Κυριακή, 12 Μαϊος 2024 16:09

Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των οδηγών που δεν θα μπορούν πλέον να πιάνουν τιμόνι τη νύχτα;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο κανόνας προβλέπει την απαγόρευση οδήγησης από τα μεσάνυχτα έως τις 6 τα ξημερώματα

Αποφασισμένη να μειώσει δραστικά τους θανάτους που προκαλούνται από τροχαία δυστυχήματα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση με ορισμένες τροπολογίες σχετικά με τους κανόνες οδήγησης να έχουν ήδη κατατεθεί και παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Κομισιόν μέχρι στιγμής έχει μειώσει τους θανάτους από 51.400 το 2001 σε 19.800 το 2021, ενώ στόχος αποτελεί έως το 2050 να μην υπάρξει κανένας.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως θα υπάρξουν περιορισμοί στην οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες που θα αφορούν μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία οδηγών.

Όσα προβλέπονται

Πρόκειται για όσους είναι είναι αρχάριοι, δηλαδή απέκτησαν πρόσφατα το δίπλωμα οδήγησης, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα έως και τις 6.00 π.μ.

Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει για τους νέους οδηγούς μείωση της επιτρεπόμενης ταχύτητας εκτός των αστικών περιοχών στα 90 χλμ./ώρα, αλλά και αυστηρότερες κυρώσεις όταν οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, κινούνται με υπερβολική ταχύτητα και οδηγούν χωρίς άδεια κυκλοφορίας, αναφέρει το carandmotor.gr.

Τέλος, προτείνεται οι αρχάριοι οδηγοί να μπορούν να οδηγούν μόνο οχήματα βάρους έως 1.800 κιλών. Στο πλαίσιο αυτό, για να μπορέσουν να οδηγήσουν μεγαλύτερου βάρους Ι.Χ θα πρέπει να αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους σε Β+.

Σημειώνεται ότι για να «απαλλαχθούν» από το σύνολο των προαναφερθέντων περιορισμών οι αρχάριοι οδηγοί και να μπορούν να αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους σε «B+» τότε θα πρέπει να παρέλθει μια δοκιμαστική περίοδος, η οποία θα έχει διάρκεια δύο ετών.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Μαϊος 2024 12:52

Σχετικά Άρθρα

  • Νυχτερινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
    Νυχτερινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

    Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο θλιμμένοι, ανήσυχοι ή συναισθηματικά εξαντλημένοι τη νύχτα, ένα φαινόμενο που συχνά αναφέρεται ως «νυχτερινή κατάθλιψη» ή «μελαγχολία κατά την κατάκλιση»

    Έχετε διαπιστώσει ποτέ ότι η διάθεσή σας τείνει να πέφτει όταν δύει ο ήλιος; Δεν είστε οι μόνοι. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο που συμβαίνει στους ανθρώπους αργά το βράδυ και περιέχει συναισθήματα άγχους, στεναχώριας και ανησυχίας. Αν και δεν πρόκειται για κλινικό όρο, αυτή η εμπειρία είναι πολύ πραγματική και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει μπορεί να μας βοηθήσει να τη διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά.
    Γιατί η διάθεση μας πέφτει τη νύχτα;
    Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η διάθεσή μας μπορεί να μην είναι καλή το βράδυ. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι βιολογικοί, ενώ άλλοι είναι περιβαλλοντικοί ή ψυχολογικοί.

    Το σώμα μας ακολουθεί ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, το οποίο ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης. Καθώς πλησιάζει η νύχτα, το σώμα μας προετοιμάζεται φυσικά για ξεκούραση, οδηγώντας συχνά σε πτώση της ενέργειας και της εγρήγορσης. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να προκαλέσει πτώση της διάθεσης, ειδικά για όσους είναι επιρρεπείς στο άγχος ή την κατάθλιψη. Το σώμα παράγει περισσότερη μελατονίνη καθώς σκοτεινιάζει, προάγοντας την υπνηλία, ωστόσο αυτή η ορμονική μετατόπιση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αισθήματα νωθρότητας ή θλίψης σε ορισμένους ανθρώπους.

    Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τη δουλειά, το σχολείο, τις κοινωνικές δραστηριότητες ή τις δουλειές τους. Οι περισπασμοί της καθημερινής ζωής κρατούν τις αρνητικές σκέψεις μακριά. Ωστόσο, όταν έρχεται το βράδυ, υπάρχει συχνά περισσότερος ήσυχος χρόνος, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει να βγουν στην επιφάνεια αγχωτικές σκέψεις ή συναισθήματα μοναξιάς. Για τους ανθρώπους που ήδη παλεύουν με την κατάθλιψη ή το άγχος μάλιστα, η σιωπή και η μοναξιά της νύχτας μπορεί να κάνει αυτά τα συναισθήματα πιο έντονα. Για όσους ζουν μόνοι τους ή αισθάνονται μοναξιά, η έλλειψη σύνδεσης τη νύχτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή, εντείνοντας το αίσθημα της απομόνωσης.

    Ακόμα ένα πράγμα που συμβαίνει καθώς η μέρα τελειώνει, είναι να αναλογιζόμαστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο για κάποιους, αυτός ο αναστοχασμός μετατρέπεται σε μια αρνητική εμπειρία καθώς αναπαράγονται συζητήσεις που κάναμε, μετανιώνουμε για πράξεις ή ανησυχούμε για το αύριο. Αυτή η συνήθεια της υπερβολικής σκέψης μπορεί να τροφοδοτήσει συναισθήματα ανεπάρκειας, λύπης ή άγχους, τα οποία μπορεί να βαθύνουν την αίσθηση της νυχτερινής κατάθλιψης.

    Τρόποι αντιμετώπισης της νυχτερινής κατάθλιψης

    Αν και η νυχτερινή θλίψη ή κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί πρόκληση για την ψυχική μας ηρεμία, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλύνουμε τη συναισθηματική αυτή πίεση και να βελτιώσουμε τη νυχτερινή μας διάθεση.

    Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη διαχείριση της μελαγχολίας κατά τη διάρκεια του ύπνου:

    Καθιέρωση μιας χαλαρωτικής νυχτερινής ρουτίνας: Μια συνεπής, ηρεμιστική ρουτίνα πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει το σώμα και το μυαλό σας να μεταβούν πιο ομαλά στην ώρα του ύπνου. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή ένα ζεστό μπάνιο. Αποφύγετε αγχωτικές ή διεγερτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως ο έλεγχος των emails ή η συμμετοχή σε έντονες συζητήσεις. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον που ενθαρρύνει τη χαλάρωση.

    Περιορίστε το χρόνο οθόνης: Το μπλε φως από τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου σας. Επιπλέον, η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τις ειδήσεις μπορεί να αυξήσει το άγχος ή το αίσθημα ανεπάρκειας. Ο περιορισμός του χρόνου της οθόνης μια ώρα πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μυαλό σας και να βελτιώσει τη διάθεσή σας καθώς προετοιμάζεστε για ύπνο.

    Εξασκηθείτε σε ασκήσεις Mindfulness ή διαλογισμού: Οι ασκήσεις Mindfulness, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός, μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρόντες και να σπάσετε τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων. Εφαρμογές όπως το Headspace ή το Calm προσφέρουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς ειδικά σχεδιασμένους για να διευκολύνουν το άγχος και να βελτιώσουν τον ύπνο. Αυτή η πρακτική μπορεί να σας διευκολύνει να αφήσετε το άγχος της ημέρας και να αποφύγετε την αναπόληση του παρελθόντος ή του μέλλοντος.

    Εάν παλεύετε με αϋπνία ή άλλη διαταραχή του ύπνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν ειδικό ύπνου. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική σας διάθεση και να μειώσει τη νυχτερινή κατάθλιψη. Ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου, όπως η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και η δημιουργία ενός σκοτεινού, δροσερού περιβάλλοντος, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

    Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις: Όταν η νύχτα φέρνει μια πλημμύρα αρνητικών ή αγχωτικών σκέψεων, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε σε τεχνικές γνωστικής συμπεριφοράς. Αμφισβητήστε τις σκέψεις σας ρωτώντας τον εαυτό σας: «Είναι αυτή η σκέψη χρήσιμη;» ή «Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ανησυχία;». Η αναδιαμόρφωση της σκέψης σας μπορεί να μειώσει τον συναισθηματικό αντίκτυπο αυτών των σκέψεων και να αποτρέψει τη σπειροειδή ανάπτυξή τους.

    Εξετάστε το ενδεχόμενο επαγγελματικής βοήθειας: Εάν διαπιστώσετε ότι η νυχτερινή σας κατάθλιψη είναι επίμονη ή επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σας, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε υγιέστερα πρότυπα σκέψης. Η θεραπεία μπορεί επίσης να σας παρέχει εργαλεία για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να χτίσετε μια ισχυρότερη συναισθηματική βάση.

    Η νυχτερινή κατάθλιψη είναι μια πραγματική εμπειρία για πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να υπομένετε σιωπηλά. Κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, εξασκώντας την ενσυνειδητότητα και αναζητώντας βοήθεια όταν χρειάζεται, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ψυχική σας υγεία και την ποιότητα του ύπνου σας. Να θυμάστε ότι το να αισθάνεστε άσχημα τη νύχτα δεν καθορίζει ολόκληρη τη μέρα σας -ή την ψυχική σας υγεία στο σύνολό της. Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε αυτές τις νυχτερινές μελαγχολίες, ώστε να μπορείτε να κλείσετε τη μέρα σας με μια πιο ευχάριστη νότα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο επικίνδυνη η οδήγηση αυτοκινήτου
    Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο επικίνδυνη η οδήγηση αυτοκινήτου

    Ποιες χώρες εμφανίζουν τους περισσότερους νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα.

    Το 2023 έχασαν τη ζωή τους στους ευρωπαϊκούς δρόμους περίπου 20.400 άνθρωποι σε τροχαία δυστυχήματα. Ο μέσος αριθμός θανάτων από τροχαία δυστυχήματα ανήλθε πέρυσι στην Ευρώπη σε 47 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, ωστόσο υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα.

    Τη χειρότερη επίδοση είχε πέρυσι η Βουλγαρία με 82 θανάτους στους δρόμους της ανά εκατομμύριο κατοίκους και την ακολούθησε με ελάχιστη διαφορά η Ρουμανία με 81, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε η Λετονία με 76 ανθρώπινες απώλειες. Στην τέταρτη θέση συναντούμε την Κροατία με 71 νεκρούς ανά εκατομμύριο πολιτών, πέμπτη ήταν πέρυσι η Πορτογαλία με 61 θανάτους και την έκτη θέση κατέλαβε δυστυχώς η Ελλάδα με 60 θύματα των τροχών παρά την πρόοδο που πετύχαμε την τελευταία δεκαετία.

    Κορυφαίες οι σκανδιναβικές χώρες

    Οι ασφαλέστερες οδικές μετακινήσεις πραγματοποιούνται στις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επενδύονται μεγάλα κονδύλια στην οδική ασφάλεια και στην εμπέδωση βασικών κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής από την παιδική ηλικία. Έτσι δεν ξενίζει το γεγονός, ότι το 2023 καταγράφηκαν στη Σουηδία «μόνο» 22 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, μάλιστα ακριβώς η ίδια αναλογία ίσχυε και για το 2022.

    Την έκπληξη την έκανε το 2023 η Μάλια με 26 θύματα της ασφάλτου ανά 1.000.000 πολίτες, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ανερχόταν ο μέσος όρος των απωλειών σε 50 και βρισκόταν η χώρα λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τις υπόλοιπες θέσεις της εξάδας με τις ευρωπαϊκές χώρες με τους λιγότερους νεκρούς αναλογικά με τον πληθυσμό τους συμπλήρωσαν το 2023 η Δανία (27 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκους), η Φινλανδία (32 νεκροί), η Γερμανία (34 νεκροί) και η Ολλανδία με 35 νεκρούς.

    Βελτίωση για την Ελλάδα

    Εκτός από τη Μάλτα, είχαμε και στο Λουξεμβούργο μεγάλη μείωση του αριθμού των νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκους σε τροχαία δυστυχήματα από 56 το 2022 σε 39 το 2023. Αντιθέτως, στη Λιθουανία υπήρξε αύξηση μεταξύ 2022 και 2023 από 43 σε 56 νεκρούς.

    Η Ελλάδα τα πήγε ελαφρά καλύτερα το 2023 σε σχέση με το 2022, αφού μειώθηκε ο αριθμός των απωλειών κατά 3 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους (από 63 σε 60).

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Δυτ. Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι επικίνδυνες παραβάσεις κατά την οδήγηση το πρώτο εξάμηνο του 2024
    Δυτ. Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι επικίνδυνες παραβάσεις κατά την οδήγηση το πρώτο εξάμηνο του 2024

    Καταγράφουν πρωτιές η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνη ασφαλείας και μη χρήση κράνους

    Η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνη ασφαλείας και η μη χρήση κράνους κατά την διάρκεια της οδήγησης, ήταν οι περισσότερες επικίνδυνες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν σε οδηγούς αυτοκινήτων και δικύκλων το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

    Επίσης, ανάμεσα στις περισσότερο επικίνδυνες παραβάσεις που καταγράφηκαν και οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια κατά την οδήγηση, ήταν η απουσία τεχνικού ελέγχου των οχημάτων, καθώς και η οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά.

    Ακόμη, αξιοσημείωτος ήταν ο αριθμός των παραβατών οδηγών, που έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση και παραβίασαν τον κόκκινο σηματοδότη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας σχετικά με τους ελέγχους, τα οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταγράφεται αύξηση των επικίνδυνων παραβάσεων που βεβαιώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο του 2024 βεβαιώθηκαν στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή στην Αχαΐα, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία, 21.681 επικίνδυνες παραβάσεις, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023 είχαν βεβαιωθεί 21.171 επικίνδυνες παραβάσεις.

    Συγκεκριμένα οι 10 σημαντικότερες επικίνδυνες παραβάσεις ήταν οι παρακάτω:

    *10.784 για υπερβολική ταχύτητα

    *2.601 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

    *2.329 για μη χρήση κράνους

    *1.526 για μη έλεγχο ΚΤΕΟ

    *867 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά

    *821 για επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση

    *811 για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη

    *594 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

    *340 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια της οδήγησης

    *251 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων

    Το πρώτο εξάμηνο του 2023

    Όσον αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2023, είχαν βεβαιωθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι εξής 10 σημαντικότερες επικίνδυνες παραβάσεις:

    *10.260 για υπερβολική ταχύτητα

    *2.748 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

    *1.839 για μη χρήση κράνους

    *1.574 για μη έλεγχο ΚΤΕΟ

    *957 για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη

    *929 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά

    *759 για επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση

    *570 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

    *338 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων

    *256 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια της οδήγησης

    Έλεγχοι αλκοτέστ

    Παράλληλα με τους ελέγχους για επικίνδυνες παραβάσεις, έγιναν και έλεγχοι διερεύνησης μέθης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 28.340 αλκοτέστ και εντοπίστηκαν 846 οδηγοί, οι οποίοι ήταν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

    Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 πραγματοποιήθηκαν 26.585 αλκοτέστ και εντοπίστηκαν 1.006 οδηγοί, οι οποίοι οδηγούσαν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία και με δεδομένο ότι οι έλεγχοι ήταν περισσότεροι, καταγράφηκε μείωση του αριθμού των οδηγών που είχαν υπερβεί το όριο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Πως να καταφέρεις να κοιμηθείς παρά την τρομερή ζέστη
    σε Plus +
    Πως να καταφέρεις να κοιμηθείς παρά την τρομερή ζέστη

    Μερικά τιπς για να μην ξυπνάς ιδρωμένος μέσα στη νύχτα.

    Από ρεκόρ σε ρεκόρ πάνε οι θερμοκρασίες αυτο το καλοκαίρι, όχι μόνο στη χώρα μας, σε πολλά σημεία του πλανήτη, επηρεάζοντας -αρνητικά- τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Και ζωή είναι και ο ύπνος.

    Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχική και σωματική υγεία μας, αλλά με αυτήν τη ζέστη, δεν είμαστε και λίγοι αυτοί που υποφέρουμε ακόμα και όταν φεύγει ο ήλιος απ’ τον ουρανό.

    “Όταν ετοιμαζόμαστε να πέσουμε για ύπνο, η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει φυσιολογικά”, λέει στο Vox.com ο Μάθιου Έμπεν, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Weill Cornell Medicine. “Αλλά όταν η θερμοκρασία και η υγρασία στο υπνοδωμάτιό μας είναι σε υψηλές τιμές, τότε είναι δύσκολο για το σώμα μας να δροσιστεί -και να παραμείνει δροσερό. Και αυτό είναι ένα γεγονός που μπορεί να διακόψει τον ύπνο μας”.

    Η έρευνα δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιο θερμές θερμοκρασίες μειώνουν τις ώρες του ύπνου, με τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και όσους προέρχονται από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα να επηρεάζονται περισσότερο.

    Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να έχουμε έναν ξεκούραστο ύπνο όταν έξω κάνει ζέστη, λένε οι ειδικοί, είναι να παραμείνουμε δροσεροί μέσα στο σπίτι μας. Δεν είναι κάτι νέο αυτό. Αυτό που έχει σημασία να μάθουμε είναι το πώς, και γι’ αυτό ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να κοιμόμαστε ήσυχα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    ΔΡΟΣΙΣΕ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΟΥ

    “Γενικά, οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται καλύτερα σε πιο δροσερές θερμοκρασίες”, λέει στο Vox, ο Ραφαέλ Πελάγιο, κλινικός καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

    Ο ευκολότερος τρόπος για να δροσίσετε την κρεβατοκάμαρά σας είναι -προφανώς- με κλιματισμό. Αν δεν έχετε όμως κεντρικό κλιματιστικό, ο Έμπεν προτείνει την εγκατάσταση ενός μίνι κλιματιστικού, το οποίο είναι συχνά πιο αθόρυβο από τα “κανονικά”.

    Αν και η ακριβής θερμοκρασία διαφέρει από άτομο σε άτομο, “ο Έμπεν προτείνει να διατηρείτε το δωμάτιό στους 25 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας”, γράφει το Vox. Εάν εξακολουθείτε να ζεσταίνεστε ή δεν καταφέρνετε να μην ξυπνάτε μέσα στην άγρια νύχτα, ίσως χρειαστεί να μειώσετε τη θερμοκρασία ακόμη περισσότερο.

    Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι μια υψηλότερη θερμοκρασία είναι αρκετά άνετη όταν συνυπολογίζετε τους ανεμιστήρες και τα ελαφριά ρούχα. Η ρύθμιση του θερμοστάτη σας λίγο ψηλότερα μπορεί επίσης να αντισταθμίσει το ενεργειακό κόστος και να μειώσει τις εκπομπές που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

    Το να διατηρείτε ένα δωμάτιο δροσερό για όλη τη διάρκεια της βραδιάς μπορεί να εξακολουθεί να είναι μια δαπανηρή πρόταση. Ωστόσο, δείτε τι γράφει το Vox ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ.

    “Για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μονάδες κλιματισμού, ελέγξτε αν η πολιτεία, η πόλη ή ο δήμος σας έχει πρωτοβουλίες ή προγράμματα βοήθειας για τον κλιματισμό που βοηθούν κάποιους κατοίκους που έχουν επιλεγεί στους λογαριασμούς ενέργειας. Για παράδειγμα, η πόλη της Νέας Υόρκης παρέχει σε κατοίκους μονάδες κλιματισμού ή ανεμιστήρες. Το ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Ενεργειακής Βοήθειας Κατοικίας Χαμηλού Εισοδήματος βοηθά τους κατοίκους με τους λογαριασμούς που έρχονται απ’ τον κλιματισμό”.

    Εδώ, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σύμφωνα με τις προτροπές που δίνουν οι επιστήμονες στο αμερικανικό σάιτ, είναι να “προσθέσετε έναν ανεμιστήρα (ή περισσότερους) για να βοηθήσετε στην κυκλοφορία του δροσερού αέρα”. Η Ιλέν Ρόουζεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, προτείνει επίσης “να τοποθετήσετε έναν μικρό ανεμιστήρα σε ένα κομοδίνο και να τον στρέψετε απευθείας στο πρόσωπό σας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζονται τον μεγαλύτερο ανεμιστήρα που μπορούν να πάρουν, ώστε να φυσάει σε όλο το δωμάτιό”, λέει στο Vox. “Το θέμα είναι ότι πρέπει να κάνουν αυτό που χρειάζεται απλά για να είναι οι ίδιοι πιο δροσεροί”.

    Επίσης, καλό είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας να κρατήσετε τις κουρτίνες σας κλειστές για να αποτρέψετε το φως του ήλιου να ζεστάνει το υπνοδωμάτιό σας. Κρατήστε επίσης την πόρτα της κρεβατοκάμαράς σας κλειστή για να κρατήσετε τον δροσερό αέρα περιορισμένο.

    Ο Έμπεν δεν συνιστά να προσπαθείτε να εγκλιματιστείτε κατά τη διάρκεια του ύπνου σας σε θερμότερες θερμοκρασίες, να προσπαθήσετε δηλαδή με το ζόρι να συνηθίσει τη ζέστη. “Απλώς δεν ξέρουμε αν αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος”, λέει. “Νομίζω ότι μάλλον όχι. Αν περνάτε τις ώρες που είστε ξύπνιοι δουλεύοντας σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, ένα ζεστό υπνοδωμάτιο θα σας φανεί ακόμη πιο αποπνικτικό”.

    ΔΡΟΣΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ενθαρρύνετε τη φυσική διαδικασία “ψύξης” του σώματός σας πριν από τον ύπνο. “Πχ μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό ή χλιαρό ντους μία έως δύο ώρες πριν από τον ύπνο, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και στην προώθηση του ύπνου”, λέει η Ρόουζεν.

    “Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τη γυμναστική για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τον ύπνο, καθώς η άσκηση εμποδίζει τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματός σας”, συνεχίζει η ίδια.

    Ρόλο στον καλό ύπνο παίζουν και αυτά που φοράτε στον ύπνο ή αυτά πάνω στα οποία ξαπλώνετε. Με λίγα λόγια, κοιμηθείτε με χαλαρές, ελαφριές βαμβακερές πιτζάμες -αν δεν κοιμάστε σχεδόν γυμνοί- και με ένα μόνο λεπτό σεντόνι.

    Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα μαξιλάρι ψύξης -δηλαδή ένα μαξιλάρι κατασκευασμένο από υλικά που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τη θερμότητα από το σώμα σας ή για να επιτρέπουν καλύτερα στον αέρα να κυκλοφορεί μέσα στο μαξιλάρι. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ένα μαξιλάρι ψύξης είχαν περισσότερο ύπνο REM και ανέφεραν πιο δροσερό και ποιοτικό ύπνο.

    Θυμηθείτε, επίσης, να παραμένετε ενυδατωμένοι, καθώς η αφυδάτωση ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, δυσχεραίνοντας τον ύπνο. Μην ανησυχείτε ότι μια γεμάτη ουροδόχος κύστη θα διακόψει τον ύπνο σας.

    Πηγή: news247.gr

  • Τι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση σε συνθήκες καύσωνα - Συμβουλές από το υπουργείο Μεταφορών
    Τι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση σε συνθήκες καύσωνα - Συμβουλές από το υπουργείο Μεταφορών

    Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τον οδηγό και τους επιβάτες και μέριμνα για τη σωστή λειτουργία των οχημάτων

    Με γνώμονα την προστασία ανθρώπων και οχημάτων από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυτών των ημερών, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απευθύνει στους πολίτες χρήσιμες συστάσεις για την οδική ασφάλεια.
    Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τον οδηγό και τους επιβάτες και μέριμνα για τη σωστή λειτουργία των οχημάτων. Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, αυτές τις απλές και χρηστικές οδηγίες
    Κινούμαστε με μικρότερες ταχύτητες, αφήνοντας μεγαλύτερες αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα.
    Επιταχύνουμε και επιβραδύνουμε ήπια.
    Χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό για να παραμείνει σε καλή κατάσταση ο οδηγός.

    Δεν οδηγούμε ποτέ, χωρίς πλήρη ένδυση και παπούτσια, αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

    Αν μπει έντομο στο αυτοκίνητο, πρώτα σταματάμε με ασφάλεια και μετά το αντιμετωπίζουμε.

    Φροντίζουμε για τον έλεγχο στο σύστημα φρένων, ψύξης κινητήρα και κλιματισμού.

    Ελέγχουμε τις πιέσεις των ελαστικών πριν από τη χρήση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πώς η υψηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα οδηγεί σε αύξηση των θανάτων - Τι είναι η αστική θερμική νησίδα και πού αποδίδεται
    Πώς η υψηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα οδηγεί σε αύξηση των θανάτων - Τι είναι η αστική θερμική νησίδα και πού αποδίδεται

    Αύξηση της θνητότητας προκαλεί η υψηλότερη κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου νυχτερινή θερμοκρασία κατά τις θερμές περιόδους στα κέντρα των μεσαίων και των μεγάλων πόλεων και σε σύγκριση με τα προάστια. Αυτό διότι, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να ξεκουραστεί επαρκώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να καταπονείται συστηματικά.

    Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr o καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μελάς, σημειώνοντας ότι με βάση επιστημονικές εκτιμήσεις στο τέλος του αιώνα μας θα φτάσει στο 10% η αύξηση της θνητότητας σε περιπτώσεις που σχετίζονται με την καταπόνηση του οργανισμού εξαιτίας των υψηλών νυχτερινών θερμοκρασιών στις πόλεις κατά τις θερμές περιόδους.

    «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μελετάμε στη Θεσσαλονίκη αλλά συναντάται σε όλες τις μεσαίες και μεγάλες πόλεις της χώρας καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Αθήνα το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη και φτάνει ακόμα και σε διπλάσια επίπεδα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μελάς.

    Τι είναι η αστική θερμική νησίδα και πού αποδίδεται

    Κατά τον καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η εμφανώς υψηλότερη θερμοκρασία στα κέντρα των πόλεων και σε σύγκριση με τα προάστια οφείλεται στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, το οποίο προκαλείται από διάφορους παράγοντες.

    Όπως αναφέρει, βασικές αιτίες πρόκλησής του είναι ο κυκλοφοριακός φόρτος από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, η ευρύτερη χρήση των κλιματιστικών, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις ασφαλτοστρώσεις, η μεγαλύτερη χρήση του μπετόν για την κατασκευή των κτιρίων, η παγίδευση της ηλιακής ακτινοβολίας στις αστικές χαράδρες και η έλλειψη βλάστησης.

    «Η θερμότητα αποθηκεύεται στα κτίρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποδίδεται στην ατμόσφαιρα τις νυχτερινές ώρες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία τη νύχτα μεταξύ των κέντρων των πόλεων, όπου είναι υψηλότερη και των προαστίων. Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, την πόλη που μελετάμε, ο μέσος όρος διαφοράς βρίσκεται στους δύο βαθμούς. Ωστόσο, στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία είναι κατά 2,5-3 βαθμούς υψηλότερη σε σύγκριση με τα προάστια. Τις μεσημεριανές και θερμότερες ώρες της ημέρας δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά. Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας είναι περισσότερο συνεπές τις νυχτερινές ώρες», τονίζει ο κ. Μελάς.

    Αύξηση της θνητότητας

    Κατά τον καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, εξαιτίας της υψηλότερης θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας εντός του αστικού ιστού, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί.

    «Ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να κάνει ένα διάλειμμα. Η υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί καταπόνηση, η οποία οδηγεί σε υψηλότερη θνητότητα. Πολλές φορές η θνητότητα, εξαιτίας αυτής της καταπόνησης, εμφανίζεται με μία μικρή καθυστέρηση δύο-τριών 24ωρων από τη μέρα που είχαμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα παραμείνει, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του αιώνα να έχουμε κατά 10% αυξημένη θνητότητα στις περιπτώσεις που σχετίζονται με αυτήν την καταπόνηση κατά τις θερμές περιόδους», σημειώνει ο κ. Μελάς.

    Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας δεν είναι καινούργιο. Για πρώτη φορά καταγράφηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, στο Δουβλίνο.

    Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Αρκούν 3 νυχτερινές βάρδιες για να βγει το σώμα εκτός ρυθμού
    Αρκούν 3 νυχτερινές βάρδιες για να βγει το σώμα εκτός ρυθμού

    Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι αρκούν τρεις νυχτερινές βάρδιες για να βγει το σώμα εκτός ρυθμού… Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

    Ακόμα και οι λίγες νυχτερινές βάρδιες μπορεί να βγάλουν το σώμα σας εκτός ισορροπίας, επηρεάζοντας λειτουργίες που ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη φλεγμονή σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη ερευνητών από το Washington State University.

    «Υπάρχουν διαδικασίες που συνδέονται με το βιολογικό ρολόι και ειδοποιούν τον εγκέφαλο πότε είναι μέρα και πότε νύχτα. Άλλες διαδικασίες συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας και άλλες την νύχτα. Όταν οι εσωτερικοί ρυθμοί είναι απορρυθμισμένοι, το σώμα καταπονείται και αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία» αναφέρει ο Δρ. Hans Van Dongen, καθηγητής στο College of Medicine του Washington State University.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι διαταραγμένοι ρυθμοί μπορούν να παρατηρηθούν σε μόλις τρεις ημέρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι δυνατή η έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη δυσμενών επιπτώσεων, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, που έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τα ακανόνιστα ωράρια εργασίας.

    Η παρέμβαση αυτή είναι επίσης κομβικής σημασίας για την μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, που είναι συνήθως υψηλότερους για όσο εργάζονται το βράδυ.

    Πώς επηρεάζουν οι νυχτερινές βάρδιες το σώμα

    Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό πείραμα με εθελοντές που τέθηκαν σε προσομοιωμένα προγράμματα βραδινής ή πρωινής βάρδιας για τρεις ημέρες.

    Μετά την τελευταία τους βάρδια, οι συμμετέχοντες έμειναν ξύπνιοι για 24 ώρες υπό σταθερές συνθήκες φωτισμού, θερμοκρασίας, στάσης και πρόσληψης τροφής για να μετρήσουν τους εσωτερικούς βιολογικούς τους ρυθμούς χωρίς εξωτερικές επιρροές.

    Δείγματα αίματος λήφθηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και αναλύθηκαν για τον εντοπισμό πρωτεϊνών που υπάρχουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Ορισμένες πρωτεΐνες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είχαν ρυθμούς στενά συνδεδεμένους με το κύριο βιολογικό ρολόι, το οποίο κρατά το σώμα σε ένα 24ωρο ρυθμικό πρόγραμμα. Το βιολογικό ρολόι φάνηκε να αντέχει διαφορετικά χρονοδιαγράμματα βάρδιων, επομένως αυτοί οι συγκεκριμένοι ρυθμοί πρωτεΐνης δεν άλλαξαν πολύ κατά την νυχτερινή βάρδια.

    Ωστόσο, η πλειονότητα των άλλων πρωτεϊνών είχε ρυθμούς που άλλαξαν σημαντικά μεταξύ των εθελοντών της νυχτερινής βάρδιας σε σύγκριση με τους εργαζόμενους στην πρωινή.

    Ειδικότερα, εξετάζοντας τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση της γλυκόζης, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχεδόν πλήρη αντιστροφή των ρυθμών γλυκόζης στους συμμετέχοντες στη νυχτερινή βάρδια.

    Επιπλέον, ανέφεραν ότι οι διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και την ευαισθησία της ινσουλίνης, οι οποίες συνήθως λειτουργούν παράλληλα για να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο, δεν λειτουργούσαν πλέον μαζί στους συμμετέχοντες στη νυχτερινή βάρδια.

    «Αυτό που είδαμε είναι ότι μπορούμε πραγματικά να βρούμε διαφορές στα μοριακά μοτίβα μεταξύ εθελοντών με κανονικά προγράμματα και εκείνων με χρονοδιαγράμματα που δεν ευθυγραμμίζονται σωστά με το βιολογικό τους ρολόι», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

    “Είναι η πρώτη φορά που οι εν λόγω συνέπειες χαρακτηρίζονται σε μοριακό επίπεδο και με ελεγχόμενο τρόπο” καταλήγουν.

    Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευθεί στο Journal of Proteome Research.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Κινητό: Πώς σταματάμε το… ατελείωτο σκρολάρισμα πριν τον ύπνο;
     Κινητό: Πώς σταματάμε το… ατελείωτο σκρολάρισμα πριν τον ύπνο;

    Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο κινητό σας προτού ξαπλώσετε τα βράδια, δεν είστε οι μόνοι. Πώς θα μπορούσατε από απόψε να το χρησιμοποιείτε με πιο υγιεινό τρόπο;

    Είτε προσπαθείτε να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε είτε βρίσκεστε ήδη σε μια κατάσταση που τα μάτια σας είναι μισόκλειστα, κάθε βράδυ μπαίνετε στον πειρασμό να «σκρολάρετε» στο κινητό σας; Στους περισσότερους από εμάς συμβαίνει να μην μπορούμε να αποσυνδεθούμε ούτε τη νύχτα από την μικρή μας αυτή συσκευή που τείνουμε να έχουμε ανά χείρας για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Κι αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας, έτσι έχει πλέον συνηθίσει.

    Δεδομένου όμως ότι μελέτες έχουν αποκαλύψει πως το να είμαστε προσκολλημένοι σε μια οθόνη δεν μας κάνει καλό και ειδικά πριν τον ύπνο, μπορεί να μας προκαλέσει στρες και να σαμποτάρει την ποιότητα της ξεκούρασής μας, ας δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για περιορίσουμε σταδιακά, αν όχι να «κόψουμε» εντελώς, αυτή τη συνήθεια.

    Τρεις τρόποι να σταματήσετε το… ατελείωτο σκρολάρισμα τη νύχτα

    #1 Εντοπίστε την αιτία και σκεφτείτε εναλλακτικές

    Ένα από τα κλειδιά για να αλλάξουμε μια συμπεριφορά είναι να καταλάβουμε το λόγο που την εκδηλώνουμε. Εάν λοιπόν καταφέρετε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τι σας κρατά συνδεδεμένους τη νύχτα, θα είναι πιο εύκολο να βρείτε στρατηγικές για να αλλάξετε αυτήν την κατάσταση.

    Πέραν της συνήθειας που αναφέραμε, ίσως δεν είστε αρκετά κουρασμένοι και «γεμίζετε» το χρόνο σας έως ότου νιώσετε έτοιμοι να κοιμηθείτε. Θυμηθείτε όμως πως θα μπορούσατε να επιλέξετε πιο χαλαρωτικές νυχτερινές δραστηριότητες όπως, για παράδειγμα, να ακούσετε ένα podcast ή να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο.

    Η περισσότερη σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Χαρακτηριστικά, έρευνα έχει αποκαλύψει ότι μόλις 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να συμβάλει στο να κοιμόμαστε καλύτερα αλλά και να ξυπνάμε νωρίς και με ενέργεια κάθε πρωί.

    #2 Κάντε το τηλέφωνό σας λιγότερο δελεαστικό

    Ενεργοποιήστε τη λειτουργία «κλίμακας του γκρι» τη νύχτα εάν αυτό είναι εφικτό στη δική σας συσκευή. Η έρευνα δείχνει ότι η αφαίρεση των ζωηρών χρωμάτων μπορεί να σας παρακινήσει να το χρησιμοποιείτε λιγότερο, βελτιώνοντας έτσι τον ύπνο και την ευεξία σας.

    #3 Ενώστε τις δυνάμεις σας με κάποιον που έχει την ίδια συνήθεια

    Είτε είναι ο σύντροφός σας, ο συγκάτοικος, ένα μέλος της οικογένειας, ένας φίλος ή ένας συνάδελφος που είναι επίσης… κολλημένος/η στο τηλέφωνο τη νύχτα, μπορείτε να συμφωνήσετε να κάνετε την αλλαγή παρέα.

    Σύμφωνα με έρευνες, η συνεργασία βοηθά και μπορεί να μας χαρίσει επιπλέον κίνητρο.

    Αλήθεια, ποιος από τους 2 σας μπορεί να τα καταφέρει;

    Θέστε μαζί συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το πότε ή το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τηλέφωνά σας και συγκρίνετε την πρόοδό σας.

    Σίγουρα μπορείτε χωρίς αυτό

    Αν ήταν εύκολο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας πριν τον ύπνο, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να το αναφέρουμε. Με λίγη υπομονή και συνέπεια όμως, όλα είναι εφικτά.

    Σκεφτείτε απλά πως πολύ σύντομα και θα κοιμάστε καλύτερα και δεν θα αισθάνεστε αυτήν την εξάντληση κάθε φορά που χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί. Αξίζει τον κόπο τουλάχιστον να το προσπαθήσετε…

    Πηγή: VITA - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο