Αυτοδιοίκηση

Πύργος: Οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού που περιλαμβάνονται στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου

Πύργος: Οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού που περιλαμβάνονται στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου

Τα σημεία, οι παρεμβάσεις και τα οφέλη

Τη στιγμή που ο Πύργος - και η Ηλεία γενικότερα - ψάχνει να βρει τη θέση του στον τουριστικό χάρτη της χώρας, ο εναλλακτικός τουρισμός, οι μορφές αυτού που βασίζονται στην ξεχωριστή μορφολογία της περιοχής, την πολιτιστικής κληρονομιά και την αγροτική παραγωγή, αναλύονται και προτείνονται στην εμπεριστατωμένη μελέτη του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου για τον Δήμο Πύργου, όπως και οι υποδομές που απαιτούνται για την ανάπτυξή του.

Ο ρόλος της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, η αξιοποίηση του φυσικού κάλλους, τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, οι υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο ΤΠΣ με κύριο παρονομαστή τον πρωτογενή, κυρίως, τομέα και τη σύνδεση αγροτικών περιοχών του δήμου Πύργου με όμορους δήμους.

Σε πρώτο πλάνο ο πρωτογενής τομέας - Τα σημεία «κλειδιά»

Ο εναλλακτικός τουρισμός προωθείται, μαζί με τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, ως κλάδος προτεραιότητας, με κύριο μηχανισμό προώθησης τη διαμόρφωση διαδημοτικών δικτύων πολυθεματικού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία και το δάσος της Φολόης.

Η ανάδειξη του οινοτουρισμού, ως συμπληρωματικού είδους εναλλακτικού τουρισμού, σε σχέση με τις μαζικές τουριστικές ροές προς την Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί έναν βασικό στόχο. Οι παραποτάμιες περιοχές του υδατορέματος Αλήσιο και κατ' επέκταση του ποταμού Λεστενίτη, προτείνονται κατά προτεραιότητα για την ανάπτυξή τους, ως οινοτουριστικής ζώνης, λόγω των φυσικών τους πλεονεκτημάτων, της εξειδίκευσης στην καλλιέργεια αμπέλου - σταφιδαμπέλου και στο γεγονός ότι αποτελούν τμήμα του «Μονοπατιού Εκεχειρίας», που συνδέει την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία.

Προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού στον αγροτικό χώρο, μέσω δικτύων πολυθεματικού ενδιαφέροντος, διαμορφώνονται επίσης στην παραποτάμια περιοχή του Αλφειού, με διασύνδεση του Δέλτα Αλφειού με τον αρχαιολογικό χώρο του Επιταλίου και κατ' επέκταση την Αρχαία Ολυμπία. Καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Γερακίου - Περιστεριού» στα όρια με τον Δ. Ήλιδας, με διασύνδεση του αρχαιολογικού χώρου Κορυφής (Κάστρο Κουκουβίτσας), με την Ι.Μ. Φραγκοπηδήματος και κατ' επέκταση τους πολιτιστικούς - αρχαιολογικούς χώρους της Σκαφιδιάς και του Κατάκολου.

Το Δάσος της Φολόης αποτελεί σπάνιο οικοσύστημα, τμήμα του οποίου εμπίπτει στα όρια του Δήμου. Η γειτνίαση των απομακρυσμένων οικισμών της Δ.Ε. Ωλένης με το δάσος Φολόης, ελκύει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Η ενίσχυση του ρόλου του Γούμερου, ως κύριου αγροτικού οικισμού με δομές υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών ή επισκεπτών στο Δάσος της Φολόης, αποτελεί σοβαρή προοπτική.

Προϋπόθεση η βελτίωση του οδικού δικτύου

Προϋπόθεση για την ανάδειξη των δικτύων πολυθεματικού ενδιαφέροντος, είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου και των μονοπατιών πρόσβασης στις περιοχές ενδιαφέροντος, παράλληλα με την κατάλληλη σήμανση και λοιπές υποδομές ηλεκτρονικής πληροφόρησης.
Στις δε συγκεκριμένες αγροτικές περιοχές που μπορούν να υποστηρίξουν τον εναλλακτικό τουρισμό, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης ήπιας μορφής τουριστικών επιχειρήσεων και μονάδων μεταποίησης. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η βελτίωση της πρόσβασης στις εν λόγω περιοχές, από το δίκτυο επαρχιακών οδών του Δήμου.

Τα οφέλη στην κοινωνία

Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στους αγροτικούς οικισμούς, συνεπάγεται οικονομικά οφέλη για τους κλάδους της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Η ανάδειξη και προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στους χώρους τουριστικής φιλοξενίας, με δυνατότητα εκπαιδευτικών δράσεων συμμετοχής των τουριστών στην παραγωγική διαδικασία, είναι εξαιρετικά σημαντική για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ανάκαμψη των οικισμών.

Μέτρα προστασίας

Οι πυρόπληκτες περιοχές του αγροτικού χώρου, αποτελούν πλήγμα για το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και το μικροκλίμα. Η λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιωνδήποτε δράσεων - προγραμμάτων στον αγροτικό χώρο του Δήμου.

Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία του δάσους της Φολόης και των δασικών εκτάσεων στην περιφέρεια των οικισμών. Η υλοποίηση προγραμμάτων αναδάσωσης, αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο μέτρο αποκατάστασης των περιοχών.

Η διαφύλαξη των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των υδατικών πόρων του Δήμου, με σημαντικότερους τους ποταμούς Αλφειό, Λεστενίτσα και Πηνειακό Λάδωνα, είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι εκτός των άλλων συνδέεται με την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, που αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας.

Η κατάργηση των χημικών λιπασμάτων και η χρήση βιολογικών μεθόδων παραγωγής, αποτελούν ελάχιστη απαίτηση για τη διαφύλαξη της ποιότητας των υδάτων. Αντιστοίχως, η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων με την κατασκευή των απαιτούμενων έργων διευθέτησης - αντιπλημμυρικής προστασίας, απαιτείται για τη διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup