Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Πατρών δημοσίευσε τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του, ο οποίος θέτει τις βάσεις για τη διαδικασία των διαγραφών φοιτητών και καθορίζει το πλαίσιο εφαρμογής τους.
Ο Κανονισμός αυτός δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) με αριθμό Απόφασης 96977/31-12-2024, και φέρει την υπογραφή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Χρήστου Μπούρα. Ο Εσωτερικός Κανονισμός περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τις διαγραφές των αιωνίων φοιτητών, οι οποίοι δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου.
Ορίζει ότι η ανώτατη διάρκεια φοίτησης κάθε φοιτητή είναι ίση με το ελάχιστο απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την απονομή του τίτλου σπουδών, προσαυξημένο κατά 4 εξάμηνα για τα τετραετή τμήματα και 6 εξάμηνα για τα πενταετή και πλέον τμήματα.
Μετά την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου, οι φοιτητές που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός αυτής της χρονικής περιόδου διαγράφονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, η οποία κοινοποιείται στην Κοσμητεία της Σχολής για τη σωστή εφαρμογή του κανονισμού. Η διαδικασία αυτή αφορά τους φοιτητές που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και έπειτα, με ειδικές ρυθμίσεις για τους φοιτητές που είχαν εγγραφεί πριν από την εφαρμογή του νόμου 4957/2022.
Όπως ορίζεται στον κανονισμό, η υπέρβαση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως σοβαροί λόγοι υγείας που αφορούν τον ίδιο τον φοιτητή ή συγγενείς πρώτου βαθμού. Ειδικότερα, για λόγους υγείας, οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παράταση της φοίτησης, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 8 εξάμηνα για τα τετραετή τμήματα και έως 12 εξάμηνα για το Τμήμα Ιατρικής, με την υποβολή σχετικών ιατρικών γνωματεύσεων και δικαιολογητικών. Η δυνατότητα μερικής φοίτησης καθορίζεται επίσης από τον κανονισμό για φοιτητές που εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, έχουν αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ή είναι παράλληλοι αθλητές. Οι φοιτητές που εντάσσονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης μπορούν να παρακολουθούν και να εξετάζονται σε λιγότερα μαθήματα, ενώ η διάρκεια κάθε εξαμήνου προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι φοιτητές που επιθυμούν να διακόψουν τις σπουδές τους, έχουν το δικαίωμα να το πράξουν για ένα χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τα δύο έτη. Η διακοπή μπορεί να γίνει τμηματικά ή συνεχόμενα και η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της διακοπής. Οι αλλαγές στον κανονισμό θέτουν αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις για τη συνέχιση της φοίτησης, με σκοπό την ενίσχυση της ακαδημαϊκής πειθαρχίας και της ολοκλήρωσης των σπουδών εντός εύλογου χρόνου.
Πηγή: Foititikanea.gr - Tempo24.news