Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022 16:06

Δικαστικό Mέγαρο Πύργου: Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του κτιρίου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Υπογράφηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 η σύμβαση ανάθεσης του έργου της αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Πύργου. Η υπογραφή έγινε από τη Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας κα Αλέκα Φώτου για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Μεγάρων (ΤΑΧΔΙΚ), στο οποίο ανήκουν τα δικαστικά κτίρια της χώρας και των νομίμων εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας που προέκυψε μετά από σχετικό διαγωνισμό, ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται επιτυχώς μία εντατική προσπάθεια που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, που υπήρξε ο βασικός μοχλός προώθησης των σχετικών διαδικασιών, παρότι η συντήρηση του κτιρίου δεν υπάγεται στην αρμοδιότητά του αλλά σε αυτήν του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες παραστάσεις του Προέδρου και των μελών του ΔΣ του Συλλόγου στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και σε κάθε τρίτον που μπορούσε να βοηθήσει για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που ανέκυπταν κατά καιρούς, ενώ παράλληλα εξελισσόταν η προσπάθεια σχηματισμού ενός πλήρους τεχνικού φακέλου που οδήγησε εντέλει στην απρόσκοπτη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.

Πλέον οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα σε 12 μήνες. Αφορούν την αποκατάσταση των όψεων και την επισκευή των φθορών εξωτερικά του Δικαστικού Μεγάρου και στη συνέχεια εργασίες εσωτερικής ανακαίνισης και αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων. Θα ληφθεί μέριμνα ώστε οι εργασίες να μη διαταράξουν τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και να εξακολουθήσει απρόσκοπτα η διεξαγωγή των δικών και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά από προσπάθειες χρόνων υπογράφηκε επιτέλους η σύμβαση εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Πύργου και έτσι ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας πλησιάζει πλέον στην υλοποίησή του. Χρειάστηκε να καταβληθούν πολλές προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν δεκάδες γραφειοκρατικά και τεχνικά εμπόδια ώστε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο αυτό. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας είχε τα τελευταία χρόνια αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία και με επιμονή, σχέδιο και οργάνωση κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι το ζήτημα δεν υπάγεται στη δική του αρμοδιότητα, αφού το κτίριο ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (ΤΑΧΔΙΚ) και συνεπώς στο Ελληνικό Δημόσιο. Στην προσπάθειά μας αυτή ήταν αρκετοί εκείνοι που μας βοήθησαν με ποικίλους τρόπους (μηχανικοί, αρχιτέκτονες, υπάλληλοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, πολιτικοί και διοικητικοί παράγοντες κα), στους οποίους το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναφερθούμε εκτενώς προκειμένου να τους αποδώσουμε τις ευχαριστίες που δικαιούνται. Υπήρξαν όμως και εκείνοι που -για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν- λειτούργησαν κατά τρόπο αρνητικό ως προς την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας, ενώ κάποιοι άλλοι έφτασαν στο σημείο να αρνηθούν ακόμη και την ύπαρξη του έργου παρότι αυτό είχε ήδη προκηρυχθεί και δημοπρατηθεί. Αγνοήσαμε τέτοιες φωνές και συνεχίσαμε συστηματικά τον αγώνα μας και πλέον εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι σχετικές εργασίες ξεκινούν και με την ολοκλήρωσή τους η πόλη μας θα έχει το Δικαστικό Μέγαρο που της αξίζει και η Δικαιοσύνη ένα κτίριο για την απονομή της που θα αρμόζει στο κύρος της».

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022 18:18

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Οι δικηγόροι γιόρτασαν τον προστάτη τους Άγιο Διονύσιο τον Αεροπαγίτη
    Ηλεία: Οι δικηγόροι γιόρτασαν τον προστάτη τους Άγιο Διονύσιο τον Αεροπαγίτη

    Διαχρονικό και επίκαιρο το μήνυμά του

    Ανήμερα της «Ημέρας της Δικαιοσύνης», χθες Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας τίμησε την μνήμη του προστάτη τους, Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

    Νωρίς το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας κ. Φιλάρετου, ενώπιον χορείας κληρικών. Στην κατανυκτική Ιερά Ακολουθία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Μαρίνα Μπεβούδα, ο Γραμματέας του Δικ. Συλλόγου Σπύρος Λιατσής, η πρόεδρος Πρωτοδικών Ηλείας Ευαγγελία Ψυχάρη, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μιχαήλος, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Αθλητισμού Νώντας Κυριαζής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Θεοδώρου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, συμβολαιογράφοι κ.α.

    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ευχήθηκε στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να υπερασπίζονται τις αρχές του Δικαίου και της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια στο διαχρονικό μήνυμα του Αγίου, «Αγάπη, Δικαιοσύνη, Ειρήνη» που στις μέρες μας παραμένει ακόμη επίκαιρο και ζητούμενο.

    Αμέσως μετά, ακολούθησε λιτή δεξίωση στο Επαρχείο.

    dikigorikos 2

    dikigorikos 3

    dikigorikos 4

    Αντίστοιχα και στην Αμαλιάδα ο Δικηγορικός Σύλλογος της περιοχής τίμησε τη μνήμη του προστάτη των νομικών, Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη, στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου.

    dikigorikos amal 1

    dikigorikos amal 2

    dikigorikos amal 3

  • Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας: Αποχή με το καλημέρα σας! Επιστρέφουν σήμερα στα καθήκοντά τους, για το μέλλον βλέπουμε…
    Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας: Αποχή με το καλημέρα σας! Επιστρέφουν σήμερα στα καθήκοντά τους, για το μέλλον βλέπουμε…

    Αντιδράσεις στις ελλείψεις του νέου δικαστικού χάρτη

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Χωρίς δικηγόρους ξεκίνησε χθες η πρώτη ημέρα της νέας Δικαστικής χρονιάς και στην Ηλεία, με την αποχή του κλάδου από τα καθήκοντά τους, σε μια συμβολική διαμαρτυρία στις ελλείψεις και την «προχειρότητα», όπως χαρακτηρίστηκε, της εφαρμογής του νέου Δικαστικού χάρτη. Όσο για το μέλλον, θα αποφασιστεί σύντομα αν θα υπάρξουν περαιτέρω κινητοποιήσεις…

    «Η πρώτη μέρα του νέου Δικαστικού έτους ξεκίνησε με αποχή, η οποία έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα προκειμένου να αναδείξει την προχειρότητα με την οποία προωθήθηκε η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, και εξηγεί:

    «Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι ο νόμος, ο οποίος θα προσδιόριζε συγκεκριμένα ζητήματα που ανακύπτουν από το νέο Δικαστικό χάρτη ψηφίστηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την προηγούμενη Πέμπτη και το χρονικό διάστημα που απέμενε προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία προσαρμογή για μια τόσο μεγάλης διάστασης αλλαγή ήταν ελάχιστο. Δημιουργούνται λοιπόν πολλά κενά, πολλά προβλήματα που προκύπτουν και από την κατάργηση των Περιφερειακών Δικαστηρίων, των Ειρηνοδικείων και από την παράλληλη λειτουργία των δυο Πρωτοδικείων στην περίπτωση του νομού μας υπό ενιαία διοίκηση και από την αλλαγή διαδικασιών όσον αφορά τον τρόπο εκδίκασης των αστικών υποθέσεων . Όλα αυτά μας ανάγκασαν σε επίπεδο τουλάχιστον συμβολισμού να απέχουμε σήμερα από τα καθήκοντά μας προκειμένου να καταδείξουμε αυτά τα προβλήματα αλλά και να δοθεί η χρονική δυνατότητα στις διοικήσεις των δικαστηρίων να προβούν στις αναγκαίες προσαρμογές ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες»

    Επιστροφή σήμερα

    Από σήμερα οι δικηγόροι επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, αλλά δεν αποκλείουν νέες κινητοποιήσεις, ανάλογο με το αποτέλεσμα. «Θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι και να δώσουμε την ευκαιρία στο σύστημα να λειτουργήσει. Πρώτα από όλα σεβόμαστε τους πολίτες, οι οποίοι περιμένουν να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους , και γι αυτό στην παρούσα φάση δεν προχωράμε σε περαιτέρω ενέργειες. Θα επαναξιολογήσουμε όμως την στάση μας ανάλογα με τις εξελίξεις» καταλήγει ο κ. Δημητρουλόπουλος.

  • Ηλεία: Με αποχή δικηγόρων ξεκινά η νέα δικαστική χρονιά - Αντιδράσεις στις ελλείψεις του νέου δικαστικού χάρτη
    Ηλεία: Με αποχή δικηγόρων ξεκινά η νέα δικαστική χρονιά - Αντιδράσεις στις ελλείψεις του νέου δικαστικού χάρτη

    Σε αποχή από τα καθήκοντά τους προχώρησαν σήμερα, πρώτη ημέρα της νέας δικαστικής χρονιάς, οι δικηγόροι της Ηλείας, ύστερα από απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, οι δικηγόροι εκφράζουν την διαμαρτυρία τους:

    α. στην εσπευσμένη εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη από 16-9-2024, χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος,

    β. στις πρακτικές επιλεκτικής νομοθέτησης, στο πλαίσιο επικοινωνιακής διαχείρισης συγκεκριμένων υποθέσεων και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, την περιστολή δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών, κατά παράβαση της νομολογίας του ΕΔΔΑ, τις παρεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις υπό την απειλή πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών, την προσπάθεια μετακύλισης σε δικηγόρους των ευθυνών για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης,

    γ. στις ιδιαίτερα σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του άρθρου 25 του Ν. 5095/2024, που αφορά στην εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι σήμερα περιορισμένος αριθμός δικαιούχων έχει λάβει την αμοιβή του, με αποτέλεσμα να παραμένει ακόμα «γράμμα κενό» η συγκεκριμένη διάταξη.

  • Δημήτρης Δημητρουλόπουλος: «Η ενδοοικογενειακή βία δεν επιλύεται με αυστηροποίηση ποινών αλλά με πρόληψη»
    Δημήτρης Δημητρουλόπουλος: «Η ενδοοικογενειακή βία δεν επιλύεται με αυστηροποίηση ποινών αλλά με πρόληψη»

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, μιλά στο ilialive.gr για τις προκλήσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του νέου Δικαστικού χάρτη και τις αλλαγές που διαδραματίζονται στο χώρο μετά από πολλές δεκαετίες. Δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος και αναμένει –όπως και οι συνάδελφοί του- το αποτέλεσμα στην πράξη και πώς θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα Πρωτοδικεία Πύργου και Αμαλιάδας.

    Η συζήτηση στρέφεται γύρω από τις αλλαγές του ποινικού κώδικα και το παράδοξο που παρατηρείται να συμβαίνει ειδικά στις περιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας. Όσο πιο αυστηροί οι νόμοι, τόσο περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί, με τον κ. Δημητρουλόπουλο να καταθέτει την άποψή του.

    Επιπλέον εξηγεί για ποιες υποθέσεις οδηγούνται περισσότερο στα δικαστήρια οι πολίτες του Πύργου και ενημερώνει για τις νέες δράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

    Μετά από μια δύσκολη χρονιά με πολλές αποχές των δικηγόρων, διαμαρτυρίες, απεργίες… πώς εκτιμάτε τη φετινή δικαστική χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες, δεδομένου ότι τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας;

    Η αλήθεια είναι ακριβώς αυτή που περιγράψατε. Πρόκειται για μια νέα δικαστική χρονιά που ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου και δεν έχει καθόλου ίδια χαρακτηριστικά με όλες τις προηγούμενες χρονιές. Διότι το εντελώς καινούργιο στοιχείο είναι ότι έχουμε έναν νέο Δικαστικό χάρτη, ο οποίος έχει μεταβάλλει τα δεδομένα που ξέραμε από δεκαετίες. Θα έλεγα, από συστάσεως Ελληνικού κράτους. Μια βασική αλλαγή η οποία υπάρχει είναι η κατάργηση του θεσμού του Ειρηνοδικείου. Τα Ειρηνοδικεία ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής δικαιοσύνης.

    Υπήρχαν πάρα πολλά Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα όπου προσπαθούσαν να επιλύσουν στο συντομότερο χρόνο και όσο γινόταν εγγύτερα στους πολίτες, με ειρηνικό τρόπο-εξ ου και η ονομασία τους-τις διαφορές που προέκυπταν όπως κτηματικές, αγροτικές ή χαμηλού ύψους οικονομικές διαφορές... Και επιτέλεσαν τον ρόλο τους επί πάρα πολλές δεκαετίες. Σήμερα κρίθηκε από την πολιτεία ότι η αποστολή τους ολοκληρώθηκε και πως δεν θα πρέπει να έχουμε διάκριση των δικαστών σε Ειρηνοδίκες και Πρωτοδίκες, αλλά θα πρέπει να ενοποιηθεί όλος ο πρώτος βαθμός και να έχουμε μόνο Πρωτοδικεία που θα επιλύουν τις υποθέσεις. Είναι ένα καινούργιο εγχείρημα, η πράξη θα αποδείξει αν θα βελτιώσει τις προσδοκίες του νομοθέτη και αν πράγματι θα λειτουργήσει. Το αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εξειδικευτεί όλες οι λεπτομέρειες οι οποίες θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας των Δικαστηρίων. Πιστεύουμε ότι άμεσα θα γίνει και θα βαδίσουμε με τα δεδομένα που θα προκύψουν.

    Εκτιμάτε ότι με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν θα επιτευχθεί τελικά ο στόχος της απόδοσης δικαιοσύνης σε συντομότερο χρονικό διάστημα; Αυτός ήταν ο κοινός παρανομαστής όλων των μεταρρυθμίσεων που δρομολόγησε και νομοθέτησε το Υπουργείο.

    Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το προδικάσει κανείς και να το προεξοφλήσει. Προφανώς και αυτός είναι ο στόχος. Να πούμε όμως ότι αυτός ήταν και στόχος περίπου 25 νομοθετημάτων που έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις που υπήρξαν, χωρίς κανένα τελικά να επιτύχει τον στόχο. Είναι ένα διαφορετικό νομοθέτημα σίγουρα, πιο ριζοσπαστικό απ’ όλα τα προηγούμενα. Αν θα το πετύχει είναι ένα ζήτημα. Θέλω όμως να τονίσω το εξής. Αυτό το περίφημο ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι μονοδιάστατο και δεν έχει την ίδια ένταση σε όλη τη χώρα. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες στην Αθήνα, διαφορετικές στην περιφέρεια. Η περιφέρεια, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων δεν υπάρχει, τουλάχιστον στον τραγικό βαθμό που υπάρχει στην Αθήνα. Που όμως στην Αθήνα έχουμε μια μοναδικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδεχομένως και διεθνές. Έχουμε ένα τεράστιο Πρωτοδικείο για 5 εκ. κατοίκους. Είναι αδύνατο σε σύντομο χρονικό διάστημα να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις τόσων πολιτών και επιπλέον εκεί που είναι το κέντρο της πολιτικής, διοικητικής και οικονομικής δραστηριότητα. Συσσωρεύεται στην Αθήνα, περίπου το 80% των υποθέσεων της χώρας. Είναι μοιραίο λοιπόν να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις. Αντιθέτως στην περιφέρεια, οι καθυστερήσεις είναι πια διαχειρίσιμες. Ενδεχομένως και με την ενοποίηση των Πρωτοδικείων να μειωθεί και ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων.

    Βρισκόσαστε και εν αναμονή της ψήφισης επιπλέον νομοσχεδίων, για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ποια είναι η εκτίμηση σας;

    Αυτά τα νομοθετήματα προέκυψαν ως ανάγκη, μετά το νέο Δικαστικό χάρτη. Όσον αφορά τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, είναι απολύτως αναγκαίες οι αλλαγές αυτές γιατί πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Όσον αφορά όμως τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θα πω το εξής: έχουμε ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, πολλοί φορείς της Δικαιοσύνης, από τις αλλεπάλληλες αλλαγές στους Κώδικες. Οι Κώδικες είναι θεσμικά νομοθετήματα μιας πολιτείας και δεν πρέπει να αλλάζουν με μια τόση μεγάλη συχνότητα.

    Πρέπει να εμπεδώνονται από τους Δικαστές, τους Εισαγγελείς, τους Δικηγόρους, ακόμη και από τους πολίτες, για να υπάρχει μια ασφάλεια δικαίου. Όταν όμως αλλάζουν με τόση μεγάλη συχνότητα, κανείς δεν προλαβαίνει να εμπεδώσει τις αλλαγές αυτές. Και υπάρχει πάντοτε μια αβεβαιότητα, τί είναι αυτό που ισχύει τελικά. Η προσωπική μου θέση, καθώς και του Δικηγορικού Σώματος και όλων των Νομικών φορέων είναι ότι θα πρέπει να αφήνουμε τους Κώδικες να λειτουργήσουν, να παράξουν τα αποτελέσματά τους και σε βάθος χρόνου να αξιολογούνται και να γίνονται περιορισμένες παρεμβάσεις. Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που έχουμε, μετρά μερικά χρόνια ζωής. Δεν υπάρχουν τόσο ριζικές ανάγκες για αλλαγές. Και να μην αναφερθούμε στους Ποινικούς Κώδικες που αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο ανάλογα με το έγκλημα που απασχολεί κάθε φορά την επικαιρότητα.

    Και εκεί ακριβώς θα ήθελα να σταθούμε. Ενώ πρόσφατα οι νόμοι για την ενδοοικογενειακή βία αυστηροποιήθηκαν εντούτοις τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό αντί να κατασταλεί το φαινόμενο. Που οφείλεται κατά την άποψή σας;

    Έχετε απόλυτο δίκιο, είναι έτσι ακριβώς η κατάσταση. Και αυτό αποδεικνύει τον ισχυρισμό σύσσωμης της Νομικής κοινότητας, ότι η λύση δεν είναι η αυστηροποίηση των ποινών. Πουθενά στον δυτικό κόσμο όπου εφαρμόστηκε η επιλογή της διαρκούς αυστηροποίησης των ποινών δεν επέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Διότι είναι μια επιλογή, η οποία περισσότερο έχει επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, προσπαθεί να ανταποκριθεί στο λεγόμενο «κοινό περί δικαίου αίσθημα», αλλά δεν έχει τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά ώστε να λύσει το πρόβλημα. Και τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά είναι η πρόληψη. Ο προσδιορισμός και η αντιμετώπιση των αιτιών του εγκλήματος. Τί είναι αυτό δηλαδή που γεννά την ενδοοικογενειακή βία; Γιατί έχουμε αυτή την έξαρση. Ποιες είναι οι συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει η ελληνική οικογένεια, ώστε να έχουμε όλα αυτά τα φαινόμενα; Αυτό είναι κυρίως που πρέπει να μας απασχολήσει και να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Αν δηλαδή, η οικονομική δυσχέρεια, η φτώχεια που υπάρχει, η ανεργία επιδρά στη λειτουργία της οικογένειας. Η ευκολία με την οποία δημιουργούνται και αντίστοιχα διαλύονται οι οικογένειες πώς επιδρά. Η έλλειψη συνοχής, η επαφή μεταξύ των μελών…Αντί να ασχοληθούμε πρωτίστως με αυτά τα ζητήματα, έχουμε μπει σε μια διαδικασία όπου κάθε 2-3 μήνες αυστηροποιούμε τις ποινές, φτάνοντας σε όρια αμφισβητούμενης συνταγματικότητας-διότι υστερούνται δικαιώματα αναστολών, μετατροπών των ποινών, δικάζονται χωρίς να είναι οι καταγγέλλοντες στα δικαστήρια… Και όλα αυτά δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Γιατί ο δράστης μιας τέτοιας πράξης, εκείνη την ώρα δεν σκέφτεται την ποινή που θα του επιβληθεί. Ούτε του περνάει από το μυαλό, ούτε πρόκειται. Άρα δεν είναι αυτό που θα τον αποτρέψει. Άρα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας δεν επιλύονται με αυστηροποίηση ποινών. Τα τελευταία χρόνια η αυστηροποίηση των ποινών δεν έχει επιφέρει κανένα αποτέλεσμα, και δεν προσδοκούμε ότι θα φέρει. Αλλά κυρίως δεν μπορεί να νομοθετεί η πολιτεία υπό την πίεση της επικαιρότητας.

    Πώς διαμορφώνεται η στελέχωση στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου; Υπάρχουν ελλείψεις και σε ποιους τομείς;

    Καταρχάς να πούμε ότι με το νέο Δικαστικό χάρτη έχουμε στο Νομό ένα Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Ηλείας με δύο έδρες. Την κεντρική στον Πύργο και την παράλληλη στην Αμαλιάδα. Στην πράξη θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές οι οποίες να είναι αισθητές στους πολίτες ή τους δικηγόρους . Θα εξακολουθήσουν και στα δύο Δικαστικά Μέγαρα γίνονται οι ίδιες διαδικασίες όπως και το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Απλά οι Δικαστές, θα έχουν όλοι ως έδρα τον Πύργο και θα διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών και των δύο Πρωτοδικείων ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν. Όσον αφορά τη στελέχωση, ξεκινάμε με ικανοποιητικό αριθμός πληρότητας. Δεν φαίνεται ότι θα έχουμε κενά. Όλες οι θέσεις των δικαστών και των εισαγγελέων είναι καλυμμένες και εκτός απροόπτου θα ξεκινήσουμε με στελέχωση 100%. Υπάρχει ένα έλλειμμα σε δικαστικούς γραμματείς και θα δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί τώρα που καταργούνται και τα Ειρηνοδικεία. Πρέπει τα κενά αυτά να καλυφθούν γιατί πολλοί από τους γραμματείς που έχουν απομείνει, συνταξιοδοτούνται.

    Επίσης, έχουμε το καινούργιο δεδομένο της Δικαστικής Αστυνομίας που ήδη η πρώτοι Δικαστικοί Αστυνόμοι έχουν τοποθετεί στα Δικαστικά Μέγαρα. Θα αναλάβουν ένα μέρος των καθηκόντων που μέχρι σήμερα διεκπεραίωναν οι γραμματείς ή η Αστυνομία. Θεωρώ ότι η παρουσία τους θα συμβάλλει θετικά. Ένα επίσης καινούργιο δεδομένα που υπάρχει, αφορά στη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους. Είναι ένα νομοθέτημα που ψηφίστηκε και θεσπίστηκε πριν μερικούς μήνες και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών.

    Ποια είναι κυρίως τα θέματα που οδηγούν τον πολίτη του Πύργου στα Δικαστήρια;

    Κυρίως τα οικονομικά προβλήματα είναι αυτά που αφορούν που απασχολούν τους συμπολίτες μας και αυτό έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική και εμπορική κατάσταση της πόλης και του νομού μας. Δεν υπάρχει το επίπεδο ανάπτυξης που όλοι θα θέλαμε να υπάρχει, ούτε η παραγωγική δραστηριότητα είναι εκείνη που θα εξασφάλιζε στους κατοίκους ένα επίπεδο οικονομικής ασφάλειας και ευημερίας. Υπάρχει οικονομική ανασφάλεια στους πολίτες και αυτό τους οδηγεί συχνά στα δικαστήρια για ρύθμιση και αντιμετώπιση των οικονομικό τους εκκρεμοτήτων. Υποθέσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών είναι ζητήματα που απασχολούν ένα πολύ μεγάλο μέρος πολιτών, οπότε και καταφεύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δικαστική προστασία.

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας είναι ιδιαίτερα δραστήριος και ήδη μετράει πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις για τον κλάδο σας και την κοινωνία γενικότερα. Τι έχετε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα;

    Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν δράσεις επιμόρφωσης των στελεχών μας με βάση τα καινούργια δεδομένα. Επίσης , μέχρι το τέλος του έτους, προγραμματίζουμε μία πολύ σοβαρή εκδήλωση για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και γενικότερα της βίας στην κοινωνία μας με επικέντρωση στα αίτια του φαινομένου.

    Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας θα έχει συμμετέχει στο μεγάλο δικηγορικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα συζητηθούν και θα παρθούνε αποφάσεις για τον τρόπο που θα θέλαμε να ασκείται η δικηγορία τα επόμενα χρόνια.

  • Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας: Ψήφισμα για τον θάνατο του δικηγόρου Σπύρου Παναγούλια
    Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας: Ψήφισμα για τον θάνατο του δικηγόρου Σπύρου Παναγούλια

    Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν το θλιβερό γεγονός του θανάτου του εκλεκτού συναδέλφου μας ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ο οποίος επί πολλά χρόνια άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα με ήθος, ευσυνειδησία και αξιοπρέπεια, αποτελώντας εξαίρετο μέλος του Δ.Σ.Η. συνήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία αποφάσισαν τα ακόλουθα:

    1) να παρασταθούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου στην νεκρώσιμη ακολουθία,

    2) να εκφράσουν τα θερμά συλλυπητήρια των μελών του Συλλόγου στην οικογένεια του εκλιπόντος,

    3) να κατατεθεί ένα σεβαστό χρηματικό ποσό υπέρ των ευαγών ιδρυμάτων της Ι. Μητρόπολης Ηλείας.

    4) να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Μεγάλη ένταση στα δικαστήρια - Πήγαν να λιντσάρουν τον φονιά (photos & video)
    Πύργος: Μεγάλη ένταση στα δικαστήρια - Πήγαν να λιντσάρουν τον φονιά (photos & video)

    Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου στην προσπάθεια μεταγωγής του δολοφόνου στον Εισαγγελέα, το πρωί της Τρίτης.

    Εκτός ελέγχου είναι οι συγγενείς που επιτέθηκαν να ανοίξουν την πόρτα του περιπολικoύ για να λιντσάρουν τον δράστη. Παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν κατέστει δυνατό να ολοκληρωθεί η μεταγωγή και οι αστυνομικοί επέστρεψαν με τον κρατούμενο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας.

    Νεότερη ενημέρωση

    Λόγω του τεταμένου κλίματος έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πύργου, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας κ. Μιχαήλος, μετέβη συνοδεία αστυνομικών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας για να προχωρήσει η διαδικασία.

    Ο καθ' ομολογία δολοφόνος θα απολογηθεί στην Ανακρίτρια Πύργου την Παρασκευή.

    epeisodia 2

    epeisodia 3

    epeisodia 4

    epeisodia 5

    epeisodia 6

    epeisodia 7

    epeisodia 8

    epeisodia 9

    epeisodia 10

    epeisodia 11

    epeisodia 12

    epeisodia 13

    dikastiria entasi fonias 2

    epeisodia 14

    epeisodia 15

    epeisodia 16

    epeisodia 17

    epeisodia 18

    epeisodia 19

    epeisodia 20

    epeisodia 21

    epeisodia 22

    epeisodia 23

    epeisodia 24

  • Εκδήλωση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας την Παρασκευή 24 Μαΐου
    Εκδήλωση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας την Παρασκευή 24 Μαΐου

    Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άκρως επίκαιρη εκδήλωση διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 και ώρα 18.30 στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας με θέμα «Τα νέα δεδομένα στην ποινική δικαιοσύνη μετά το ν. 5090/2024». Η εκδήλωση αυτή, που αρχικώς είχε προσδιοριστεί για τις 29 Μαρτίου 2024 αλλά αναβλήθηκε λόγω του σεισμού που σημειώθηκε εκείνη την ημέρα και της συνακόλουθης απαγόρευσης εκδηλώσεων για προληπτικούς λόγους προστασίας, πραγματοποιείται με σκοπό την ενημέρωση του νομικού κόσμου αλλά και κάθε άλλου ενδιαφερομένου για τις αλλαγές που επήλθαν στο ποινικό δίκαιο της χώρας μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αλλαγές που έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν προηγηθεί καθόλο το χρονικό διάστημα της τελευταίας πενταετίας και που συγκέντρωσαν σε μεγάλο βαθμό την κριτική των νομικών ενώσεων της χώρας, πλην όμως αποτελούν πλέον νόμο του κράτους και ήδη ρυθμίζουν τις ποινικές υποθέσεις των πολιτών. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επιστήμονες από όλους τους τομείς της ποινικής θεωρίας και πράξης (πανεπιστημιακοί, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι) και αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση και προβληματισμό όλα τα θέματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των νέων ποινικών νόμων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που προετοίμασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας έχει ως εξής :

    18.30 – 19.00 Προσέλευση συμμετεχόντων

    19.00 Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτριο Δημητρουλόπουλο.

    Έναρξη 1ης συνεδρίας με θέμα «Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα».

    Προεδρεύων: Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών,

    Εισηγητές: Ευθύμιος Ναυρίδης, Δικηγόρος Αθηνών, πρ. μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα,

    Βασίλειος Πετρόπουλος, Επικ. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δρ Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μονάχου και Διδάκτωρ επί Υφηγεσία στους τομείς του Ποινικού Δικαίου, της Ποινικής Δικονομίας, του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου και του Οικονομικού Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

    20.30 Έναρξη 2ης συνεδρίας με θέμα «Οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

    Προεδρεύων: Νικόλαος Νικολάου, Εισαγγελέας Εφετών, Διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Πατρών,

    Εισηγητές: Ευάγγελος Μιχαήλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας,

    Πολυχρόνης Τσιρίδης, Δικηγόρος Πειραιώς, Δρ του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμβουλος επί ποινικών θεμάτων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας,

    Παρεμβαίνων: Θεόδωρος Αντωνόπουλος, Δικηγόρος Πρωτοδικείου Ηλείας, μέλος της Ένωσης Μαχόμενων Δικηγόρων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας: Εκδήλωση με θέμα «Τα νέα δεδομένα στην ποινική δικαιοσύνη μετά το ν. 5090/2024»
    Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας: Εκδήλωση με θέμα «Τα νέα δεδομένα στην ποινική δικαιοσύνη μετά το ν. 5090/2024»

    Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άκρως επίκαιρη εκδήλωση διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 και ώρα 18.00 στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας με θέμα «Τα νέα δεδομένα στην ποινική δικαιοσύνη μετά το ν. 5090/2024». Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με σκοπό την ενημέρωση του νομικού κόσμου αλλά και κάθε άλλου ενδιαφερομένου για τις αλλαγές που επήλθαν στο ποινικό δίκαιο της χώρας μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αλλαγές που έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν προηγηθεί καθόλο το χρονικό διάστημα της τελευταίας πενταετίας και που συγκέντρωσαν σε μεγάλο βαθμό την κριτική των νομικών ενώσεων της χώρας, πλην όμως αποτελούν πλέον νόμο του κράτους και θα ρυθμίζουν εφεξής τις ποινικές υποθέσεις των πολιτών. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επιστήμονες από όλους τους τομείς της ποινικής θεωρίας και πράξης (πανεπιστημιακοί, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι) και αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση και προβληματισμό όλα τα θέματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των νέων ποινικών νόμων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που προετοίμασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας έχει ως εξής:

    18.00 – 18.30 Προσέλευση συμμετεχόντων

    18.30 Έναρξη 1ης συνεδρίας με θέμα «Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα».

    Προεδρεύων: Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών,

    Εισηγητές: Ευθύμιος Ναυρίδης, Δικηγόρος Αθηνών, πρ. μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα,

    Βασίλειος Πετρόπουλος, Επικ. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δρ Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μονάχου και Διδάκτωρ επί Υφηγεσία στους τομείς του Ποινικού Δικαίου, της Ποινικής Δικονομίας, του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου και του Οικονομικού Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

    20.00 Έναρξη 2ης συνεδρίας με θέμα «Οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

    Προεδρεύων: Νικόλαος Νικολάου, Εισαγγελέας Εφετών, Διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Πατρών,

    Εισηγητές: Ευάγγελος Μιχαήλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας,

    Πολυχρόνης Τσιρίδης, Δικηγόρος Πειραιώς, Δρ του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμβουλος επί ποινικών θεμάτων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας,

    Παρεμβαίνων: Θεόδωρος Αντωνόπουλος, Δικηγόρος Πρωτοδικείου Ηλείας, μέλος της Ένωσης Μαχόμενων Δικηγόρων.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch