Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 20:04

Με λαμπρότητα ενθρονίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στη Νέα Υόρκη

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η «καρδιά» της Ορθοδοξίας χτύπησε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης - Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και στην τελετή βρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου από όλο τον κόσμο

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, του εβδόμου κατά σειρά ποιμενάρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, στο Μανχάταν.
Ο από Προύσης Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος εξελέγη παμψηφεί ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 11 Μαΐου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε στην ενθρόνιση ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος παρέδωσε και την ποιμαντορική ράβδο στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, συμβολικώς εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Πλήθος κόσμου φώναζε «άξιος, άξιος»!

Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και στην τελετή βρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου από όλο τον κόσμο.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και την αμερικανική κυβέρνηση ο υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ.

Tο "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας με τη σύζυγό του, Ελεάνα Βλάχου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα, καθώς και ο Παναγιώτης Φασούλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ενθρονιστήριος λόγος του κ. Ελπιδοφόρου διακόπηκε από παρατετεμένα χειροκροτήματα, όταν αναφέρθηκε στον προκάτοχό του, Δημήτριο.


O ενθρονιστήριος λόγος του

Εξοχώτατε κύριε Υπουργέ,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Γερμανίας κ. Αυγουστίνε, Εκπρόσωπε της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου,

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε κ. Δημήτριε, αγαπητέ και σεβάσμιε προκάτοχε,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Βοστώνης κ. Μεθόδιε, Τοποτηρητά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και αγαπητοί αδελφοί μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και Επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Ιεράρχες των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών,

Σεβάσμιοι Ηγούμενοι των Μονών του Αγίου Όρους και των ημετέρων Μονών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,

Ευλαβέστατοι και Αιδεσιμώτατοι κληρικοί και πρεσβυτέρες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,

Αξιότιμα μέλη των οικουμενικών, διαθρησκειακών και ακαδημαϊκών κοινοτήτων,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος,

Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες, μέλη της Τάξης του Αγίου Ανδρέα, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, της Εθνικής Φιλοπτώχου, της ΑΧΕΠΑ και του Ελληνικού Κολλεγίου του Τιμίου Σταυρού,

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Ίσταμαι σήμερα ενώπιόν σας με ταπείνωση και ευγνωμοσύνη δηλώνοντας μαζί με τον προφήτη και ψαλμωδό Δαβίδ:

Ἑτοίμη ἡ καρδία μου ὁ Θεός. Ἑτοίμη ἡ καρδία μου! (Ψαλμ. 57, 7)

Πράγματι, η καρδιά μου, η ψυχή μου και η διάνοιά μου είναι έτοιμες και ανυπομονούν να αναλάβουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση και ευθύνη, την οποία μου δώρισε η χάρη του Τριαδικού Θεού με την εκλογή μου μετά από εισήγηση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος τον Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, από τα σεβάσμια μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ώστε να διακονήσω εσάς, τους αγαπητούς πιστούς της Αμερικής, ως ο πνευματικός σας πατέρας και ποιμένας, ως ο έβδομος Αρχιεπίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το ότι το ιερό αυτό γεγονός έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου –συμπίπτοντας με την εορτή των Αγίων Ισαποστόλων και φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου– μου υπενθυμίζει τη θεμελιώδη πεποίθηση και δέσμευση του Πρώτου Θρόνου της Κωνσταντινούπολης σε μία οικουμενική θέαση του κόσμου και αποστολή. Αυτό το σημείο με εμπνέει, επιπλέον, να διατηρήσω τη θεία χάρη που ρέει προς τη Μητέρα και τις θυγατέρες Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, όπως επίσης και προς την Αρχιεπισκοπή μας εδώ στην Αμερική, αλλά και να επαυξήσω το δώρο, κατά τους λόγους του Ευαγγελιστή Ιωάννη, “χάριν ἀντί χάριτος” (Ιω. 1, 16), με τις πρεσβείες της Υπαραγίας Θεοτόκου, της οποίας η Πόλη, η Κωνσταντινούπολη, εορτάζει στις 11 Μαΐου τα εγκαίνια από το 330 μ. Χ. μέχρι και σήμερα!

Ως εκ τούτου, ευγνωμόνως “ἀναμιμνήσκομαι ἐν πρώτοις” του Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχου μου Βαρθολομαίου, ο οποίος φέρει το μεγαλύτερο βάρος και την κύρια ευθύνη για την ενότητα της Εκκλησίας. Είναι εκείνος που με δίδαξε κατά τη δική του “καθ’ ἡμέραν μέριμναν πασῶν τῶν ἐκκλησιῶν” (Β΄ Κορ. 11, 28). Είναι εκείνος που με εμπιστεύτηκε και με ενθάρρυνε από τα πρώτα βήματα της διακονίας μου. Είναι εκείνος που με προετοίμασε και μου γέννησε τον πόθο να υπηρετήσω το λαό του Θεού.

Ως νεαρό Διάκονο στην Πατριαρχική Αυλή, ο Πατριάρχης με ενθάρρυνε να αξιοποιήσω κάθε ικανότητα για τη διακονία της Εκκλησίας. Ως Ιερέα, μου εμπιστεύτηκε την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Και ως Μητροπολίτη Προύσης και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης μου ανέθεσε τη φροντίδα μιας αρχαίας Επισκοπικής Έδρας και τη μέριμνα για την Ιερά Μονή και την πολύτιμη Θεολογική Σχολή, η οποία παραμένει αδίκως κλειστή από το 1971. Επί 150 έτη, η ιστορική και πρωτοποριακή αυτή Σχολή μόρφωσε και εκπαίδευσε τον κλήρο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας – της Ιεράς Καθέδρας της Κωνσταντινουπόλεως –, όπου συγκλήθηκαν Οικουμενικές Σύνοδοι, διατυπώθηκε η δογματική διδασκαλία, διαμορφώθηκαν λειτουργικές παραδόσεις, αναγνωρίστηκαν άγιοι και ομολογητές και ετιμάτο όλως ιδιαιτέρως η Παναγία Μητέρα του Θεού.

Η απαράμιλλη ιστορία της διακονίας και της θυσίας της Μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως δια μέσου των αιώνων αποτελεί πηγή έμπνευσης και αναγέννησης για όλες τις θυγατέρες Εκκλησίες και τις Επαρχίες της ανά τον κόσμο. Αυτή είναι μία σχέση, την οποίαν καλούμαστε να καλλιεργούμε και να ενισχύουμε αδιάκοπα όλο και περισσότερο. Κατά την επίσημη αυτή ώρα, ο ιερός αυτός δεσμός συνοψίζεται και εκφράζεται στο σεβαστό πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ο οποίος αναδείχθηκε μέντορας και προστάτης μου καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών και της εν γένει διαμόρφωσής μου. Του είμαι προσωπικά και βαθύτατα υπόχρεος για την πολύτιμη παρουσία του σήμερα μαζί μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αδελφό μας στην Ορθόδοξη Πίστη, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Alexander Azar, ο οποίος σήμερα μας δίνει τη μεγάλη τιμή να εκπροσωπεί τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Κύριε Υπουργέ, τα λόγια σας γεμίζουν αυτόν τον καθεδρικό ναό με τις αιώνιες αλήθειες του Ευαγγελίου και τα υψηλότερα ιδανικά του Aμερικανικού ονείρου. Σας ευχαριστώ για τη δέσμευσή σας - στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ, διότι είναι το θεμέλιο του πολιτισμού μας.

Επιπροσθέτως, μνημονεύω τους προκατόχους μου στην όμορφη και ευλογημένη αυτή Αρχιεπισκοπή, όλους εκείνους που διαμόρφωσαν και προσδιόρισαν την εξαιρετική αυτή Εκκλησία. Μεταξύ αυτών, πρώτο τον Σεβασμιώτατο Δημήτριο, ο οποίος με τιμά με τη σημερινή παρουσία του και μου παραδίδει την Εκκλησία που διακόνησε με πίστη και επιμέλεια επί δύο δεκαετίες. Επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος με τόλμη περπάτησε στο πλάι του Martin Luther King Jr. ενάντια στο πολιτιστικό ρεύμα της εποχής και ακόμη ενάντια στις συμβουλές των ομολόγων του. Και πάνω απ’ όλα τον εμπνευσμένο πρωτοπόρο Αθηναγόρα, ο οποίος συνειδητοποίησε τη σημασία της άρσης των φραγμών με τις άλλες Ομολογίες και θρησκευτικές κοινότητες. Φιλοδοξία μου είναι να φυτέψω και να πολλαπλασιάσω τα ποικίλα δώρα τους στο εύφορο έδαφος αυτής της Εκκλησίας και αυτής της γης, καθώς απλώνω το χέρι μου για έναν διάλογο αγάπης και αλήθειας με τους αδελφούς και τις αδελφές μας των άλλων Εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Η καρδιά μου είναι έτοιμη και αποφασισμένη να ακολουθήσει to ρηξικέλευθο και λαμπρό παράδειγμά του.

Θα ήθελα να εκφράσω την ταπεινή ευγνωμοσύνη και την ειλικρινή εκτίμησή μου στους αγαπητούς αδελφούς μου Μητροπολίτες και Επισκόπους, όπως και στον ευσεβή κλήρο και τον πιστό λαό, άνδρες και γυναίκες –όλους εκείνους που εκπροσωπούν και απαρτίζουν τις πολλές υπηρεσίες και τα ποικίλα τμήματα της Αρχιεπισκοπής μας– για την ολόψυχη υποδοχή και την ειλικρινή ζεστασιά από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου. Η αλληλεγγύη και η υποστήριξή τους σηματοδοτούν μια πολλά υποσχόμενη και θετική συνεργασία στις μέρες, τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, φυσικά, –για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Συμβόλου Πίστεως Νικαίας-Κωνσταντινουπόλεως– είμαστε πραγματικά “καθολικοί καί ἀποστολικοί”, μόνο όταν θυμόμαστε και συνειδητοποιούμε ότι είμαστε, επίσης, “ἕνας καί ἅγιος”. Η καρδιά μου είναι έτοιμη και σταθερή στο ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα της ορθόδοξης ενότητας. Δεσμεύομαι, ειλικρινά, να αφιερώσω τον εαυτό μου –με όλη μου την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό– στην επαναβεβαίωση και αναζωογόνηση της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων, ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε με μεγαλύτερη ενότητα και να δίνουμε τη μαρτυρία μας με μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία. Η διδασκαλία μας είναι μία στα μυστήρια και στην ζωή της Εκκλησίας. Επομένως, το κήρυγμά μας θα πρέπει να αντανακλά την ίδια ομοφωνία και συναίνεση εντός του πολιτιστικά ποικιλόμορφου και πλουραλιστικού κόσμου, στον οποίον ζούμε και τον οποίον μοιραζόμαστε. Με τον τρόπο αυτό, θα είμαστε έτοιμοι και σταθεροί πάντα “εὐαγγελίσασθαι πτωχοῖς…κηρύξαι αἰχμαλώτοις ἄφεσιν καί τυφλοῖς ἀνάβλεψιν, ἀποστεῖλαι τεθραυσμένους ἐν ἀφέσει, κηρύξαι ἐνιαυτόν Κυρίου δεκτόν” (Λκ. 4, 18 – 19). Και θα είμαστε “ἕτοιμοι ἀεί πρός ἀπολογίαν παντί τῷ αἰτοῦντι ἡμᾶς λόγον περί τῆς ἐν ἡμῖν ἐλπίδος μετά πραΰτητος καί φόβου” (Α΄ Πέτρ. 3, 15).

Επιπλέον, αναγνωρίζω και χαιρετίζω εγκάρδια κατά την παρούσα περίσταση τους εκπροσώπους των ανωτάτων πολιτικών αρχών αυτού του έθνους και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών αυτής της πόλης, καθώς επίσης και τους διακεκριμένους ηγέτες και τα μέλη των οικουμενικών και ακαδημαϊκών κοινοτήτων. Αποτελείτε μία ισχυρή υπενθύμιση ότι κανείς μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας χωρίς την αλληλεγγύη και τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως, δίχως αποκλεισμούς και διακρίσεις. Σας ευχαριστώ όλους και τον καθένα χωριστά για τη σημαντική και επιβαλλόμενη αυτή επιβεβαίωση.

Ευχαριστώ, ακόμη, τους εκπροσώπους της Εθνικής Κυβέρνησης, της Πολιτείας και της Πόλης της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και εκείνους που προσήλθαν από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Η συμμετοχή σας τιμά τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς βλέπω –και εκφράζω τις ευχαριστίες μου γι’ αυτό– τη μητέρα μου και τα μέλη της οικογένειάς μου που ταξίδεψαν απ’ όλο τον κόσμο για να είναι μαζί μου σήμερα και μαζί με τους πολλούς φίλους μου από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ευρώπη. Η αγάπη σας και η στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια μ’ έχουν κάνει αυτό που είμαι σήμερα. Από τώρα και στο εξής ελπίζω να εμπνεύσω σε όλους τους εμπεπιστευμένους στην ποιμαντική μου μέριμνα ως Αρχιεπίσκοπος την ίδια αγάπη και στήριξη που μου δείξατε σε όλη μου τη ζωή.

Αγαπητοί και εκλεκτοί φίλοι,

Η καρδιά μου είναι έτοιμη και σταθερή να υπηρετήσω αυτήν την Αρχιεπισκοπή και αυτό το έθνος, τα οποία θαύμαζα από την παιδική μου ηλικία και από τη διακονία μου στο Φανάρι. Στο διάβα των δεκαετιών, παρατήρησα την ανάπτυξη της Εκκλησίας εδώ, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τους δρόμους που άνοιξε. Είμαι, λοιπόν, εδώ –ο νέος Αρχιεπίσκοπός σας– για να σας ακούσω, για να διαλεχθώ μαζί σας και για να εργαστώ μαζί σας. Η προσευχή μου είναι να στέκομαι μπροστά σας και δίπλα σας, να ηγούμαι με το παράδειγμα και τις παραινέσεις μου και να σας διακονώ με πνεύμα θυσίας. Ας προχωρήσουμε μαζί ως Σώμα Χριστού και σώμα πιστών, ως μία ενωμένη Αρχιεπισκοπή και Εκκλησία και ως μία πολύτιμη Επαρχία του πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Δεν μπορώ να σκεφτώ ανώτερη και τελειότερη κλήση για το βίο μου από το να είμαι μαζί σας στις χαρές και στις λύπες σας, στις επιτυχίες και στις δοκιμασίες σας. Η καρδιά μου είναι έτοιμη, σταθερή και πρόθυμη να σας υπηρετήσω κάθε στιγμή και σε κάθε περίσταση. Από τους πολλούς τομείς που έχουν ανάγκη άμεσης ποιμαντικής φροντίδας, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη διακονία της αγάπης προς τη νεολαία μας, την ενίσχυση της θεολογικής μας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ιερού Ναού στο “Σημείο Μηδέν”. Σε όλους αυτούς τους τομείς, ζητούμε –πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο– τη δύναμη και τη στήριξη της χάριτος του Θεού, διότι “ἐάν μή Κύριος οἰκοδομήσῃ οἶκον, εἰς μάτην ἐκοπίασαν οἱ οἰκοδομοῦντες” (Ψαλμ. 128, 1).

Υπάρχει ένα πολύτιμο μάθημα και ένα διαρκές όραμα σχετικά με την ηγεσία ως διακονία που μου μετέδωσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης και αυτό έγκειται στη σημασία να κτίζουμε γέφυρες και να δημιουργούμε σχέσεις. Τέτοιου είδους σύνδεσμοι αποτελούν αυτό που στην πραγματικότητα είναι η Εκκλησία. Κανείς μας δεν γεννιέται και δεν αναπτύσσεται σε κενό. Ειδικότερα, στην Ορθόδοξη Εκκλησία αναπνέουμε και κληρονομούμε τον πλούτο μιας μακράς και ιερής παράδοσης. Αυτό σημαίνει ότι οι Επίσκοποι είναι εις διαδοχήν πίστεως των Αποστόλων. Πραγματική πρόοδος στην Εκκλησία υπάρχει, όταν υφίσταται ακατάλυτη αποστολική συνέχεια. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τους προπάτορες και τους πατέρες μας, τους πατριάρχες και τους προφήτες, τους αποστόλους και διδασκάλους, τους αγίους και τους μάρτυρες, τους ομολογητές και τους ασκητές – όλους εκείνους τους άνδρες και τις γυναίκες, γνωστούς και αγνώστους, που έθεσαν τα θεμέλια της Εκκλησίας και άνοιξαν το δρόμο ώστε εμείς να ανήκουμε στο Σώμα του Χριστού.

Αυτό σημαίνει για μια Εκκλησία να κοιτάζει πίσω στις παραδόσεις της και να προσβλέπει στο να μοιραστεί τους θησαυρούς της θεμελιώνοντας τις ρίζες της στα τοπικά περιβάλλοντα και τις τοπικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει να δημιουργείς συνδέσμους μεταξύ του παγκόσμιου και του περιφερειακού, προκειμένου να αντανακλάται το παγκόσμιο στο τοπικό. Αυτό, τελικά, σημαίνει να ενσωματώνεις τα πολιτιστικά και πνευματικά στοιχεία μιας ζωντανής κοινότητας. Τότε θα μπορέσουμε να απευθύνουμε τη γλώσσα του ουρανού στην πραγματικότητα αυτού του κόσμου. Γιατί τότε μπορούμε να μεταφράσουμε τον αιώνιο λόγο του Θεού με έναν τρόπο που πραγματικά μεταμορφώνει την παροδική φύση του κόσμου. Πώς, όμως, θα προετοιμαστούμε και θα ανταποκριθούμε σ’ αυτή την κλήση;

Πρώτον, αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στις ευαγγελικές μας ρίζες και τις πνευματικές μας παραδόσεις, πρέπει να είμαστε μία Εκκλησία που αγκαλιάζει τους νέους μας, που αγκαλιάζει τους ξένους, που αγκαλιάζει όλα τα μέλη της κοινότητάς μας και της χώρας μας. Οι νέοι μας αντιμετωπίζουν έναν συνεχώς αυξανόμενο καταιγισμό πληροφοριών και μία άνευ προηγουμένου πρόσβαση στη γνώση. Η Εκκλησία, δηλαδή όλοι μας, πρέπει να είναι έτοιμη να συναντήσει τους νέους ανθρώπους εκεί που ζούνε και εκεί που μαθαίνουν: στις κοινότητές μας, στους χώρους των κολλεγίων με όλο το φάσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν οι νέοι σε μας. Πρέπει να τους προσφέρουμε μία γεύση της μυστηριακής ζωής, του ζωντανού Σώματος του Χριστού. Πρέπει να τους καλωσορίσουμε και να τους αγκαλιάσουμε, συναντώντας τους –όπως έκανε ο ίδιος ο Κύριος με τους μαθητές Του– με τους όρους τους, με τις καρδιές τους και με τους τρόπους τους.

Δεύτερον, η διακονία μας προς τη νεολαία και το μήνυμά μας προς τον κόσμο πρέπει να στηριχτούν στην ανάπτυξη και επέκταση της Θεολογικής μας Σχολής, που είναι η καρδιά της εκπαίδευσης του κλήρου και της διαμόρφωσης ηγετών για την Αρχιεπισκοπή μας, αλλά και πέραν αυτής. Δεν θα λησμονήσω ποτέ το εξαιρετικό εξάμηνο που πέρασα διδάσκοντας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού την άνοιξη του 2004. Βλέπετε, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, οι προκλήσεις της διοίκησης της Εκκλησίας δεν είναι απλώς κοσμικές ανησυχίες. Αγγίζουν τη βαθύτατη ανταπόκρισή μας στην κοινωνία των δώρων που έχουμε λάβει από το Θεό. Με όλη τη σημασία της φράσης, είμαστε όλοι διάκονοι! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι διαχειριστές των πόρων των πιστών. Και αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια ταπεινά και συλλογικά, τότε είμαι βέβαιος ότι θα τα ξεπεράσουμε. Αν ο Κύριος είναι η δύναμή μας και η σωτηρία μας –η παρηγοριά μας και ο φωτισμός μας– τότε οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας.

Τρίτον, καθώς ίσταμαι σε τούτο το θρόνο –αντικρύζοντας όλους εσάς σ’ αυτόν τον υπέροχο καθεδρικό ναό και απευθυνόμενος σε πολύ περισσότερους από σας με τα μέσα των σύγχρονων επικοινωνιών– βλέπω την ιερή εικόνα και τα λείψανα του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού. Επειδή ακριβώς πιστεύουμε στα θαύματα, επειδή ακριβώς ο Άγιος Νικόλαος θαυματουργεί και επειδή ακριβώς το ίδιο το όνομα “Νικόλαος” σημαίνει “νίκη του λαού”, είμαστε σε θέση να επαναλάβουμε τα λόγια της προς Ρωμαίους επιστολής, η οποία διακηρύσσει: “ἀλλ’ ἐν τούτοις πᾶσιν ὑπερνικῶμεν διά τοῦ ἀγαπήσαντος ἡμᾶς” (Ρωμ. 8, 37).

Είναι αυτή η νίκη και αυτό το θαύμα που εκπροσωπεί και συμβολίζει ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου –όχι μόνο για την Αρχιεπισκοπή μας, αλλά και για την Πόλη της Νέας Υόρκης και στην πραγματικότητα για ολόκληρο το Αμερικανικό Έθνος. Την πικρή εκείνη μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές, προκλήθηκαν τόσα πολλά δεινά και ο μικρός ναός μας του Αγίου Νικολάου καταστράφηκε ολοσχερώς με την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων. Παρ’ όλα αυτά, το μίσος ξεπεράστηκε με την ελπίδα, η βία με τη συγχώρεση και η απελπισία με το έλεος, τη συμπόνια και την αγάπη.

Αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας ως Ορθοδόξων Χριστιανών –αλλά επίσης ευθύνη και δέσμευση απέναντι στο Θεό και το λαό Του– να ολοκληρώσουμε και να ανοίξουμε τις θύρες του ναού του Αγίου Νικολάου ως μία μαρτυρία και ένα όραμα για το τί είναι άριστο και όμορφο σε όλους τους ανθρώπους της πίστης. Σας διαβεβαιώ ότι η καρδιά μου είναι, επίσης, έτοιμη και σταθερή γι’ αυτό το καθήκον.

Αγαπητοί φίλοι, αδελφές και αδελφοί,

Σήμερα, γιορτάζουμε την απόδοση της εορτής της Πεντηκοστής, κατά την οποίαν η Ορθόδοξη Εκκλησία προσκαλεί όσους βαπτίσθηκαν και ενεδύθησαν το Χριστό να γίνουν παιδιά που καθοδηγούνται και φωτίζονται από το πυρ και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, το οποίο καλεί όλους τους ανθρώπους σε ενότητα αποβάλλοντας τις διαιρέσεις και τις αμφιβολίες τους. Όπως ψάλλουμε στο κοντάκιο της ημέρας: “Ας δοξάσουμε όλοι μαζί το Πανάγιο Πνεύμα”. Και όπως διακηρύσσουμε στο κοινωνικό της ημέρας: “Τό πνεῦμα σου τό ἀγαθόν ὁδηγήσει ἡμᾶς ἐν γῇ εὐθειᾳ” (Ψαλμ. 144, 10).

Αύριο, με προσδοκία και ανυπομονησία θα μοιραστώ μαζί σας τη Θεία Ευχαριστία επί τη εορτή των Αγίων Πάντων. Θα έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε όλους τους Αγίους –τους αρχαιότερους, όπως ο Άγιος Νικόλαος ο θαυματουργός και τους νεότερους, όπως ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης. Ταυτόχρονα, όμως, θα θυμηθούμε ότι όλοι έχουμε κληθεί να γίνουμε μέλη της κοινωνίας των Αγίων –συνταξιδιώτες σε τούτο το υπέροχο ταξίδι που ο Θεός με τόση χάρη και γενναιοδωρία προετοίμασε για μας σ’ αυτή την Αρχιεπισκοπή, την Εκκλησία και τη χώρα.

Ας παραμείνουν, λοιπόν, οι καρδιές μας έτοιμες και σταθερές. Αμήν!

marevatziz
Η Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ. βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Στη φωτό με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
pap1
pap2
pap3
pap6
pap5
pap4
pap7

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019 00:48

Σχετικά Άρθρα

  • Αυγερινοπούλου: Χριστουγεννιάτικες ευχές στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο
    Αυγερινοπούλου: Χριστουγεννιάτικες ευχές στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο

    Η συνάντηση στην Αμερική για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων

    Ευχετήρια επιστολή, για τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, απέστειλε η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο. Η κα. Αυγερινοπούλου απηύθυνε εγκάρδιες ευχές για έτη πολλά και ευλογημένα, ώστε µε υγεία και δύναμη να τελεί το εθνοσωτήριο έργο του για την Ομογένεια της Αμερικής και όχι µόνο.

    Όπως υπογράμμισε στο μήνυμά της, είναι συγκινητικό το έργο που τελεί στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με καλοσύνη και ζεστασιά, το οποίο έχει στεφθεί με εκτίμηση και μεγάλη αποδοχή από τους πιστούς των κοινοτήτων ανά την Αμερική, τους εκπαιδευτικούς και από τη νεολαία καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων του Ελληνικού Κολεγίου της Βοστώνης στην Ελλάδα. Μια συνεργασία η οποία έχει βαθιές ρίζες και σημαντικό αποτύπωμα ως προς τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια, την εξοικείωσή των νέων με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τον Σεπτέμβριο είχε συνάντηση με τον κ.κ. Ελπιδοφόρο, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Νέα Υόρκη και της εκπροσώπησης της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης που έλαβε χώρα εντός της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Συνόδου Κορυφής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    Στην συνάντησή τους κυριάρχησαν τα θέματα εκπαίδευσης και κυρίως η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκαν οι δυνατότητες υλοποίησης προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, αλλά και υποτροφιών που θα βοηθήσει τις νεότερες γενιές στην εξοικείωσή τους με τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία, αλλά θα δώσει και την ευκαιρία σε παιδιά της χώρας μας να βρεθούν στην Αμερική, με ανάλογα προγράμματα εκπαίδευσης, και να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων.

    Αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και του Σεβ. Αρχιεπισκόπου αποτέλεσε δε και το ζήτημα της κλιματικής κρίσης που ήταν, άλλωστε, και το βασικό αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής. Η κα Αυγερινοπούλου υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά μια από τις σημαντικότερες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα, ενώ, κατά την συζήτησή τους, επιβεβαιώθηκε η σύνδεση του περιβαλλοντικού προβλήματος με την εκκλησιολογική διάσταση.

    Ειδικότερα σημεία συζήτησης αποτέλεσαν, τέλος, το αξιέπαινο φιλανθρωπικό έργο της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς και ο σημαίνων ρόλος της Αρχιεπισκοπής στην προώθηση της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης και της παράδοσης στις ΗΠΑ, η οποία, μάλιστα, έχει εισέλθει στην νέα 100ετηρίδα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στην Ηλεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Δήμου Πηνειού
    Στην Ηλεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Δήμου Πηνειού

    Επίτιμος Δημότης του Δήμου Πηνειού ανακηρύχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου κ. Ανδρέα Μαρίνου.

    «Μεγάλη μέρα για τον Δήμο» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος ο οποίος μαζί με τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο και κληρικούς της Ι.Μ. υποδέχθηκε στις 10.15 π.μ στο Δημαρχείο στο κτίριο Σισίνη, τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη ,τον ιερολογιώτατο αρχιδιάκονο π. Διονύσιο Παπίρη και την νέα Διευθύντρια του Ιονικού Χωριού κ. Μαρίνα Φλωράτου.

    Ο Δήμαρχος στη συνέχεια παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας, του προέδρου του ΔΣ κ. Σπ. Βασιλείου, του προέδρου του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δ.Βασιλόπουλου, των Αντιδημάρχων και συνεργατών του είχε στο γραφείο του σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο πρώην Δήμαρχος κ. Κώστας Λούρμπας, χάρισε στον κ.κ. Ελπιδοφόρο μια καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου του για την ιστορία της Γαστούνης ενώ ο Σεβασμιώτατος χάρισε στον Δήμαρχο εικόνα του Χριστού Σπορέως.

    Στη συνέχεια πεζή κατευθύνθηκαν στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου.

    Ο πρόεδρος του ΝΠ.Πολιτισμού κ. Δ. Βασιλόπουλος ανέγνωσε το βιογραφικό του υψηλού προσκεκλημένου και ακολούθησε η ανάγνωση της απόφασης του ΔΣ περί ανακήρυξης από τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Σπ. Βασιλείου.

    Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Πηνειού τόνισε μεταξύ άλλων: «Σας καλωσορίζω στον όμορφο τόπο όπου οι σεβαστοί πρόγονοί μας, πριν από εκατό χρόνια, βίωσαν τον πόνο του ξεριζωμού. Εκατοντάδες πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες, εγκαταστάθηκαν στη σημερινή έδρα του Δήμου μας, τη Γαστούνη , το Βαρθολομιό, τη Λυγιά, αλλά και τη Γλύφα, εκεί όπου εδρεύει το «Ιονικό Χωριό».

    Η θεόπνευστη διακονία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η παραθαλάσσια κατασκηνωτική όαση, το κέντρο αναψυχής και εντρύφησης στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, που οραματίστηκε και ίδρυσε η εμβληματική προσωπικότητα, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, συμπλήρωσε επιτυχώς 50 χρόνια λειτουργίας προσφέροντας θεάρεστο έργο σε χιλιάδες ελληνόπουλα της Αμερικής. Γνωρίζουμε Σεβασμιώτατε ότι ο οραματικός σχεδιασμός σας για την δεύτερη πεντηκονταετία, λαμπρύνει την πορεία αυτού του χώρου που αποτελεί τον ομφάλιο λώρο της ομογένειας με την μητέρα πατρίδα».

    Ο Δήμαρχος του γνωστοποίησε στη συνέχεια την απόφαση του ΔΣ για ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη και του παρέδωσε συμβολικό δώρο τόσο για τον ίδιο όσο και για την μητέρα του κ. Κωνσταντίνα που τον συνοδεύει στην Ηλεία αλλά δεν ήταν παρούσα λόγω καύσωνα στην εκδήλωση.

    Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον κ. Ανδρέα Μαρίνο για την προσφώνηση και αποδέχθηκε ιδιαίτερα συγκινημένος την ανακήρυξή του, την οποία του παρέδωσε ο πρόεδρος του ΔΣ. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε εκτενή αναφορά στο θεάρεστο έργο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Τέλος ευχαρίστησε για την υποδοχή τόσο τον Μητροπολίτη Ηλείας όσο και τον Δήμαρχο Πηνειού.

    Στην εκδήλωση ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου σε Επίτιμο Δημότη Πηνειού παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ηλείας π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, κληρικοί της Ι.Μ Ηλείας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Γ. Σωτηρόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου κ. Σ. Πολίτης, πρώην Δήμαρχοι, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου κ. Π. Γιαννάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Δημάρχου κ. Γ. Καραστέργιος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, εργαζόμενοι του Δήμου κ.α.

    Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας όπου τον υποδέχθηκε και τυπικά ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος Β΄. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος δεν έκρυψε την χαρά του για την επίσκεψη στην έδρα της Μητροπόλεως και στάθηκε στην αίθουσα συναντήσεων του πρώτου ορόφου, όπου υπάρχουν τα πορτρέτα των Μακαριστών Μητροπολιτών Ηλείας.

    Στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας έγινε και η συνάντηση με το δήμαρχο Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε στην πόλη τον Σεβασμιώτατο και μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για το έργο και την προσωπικότητά του. Επιπλέον πρότεινε να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι τοπικοί θεσμοί να θεσμοθετήσουν συνεργασίες με την Εκκλησία της Αμερικής, όπως και το Συνεδριακό Κέντρο που διαθέτει η Εκκλησία της Αμερικής στην Ηλεία να μπορέσει να ενταχθεί στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή.

    Ο Δήμαρχος Πύργου πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής το αναμνηστικό δώρο του Δήμου καθώς και τις τρεις ιστορικές εκδόσεις του: Τη συμβολή της Ηλείας στην Επανάσταση του 1821, το λεύκωμα που αναφέρεται στην Αρχαία Φειά και την τελευταία έκδοση με τίτλο «Φράγκοι και Βυζαντινοί στην Ηλεία».

    Elpidoforos 2

    Elpidoforos 3

    Elpidoforos 4

    Elpidoforos 5

    Elpidoforos 6

    Elpidoforos 7

    Elpidoforos 8

    Elpidoforos 9

    Elpidoforos 10

    Elpidoforos 11

    Elpidoforos 12

    Elpidoforos 13

    Elpidoforos 14

  • Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στην Γλύφα
    Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στην Γλύφα

    Στο επίσημο δείπνο για τους εορτασμούς των 50 ετών λειτουργίας του Ιονικού Χωριού στην Γλύφα, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, παραβρέθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

    Η Δρ. Αυγερινοπούλου, η οποία σπούδασε και εργαζόταν επί μια δεκαετία στις Ηνωμένες Πολιτείες και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους Ηλείους της Αμερικής, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Ελπιδοφόρο για την σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψήφιση νομοσχεδίου που θα καταργεί όλα τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Πρόκειται για μια ρεαλιστική, όπως υπογράμμισε, προοπτική, ώστε να μπορούν οι απόδημοι Έλληνες να ασκούν εξ αποστάσεως το εκλογικό τους δικαίωμα, αίροντας τους ως σήμερα δυσανάλογους περιορισμούς άσκησης του δικαιώματός τους.

    Παράλληλα, συνομίλησαν για θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, των δασών, της πανίδας, των υδάτων και του τοπίου που βρίσκεται στην «καρδιά» της χριστιανοσύνης. Η Ηλεία Βουλευτής επεσήμανε ότι οι άγιοι της Εκκλησίας υποδεικνύουν σε όλους μας το αυθεντικό περιβαλλοντικό και οικολογικό – εκκλησιαστικό φρόνημα, ήτοι τη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος ως θείου δημιουργήματος και ως εκ τούτου τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι κατά βάσιν πνευματικά. Ειδικότερο σημείο συζήτησης αποτέλεσε δε η προβολή στις ΗΠΑ του δίκαιου αιτήματός της Ελλάδα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Σε ό,τι αφορά στην λειτουργία του Ιονικού χωριού στην περιοχή της Γλύφας, η Ηλεία Βουλευτής ευχαρίστησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής- που έχει εισέλθει στην νέα 100ετηρίδα- καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για την στήριξή του και για το όραμά για την επόμενη πεντηκονταετία, για μια από τις σημαντικότερες, όπως την έχει χαρακτηρίσει, διακονίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που από το 1970, κάθε χρόνο, φιλοξενεί εκατοντάδες Ελληνοαμερικανούς έφηβους και συνοδούς, προσφέροντας μοναδικές υπηρεσίες στις νεότερες γενιές και συμβάλλοντας στην εξοικείωσή τους με τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

  • Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου με τον Δήμαρχο Πύργου Π. Αντωνακόπουλο
    Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου με τον Δήμαρχο Πύργου Π. Αντωνακόπουλο

    Τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο συνάντησε στην Ι.Μ. Ηλείας ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ηλεία, παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου Β’.

    Ο κ. Αντωνακόπουλος καλωσόρισε στην πόλη τον Σεβασμιώτατο και μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για το έργο και την προσωπικότητά του. Επιπλέον πρότεινε να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι τοπικοί θεσμοί να θεσμοθετήσουν συνεργασίες με την Εκκλησία της Αμερικής, όπως και το Συνεδριακό Κέντρο που διαθέτει η Εκκλησία της Αμερικής στην Ηλεία να μπορέσει να ενταχθεί στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή.

    - Ο Δήμαρχος Πύργου πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής το αναμνηστικό δώρο του Δήμου καθώς και τις τρεις ιστορικές εκδόσεις του: Τη συμβολή της Ηλείας στην Επανάσταση του 1821, το λεύκωμα που αναφέρεται στην Αρχαία Φειά και την τελευταία έκδοση με τίτλο «Φράγκοι και Βυζαντινοί στην Ηλεία».

    antonako arxiep amerikis 2

    antonako arxiep amerikis 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στην Ηλεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Τον υποδέχεται ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος
    Υποδοχή Αρχιεπισκόπου Αμερικής από τον Δήμο  Πηνειού και τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Μαρίνο

    Με αισθήματα συγκινήσεως, οφειλόμενου σεβασμού και πνευματικής χαράς, ο Δήμος Πηνειού και ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος υποδέχονται την Παρασκευή 21 Ιουλίου και ώρα 10.30 π.μ. στη Γαστούνη στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, τον Ποιμενάρχη της πολυπληθέστερης ελληνορθόδοξης κοινότητας της διασποράς.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πηνειού, με ομόφωνη απόφασή του και ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου κ. Ανδρέα Μαρίνου, θα ανακηρύξει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Επίτιμο Δημότη.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου: «Άρρηκτη η σχέση» της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής
    Συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου: «Άρρηκτη η σχέση» της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

    Το θέμα της παρουσίας του Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «τουρκικού σπιτιού» θεωρείται λήξαν μετά και την 45λεπτη συνάντησή τους - Τι συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στη Νέα Υόρκη

    Σε γαλήνιες θάλασσες πλέει και πάλι η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ξεπερνώντας τη φουρτούνα που προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Υόρκη στις αρχές της εβδομάδας, παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του ηγέτη των ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

    Η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να αναγνωρίσει δημόσια χθες την «οδύνη» που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς ομογενείς, μαζί με την αμηχανία σε Αθήνα και Λευκωσία, σήμανε τη λήξη μιας αιφνίδιας κρίσης, που ξέσπασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εξηγώντας πως η παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής», ο κ. Ελπιδοφόρος ξεκαθάρισε ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του», αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο της προσωπικής του συμμετοχής στην τουρκική εκδήλωση.

    Με αυτά τα δεδομένα, η αλλαγή κλίματος μετά και το «mea culpa» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έγινε -από νωρίς χθες- αισθητή στην Αθήνα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε ως «απολύτως επεξηγηματική» τη δήλωση του κ. Ελπιδοφόρου, προσθέτοντας ότι «όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν», εντός, εκτός και επί τα αυτά στην Νέα Υόρκη.

    «Το να είσαι, τώρα, με τον Αρχηγό ενός Κράτους που δεν αναγνωρίζεται στην ίδια εκδήλωση, θα μπορούσε και να αποφευχθεί», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Οικονόμου, απαντώντας, την ίδια ώρα -για το εάν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παραμένει ευθυγραμμισμένος με την ελληνική πλευρά- πως «δεν υπάρχει αμφιβολία, παρά τα όσα ατυχή πράγματα μπορεί να συμβαίνουν».
    Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αποτυπωθεί πλήρως η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προανήγγειλε από νωρίς χθες τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Ελπιδοφόρο, εξηγώντας ότι «επειδή το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού άλλαξε, δεν ξέρω αν θα πάει στο 'Ground Zero'. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν το επιτρέπει το πρόγραμμά του να το επισκεφθεί, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο».

    Εκτός από τους λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς που χρειάστηκαν κατά την απόσβεση της εστίας της κρίσης, ως τόπος για τη συνάντηση επελέγη τελικά η διπλωματική έδρα της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς λίγο μετά τις οκτώ (ώρα Ελλάδας), ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στα γραφεία της Μόνιμης ελληνικής Αντιπροσωπείας.


    Μάλιστα, στον προθάλαμο του γραφείου συνέπεσαν ο κ. Ελπιδοφόρος με τον CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, συζητώντας με τον Πρωθυπουργό σε φιλικό κλίμα, για να ακολουθήσει το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον προκαθήμενο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διάρκειας περίπου 45 λεπτών. Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα της Ομογένειας, αλλά και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Παράλληλα, αν και δεν κατέστη δυνατή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ground Zero, ο κ. Ελπιδοφόρος παρουσίασε προς τον κ. Μητσοτάκη το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, το οποίο είχε υποστεί σχεδόν ολοσχερή καταστροφή κατά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

    Επιπλέον, στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησαν ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα, αφήνοντας οριστικά πίσω την κρίση των προηγούμενων ωρών. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, άλλωστε, με γνώση του κλίματος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών σχολίασε ότι «το θέμα είναι λήξαν», κλείνοντας ερμητικά το σχετικό παράθυρο συζήτησης.

    Νωρίτερα, στην Αθήνα συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να επανέρχεται στο θέμα, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «ο κυβερνητικός χειρισμός του ζητήματος που δημιουργήθηκε με την συμμετοχή του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου σε τουρκική εκδήλωση είναι τουλάχιστον παιδαριώδης». «Καλό είναι ο κος Μητσοτάκης να καταλάβει ότι η παρουσία και οι συναντήσεις του σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να υπόκεινται σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες και σε παιχνίδια εσωκομματικών ισορροπιών», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

    Παρέμβαση για το ίδιο θέμα καταγράφηκε χθες και από πλευράς του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι «η στάση της κυβέρνησης έναντι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, είναι τουλάχιστον ακατανόητη και απρεπής». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό μέτωπο, ουδέποτε υπήρξε καρποφόρα για τον Ελληνισμό και τα συμφέροντά του. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα». Για το λόγο αυτό, «η ηγεσία της κυβέρνησης, αντί να οδηγεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σε θέση απολογούμενου για ένα «έγκλημα» που δεν διέπραξε, οφείλει να ζητήσει συγνώμη» σημείωσε ο ίδιος.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
  • Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου
    Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου

    Την ειλικρινή του λύπη για την οδύνη που άθελα του προκάλεσε στη κυπριακή κοινότητα και στο ποίμνιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Με δήλωση του, ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτίου της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή των δεινών που έχει επιφέρει η κατοχή στο νησί της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, κατανοεί τις αντιδράσεις και τον πόνο των ανθρώπων, καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν βιώσει τον ξεριζωμό.

    «Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι’ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

    Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

    Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

    Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Χωρίς τον Ελπιδοφόρο η δεξίωση της ομογένειας στον πρωθυπουργό
    Χωρίς τον Ελπιδοφόρο η δεξίωση της ομογένειας στον πρωθυπουργό

    Παραμένει η βαριά «σκιά» στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

    Μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Ground Zero» όπου οι δυο άνδρες θα συναντιούνταν, ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη στη δεξίωση της ομογένειας προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού. Η παράδοση θέλει τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να προσφωνεί τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη στη δεξίωση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να τού είχε ζητήσει να μην τον προσφωνήσει.

    Πάντως, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά την εκδήλωση διέρρευσε πως ενδεχομένως να γινόταν προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

    Σημειώνεται πως οι τόνοι έπεσαν κάπως μετά τη δήλωση με την οποία ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η παρουσία του στην τουρκική φιέστα δίπλα στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον επικεφαλής του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, προκάλεσε οδύνη στους «Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του».

    Ολόκληρη η δήλωσή του:

    «Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

    Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

    Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

    Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ANAMNISEIS.NET/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΑΣ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς