Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 12:39

Έρευνα Reuters 2019: Οι Έλληνες και οι ειδήσεις στο διαδίκτυο

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Κάποιοι από εμάς στην Ελλάδα,αποφεύγουν συστηματικά να διαβάζουν ειδήσεις, ενώ άλλοι διαβάζουν πολύ. Οι δεύτεροι θέλουν πληθώρα διαδικτυακών πηγών και χρησιμοποιούν πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πλατφόρμες ανταλλαγής προσωπικών μηνυμάτων για να μοιραστούν με τους φίλους τους και να σχολιάσουν ειδήσεις.

Η φετινή έρευνα του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας (#DNR2019), η μεγαλύτερη διεθνής έρευνα για τις ψηφιακές ειδήσεις, που το 2019 περιλαμβάνει 38 χώρες, δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και αποτυπώνει ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς οι χρήστες του διαδικτύου έρχονται σε επαφή με τις ειδήσεις και πώς τις καταναλώνουν.

Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί φέτος η άνοδος του λαϊκισμού στον δυτικό κόσμο -με πολύ υψηλά ποσοστά και στην Ελλάδα- και η επίδρασή του στη χρήση των ΜΜΕ.

Τα γενικά βασικά συμπεράσματα της έρευνας, για το σύνολο των 38 υπό έρευνα χωρών, είναι:

Οι εφαρμογές ανταλλαγής ιδιωτικών μηνυμάτων και των Ομάδων (Groups) του Facebook, αναδεικνύονται ως όλο και πιο σημαντικός τρόπος συζήτησης γύρω από τις ειδήσεις. Το WhatsApp χρησιμοποιείται πάρα πολύ για ειδήσεις σε χώρες όπως η Βραζιλία (53%) και η Νότια Αφρική (49%), κάτι που κάνει αυτές τις χώρες πιθανόν πιο ευάλωτες στη διάδοση παραπληροφόρησης.

Ποσοστό 16% των ερωτώμενων πληρώνει για ειδήσεις στο διαδίκτυο σε χώρες όπως ΗΠΑ (27%), στη Σουηδία (34%) και η Νορβηγία, αλλά αυτές αποτελούν εξαίρεση όλο και περισσότεροι εκδότες υιοθετούν συνδρομητικά μοντέλα, αλλά οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στο να πληρώσουν.

Τα υψηλότερα ποσοστά λαϊκισμού καταγράφονται στην Ανατολική και στη Νότια Ευρώπη, αλλά παραμένει ασαφές το πώς αυτό το φαινόμενο επηρεάζει τη χρήση των ΜΜΕ.

Αυξάνεται η χρήση των podcast (προηχογραφημένη ραδιοφωνική εκπομπή για το διαδίκτυο). Περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των ερωτηθέντων (36%) δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα podcast τον τελευταίο μήνα, αλλά το ποσοστό φτάνει το 50% για τους κάτω των 35 ετών. Το κινητό τηλέφωνο είναι η συσκευή που χρησιμοποιείται περισσότερο (55%) για την ακρόασή τους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Reuters, το ενημερωτικό οικοσύστημα χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό της διαδικτυακής αγοράς ΜΜΕ, τις αλλαγές και την πόλωση στο τηλεοπτικό τοπίο και στην μακροχρόνια κρίση του έντυπου Τύπου.

Σχεδόν όλοι πια (92%) διαβάζουν ειδήσεις στο διαδίκτυο, και για πρώτη φορά τα κινητά τηλέφωνα καταγράφονται ως εξίσου δημοφιλής με τους υπολογιστές συσκευή για την κατανάλωση ειδήσεων (65%). Αλλά μόνο το 7% των ερωτηθέντων πλήρωσαν τον τελευταίο χρόνο για να έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις.

Η χώρα μας διατηρεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης (67%) για πρόσβαση στις ειδήσεις και έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εμπιστοσύνης των χρηστών στις ειδήσεις (27%, γενικά, που φτάνει στο 35% για ειδήσεις μέσω μηχανών αναζήτησης). Υπερβαίνουμε, επίσης, το μέσο όρο ειδησεογραφικών πηγών που χρησιμοποιούν οι αναγνώστες ανά τον κόσμο, δηλώνοντας πρόσβαση σε τουλάχιστον 5 πηγές τη βδομάδα. Το συγκεκριμένο στοιχείο αποδίδεται στην ευρεία χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία εκθέτει τους χρήστες περισσότερο σε τυχαίες ειδήσεις/πηγές που μοιράζονται οι διαδικτυακοί φίλοι τους.

Δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον διαμοιρασμό και τη συζήτηση των ειδήσεων παραμένουν το Facebook (58%) και το YouTube (36%). Ακολουθούν, για την ίδια χρήση, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με πέρσι, οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων Facebook Messenger (25%) και Viber (17%) -τα ποσοστά των οποίων είναι τα υψηλότερα από κάθε άλλη χώρα. Έπονται το Instagram (15%), επίσης σε άνοδο, και το Twitter (12%).

Για τα ευρήματα που αφορούν τη χώρα μας, μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντώνης Καλογερόπουλος, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και μέλος της ερευνητικής ομάδας του DNR.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Αντώνη Καλογερόπουλου στην Αγγελική Μπούμπουκα:

Ερ.: Ποιες τάσεις δείχνουν να διαμορφώνονται, να επιμένουν διαχρονικά ή να υποχωρούν σε σχέση με την ενημέρωση στην Ελλάδα; Είναι κάποιες που σας ανησυχούν ή που σας κάνουν να αισιοδοξείτε;

Απ.: Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην έρευνά μας. Παρατηρούμε πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στα MME, εκτεταμένη χρήση των social media για ενημέρωση, και ένα μεγάλο ποσοστό που αποφεύγει να διαβάσει ειδήσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε ένα κοινό που ενημερώνεται από πολλά μέσα και σχολιάζει/συζητά συχνά ειδήσεις στα social media. Το δεύτερο κοινό είναι πολιτικοποιημένο και συχνά πολωμένο.

Ερ.: Η διαχρονική απροθυμία του κοινού στην Ελλάδα να πληρώσει για ειδήσεις και η εξάρτηση από τα social media για την ενημέρωση, εκτιμάτε ότι συνδέεται κυρίως με την κρίση αξιοπιστίας τους ή και με την αναπαραγωγή αποτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων;

Απ.: Δεν υπάρχει κουλτούρα πληρωμών για ειδήσεις στο διαδίκτυο στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν βέβαια και αρκετά μέσα ενημέρωσης πίσω από paywall. Στην Ελλάδα κυριαρχεί εδώ και δύο δεκαετίες η αντίληψη πως το περιεχόμενο που καταναλώνουμε στο διαδίκτυο (ειδήσεις, ταινίες, μουσική) είναι δωρεάν. Η αντίληψη αυτή έχει αρχίσει να κάμπτεται ως προς το ψυχαγωγικό περιεχόμενο, αλλά για τις ειδήσεις η αλλαγή θα είναι πιο δύσκολη δεδομένης και της γενικευμένης δυσπιστίας προς τα μέσα ενημέρωσης αλλά και επειδή υπάρχουν πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης που προσφέρουν το περιεχόμενό τους δωρεάν.

Ερ.: Βλέπουμε την Ελλάδα πρώτη σε ποσοστά στη χρήση κάποιων πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων (messaging apps), ειδικά τα Messenger (του Facebook) & Viber. Αφορά συγκεκριμένες ομάδες κοινού; Φαίνεται να λειτουργεί ως μια ευκαιρία για τα ΜΜΕ ή για όσους θέλουν να τα παρακάμψουν;

Απ.: Στην Ελλάδα όπως και σε πολλές χώρες ανεβαίνει η χρήση των messaging apps για ενημέρωση (σχολιασμό ειδήσεων, ανταλλαγή λινκ). Η άνοδος των ιδιωτικών κοινωνικών δικτύων έχει να κάνει με την δυσκολία αρκετών χρηστών του Facebook να εκφραστούν μπροστά στις επαφές τους που περιλαμβάνουν συγγενείς, γνωστούς, και συναδέλφους. Τα messaging apps τους δίνουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν τα μηνύματά τους στο κοινό που απευθύνονται. Αυτό συμβαίνει κυρίως για ευαίσθητο περιεχόμενο όπως οι πολιτικές ειδήσεις.

Ερ.: Το DNR19 εστιάζει στην επίδραση του λαϊκισμού στα ΜΜΕ. Τι διαπιστώνετε για την Ελλάδα, για την οποία επισημαίνετε και ιδιαίτερη πολιτική πόλωση;

Απ.: Φέτος συμπεριλάβαμε ερωτήσεις στην έρευνά μας που εξετάζουν τα ποσοστά λαϊκισμού σε αρκετές χώρες. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις με περίπου 7 στους 10 ερωτώμενους να συμφωνούν με λαϊκίστικες απόψεις. Οι πιο λαϊκιστές ερωτώμενοι του δείγματος σε όλες τις χώρες του δείγματος ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν Facebook για την ενημέρωσή τους αλλά και να σχολιάζουν κάτω από ειδήσεις. Και οι δύο αυτές οι τάσεις είναι αρκετά διαδεδομένες στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - TheTOC.gr - Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 15:37

Σχετικά Άρθρα

  • Reuters: Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ
    Reuters: Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ

    Η μπαταρία «φονικό σάντουιτς» και ο ρόλος της εταιρείας από την Ταϊβάν - Ένα από τα πλέον θεαματικά σε σχεδιασμό και εκτέλεση χτυπήματα ενάντια στη Χεζμπολάχ που ενεργοποίησε το Ισραήλ

    Τριάντα σχεδόν ημέρες μετά το χτύπημα με τους βομβητές στην καρδιά της Βηρυτού το οποίο «ακρωτηρίασε» τη Χεζμπολάχ, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυξάνουν τον «μύθο» γύρω από τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε το συγκεκριμένο εγχείρημα, που είναι με διαφορά το εντυπωσιακότερο σχέδιο στα χρονικά των μυστικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή.
    Το πρακτορείο Reuters το οποίο από τις 18 Σεπτεμβρίου, όταν και υλοποιήθηκε το χτύπημα στην καρδιά της Βηρυτού, ερευνά τα «πως και τα γιατί» της συγκεκριμένης ιστορίας αναφέρει, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της Χεζμπολάχ, ότι το όπλο του Ισραήλ δεν ήταν οι βομβητές.
    Σύμφωνα με τις συγκριμένες πηγές, η Μοσάντ γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο κινείται η σιιτική οργάνωση και έχοντας επί χρόνια μελετήσει κυρίως τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι έλεγχοι ασφαλείας, αποφάσισε να κατασκευάσει δική της μπαταρία (!). Η συγκεκριμένη μπαταρία παγιδεύτηκε με την εξαιρετικά ισχυρή εκρηκτική ύλη PETN (pentaerythritol tetranitrate) και συγκεκριμένα με 6 γραμμάρια.
    Επιπλέον το Ισραήλ όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα τοποθέτησε ως επιταχυντή μία εξαιρετικά εύφλεκτη πλαστική ύλη ανάμεσα στα εκρηκτικά και τους δύο πόλους της μπαταρίας.
    Επί της ουσίας οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ δημιούργησαν ένα «φονικό σάντουιτς» το οποίο είχε και μία πρόσθετη «φονική» και κομβικής σημασίας καινοτομία: δεν περιείχε μεταλλικά στοιχεία. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια έκανε όπως αποδεικνύεται την διαφορά καθώς κατά τον έλεγχο με ανιχνευτές μετάλλων από την Χεζμπολάχ όταν οι βομβητές – φονικά όπλα έφτασαν στη Βηρυτό δεν υπήρξε καμία ανησυχητική ένδειξη. Τα πακέτα στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες της Χεζμπολάχ και διανεμήθηκαν στα μέλη της σιιτικής με τη συνέχεια να είναι γνωστή και κυρίως εκρηκτική…

    Ακόμη ένα στοιχείο που ήρθε στο φως και δείχνει πως οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ σχεδίασαν με μεθοδικότητα κάθε τους βήμα προκειμένου να πλήξουν την καρδιά της Χεζμπολάχ, είναι και η εμπλοκή – συνεργασία με την εταιρεία από την Ταϊβάν που έχει την αποκλειστική διάθεση των βομβητών στην παγκόσμια αγορά.

    Είναι ήδη γνωστό πως η Μοσάντ δημιούργησε μία εταιρεία κέλυφος με έδρα την Βουδαπέστη αλλά αυτό συνέβη μόνο για να καταφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ να προσεγγίσουν την εταιρεία στην Ταϊπέι. Συγκεκριμένα πράκτορες της Μοσάντ υποδυόμενοι ανθρώπους από εταιρεία που είχε κατασκευάσει μία νέα μπαταρία πολύ μεγάλης διάρκειας έκαναν ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της Apollo Systems προκειμένου να του ζητήσουν συνεργασία.

    Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αν και δεν εντυπωσιάστηκε από τον σχεδιασμό της μπαταρίας δέχθηκε να βάλει τον συγκεκριμένο τύπο μπαταριών στον κατάλογο με τα πρόσθετα προϊόντα που οι πελάτες του θα μπορούσαν κατόπιν παραγγελίας να λάβουν. Ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ και δεν έστειλε ποτέ φορτίο με φονικές μπαταρίες σε πελάτες ή στην Χεζμπολάχ, όπως άλλωστε είχε πει στα διεθνή μέσα που τον προσέγγισαν μερικές ώρες μετά τις αλυσιδωτές εκρήξεις στην Βηρυτό.

    Οι Ισραηλινοί δημιούργησαν και κατοχύρωσαν και κωδικό για τις δικές τους μπαταρίες ο οποίος είναι ο LI-BT783. Για να εξασφαλίσουν μάλιστα πως θα είναι αυτή η μπαταρία που τελικά θα έφτανε μαζί με τους βομβητές στα χέρια της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν μία «ηλεκτρονική εκστρατεία» διαφήμισης των δυνατοτήτων του προϊόντος τους. Χιλιάδες κριτικές και δημοσιεύσεις σε σελίδες πώλησης βομβητών διαφήμιζαν ως «must have» τις συγκεκριμένες μπαταρίες οι οποίες τελικά αποτέλεσαν και την επιλογή της Χεζμπολάχ…

    Στο τέλος της διαδρομής το «μακρύ χέρι» του Ιράν πλήρωσε ένα σημαντικό ποσό για την αγορά των συγκεκριμένων βομβητών και των μπαταριών που ήταν η αρχή του τέλους της οργάνωσης τουλάχιστον με την μορφή και την δομή που την ξέρουμε.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
  • Έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαρροή των ονομάτων αστυνομικών του ελληνικού FBI
    Έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαρροή των ονομάτων αστυνομικών του ελληνικού FBI

    Διέρρευσαν ονόματα και στοιχεία του ελληνικού FBI. Έρευνα από το Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Έρευνα για να βρεθεί η «πηγή» της διαρροής των ονομάτων των αστυνομικών, οι οποίοι θα στελεχώσουν το ελληνικό FBI, ξεκινά η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

    Οι «αδιάφθοροι» της Αστυνομίας θα αναζητήσουν ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν υπηρεσιακό έγγραφο ή πληροφορίες στην ιστοσελίδα που δημοσίευσε το οργανόγραμμα με τα ονόματα αστυνομικών της νέας «υπερ-υπηρεσίας» που δημιουργήθηκε για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνουν ειδικές προανακριτικές πράξεις και να ληφθούν καταθέσεις. Αστυνομικές πηγές -εκτός Εσωτερικών Υποθέσεων- αναφέρουν ότι μία από τις εκτιμήσεις είναι ότι κάποιος «δυσαρεστημένος» αστυνομικός μπορεί να έκανε τη διαρροή, γιατί θεώρησε ότι «αδικήθηκε» που έμεινε εκτός του ελληνικού FBI.

    Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «κατέβηκε» μετά το «θόρυβο» που προκάλεσε ωστόσο ήταν ήδη... αργά.

    Τα ονόματα των αστυνομικών που θα κληθούν υπό άκρα μυστικότητα να φέρουν σε πέρας κρίσιμες έρευνες διέρρευσαν και μάλιστα με λεπτομέρειες που αφορούν ακόμα και στον Αριθμό Μητρώου τους! Η μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε διότι τίθεται θέμα ασφάλειας των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

    Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση που κάνει λόγο για «απαράδεκτη διαρροή προσωπικών στοιχείων αστυνομικών».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Ως Ένωση αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, καταγγέλλουμε τη δημοσίευση-διαρροή προσωπικών στοιχείων εκατοντάδων συναδέλφων μας από συγκεκριμένο ιστότοπο.

    Δεν μας ενδιαφέρει επ’ ουδενί αν πρόκειται για λάθος ή αν κάποιοι θεώρησαν τη δημοσίευση ως «αποκλειστικές πληροφορίες», το μόνο που μας αφορά είναι η κατάληξη, αφού τα ακριβή στοιχεία αστυνομικών μιας νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας η οποία στο μέλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος, έγιναν προσβάσιμα στους πάντες...

    Ως Ε.ΑΣ.Υ.Α. από την πλευρά μας, από κοινού με το νομικό μας τμήμα, επεξεργαζόμαστε ήδη την προσφυγή στις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε τα μέλη μας.

    Κλείνοντας, αρνητική και αλγεινή εντύπωση μας έχει προκαλέσει η εκκωφαντική, έως αυτή τη στιγμή, σιωπή της Ηγεσίας για το όλο περιστατικό!!!».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ηλεία: Διευρύνεται η έρευνα και μελέτη κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου - Θα συλλεχθούν δείγματα άγριων πτηνών, οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών
    Ηλεία: Διευρύνεται η έρευνα και μελέτη κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου - Θα συλλεχθούν δείγματα άγριων πτηνών, οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών

    Δόθηκε η άδεια σε ερευνητική ομάδα για τα επόμενα τρία χρόνια

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μετά τα πολλαπλά, για πρώτη φορά, κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Ηλεία, ο νομός μπαίνει σε πιο εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης, έρευνας και επιτήρησης, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει ήδη την άδεια σε ερευνητική-επιστημονική ομάδα για εκτεταμένη δράση τα επόμενα τρία χρόνια.

    Το πράσινο φως έδωσε το ΥΠΕΝ για την μελέτη της κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου σε άγρια πτηνά, πλην των οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τον ∆ρ. Σπυρίδωνα Μουρελάτο– Βιολόγο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, της «Οικοανάπτυξη ΑΕ» σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δρα. Xρυσόστομο Ι. Δόβα, Καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας), ενώ η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους: Βασίλειο Ανταλή (Βιολόγος, Σάντρα Gewehr (Βιολόγος), Αντώνη Πολίτη (Κτηνίατρος), Νικόλαο Γκαρλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής) και Έλενα Κορδαλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής).

    Το τωρινό ερευνητικό πρόγραμμα που ήδη εκτελείται ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και από τον Ιανουάριο του 2025 έως και τον Νοέμβριο του 2027 ξεκινά μια νέα, πιο εντατικοποιημένη ερευνητική δράση, καθώς ήδη η Ηλεία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο σε κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, καθιστώντας πιο έντονο το ενδιαφέρον των ερευνητών για την παρακολούθηση του φαινομένου.

    Σε δηλώσεις του στο ilialive.gr, o διευθυντής Ν. Ελλάδας της « Οικοανάπτυξη» και υπεύθυνος του έργου καταπολέμησης κουνουπιών για τη Δυτική Ελλάδα Νίκος Πέρρος, εξηγεί ότι η φετινή ιδιομορφία του καιρού συνέβαλλε στην έντονη εμφάνιση του ιού στην περιοχή της Ηλείας. «Είναι πολυπαραγοντικό θέμα, το πού θα «χτυπήσει» ο ιός. Είχαμε μια ιδιομορφία λόγω του καιρού. Φέτος, λόγω της ιδιομορφίας του καιρού, μετατοπίστηκε λίγο νοτιότερα. Στην Δυτική Ελλάδα κάθε χρόνο είχαμε 1-2 κρούσματα, φέτος για πρώτη φορά είχαμε 11 επιβεβαιωμένα, κάτι που από τα δείγματα που είχαμε το περιμέναμε. Ήταν μια χρονιά που είχαμε λιγότερα κουνούπια λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλά αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην περιοχή. Το φαινόμενο αυτή την εποχή είναι σε ύφεση. Το παρακολουθούμε, κάνουμε αναλύσεις κάθε βδομάδα και σε κουνούπια που συλλαμβάνουμε σε ένα ευρύτατο δίκτυο σύλληψης κουνουπιών που διαθέτουμε σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να δούμε την κυκλοφορία του ιού, καθώς και σε οικόσιτα πουλερικά και σε άγρια πτηνά».

    Γιατί σε άγρια πτηνά

    Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα άγρια πτηνά είναι η δεξαμενή του Ιού του Δυτικού Νείλου, όπως εξηγεί ο κ. Πέρρος. Αυτό το είδος είναι που νοσεί και διατηρεί τον ιό ακόμη και τον χειμώνα. «Για το λόγο αυτό έχουμε διαφοροποιήσεις των περιοχών που εμφανίζεται πιο έντονα ο ιός, γιατί λόγω καιρού έχουμε άλλες μεταναστευτικές ροές των πτηνών, με άλλες διαδρομές που επιλέγουν ενδεχομένως… Τα άγρια πτηνά φέρνουν τον ιό στην περιοχή και τα κουνούπια τον μεταφέρουν στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν τον μεταδίδει, είναι ο τελικός ξενιστής».

    Τα είδη που θα μελετηθούν είναι τα εξής: Σπιτοσπουργίτης , Δεντροσπουργίτης, Χωραφοσπουργίτης, Καρακάξα, Κελαηδότσιχλα, Κουρούνα , Ψαρόνι , Κίσσα και Αγριοπερίστερο.

    Τα άγρια πτηνά θα συλλαμβάνονται με τη χρήση ειδικών κλωβών και διχτυών σύλληψης σε περιοχές με ιστορικό εμφάνισης κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου και σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Για κάθε ένα άγριο πτηνό που θα συμμετέχει στη δειγματοληψία, θα συμπληρώνεται Αρχείο Δεδομένων στο οποίο ενδεικτικά θα αναφέρονται η εκτιμώμενη ηλικία, το φύλο, το είδος, η περιοχή σύλληψης κ.ά. για μεταγενέστερη επεξεργασία των δεδομένων. Μετά τη σύλληψη των αγρίων πτηνών, θα λαμβάνονται κατάλληλες ποσότητες βιολογικού υλικού και στη συνέχεια θα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα δείγματα θα αποθηκεύονται σε ψύξη μέχρι την αποστολή τους στο διαγνωστικό εργαστήριο του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα συνίστανται σε ορολογικό και μοριακό έλεγχο των αγρίων πτηνών για την ανίχνευση αντισωμάτων και γενετικού υλικού του ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) αντίστοιχα.

    Φωτογραφία αρχείου: freepik/jcomp

  • Έρευνα για τον θάνατο 95χρονης στο Νοσοκομείο Αγρινίου
    Έρευνα για τον θάνατο 95χρονης στο Νοσοκομείο Αγρινίου

    Η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας αναμένεται να δώσει απαντήσεις στις συνθήκες θανάτου μιας υπερήλικης γυναίκας στην Αιτωλοακαρνανία.

    Η 95χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου την 1η Σεπτεμβρίου, από συγγενικό της πρόσωπο και δύο μέρες μετά απεβίωσε. Οι γιατροί όμως είχαν διαπιστώσει, ότι η γυναίκα είχε μώλωπες στο πρόσωπο και κακώσεις, με αποτέλεσμα να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

    Στη συνέχεια δόθηκε εντολή για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη ξεκινήσει προανάκριση για την υπόθεση και κάλεσαν συγγενικό της πρόσωπο για δώσει κατάθεση.

    Πηγή: Ertnews.gr

  • Ελλάδα: Δεύτερη στη λίστα με τους πιο φιλικούς ανθρώπους παγκοσμίως – Ποια χώρα είναι πρώτη;
    Ελλάδα: Δεύτερη στη λίστα με τους πιο φιλικούς ανθρώπους παγκοσμίως – Ποια χώρα είναι πρώτη;

    Σε έρευνα της εταιρείας Remitly, η χώρα μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βαθμολογία 33.71 στα 40.

    Για τους περισσότερους από εμάς, που ζούμε σε αυτή τη χώρα και έχουμε τσακωθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας σε μποτιλιάρισμα και ουρά, δύσκολα θα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τους πιο φιλικούς ανθρώπους του κόσμου. Ωστόσο η επιστήμη μίλησε και οι έρευνες δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που ίσως είχαμε στο μυαλό μας.

    Τουλάχιστον η έρευνα της Remitly. Η εταιρεία, αποφάσισε να ανακαλύψει τις πιο φιλικές και φιλόξενες χώρες του πλανήτη. Για αυτό το λόγο χρησιμοποίησε το πρόγραμμα Prolific, επέλεξε 3.000 συμμετέχοντας από 27 χώρες και τους βαθμολόγησε, έχοντας ως βάση ερωτήσεις που βασίζονταν στα 5 μεγάλα τεστ προσωπικότητας. Η κάθε απάντηση είχε σκορ από το 1 έως το 30 και όσο μεγαλύτερη βαθμολογία έπαιρναν οι συμμετέχοντες τόσο πιο φιλικοί θεωρούνταν.

    Η πρώτη 5αδα

    Μετά την ολοκλήρωση του τεστ, η Ελλάδα κατέλαβε την δεύτερη θέση με βαθμολογία 33.71 στα 40. Την πρωτιά κατέλαβε η Νότια Αφρική, με βαθμολογία 34.63 στα 40. «Οι άνθρωποι στη Νότια Αφρική είναι ζεστοί, φιλόξενοι, κοινωνικοί, βοηθώντας τους τουρίστες και κάνοντάς τους να αισθάνονται άνετα» έγραφε η αναφορά της Remitly.

    Την τρίτη θέση κατέλαβε η Κροατία με βαθμολογία «φιλικότητας» 3.5, ενώ την πρώτη 5αδα ολοκλήρωσαν το Μεξικό και η Σουηδία.

    «Η φιλικότητα και η φιλοξενία είναι ένα πολύ κρίσιμο χαρακτηριστικό στη ζωή, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που μετακομίζουν ή ταξιδεύουν σε μια νέα χώρα όπου μπορεί να αισθάνονται νευρικοί και μόνοι» τόνιζε η αναφορά της Remitly.

    Πηγή: in.gr

  • Αυτισμός (έρευνα): Μια ακόμα – αναπάντεχη – αιτία εμφάνισής του
    Αυτισμός (έρευνα): Μια ακόμα – αναπάντεχη – αιτία εμφάνισής του
    Η έρευνα έφερε στο φως μια αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στη διφαινόλη Α (BPA) και τον αυτισμό

    Ο Αυτισμός ή η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ορίζεται ως μια αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Ο αυτισμός επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές, γνωστικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές ικανότητες ενός ατόμου. Τα παιδιά που εμπίπτουν στη ΔΑΦ διαφέρουν τόσο στον βαθμό της διαταραχής τους, όσο και στα συγκεκριμένα συμπεριφορικά τους συμπτώματα.

    Μια νέα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο μια αναπάντεχη παράμετρο που μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη του αυτισμού: η χημική ουσία διφαινόλη Α (BPA), η οποία βρίσκεται σε πολλά καθημερινά προϊόντα.

    Η σύνδεση με την BPA

    Η έρευνα έφερε στο φως μια αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στη διφαινόλη Α (BPA) και τον αυτισμό, αποκαλύπτοντας ότι η υψηλή παρουσία αυτής της χημικής ουσίας στα ούρα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα αγόρια. Η BPA χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή πλαστικών και άλλων προϊόντων, όπως πιπίλες, και «χαρίζει» στο πλαστικό ακαμψία και αντοχή στον χρόνο.

    Τα ευρήματα της μελέτης

    Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 600 βρέφη και διαπίστωσε ότι τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλά επίπεδα BPA στα ούρα τους είχαν περισσότερες από τρεις φορές αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα αυτισμού μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Επιπλέον, αυτά τα αγόρια είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό μέχρι την ηλικία των 11 ετών, σε σύγκριση με αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα BPA.

    Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την επιδημιολόγο και γιατρό δημόσιας υγείας Δρ. Άννα-Λουίζ Πονσονμπί από την Αυστραλία. Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το πρόγραμμα Barwon Infant Study (BIS), που παρακολουθεί υγειονομικές μετρήσεις πάνω από 1.000 παιδιά και τις οικογένειές τους.

    Η επίδραση της BPA στον εγκέφαλο

    Η BPA επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκέφαλου των αγοριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω της αναστολής ενός ενζύμου που ονομάζεται αρωματάση. Το ένζυμο αυτό είναι βασικό για τη μετατροπή ανδρικών ορμονών σε οιστρογόνα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της φλεγμονής και την επικοινωνία των νευρώνων στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη Δρ. Πονσονμπί, «η BPA μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του ανδρικού εγκεφάλου με αναστολή της αρωματάσης, επιδεινώνοντας τις συνθήκες που οδηγούν σε αυτισμό».

    Νέες θεραπείες υπό εξέταση

    Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της μελέτης είναι η δοκιμή μιας λιπαρής ουσίας, της 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκής (10HDA), η οποία φαίνεται να βοηθά στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιδράσεων της BPA. Ο Δρ. Γουάχ Τσιν Μπουν, βιοχημικός και συν-συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι η 10HDA, που βρίσκεται φυσικά στη βασίλισσα μέλισσα, δείχνει προοπτική στη βελτίωση της κοινωνικότητας και της λειτουργίας του εγκεφάλου των ποντικών που είχαν εκτεθεί σε BPA. «Η 10HDA δείχνει πρώιμα σημάδια δυνητικής ικανότητας για ενεργοποίηση αντίθετων βιολογικών οδών», δήλωσε ο Δρ. Μπουν.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, προσφέρει νέες ενδείξεις για την κατανόηση του αυτισμού και τη σημασία των χημικών ουσιών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας για τον αυτισμό. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν η 10HDA μπορεί να έχει εφαρμογή και στους ανθρώπους.

    Πηγή: alfavita.gr

  • Reuters: Ο Μπάιντεν αποφάσισε να αποχωρήσει μετά από δημοσκόπηση ότι χάνει και στις 6 κρίσιμες πολιτείες για τις εκλογές
    Reuters: Ο Μπάιντεν αποφάσισε να αποχωρήσει μετά από δημοσκόπηση ότι χάνει και στις 6 κρίσιμες πολιτείες για τις εκλογές

    Ο Μπάιντεν κατέρρεε και σε πολιτείες όπως η Βιρτζίνια και η Μινεσότα για τις οποίες οι Δημοκρατικοί δεν σχεδίαζαν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα καθώς τις θεωρούσαν «σίγουρες».

    Νέες πληροφορίες για το παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση Μπάιντεν να αποχωρήσει από υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζει το Reuters.
    Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται, καθοριστική για την απόφαση Μπάιντεν ήταν η δημοσκόπηση που του έδειξαν το Σάββατο οι στενοί του συνεργάτες.

    Κατά το ίδιο τηλεγράφημα στη δημοσκόπηση αυτή ο Μπάιντεν φαινόταν να χάνει και στις έξι κρίσιμες πολιτείες (swing states) για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ.
    Παράλληλα ο Μπάιντεν κατέρρεε και σε πολιτείες όπως η Βιρτζίνια και η Μινεσότα για τις οποίες οι Δημοκρατικοί δεν σχεδίαζαν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα καθώς τις θεωρούσαν «σίγουρες».
    Όπως καταλήγει το Reuters «ο Μπάιντεν άλλαξε την απόφασή του (σ.σ. και παραιτήθηκε) αφού μελέτησε εξονυχιστικά τα δεδομένα».

    Το έμαθαν τελευταία στιγμή τα υψηλόβαμθμα στελέχη των Δημοκρατικών

    Ο Μπάιντεν ενημέρωσε υψηλόβαθμα στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας, όπως και συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο, ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές λίγο πριν δημοσιευτεί η επιστολή όπου διατύπωνε την απόφασή του.
    Ανωτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο CNN ότι ο πρόεδρος σκεφτόταν την απόσυρση τις τελευταίες δύο ημέρες, κατά τις οποίες βρισκόταν στην κατοικία του στο Ντελαγουέρ όπου ανέρρωνε από τον κορωνοϊό.

    Η είδηση ότι ο Μπάιντεν αποχωρεί από την προεκλογική εκστρατεία, συνεχίζει το CNN, ήταν έκπληξη και για πολλούς απλούς υπαλλήλους του Μπάιντεν, τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στην προεδρική εκστρατεία.
    Το αμερικανικό δίκτυο μίλησε με πολλούς που το έμαθαν μόνο όταν ο πρόεδρος ανήρτησε την επιστολή στις 13:46 (τοπική ώρα ΗΠΑ, 20:46 ώρα Ελλάδας). Αυτό σημαίνει ότι οι σχεδιασμός για την αποχώρηση κρατήθηκε σε εξαιρετικά κλειστό κύκλο.

    Μια παρόμοια εικόνα κατέγραψε και ρεπορτάζ του Reuters που αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μέχρι χθες βράδυ (Σάββατο) σχεδίαζε να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές.

    «Χθες βράδυ το μήνυμα ήταν προχωρήστε με τα πάντα, πρόσω ολοταχώς», δήλωσε η πηγή στο Reuters, που θέλησε να μην κατανομαστεί. «Γύρω στις 1.45 μμ σήμερα ο πρόεδρος δήλωσε στα υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας του ότι άλλαξε γνώμη».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Anna Moneymaker POOL
  • Δημοσκόπηση Reuters: Προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν - Τι φοβούνται οι Αμερικανοί
    Δημοσκόπηση Reuters: Προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν - Τι φοβούνται οι Αμερικανοί

    Λίγες μόνο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, δημοσκόπηση του Reuters καταγράφει ελαφρύ προβάδισμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, ενώ αίσθηση προκαλεί το στοιχείο ότι τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς φοβούνται πως η χώρα τους διολισθαίνει στο χάος.

    Ειδικότερα, η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τραμπ ανοίγει ένα οριακό προβάδισμα, μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ένα προβάδισμα που ήταν εντός του περιθωρίου σφάλματος των τριών ποσοστιαίων μονάδων της δημοσκόπησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν προκάλεσε σημαντική αλλαγή στο κλίμα των ψηφοφόρων.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 80% των ψηφοφόρων - συμπεριλαμβανομένων παρόμοιων ποσοστών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων - δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση ότι «η χώρα βρίσκεται εκτός ελέγχου».

    Περίπου το 84% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι ανησυχούν πως εξτρεμιστές θα διαπράξουν πράξεις βίας μετά τις εκλογές, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Reuters/Ipsos που διεξήχθη τον Μάιο και έδειξε ότι το 74% των ψηφοφόρων διατηρεί παρόμοιους φόβους.

    Πρόθεση ψήφου

    Αναλυτικά:

    Ντόναλντ Τραμπ: 43%
    Τζο Μπάιντεν: 41%

    Παράλληλα το 5% των ερωτηθέντων θεωρεί αποδεκτή τη χρήση βίας για πολιτικό σκοπό. Το ίδιο ποσοστό έφτανε στο 12% το 2023.

    Ακόμη, αίσθηση προκαλεί η θρησκευτική «ανάγνωση» της επιβίωσης του πρώην προέδρου από τη δολοφονική απόπειρα, αφού το 65% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων αποδίδουν την επιβίωση Τραμπ στη Θεία Πρόνοια.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch