Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2024 07:32

Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης σε Ερύμανθο και Νέδα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Β. Γιαννόπουλου σε Άσπρα Σπίτια - Γιαννιτσοχώρι

Με στοχευμένες παρεμβάσεις σε 15 νέα σημεία, προχωρούν οι εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης στους ποταμούς Ερύμανθο και Νέδα, στα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητας της Π.Ε. Ηλείας, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τις εργασίες παρακολούθησε από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά τις επισκέψεις του σε Άσπρα Σπίτια και Γιαννιτσοχώρι.

Οι δυο νέες εργολαβίες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, έρχονται σε συνέχεια των δυο μεγάλων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας που έχουν προηγηθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πρόσθετα προβλήματα που προκλήθηκαν συνεπεία των ακραίων καιρικών φαινομένων, και να θωρακιστούν οι παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι υποδομές και οι οικισμοί.

Ο κ. Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε τις δυο περιοχές συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της ΠΔΕ Θεόδωρο Θανασούλια και συζήτησαν με τους εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειών για την πορεία των εργασιών και για τις παρεμβάσεις που υπολείπονται, στα επικίνδυνα σημεία.

Ειδικότερα, στον Ερύμανθο, στο πλαίσιο του έργου συντήρησης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, γίνονται παρεμβάσεις σε 8 θέσεις εντός της κοίτης του ποταμού, οι οποίες αφορούν στην αποκατάσταση του υπολειπόμενου μήκους του υφιστάμενου αναχώματος κατάντι και ανάντι του ήδη αποκατεστημένου αναχώματος καθώς και των λιθορριπών προστασίας του αναχώματος, διάνοιξη του διαύλου για την επαναφορά της ροής του ποταμού στην πρότερη κατάσταση κ.α. Αντίστοιχες εργασίες συντήρησης των αναχωμάτων, των λιθορριπών και διάνοιξη διαύλων εκτελούνται και στη Νέδα, καθώς επίσης απομάκρυνση της βλάστησης, απορριμμάτων και φερτών υλικών.

Giannopoulos2

Giannopoulos3

Giannopoulos4

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2024 09:56

Σχετικά Άρθρα

  • Αρχαία Ολυμπία: Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης σε 18 κοινότητες από πλημμύρες και πυρκαγιές
    Αρχαία Ολυμπία: Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης σε 18 κοινότητες από πλημμύρες και πυρκαγιές

    Με κοινωνικό χαρακτήρα το πρώτο έργο

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Από το Πελόπιο, και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί στο ΚΔΑΠ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ξεκινούν σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν σε 18 συνολικά δημοτικές κοινότητες από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του 2021. Ο ανάδοχος έχει ήδη εγκατασταθεί και το πρώτο έργο εξασφαλίζει την πρόσβαση των παιδιών και την άρση επικινδυνότητας του δρόμου.

    «Θωρακίζουμε τις δημοτικές μας κοινότητες με μια σειρά σημαντικών έργων μετά τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2021» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος. Η μελέτη του έργου ήταν από τις πρώτες που εκπονήθηκαν όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή, και στοχεύει στην αποκατάσταση των ζημιών και την θωράκιση περιοχών που πλήττονται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ αφορά στις κοινότητες: Πελόπιο, Σμίλα, Πεύκες, Πουρνάρι, Πλάτανος, Βασιλάκι, Κλαδέο, Μηλέα, Λάλα, Κούμανι, Πέρσαινα, Αγ. Τριάδα. Ανδρώνι, Πανόπουλο, Κρυόβρυση, Τσίπιανα, Κακατάρι και Λαμπεία.

    «Το πρώτο έργο που θα εκτελεστεί στο Πελόπιο αφορά στον δρόμο που βρίσκεται το ΚΔΑΠ, όπου καθημερινά δέχεται πολλά παιδιά» ενημερώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Λινάρδος. «Ο δρόμος είναι επικίνδυνος και με την πρώτη βροχή μπορεί να υποστεί καθίζηση. Οπότε το πρώτο έργο μπορούμε να πούμε ότι έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Θα ακολουθήσουν εργασίες στις κοινότητες που αναφέρονται στη μελέτη με τσιμεντοστρώσεις σε αγροτικούς και δημοτικούς δρόμους, αποκατάσταση φθαρμένων οδοστρωμάτων τοιχία αντιστήριξης, ρείθρα κ.α.».

    Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.

  • Νέδα: Ψάχνοντας το..νερό - Ο ποταμός έχει στερέψει εντελώς σε μεγάλος μήκος του
    Νέδα: Ψάχνοντας το..νερό - Ο ποταμός έχει στερέψει εντελώς σε μεγάλος μήκος του

    Όπως αποδεικνύουν και οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που αποτύπωσε ο φακός του #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 και οι οποίες τραβήχτηκαν στο ύψος του Οικισμού Πρασιδάκι. ο ποταμός Νέδα δεν έχει νερό, ούτε σταγόνα, σε όλο το μήκος και το πλάτος του.

    Παρά το γεγονός πως και στις πηγές της Νέδα στην ορεινή Μεσσηνία αλλά και στη πλευρά της Φιγαλείας και των Καταρρακτών, η Νέδα έχει μεγάλες ποσότητες τρεχούμενου νερού, αυτές μάλλον φτάνουν μόνο ως το ύψος της Νέας Φιγαλείας αφού από εκεί και ως τις εκβολές της, ο ποταμός έχει κυριολεκτικά στερέψει.
    Αυτό συμβαίνει καθώς λόγω της μεγάλης ξηρασίας, τα νερά του ποταμού βρίσκουν υπόγειες διόδους και περνούν κάτω από το ποταμό προς άλλες κατευθύνσεις.
    neda2
  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ολοκληρώνεται ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στη Βάρδα
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ολοκληρώνεται ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στη Βάρδα

    Προς την ολοκλήρωσή του οδεύει ένα ακόμα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο υλοποιείται από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Πρόκειται για τις εργασίες αποκατάστασης του δικτύου όμβριων υδάτων του Δυτικού Τομέα Κοινότητας Βάρδας, ύψους 700.000 ευρώ, που πλέον βρίσκονται στο τελευταίο τους στάδιο.

    Συγκεκριμένα, οι εργασίες στην παρούσα φάση προχωρούν με αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου με τσιμεντοσωλήνες διαφόρων διατομών, καθώς και στην κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων με διπλούς αγωγούς D1200mm στο Δυτικό Τμήμα της Βάρδας, στην έξοδο της πόλης.

    Το έργο εντάσσεται στην σειρά έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται έγκαιρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

    Απόλυτα ικανοποιημένος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, τόνισε: «Εδώ και καιρό έχουμε κάνει αγώνα δρόμου για την χρηματοδότηση και υλοποίηση νέων αντιπλημμυρικών έργων στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ειδικά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν συχνά πλημμυρικά φαινόμενα. Ο αγώνας μας αποδίδει καρπούς. Όλη η Δημοτική Αρχή και οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για την έγκαιρη ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, αλλά και τον σχεδιασμό νέων αντιπλημμυρικών έργων».

    antipl varda ol 2

    antipl varda ol 3

    antipl varda ol 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Έτοιμες μελέτες για νέα αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Έτοιμες μελέτες για νέα αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ

    Συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

    Συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια είχαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γιάννης Βαρβαρέσος.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η χρηματοδότηση νέων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Γιάννης Λέντζας παρέδωσε στον Υπουργό έξι έτοιμες μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ. Οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις αφορούν τη Μανολάδα, τη Μέλισσα, το Κάστρο και το Ψάρι.

    Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε τον κ. Λέντζα πως επίκειται πρόσκληση για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου θα υπάρξει η δυνατότητα ένταξης για τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα.

    «Εργαζόμαστε εντατικά για την αντιπλημμυρική θωράκιση του τόπου μας, για την προστασία των δημοτών και των περιουσιών τους. Εδώ και καιρό έχουμε κάνει αγώνα δρόμου για την χρηματοδότηση και υλοποίηση νέων αντιπλημμυρικών έργων στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ειδικά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν συχνά πλημμυρικά φαινόμενα. Όλη η Δημοτική Αρχή και οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για την έγκαιρη ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, αλλά και τον σχεδιασμό νέων αντιπλημμυρικών έργων», τόνισε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας.

    lentzas kikilias antipl 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ένα ακόμα αντιπλημμυρικό έργο στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης
    Ένα ακόμα αντιπλημμυρικό έργο στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

    Κατασκευή κιβωτιοειδούς οχετού διόδευσης πλημμύρας και γεφύρωσης δημοτικής οδού Λεχαινών-Αγ. Παντελεήμονα

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή κιβωτιοειδούς οχετού διόδευσης πλημμύρας και γεφύρωσης δημοτικής οδού Λεχαινών-Αγ. Παντελεήμονα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 29.950 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της χώρας».

    Πρόκειται για ένα ακόμα αντιπλημμυρικό έργο που εκτελέστηκε έγκαιρα στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα να δηλώνει την πλήρη ικανοποίησή του.

    dims andr antipl 2

    dims andr antipl 3

    dims andr antipl 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ξεκινά συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών στον ποταμό Ερύμανθο της Π.Ε. Ηλείας
    Ξεκινά συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών στον ποταμό Ερύμανθο της Π.Ε. Ηλείας

    Σε νέες εκτεταμένες εργασίες που αφορούν συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στον ποταμό Ερύμανθο της Π.Ε. Ηλείας.

    Στο πλαίσιο σύμβασης που υπέγραψε σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, προβλέπονται παρεμβάσεις ύψους 1,36 εκατ. ευρώ, σε τουλάχιστον οκτώ σημεία που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα εξιατίας προβλήματων που εκδηλώθηκαν στο παρελθόν.

    Ειδικότερα, εργασίες αποκατάστασης πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα στη συμβολή των ποταμών Ερυμάνθου, Τσεμπερούλας και Αλφειού, καθώς επίσης στις θέσεις Γουλάς, Ριζιά, Μπούκα, Μεσονήσι, στη γεώτρηση Άσπρων Σπιτιών, στο αντλιοστάσιο Ξηρόκαμπου αλλά και στην ορεινή κοίτη του ποταμού. Επίσης, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους θα γίνει απομάκρυνση, απορριμμάτων, μπαζών ή βλάστησης σε όλο το μήκος της πεδινής και ορεινής κοίτης.

    Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και αποτελεί υποέργο της μεγάλης εργολαβίας Συντήρηση – Αποκατάσταση Υφιστάμενων Αντιπλημμυρικών Έργων αρμοδιότητας Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ακόμα ένα σημαντικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ακόμα ένα σημαντικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης

    Εργασίες αποκατάστασης του δικτύου όμβριων υδάτων του Δυτικού Τομέα Κοινότητας Βάρδας, ύψους 700.000 ευρώ

    Με γοργούς ρυθμούς ξεκίνησε και εκτελείται από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης ένα ακόμα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης. Πρόκειται για τις εργασίες αποκατάστασης του δικτύου όμβριων υδάτων του Δυτικού Τομέα Κοινότητας Βάρδας, ύψους 700.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ 2021-2025» του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Οι εργασίες περιλαμβάνουν αντικατάσταση τσιμεντοσωλήνων διαφόρων διατομών για την καλύτερη λειτουργία του υφιστάμενου δικτύου και την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων στην ίδια περιοχή.

    Το έργο εντάσσεται στην σειρά έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται έγκαιρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

    Απόλυτα ικανοποιημένος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, τόνισε: «Εδώ και καιρό έχουμε κάνει αγώνα δρόμου για την χρηματοδότηση και υλοποίηση νέων αντιπλημμυρικών έργων στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ειδικά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν συχνά πλημμυρικά φαινόμενα. Ο αγώνας μας αποδίδει καρπούς. Όλη η Δημοτική Αρχή και οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για την έγκαιρη ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, αλλά και τον σχεδιασμό νέων αντιπλημμυρικών έργων».

    antipl varda erga 2

    antipl varda erga 3

    antipl varda erga 4

    antipl varda erga 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΠΔΕ: Νέο αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Αλφειό, προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ
    ΠΔΕ: Νέο αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Αλφειό, προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ

    Ένα ακόμη σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο για τη Δυτική Ελλάδα μπαίνει σε φάση υλοποίησης, καθώς, σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης προχώρησε σε υπογραφή με τον ανάδοχο του έργου «εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης αντιπλημμυρικώνέργων ποταμού Αλφειού», προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.

    Οι εργασίες που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περιλαμβάνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε τουλάχιστον 18 σημεία που έχουν εντοπιστεί προβλήματα. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων θα γίνουν απομακρύνσεις φερτών υλικών και απορριμμάτων κατά μήκος της κοίτης καικαθαρισμοί βλάστησης, καθαρισμοί τεχνικών από βλάστηση, φερτά υλικά και απορρίμματα, αποκατάσταση δικτύων αποστράγγισης από σωλήνες διαφόρων διατομών και ειδικότερα στησυμβολή του Σελινούντα με το αποστραγγιστικό δίκτυο, τοποθέτηση αντεπίστροφων αντιπλημμυρικών βαλβίδων σε διάφορες θέσεις του δικτύουαποστράγγισης για αποφυγή του φαινομένου αντίστροφης ροής των υδάτων από τον ποταμό προς τααγροτεμάχια σε συνθήκες πλημμύρας ή ανύψωσης της στάθμης του ποταμού.

    Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Βασίλης Γιαννόπουλος, δεδομένου ότι στον Αλφειό, λόγω της ιδιαίτερης σπουδαιότητας που έχει ο ποταμός για την Π.Ε. Ηλείας, υπάρχουν παράλληλες εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο