματικό της μέγεθος, ως ένα έγκλημα με κοινωνικές διαστάσεις το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 18:30,με φόντο τις "Ομπρέλες" του Ζογγόπουλου ένα πιάνο, ένα βιολί και μια παρέα παιδιών θα στείλουν με τον πιο καθηλωτικό τρόπο το μήνυμα ότι τα κορίτσια που χάθηκαν δεν ξεχάστηκαν και μας δείχνουν τον δρόμο να "αλλάξουμε" ως κοινωνία. Το δικό του μήνυμα θα στείλει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί από τις Ευρωβουλεύτριες Εύα Καϊλή και Έλενα Κουντουρά και τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αλλά και μηνύματα από εκπροσώπους των 30 Δήμων από όλη την χώρα που συμμετέχουν στην καμπάνια.

Την αντίστροφη μέτρηση για να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα τα μνημεία στους 30 Δήμους, θα κάνει η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Φολέγανδρο. Η εκδήλωση, την οποία θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Αναστασία Καρυπίδου και Αναστασία Τελιανίδου, θα πλαισιωθεί από το τραγούδι για την έμφυλη βία, που ερμηνεύει η ιδρύτρια του Strong me Ασπασία Θεοφίλου.

Το πρωτοποριακό αυτό και δύσκολο εγχείρημα, επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο Μάριος Τσικνής.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 22:40

Σχετικά Άρθρα

  • Το μήνυμα Κασσελάκη για την Ημέρα της Γυναίκας: Υποχρέωση της Πολιτείας η αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»
    Το μήνυμα Κασσελάκη για την Ημέρα της Γυναίκας: Υποχρέωση της Πολιτείας η αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

    Τι αναφέρει στην ανάρτηση του ο Στέφανος Κασσελάκης για τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας.

    «Είναι υποχρέωση της Πολιτείας η θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και οι δράσεις της για ορατότητα, κοινωνική πρόνοια και ουσιαστική αλληλεγγύη», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτησή του με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τονίζοντας ότι ακριβώς λόγο των συνθηκών η σημερινή μέρα δεν είναι γιορτή.

    Αναλυτικά:

    «Σήμερα δεν είναι μια ημέρα γιορτής, όσο ζούμε σε μια κοινωνία που η βαναυσότητα της έμφυλης βίας είναι παρούσα και οι ανισότητες κυριαρχούν.

    Όσο ο αριθμός βγαίνει μικρότερος στο μέτρημα και η πολιτεία δεν αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Δεν αρκεί να πενθούμε και να καταδικάζουμε. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας η θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και οι δράσεις της για ορατότητα, κοινωνική πρόνοια και ουσιαστική αλληλεγγύη.

    Έχουμε χρέος απέναντι σε όσες έσπασαν τη σιωπή τους και τάχθηκαν στην πρώτη γραμμή του κινήματος του metoo, χρέος σε όσες καθημερινά δίνουν τη μάχη απέναντι στην πατριαρχία και τον σεξισμό στους χώρους εργασίας τους, στους δρόμους, στο ίδιο τους το σπίτι, χρέος στις γενιές που αγωνίστηκαν αλλά και σε αυτές που έρχονται, να παραδώσουμε έναν διαφορετικό κόσμο.

    Έναν κόσμο όπου κάθε θηλυκότητα θα αισθάνεται ασφάλεια.

    Έναν κόσμο συμπερίληψης και ισότητας.

    Έναν δίκαιο κόσμο».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Τα γεγονότα που έγραψαν ιστορία
    Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Τα γεγονότα που έγραψαν ιστορία

    Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 1977 με τη «βούλα» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αναγνώρισε με αυτό τον τρόπο τους αγώνες του γυναικείου κινήματος σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε σιωπηρά στις αρχές του 20ου αιώνα, σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών και κοινωνικών αλλαγών που οδήγησαν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και αναρίθμητες τοπικές συρράξεις και μετακινήσεις πληθυσμών. Οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, οι δραστικές μεταβολές στο οικονομικό πεδίο και οι επιστρατεύσεις έφεραν τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή, μεταθέτοντας στους ώμους τους το βάρος της επιβίωσης της οικογένειας. Το αποτέλεσμα ήταν η ριζοσπαστικοποίηση μιας μεγάλης μερίδας γυναικών, των εργαζόμενων γυναικών που επάνδρωναν τις γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια καθώς η εκβιομηχάνιση της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών επιταχύνονταν.

    Όμως, η επίσημη ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, συνέβη το 1977 όταν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με ψήφισμά του ζήτησε από τα κράτη – μέλη να αναγνωρίσουν μια ημέρα κατά την οποία θα τιμώνται οι αγώνες των γυναικών και η παγκόσμια ειρήνη.

    Τα γεγονότα που έγραψαν ιστορία και οδήγησαν στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

    1908

    Το γυναικείο κίνημα στα σπάργανά του ήταν αποκύημα της δυσαρέσκειας που επικρατούσε στις τάξεις των χαμηλόμισθων εργαζόμενων στις εργατικές γειτονιές των μεγαλουπόλεων και κέρδιζαν τάχιστα έδαφος. Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας γυναικών συνέβη στη Νέα Υόρκη το 1908. Περισσότερες από 15.000 γυναίκες, νούμερο εξωφρενικό για την εποχή, διέσχισαν την πόλη διαδηλώνοντας για λιγότερες ώρες εργασίας, υψηλότερες αμοιβές και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν.

    1909

    Ο σπόρος της αγανάκτησης που έσπειραν οι πρώτες οργανωμένες γυναικείες διαμαρτυρίες οδήγησαν το 1909 το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής να καθιερώσει για τα μέλη του την 28η Φεβρουαρίου ως «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας». Η γιορτή παρέμεινε εν ισχύ ως το 1913.

    1910

    Η δεύτερη Διεθνής Συνδιάσκεψη των Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη ήταν η πρώτη φορά που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η πρόταση κατατέθηκε από την Κλάρα Τσέτκιν, Γερμανίδα ακτιβίστρια και πολιτικό, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία εισηγήθηκε την καθιέρωση μια ημέρας, κοινής σε όλα τα κράτη, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η πρόταση της έγινε δεκτή ομόφωνα από τις 100 συνέδρους από 17 χώρες, εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, πολιτικών παρατάξεων και των πρώτων 3 βουλευτριών που είχαν εκλεγεί στο φινλανδικό κοινοβούλιο.

    1911

    Την απόφαση της συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης τίμησαν για πρώτη φορά το 1911 τέσσερις χώρες. Στην Αυστρία, στην Γερμανία, στη Δανία και στην Ελβετία χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στις 19 Μαρτίου με αιτήματα όπως το δικαίωμα στην επαγγελματική εκπαίδευση, στα δημόσια αξιώματα και στο τέλος των διακρίσεων.

    Δυστυχώς, μόλις μίας εβδομάδα μετά από τις διαδηλώσεις, στις 25 Μαρτίου μια πυρκαγιά στην περιοχή όπου ήταν εγκατεστημένες οι βιοτεχνίες ρούχων στη Νέα Υόρκη είχε ως συνέπεια τον θάνατο 140 γυναικών, στην πλειοψηφία τους εργατριών ιταλικής και εβραϊκής καταγωγής. Ήταν η απαρχή για μια σειρά από κινητοποιήσεις με σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα» που συσπείρωσε εργαζόμενες γυναίκες από τις διάφορες κοινότητες των μεταναστών στην διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.

    1913-1914

    Τις παραμονές της έκρηξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στον χορό των γυναικείων κινητοποιήσεων μπήκε δυναμικά και η Ρωσία. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 23 Φεβρουαρίου του 1913, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, που στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο που ακολουθούμε σήμερα «μεταφράζεται» σε 8 Μαρτίου.

    Το 1914 οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, με αντιπολεμικά συνθήματα. Η χρονιά θεωρείται σημείο καμπής για το φεμινιστικό κίνημα. Στην μεγάλη διαδήλωση που οργανώθηκε στο κέντρο του Λονδίνου από τις σουφραζέτες, η Σύλβια Πάνκχερστ, ηγετική μορφή του κινήματος συνελήφθη καθ’ οδόν για την ομιλία της στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

    1917

    Την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, 23 Φεβρουαρίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο και 8 Μαρτίου κατά το Γρηγοριανό, οι γυναίκες στην Ρωσία κήρυξαν απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο 2 εκατομμυρίων Ρώσων στρατιωτών στα πεδία των μαχών. Παρά την αντίθεση των πολιτικών αρχηγών της εποχής, οι γυναίκες επέμειναν στην απεργία τους, που παρέλυσε την βιομηχανική παραγωγή έως την παραίτηση του Τσάρου από τον θρόνο του και την αναγνώριση του δικαιώματός τους στο εκλέγειν από τη μεταβατική κυβέρνηση.

    1975

    Για πρώτη φορά ο ΟΗΕ αναγνώρισε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975. Όμως, απαιτήθηκαν δύο χρόνια διαβουλεύσεων μέχρι η γενική συνέλευση του οργανισμού να εγκρίνει τον Δεκέμβριου του 1977 ψήφισμα με το οποίο καλούνται όλες οι χώρες – μέλη να ορίσουν μία ημέρα, σύμφωνα με τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, που θα τιμάει τους γυναικείους αγώνες.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Nyoman Suartawan από το Pixabay
  • Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Είναι η γιορτή που δικαιούσαι» - Αφιερωματικό βίντεο του iSYRIZA
    Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Είναι η γιορτή που δικαιούσαι» - Αφιερωματικό βίντεο του iSYRIZA

    Αφιερωμένο στην Παγκόσμια Μέρα Γυναίκας είναι το νέο βίντεο του iSYRIZA που αναφέρεται στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών, για έναν κόσμο καλύτερο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το βίντεο που κοινοποίησε στα social media τιμά τις γυναίκες και τα κορίτσια και χαιρετίζει όλα όσα έχουν επιτύχει στον αγώνα για ισότητα. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν προχωρήσει μπροστά γκρεμίζοντας εμπόδια, διαλύοντας στερεότυπα και οδηγώντας την πρόοδο προς έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο, είναι το μήνυμα που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το σποτ που ετοίμασε.

    Τι αναφέρει το βίντεο

    «Για έναν κόσμο πιο θηλυκό

    Εσύ που θες να ορίζεις μέσα από χίλιες δυσκολίες τον εαυτό σου

    Που αρνείσαι να φοβείσαι τον άνδρα

    Που παλεύεις να υπάρχεις αυτόνομη χωρίς μεσολαβήσεις και εξαρτήσεις

    Που ανατρέπεις «σταθερές» πεποιθήσεις-δεσμά

    Που αρνείσαι να γίνεις ο εφεδρικός στρατός των εκμεταλλευτών

    Που σπας τον φαντασιακό κύκλο της θηλυκότητας όπως τον ορίζουν οι αιώνες της δουλείας σου

    Εσύ χαράζεις τους νέους ορίζοντες ενός κόσμου καλύτερου

    Ενός κόσμου πιο θηλυκού

    364 μέρες παλεύεις, εργάζεσαι, μάχεσαι, διεκδικείς, φροντίζεις, αγαπάς

    Η 365η μέρα, η σημερινή, είναι η γιορτή που δικαιούσαι»

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 8 Μάρτη - Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας: Ξεχωριστές γυναικείες προσωπικότητες μιας άλλης εποχής στην Ηλεία
    8 Μάρτη - Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας: Ξεχωριστές γυναικείες προσωπικότητες μιας άλλης εποχής στην Ηλεία

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ξεχώρισαν για τον δυναμισμό, το ταλέντο, την παιδεία, τις απόψεις τους, την προσφορά τους… Σε χρόνια που το κοινωνικό περιβάλλον ήταν αμιγώς ανδροκρατούμενο. Αφιλόξενο έως και εχθρικό απέναντι στις γυναίκες και ειδικά σε όποιες «απειλούσαν» την ανδρική κυριαρχία. Γυναίκες που είτε γεννήθηκαν στον Πύργο και δραστηριοποιήθηκαν σε άλλη πόλη, είτε έδρασαν στην Ηλεία και άφησαν το αποτύπωμά τους, ακόμη και από ξένη χώρα, αγάπησαν τον τόπο, ξεχώρισαν και μέχρι σήμερα μνημονεύονται τα έργα τους.
    8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε κάποιες από τις «δικές» μας γυναίκες που άφησαν το αποτύπωμά τους στο χρόνο…

    Ιωάννα Γεωργακοπούλου - Η αρχοντορεμπέτισσα

    georgakopoulou1Γεννήθηκε το 1920 στον Πύργο. Στα 1936, βρέθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα έχοντας χάσει τον πατέρα της σε ηλικία μόλις δύο ετών. Δύσκολα χρόνια... Η τύχη όμως την περίμενε πολύ νωρίς. Μια φωνή που ξεχώριζε και έγινε το διαβατήριο για έναν νέο κόσμο. Η ρεμπέτισσα Ιωάννα Γεωργακοπούλου έχει μια σπουδαία και δυνατή φωνή κι από το 1938 κι έπειτα, όλοι οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής την εμπιστεύονται για να ερμηνεύσει τραγούδια τους. Ηχογραφεί δίσκους, τραγουδά στο πάλκο, φτάνει τα 1.000 τραγούδια και γίνεται ένας μύθος του ρεμπέτικου και της λαϊκής μουσικής Τσιτσάνης, Χιώτης, Μπαγιαντέρας, Τούντας, Περπινιάδης, Γούναρης, Γκόγκος, Μητσάκης είναι μερικοί μόνο από τα ιερά τέρατα που της έδωσαν απλόχερα τα τραγούδια τους. Είναι η τραγουδίστρια της «Γερακίνας» μαζί με τον Τσιτσάνη. Είναι δικοί της οι στίχοι ή η μουσική σε θρυλικά ακούσματα, «Τρελέ τσιγγάνε», «Σ’αγαπώ», «Φυσάει ο Μπάτης», «Εξωτικές σειρήνες».

    «Δε ρώτησες τόσον καιρό για μένα πώς πέρασα, τρελή, στην ξενιτιά σ’ αγάπησα, δυστύχησα για σένα και σέρνομαι, κακούργα, μακριά...»

    «Αχάριστη» Πρώτη εκτέλεση μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη το 1947,ένα τραγούδι-θρύλος μέχρι σήμερα, χιλιοτραγουδισμένο από όλους.

    «Αχ! Στης ζωής τη στράτα αργοσβήνεις μόνη δίχως να χεις καμιά συντροφιά μαυρομάτα! Πως κλαίω και θρηνώ για τα γλυκά σου νιάτα»

    «Αργοσβήνεις μόνη» Τραγούδι-σταθμός στην ρεμπέτικη μουσική με την Ιωάννα Γεωρακοπούλου να αφήνει μια μοναδική παρακαταθήκη.

    Γνώρισε την δόξα και την επιτυχία όσο λίγες γυναίκες για εκείνη την εποχή. Δημιούργησε μια μεγάλη οικογένεια με εγγόνια και δισέγγονα. Γυναίκα, μητέρα, γιαγιά και πάντα τραγουδίστρια .Ένα μεγάλο ταλέντο που μεσουράνησε στις δεκαετίες του ΄40,’50 και ΄60 συνεχίζοντας και στις επόμενες με πολλά τραγούδια. Έφυγε από την ζωή το 2007 σε ηλικία 87 ετών.

    georgakopoulou2

    georgakopoulou3

    georgakopoulou4

    georgakopoulou5

    Ελένη Χατζηγιάννη - Μητρόπουλου: Αφιερωμένη στον εθελοντισμό

    Xatzigianni1Γεννήθηκε στον Πύργο το 1911. Από την οικογένεια του μεγαλοκτηματία και σταφιδέμπορα Χατζηγιάννη - Μητρόπουλου, ιδιοκτήτη των δυο ιστορικών κτηρίων στην Κεντρική Πλατεία του Πύργου, αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο ήταν και η κατοικία του, και αυτό της Εθνικής Τράπεζας.

    Μορφωμένη, αστή, όμορφη, από πολύ νωρίς αφιερώθηκε στην φροντίδα των συνανθρώπων της ως εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, όπως και άλλες γυναίκες του Πύργου εκείνα τα χρόνια των δεκαετιών του 1930 και 1940.

    Η κήρυξη του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου την βρίσκει έτοιμη να βοηθήσει, όχι μακριά από το μέτωπο, αλλά εκεί, κοντά στους στρατιώτες που πολεμούσαν για την ελευθερία της πατρίδας. Μαζί με άλλες αδελφές νοσοκόμες περιθάλπει τραυματίες και τους φροντίζει σαν να είναι δικοί της άνθρωποι.

    Το 1941 την βρίσκει στα Ιωάννινα, στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Οι Γερμανοί χτυπούν ελληνικές μονάδες και το νοσοκομείο γεμίζει με τραυματίες. Πιστές στο καθήκον, οι αδελφές νοσοκόμες, εθελόντριες και πτυχιούχες, φροντίζουν τους στρατιώτες. Είναι Κυριακή 20 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα, όταν γερμανικά αεροπλάνα επιτίθενται στα Ιωάννινα και βομβαρδίζουν το Στρατιωτικό Νοσοκομείο καταλύοντας κάθε έννοια ανθρωπισμού. Ανάμεσα στους πολλούς νεκρούς, και έξι νοσοκόμες.

    Η Ελένη Χατζηγιάννη - Μητροπούλου είναι μια από αυτές. Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών από τον Πύργο, ενώ τα βομβαρδιστικά πλησίαζαν και οι σειρήνες ηχούσαν, καμία νοσοκόμα δεν εγκατέλειψε την θέση της .Στρατιώτης που την γνώριζε προσωπικά, της φώναζε να φύγει από το κτίριο όσο ήταν νωρίς.

    Όμως η ίδια αρνήθηκε πεισματικά, μένοντας πιστή στο καθήκον της. Έπεσε ηρωικά, μόλις στα τριάντα της χρόνια, υπέρ Πατρίδος και Πίστεως. Μια γυναίκα που δεν φοβήθηκε τίποτα και κανέναν .Μια γυναίκα που άλλοτε έσωζε μαζί με τους γιατρούς τους φαντάρους μας κι άλλοτε στα ματωμένα της χέρια έφευγε μια ζωή. Όπως έχασε και την δική της.

    Όσοι περπατούν σήμερα στο πάρκο ΣΠΚ θα δουν την προτομή της που από χρόνια έχει αφιερώσει ο δήμος Πύργου για τον ηρωισμό της. Ίσως να μην γνωρίζουν πολλοί την ιστορία της. Είναι όμως μια γυναίκα που η Ιστορία του τόπου μας πρέπει να την μνημονεύει, κι οι νεότεροι να την μαθαίνουν ως παράδειγμα θάρρους, αφοσίωσης και θυσίας.

    Μαρίκα Μπότση - Τσαπαλίρα: Πρώτη γυναίκα Δήμαρχος στην Αμαλιάδα και την Ελλάδα

    Mpotsi1Η Μαρίκα Μπότση-Τσαπαλίρα (1904 – 1 Απριλίου 2006) ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα, ως δήμαρχος της Αμαλιάδας. Επίσης, ήταν αδελφή του Αργύρη Μπότση και του Νικολάου Μπότση, εκδοτών των εφημερίδων Ακρόπολις και Απογευματινή. Η Μαρίκα Μπότση - Τσαπαλίρα ήταν το 2ο από τα 7 παιδιά (3 αγόρια και 4 κορίτσια) της οικογένειας Μπότση. Ο πατέρας της, Βασίλειος, ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής από το Βελημάχι της Αρκαδίας (με απώτερη καταγωγή από την Β. Ήπειρο). Η μητέρα της ήταν η Ανδρομάχη το γένος Καβαλιεράτου από την Κεφαλονιά.

    Δραστηριοποιήθηκε στον Σοσιαλιστικό Όμιλο Γυναικών και σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών και έπειτα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Το 1924 εξελέγη μέλος στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Το 1927 παρακολούθησε μαθήματα Αστρονομίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

    Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944 μετά την απελευθέρωση της Αμαλιάδας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο λαός εξέλεξε δια βοής 15μελή Επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων και την Μπότση-Τσαπαλίρα. Έξι ημέρες αργότερα η Επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης υπέδειξε ως δήμαρχο της Αμαλιάδας τη Μαρίκα και έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα.

    Η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος στο ελληνικό κράτος κράτησε σταθερά το τιμόνι της Αμαλιάδας για 101 ημέρες (11 Δεκεμβρίου 1944 - 22 Μαρτίου 1945) παρά τις ελλείψεις, τους κόπους, τις αγωνίες και τις συκοφαντίες ακόμη, και παρέδωσε το αξίωμα που της εμπιστεύτηκαν άσπιλη και τιμημένη.

    Ύστερα από 101 ημέρες παραιτήθηκε και επέστρεψε στο φαρμακείο της. Πέθανε το 2006 σε ηλικία 102 ετών.

    Mpotsi1

    Γκλέντις Μπρόϊερ: Η Αυστριακή που αγάπησε τον Πύργο

    Glentis1Στη φωτογραφία, η πρώτη δεξιά στην κάτω σειρά. Μαζί με νεαρές μαθήτριές τηςΣτο άκουσμα του ονόματος «Γκλέντις», πολλές Πυργιώτισσες και Πυργιώτες, φέρνουν στην μνήμη τους παιδικά κι εφηβικά χρόνια αρκετών δεκαετιών πριν. Ήταν η δασκάλα τους στα αγγλικά. Η κυρία Γκλέντις Μπρόϊερ, αυστριακής καταγωγής, πολιτογραφημένη ελληνίδα και ουσιαστικά Πυργιώτισσα.

    Βρέθηκε στον Πύργο προπολεμικά, σε νεαρή ηλικία, ως γκουβερνάντα σε κάποια οικογένεια της εποχής εκείνης. Εδώ την βρήκε και η κήρυξη του Β’Παγκοσμίου Πολέμου. Κινδύνευε να απελαθεί ως Αυστριακή και δεν ήθελε να φύγει πίσω στην πατρίδα της. Είχε ήδη αγαπήσει τον Πύργο και προχώρησε σε μια κίνηση που για εκείνα τα χρόνια δεν ήταν και η πιο εύκολη. Έκανε έναν «λευκό» γαμό προκειμένου να εγγραφεί στα δημοτολόγια και να έχει να την ελληνική υπηκοότητα.Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η διοίκηση των κατακτητών, η «κομαντατούρ», που στεγαζόταν στο κτήριο της Κεντρικής Πλατείας που σήμερα λειτουργεί το café “Obi”,την καλούσε ως διερμηνέα λόγω της μητρικής της γλώσσας, τα γερμανικά.

    Δεν σήμαινε όμως αυτό πως η Γκλέντις ήταν και συνεργάτης των κατακτητών, αντίθετα, φαίνεται να μετέφερε πληροφορίες στους έλληνες και την αντίσταση από όσα μάθαινε.

    Μετά τον πόλεμο, η Γκλέντις Μπρόϊερ, λειτούργησε φροντιστήριο αγγλικής γλώσσας. Η εκτίμηση και ο σεβασμός που της είχαν οι Πυργιώτες, την έκαναν την δασκάλα που της εμπιστεύονταν τα παιδιά τους για να μάθουν την ξένη γλώσσα. Για πάνω από 45 χρόνια δίδασκε την αγγλική, αποφεύγοντας όμως την γερμανική. Δεν ήθελε να θυμίζει σε τίποτα τα χρόνια των κατακτητών μια γλώσσα που τότε ξύπναγε τις πιο άσχημες αναμνήσεις και μια Ελλάδα πληγωμένη.

    Συνεργάστηκε και με Πυργιώτισσες καθηγήτριες όταν προχώρησε η ηλικία της, συνεχίζοντας να είναι πάντα μια από τις αγαπημένες δασκάλες των παιδιών.

    Στον ελεύθερο χρόνο της δημιουργούσε και κάτι ακόμα. Αγιογραφίες. Ήταν εξαιρετική αγιογράφος, χωρίς όμως να εμπορεύεται αυτό της το ταλέντο. Δώριζε εικόνες σε γονείς μαθητών, σε μαθητές της ή ανθρώπους που είχε φιλική σχέση και εκτιμούσε.

    Η Γκλέντις Μπροϊερ έζησε σε μια δύσκολη εποχή, ξένη αρχικά, μα Πυργιώτισσα τελικά. Σε χρόνια που το περιβάλλον ήταν ανδροκρατούμενο. Όμως ήταν μια γυναίκα με προσωπικότητα, μόρφωση και παιδεία, ικανή να σταθεί στα πόδια της ακόμα κι αν δεν είχε κανέναν δικό της άνθρωπο εδώ. Ο Πύργος όμως έγινε η δεύτερη πατρίδα της και η κοινωνία της έδειξε το πιο φιλικό της πρόσωπο. Δίχως στεγανά και προκαταλήψεις.

  • Δήλωση Αντιδημάρχου Αρχ. Ολυμπίας, κας Αθηνάς Ηλιοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
    Δήλωση Αντιδημάρχου Αρχ. Ολυμπίας, κας Αθηνάς Ηλιοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου, μας θυμίζει τα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν για όλες τις γυναίκες του κόσμου, μέσα από σκληρούς αγώνες.

    Οι γυναίκες τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, μπήκαν σε ανδροκρατούμενες κοινωνίες και απόρθητα συντηρητικά κάστρα, αφιέρωσαν τη ζωή τους στην οικογένεια (σύντροφος, παιδιά, σπίτι), στις σπουδές τους, στην καριέρα τους, στην εμφάνισή τους. Ο Σεβασμός που οφείλουμε να δείξουμε στις γυναίκες είναι -και οφείλει να είναι!- ανεξάρτητος από την οικονομική θέση, το χρώμα, τον σωματότυπο, την σεξουαλικότητα, την θρησκεία‧ ανεξάρτητος από κάθε μορφής στερεότυπο που δυστυχώς υπάρχει και συντηρείται ακόμα στις σύγχρονες κοινωνίες.

    Η άνεργη γυναίκα, η γυναίκα Ρομά, η γυναίκα ΑμεΑ, η Ελληνίδα γυναίκα, η καθεμιά από εμάς συμβάλλει τα μέγιστα στον οικογενειακό και εγχώριο προϋπολογισμό, με όσα μέσα και δύναμη διαθέτει και αυτός ο ρόλος της είναι καθοριστικός για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας. Κάθε γυναίκα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία, την ίση αντιμετώπιση και μεταχείριση, καθώς και στην αναγνώριση για όσα με τόσο σθένος προσφέρει.

    Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!

    Αθηνά Ηλιοπούλου

    Αντιδήμαρχος Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Αμαλία Βούλγαρη για την παγκόσμια ημέρα Γυναίκας
    Η Αμαλία Βούλγαρη για την παγκόσμια ημέρα Γυναίκας

    Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα δικαιώματα της Γυναίκας η Εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, υπεύθυνη για θέματα ισότητας, άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων και των φυλετικών διακρίσεων Αμαλία Βούλγαρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, με ιστορία πάνω από έναν αιώνα, είναι μία ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών και υπογραμμίζει τις κατακτήσεις και τις προόδους που έχουν σημειωθεί και ταυτόχρονα επισημαίνει τις κοινωνικές αλλαγές που είναι αναγκαίο να γίνουν ακόμη για την επίτευξη της ουσιαστικής Ισότητας.

    Είναι Ημέρα αναγνώρισης της αξίας της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, συντρόφου, συμπαραστάτη.

    Είναι Ημέρα αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς της στην εξέλιξη του πολιτισμού και των ανθρώπινων κοινωνιών.

    Ωστόσο, ο αγώνας για την ισότητα δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες. Είναι μία «μάχη» που αφορά όλη την κοινωνία και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενεργή υποστήριξη όλων. Οργανισμοί, ομάδες, συλλογικότητες, σύλλογοι Γυναικών, ολόκληρη η κοινωνία των πολιτών, μπορούμε όλες και όλοι μαζί να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας προκειμένου να πετύχουμε την πραγματική ισότητα των φύλων, που ακόμα και σήμερα παραμένει ζητούμενο.

    Η 8η Μαρτίου λοιπόν δεν είναι μια απλή επέτειος, αλλά μια μέρα-σύμβολο που μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες μόνο όταν είναι ενωμένες, με δύναμη και αποφασιστικότητα, μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες στην οικογένεια, την εκπαίδευση, την εργασία και την πολιτική για μια κοινωνία δικαιοσύνης, εξαλείφοντας νοοτροπίες και στερεότυπα του παρελθόντος».

    (Δελτίο τύπου)

  • Ο Δήμος Ήλιδας εορτάζει τη γιορτή της Γυναίκας, με δράση ευαισθητοποίησης από τις κοινωνικές του δομές και το Δίκτυο Μαιών Αμαλιάδας
    Ο Δήμος Ήλιδας εορτάζει τη γιορτή της Γυναίκας, με δράση ευαισθητοποίησης από τις κοινωνικές του δομές και το Δίκτυο Μαιών Αμαλιάδας

    Ο Δήμος Ήλιδας, οι κοινωνικές του Δομές και το ΚΕΠ Υγείας που διαθέτει, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη γιορτή της γυναίκας και σε συνεργασία με το Δίκτυο Μαιών Αμαλιάδας, διοργανώνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, εργαστηριακές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου (τεστ Παπ), σε γυναίκες του Δήμου Ήλιδας προερχόμενες από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

    Ειδικότερα, τα τεστ ΠΑΠ θα γίνονται από τις 9 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι. Η συγκεκριμένη δράση δεν θα είναι η μοναδική, αφού αντίστοιχες θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους, τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και σε ειδικές ομάδες, όπως ρομά, ανασφάλιστοι κ.ά..

    Στόχος των δράσεων αποτελεί η αφύπνιση και η ορθή ενημέρωση πάνω σε θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας, μέσω του προγραμματισμού των απαραίτητων εξετάσεων, αλλά και ομιλιών για την αξία του προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου.

    Στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής οργάνωσης των δράσεων προληπτικού ελέγχου, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται, τόσο για συμμετοχή, όσο και για ενημέρωση, στο Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά, Δ/νση: Αχ. Μπουντουβή 21, τηλ: 2622024187 Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00-14:00.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα τιμηθεί στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης μέσα από ένα διήμερο εκδηλώσεων
    Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα τιμηθεί στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης μέσα από ένα διήμερο εκδηλώσεων

    Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου, θα πραγματοποιήσει, τη Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 10 π.μ. στη πλατεία Λεχαινών, ενημερωτική δράση ευαισθητοποίησης σε θέματα ισότητας φύλων, έμφυλης βίας καθώς και εστίαση στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής της.

    Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στις 6 μ.μ. το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου σε συνεργασία με τον Ψυχολόγο κο Μπλάθρα Γεώργιο, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα του Σινέ Άστρον στα Λεχαινά, με θέμα: <<Η αναδιαμόρφωση της γυναικείας ταυτότητας στην προσπάθεια για διαφυλετική ισότητα>>.

    dimos andravidas gunaikes

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ