Ελλάδα

Στο «κόκκινο» τα κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης λόγω clawback

Στο «κόκκινο» τα κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης λόγω clawback

Αρνητική «πρωτιά» για τα Κέντρα Αποκατάστασης, που αποδίδουν μέχρι και το 40% του τζίρου τους στον ΕΟΠΥΥ – Εκπρόσωποι των κέντρων κάνουν λόγο για στρέβλωση και ζητούν παρέμβαση του υπουργού Υγείας

Μετά τα Διαγνωστικά κέντρα, και τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης έχουν επιβαρυνθεί δραματικά με το clawback, με τα ποσά δηλαδή της υπέρβασης της κλειστής ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις συναφείς υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, το clawback για τους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους έχει αγγίξει τα 65 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 85 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι τα Κέντρα Αποκατάστασης να κατακτούν μια «αρνητική πρωτιά»: να είναι «πρωταθλητές» ανάμεσα στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ που καταβάλλουν calawback, αποδίδοντας έως και το 40% του τζίρου τους ως ποσό υπέρβασης.

Πρόκειται για μια στρέβλωση, επισημαίνουν εκπρόσωποί τους, καθώς είναι οι γιατροί εκείνοι που συνταγογραφούν τις υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους κατευθύνοντάς τους προς τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης.

«Όταν λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει να πληρώσει αυτούς στους οποίους στέλνει ασθενείς, θα πρέπει ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας να παρέμβει, πριν αρχίσουν να κλείνουν κέντρα Αποκατάστασης και Διαγνωστικά κέντρα» τονίζουν και ζητούν τον περαιτέρω και ενδελεχή έλεγχο αυτής της συνταγογράφησης.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του έτους έχει τεθεί σε λειτουργία ο «realtime» έλεγχος, δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ εγκρίνει τις νοσηλείες και στέλνει τους ασθενείς στα κέντρα Αποκατάστασης. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ η παραπομπή προς νοσηλεία, σε μια προσπάθεια ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης από γιατρούς, με στόχο να επεκταθεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες ιατρικών παροχών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

Αναγκαίος ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ

Η αποκατάσταση είναι μια σχετικά νέα υπηρεσία στη χώρα μας. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι λίγοι ασθενείς που λάμβαναν τέτοιες υπηρεσίες έφευγαν στο εξωτερικό, με τα τότε ασφαλιστικά ταμεία να διαθέτουν υπέρογκα ποσά για λίγες δεκάδες ασθενών. Σήμερα, χιλιάδες ασφαλισμένοι λαμβάνουν υπηρεσίες αποκατάστασης σε δομές με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και προηγμένο ιατροτεχνολογικά εξοπλισμό.

Τα Κέντρα Αποκατάστασης είναι ιδιωτικά και καλύπτουν το τεράστιο κενό των σχετικών υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα. Νοσηλεύουν ασθενείς με αναπηρία και σοβαρά κινητικά προβλήματα, με μεγάλο όγκο περιστατικών να αφορά ανθρώπους της παραγωγικής ηλικίας, συνήθως «θύματα» τροχαίων ατυχημάτων.

Οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν ότι η παρούσα Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν κατ’ επανάληψη επιδείξει και αποδείξει την ευαισθησία τους για θέματα αποκατάστασης ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ζητούν, ωστόσο, αυτή η ευαισθησία να αποτυπωθεί και στις προτεραιότητες του ΕΟΠΥΥ, και συγκεκριμένα στον νέο προϋπολογισμό του Οργανισμού που πρέπει να εξορθολογίσει αλλά και να ιεραρχήσει τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει στους ασφαλισμένους του, ώστε να μην αφήνει ακάλυπτους ούτε τους πολίτες ούτε τους επαγγελματίες υγείας.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup