Είτε υπέρ, είτε κατά της παραχώρησης του λιμένα Κατακόλου και της κρουαζιέρας σε ιδιώτη, οι εκπρόσωποι φορέων που κατάθεσαν την άποψή τους πάνω στο θέμα, τοποθετήθηκαν στην αναγκαιότητα να τεθούν όροι προς το συμφέρον της περιοχής, των πολιτών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο επίνειο του Πύργου.
Υπέρ της παραχώρησης της κρουαζιέρας σε ιδιώτη τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας Αλέκος Γαλανόπουλος, χαρακτηρίζοντας το Κατάκολο πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. «Ως πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου και δημοτικός σύμβουλος είμαι υπέρ της παραχώρησης καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε κάτι ώστε να εξελίξουμε το λιμάνι και όλη την περιοχή. Με την ιδιωτική επένδυση η περιοχή μας θα διαφημιστεί, γιατί ο τουρισμός είναι σε μηδενική βάση και είναι το μόνο προϊόν που μπορεί να αυξήσει την οικονομία του τόπου» τόνισε, και έθεσε τον όρο να παραχωρηθεί μόνο το κομμάτι της κρουαζιέρας και όχι η χερσαία ζώνη «γιατί θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την παραχώρηση με όρους που θα διασφαλίζουν το συμφέρον και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, δηλώνοντας: «Δεν είμαστε αντίθετοι της παραχώρησης αρκεί να γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν το συμφέρον και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Να διασφαλίσουμε ότι οποιοσδήποτε επενδυτής θα έχει σαφείς προτάσεις για το τί θα κάνει και με ποια χρονοδιαγράμματα, όπως και τί οικονομικά οφέλη θα έχει η περιοχή, καθώς κι την ιδιοτέλεια του λιμανιού». Επίσης, ο κ. Ξανθούλης καυτηρίασε τα «κακώς κείμενα» των τελευταίων ετών που δεν συνέβαλλαν στην αξιοποίηση της περιοχής και την αλλαγή της εικόνας.
Να αναλάβει ο Όμιλος Λάτση
Απογοητευμένος από την εικόνα που παρουσιάζει το λιμάνι δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Ηλείας Παναγιώτης Τσαπάρας. Όπως είπε, σχεδόν δύο δεκαετίες που δραστηριοποιείται στην περιοχή δεν έχει διαπιστώσει καμία σοβαρή παρέμβαση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αναφέρθηκε σε όρους και «κόκκινες γραμμές» που πρέπει να τεθούν, εκφράζοντας την αμφιβολία του κατά πόσο θα εισακουστούν στο ΤΑΙΠΕΔ, και κατέθεσε ως πρόταση να αναλάβει το λιμάνι ο Όμιλος Λάτση καθώς φέρει και το όνομα του αείμνηστου Γιάννη Λάτση.
Αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας
Με έντονο ύφος καυτηρίασε τις εξελίξεις η πρόεδρος του λαογραφικού ομίλου Κατακόλου «Σπύρος Χιόνης» Ρούλα Γκουβίτσα δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «τα πάντα λιμνάζουν γιατί πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του και να τις διεκπεραιώνει». Τόνισε ότι η συζήτηση θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της προκήρυξης, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για το πώς δρομολογούνται οι εξελίξεις εν αγνοία των κατοίκων και πρότεινε να παρθούν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων που ωφελούνται από το λιμάνι ώστε στην επόμενη προκήρυξη το Κατάκολο να μην συνδεθεί με την Πάτρα.
Τέλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Κατακόλου Φραντζής Κολόσακας, αφού καυτηρίασε την απουσία των βουλευτών του νομού και της Περιφέρειας, υπογράμμισε ότι το τοπικό συμβούλιο ουδέποτε συμφώνησε με την παραχώρηση του λιμανιού σε ιδιώτες. Θύμισε δε στο σώμα, ότι το 2012 η κοινότητα είχε κάνει προσφυγή στην παραχώρηση του λιμένα στο ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης κατέθεσε μια σειρά όρων, όπως: την κατασκευή νέας μαρίνας, να μην παραχωρηθεί ο χώρος στάθμευση, η χερσαία ζώνη και το απεντομωτήριο, να αξιοποιηθεί ο μόλος, να υπάρξουν ανταποδοτικά τέλη και ο Δήμος Πύργου άμεσα να συνάψει συνεργασία με εταιρεία συμβούλων για να διαπραγματευτεί το επόμενο στάδιο της προκήρυξης.