Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
Όλοι μας έχουμε συνδυάσει την πολιτική με το ψέμα και την ίντριγκα, την κατάσταση που σχεδιάζεται κρυφά και εις βάρος του λαού με σκοπό την εξαπάτηση ή την παραπλάνησή του.
Πόσο διαφορετική άραγε θα ήταν η πολιτική αν ήταν η πολιτική της αλήθειας και της διαφάνειας;
Ο Ιταλός Μαρξιστής Αντόνιο Γκράμσι έλεγε πως «το να λέμε πάντα την αλήθεια είναι πολιτική αναγκαιότητα» όταν δε εξέδιδε την επαναστατική εφημερίδα «Ορντινε Νουόβο» («Νέα Τάξη»), είχε βάλει στην προμετωπίδα της τη φράση του γερμανού σοσιαλδημοκράτη και συγχρόνου του Μαρξ, Φερδινάνδου Λασάλ: «Το να λέει κανείς την αλήθεια είναι επαναστατικό».
Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είχε βασιστεί τόσα χρόνια στο ψέμα και στην προπαγάνδα από τα συστημικά ΜΜΕ των οποίων όμως η επιρροή έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια όπως φάνηκε και στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Το πρόβλημα του ψεύδους δεν αφορά μόνο τη δεξιά αλλά και την ελληνική αριστερά η οποία αφενός ως κυβερνώσα εγκλωβίζεται σε ανέφικτα οράματα κι αφετέρου δεν μπόρεσε ποτέ της να κάνει έστω μία επανάσταση, αν και πάντοτε θαύμαζε επαναστάσεις που έκαναν άλλοι!!
Κι ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας μόλις 41χρονών, αναθρεμμένος ως αριστερός μιλάει πλέον τη γλώσσα της αλήθειας. Πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με απλά λόγια έκανε ίσως την πιο ειλικρινή ομιλία Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ευρώπη σαν άλλος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Έπρεπε να τις ακούσουν αυτές τις αλήθειες οι Ευρωπαίοι. Κι έστω κι αν δεν έχουμε συμμάχους η αλήθεια τους τάραξε. Κατάλαβαν πως δεν ήταν κανένας ακραίος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ούτε κανένας εξτρεμιστής όπως είχαν στο μυαλό τους.
Όπως σημειώνει εύστοχα ο Βασίλης Μπαλάφας- vbalafas.blogspot.gr στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στο Ίδρυμα Καραμανλή στις 6 Μαρτίου 2013, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατο του Εθνάρχη:
«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν οι ξεχωριστές προσωπικότητες
στην Ιστορία. Μια τέτοια ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτό που καθιστά την προσωπικότητά του ξεχωριστή, ακόμα και για τους αντιπάλους του είναι ότι κατάφερε η προσφορά του στη χώρα, να ξεπεράσει, σε ορισμένα σημεία, τα όρια της ιδεολογίας του.»
«Η αξία ενός ανθρώπου», έλεγε ο Νίτσε, «μετριέται με το πόση αλήθεια μπορεί να σηκώσει». Κι ο Αλέξης Τσίπρας ως πολιτικός αποφάσισε να σηκώσει την αλήθεια της Ευρώπης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και να αφήσει πίσω του τα οράματα της αριστεράς και τους μύθους που η ίδια έχει καλλιεργήσει στην ελληνική κοινωνία. Εξάλλου και το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκλεγεί με αντιευρωπαϊκά συνθήματα : ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο κτλ. Αυτή λοιπόν είναι η αξία των μεγάλων ηγετών. Να αποκαλύπτουν την πραγματική αλήθεια στο λαό και όχι τη φαντασιακή αλήθεια που ο λαός έχει πιθανόν δημιουργήσει λανθασμένα.
Ο Πλάτωνας, θέλοντας να δείξει τη δυσκολία του να συλλάβει κανείς την αλήθεια, χρησιμοποίησε μια αλληγορία. Είπε πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να συλλάβουν την αλήθεια, όμως εξαπατώνται από αυτές. Μοιάζουν σαν να είναι δεμένοι μέσα σε ένα σπήλαιο από το οποίο δεν μπορούν να βγουν ή να κοιτάξουν πίσω, όπου (πίσω τους) βρίσκεται αναμμένη μία φωτιά, καθώς και διάφορα αντικείμενα που περνούν από μπροστά της. Το μόνο που βλέπουν είναι οι σκιές που σχηματίζονται από τα αντικείμενα στον τοίχο του σπηλαίου καθώς αυτά φωτίζονται από τη φωτιά.
Η σκιά ενός κύβου θα μπορούσε να εμφανίζεται είτε σαν ακανόνιστο εξάγωνο, σαν παραλληλόγραμμο ή σαν τετράγωνο, αλλάζοντας συνεχώς μορφή καθώς αυτός περιστρέφεται. Οι σκιώδεις αυτές μορφές εμφανίζονται μάλιστα παραμορφωμένες από τη φωτιά που κυματίζει και από το ανάγλυφο του τοίχου του σπηλαίου. Οι άνθρωποι τελικά, εμπιστευόμενοι την εικόνα που τους δίνει η περιορισμένη όρασή τους, την οποία και συνηθίζουν, πιστεύουν πως η αλήθεια είναι οι σκιές. Ακόμη και αν κάποιος δραπετεύσει και βγει από το σπήλαιο στο φως του ήλιου, αν δεν έχει ανοικτό φιλοσοφικό πνεύμα τυφλώνεται από το φως και ξαναμπαίνει στη σιγουριά του σπηλαίου, ανίκανος να ξεφύγει από αυτό που έχει συνηθίσει ως αληθινό. Ο φιλόσοφος, αυτός δηλαδή που συνεχώς θέτει ερωτήματα για το «τι», «πώς» και «γιατί», είναι ο μόνος που μπορεί να δει την αλήθεια και παρόλο που γνωρίζει πως θα χλευαστεί στην προσπάθειά του να τη μεταφέρει και στους υπόλοιπους μέσα στο σπήλαιο, ο Πλάτωνας υποστηρίζει πως είναι χρέος του να τους μεταδώσει τη γνώση αυτή.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Ευρώπη. Κι αυτή την Ευρώπη δεν μπορούμε να την αλλάξουμε μόνοι μας αλλά μαζί με τους άλλους λαούς. Δεν είμαστε αντίπαλοι της Ευρώπης αλλά συνδιαμορφωτές της στο μέρος που μας αναλογεί.Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, οφείλει να μεταφέρει αυτή την αλήθεια στο λαό. Τον ίδιο λαό που τον εμπιστεύθηκε και του έδωσε με 61% με το ΟΧΙ που ο ίδιος του ζήτησε για να διαπραγματευθεί. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πορευτεί χωρίς λαϊκισμούς πλέον για το καλό της χώρας. Η κατάσταση είναι δύσκολη για να υπάρχουν περιθώρια για λεονταρισμούς και η χώρα οφείλει να γυρίσει άμεσα στην ομαλότητα.
Όσοι μοιράζονται μαζί μου κοινές αρχές και αξίες γνωρίζουν πως την ώρα της μάχης δεν αμφισβητείται ο ηγέτης. Στην Ελλάδα ο λαός επέλεξε στρατηγό και του έδωσε και 61% να φέρει λύση. Τώρα που πολεμάει μαζί με σύσσωμο το πολιτικό σύστημα είμαστε μαζί του. Αν δεν τα καταφέρει το κρίνουμε μετά.
Θα το κάνουμε εμείς σαν αυτούς που η Ηλεία καιγόταν το 2007 με τόσους νεκρούς κι αυτοί έβριζαν τον Καραμανλή κι έκαναν σόου λαϊκισμού για να έλθουν στην εξουσία και να εφαρμοστούν το σχέδιο που όλοι βιώνουμε τα τελευταία 5 χρόνια;
Κι όσοι δεν καταλάβουν την αλήθεια και δεν τη μεταδώσουν στους πολίτες ζητώντας τους και συγγνώμη για όσα τυχόν ψέματα τους είπαν ας δουν τους προηγούμενους μνημονιακούς βουλευτές που δεν κατάφεραν να εξηγήσουν την αλήθεια εξαιτίας των προηγούμενων ψεύτικων υποσχέσεων που είχαν δώσει.
Σε κάθε πολιτικό χώρο θα τεθούν αυτόματα στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και ο κόσμος θα τους απαξιώσει όσους πολιτικούς πλέον αναλωθούν σε λαϊκισμούς και δεν καταλάβουν αυτό που έλεγε παλαιότερα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης: «Είμαστε Έθνος ανάδελφον» .Θα πρέπει όλοι μας να βάλουμε στην άκρη διχαστικά συνθήματα και να εργαστούμε για την αναγέννηση της χώρας μας. Γιατί το κακό μας βρήκε. Κι εμείς ακόμα δεν κατανοήσαμε την ρήση του Διονύσιου Σολωμού : «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές».
*Δάσκαλος-M.Ed, Νομικός