Αυτοδιοίκηση

«Δαμόκλειος σπάθη» τα χρέη του ΦΟΔΣΑ πάνω από τους δήμους της Ηλείας

«Δαμόκλειος σπάθη» τα χρέη του ΦΟΔΣΑ πάνω από τους δήμους της Ηλείας

Υπό την σκιά των υπέρογκων χρεών των δήμων απέναντι στην κοινοπραξία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ – ΑΒΑΞ ΑΕ» που διαχειρίζεται τη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ στο συνεδριακό κέντρο της Σοχιάς στην Αμαλιάδα.

Με τα χρέη να ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ, δήμαρχοι αλλά και εκπρόσωποι των δήμων προσπάθησαν να βρουν την χρυσή τομή με την κοινοπραξία έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερα η αποπληρωμή.
Την κοινοπραξία εκπροσωπούσε ο Διονύσης Γεωργόπουλος ο οποίος έκανε σαφές ότι το ποσό το οποίο οφείλουν οι δήμοι είναι τεράστιο και υπάρχει άμεση ανάγκη εξόφλησης του. Πρότεινε επίσης την αναβάθμιση της ανακύκλωσης ως τρόπο μείωσης των τόνων που χρεώνονται στο εργοστάσιο και ως μοναδική λύση για την εξόφκηση των χρεών την αύξηση των δημοτικών τελών. Με την σειρά τους οι δήμαρχοι επέμειναν στην εύρεση λύσης η οποία θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, ενώ αρνήθηκαν την αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθώς είναι ήδη σε θψηλά επίπεδα.


Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που απουσίαζε από την συνεδρίαση λόγω υποχρεώσεων, μέσω επιστολής του, η οποία αναγνώστηκε από τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη , στάθηκε σε πέντε σημεία τα οποία αφορούν τα εξής:

1) Η επεξεργασία ΑΣΑ καταλείπει μεγάλο ποσοστό (40%) ως υπόλειμμα το οποίο διοχετεύεται στον ΧΥΤΥ και πληρώνεται για δεύτερη φορά από τους πολίτες,

2) Η παραλαβή πράσινων κλαδιών (κλαδέματα) συνεχώς αναβάλλεται και οι Δήμοι επιφορτίζονται το σημαντικό κόστος της περαιτέρω επεξεργασίας,

3) Η αξιοποίηση του βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος συνεχώς αναβάλλεται,

4) Η συζήτηση και η αρχική θετική προδιάθεση εκ μέρους του οικονομικού φορέα (ΣΔΙΤ) για μείωση της τιμής εισόδου ΑΣΑ στο χώρο του εργοστασίου, που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, δεν είχε καμία συνέχεια και

5) Ποσότητες ΑΣΑ (15.000 τόνοι πρόσφατα) από άλλους δήμους συνεχίζουν να παραλαμβάνονται από το εργοστάσιο, με συνέπεια να έχει μικρύνει ο χρόνος ζωής της υπάρχουσας υποδομής, χωρίς κανένα όφελος των δήμων του ΦΟΔΣΑ.

Μετά το τέλος μάλιστα της ανάγνωσης της επιστολής ο κ. Λυμπέρης κάνοντας τις σχετικές παρατηρήσεις δε συμφώνησε με το τελευταίο σκέλος της καθώς όπως σημείωσε το όφελος είναι 250.000 € για όλους.

Σε ό,τι αφορά την προ τελευταία παρατήρηση τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στον δήμαρχο Πύργου και τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας καθώς είναι κάτι που αφορά μόνο εκείνους.

Επισήμανε επιπλέον την ύπαρξη συμβολαίου η οποία είναι δεσμευτική, ενώ αναφορικά με το 40% των υπολειμμάτων, τόνισε πως αυτός ο όρος της σύμβασης τηρείται πιστά. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη της ανακύκλωσης καθώς όπως τόνισε η διαλογή είναι σε μονοψήφια επίπεδα ενώ πρότεινε να αφαιρεθεί το ποσοστό προσαρμογής που κυμαίνεται στο 8% και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε απο την πλευρά της κοινοπραξίας να προσφερθούν κλάδοι ίσης αξίας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας έφερε ως παράδειγμα συνεργασίας το Αίγιο καθώς τακτοποιεί με συνέπεια τις οικονομικές του υποχρεώσεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους δήμους της Ηλείας αν εξακολουθήσουν να κρατούν αυτή την στάση.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να θυμίσει την εικόνα που παρουσίαζε η Ηλεία κάποια χρόνια πριν, με τους σωρούς των σκουπιδιών να την “πνίγουν”.

Σημείωσε επίσης πως ανεξάρτητοι ελεγκτές κάνουν συνεχείς ελέγχους στα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί από τις εταιρείες, στο προσωπικό και στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις ανατιμήσεις στη χώρα, τονίζοντας ότι υποχρέωση των δήμων είναι η πιστή τήρηση της σύμβασης.

Σημείωσε επίσης ότι οι προϋπολογισμοί του περασμένου έτους δεν περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των χρωστούμενων, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο θα τακτοποιηθεί το χρέος.

Σε ό,τι αφορά τώρα την επιστολή του δημάρχου Πύργου, ο κ. Γεωργόπουλος υπογράμμισε πως δεν προτίθεται να κάνει καμία διαπραγμάτευση και πως θα πρέπει άμεσα βρεθεί τρόπος εξόφλησης του χρέους προτείνοντας ως λύση την ανακύκλωση. Ενώ αναλύοντας την σκέψη του, κατέληξε ότι το όφελος μπορεί να φτάσει τα 96€ τον τόνο αν η ανακύκλωση λειτουργήσει σωστά.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην ενίσχυση που μπορούν να λάβουν οι δήμοι από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ ενώ σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο τόνισε ότι στην παρούσα φάση δε χρειάζεται αναβάθμιση καθώς είναι σε θέση να διαχειριστεί το ποσοστό ανακύκλωσης των δήμων.

Μιλώντας στη συνέχεια για τον εθνικό σχεδιασμό σημείωσε ότι στόχος είναι το ποσοστό υπολείμματος να φτάσει κάτω από το 10%, ενώ αναφερόμενος στην Ηλεία επεσήμανε ότι πρέπει να οργανωθεί προκειμένου να το καταφέρει.

Περιέγραψε μάλιστα με μελανά χρώματα το μέλλον καθώς όπως σημείωσε στην περίπτωση που οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με την ιδέα της ανακύκλωσης θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις, χαρακτηρίζοντάς τες “κίνητρο και τιμωρία”.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι ο φόρος ταφής θα αυξηθεί το 2023 στο 30%, το 2024 το 40% και το 2027 στο 55%.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος στη συνέχεια, λαμβάνοντας τον λόγο, στάθηκε κυρίως στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Δήμος του, καθώς η μείωση της τουριστικής κίνησης αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν μειώσει κατά πολύ τα έσοδά του.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει μια συνεργασία και από τις δυο πλευρές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενώ σε ότι αφορά την ανακύκλωση πρότεινε μια εννιαίο πολιτική απέναντι στους πολίτες.

Τον προβληματισμό του εξέφρασε στη συνέχεια ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας ο όποιος διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η δυσαναλογία ανάμεσα στα απορρίμματα και τον πληθυσμό του Δήμου του. Τόνισε επίσης ότι από την πλευρά του θα κάνει ότι αυτό είναι δυνατό προκειμένου η ανακύκλωση να περάσει στη συνείδηση των πολιτών ενώ κλείνοντας ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των τιμών, βρίσκοντας όμως απέναντί του τον κ. Γεωργόπουλο ο οποίος ήταν αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ακολούθως ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος πρότεινε το ταμειακό αντικείμενο να φύγει από τους δήμους και να μετατεθεί στο Δημόσιο αλλά και να υπάρχει δυνατότητα δανεισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία.

Ο αντιδήμαρχος και εκπρόσωπου του δήμου Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, από την πλευρά του σημείωσε πως στόχος του Δήμου είναι η αποπληρωμή του χρέους ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της δανειοδότησης που έθιξε ο κ. Μαρίνος επεσήμανε ότι δεν αποτελεί λύση καθώς οι δημότες είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένοι και αδυνατούν να καλύψουν κι άλλες αυξήσεις.

Απαντώντας μάλιστα στον κ. Γεωργόπουλο τόνισε πως είχε αφήσει να εννοηθεί στο Δ.Σ που είχε παραστεί πως θα υπάρξει η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πύργου Κωνσταντίνος Νικολούτσος στάθηκε στο γεγονός ότι τα συμβούλια που έχουν προηγηθεί είναι λιγοστά και αυτό έχει οδηγήσει σε μειωμένη πληροφόρηση άρα και σε πιθανόν μη αποτελεσματικών κινήσεων από πλευράς των δήμων.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης πρότεινε κατά την διάρκεια της συνάντησης που θα έχει την προσεχή εβδομάδα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να ζητήσει έκτακτο δάνειο προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές του ΦΟΔΣΑ.

fodsa 2

fodsa 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Vendras