Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 17:56

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Α. Μαστοράκου, με τον Αναπληρωτή Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τον Αν. Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Νικόλαο Δελέγκο, συνάντησε, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Π.Δ.Ε., Άννα Μαστοράκου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναλύθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία με τα κοινωνικά φαινόμενα της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, που είναι σε έξαρση στην σημερινή Ελληνική κοινωνία και πώς οι δράσεις στο πλαίσιο των Σχολείων Προαγωγής Υγείας μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στη μείωση αυτών των περιστατικών.

Η Αντιπεριφερειάρχης, ενημέρωσε τον Αν. Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης για την ένταξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Δίκτυο Υγιών Περιφερειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς επίσης για τις στρατηγικές που προτείνει ο Π.Ο.Υ. για την εκπαιδευτική κοινότητα όπως: α) ολιστικές προσεγγίσεις βασισμένες στη συνεργασία όλου του προσωπικού του σχολείου, των μαθητών, των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με την κοινότητα και τοπική αυτοδιοίκηση, β) σχολικά προγράμματα που υποστηρίζουν τις σωματικές, κοινωνικο-συναισθηματικές και ψυχολογικές διαστάσεις της υγείας και ευεξίας των μαθητών και γ) σχολικές υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον, συζητήθηκαν και οι προοπτικές συνεργασίας για την εφαρμογή βιωματικών δράσεων διατροφικής αγωγής και πρόληψης της παχυσαρκίας στη σχολική κοινότητα. Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα πρόληψης των εξαρτήσεων που υλοποιεί η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας «Καλλίπολις», σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (Τμήματα Αγωγής Υγείας).

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, ενώ συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των κοινών δράσεων για την ανάπτυξη προγραμμάτων που θα ενισχύσουν την κοινωνική και ψυχική ευημερία των μαθητών.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 18:33

Σχετικά Άρθρα

  • Ο Δήμος Πύργου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας υπό την Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας Άννα Μαστοράκου
    Ο Δήμος Πύργου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας υπό την Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας Άννα Μαστοράκου

    Πως θα προστατευθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για θέματα Δημόσιας Υγείας που έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα του πόσιμου νερού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (22/10/24) στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχου Δημόσιας Υγείας Άννας Μαστοράκου.

    Από την πλευρά του Δήμου Πύργου συμμετείχαν η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Λάκης Αθανασόπουλος μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.

    dimos nero mastor 2

    Ιδιαίτερη έμφαση από την κ. Μαστοράκου δόθηκε στην ανάγκη σύμπραξης όλων των εμπλεκομένων φορέων για το συντονισμό των δράσεων με στόχο τη διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που επηρεάζουν την ποιότητα του πόσιμου νερού καθώς επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη νέα νομοθεσία σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

    Στα μέτρα που προτάθηκαν είναι η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες για την εξέταση του νερού σε πιστοποιημένα εργαστήρια, κάτι που όπως η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Αλικάκη στο Δήμο Πύργου γίνεται ήδη.

    Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας επεσήμανε δε πως η λειψυδρία μαζί με τα πλημμυρικά φαινόμενα, που είναι παρελκόμενα της κλιματικής κρίσης, ίσως δώσουν πρόσβαση του δικτυού νερού σε σημεία που δεν πρέπει και για αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ΔΕΥΑ πάνω στο θέμα αυτό, αφού έχουν την ευθύνη του δικτύου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού
    Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννας Μαστοράκου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας.

    Παρουσία δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων ΔΕΥΑ και άλλων φορέων, τονίστηκε πως την δεδομένη χρονική στιγμή η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ηλεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση και σωστή προετοιμασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που επηρεάζουν το νερό.

    pe susk nero koro 2

    Η κα Μαστοράκου κατά την τοποθέτησή της, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αναφερόμενη στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, όπως η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες.

    Από την πλευρά τους, τόσο η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας, Ασημίνα Χαλικιά όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος
    Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ηλείας, Ακριβή Ζάρρα αναφέρθηκαν στο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται σε σχέση με την ασφάλεια του νερού αλλά και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα όταν παρατηρούνται προβλήματα ενώ πρόσθεσαν πως κάθε καταγγελία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, να εξετάζεται και να εκδίδεται το ανάλογο πόρισμα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας  Άννας Μαστοράκου με εκπροσώπους του Σ.Ε.Β. Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος
    Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας  Άννας Μαστοράκου με εκπροσώπους του Σ.Ε.Β. Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος

    Την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου επισκέφθηκαν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, Αναστάσιος Δασκαλής και Αρετή Μούρτα, με κύριο θέμα την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω καινοτόμων δράσεων και στρατηγικών συνεργασιών.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του Σ.Ε.Β. Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασαν στην Αντιπεριφερειάρχη, στην Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας, Σοφία Συμεωνίδου και στον Προϊστάμενο του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Δημήτριο Δανίκα, προγράμματα και πρωτοβουλίες στον τομέα της ψηφιακής υγείας (smart HEALTH), με σκοπό την αποτελεσματικότερη παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, την παρακολούθηση της υγείας των πολιτών και την έγκαιρη πρόληψη ασθενειών.

    Οι εκπρόσωποι του Σ.Ε.Β. Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους, σε επιδοτούμενα έργα, σε προγράμματα υποστήριξης-ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δυναμικό καινοτομίας και ανάπτυξης ψηφιακών λύσεων στο ευρύτερο οικοσύστημα υγείας, το οποίο αποτελείται από βασικούς παράγοντες τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

    Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης,δήλωσε:«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίζει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη, διαμορφώνοντας ένα υγιές περιβάλλον για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση Εργασίας της Αντιπεριφερειάρχη Άννας Μαστοράκου με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα
    Συνάντηση Εργασίας της Αντιπεριφερειάρχη Άννας Μαστοράκου με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα

    Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο διενέργειας συναντήσεων με στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Αντιπεριφερειάρχης, παρουσίασε τους άξονες του στρατηγικού σχεδίου για τη Δημόσια Υγεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο εστιάζει στην πρόληψη, στην προαγωγή και προστασία της υγείας του πληθυσμού, καθώς επίσης στην ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων.

    Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης σε Περιφερειακό Επίπεδο των Προγραμμάτων α) «Φώφη Γεννηματά» για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και β) Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» - Δευτερογενής Πρόληψη.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην ανάγκη σύμπραξης όλων των εμπλεκομένων φορέων για το συντονισμό των δράσεων με στόχο τη διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που επηρεάζουν την ποιότητα του πόσιμου νερού καθώς επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη νέα νομοθεσία σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης .

    Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας την κοινή βούληση για τη βελτίωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα, στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού και στη βιωσιμότητα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευρεία σύσκεψη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για θέματα Δημόσιας Υγείας
    Ευρεία σύσκεψη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για θέματα Δημόσιας Υγείας

    Ευρεία σύσκεψη για τρία θέματα Δημόσιας Υγείας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Άννας Μαστοράκου.

    Σκοπός ήταν ο συντονισμός και η ανάπτυξη ενός πλαισίου συστηματικής συνεργασίας σε τρία μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας: Το Πρόγραμμα «Υγιείς Πόλεις» και η Καινοτόμος Διεπιστημονική Προσέγγιση «One Health» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια και η Ποιότητα Υδάτων.

    Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η δημόσια υγεία έχει σχέση με κάθε τι στην καθημερινότητά μας και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής όλων μας. Για τον λόγο αυτό, η προσέγγιση των ζητημάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας με διεκπεραιωτικό τρόπο ανήκει στο παρελθόν που πρέπει να αφήσουμε όλοι πίσω μας. Οφείλουμε να είμαι προσηλωμένοι στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και μέσα από τη συνεργασία όλων, να προσφέρουμε ουσιαστικές λύσεις στην κοινωνία»

    Για τον σκοπό και τους στόχους του Προγράμματος «Υγιείς Πόλεις» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μίλησαν εκτενώς ο Διευθυντής και η Συντονίστρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, Γιώργος Στεφανάκος και Νταίζη Παπαθανασοπούλου, αναφέροντας πως η βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων επιτυγχάνεται όταν αναπτύσσονται πολιτικές που αντιλαμβάνονται τις πόλεις ως ενιαία συστήματα, ως ζωντανούς οργανισμούς και η προαγωγή υγείας επεκτείνεται σε όλους τους τομείς π.χ. φυσικό, κοινωνικό, αστικό, πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον ως αλληλένδετους παράγοντες.

    Για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια στο πλαίσιο των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ και εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας , αναφέρθηκε αναλυτικά ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Δ.Ε., Θεόδωρος Λάμπος όσο και ο εκπρόσωπος της Αναδόχου Εταιρείας του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών που υλοποιεί η Π.Δ.Ε., Νίκος Πέρρος, τονίζοντας πως η υλοποίησή του συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με ψεκασμούς σε όλη την Δυτική Ελλάδα στοχεύοντας στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής τους.

    Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της ποιότητας των υδάτων, έγινε εκτενής αναφορά στην ποιότητα καθώς και στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για τη διασφάλιση καθαρού και ασφαλούς πόσιμου νερού για όλους τους πολίτες. Η Προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Βασιλική Καραούλη, αναφέρθηκε στη στρατηγική τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Υπουργείου Υγείας για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και των υδάτων κολύμβησης. Στη συνέχεια, οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Αχαΐας Σοφία Συμεωνίδου, Αιτωλοακαρνανίας, Αθηνά Σταμούλη και Ευτυχία Διβάρη, και της Ηλείας, Ασημίνα Χαλικιά, αναφέρθηκαν στις μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις που διενεργούνται συστηματικά για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και των υδάτων κολύμβησης.

    Στη σύσκεψη, παρευρέθηκαν και συμμετείχαν επίσης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος ο οποίος τόνισε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο καλών πρακτικών στον υγειονομικό χάρτη της χώρας», ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Στυλιανός Μπλέτσας, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της ίδρυσης ενός παρατηρητηρίου που να ενσωματώνει τους περιβαλλοντικούς παραμέτρους με σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους και τη χρησιμότητα της συλλογής δεδομένων που θα οδηγήσουν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος.

    Σημαντικές τοποθετήσεις, έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης από την Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργία Ντάτσικα, από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα ισότητας, άρσης κοινωνικών ανισοτήτων και των φυλετικών διακρίσεων, Αμαλία Βούλγαρη και τον Εντεταλμένο Περιφερειακός Σύμβουλος για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας και προαγωγής υγείας για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Γεώργιος Παναγούλια.

    Τέλος, στη σύσκεψη συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά οι Δήμαρχοι, οι Αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δυτικής Ελλάδας.

    Συμπεραίνοντας, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, δήλωσε χαρακτηριστικά «η έννοια της υγείας έχει πλέον αλλάξει. Η ολιστική προσέγγιση της υγείας ενσωματώνει πέραν από το βιολογικό πλαίσιο, και το κοινωνικό, το ψυχολογικό και το φυσικό περιβάλλον. Το Πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις είναι μια διαρκής διαδικασία που αποσκοπεί στη συνεχή βελτίωση του δομημένου αστικού περιβάλλοντος και των πόρων που υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία. Περιλαμβάνει ισχυρή πολιτική και κοινωνική δέσμευση, διατομεακή συνεργασία και καινοτομία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της υγείας στις αστικές περιοχές. Η προσέγγιση One Health του ΠΟΥ ενσωματώνει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και των οικοσυστημάτων για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προοπτική για τη βιωσιμότητα της υγείας, τηρώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του 2030, για την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και την ευόδωση της οικονομικής σταθερότητας. Το πρόγραμμα προστασίας των κουνουπιών θωρακίζει τη δημόσια υγεία της ΠΔΕ από τις μεταδιδόμενες με τα κουνούπια, λοιμώξεις και η επιτήρηση της ποιότητας του πόσιμου νερού, με χαρτογράφηση του δικτύου άρδευσης, ίδρευσης και αποχέτευσης, είναι σημαντικές λειτουργίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ιδιαιτέρως σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Η ιδέα της ίδρυσης ενός παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας/ Περιβάλλοντος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και θωράκισης της υγείας του πληθυσμού».

    Οι τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Ν.Φαρμάκη, του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Χαράλαμπου Μπονάνου και της Αντιπεριφερειάρχη, Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου:

    pde dim ugeia 2

    pde dim ugeia 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Άννα Μαστροράκου : «Καμία σκέψη ούτε για κλείσιμο ούτε για υποβάθμιση νοσοκομείων στην Δυτική Ελλάδα»

    Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΔΕ μιλά στο ilialive.gr

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    Με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, την άρση των ανισοτήτων, στη βελτίωση του δομημένου αστικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της εγγραματοσύνης του πληθυσμού στους κανόνες δημόσιας υγείας, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννα Μαστοράκου δίνει το στίγμα του πολυποίκιλου σχέδιο δράσης για την Υγεία σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

    Ένα πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων της, καθώς για μια δεκαετία σχεδόν κρατά τα ηνία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και μάλιστα στις δύσκολες περιόδους της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Με ειδικότητα στην Πυρηνική Ιατρική και έντονη συνδικαλιστική δράση με γνώμονα πάντα την προάσπιση της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η τοποθέτησή της στην συγκεκριμένη θέση, αντιπροσωπεύει την κοινή ρήση «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».
    Επί μακρόν στις επάλξεις της Υγείας με λόγο ήρεμο, μεστό και ουσιαστικό. Όπως οφείλει να μιλά ένας γιατρός στον ασθενή, και ένας πολιτικός στους πολίτες. Με τον ίδιο λόγο, η Άννα Μαστοράκου, μιλά σήμερα στο ilialive.gr, για το πρόγραμμα και τις δράσεις της Περιφέρειας για τη δημόσια υγεία, τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την ίδια και τον Περιφερειάρχη ΠΔΕ Νεκτάριο Φαρμάκη, καταθέτει τις προτάσεις της για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Πύργου και εξηγεί αν και κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια νέα υγειονομική κρίση.

    Mastorakou 2

    «Ο πρώτος στόχος μας, είναι ο σωστός και επαρκής σχεδιασμός. Το σχέδιο δράσης για την Υγεία για το 2024 έχει ήδη εμπλουτισθεί με διεύρυνση του πεδίου δράσης της Περιφέρειας, έχει κατατεθεί και υπερψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, σηματοδοτώντας και την προτεραιότητα που δίνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στη δημόσια υγεία» τονίζει η κ. Μαστοράκου, και συνεχίζει:

    «Η πανδημία του COVID-19 μας δίδαξε ότι τα συστήματα υγείας πρέπει να θωρακιστούν και να είναι καλά προετοιμασμένα για τις προκλήσεις της εποχής μας, που πηγάζουν και από την αναμενόμενη αύξηση των χρόνιων νοσημάτων, του καρκίνου, των λοιμωδών νοσημάτων και τις συνθήκες κλιματικής αλλαγής που βιώνει η ανθρωπότητα.

    Ο δεύτερος στόχος είναι η διεύρυνση των δράσεων δημόσιας υγείας της ΠΔΕ, βάσει των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η εισήγηση μου για ένταξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο δίκτυο των υγιών Περιφερειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει γίνει αποδεκτή από τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο και είναι ένα τεράστιο βήμα απόκτησης τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών προαγωγής υγείας στον πληθυσμό, δίνοντας προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, στην άρση των ανισοτήτων, στη βελτίωση του δομημένου αστικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της εγγραματοσύνης του πληθυσμού στους κανόνες δημόσιας υγείας.

    Ο τρίτος στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ΠΔΕ και αφορούν τα ΕΣΠΑ 2021-2027, ευρωπαϊκά προγράμματα, περιφερειακά προγράμματα κλπ εισάγοντας και ψηφιακά εργαλεία υγείας, τεχνητή νοημοσύνη, τηλεϊατρική και άλλες εφαρμογές που θα διευκολύνουν την υγειονομική περίθαλψη και τους ίδιους τους ασθενείς, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές».

    Mastorakou 3

    
Μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητες της Περιφέρειας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Δυτική Ελλάδα, και πιο ειδικά την Ηλεία;

    «Η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητες σχετικά με τη λειτουργία και τη στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αλλά έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει προγράμματα δημόσιας υγείας στον πληθυσμό, να αντιμετωπίσει υγειονομικές απειλές, να ασκεί εποπτικό έλεγχο για ενδεχόμενους επιδημιολογικούς κινδύνους, να χρηματοδοτήσει την ανέγερση δομών που υποστηρίζουν συγκεκριμένες παθήσεις πχ ψυχική υγεία, αυτισμός, άνοια, ΑΜΕΑ, νόσος Parkinson, κλπ και να χρηματοδοτήσει την αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία. Ήδη έχει δεσμευθεί ποσό της τάξεως των 18 εκ. ευρώ για αγορά πανάκριβου εξοπλισμού που προορίζεται για τα Νοσοκομεία της ΠΔΕ που είναι σε φάση αξιολόγησης και υλοποίησης»

    Επί σειρά ετών, το μεγάλο «αγκάθι» στη Δημόσια Υγεία της Ηλείας είναι η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου. Σε πρόσφατη σύσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου, είχατε καταθέσει τις προτάσεις σας. Εκτιμάτε ότι αν υπάρχει θέληση μπορεί τελικά να δοθεί λύση;

    «Πράγματι, η υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Πύργου δημιουργεί ένα σημαντικό κενό στην περίθαλψη των κατοίκων του Νομού Ηλείας και μεγάλες πιέσεις στα Νοσοκομεία της Πάτρας, λόγω της μετακίνησης Παθολόγων προς τον Πύργο. Οι προτάσεις που κατέθεσα στη συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες στο σκεπτικό των ιατρών όσον αφορά την επιλογή τους στην άσκηση του επαγγέλματος. Ο ιατρός δεν θέλει να νοιώθει αποκομμένος από τις εξελίξεις στην επιστήμη και στη δια βίου μάθηση, και είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη σοβαρών κινήτρων που θα επηρεάσουν την επιλογή του.

    Το αίτημα να καταστεί άγονο τύπου Α' το Γ.Ν. Πύργου ή έστω η Παθολογική κλινική στοιχειοθετείται από την μακροχρόνια έλλειψη ενδιαφέροντος των ιατρών στις συνεχείς προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας. Η άγονη θέση αποτελεί ένα σοβαρό κίνητρο καθώς παρέχει τη δυνατότητα επιλογής προσωποπαγούς θέσης μετά από μία πενταετία υπηρέτησης του ιατρού, στο τελικό νοσοκομείο επιλογής του.

    Πρότεινα επίσης να διενεργηθεί μια διακριτή προκήρυξη για το νοσοκομείο του Πύργου, με όλες τις διαβαθμίσεις των θέσεων της Παθολογικής κλινικής (Συντονιστή Διευθυντή, Διευθυντή, Επιμελητή Α', Επιμελητή Β') που να απέχει από οποιαδήποτε άλλη προκήρυξη στη χώρα.

    Ο λόγος πίσω από την πρόταση αυτή είναι πως τις περισσότερες φορές, οι γιατροί έχοντας την δυνατότητα να επιλέξουν μια καλύτερη θέση στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, τελικά δεν επιλέγουν το Γ.Ν. Πύργου. Η τρίτη πρόταση είναι να συνδεθεί το νοσοκομείο του Πύργου με το ΠΓΝΠ ή το ΓΝΠ Πάτρας, σε εκπαιδευτικό και πρακτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη όσον αφορά τα δυσκολότερα περιστατικά, με αξιοποίηση εργαλείων τηλεϊατρικής και απομακρυσμένης υποστήριξης.

    Τέταρτη πρόταση είναι να ανοίξουν επιπλέον θέσεις επικουρικών ιατρών, στις κλινικές όπου υπάρχουν ανάγκες και πέμπτη να δοθούν κίνητρα και από την τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού. 
Τονίζω τέλος, ότι η βούληση της Περιφέρειας Αρχής είναι να στηρίξει όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας και δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε για κλείσιμο ούτε για υποβάθμιση.

    Mastorakou 4

    Πρόσφατα εγκρίθηκε από την ΠΔΕ το «Στρατηγικό Σχέδιο για την Υγεία, Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έτους 2024». Βάσει ποιων αναγκών συντάχθηκε;

    «Πράγματι το σχέδιο δράσης του έτους 2024 αποτυπώνει τις προτεραιότητες που τίθενται από την ίδια την ροή των προβλημάτων που απειλούν τη δημόσια υγεία. Η έναρξη της χρονιάς μας βρήκε με έξαρση λοιμωδών νοσημάτων ειδικά στο σχολικό περιβάλλον και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενήργησε άμεσα με διενέργεια συσκέψεων των αρμόδιων υπηρεσιών δημόσιας υγείας με εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Α βαθμιας και Β βαθμιας εκπαίδευσης και στους τρεις νομούς, ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας στα σχολεία και να ενισχυθούν οι έλεγχοι της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών.

    Επίσης τέθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης προγραμμάτων προαγωγής υγείας στα σχολεία, με μαθήματα πρόληψης που έχουν σχέση με διατροφή, το bullying, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλκοόλ, κάπνισμα, εξαρτησιογόνες ουσίες, διαδίκτυο, κλπ. Τα σοβαρότατα περιστατικά μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο Β στην ΠΔΕ αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από το ΠΓΝΠ καθώς διασώθηκαν οι φοιτητές καθώς και η γυναίκα που προσβλήθηκε στην περιοχή του Πύργου.

    Ενόψει του καρναβαλιού της Πάτρας, δόθηκε χημειοπροφύλαξη στις στενές επαφές των κρουσμάτων σε περίπου 600 φοιτητές στις φοιτητικές εστίες των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και ανακόπηκε με απόλυτη επιτυχία η εξάπλωση του μικροβίου στην κοινότητα.

    Σε επίπεδο πρόληψης και προαγωγής υγείας, το σχέδιο δράσης προβλέπει κοινωνική υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες με διανομή τροφίμων και αύξηση της πρόσβασης του πληθυσμού σε ειδικές υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές της ΠΔΕ. Ήδη ξεκίνησαν δράσεις σπιρομέτρησης σε πολλά σημεία του νομού Αχαίας σε συνεργασία με την πνευμονολογική εταιρεία και δράσεις ενημέρωσης για επαγγελματικά νοσήματα που αφορούν κτηνοτρόφους, αγρότες, τεχνίτες, μελισσοκόμους κλπ. Θα ακολουθήσει αντίστοιχος σχεδιασμός και για τους τρεις νομούς.

    Στο νομό Ηλείας, διενεργήθηκε με απόλυτη επιτυχία, ημερίδα για τη νόσο Parkinson και θα ακολουθήσει ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα αιμοδοσίας στις πλατείες πολλών πόλεων, με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών σε αίμα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

    «Η Δυτική Ελλάδα, από πρωταθλήτρια ανεργίας έχει μετατραπεί σε πρωταθλήτρια αύξησης θέσεων εργασίας»

    Mastorakou 5

    
«Υγειονομική απειλή»: Τι μάθαμε τα προηγούμενα χρόνια και πόσο έτοιμοι είμαστε οι πολίτες αλλά και η ΠΔΕ να αντιμετωπίσουμε μια νέα πανδημία;

    «Τα μαθήματα της πανδημίας είναι ότι ήμασταν απολύτως ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλης εμβέλειας υγειονομική απειλή. Να μην ξεχάσουμε ότι ήμασταν η πρώτη περιοχή που υποδέχθηκε μαζικά κρούσματα από τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους. Η ΠΔΕ στήριξε τη λειτουργία των Νοσοκομείων χρηματοδοτώντας τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε στα Νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας, αποτρέποντας την κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος.

    Επίσης παρείχε πολύτιμη στήριξη στην οικονομία της περιοχής κατά την περίοδο των lockdowns και των απαγορεύσεων μετακίνησης, διαφυλάσσοντας την κατάρρευση της οικονομίας. Η Δυτική Ελλάδα, από πρωταθλήτρια ανεργίας έχει μετατραπεί σε πρωταθλήτρια αύξησης θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες, και αυτό είναι ένας σημαντικός δείκτης της αποτελεσματικής θωράκισης της οικονομίας.

    Η ΠΔΕ συμμετέχει σε μία διεθνή συνεργασία «One Lab» που αφορά την προετοιμασία σε διεθνές επίπεδο για την επόμενη υγειονομική απειλή μεγάλης κλίμακας, όπου αναδεικνύονται οι καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες είναι πλέον έμπειροι, έμαθαν πολλούς υγειονομικούς όρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξελίχθηκε με μεγάλη ταχύτητα η μαζική προσαρμογή τους στο ψηφιακό περιβάλλον, ακόμη και ανθρώπων που δεν είχαν εκπαιδευθεί καταλλήλως σε αυτό.

    Μία κακή πρακτική που έμεινε από την πανδημία είναι η συνήθεια της απομακρυσμένης χρήσης υπηρεσιών υγείας, η οποία είναι ωφέλιμη αλλά έχει πολλούς περιορισμούς, που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενή έκβαση περιστατικών. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης, ένα ιδιαίτερα δυσμενές σημείο είναι ότι υπάρχει σκεπτικισμός μεγάλης μερίδας πολιτών για όλα τα εμβόλια, γεγονός που δυστυχώς αναβιώνει παλιές ασθένειες όπως πχ ιλαρά, κοκκύτης κλπ.

    Είναι σημαντική η διαμόρφωση μίας πολιτικής προαγωγής υγείας που θα οδηγήσει τους πολίτες σε ορθότερη διαχείριση των πληροφοριών υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή συνείδηση των καλών πρακτικών υγείας.

    Εσείς ως γιατρός και ως πολιτικός τι διδαχτήκατε από την υγειονομική κρίση;


    «Από υγειονομική άποψη, η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της δημόσιας υγείας και της ανάγκης για ισχυρά συστήματα υγειονομικής πρόληψης και αντιμετώπισης. Είδαμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού. Η κρίση έδειξε την ανάγκη για ευελιξία και προσαρμοστικότητα στα υγειονομικά συστήματα.

    Η ικανότητα των νοσοκομείων και των ιατρών να προσαρμοστούν γρήγορα σε νέες συνθήκες ήταν κρίσιμη. Η ταχεία ανάπτυξη εμβολίων και νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανέδειξε τη δύναμη της επιστημονικής καινοτομίας και της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών παγκοσμίως.

    Η πίστη και η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στους ειδικούς ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τη σημασία της ψυχικής υγείας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επαγγελματίες υγείας.

    Οι μακροχρόνιες καραντίνες και οι αλλαγές στην καθημερινότητα επηρέασαν δραστικά την ψυχολογική κατάσταση πολλών ανθρώπων. Η κρίση ανέδειξε τις ανισότητες στην πρόσβαση και την παροχή υγειονομικής φροντίδας, δείχνοντας ότι οι ευάλωτες ομάδες συχνά υποφέρουν περισσότερο. Η παγκόσμια φύση της πανδημίας έδειξε ότι οι υγειονομικές κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα και απαιτούν διεθνή συνεργασία. Η ανάγκη για προετοιμασία και σχεδιασμό για μελλοντικές κρίσεις είναι πλέον πιο προφανής από ποτέ.

    Από την πολιτική σκοπιά, η ανάγκη για συντονισμένη δράση μεταξύ χωρών και κυβερνητικών φορέων ήταν άκρως επιτακτική. Η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για την κατανομή πόρων και τη διαχείριση των εφοδιαστικών αλυσίδων ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Η αποτελεσματική επικοινωνία και η διαφάνεια ήταν καθοριστικής σημασίας για την εμπιστοσύνη του κοινού και την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας.

    Η πανδημία δοκίμασε την ανθεκτικότητα των υγειονομικών συστημάτων. Χώρες με πιο ισχυρές υποδομές και έτοιμα σχέδια δράσης τα πήγαν καλύτερα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η διαχείριση των περιορισμένων πόρων, όπως οι μάσκες, τα τεστ και τα εμβόλια, ήταν ένα σημαντικό μάθημα για την οργάνωση και την προτεραιοποίηση σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Η πανδημία έδειξε πόσο αλληλεξαρτώμενες είναι οι οικονομίες και η υγεία των κοινωνιών. Οι επιπτώσεις των υγειονομικών μέτρων στην οικονομία και την απασχόληση ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να ισορροπήσουν ανάμεσα στην υγειονομική ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα.

    Οι κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας ανέδειξαν την ανάγκη για πολιτικές που προωθούν την κοινωνική συνοχή και την υποστήριξη των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας»

    Εκτός από τα θέματα υγείας, ποιοι άλλοι είναι οι κοινοί παρονομαστές της συνεργασίας σας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη;

    «Με τον Νεκτάριο Φαρμάκη, μας συνδέει ένα κοινό όραμα, που είναι η αναβάθμιση της ΠΔΕ σε όλους τους τομείς. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης επιδιώκει να μετατρέψει τη Δυτική Ελλάδα σε έναν πρότυπο τόπο ανάπτυξης και προόδου, εστιάζοντας σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό οικονομικής ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

    Οι στρατηγικές του περιλαμβάνουν πολυάριθμες πρωτοβουλίες και έργα που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Περιφέρεια.

    Σε αυτό το άρμα, κρίνω ιδιαίτερα σημαντική τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της αγροτικής, κτηνοτροφικής, τουριστικής ανάπτυξης, τη βελτίωση των υποδομών, την αστική ανάπλαση, την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες υγείας και της κοινωνικής συνοχής, την προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, του πολιτισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

    Η τρέχουσα θητεία θα είναι πολύ σημαντική για την αξιοποίηση των πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε η Περιφέρειά μας να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει».

  • Μπονάνος και Μαστοράκου στο Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Παν. Πατρών 
    Μπονάνος και Μαστοράκου στο Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Παν. Πατρών 

    Επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ -Χάρισε Ζωή) πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου , στους χώρους του οποίου ξεναγηθήκανε από τον Καθηγητή Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή του Κέντρου Δοτών ΚΕΔΜΟΠ –«Χάρισε Ζωή» Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη.

    Κατά τη διάρκεια ενημερωθήκανε για το σπουδαίο και πολύπλευρο έργο που επιτελείται από το Κέντρο και συζητήθηκαν οι τρόποι στήριξης της μεγάλης αυτής επιστημονικής προσπάθειας.

    Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, αφού έδωσε πολλά συγχαρητήρια τόσο στον κ. Σπυριδωνίδη όσο και σε όλους όσους προσφέρουν υπηρεσίες στο Κέντρο, τόνισε : «Η Δωρεά μυελού των οστών αποτελεί την εμπράγματη πράξη ανιδιοτελούς συνεισφοράς προς το συνάνθρωπο. Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προσέλκυσης νέων εθελοντών στηρίζοντας δράσεις που στόχο έχουν την εγγραφή νέων μελών στο ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» . Αν σκεφτεί ο καθένας μας πως με κάτι πολύ απλό για εμάς μπορούμε να σώσουμε μια ζωή, τότε όλοι ήδη θα έπρεπε να έχουμε γίνει δότες!»

    Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε., δήλωσε στο πλαίσιο της συνάντησης: «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Επιστημονικό Υπεύθυνο κ. Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη, σε όλο το επιστημονικό προσωπικό και στην μεγάλη ομάδα εθελοντών για το πολύπλευρο έργο που επιτελούν τόσο στην ενημέρωση και προσέλκυση εθελοντών δοτών μυελού των οστών όσο και στην διάχυση της επιστημονικής γνώσης, στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη της έρευνας εν γένει. Σημαντική επιπλέον κατάκτηση και επιστέγασμα των προσπαθειών, αποτελεί και το Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών το οποίο επικεντρώνεται στη μεταφραστική έρευνα σε κυτταρικές, γονιδιακές και αναγεννητικές θεραπείες στο οποίο συμπράττουν το ΚΕΔΜΟΠ, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών , γεγονός που αναδεικνύει τη Δυτική Ελλάδα τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαΐκό Επίπεδο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύσσωμη, στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τις επιστημονικές δραστηριότητες του ΚΕΔΜΟΠ ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες κυτταρικές θεραπείες που θα βοηθήσουν να σωθούν ζωές.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση εργασίας για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
    Συνάντηση εργασίας για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

    Στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού του έργου καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου για το 2024, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, η πρώτη κεντρική συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων της Αναθέτουσας Αρχής, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ομάδας Έργου της Αναδόχου Εταιρείας.

    Στην συνάντηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Άννα Μαστοράκου και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λάμπος, όπως και εκπρόσωποι των επιτροπών ελέγχου και παρακολούθησης του έργου από την Γενική Διεύθυνση και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου καταπολέμησης κουνουπιών για την τρέχουσα περίοδο, ενώ στη συνέχεια η συζήτηση εξειδικεύτηκε στην προσαρμογή του έργου σε σχέση με το νέο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας για την λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Επιπρόσθετα δόθηκε η ευκαιρία στην ομάδα έργου να ενημερώσει για την πορεία των εργασιών καταπολέμησης στις περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος.

    Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λάμπος, επισήμανε την άριστη συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, που κατανοεί σε βάθος τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου από την πλευρά της, έθεσε ως προτεραιότητα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, ενώ μέχρι το Πάσχα αναμένει τα αποτελέσματα των εφαρμογών πεδίου να αποδώσουν θετικά στον περιορισμό της τοπικά παρατηρούμενης όχλησης, στον βαθμό που επιτρέπουν οι άστατες καιρικές συνθήκες του διαστήματος που διανύουμε.Παράλληλα με τις επίγειες δράσεις, οι εφαρμογές από αέρος με ελικόπτερο και drones συνεχίζονται συστηματικά στα σημεία που κρίνονται αναγκαίες.

    Σε κάθε περίπτωση θεωρείται απαραίτητη και η συμβολή των πολιτών με τη λήψη προληπτικών μέτρων, ώστε να μην δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, καθώς και ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.

    Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια, το κοινό μπορεί να απευθύνεται από σταθερό τηλέφωνο που έχει θέσει σε λειτουργία ο ανάδοχος, στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο