Αυτοδιοίκηση

Πύργος: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον Δήμο Πύργου

Πύργος: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον Δήμο Πύργου

Σχέδιο διάρκειας 25 ετών

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αφορά όλο τον Δήμο Πύργου και τις Δ.Ε. Ιάρδανου, Βώλακος, Ωλένης και Πύργου, παρουσιάστηκε από τους επιστήμονες-μελετητές της εταιρείας «Ήλιδα Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.», σε ειδική εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.

Οι στρατηγικοί στόχοι, καθορίζουν τις προτεραιότητες για τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη του Δήμου Πύργου, λαμβάνοντας υπ' όψη τα δεδομένα από τη αναγνώριση της περιοχής, τις εκτιμήσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές, όπως τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάδειξη της ταυτότητας του δήμου ως δυναμικού κόμβου στον «Δυτικό άξονα», με εξειδίκευση στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, την προστασία της αγροτικής και παραθαλάσσιας γης, την ανάδειξη του λιμένα Κατακόλου, κ.α.

Όπως τόνισε για τα τρία εναλλακτικά σενάρια, ο νόμιμος εκπρόσωπο της μελετητικής εταιρείας Σωτήρης Λιάρος, το πρώτο που είναι το πιο ήπιο είναι αυτό που ισχύει σήμερα. Υπάρχει το μέτρο σενάριο στο οποίο γίνονται αρκετές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα του ελληνικού κράτους ή του Δήμου Πύργου και το αναπτυξιακό σενάριο όπου εκεί υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού ανάπτυξης της περιοχής η οποία όμως δεν θα μπορούσε, κατά κάποιους να πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης χρηματικών πόρων. Μετά την έγκριση της μελέτης θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο όπου θα έχουμε το τελικό σενάριο που θα γίνει Προεδρικό Διάταγμα και θα αφορά το σύνολο του Δήμου Πύργου.
«Τα σενάρια αφορούν το σύνολο του Δήμου Πύργου και όλες τις Δ.Ε. και όχι μόνο το αστικό κομμάτι αλλά και το εκτός σχεδίου. Από τις δικές μας προτάσεις θα προκύψουν μελέτες είτε πολεοδομικές, είτε πράξεις εφαρμογής που θα αφορούν, είτε τις επεκτάσεις είτε τις τροποποιήσεις των σχεδίων πόλεως» τόνισε ο κ. Λιάρος υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «εργαλείο» σε βάθος 20ετίας. «Είναι ένα εργαλείο που θα μας δώσει χρήσεις γης για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Αυτή τη στιγμή ο πολίτης που έχει ένα οικόπεδο δεν ξέρει αν μπορεί να φτιάξει μια βιομηχανία, τουριστικό κατάλυμα… Μέσα από αυτή τη διαδικασία μιλάμε πλέον για ένα σχέδιο που θα διαρκέσει 20-25 χρόνια εφόσον γίνει Προεδρικό Διάταγμα».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, όπου τονίστηκε η μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής. «Το θέμα του ΤΠΣ θα μας απασχολήσει για τα επόμενα 20 χρόνια» σημείωσε ο κ. Κοροβέσης. «Είμαστε σε συνεργασία με τους Δήμους, και εκπονείται μελέτη με επίκεντρο, όχι μόνο στον αστικό ιστό αλλά με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της περιοχής».
Ο κ. Καννής υπογράμμισε πως οι κατευθύνσεις του ΤΠΣ στοχεύουν στην ορθολογική ανάπτυξη του Δήμου και διαχείριση των πόρων της περιοχής, αφήνοντας μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για σωστή διαχείριση.

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια

Σενάριο 1 - Τάσεων

Το Σενάριο Τάσεων (μηδενικό σενάριο) συνίσταται στην διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από προβλήματα πολεοδομικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής φύσης, ιδίως στην περιοχή της Δ.Ε. Πύργου, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και των οικονομικών δραστηριοτήτων του Δήμου Πύργου.

Σενάριο 2 - Ήπιας Παρέμβασης

Στόχος του Σεναρίου Χωρικής Ανάπτυξης 2 «Ήπιας παρέμβασης», είναι η ολοκληρωμένη και υψηλών ρυθμών ανάπτυξη, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου στον κλάδο του τουρισμού - αναψυχής και τον πρωτογενή τομέα. Οι κατευθύνσεις του Σεναρίου 2 επικεντρώνονται στην παραθαλάσσια οικιστική ενότητα και περιλαμβάνουν μέτρα - ρυθμίσεις ενίσχυσης των οικονομικών δραστηριοτήτων, πολεοδομικής ρύθμισης των άτυπα ανεπτυγμένων οικιστικών υποδοχέων και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Διάχυση της ανάπτυξης στον αγροτικό χώρο, με ενδυνάμωση του ρόλου των αγροτικών οικισμών, ως παραγωγικών πόλων.

Το Σενάριο 2 εστιάζει στην ανάπτυξη της παραθαλάσσιας οικιστικής ενότητας, μέσω της οποίας θα ενισχυθούν και οι αγροτικοί οικισμοί. Για τον σκοπό αυτό, προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των τάσεων συγκέντρωσης βιομηχανικών - βιοτεχνικών και λοιπών επαγγελματικών χρήσεων, με την χωροθέτηση Επιχειρηματικού Πάρκου στην άμεση περιφέρεια του Πύργου, πλησίον των κύριων εθνικών μεταφορικών οδικών αξόνων.

Βασική συνιστώσα των κατευθύνσεων του Σεναρίου 2, είναι η προστασία των δασών - δασικών εκτάσεων και των πλούσιων υδατικών πόρων του Δήμου. Το δάσος της Φολόης και ο ποταμός Αλφειός, αποτελούν τα σημαντικότερα φυσικά οικοσυστήματα. Ιδίως η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές, είναι σημαντική και για την διατήρηση - υποστήριξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων (υλοτομία, μελισσοκομία κ.λπ.), που απασχολούν μέρος του αγροτικού πληθυσμού.

Σενάριο 3 - Έντονα Παρεμβατικό

Στόχος του Σεναρίου Χωρικής Ανάπτυξης 3 «Έντονα Παρεμβατικό», είναι η ολοκληρωμένη - βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, με προτεραιότητες την ήπια πολεοδομική οργάνωση των περιοχών κύριας και παραθεριστικής κατοικίας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, την ανάσχεση των πιέσεων στο φυσικό περιβάλλον και την αγροτική γη, την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης με εξειδίκευση στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και την διάχυση των αναπτυξιακών τάσεων στον αγροτικό χώρο.

Σύμφωνα με το Σενάριο 3, προτεραιότητα για τη πόλη του Πύργου αποτελεί η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, με την προώθηση των διαδικασιών επανέγκρισης της αναθεώρησης του σχεδίου πόλης και ένταξης - πολεοδόμησης μέρους των προτεινόμενων περιοχών επέκτασης του Γ.Π.Σ., τουλάχιστον στις περιοχές της βόρειας και νότιας επέκτασης και της περιοχής Καταραχιού.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του 3ου Σεναρίου, η στρατηγική θέση του Πύργου στον τουριστικό άξονα Κατάκολου - Αρχαίας Ολυμπίας, η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης με τον επιβατικό λιμένα Κατάκολου, τα μνημεία - σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της πόλης και η δυνατότητα διασύνδεσής τους με δίκτυο βιώσιμης κινητικότητας, αποτελούν πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του Πύργου, ως ενδιάμεσου πόλου αστικού τουρισμού. Κύρια «πύλη εισόδου» για τον αστικό τουρισμό και αφετηρία δικτύων βιώσιμης κινητικότητας, θα αποτελέσει ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός Πύργου.

Επιπλέον, προτεραιότητα του Σεναρίου 3, είναι η διάχυση της ανάπτυξης στον αγροτικό χώρο του Δήμου,όπως προσδιορίζεται βόρεια του ενιαίου οδικού άξονα που διαμορφώνεται από τις Ε.Ο. Πατρών - Πύργου και Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας, με καθορισμό αναπτυξιακών κινήτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανάκαμψης των παραδοσιακών οικονομικών κλάδων, στους κύριους αγροτικούς οικισμούς, με απώτερο στόχο τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού.

Η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και συντάσσεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το υλικό θα αναρτηθεί στην Πλατφόρμα Συμμετοχής (ΠΛαΣ) του ΥΠΕΝ για τα Πολεοδομικά Σχέδια του Προγράμματος Κων/νος Δοξιάδης (https://polsxedia.ypen.gov.gr/) για την υποβολή σχολίων και παρατηρήσεων.

poleodomiko 2

poleodomiko 3

poleodomiko 4

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup