Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 19:27

Λήξη του 3ου Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς στη Ρώμη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στο Βατικανό και συνάντηση με την Ελληνίδα πρέσβη στη Ρώμη

Στο Βατικανό, από τον Πάπα Φραγκίσκο, έγινε δεκτή η Ηλειακή Αντιπροσωπεία την Τετάρτη 09/10/24 όπου τον Δήμο Πύργου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιώργος Κάρδαρης, ενώ μία μέρα νωρίτερα συναντήθηκαν με την Ελληνίδα Πρέσβη στην Ρώμη, κα Ελένη Σουράνη.

Κατά την διάρκεια της εθιμοτυπικής αυτής συνάντησης, στην Πρεσβεία της Ρώμης συζητήθηκαν οι πολιτιστικές , οικονομικές αθλητικές και εμπορικές δυνατότητες συνεργασίας που προκύπτουν από το πρόγραμμα CErv, μέσω του οποίου επιτεύχθηκαν οι αδελφοποιήσεις ανάμεσα στους Δήμους της Ηλείας και της Νότιας Ιταλίας.

Στη συνέχεια παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν της Ηλειακής αποστολής.

Η αποστολή αποτελείτο από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, τους Αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ. Κοροβέση Νικόλαο και Πολιτισμού κ. Μπράμο Παναγιώτη, τους Δημάρχους Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λέντζα Ιωάννη και Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιωτόπουλο Άρη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πύργου κ. Κάρδαρη Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Χαντζή Κων/νο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κοροβέση Νικόλαο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μπράμο Παναγιώτη, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Παναγούλια Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητήριου κ. Τσαμίχα Ιωάννη, τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Βαμβακάρη Παναγιώτη και τον κ. Γιώργο Σαραντόπουλο.

lixi feia romi 2

iliakap presvis romis 2

lixi feia romi 3

iliakap presvis romis 9

lixi feia romi 4

lixi feia romi 5

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 11:00

Σχετικά Άρθρα

  • Σημαντικές επαφές και συζητήσεις Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας στην Ρώμη
    Σημαντικές επαφές και συζητήσεις Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας στην Ρώμη

    Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρώμης, τον Πάπα Φραγκίσκο, την Πρέσβη της Ελλάδας

    Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, την τιμητική πρόσκληση του Δημάρχου Ρώμης, κ. Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, για να παρευρεθείστην τελετή απονομής βραβείων στους αθλητές που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο επιβλητικό Καπιτώλιο, στην αίθουσα GiulioCesare.

    Κατά την παραμονή του στην Ρώμη, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας είχε την ευκαιρία να κάνει πολλές σημαντικές επαφές, με σκοπό μελλοντικές δράσεις μεταξύ του Δήμου και της ιταλικής πρωτεύουσας, να συζητήσει θέματα που αφορούν τις αδελφοποιήσεις της Παγκόσμιας Πόλης και να εξετάσει τις προοπτικές για νέες συνεργασίες που θα αναδείξουν την Ολυμπιακή Ιδέα, με αφορμή και την επέτειο των 2800 χρόνων ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Παράλληλα, η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε το Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον Επίσκοπο και Πάπα της Ρώμης, Φραγκίσκο, στον οποίο απηύθυνε αίτημα-πρόταση συνεργασίας σε δράσεις που αφορούν το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Όπως επισημάνθηκε, η συμβολή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα είναι σημαντική, καθώς μπορεί να συνδράμει πνευματικά σε δράσεις που γίνονται στην Πελοπόννησο και τις πόλεις της Ηλείας, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, η επίσκεψη στη Ρώμη περιλάμβανε και σημαντικές συναντήσεις με άλλους φορείς, ενισχύοντας τις προσπάθειες για διασύνδεση και συνεργασία, αλλά και για την προώθηση των αξιών που πρεσβεύει η Αρχαία Ολυμπία. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα της Ρώμης, έγιναν επαφές με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ρώμη και συνάντηση με το προεδρείο της Λέσχης Αυτοκινήτων Ιταλίας και την Εθνική Ένωση Εταιρειών Αλιείας, καθώς και εκδηλώσεις όπως η συναυλία της χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων υπό την δ/νση της κ. Σακκά Κυρίτση Κωστούλας.

    Σημειώνεται ότι η Ηλειακή αντιπροσωπεία,η οποία επισκέφτηκε την Ρώμη και το Βατικανό, από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, αποτελούνταν από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, τους Δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλο και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Ιωάννη Λέντζα, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργο Λινάρδο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πύργου, κ. Γεώργιο Κάρδαρη, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, κ. Κωνσταντίνο Χαντζή, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νικόλαο Κοροβέση, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, κ. Παναγιώτη Μπράμο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Γεώργιο Παναγούλια, τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννη Τσαμίχα, τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, κ. Παναγιώτη Βαμβακάρη και τον υπεύθυνο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Γεώργιο Σαραντόπουλο.

    panagiotop olump romi 7

    panagiotop olump romi 2

    panagiotop olump romi 3

    panagiotop olump romi 5

    panagiotop olump romi 4

    panagiotop olump romi 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επίσημη επίσκεψη του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην «Αιώνια Πόλη», μαζί με Αντιπροσωπεία από την Ηλεία
    Επίσημη επίσκεψη του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην «Αιώνια Πόλη», μαζί με Αντιπροσωπεία από την Ηλεία

    Συναντήθηκαν στο Βατικανό με τον Αγιότατο Πάπα Φραγκίσκο αλλά και την Πρέσβη της Ελλάδος στη Ρώμη

    Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Δημιουργούμε έναν ισχυρό πνευματικό δεσμό και με το Βατικανό. Αναδεικνύουμε εκτός Ελλάδος τις μεγάλες δυνατότητες της Ηλείας»

    Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτής Ηλείας, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, πραγματοποίησε το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου, επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, όπου έγινε δεκτός στο Βατικανό, από τον Αγιότατο Πάπα Φραγκίσκο. Τον κ. Υφυπουργό συνόδευε αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Δημάρχους Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα και Αρχαίας Ολυμπίας, Άρη Παναγιωτόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηλείας, Νίκο Κοροβέση, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της ΠΔΕ Παναγιώτη Μπράμο, μέλη της Αμφικτιονίας «Επειών Γης», αλλά και τον Πρόεδρο του Ελληνό - Ιταλικού Επιμελητήριου, Ιωάννη Τσαμίχα. Επίσης, ο κ. Νικολακόπουλος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Αυτού Εξοχότητα, την Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη, κα, Ελένη Σουρανή.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τη συνδρομή του Ελληνό –Ιταλικού Επιμελητηρίου έγιναν πολύ σημαντικές επαφές με ιδρύματα που έχουν αναπτύξει, μέσα από επιχειρηματικές και οικονομικές δράσεις, ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, όπως επίσης και με μεμονωμένους επενδυτές, που βλέπουν πολύ θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη αποστολή του Ανδρέα Νικολακόπουλου με την Ηλειακή Αντιπροσωπεία, μέσα σε λίγους μήνες εκτός Ελλάδος, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν αρχές του έτους στο Φανάρι, όπου είχαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, για τα ζητήματα της Ηλείας και το σχέδιο «MAGNA GRECIA». Σκοπός του παρόντος ταξιδιού ήταν να εκτεθεί και πάλι η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου σχεδίου για την Ηλεία, αλλά και να επιδιωχθεί η στήριξη και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην πετυχημένη του υλοποίηση.

    «Οι στιγμές είναι ξεχωριστές και ιστορικές για την Ηλεία. Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή η επίσκεψή μας στο Βατικανό, το κέντρο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Παγκοσμίως, όπου είχαμε μία ξεχωριστή συνάντηση με την αυτού αγιότητα, τον Πάπα Φραγκίσκο. Δημιουργείται πλέον ένας ισχυρός πνευματικός, θρησκευτικός και πολιτικός άρρηκτος δεσμός συνεργασίας και αλληλοβοήθειας, της Ηλείας με το Βατικανό, μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τελικό στόχο να κάνουμε τον τόπο μας πραγματική «πηγή» ανάπτυξης και προόδου. Συνεχίζουμε να χτίζουμε και να ενισχύουμε αυτή τη βαθειά σχέση, η οποία θα έχει μόνο θετικές και ευεργετικές επιδράσεις για τον τόπο μας.

    Στη συνάντηση που είχαμε με την Πρέσβη κα. Σουρανή, συζητήσαμε για ζητήματα ασφάλειας, καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης στενής διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας, όσον αφορά τα θέματα που άπτονται του Σωφρονιστικού Συστήματος. Όπως είναι φυσικό, μιλήσαμε και για το μεταναστευτικό ζήτημα και τον διάχυτο προβληματισμό που υπάρχει, μετά την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Ηλείος πολιτικός.

    nikolako romi papas 2

    nikolako romi papas 3

    nikolako romi papas 4

    nikolako romi papas 5

    nikolako romi papas 6

    nikolako romi papas 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση του Γιάννη Λέντζα με τον Πάπα της Ρώμης στο Βατικανό
    Συνάντηση του Γιάννη Λέντζα με τον Πάπα της Ρώμης στο Βατικανό

    Την Τετάρτη 09/10/2024 στις 09:30 το πρωί , η ηλειακή αποστολή συναντήθηκε στο Βατικανό, με τον Προκάτοχο της Θείας Έδρας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας .

    Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η ηλειακή αντιπροσωπεία , Τον ευχαρίστησε θερμά για την τιμή που της προσέφερε να τους δεχτεί στην Έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ν. Ηλείας, ενώ ενημέρωσε τον Πάπα για τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε δράσεις που αφορούν την οικολογία, το περιβάλλον, την κοινωνία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Στην συνέχεια παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν της ηλειακής αποστολής.

    Η αποστολή αποτελείται από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, τους Δημάρχους Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λέντζα Ιωάννη και Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιωτόπουλο Άρη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πύργου κ. Κάρδαρη Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Χαντζή Κων/νο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κοροβέση Νικόλαο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μπράμο Παναγιώτη, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Παναγούλια Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Τσαμίχα Ιωάννη, τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Βαμβακάρη Παναγιώτη και τον υπεύθυνο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Σαραντόπουλο Γεώργιο.

    lentzas vatikano papas 2

    lentzas vatikano papas 3

    lentzas vatikano papas 4

    lentzas vatikano papas 5

    lentzas vatikano papas 6

    lentzas vatikano papas 7

    lentzas vatikano papas 8

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Ηλειακή αποστολή που βρίσκεται στη Ρώμη συναντήθηκε με την πρέσβη της Ρώμης κ. Σουρανή Ελένη
    Η Ηλειακή αποστολή που βρίσκεται στη Ρώμη συναντήθηκε με την πρέσβη της Ρώμης κ. Σουρανή Ελένη
    Την Τρίτη 08/10/2024 η Ηλειακή αποστολή που βρίσκεται στη Ρώμη, συναντήθηκε με την πρέσβη της Ρώμης κ. Σουρανή Ελένη .
    Στην εθιμοτυπική συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτιστικές , οικονομικές αθλητικές και εμπορικές δυνατότητες που προκύπτουν από το πρόγραμμα CErv, μέσω του οποίου επιτεύχθηκαν οι αδελφοποιήσεις ανάμεσα στους Δήμους της Ηλείας και της Νότιας Ιταλίας. Στη συνέχεια παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν της Ηλειακής αποστολής.
    Η αποστολή αποτελείται από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, τους Δημάρχους Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λέντζα Ιωάννη και Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιωτόπουλο Άρη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πύργου κ. Κάρδαρη Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Χαντζή Κων/νο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κοροβέση Νικόλαο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μπράμο Παναγιώτη, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Παναγούλια Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητήριου κ. Τσαμίχα Ιωάννη, τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Βαμβακάρη Παναγιώτη και τον υπεύθυνο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Σαραντόπουλο Γεώργιο.
    iliakap presvis romis 2
    iliakap presvis romis 3
    iliakap presvis romis 4
    iliakap presvis romis 5
    iliakap presvis romis 6
    iliakap presvis romis 7
    iliakap presvis romis 8
    iliakap presvis romis 9
    (Δελτίο Τύπου)
  • Λήξη του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ρώμη
    Λήξη του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ρώμη

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κυριακή 06/10/2024, το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης σε κοινή συνδιοργάνωση με το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς του Δήμου Πύργου, πραγματοποίησαν για δεύτερη χρονιά, την κοινή , λήξη των εκδηλώσεών τους, στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης στην Ρώμη, με δύο εκδηλώσεις που θέμα είχαν την μουσική και την γευσιγνωσία.

    Η πρώτη εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της Χορωδίας από την κ. Ντοά- Λινάρδου Δώρα και την παρουσίαση του βιογραφικού της μαέστρου κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, από την κ. Ευφηλία Μανιάτη. Στην συνέχεια ερμήνευσαν τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών και παραδοσιακά τραγούδια της Ηλείας.

    Ακολούθως την σκυτάλη πήρε ο Σέφ του Aldemar Rezort κ. Χατζόπουλος Γεώργιος, ο οποίος με τις γεύσεις του μάγεψε τον ουρανίσκο των Ελλήνων της Ρώμης, με ένα μενού Πελοποννησιακού ύφους και ιδιαίτερα από τους Δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης , Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Στο μενού χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα της Πελοποννησιακής γης όπως σάλτσα ντομάτας ΚΥΚΝΟΣ, μαρμελάδα σύκου, τυρί ταλαγάνι Μεσσηνίας, χοιρινό σύγκλινο, κορινθιακή σταφίδα, ρίγανη από τον Ταΰγετο, κίτρινη γλυκιά κολοκύθα, μέλι ελάτης από την περιοχή.

    Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης στον χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε την ομογένεια και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, ανέλυσε την εξωστρεφή πορεία και την ιδιαίτερη ταυτότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, από την οποία προκύπτουν νέες συνεργασίες και χορηγίες. Μοίρασε ευχαριστίες και έκανε ιδιαίτερη μνεία, αφενός στα μέλη της χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, τα οποία πλήρωσαν μόνα τους τα έξοδά τους για να βρίσκονται εκεί και αφετέρου στον Πρόεδρο της Aldemar Rezort κ. Αγγελόπουλο Αλέξανδρο και στους συνεργάτες του , καθώς και στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης κ. Σπανάκη Άκη για την συνεργασία μεταξύ τους, ώστε να πραγματοποιηθεί δωρεάν το αφιέρωμα στην Ηλειακή Κουζίνα.

    Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Άρης Παναγιωτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πύργου κ. Κάρδαρης Γεώργιος, και τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κοροβέσης Νικόλαος.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η πρέσβης της Ελλάδος στην Ρώμη κ. Σουρανή Ελένη, η πρέσβης της Ελλάδος στο Βατικανό κ. Αικατερίνη- Κάτια Γεωργίου, ο Πρόεδρος της Λέσχης Lions Ρώμης και η Πρόεδρος του Rotary Club Roma Δρα Μαριάννα Ντονάτυ

    Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Υπεύθυνος του Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Σαραντόπουλος Γεώργιος.

    13o fest andr romi 2

    13o fest andr romi 3

    13o fest andr romi 4

    13o fest andr romi 5

    13o fest andr romi 6

    13o fest andr romi 9

    13o fest andr romi 7

    13o fest andr romi 8

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Αμφικτυονία "Επειών Γη" στο Βατικανό
    Η Αμφικτυονία

    Η νεοσύστατη Αμφικτυονία "Επειών Γη" , η οποία απαρτίζεται από τους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας, Πύργου, Ανδραβίδας -Κυλλήνης, το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Αθηνών και την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, πιστή στις αρχές του καταστατικού χάρτη ιδρύσεως της, προβαίνει σε ρηξικέλευθες ενέργειες προαγωγής και προάσπισης του πολιτιστικού αποτυπώματος και της κοινωνικής ευδαιμονίας του Νομού Ηλείας. Στόχος της να καταστήσει την περιοχή σημείο αναφοράς για την δημιουργία κέντρου διεθνών πνευματικών και επιχειρηματικών ανταλλαγών, λήψης αποφάσεων για θέματα που αποτελούν μείζονα προβλήματα για κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου, καθώς και φάρου πολιτισμού και διαμορφωτή μιας τάξης πραγμάτων που θα οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον υπό το λύχνο της πολιτιστικής ταυτότητας και της εθνικής κληρονομιάς του τόπου.

    Έτσι, μετά από την οργάνωση -σε συνεργασία με το Πατριαρχικό ίδρυμα Πατερικών Μελετών - του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου επιστημονικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα, που θα λάβει χώρα στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2024 στον Πύργο Ηλείας με τίτλο " Ελλάδα, Μεγάλη Ελλάδα, Ιταλία- Κοινά πολιτιστικά αντιδάνεια και προκλήσεις στη νέα χιλιετία", προετοιμάζει πενθήμερη , επίσημη επίσκεψη στην Ρώμη και στο Βατικανό από 6-10 0κτωβρίου, για την γνωστοποίηση και προώθηση της ατζέντας που αφορά την κοινή , διμερή συνεργασία για θέματα που άπτονται του κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού και οικολογικού παγκόσμιου προβληματισμού.

    Ιδιαίτερης βαρύτητας γεγονός αποτελεί η επίσημη επίσκεψη της Ηλειακής Αντιπροσωπείας, συνεπικουρούμενης από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολακόπουλο Ανδρέα, τον Δήμαρχο Πύργου κ. Καννή Ευστάθιο, τον Δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λέντζα Ιωάννη , τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιωτόπουλο Άρη, τον Πρόεδρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και Καθηγούμενο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου κ.κ. Νικηφόρο, τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Τσαμίχα Ιωάννη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Νικολούτσο Κων/νο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Κοροβέση Νικόλαο και τέλος τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μπράμου Παναγιώτη, στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας , Πάπα της Ρώμης κ.κ. Φραγκίσκο, κατά την οποία θα συζητηθούν οι κοινοί ατραποί οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο συνεργασίας των τοπικών αρχών της Ηλείας και της Ρ/Κ Εκκλησίας, σε μία προσπάθεια σύγκλισης των απανταχού δυνάμεων για καίρια θέματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

    epeion gi vatikano 3

    Με αφορμή τον εορτασμό των 1700 χρόνων από την Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, όπου περίτρανα διεφάνθη πως μόνο ο δημοκρατικός και πανανθρώπινος χαρακτήρας μιας προσπάθειας μπορεί να φέρει ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα και προβληματισμούς, ο Προκαθήμενος της Ρ/Κ Εκκλησίας θα κληθεί ευγενώς να συμμετάσχει ως ομιλητής στο 2ο Διεθνές Συνέδριο που ετοιμάζει η Αμφικτυονία "Επειών Γη" να πραγματοποιηθεί στην Ηλεία στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2025 με θέμα " Διακρίσεις και Δίκαιο", σε μία προσπάθεια άρσης των στερεοτύπων και αποδοχής της ετερότητας , όθεν και αν προέρχεται.

    Παράλληλα, με την αρωγή της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης την Κυριακή 06/10/2024 το μεσημέρι παρουσία της ομογένειας, στην αίθουσα της Κοινότητας θα λάβει χώρα μια σειρά από εκδηλώσεις με στόχο την γνωστοποίηση και προώθηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ήλιδας Γης, μέσα από μουσικά και χορευτικά δρώμενα , φωτογραφικές εκθέσεις, γαστρονομικά συμπόσια και επιστημονικές ομιλίες.

    Με τη πεποίθηση ότι τέτοιες ενέργειες εξωστρέφειας και πνευματικής προβολής του τόπου χαλυβδώνουν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της τοπικής κοινωνίας , ευελπιστούμε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις , ώστε ο Νομός Ηλείας να αποτελέσει στο εγγύς μέλλον διεθνή άξονα κοινωνικής και οικονομικής ευμάρειας, καθώς και διαμορφωτικό ορόσημο πνευματικής και πολιτιστικής ανάταξης και ανάτασης.

    epeion gi vatikano 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Διαρρήκτης συνελήφθη να διαβάζει ελληνική μυθολογία εν μέσω ληστείας
    Διαρρήκτης συνελήφθη να διαβάζει ελληνική μυθολογία εν μέσω ληστείας

    Το περιέργο περιστατικό διάρρηξης στη γειτονική χώρα.

    Ένας επίδοξος διαρρήκτης στη Ρώμη συνελήφθη όταν κατά τη διάρκεια ληστείας σε ένα σπίτι ηλικιωμένου, σταμάτησε για να διαβάσει ένα βιβλίο για την ελληνική μυθολογία σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    Τον τράβηξε ο Όμηρος

    Ο 38χρονος φέρεται να μπήκε σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή Πράτι της ιταλικής πρωτεύουσας μέσω ενός μπαλκονιού, αλλά αποσπάστηκε η προσοχή του αφού πήρε ένα βιβλίο για την Ιλιάδα του Ομήρου από το κομοδίνο. Ο 71χρονος ιδιοκτήτης, λέγεται ότι ξύπνησε και ήρθε αντιμέτωπος με τον φερόμενο ως κλέφτη, ο οποίος ήταν απορροφημένος στο βιβλίο.

    Η είδηση της αποτυχημένης διάρρηξης προσέλκυσε την προσοχή του συγγραφέα του βιβλίου, Τζοβάνι Νούτσι, ο οποίος δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ήθελε να στείλει στον άνδρα ένα αντίτυπο για να «ολοκληρώσει» την ανάγνωση.

    «Είναι φανταστικό. Θα ήθελα να βρω το άτομο που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και να του δώσω το βιβλίο, γιατί θα έχει συλληφθεί στα μισά της ανάγνωσής του. Θα ήθελα να μπορέσει να το τελειώσει. Είναι μια σουρεαλιστική ιστορία, γεμάτη ανθρωπιά», είπε στο Il Messaggero, (μέσω του ΒΒC) ο συγγραφέας του βιβλίου «The Gods at Six O’Clock», το οποίο αναλύει την Ιλιάδα από την πλευρά των θεών.

    Ανέφερε επίσης ότι ο αγαπημένος του θεός είναι ο Ερμής, ο προστάτης των κλεφτών όπως και της λογοτεχνίας. «Είναι ξεκάθαρο, όλα ταιριάζουν», αστειεύτηκε.

    Δραπέτευσε αλλα συνελήφθη

    Αφού αιφνιδιάστηκε, ο κλέφτης στη συνέχεια προσπάθησε να δραπετεύσει φεύγοντας από το ίδιο μπαλκόνι, αλλά συνελήφθη λίγο αργότερα. Στην αστυνομία φέρεται να είπε ότι ανέβηκε στο κτίριο για να επισκεφθεί ένα γνωστό του πρόσωπο ενώ είχε στην κατοχή του μια τσάντα που περιείχε ακριβά ρούχα τα οποία είχαν κλαπεί από άλλο σπίτι νωρίτερα εκείνο το βράδυ.

    Πηγή: in.gr

  • 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς: Οι «OTRA ROTA» την Κυριακή 01/09 στην κεντρική πλατεία του Πύργου
    3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς: Οι «OTRA ROTA» την Κυριακή 01/09 στην κεντρική πλατεία του Πύργου

    Σε ένα μουσικό ταξίδι με προορισμό το ίδιο το παρόν, με μελωδίες από το παρελθόν, θα μας παρασύρουν οι «OTRA ROTA» την Κυριακή (01/09/24) όσους βρεθούμε στις 9:30 το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

    Το έντεχνο και παραδοσιακό ρεπερτόριο των Otra Rota τους ενώνει σε μια τεράστια αγκαλιά με το κοινό από το οποίο αντλούν παλμό και ενέργεια.

    Από το ρεπερτόριο δε λείπουν ποτέ τραγούδια καταξιωμένων καλλιτεχνών που θίγουν κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και προβληματίζουν, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι η συνύπαρξη ανθρώπων μέσα απ’ τη μουσική ανοίγει το δρόμο για τη συλλογική εγρήγορση και ευαισθητοποίηση που είναι πάντοτε αναγκαία και θεραπευτική για τον κάθε συνάνθρωπο μας.

    Τα δύο ιδρυτικά μέλη του μουσικού σχήματος που γεννήθηκε το 2019 στα φοιτητικά στέκια της Πάτρας βρίσκονται στις φωνές και τις χορδές, ο Βασίλης Γεώργας στην κιθάρα και ο Δημήτρης Καραμάνης στο στεριανό λαούτο.

    Στα κρουστά είναι ο Μάριος Αδιάβαστος, ενώ ο Διονύσης και ο Λεωνίδας Καραμάνης στο βιολί και στα πνευστά αντίστοιχα. Ενίοτε αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες συμπληρώνουν το σετ με σαξόφωνα, κλαρίνα, τύμπανα, μπαλέτα, ρούμι κ.α.

    otra rota sun plateia 2

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο