Την εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε ενιαίο φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δυτικής Ελλάδας ζήτησαν οι επτά δήμαρχοι του Νομού
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο επιχειρείται η συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα για τη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα, οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στο ΦοΔΣΑ Νομού Ηλείας εξέφρασαν από κοινού την πλήρη αντίθεση και την έντονη δυσαρέσκειά τους.
Πλέον, αν ολοκληρωθεί ως έχει και ψηφιστεί στην βουλή, ο νέος φορέας θα ονομάζεται Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας, ενώ οι 19 δήμοι της Δυτικής Ελλάδας θα συμμετέχουν σε αυτόν το νέο φορέα ως μέτοχοι, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των επτά δήμων της Ηλείας, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι το νομοσχέδιο πάει για κατάθεση στη βουλή στις 12 Σεπτεμβρίου, με συνθήκες διαβούλευσης εντελώς επιδερμικές και προσχηματικές, δείχνει και την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τους Δήμους σε απλούς κομπάρσους των εξελίξεων.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με σημαντικές λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας της διάδοχης κατάστασης, αφού δεν ξεκαθαρίζουν σοβαρά ζητήματα εντός του Νομοσχεδίου, σε σχέση με Δήμους που είναι βήματα μπροστά από τους άλλους, όπως η Ηλεία η οποία διαθέτει Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος ζήτησε την εξαίρεση της Ηλείας από το νομοσχέδιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα άλλων περιοχών. Εμείς καταφέραμε και ήμασταν πρωτοπορεί στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού κατασκευάσαμε τέταρτοι στη χώρα εργοστάσιο».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πηνειού και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Αλέξης Καστρινός επεσήμανε ότι, όπως δήλωσε και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, οι επτά δήμοι της Ηλείας είναι αντίθετοι και θα μπορούσε ο οικείος ΦοΔΣΑ να εξαιρεθεί, όπως για παράδειγμα γίνεται στα Χανιά σε σχέση με τους υπόλοιπους της Κρήτης.
Ανάλογη στάση κράτησαν και οι δήμαρχοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας και Ζαχάρως κ. Κώστα Μητρόπουλος, αλλά και οι εκπρόσωποι των δήμων: κ. Νώντας Κυριαζής αντιδήμαρχος του Δήμου Πύργου, Γιάννης Δάγκαρης Αντιδήμαρχος του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Γιώργος Κρέζος αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας.
Μάλιστα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενοι, αν δεν εισακουστούν από το αρμόδιο Υπουργείο, τότε να λάβουν και νέες ακόμα πιο δραστικές πρωτοβουλίες.