Εμφανίστηκε και στον Πύργο, έντονα πλέον, το ξυλοφάγο έντομο (σκαθάρι) που πλήττει τα δένδρα της μουριάς κι έχει κάνει ως τώρα την εμφάνιση του σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας.
Η κοινή του ονομασία είναι «βλαστορύκτης της μουριάς», ενώ η επιστημονική είναι «xylotrechus chinensis». Έχει το χαρακτηριστικό να αυξάνει ραγδαία τον πληθυσμό του και μάλιστα οι προνύμφες του δημιουργούν οπές και στοές εντός του κορμού, με αποτέλεσμα την καχεκτικότητα του δέντρου, τη νέκρωση τμημάτων του ή ακόμη και τη νέκρωση ολόκληρου του δέντρου.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, που μαζί με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Μαρίνο Αχτύπη παρουσίασαν την κατάσταση καθώς και τις αμέσως προσεχείς ενέργειες.
Όπως επεσήμανε ο κ. Αντωνακόπουλος: «Η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και όλου του οικολογικού αποθέματος του Δήμου μας, είναι διαρκώς στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και με διάφορες δράσεις κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς κι ειδικά το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε έντονα και στην πόλη μας η μόλυνση σε δένδρα που κυρίως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, λειτουργώντας στους τομείς προστασίας και ομορφιάς. Αυτό το διάστημα υπάρχει πρόβλημα με τις μουριές, όπως παλιότερα υπήρξε με τα πλατάνια και με τους φοίνικες, και πλέον η εικόνα της Αθήνας με το πρόβλημα του συγκεκριμένου μύκητα που κάνει δένδρα να ξεραίνονται μέρα με τη μέρα, έχει μεταφερθεί κι εδώ. Οι υπάλληλοι μας, φυτοτεχνικοί κι όσοι έχουν σχέση με το Πράσινο, έχουν ήδη βεβαιώσει πολλά περιστατικά στις μουριές. Έχουμε επικοινωνήσει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και πήραμε σχετικές κατευθύνσεις σε ότι αφορά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του ξυλοφάγου εντόμου, αφενός για πρόληψη κι αφετέρου για θεραπεία και με απώτερο γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Οποιαδήποτε τέτοια απώλεια πρέπει να αποφεύγεται. Με έγκαιρες δράσεις όπως π.χ. έγινε στο πρόσφατο περιστατικό με την εσκεμμένη δηλητηρίαση του πεύκου στο Επαρχείο, κάτι που φαίνεται πως θα επεκτεινόταν. Πλέον πρέπει να εστιάσουμε στις μουριές, που με την πράσινη φυλλωσιά τους και τη δροσιά που παρέχουν, είναι αρκετά διαδεδομένες στους αστικούς χώρους. Είναι δένδρα που χρειάζονται 20-30 χρόνια για να φτάσουν στη σημερινή ανάπτυξη τους κι υπάρχουν και σε αρκετά σημεία του Πύργου και των περιχώρων».
Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Μαρίνος Αχτύπης πρόσθεσε σχετικά: «Η συνολική εικόνα είναι αυτή που περιέγραψε ο δήμαρχος. Πρόκειται για ένα έντομο (ξυλοφάγο σκαθάρι), που ανήκει στην εντομοπανίδα της Ανατολικής Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν), πριν περίπου πέντε χρόνια καταγράφηκαν οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη του στο Ηράκλειο Κρήτης, και φαίνεται ότι ήρθε στην Ελλάδα μέσω εμπορικών μεταφορών. Αυτό το διάστημα, μεταξύ άλλων περιοχών που υπάρχει στη χώρα, είναι έντονο στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής.
Θα ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις που έχουμε πάρει από σχετικούς φορείς, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α., τηρουμένων βέβαια και των περιοριστικών δεσμεύσεων για την εφαρμογή φυτοπροστατευτικων σκευασμάτων με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας (Κανονισμοί Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων και Διάταγμα περί Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων). Η έρευνα για την αντιμετώπιση του εντόμου βρίσκεται ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο. Από εμάς, στην παρούσα φάση σε κάθε δένδρο με πρόβλημα θα γίνονται τομές που θα καλύπτονται με μαστίχα εμβολιασμού και κλάδεμα κι αποκοπή των προσβεβλημένων μερών του δένδρου. Σε περιπτώσεις πολύ προσβεβλημένων δένδρων, αυτά θα κόβονται, θα απομακρύνονται, κι έπειτα θα αντικαθίστανται με τη φύτευση νέων δέντρων.
- Επίσης, καλούμε και κάθε ιδιώτη πολίτη που διαθέτει μουριές σε δικό του χώρο, αμέσως μόλις εντοπίζουν τυχόν προσβολή δένδρου, να καλούν την Υπηρεσία Πρασίνου για να μεριμνήσει. Αυτό να γίνεται με επικοινωνία στα τηλέφωνα 26213 62659 και 26213 62685. Παρακινούμε κάθε πολίτη αν παρατηρήσει κάτι σχετικό να ενημερώσει, κι έτσι να συμβάλει κι αυτός στην καταπολέμηση αυτού του περιβαλλοντικού προβλήματος που έχει ανακύψει».
Σε ότι αφορά την πόλη του Πύργου, ήδη έχουν διαπιστωθεί προσβολές σε διάφορες μουριές, σε σημεία όπως: Εντός του χώρου του παλιού νοσοκομείου, πέριξ του αθλητικού κέντρου Αγίας Βαρβάρας και εντός του οικοπέδου, πέριξ 8ου νηπιαγωγείου Αγίου Αρτεμίου, οδούς Γορτυνίας και Ολυμπίων, Πατρών και Κοκκίνου, ΣΠΚ, Τάκη Πετροπούλου.
(Δελτίο Τύπου)