Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών προσφύγων σε διπλωματικό, πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο αποφασίζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου – Η νέα προσφυγική κρίση στο επίκεντρο των συνομιλιών Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ ζητώντας από την Κομισιόν να εκταμιεύσει στην Τουρκία τα κονδύλια που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ευρωτουρκικού πρωτοκόλλου, ενώ θα καλέσει εκ νέου την Άγκυρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών που πλέον σπρώχνουν προς την Ελλάδα περίπου 1.000 μετανάστες την ημέρα.
Τα μέλη του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό θα συζητήσουν και τις λεπτομέρειες για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη για την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σε αυτήν την συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου,εκτός από την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων που επηρεάζονται άμεσα από τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Κύπρου, αναμένεται να βρεθεί και το μεταναστευτικό καθώς η νέα προσφυγική κρίση επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις των δύο χωρών.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισημαίνει την ανάγκη πάταξης των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών που δρουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Επίσης, η κυβέρνηση θα εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την δυσφορία της για το γεγονός ότι η Τουρκία και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Σύρους πρόσφυγες και τις προσφυγικές ροές ως διαπραγματευτικό χαρτί και απειλεί την ΕΕ ότι θα αφήσει ελεύθερους 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που διαμένουν στην Τουρκία, να κατακλύσουν τη γηραιά ήπειρο.
Αφορμή για τις απειλές Ερντογάν ήταν το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνει η Άγκυρα για το προσφυγικό αλλά και το Κουρδικό. Ο Ερντογάν επιμένει να ιδρύσει ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, σε μια περιοχή που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις. Επιδιώκει να λάβει κονδύλια από την ΕΕ για να χτίσει hot spot στη Συρία,οι Βρυξέλλες όμως ξεκαθαρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί.
«Εμείς ήδη 3.000 πρόσφυγες τους εγκαταστήσαμε στη ζώνη ασφαλείας, σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας» πρόσθεσε ο Ερντογάν για τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία.
Χιλιάδες πρόσφυγες απέναντι από τα νησιά
Ο «κόκκινος» συναγερμός στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό σχετίζεται άμεσα και με το γεγονός ότι χιλιάδες Σύροι μετανάστες έχουν φτάσει πλέον στα παράλια της Τουρκίας και ετοιμάζονται να περάσουν στα νησιά του Αιγαίου.
Τη σχετική αποκάλυψη έκανε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι χιλιάδες Σύροι μετανάστες μαζεύονται στη Σμύρνη από την επαρχία Ιντλίμπ.
Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τρόπο ενίσχυσης των θαλάσσιων συνόρων, όμως είναι δύσκολο να «στεγανοποιηθούν». Έχουμε εισροές από την Ανατολή και μηδενικές εκροές από τα βόρεια σύνορα μας εξήγησε.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των συνόρων η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει το επόμενο διάστημα και την περαιτέρω ενίσχυση της Frontex στο Αιγαίο.
Το θέμα αυτό το αποκάλυψε πρόσφατα σε άρθρο του στη Γαλλική εφημερίδα L' Opinion ο ΑΝΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τον έλεγχο των συνόρων θα έπρεπε ήδη να αριθμεί 10.000 άνδρες.
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα αυτό το έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στις συνομιλίες που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε αλλά και τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς.