Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 18:14

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πέντε ακόμη νεκροί και 18 νέα κρούσματα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Συνολικά, από το τέλος του περασμένου Ιουνίου, οπότε και δηλώθηκε το πρώτο κρούσμα, έχουν διαγνωστεί συνολικά 176 κρούσματα της λοίμωξης του ιού, εκ των οποίων τα 20 ήταν θανατηφόρα - Λιγότερο έντονη είναι η παρουσία και η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνεχίζει την έντονη κυκλοφορία του και τον Σεπτέμβριο ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 18 νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου καθώς και πέντε θάνατοι ατόμων που εμφάνισαν επιπλοκές από τη λοίμωξη.
Συνολικά, από το τέλος του περασμένου Ιουνίου οπότε και δηλώθηκε το πρώτο κρούσμα έχουν διαγνωστεί συνολικά 176 κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 20 ήταν θανατηφόρα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σήμερα παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές λόγω της λοίμωξης 17 άνθρωποι. Από αυτούς οι επτά σε σοβαρή κατάσταση, έχουν εισαχθεί για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Στον χάρτη με τις περιοχές που βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου προστέθηκε την τελευταία εβδομάδα ακόμη μία, η Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Συνολικά, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς 17 Περιφερειακές Ενότητες (Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης).

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις παραπάνω περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός αλλά και πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Με δεδομένο το στοιχείο μελέτης του ΕΟΔΥ, ότι για κάθε σοβαρό κρούσμα προσβολής του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης υπάρχουν 140 περιστατικά μόλυνσης στην κοινότητα, εκτιμάται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μολύνει περίπου 15.000 ανθρώπους στη χώρα μας.

Λιγότερο έντονη είναι η παρουσία και η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, καθώς έχουν καταγραφεί κρούσματα στις εξής χώρες: Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκία. Από τα 256 κρούσματα που είχαν δηλωθεί μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) στις προαναφερθείσες χώρες, τα 156 είχαν δηλωθεί στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει και την αρνητική πρωτιά στους θανάτους καθώς από τους 20 θανάτους που είχαν δηλωθεί μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, οι 14 είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα.
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν πως τα μέτρα για την ατομική προστασία από τα κουνούπια είναι το βασικό «όπλο» που μπορούν να ενεργοποιούν οι πολίτες. Με δεδομένο ότι για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει εμβόλιο αλλα ούτε και συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, η πρόληψη της μόλυνσης παραμένει κομβικής σημασίας.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 19:40

Σχετικά Άρθρα

  • Τέσσερα νέα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου σε μία εβδομάδα - Τα νέα στοιχεία
    Τέσσερα νέα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου σε μία εβδομάδα - Τα νέα στοιχεία

    Μείωση εμφανίζουν την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου ενώ, όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν ακόμη 4 νέα εγχώρια κρούσματα με ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος τις τελευταίες επτά ημέρες.

    Επίσης, έχουν καταγραφεί 5 εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία, ένα στην Αυστρία και ένα στην Ινδία).

    Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 33 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 80 έτη, εύρος: 61 – 92 έτη). Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλο σοβαρό συνυπάρχον πρόβλημα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 210 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 151 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και πενήντα εννέα (59) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ιός Δυτικού Νείλου: 85 οι επηρεαζόμενες περιοχές, μεταξύ των οποίων τρεις στην Αττική
    Ιός Δυτικού Νείλου: 85 οι επηρεαζόμενες περιοχές, μεταξύ των οποίων τρεις στην Αττική

    Ο ιός Δυτικού Νείλου στη χώρα μας όπως καταγράφεται στην εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ

    Ο ιός Δυτικού Νείλου επηρεάζει πλέον 85 περιοχές της χώρας μας, μεταξύ των οποίων τρεις δήμοι της Αττικής – Αθηναίων, Καλλιθέας και Σαρωνικού -, με βάση την τελευταία καταγραφή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

    Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 203 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου και 31 θάνατοι

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τη φετινή περίοδο επιτήρησης της λοίμωξης και έως τις 2 Οκτωβρίου ο ιός Δυτικού Νείλου έχει καταγράψει συνολικά 203 κρούσματα, από τα οποία τα 148 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Ο αριθμός των θανάτων φτάνει τους 31.

    Ο ΕΟΔΥ συνεκτιμώντας και αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα επιδημιολογικά, εντομολογικά και γεωμορφολογικά δεδομένα ανακοίνωσε τις «επηρεαζόμενες» περιοχές, δηλαδή τους δήμους με πρόσφατη καταγραφή τουλάχιστον ενός κρούσματος λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο, καθώς και τις περιοχές «υψηλού κινδύνου», δηλαδή τους δήμους στους οποίους δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024 (μέχρι στιγμής), αλλά συνδυάζονται παράγοντες κινδύνου για επικείμενη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους και καταγραφή κρουσμάτων (π.χ. εγγύτητα σε επηρεαζόμενες περιοχές/ γεωμορφολογικά δεδομένα, τρέχοντα και ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης, διαθέσιμα δεδομένα επιτήρησης της κυκλοφορίας του ιού σε κουνούπια/ζώα, στην ευρύτερη περιοχή).

    Στις «επηρεαζόμενες» και «υψηλού κινδύνου» περιοχές εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού μέσω μετάγγισης (αιμο-επαγρύπνηση). Οι εν λόγω περιοχές περιλαμβάνουν τους παρακάτω δήμους (με αστερίσκο οι «υψηλού κινδύνου»):

    Οι οδηγίες αιμο-επαγρύπνησης του ΕΟΔΥ είναι οι εξής:

    • Οι αιμοδότες αν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία πρέπει να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

    • Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών.

    Πηγή: In.gr
  • Ιός Δυτικού Νείλου: Εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες θάνατοι φέτος στην Ελλάδα
    Ιός Δυτικού Νείλου: Εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες θάνατοι φέτος στην Ελλάδα

    Με 192 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 30 θανάτους από τις αρχές του χρόνου, το 2024 είναι μια χρονιά έντονης δραστηριότητας του ιού του Δυτικού Νείλου.

    Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την πρώτη εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα το 2010, η ασθένεια είναι πλέον ενδημική στη χώρα και αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, μαζί με άλλες αναδυόμενες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

    Τρεις θάνατοι και 16 νέα κρούσματα (12 εγχώρια και 4 εισαγόμενα) καταγράφηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία ανεβάζει τον απολογισμό από τις αρχές του χρόνου σε 30 θανάτους και 192 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

    Δεδομένου όμως ότι το 80% των ανθρώπων που προσβάλλονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

    Πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος και εξάνθημα είναι τα κύρια συμπτώματα, όμως σε λιγότερο από το 1% των ασθενών η ίωση μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία παράλυση.

    Ο ιός πήρε το όνομά του από την επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα όπου απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1937

    Περίπου 1 στους 10 ασθενείς που εκδηλώνει συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα τελικά χάνει τη ζωή του, ενώ για τους υπόλοιπους η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

    Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Όλοι οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους φέτος ήταν άνω των 60 ετών.

    «Πραγματικά ένιωσα σαν να με χτύπησε φορτηγό. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω αρρωστήσει ποτέ στη ζωή μου τόσο πολύ. Είναι μακράν η χειρότερη ασθένεια που έχω περάσει» είχε δηλώσει τον Αύγουστο ο επιδημιολόγος δρ Άντονι Φάουτσι, συντονιστής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στις ΗΠΑ, μετά την περιπέτειά του με τον ιό.

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου, συγγενικός με τους ιούς του δάγκειου και του κίτρινου πυρετού, πήρε το όνομά του από την επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα όπου απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1937.

    Μεταδίδεται κυρίως από κουνούπια του γένους Culex που ζουν και στην Ελλάδα. Τα έντομα προσβάλλονται όταν τσιμπούν μολυσμένα άγρια πτηνά.

    Από το 2010 που πρωτοεμφανίστηκε, τα έτη 2015 και 2016 ήταν τα μόνα κατά τα οποία δεν καταγράφηκαν καθόλου κρούσματα.

    Από την φετινή άνοιξη παρατηρείται έξαρση, και όπως φαίνεται το 2024 θα είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά μετά το 2018, όταν είχαν καταγραφεί 317 κρούσματα και 51 θάνατοι.

    Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

    Κρούσματα καταγράφηκαν φέτος στις περιφερειακές ενότητες

    • Λάρισας
    • Καρδίτσας
    • Τρικάλων
    • Λευκάδας
    • Θεσπρωτίας
    • Πρέβεζας
    • Χαλκιδικής
    • Πέλλας
    • Πιερίας
    • Σερρών
    • Κιλκίς
    • Ημαθίας
    • Ροδόπης
    • Δράμας
    • Έβρου
    • Ξάνθης
    • Καβάλας
    • Θάσου
    • Αχαΐας
    • Αιτωλοακαρνανίας
    • Ηλείας
    • Αργολίδας
    • Αρκαδίας
    • Νοτίου Τομέα Αθηνών
    • Κεντρικού Τομέα Αθηνών
    • Ανατολικής Αττικής
    • Φθιώτιδας
    • Βοιωτίας
    • Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.

    Πηγή: In.gr
  • ΕΟΔΥ: 12 κρούσματα και 3 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
    ΕΟΔΥ: 12 κρούσματα και 3 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

    Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 12 νέα εγχώρια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και 3 θάνατοι, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
    Έχουν καταγραφεί, επίσης, τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση.
    Από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 25/09/2024, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 192 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 143 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 49 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
    Έχουν καταγραφεί συνολικά 30 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 81 έτη, εύρος: 61 - 93 έτη). Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλο σοβαρό συνυπάρχον πρόβλημα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό θανόντων).
    Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί σε οικισμούς, σε 67 Δήμους της χώρας, σε 29 Περιφερειακές Ενότητες, και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες: Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας, Θάσου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

    Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγακία η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2024, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ηλεία: Διευρύνεται η έρευνα και μελέτη κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου - Θα συλλεχθούν δείγματα άγριων πτηνών, οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών
    Ηλεία: Διευρύνεται η έρευνα και μελέτη κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου - Θα συλλεχθούν δείγματα άγριων πτηνών, οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών

    Δόθηκε η άδεια σε ερευνητική ομάδα για τα επόμενα τρία χρόνια

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μετά τα πολλαπλά, για πρώτη φορά, κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Ηλεία, ο νομός μπαίνει σε πιο εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης, έρευνας και επιτήρησης, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει ήδη την άδεια σε ερευνητική-επιστημονική ομάδα για εκτεταμένη δράση τα επόμενα τρία χρόνια.

    Το πράσινο φως έδωσε το ΥΠΕΝ για την μελέτη της κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου σε άγρια πτηνά, πλην των οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τον ∆ρ. Σπυρίδωνα Μουρελάτο– Βιολόγο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, της «Οικοανάπτυξη ΑΕ» σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δρα. Xρυσόστομο Ι. Δόβα, Καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας), ενώ η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους: Βασίλειο Ανταλή (Βιολόγος, Σάντρα Gewehr (Βιολόγος), Αντώνη Πολίτη (Κτηνίατρος), Νικόλαο Γκαρλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής) και Έλενα Κορδαλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής).

    Το τωρινό ερευνητικό πρόγραμμα που ήδη εκτελείται ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και από τον Ιανουάριο του 2025 έως και τον Νοέμβριο του 2027 ξεκινά μια νέα, πιο εντατικοποιημένη ερευνητική δράση, καθώς ήδη η Ηλεία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο σε κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, καθιστώντας πιο έντονο το ενδιαφέρον των ερευνητών για την παρακολούθηση του φαινομένου.

    Σε δηλώσεις του στο ilialive.gr, o διευθυντής Ν. Ελλάδας της « Οικοανάπτυξη» και υπεύθυνος του έργου καταπολέμησης κουνουπιών για τη Δυτική Ελλάδα Νίκος Πέρρος, εξηγεί ότι η φετινή ιδιομορφία του καιρού συνέβαλλε στην έντονη εμφάνιση του ιού στην περιοχή της Ηλείας. «Είναι πολυπαραγοντικό θέμα, το πού θα «χτυπήσει» ο ιός. Είχαμε μια ιδιομορφία λόγω του καιρού. Φέτος, λόγω της ιδιομορφίας του καιρού, μετατοπίστηκε λίγο νοτιότερα. Στην Δυτική Ελλάδα κάθε χρόνο είχαμε 1-2 κρούσματα, φέτος για πρώτη φορά είχαμε 11 επιβεβαιωμένα, κάτι που από τα δείγματα που είχαμε το περιμέναμε. Ήταν μια χρονιά που είχαμε λιγότερα κουνούπια λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλά αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην περιοχή. Το φαινόμενο αυτή την εποχή είναι σε ύφεση. Το παρακολουθούμε, κάνουμε αναλύσεις κάθε βδομάδα και σε κουνούπια που συλλαμβάνουμε σε ένα ευρύτατο δίκτυο σύλληψης κουνουπιών που διαθέτουμε σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να δούμε την κυκλοφορία του ιού, καθώς και σε οικόσιτα πουλερικά και σε άγρια πτηνά».

    Γιατί σε άγρια πτηνά

    Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα άγρια πτηνά είναι η δεξαμενή του Ιού του Δυτικού Νείλου, όπως εξηγεί ο κ. Πέρρος. Αυτό το είδος είναι που νοσεί και διατηρεί τον ιό ακόμη και τον χειμώνα. «Για το λόγο αυτό έχουμε διαφοροποιήσεις των περιοχών που εμφανίζεται πιο έντονα ο ιός, γιατί λόγω καιρού έχουμε άλλες μεταναστευτικές ροές των πτηνών, με άλλες διαδρομές που επιλέγουν ενδεχομένως… Τα άγρια πτηνά φέρνουν τον ιό στην περιοχή και τα κουνούπια τον μεταφέρουν στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν τον μεταδίδει, είναι ο τελικός ξενιστής».

    Τα είδη που θα μελετηθούν είναι τα εξής: Σπιτοσπουργίτης , Δεντροσπουργίτης, Χωραφοσπουργίτης, Καρακάξα, Κελαηδότσιχλα, Κουρούνα , Ψαρόνι , Κίσσα και Αγριοπερίστερο.

    Τα άγρια πτηνά θα συλλαμβάνονται με τη χρήση ειδικών κλωβών και διχτυών σύλληψης σε περιοχές με ιστορικό εμφάνισης κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου και σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Για κάθε ένα άγριο πτηνό που θα συμμετέχει στη δειγματοληψία, θα συμπληρώνεται Αρχείο Δεδομένων στο οποίο ενδεικτικά θα αναφέρονται η εκτιμώμενη ηλικία, το φύλο, το είδος, η περιοχή σύλληψης κ.ά. για μεταγενέστερη επεξεργασία των δεδομένων. Μετά τη σύλληψη των αγρίων πτηνών, θα λαμβάνονται κατάλληλες ποσότητες βιολογικού υλικού και στη συνέχεια θα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα δείγματα θα αποθηκεύονται σε ψύξη μέχρι την αποστολή τους στο διαγνωστικό εργαστήριο του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα συνίστανται σε ορολογικό και μοριακό έλεγχο των αγρίων πτηνών για την ανίχνευση αντισωμάτων και γενετικού υλικού του ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) αντίστοιχα.

    Φωτογραφία αρχείου: freepik/jcomp

  • Διενέργεια ψεκασμού ULV στον Άγιο Γεώργιο από την Π.Ε. Ηλείας - Στόχος η καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου 
    Διενέργεια ψεκασμού ULV στον Άγιο Γεώργιο από την Π.Ε. Ηλείας - Στόχος η καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου 
    Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού αλλά και καταπολέμησης του ιού του Δυτικού Νείλου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενημερώνουν πως την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 10 μ.μ. και έπειτα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου εκνέφωση υπέρμικρου όγκου (ULV) στον οικισμό για την αντιμετώπιση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών από ειδικό συνεργείο.
    Η εφαρμογή αυτή, θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη των αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης με τρόπο και σκευάσματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν έχουν καμία απολύτως υπολειμματική δράση.
    Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού:
    Απομακρύνετε μελισσοσμήνη από την περιοχή
    Απομακρύνετε εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. παιχνίδια)
    Μαζέψτε τα απλωμένα ρούχα
    Κλείστε τα κλιματιστικά σας
    Για την διάρκεια του ψεκασμού, μείνετε σε εσωτερικούς χώρους
    Μην προσπαθείτε να μιλήσετε με τον οδηγό του ψεκαστικού
    Μην κυκλοφορείτε κατά την διάρκεια του ψεκασμού και μην παρεμποδίζετε το όχημα.
    Για οποιαδήποτε πληροφορία, απευθύνεστε στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (2613620716,2613620762,2613620763) ή στο 6974755202.
    psekasmopi koun ag geo
    (Δελτίο Τύπου)
  • Ιός Δυτικού Νείλου: 180 τα κρούσματα στη χώρα - 27 θάνατοι συνολικά, 9 ασθενείς σε ΜΕΘ
    Ιός Δυτικού Νείλου: 180 τα κρούσματα στη χώρα - 27 θάνατοι συνολικά, 9 ασθενείς σε ΜΕΘ

    Οι περιοχές με κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ.

    Στη δημοσιότητα δόθηκε η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου που αναφέρει πως από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 18/09/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά εκατόν ογδόντα (180) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν τριάντα δύο (132) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και σαράντα οκτώ (48) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν δεκαοκτώ (18) νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση. Για δύο ακόμη κρούσματα, με σύνθετο ιστορικό ταξιδιών, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης σχετικά με το εάν πρόκειται για εισαγόμενα ή εγχώρια κρούσματα (τα οποία, επίσης, δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση). Έχουν καταγραφεί είκοσι επτά (27) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 80 έτη, εύρος: 61 - 93 έτη).

    Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλο σοβαρό συνυπάρχον πρόβλημα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

    Στη ΜΕΘ με ιό του Δυτικού Νείλου νοσηλεύονται 9 άτομα.

    Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

    ios_dytikou_neilou_page-0001_ecc82.jpg

    ios_dytikou_neilou_page-0002_e01a1.jpg

    ios_dytikou_neilou_page-0003_6329c.jpg

    ios_dytikou_neilou_page-0004_bc10f.jpg

    ios_dytikou_neilou_page-0005_00dee.jpg

    ios_dytikou_neilou_page-0006_fa11e.jpg

    ios_dytikou_neilou_page-0007_54744.jpg

    ios_dytikou_neilou_page-0008_7f788.jpg

    ios_dytikou_neilou_page-0009_37d2b.jpg

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 162 τα κρούσματα πανελλαδικά - Εντοπίστηκε και στην Πρέβεζα
    Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 162 τα κρούσματα πανελλαδικά - Εντοπίστηκε και στην Πρέβεζα

    Ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές της χώρας τα δεκάδες κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που έχουν καταγραφεί πανελλαδικά καθώς αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που χρειάστηκε να νοσηλευτούν με προβλήματα - επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

    Όπως έγινε γνωστό ο ιό του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε και στην Ήπειρο αυτήν την φορά στην Πρέβεζα με τον ασθενή που μολύνθηκε να έχει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να απαιτείται η νοσηλεία του.

    Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που καταγράφεται στην Ήπειρο καθώς το πρώτο είχε εντοπιστεί τον Ιούλιο στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

    Η εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι αρκετά συχνή στην ελληνική επικράτεια το 2024 και μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί 162 κρούσματα, με τα 121 να παρουσιάζουν επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

    Έχουν σημειωθεί 25 θάνατοι, κυρίως ηλικιωμένων άνω των 60 ετών με τους οκτώ τελευταίους να καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα.

    Συνολικά κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 62 δήμους της χώρας και 28 Περιφερειακές Ενότητες.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο