Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 14:28

Επτά φορές ισόβια στον serial killer της Κύπρου

Γράφτηκε από τον

Για τους επτά φόνους - Δεν τίθεται θέμα για την ποινή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικαστής - Είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Κύπρου - Τι είπε ο ίδιος δακρυσμένος στο δικαστήριο - Πώς εξήγησε τα εγκλήματά του

Επτά φορές ισόβια είναι η ποινή που επέβαλε το Κακουργιοδικείο Κύπρου στον serial killer Νίκο Μεταξά για τους επτά φόνους που έχει ομολογήσει.

Ο Δικαστής ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν τίθεται θέμα για τη ποινή αφού προβλέπεται ποινή ισοβίων για κάθε φόνο.
Οι ποινές πέντε ισοβίων είναι διαδοχικές, που σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα βγει ποτέ από τη φυλακή και δεν θα έχει δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο επ' Αδεία Αποφυλάκισης. Οι δύο ποινές ισοβίων θα συντρέχουν καθώς πρόκειται για εγκλήματα που έγιναν την ίδια χρονική στιγμή (μητέρες και παιδιά).
Του επιβαλλονται επίσης ποινές για απαγωγές και άλλα αδικήματα.

Νωρίτερα στην απολογία του ενώπιον δικαστηρίου, ο Μεταξάς λύγισε και με δάκρυα στα μάτια ανέφερε: «Έχω διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα. Αναγνωρίζω τα εγκλήματα μου. Δεν μπορώ να πάω πίσω στο χρόνο. Μπορώ να βοηθήσω στην εξιχνίαση. Να παραδεχθώ ενοχή να μη ζημιώσω άλλο την Κυπριακή Δημοκρατία. Συγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων και στις ψυχές των θυμάτων. Τέλος, προς την κυπριακή κοινωνία που διερωτάται πώς ένα μέλος της μπορεί να διαπράξει αυτή την πράξη. Το ίδιο ερώτημα βασανίζει και εμένα, όμως δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση. Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθώ εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω. Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Μεταξά:

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των πράξεων μου και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τις συνέπειες. Η στάση μου αυτή δεν ανατρέπει τις τραγικές συνέπειες των πράξεών μου. Δεν μπορώ να πάω πίσω στον χρόνο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βοηθήσω στη διαλεύκανση των εγκλημάτων μου και να μην καθυστερήσω τη διαδικασία στο δικαστήριο.
Ένα μεγάλο συγγνώμη στα θύματα και στους συγγενείς τους για τον άδικο πόνο που τους προκάλεσα. Η απονομή δικαιοσύνης ας είναι ένα ελάχιστο βάλσαμο.
Ένα μεγάλο συγγνώμη στα παιδιά μου και στους γονείς μου για τη στενοχώρια που τους προκάλεσα.
Ένα μεγάλο συγγνώμη στην κυπριακή κοινωνία που διερωτάται πως ένας άνθρωπος μέλος της έφτασε σε αυτό το σημείο.
Με βασανίζει και μένα το ερώτημα.
Σε κομμάτια των αναμνήσεων μου προσπαθώ να βρω κάποιους λόγους σε οδυνηρές αναμνήσεις.
Αλλά δεν έχω βρει ακόμα την απάντηση.
Είμαι στη διάθεση επιστημονικής ομάδας για να διεξαχθεί ενδελεχής μελέτη για την περίπτωσή μου».

Ο 35χρονος έφτασε στο δικαστήριο, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και υπό τη συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών και χωρίς να εκπροσωπείται από δικηγόρο.

Ο Μεταξάς παραδέχθηκε ενώπιον Δικαστηρίου και τις 7 δολοφονίες:
Παραδέχθηκε τον θάνατο της Λίβιας με πνιγμό και της 8χρονης κόρης της, Έλενας.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της Μαρικάρ με πνιγμό.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της Μαρί Ρόουζ με πνιγμό.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της 6χρονης Σιέρα.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και θάνατο της Ασμίτα Κάχτα Μπίστα, με κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
Παραδέχθηκε την απαγωγή και φόνο της Αριάν Παλάνας με πνιγμό.

Δήλωσε πως σκότωσε τα παιδιά γιατί πίστευε πως τα εξέδιδαν οι μητέρες τους

Απίστευτες δικαιολογίες έδωσε ο serial killer Νίκος Μεταξάς στους ανακριτές για τις επτά δολοφονίες. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως είχε την εντύπωση ότι η Μαρί Ρόουζ και η Λίβια Μπουνέα εξέδιδαν τα παιδιά τους, την εξάχρονη Σιέρα και την οκτάχρονη Έλενα και τις εκμεταλλεύονταν ανώμαλοι.

Τα δυο κορίτσια τα σκότωσε με στραγγαλισμό μετά την δολοφονία των μητέρων τους. Μάλιστα όπως είπε, όταν σκότωσε την 6χρονη Σιέρρα σκεφτόταν την σφαγή των Ελλήνων το 1922.

Την Κάχτα Ανού (Ασμίτα Κάχτα Μπίστα), την σκότωσε μέχρι θανάτου, γιατί ενώ έκαναν sex αυτή αντιλήφθηκε ότι την κινηματογραφούσε και τον έφτυσε. Τότε νευριάσε και την χτύπησε μέχρι που την άφησε νεκρή.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν πέρασε ούτε μια μέρα που να μην σκέφτηκε τα θύματα του. Επίσης έδωσε ακριβή περιγραφή για τον τρόπο που πέταγε τα πτώματα στις λίμνες και στο Μεταλλείο Μιτσερού.

Τα θύματα του 35χρονου serial killer

thymata_mana_kori
H 38χρονη Marry Rose Tiburcio, η 6χρονη κόρη της Sierra Graze Seucalliuc
kypros-marikar-ena
Η 29χρονη Φιλιππινέζα Maricar Valdez Arquiola, που έχει ομολογήσει πως δολοφόνησε ο Νίκος Μεταξάς
kypros-filippineza-ena
Η 28χρονη Arian Palanas Lozano

livia
H 36χρονη Livia Florentina Bunea, η 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea
Asmita-Khadka-Bista
Η 30χρονη Asmita Khadka Bista από το Νεπάλ
Τα γεγονότα της υπόθεσης - Όλα όσα είπε στους ανακριτές

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέγνωσε ενώπιον δικαστηρίου τα γεγονότα, κάνοντας αρχή από τον εντοπισμό του πρώτου πτώματος, της 38χρονης Mary Rose, στο μεταλλείο της Κοκκινόγειας στο Μιτσερό.

Στο Δικαστήριο κατατέθηκε φωτογραφικό υλικό, ενώ αναφέρθηκε πως οι έρευνες διήρκησαν 68 ημέρες. Παράλληλα έγινε επεξήγηση του όρου σαπωνοποίηση, κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα θύματα, ενώ εξηγήθηκαν τα ευρήματα που εντοπίστηκαν σε σορούς κατά τις ιατροδικαστικές εξετάσεις.

Ο ανακριτής εξήγησε ενώπιον δικαστηρίου, όλα όσα ακολούθησαν με την αναγνώριση του προφίλ και τις διαδικασίες της Αστυνομίας μέσω Google και Badoo και το πώς έφτασαν στα ίχνη του 35χρονου.

Σημειώθηκε παράλληλα πως ο λογαριασμός «Orestis35» συνδέθηκε για τελευταία φορά στις 14 Απριλίου 2019, ημέρα κατά την οποία εντοπίστηκε η σορός της Μαίρη Ρόουζ. Στη συνέχεια ο λογαριασμός διαγράφηκε.

Στη σορό της Μαίρη Ρόουζ, εντοπίστηκαν κατάγματα ωμοπλάτης, εκχυμώσεις κ.α. Φωτογραφήθηκαν επίσης τα σκουλαρίκια της και εστάλησαν στα ΤΑΕ. Στη συνέχεια κλίθηκε η φίλη της στο ΤΑΕ Λάρνακας και την αναγνώρισε. Έγινε παράλληλα αναφορά και σε δύο ψεύτικα δόντια, τα οποία, επίσης, αναγνώρισε η φίλη της. Ο ανακριτής αναφέρθηκε και στις φωτογραφίες που είχε στο προφίλ του στο Facebook ο Νίκος Μεταξάς, οι οποίες λήφθηκαν από το μεταλλείο. Στις 19/4 έδωσε κατάθεση, δίνοντας την δική του εκδοχή.

Το όχημα που μετέφερε τη Μαρί και την Σιέρα, κατασχέθηκε.

Στη συνέχεια ο ανακριτής αναφέρθηκε στον εντοπισμό του πτώματος της 6χρονης Σιέρα, η οποία ήταν σε κατάσταση σαπωνοποίησης. «Ήταν τυλιγμένο σε σεντόνι», είπε ο ανακριτής.

Στις 20/4 εντοπίστηκε δεμένη και γυμνή η σορός της Αριάν.

Όσον αφορά την Μαρικάρ, ο ανακριτής ανέφερε πως εντόπισαν συνομιλία του 35χρονου με το θύμα και πως αυτός φωτογράφισε την άδεια παραμονής της από το κινητό του.

Στις 25/4 παραδέχθηκε σε νέα κατάθεσή του, όλους τους φόνους, των πέντε γυναικών και δύο παιδιών. Την ίδια μέρα οδηγήθηκε για υπόδειξη σκηνών στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και στο Πεδίο Βουλής Ξυντούς, στην Ορούντα.

Εκεί τους περιέγραψε τη διαδικασία που έκανε για να δέσει το τσιμεντομπλόκ στη βαλίτσα.

Στη συνέχεια ο ανακριτής αναφέρθηκε στην Ασμίτα Κάχτα Μπίστα και εξήγησε το πώς την γνώρισε ο Μεταξάς και το πώς εντοπίστηκε η σορός της.

Όσον αφορά τη Λίβια Μπουνέα και την κόρη της Έλενα Ναταλία, αυτές εντοπίστηκαν σύμφωνα με τον ανακριτή, μέσα σε βαλίτσες σε εμβρυακή στάση και τυλιγμένες σε σακούλα. Την Λίβια την γνώρισε μέσω της εφαρμογής Badoo, ενώ στην πρώτη συνάντηση γνώρισε και την μικρή κορούλα της. Όπως λέχθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, «την σκότωσε κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής που είχαν, για να την εκδικηθεί». Συγκεκριμένα, όπως είπε στους ανακριτές, πίστευε πως η Λίβια εξέδιδε την κόρη της και ήθελε να την λυτρώσει γι’ αυτό και σκότωσε την μικρή.

Στις 19/6 έδωσε ξανά κατάθεση, όπου και παραδέχθηκε και πάλι τις 7 δολοφονίες.

Όσον αφορά την Μαρικάρ, παραδέχθηκε ότι την απήγαγε και την σκότωσε στο σπίτι του.

Για την Μαίρη Ρόουζ, είπε στους ανακριτές ότι είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να δημιουργήσει σοβαρή σχέση μαζί της και για αυτό το λόγο ήθελε να γνωρίσει την κόρη της.

Όπως λέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου, «την πήγε σπίτι του και αφού ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της, άκουσαν το μωρό να κλαίει. Σαράντα λεπτά μετά κατέβηκαν και ισχυρίστηκε ότι το κοριτσάκι πνίγηκε με τον εμετό. Ισχυρίστηκε ότι έκανε μαλάξεις στη Σιέρα κ αργότερα στη Μαίρη Ρόουζ. Συνειδητοποίησε ότι ήταν νεκρές και σκέφτηκε να τις εξαφανίσει σε μέρη όπου έβγαλε φωτογραφίες και ήξερε πως ήταν εγκαταλελειμμένα».

Όπως λέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου, «την πήγε σπίτι του και αφού ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της, άκουσαν το μωρό να κλαίει. Σαράντα λεπτά μετά κατέβηκαν και ισχυρίστηκε ότι το κοριτσάκι πνίγηκε με τον εμετό. Ισχυρίστηκε ότι έκανε μαλάξεις στη Σιέρα κ αργότερα στη Μαίρη Ρόουζ. Συνειδητοποίησε ότι ήταν νεκρές και σκέφτηκε να τις εξαφανίσει σε μέρη όπου έβγαλε φωτογραφίες και ήξερε πως ήταν εγκαταλελειμμένα.

Στις 25/4 έδωσε άλλη εκδοχή. Είπε πως έδωσε το όνομα Ορέστης και ότι στις 3 συναντήσεις που είχαν, η Μαίρη Ρόουζ του είπε πως είχε διαμάχες με τον πατέρα της Σιερα και ότι ήταν πρόθυμη να τον βάλει στο σπίτι της όπου κοιμόταν με την κόρη της». Όπως είπε στους ανακριτές, «ήρθε αμέσως στο μυαλό του ότι και αυτή θα εξέδιδε την κόρη της αν της προσφερόταν αμοιβή. Γι αυτό της ζήτησε να πάρει και το παιδί για να ελέγξει αν θα το έφερνε. Της ζήτησε να "κοιμηθεί" με το παιδί και είπε ναι, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε. Τότε έπνιξε την Μαρί, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τη Λίβια. Και με τον ίδιο τρόπο που σκότωσε την Έλενα Ναταλία. Για να τις λυτρώσεις, όπως είπε στους ανακριτές».

Στη συνέχεια οι ανακριτές περιέγραψαν και τους θανάτους των Αριάν και Μαρικάρ, τις οποίες επίσης έπνιξε.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 18:01

Σχετικά Άρθρα

  • Στην Κύπρο αντιπροσωπεία από την Ηλεία με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
    Στην Κύπρο αντιπροσωπεία από την Ηλεία με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική συνέντευξη τύπου, χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών από την Κύπρο, Ανδρέας Θεοδοσίου, ενημέρωσε για την επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Ηλεία στην Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και προς τιμή της Παναγιώτας Νικολάου, του κοριτσιού που άφησε την τελευταία της πνοή στην Ηλεία το 1974 και τα οστά της μεταφέρθηκαν στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια.

    Ο κ. Θεοδοσίου, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Ήλιδας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους τοπικούς φορείς και τον δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για την τιμή που του έκαναν μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα του δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος στην αποστολή.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα έχει εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και επισκέψεις σε μνημεία όπως τα φυλακισμένα μνήματα και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της επίσκεψης θα είναι η επίσκεψη στα κατεχόμενα, όπου η αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Θεοδοσίου τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ενημέρωσης για τα γεγονότα του 1974, καθώς, όπως ανέφερε, πολλοί έχουν ξεχάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενήθηκαν τα ασυνόδευτα παιδιά από την Κύπρο στην Ελλάδα. «Η λήθη δεν αποτελεί δικαιολογία για τίποτα. Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους. Χάνονται…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Παναγιώτα Νικολάου, η οποία συμβολίζει την τραγικότητα της τουρκικής εισβολής, με το γεγονός ότι τα οστά της επέστρεψαν στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια να αποτελεί έναν συγκινητικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Η οικογένειά της, μάλιστα, θα παραθέσει γεύμα στους καλεσμένους της αντιπροσωπείας ως ένδειξη τιμής.

    Τheodosiou 2

    Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος συνεχάρη τον κ. Θεοδοσίου για τον αγώνα του και επεσήμανε τη σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο «θυγατέρα της Ελλάδας».

    Στη συνέντευξη παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, να εκφράζει τη βαθιά του εκτίμηση προς τον κ. Θεοδοσίου τόσο για την πρόσκληση στην Κύπρο όσο και για την προσφορά και τον αγώνα του να μην ξεχαστεί η ιστορία. Υπενθύμισε, επίσης, την ιστορική σχέση που έχουν οι δύο περιοχές από το 2018, όταν και ξεκίνησε η συνεργασία τους.

    Ο αντιδήμαρχος Πηνειού Σάκης Γεωργόπουλος, καθώς και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας, Θεώνη Γεωργοπούλου εξέφρασαν τη συγκίνησή τους για την προγραμματισμένη επίσκεψη και την ιστορική σημασία της.

    Η επίσκεψη στην Κύπρο δεν θα είναι μόνο ένα ταξίδι μνήμης, αλλά και μια ευκαιρία για ενημέρωση και συνειδητοποίηση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί μέχρι σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου, η αντιπροσωπεία θα δει από κοντά τις συνέπειες της εισβολής και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων. Τόνισε ότι το έθνος δεν μπορεί να αντέξει άλλες χαμένες πατρίδες, κάνοντας έκκληση για ενότητα και συνέχιση του αγώνα.

    Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να τιμήσουν τα θύματα της εισβολής, να ενισχύσουν τη μνήμη των γεγονότων και να υπενθυμίσουν τη διαχρονική σχέση Ελλάδας και Κύπρου. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα λειτουργήσει ως μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς διχασμούς.

  • Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;
    Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;

    Ανάλυση που βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα ενοχοποιεί τους πρώτους κατοίκους της Κύπρου για την εξαφάνιση των δύο ειδών.

    Ένα προϊστορικό οικολογικό μυστήριο φαίνεται πως πλησιάζει τη λύση του: οι πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι που ζούσαν κάποτε στην Κύπρο πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, εκτιμά νέα μελέτη.

    Οι πυγμαίοι ελέφαντες των 500 κιλών και οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι των 130 κιλών ήταν τα πιο μεγαλόσωμα ζώα της Κύπρου στα τέλη του Πλειστόκαινου, πριν από περίπου 12.000 χρόνια, όταν η πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων έφτανε στο τέλος της και η επανάσταση της γεωργίας μόλις ξεκινούσε στη Μέση Ανατολή.

    Και τα δύο είδη εξαφανίστηκαν περίπου την εποχή που έφταναν στην Κύπρο οι πρώτοι Homo sapiens, πριν από περίπου 12-14 χιλιάδες χρόνια.

    Τότε ήταν που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη πολλά ακόμα γιγαντόσωμα ζώα, όπως τα τριχωτά μαμούθ της Ευρασίας και της Αμερικής, ένα κύμα εξαφανίσεων που ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι αποδίδουν στην παρουσία του ανθρώπου.

    Στην περίπτωση της Κύπρου, πολλοί αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ο άνθρωπος δεν έπαιξε ρόλο, καθώς θεωρούσαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι είτε έφτασαν μετά τις εξαφανίσεις είτε ήταν πολύ λίγοι για να εξοντώσουν ολόκληρα είδη.

    Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, εκτιμά αντίθετα ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες θα μπορούσαν να είχαν ωθήσει στην εξαφάνιση πρώτα τον πυγμαίο ιπποπόταμο και μετά τον πυγμαίο ελέφαντα σε λιγότερο από 1.000 χρόνια.

    Η ανάλυση βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα στα οποία τροφοδοτήθηκαν δεδομένα που αφορούν μεταξύ άλλων τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, την αποδοτικότητα του κυνηγιού και την ταχύτητα ανάπτυξης των δύο ζώων.

    «Η Κύπρος είναι η ιδανική τοποθεσία για τη δοκιμή των μοντέλων μας επειδή προσφέρει ένα ιδανικό σετ συνθηκών προκειμένου να εξετάσουμε αν η άφιξη ανθρώπινων πληθυσμών οδήγησε τελικά στην εξαφάνιση αυτών των ειδών. Και αυτό επειδή η Κύπρος είναι ένα νησιωτικό περιβάλλον που μας ανοίγει ένα παράθυρο πίσω στον χρόνο» δήλωσε η δρ Θεοδώρα Μούτσιου, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου «Τζέιμς Κουκ» στην Αυστραλία.

    Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο πληθυσμός των 3-7 χιλιάδων ανθρώπων που εκτιμάται ότι ζούσε τότε στην Κύπρο θα ήταν αρκετός για να εξοντώσει μέχρι και τους τελευταίους ελέφαντες και ιπποποτάμους.

    Οι προβλέψεις του μοντέλου ταίριαζαν με τη χρονολογική σειρά της εξαφάνισης των δύο ειδών στο αρχείο των απολιθωμάτων, λένε οι ερευνητές.

    «Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι στην Κύπρο ήταν τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνοι για την εξαφάνιση της μεγα-πανίδας στη διάρκεια της Κατώτερης Πλειστοκαίνου και τις αρχές του Ολοκαίνου» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Κόρεϊ Μπράντσο του Πανεπιστημίου «Φλίντερς» της Αυστραλίας, επικεφαλής της μελέτης.

    Σε προηγούμενες μελέτες της, η ίδια ερευνητική ομάδα εκτιμούσε ότι οι πρώτοι Homo sapiens έφτασαν στην Κύπρο πριν από 14.000 χρόνια, λίγο νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

    Ο πυγμαίος ιπποπόταμος της Κύπρου (Phanourios minor), με ύψος 70 εκατοστών, ήταν ο πιο μικρόσωπος ιπποπόταμος της Μεσογείου, γράφουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο The Conversation. Γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι διαχωρίστηκε από τον κοινό ιπποπόταμο (Hippopotamus amphibius) πριν από περίπου 1,5 εκατ. χρόνια.

    Ο δε πυγμαίος ελέφαντας της Κύπρου (Palaeoloxodon cypriotes), με ύψος μόλις ενός μέτρου ως τον ώμο, είχε μόλις το 10% του σωματικού μεγέθους του προγόνου του, του ελέφαντα Palaeoloxodon antiquus που ζούσε στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία στα μέσα του Πλειστόκαινου.

    Και τα δύο είδη διαμορφώθηκαν από το φαινόμενο του νησιωτικού νανισμού, τη σταδιακή σμίκρυνση μεγαλόσωμων ειδών όταν αποκλείονται σε νησιά με περιορισμένη τροφή.

    Το φαινόμενο ήταν διαδεδομένο στη Μεσόγειο: πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι ζούσαν κάποτε και σε Κρήτη, Τήλο, Μάλτα, Σικελία, Σαρδινία και πολλά ακόμα νησιά.

    Πηγή: In.gr
  • Μνημόνιο συνεργασίας για τα αγροτικά μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Μάλτας υπέγραψε ο Κ. Τσιάρας με τους ομολόγους του των δύο μεσογειακών χωρών
    Μνημόνιο συνεργασίας για τα αγροτικά μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Μάλτας υπέγραψε ο Κ. Τσιάρας με τους ομολόγους του των δύο μεσογειακών χωρών

    Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα, Κύπρου και Μάλτας, υπέγραψαν στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί των τριών χωρών Κώστας Τσιάρας, Μαρία Παναγιώτου και Anton Refalo.

    Στο μνημόνιο Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας, προβλέπεται η διοργάνωση τακτικών διαβουλεύσεων για θέματα που αφορούν στην προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

    Η υπογραφή του μνημονίου είχε προετοιμασθεί από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων των τριών χωρών και είχε οριστικοποιηθεί στη συνάντηση της ομάδας των EUMED 9, .

    Οι διαβουλεύσεις περιλαμβάνουν όλους τους τομείς της αγροτικής πολιτικής συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των επιστημονικών εξελίξεων, της οικονομικής συνεργασίας και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

    tsiaras mnim ellada kypr malta 2

    Στο μνημόνιο επίσης προβλέπεται η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα εμβαθύνουν σε συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω ανταλλαγών εμπειρογνωμόνων, πρακτικής άσκησης, επισκέψεων μελέτης κ.λπ., με επίκεντρο:

    1. Ποιότητα εδάφους.

    2. Δέσμευση άνθρακα.

    3. Εκπομπές οξειδίων.

    4. Υποστήριξη Νέων Αγροτών,

    5. Ενδυνάμωση των Γυναικών στη Γεωργία.

    6. Προόδους στην καλή διαβίωση των ζώων στα αγροκτήματα

    7. Διαχείριση Υδάτων.

    8. Εναλλακτικές και Βιώσιμες Μέθοδοι Γεωργίας (π.χ. υδροπονία).

    9. Διευκόλυνση της πρόσβασης στην επίσημη εκπαίδευση ή/και κατάρτιση.

    10. Παροχή συμβουλών για νομοθετικές αναθεωρήσεις και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

    11. Προώθηση της συνεργασίας σε έργα που βοηθούν τους μικρούς αγρότες στην προστιθέμενη αξία, ιδίως στην εμπορία και στη μεταποίηση.

    12. Δημιουργία ή ενίσχυση πληροφοριακών συστημάτων για τη γεωργία.

    13. Διευκόλυνση ανταλλαγών επισκέψεων για αγρότες.

    tsiaras mnim ellada kypr malta 3

    Η συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ

    Νωρίτερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας προήδρευσε από κοινού με την Φινλανδή Υπουργό Γεωργίας και Δασοκομίας, Sari Essayah στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εν όψει του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας. Οι Υπουργοί καλωσόρισαν θερμά τον υποψήφιο Επίτροπο για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα Κριστόφ Χάνσεν και ακολούθως αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021 – 2027.

    Ταυτόχρονα έγινε εκτενής συζήτηση για τις προτεραιότητες της ΚΑΠ μετά το 2027.

    Οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ συμφώνησαν ότι η Γεωργία παραμένει τομέας στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατροφική κυριαρχία και να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας οι στόχοι παραμένουν οι εξής:

    -η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών

    -η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους αγρότες

    -η υψηλή ποιότητα των τροφίμων, η οποία αποτελεί τη βάση για μια ανθεκτική και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή γεωργία.

    Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συμβούλιο, καθώς γίνεται ο απολογισμός του δεύτερου έτους των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ. Υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν κι άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η έξαρση ζωονόσων στην Ευρώπη, η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στο Βέλγιο και φυσικά η επιτυχής αντιμετώπιση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (PPR) στην Ελλάδα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατάλογο «μη φιλικών χωρών» δημοσίευσε η Ρωσία - Η Ελλάδα και η Κύπρος ανάμεσά τους
    Κατάλογο «μη φιλικών χωρών» δημοσίευσε η Ρωσία - Η Ελλάδα και η Κύπρος ανάμεσά τους

    Έναν κατάλογο με 47 χώρες και εδάφη που θεωρεί πως υιοθετούν «καταστροφικές συμπεριφορές αντίθετες με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες» δημοσίευσε η Ρωσία, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος.

    Ο κατάλογος, που εγκρίθηκε από τον Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τον υπάρχοντα κατάλογο των «μη φιλικών χωρών» της Ρωσίας, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από αμοιβαίες κυρώσεις.

    Περιλαμβάνει τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, καθώς και την Τουρκία, όπως μετέδωσε το philenews.

    Η Κύπρος, η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες , το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέλη του λεγόμενου «Δυτικού συνασπισμού», όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν είναι μεταξύ αυτών που κατονομάζονται.

    Η κίνηση αυτή ακολουθεί ένα διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που στόχο έχει την ανθρωπιστική υποστήριξη και τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης πολιτών από αυτές τις χώρες που «μοιράζονται τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».

    Σύμφωνα με το TASS, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, το διάταγμα καθιερώνει μια απλοποιημένη διαδικασία για όσους «δεν αποδέχονται τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες συμπεριφορές στις χώρες τους, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αξίες» να εγκατασταθούν στη Ρωσία.

    Ρωσικές διπλωματικές πηγές ισχυρίζονται ότι «αρκετές δεκάδες» δυτικοί έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτό το σχέδιο μετεγκατάστασης, αν και αυτά τα στοιχεία δεν μπορούσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Δ. Ήλιδας: Επίτιμος Δημότης Σαβαλίων ο Κύπριος Ανδρέας Θεοδοσίου
    Δ. Ήλιδας: Επίτιμος Δημότης Σαβαλίων ο Κύπριος Ανδρέας Θεοδοσίου

    Ήταν ασυνόδευτο παιδί που φιλοξενήθηκε στην Ηλεία το 1974

    Είχε φιλοξενηθεί στην Ηλεία, και συγκεκριμένα στα Σαβάλια το 1974, μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ήταν ένα από τα 456 ασυνόδευτα παιδιά, σε ηλικία μόλις 12 ετών. Έφυγε από την Ηλεία στα 16 του χρόνια αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο και τους ανθρώπους που τον αγκάλιασαν με τόση αγάπη. Σήμερα ο Ανδρέας Θεοδοσίου, ζει στην Κύπρο, είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών που φιλοξενήθηκαν στην Ηλεία το 1974, διατηρεί άρρηκτες σχέσεις με την περιοχή και σύντομα θα ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης Σαβαλίων.

    Την πρόταση απονομής του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Σαβαλίων στον Ανδρέα Θεοδοσίου, κατέθεσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αναστάσιος Παπαδημητρόπουλος η οποία και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας.

    Ο κ. Παπαδημητρόπουλος, εξιστόρησε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την άφιξη του 12χρονου τότε Ανδρέα Θεοδοσίου στην Ηλεία και την παραμονή του στην κοινότητα, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με την περιοχή. «Κάθε χρόνο επέστρεφε στα Σαβάλια, αφού είχε αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με όλους τους χωριανούς, αγόρασε ακίνητη περιουσία στο χωριό, έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα πια, και παραμένει σε αυτό. Προσφέρει αρκετά συχνά, υλική βοήθεια αλλά και ηθική στήριξη σε συγχωριανούς μας. Προσπαθεί να συμμετέχει όσο πιο ενεργά μπορεί σε όλες τις δραστηριότητες του χωριού, καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις με τους τοπικούς φορείς».

    Ο κ. Θεοδοσίου, με την σημερινή του ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών που φιλοξενήθηκαν στην Ηλεία το 1974, έχει επισκεφθεί όλα τα μέρη της Ηλείας θέτοντας μια αναμνηστική πλακέτα με τα ονόματα των οικογενειών που φιλοξένησαν τα παιδιά, σαν ένα είδος τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους. «Εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Δ.Δ. Σαβαλίων, πιστεύω ότι ο τίτλος αυτός είναι μία οφειλόμενη τιμή προς τον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος είναι πάντα δίπλα μας, σε οτιδήποτε χρειαστούμε, και έχει καταφέρει να αποκτήσει την εκτίμηση και την αποδοχή όλων των συγχωριανών, και επάξια του αντιστοιχεί ο τίτλος του Επίτιμου Δημότη Σαβαλίων», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρόπουλος

  • Το έγκλημα που συγκλόνισε τα Τρίκαλα: Σκότωσε σύζυγο, μητέρα, πατέρα και άλλους 5 συγγενείς - Γλίτωσαν μόνο τα παιδιά του
    Το έγκλημα που συγκλόνισε τα Τρίκαλα: Σκότωσε σύζυγο, μητέρα, πατέρα και άλλους 5 συγγενείς - Γλίτωσαν μόνο τα παιδιά του

    Ήταν 28 Ιουνίου 1991, όταν ο 48χρονος Σπύρος Σταρίδας πήρε την κυνηγετική του καραμπίνα και βγήκε σε μία «περιπολία θανάτου» στο Παλαιομονάστηρο Τρικάλων

    Ένα από τα πιο πολύνεκρα φονικά όλων των εποχών στη χώρα μας και μία υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα με τις ανατριχιαστικές της λεπτομέρειες, αλλά και την ασύλληπτη απάθεια του φονιά που πήρε άδικα τις ζωές οκτώ ανθρώπων και μαζί και τη δική του. Οι πολλαπλές ανθρωποκτονίες στο Παλαιομονάστηρο Τρικάλων τάραξαν την ελληνική κοινωνία και για μία ακόμα φορά έφεραν στην επιφάνεια την ψυχοπαθολογία του δράστη ενός τέτοιου εγκλήματος, αλλά και το νομικό καθεστώς που επιτρέπει την οπλοφορία σε ανθρώπους που έχουν εκδηλωμένα ψυχικά νοσήματα.

    Πρόκειται για ένα από τα εγκλήματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο «100 εγκλήματα στην Ελλάδα» που έχει κυκλοφορήσει μαζί με το ΘΕΜΑ της Κυριακής.

    Το περιστατικό έγινε στις 28 Ιουνίου του 1991, όταν ο 48χρονος Σπύρος Σταρίδας πήρε την κυνηγετική του καραμπίνα Σμίθ-Γουέσον και βγήκε σε μία «περιπολία θανάτου» στο μέχρι τότε ήσυχο χωριό, λίγο έξω από την Πύλη Τρικάλων. Στην πορεία του σκότωνε όποιον συναντούσε. Διαδοχικά από τα πυρά του χτυπήθηκαν ο πατέρας του Αθανάσιος Σταρίδας 67 ετών, η μητέρα του Δήμητρα Σταρίδα 66 ετών, ο παππούς του Κωνσταντίνος Σταρίδας 88 ετών, η γιαγιά του Λαμπρινή Σταρίδα 87 ετών, η σύζυγός του Σταμούλω Σταρίδα 44 ετών, η θεία του Στυλιανή Ζιάγκα 57 ετών, ο θείος του Παναγιώτης Ζιάγκας 67 ετών και ο γείτονάς του Ηλίας Κουσκουρής 68 ετών. Σε όλο αυτό το δολοφονικό αμόκ, υπήρξε μία τραγική στιγμή, την οποία ανέφεραν ως μαρτυρία οι εφημερίδες της εποχής. Έχοντας ξεκινήσει τη «βόλτα θανάτου» με τους γονείς του, ο Σταρίδας μπήκε στο σπίτι του όπου βρίσκονταν τα δύο μικρά παιδιά του, 10 και 12 ετών. Τα παιδάκια τον ικεύτευαν με σπαρακτικές φωνές «Μην μας σκοτώνεις και εμάς πατέρα», κάτι που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έκανε τον δράστη να σταματήσει για λίγη ώρα και να δείχνει ότι επανέρχεται στα συγκαλά του. Όμως προσπέρασε τα παιδιά, ευτυχώς χωρίς να τα πειράξει, και συνέχισε το μακελειό, σκοτώνοντας και τους υπόλοιπους.

    Έχοντας ήδη πυροβολήσει τους γονείς του, βγήκε στον δρόμο με την καραμπίνα και τους πρώτους που συνάντησε ήταν ο θείος και η θεία του, οι οποίοι προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν και να τον κάνουν να σταματήσει. Όμως ο Σταρίδας βρισκόταν χαμένος στον δικό του κόσμο και σηκώνοντας την καραμπίνα πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα το ζευγάρι. Σειρά είχε ο γείτονάς του, ο Ηλίας Κουσκουρής, ο οποίος βρισκόταν στην αυλή του και προσπάθησε και αυτός να τον πείσει να αφήσει την καραμπίνα. Μάταια όμως, καθώς ο Σταρίδας τον πυροβόλησε και αυτόν και τον σκότωσε στην είσοδο του σπιτιού του. Σειρά είχε η γυναίκα του δράστη, η οποία είχε καταφύγει στο σπίτι του κουμπάρου τους για να τηλεφωνήσει στην Αστυνομία. Όμως ο Σταρίδας αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν εκεί, έφτασε εκτός εαυτού και στην αυλή του σπιτιού πυροβόλησε και τη γυναίκα του. Μετά από αυτό, στήριξε την καραμπίνα στο έδαφος και αυτοπυροβολήθηκε, βάζοντας τέλος στη ζωή του, έχοντας ρίξει συνολικά 15 φυσίγγια.

    Όλα όσα εκτυλίχθηκαν τις επόμενες ώρες και ημέρες στο χωριό θύμιζαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Ενώ και οι δημοσιογράφοι που είχαν φτάσει εκεί μετέδιδαν αφηγήσεις και έστελναν φωτογραφίες που προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση σε όλη την Ελλάδα για ένα ανήκουστο φονικό. Η εικόνα με τα οκτώ φέρετρα (μεταξύ αυτών και του δράστη, όχι όμως της μητέρας του που πέθανε μία μέρα μετά) ήταν συγκλονιστική, ενώ οι σπαρακτικές φωνές σε κάθε γωνιά του χωριού δημιουργούσαν ένα απόκοσμο σκηνικό. Οι νεκροί συγγενείς (μαζί και ο δράστης) τάφηκαν σε ομαδικό τάφο, ενώ χωριστός τάφος υπήρξε για τον γείτονα. Σε ξεχωριστό τάφο επίσης έγινε και η ταφή της μητέρας μία ημέρα μετά.

    Η υπόθεση του Παλαιομονάστηρου συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη, όχι μόνο για το πλήθος των δολοφονημένων ανθρώπων αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε. Το ενδιαφέρον στράφηκε αμέσως στο προφίλ του δράστη, για τον οποίον οι ρεπόρτερ της εποχής αποκάλυψαν ότι έπασχε από σοβαρή ψυχική ασθένεια και μάλιστα είχε νοσηλευτεί. Τον τελευταίο καιρό πριν από το έγκλημα είχε πάψει να παίρνει τη φαρμακευτική αγωγή του και παράλληλα είχε ξεκινήσει να πίνει πολύ. Μία χαρακτηριστική λεπτομέρεια που γράφτηκε στις εφημερίδες της εποχής ήταν ότι λίγες ώρες πριν από το μακελειό είχε ζητήσει από τη γυναίκα του να του ετοιμάσει το καλό παντελόνι και το πουκάμισο με τα αστέρια γιατί εκείνο το βράδυ θα σκοτωνόταν.

    Της είχε ζητήσει επίσης να πάρει τα παιδιά και να φύγουν. Οι συγγενείς του είχαν μπει σε υποψίες ότι κάτι ετοίμαζε, όμως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την έκταση του κακού< υπηρεσίες ιστορικό ψυχικών παθήσεων να μπορούν να βγάζουν άδεια οπλοφορίας (το όπλο του το είχε κάνει δώρο μία εξαδέλφη του από τον Καναδά). Η υπόθεση οδήγησε σε ευρύτερη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και ευαισθητοποίησε τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την ευκολία με την οποία δίνεται μία κυνηγετική άδεια σε άτομα που πάσχουν από ψυχικές νόσους.

    Πηγή: protothema.gr

  • ΑΔΜΗΕ: Συμφωνία για υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
    ΑΔΜΗΕ: Συμφωνία για υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

    Κατ’ αρχήν συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, επιτεύχθηκε κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ.

    Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση δύο αποφάσεων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή) για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (μέσω του λογαριασμού των ρύπων, κατά τις πληροφορίες) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και της επιπλέον συμμετοχής της ίδιας πλευράς κατά την περίοδο της λειτουργίας.

    Πηγές του Διαχειριστή ανέφεραν ότι εφόσον υλοποιηθούν οι προβλέψεις της συμφωνίας το έργο καθίσταται βιώσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση διαφαίνεται οριστικό ναυάγιο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε επαφή με τον κατασκευαστή του καλωδίου για εξασφάλιση συνέχισης της συνεργασίας εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση της χθεσινής συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.

    συμφωνία έκλεισε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος είχε απευθείας συνομιλίες για το θέμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» η συμφωνία έκλεισε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος είχε απευθείας συνομιλίες για το θέμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI/ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

  • Φιντάν: «Η σύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν είναι υγιής»
    Φιντάν: «Η σύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν είναι υγιής»

    Μια θετική προσέγγιση από την ΕΕ χωρίς σύνδεση με το Κυπριακό θα εξυπηρετήσει το κοινό συμφέρον, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες.

    "Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, τονίσαμε ότι η σύνδεση του Κυπριακού με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα", δήλωσε ο Χακάν Φιντάν στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού μετά τη συμμετοχή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

    Η Άγκυρα, δια του υπουργού των Εξωτερικών της, φαίνεται να επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, επιδιώκοντας την επαναφορά της Τουρκίας σε τροχιά ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Στο πλαίσιο αυτής της νέας διπλωματικής προσέγγισης με την Ευρώπη, η Τουρκία επιχειρεί να αποσυνδέσει το Κυπριακό από την ευρύτερη συζήτηση για την ένταξη της στην ΕΕ, προτείνοντας έναν αναθεωρημένο διάλογο που θα επιτρέψει πιο ‘ευέλικτες’ σχέσεις με την Ευρώπη. Ο Φιντάν, με τη νέα στρατηγική, φαίνεται να επιδιώκει την απομόνωση του Κυπριακού από το ευρύτερο ευρω-τουρκικό πλαίσιο, προσβλέποντας σε μια ευνοϊκότερη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

    Επικέντρωση στη θετική ατζέντα, ζητά ο Φιντάν

    Επισημαίνοντας ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει θεμελιώδης στρατηγικός στόχος για την Τουρκία, ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε την ανάγκη για πρόοδο μέσω μιας θετικής ατζέντας, που θα διασφαλίσει αμοιβαία οφέλη. Επισήμανε ότι μια ανάλογη προσέγγιση από την πλευρά της ΕΕ θα εξυπηρετούσε το κοινό συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών.

    "Εάν και η ΕΕ υιοθετήσει μια παρόμοια θετική προσέγγιση, αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων", πρόσθεσε. Οι διαπραγματεύσεις της Άγκυρας για την ένταξη στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2005, αλλά οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο μετά το 2007, λόγω του Κυπριακού και της πολιτικής αντίθεσης στην ένταξη της Τουρκίας από αρκετά κράτη μέλη, κατά την άποψη του Αναντολού...

    Η πρόσκληση της Τουρκίας «θετική εξέλιξη»

    Όσον αφορά την πρόσκληση στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, ο Φιντάν δήλωσε ότι είναι μια "θετική εξέλιξη" όσον αφορά την αναζωογόνηση των δεσμών με την ΕΕ, καθώς η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί σε αυτές τις συναντήσεις για αρκετό καιρό. "Σήμερα, σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου στην ΕΕ τόνισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διαρθρωτικός και τακτικός διάλογος και οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, ιδίως στην εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και την αμυντική πολιτική", δήλωσε.

    Σύμφωνα με τον Φιντάν, οι ομόλογοί του στην Ευρώπη τόνισαν ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, στον πόλεμο στη Γάζα, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στον Νότιο Καύκασο.

    Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία που έχει η Τουρκία και η ΕΕ να πραγματοποιούν στενότερες και ουσιαστικότερες διαβουλεύσεις και να διαμορφώνουν κοινές πολιτικές. Ο Φιντάν δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε τεχνικά θέματα, προκειμένου οι σχέσεις να αποκτήσουν δυναμική.

    "Πρώτα απ 'όλα, οι καθιερωμένοι μηχανισμοί διαλόγου που ανεστάλησαν το 2019 πρέπει να επανενεργοποιηθούν. Οι προσδοκίες μας σχετικά με την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης συνεχίζονται", πρόσθεσε.

    Διάλογος για την απελευθέρωση της βίζας

    Ο Φιντάν συνέχισε λέγοντας ότι ένα από τα θέματα στα οποία δόθηκε προτεραιότητα ήταν η βίζα, προσθέτοντας ότι πληρούνται τα σχετικά 66 κριτήρια και ότι εργάζονται με τους αρμόδιους θεσμούς για την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων 6 κριτηρίων.

    "Μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση της βίζας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εξάλειψη των δυσκολιών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας κατά τη διαδικασία αίτησης για βίζα Σένγκεν. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με την ΕΕ και τα κράτη μέλη για την επέκταση των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων και των θεωρήσεων μακράς διάρκειας", πρόσθεσε.

    Ο διάλογος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων αποσκοπεί στην άρση της υποχρέωσης θεώρησης Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες κατά τη διάρκεια των σύντομων διαμονών τους στο χώρο Σένγκεν.

    Ο διάλογος ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2013, παράλληλα με την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ, με βάση τον "Οδικό χάρτη για ένα καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με την Τουρκία", ένα έγγραφο που καθορίζει τις απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν. Η Άγκυρα έχει εκπληρώσει 66 από τις 72 απαιτήσεις που απαριθμούνται στον οδικό χάρτη.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ