Σε συνεργασία με το Παν/μιο Θεσσαλίας και το Ερευνητικό Εργαστήριο «HERON LAB»
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ένα ταξίδι στο Σύμπαν…»
Στην δημιουργία Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Κούβελου προχωρά άμεσα ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ερευνητικό Εργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων «HERON LAB» του Τμήματος Φυσικής. Οι νέες αυτές δομές, που θα φέρουν το όνομα του αείμνηστου Ηλείου Αστροφυσικού Διονύση Σιμοπουλου, θα έχουν ως επί το πλείστον εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά θα συμβάλει και σε ερευνητικά προγράμματα.
Στην σημαντική αυτή ανακοίνωση προχώρησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη (1/9/2022) με τον διευθυντή του «HERON LAB», Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Βελντέ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του 2ου Θερινού Σχολείου που διεξήχθη στον Πύργο. Παρόντες, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, που μίλησαν για το νέο φιλόδοξο εγχείρημα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι διαδικασίες για τη δημιουργία αυτών των δύο δομών έχουν ξεκινήσει μεθοδικά ήδη από το προηγούμενο διάστημα. Για το λόγο αυτό, τον περασμένο χειμώνα ο δήμαρχος Πύργου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, είχαν επισκεφθεί το «Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο Υπάτης», στο οποίο διεξάγονται σημαντικές έρευνες του «HERON LAB» σε συνεργασία με το Παν/μιο Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος Πύργου με το Παν/μιο Θεσσαλίας και μέσω 1οετούς προγραμματικής σύμβασης δημιουργήθηκε το Θερινό Σχολείο, και το επόμενο βήμα - οι διαδικασίες του οποίου έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά - είναι η δημιουργία Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου στον Κούβελο.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο και μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχουμε συνάψει, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι στο Πολιτιστικό Κέντρο Κούβελου ήδη έχει δρομολογηθεί, και προχωρούν οι διαδικασίες ίδρυσης ενός Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου, με σύγχρονο τηλεσκόπιο. Κάτι ανάλογο που υπάρχει στην Υπάτη, όπου όταν επισκεφτήκαμε το χώρο εντυπωσιαστήκαμε από την υψηλή τεχνολογική επίδοση.
Όλο αυτό συμπίπτει με την πρόσφατη συγκλονιστική είδηση του χαμού του Διονύση Σιμόπουλου, ενός Ηλείου επιστήμονα με παγκόσμιο και τεράστιο μέγεθος στο χώρο της Αστρονομίας. Όλη η υποδομή θα φέρει το όνομά του, γιατί πάνω απ’ όλα ο Διονύσης Σιμόπουλος διακρίθηκε για την «εκλαΐκευση» ενός πολύ δυσνόητου χώρου, της Αστροφυσικής. Το Αστεροσκοπείο θα λειτουργήσει με την επιστημονική ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του κ. Βελντέ, ενώ παράλληλα θα μπορούν τα παιδιά από το Νομό, την Περιφέρεια και όλη τη χώρα να το επισκέπτονται. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά της πόλης και τους επισκέπτες να ταξιδέψουν στο Σύμπαν… Παράλληλα, κάνουμε πράξη το όραμά μας για τον Κούβελο, να γίνει από ένα εγκαταλελειμμένο μέρος της πόλης ένας ευρύς χώρος πολιτισμού, γνώσης και επιστήμης»
Γιάννης Αργυρόπουλος: «Σε εξέλιξη η υλοποίηση»
Τους δύο άξονες της υλοποίησης του μεγάλου αυτού εγχειρήματος παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, σημειώνοντας: «Η υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, που θα προσελκύσει και πολλούς επισκέπτες στην πόλη μας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη κι έχει δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η κατασκευή των υποδομών. Όπως έχουμε πει και είμαστε στη διαδικασία δημοπράτησης του έργου, η ανάπλαση της Ανατολικής πλευράς της πόλης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» περιλαμβάνει ως δεύτερο υποέργο την ανάπλαση και ανάδειξη του Πολιτιστικού Κέντρου στον Κούβελο - το οποίο παραλάβαμε σε άθλια κατάσταση, ερημωμένο και έρμαιο κάθε παραβατικού στοιχείου. Καθώς επίσης και του περιβάλλοντος χώρου όπου θα γίνουν γήπεδα και ένα μικρό θέατρο.
Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την προμήθεια του τηλεσκοπίου και τη δημιουργία του Πλανηταρίου. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον κ. Βελντέ, επεξεργάζονται την προγραμματική σύμβαση. Είμαστε στο τελικό στάδιο και μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπογραφεί και η προγραμματική σύμβαση για να ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια του τηλεσκοπίου και όλου του εξοπλισμού που θα στελεχώσουν το Αστεροσκοπείο και το Πλανητάριο».
Γιώργος Βελντές: «Με έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα»
Για τη δημιουργία αυτών των δύο δομών ο καθηγητής Γιώργος Βελντές δήλωσε: «Στο Αστεροσκοπείο θα τοποθετηθεί το τηλεσκόπιο όπου θα έχει περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά θα αξιοποιηθεί και ερευνητικά και θα διασυνδεθεί με τις δομές του Πανεπιστημίου. Ουσιαστικά δημιουργείται μια νέα εκπαιδευτική δομή που θα αναβαθμίσει την πόλη με παράλληλες δραστηριότητες. Δίπλα από το Αστεροσκοπείο θα δημιουργηθεί το Πλανητάριο, μια εκπαιδευτική δομή με πληθώρα παρουσιάσεων και δράσεων που θα δώσουν στον τόπο μια επιπλέον προστιθέμενη αξία».
Γιάννης Πλεμμένος: «Πόλος έλξης για την πόλη μας»
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βελντέ και όλο το επιστημονικό προσωπικό που βρέθηκαν με το Θερινό Σχολείο στην πόλη μας, δήλωσε: « Η δημιουργία του Αστεροσκοπείου και του Πλανηταρίου, εκτός από τους μαθητές και τους κατοίκους της πόλης που θα μπορούν να το επισκεφθούν, θα αποτελέσει πόλο έλξης προσέλευσης απ’ όλη την Ελλάδα για εκπαιδευτικές δράσεις. Η παιδεία στην πόλη μας αναβαθμίζεται».
(Δελτίο Τύπου)