Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 13:37

Μετανάστες: Έτσι θα γίνει η κατανομή στην ενδοχώρα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια» - Θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα

Ως ζήτημα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και ότι προωθείται η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους. Όσον αφορά τις μετακινήσεις μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα μεταφερθούν αρκετές χιλιάδες μετανάστες στην ενδοχώρα, θα υπάρξει όμως μέριμνα ώστε να πάνε σε περιοχές που είχαν δεχθεί μικρότερο βάρος το προηγούμενο διάστημα. Επίσης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές θα ενισχυθούν με υποδομές. Όπως εξήγησε, «πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά. Όλοι οι Έλληνες θα το πράξουν γιατί αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης». Ο στόχος πάντως είναι για 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών τόνισε ότι είναι «σε ένα βαθμό δικαιολογημένες» υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Οι Έλληνες γνωρίζουν τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός και αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες».

Αποκάλυψε επίσης ότι «παρά τις σπατάλες που ερευνά η OLAF, είχε αξιοποιηθεί μόνο το 22% των πόρων που είχαν διατεθεί από την ΕΕ».
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 15:09

Σχετικά Άρθρα

  • Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα
    Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα

    Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ο αριθμός όσων θα έχουν φύγει έως τώρα από το εμπόλεμο Σουδάν θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια προειδοποιεί ο ΟΗΕ

    Περίπου 25.000 πρόσφυγες από το Σουδάν έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αριθμός ρεκόρ για το 2024, με την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα να παραμένει κρίσιμη έπειτα από 18 μήνες συγκρούσεων, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν φύγει από το Σουδάν για να γλιτώσουν από τη βία θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

    Βρισκόμαστε «σχεδόν στα τρία εκατομμύρια», δήλωσε από τη Γενεύη. Πρόκειται για μια «καταστροφή» που εξηγείται από την όξυνση «της βιαιότητας» της σύγκρουσης, επεσήμανε.

    Από τον Απρίλιο του 2023 μαίνεται στο Σουδάν πόλεμος μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό και του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας.

    Οι δύο πλευρές κατηγορούνται ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, κυρίως επειδή στοχοθετούν αμάχους και εμποδίζουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.\

    Το 80% από τους 25.000 που έφυγαν από το Σουδάν και κατέφυγαν στο Τσαντ τον Οκτώβριο είναι γυναίκες και παιδιά

    Σουδάν: Θάνατοι, εκτοπισμοί και επισιτιστική ανασφάλεια

    Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 26 εκατομμύρια είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Λιμός έχει κηρυχθεί στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ στο Νταρφούρ.

    Περίπου 11,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 2.947.027 έχουν φύγει από το Σουδάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Ένδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, επαρχία στο δυτικό Σουδάν, αποτελεί το γεγονός ότι περίπου 25.000 άνθρωποι – το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά—κατέφυγαν στο ανατολικό Τσαντ από την 1η ως τις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί φέτος, σύμφωνα με τον Μπαλντ.

    Ο αριθμός αυτός είναι επίσης πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε όλο τον Σεπτέμβριο, όταν περίπου 20.0270 άνθρωποι κατέφυγαν στο Τσαντ.

    Έλλειψη βασικών υποδομών φιλοξενίας στο Τσαντ

    Η χώρα αυτή, μεταξύ των πιο φτωχών παγκοσμίως, υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό Σουδανών προσφύγων (681.944), χωρίς ωστόσο να διαθέτει βασικές υπηρεσίες για να τους φιλοξενήσει, επεσήμανε ο Μπαλντ, υπογραμμίζοντας τη γενναιοδωρία που επιδεικνύουν οι κάτοικοι του Τσαντ.

    «Όταν βλέπουμε 25.000 αφίξεις, είναι ένας τεράστιος αριθμός», υπογράμμισε, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει περισσότερο το Τσαντ. Το κόστος για τη φιλοξενία των προσφύγων το 2024 εκτιμάται στο 1,5 δισ. δολάρια, από τα οποία έχει συγκεντρωθεί μόλις το 27%.

    «Δεν είναι αρκετά διότι ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει «δυστυχώς, τις επόμενες εβδομάδες πολλούς περισσότερους πρόσφυγες στο Τσαντ» εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ αλλά και λόγω της περιορισμένης διάθεσης «νερού».

    Με το τέλος της εποχής των βροχών ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα καταφέρει να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Σουδάν, εφόσον το επιτρέψουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    Προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

    Πολλοί κύκλοι διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των συγκρούσεων έχουν αποτύχει. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην Ελβετία, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν ασφαλή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε δύο οδικές αρτηρίες-κλειδί.

    «Αυτό μας βοήθησε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», αλλά «δεν τηρήθηκαν όλες οι δεσμεύσεις» και η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας «παραμένει περιορισμένη», σημείωσε ο Μπαλντ.

    Ο Μπαλντ ζήτησε τη στήριξη «παραγόντων ανάπτυξης ήδη από τώρα» ώστε οι Σουδανοί πρόσφυγες να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Εξάλλου προειδοποίησε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών από το Σουδάν δεν θα περιοριστούν στην περιοχή. «Ολοένα και περισσότεροι (Σουδανοί πρόσφυγες) θα πάνε προς την Ιταλία, προς την Ευρώπη και τη νότια Αφρική» και επίσης κάποιοι θα επιλέξουν να πάνε «προς τις χώρες του Κόλπου».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI

  • Για κύμα εκατομμυρίων προσφύγων ετοιμάζεται η Ευρώπη: Αυξάνει η Αθήνα τη χωρητικότητα στα camps
    Για κύμα εκατομμυρίων προσφύγων ετοιμάζεται η Ευρώπη: Αυξάνει η Αθήνα τη χωρητικότητα στα camps

    Κορυφώνεται η ανησυχία στην Αθήνα για την απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη και τον κίνδυνο πυροδότησης γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη και σε βίαιη μετακίνηση εκατομμυρίων προσφύγων προς την Ευρώπη ενδεχομένως και μέσω Ελλάδας.

    Ειδικά μέτρα στα προσφυγικά camp λαμβάνει η Κυβέρνηση για αύξηση της χωρητικότητας, ενώ σχέδιο εντοπισμού εν δυνάμει τράνζιτ τρομοκρατών εκπονεί η ΕΥΠ.

    Στην κελεισμένων των θυρών σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη. Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.

    Ανησυχία για την απάντηση του Ισραήλ

    Στο ΚΥΣΕΑ εκφράστηκε ανησυχία για την απάντηση του Ισραήλ και την προοπτική ευρύτερης ανάφλεξης και μεγάλο μέρος της κουβέντας αφιερώθηκε στα σενάρια επί χάρτου.

    Η εκτίμηση ήταν πως τα τελευταία γεγονότα συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Ξεκαθαρίστηκε πως η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.

    Φόβοι για 4 εκατ. πρόσφυγες

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του ΚΥΣΕΑ εκφράστηκαν φόβοι πως μια γενικευμένη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη έξοδο από τις πατρίδες τους μέχρι και 4 εκατ. ανθρώπους και πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι πρόσφυγες να επιχειρήσουν να κινηθούν προς Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη, φυσικά μέσω Ελλάδας.

    «Καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο με χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στρατευμάτων η οποία θα δημιουργήσει κύματα προσφύγων εκατομμυρίων και αναπόφευκτα κάποιοι από αυτούς θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας», δήλωνε προ 24ωρου ο Υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε η ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα των ελληνικών camps η οποία βρίσκεται στο 50%. Η Ελλάδα θα μπορέσει να απορροφήσει έως 20.000 άτομα έλεγαν πηγές στο CNN Greece, προσθέτοντας “δεν έχουμε άλλο χώρο”.

    Το σχέδιο “Κόσμος” για εκκενώσεις σε Λίβανο και Ισραήλ

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και τα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια εκκένωσης χιλιάδων Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή, από Λίβανο και περιοχές του Ισραήλ αν χρειαστεί. Υπενθυμίζεται πως στο Λίβανο διαμένουν 3.500 άτομα με ελληνικό διαβατήριο αλλά και 1.000 εξαρτώμενα μέλη, δηλαδή μέλη των οικογενειών τους.

    Αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου θα ενεργοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες το ειδικό σχέδιο Κόσμος το οποίο συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ. Σε πρώτη φάση ενημερώνονται οι αρχές Λιβάνου και Ισραήλ για την ελληνική επιχείρηση, ώστε να μην εμπλακούν και να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια.

    Οι επιλογές για τον απεγκλωβισμό είναι δύο. Αν γίνει από αέρος, δύο C-130 της πολεμικής αεροπορίας, πιθανώς με στελέχη ειδικών επιχειρήσεων, θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, θα παραλάβουν έλληνες και ξένους υπηκόους...

    Αν όμως ο απεγκλωβισμός με αεροσκάφη δεν είναι δυνατός λόγω πολεμικών επιχειρήσεων η μόνη άλλη λύση είναι δια θαλάσσης. Σε αυτό το σενάριο δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού συνοδεία φρεγατών θα προσεγγίσουν όποιο λιμάνι του Νότιου Λιβάνου κρίνεται πιο ασφαλές και θα επιστρέψουν είτε στην Κύπρο είτε σε ελληνικό έδαφος.

    Στο ΚΥΣΕΑ ειπώθηκε ως προς τα σχέδια εκκενώσεων, πως το πρωτεύον είναι αυτό του Λιβάνου. Ισχύει το σχέδιο του Υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια με τα δύο C130 και τα δύο αρματαγωγά, εφόσον υπάρξει κώλυμα με τις εμπορικές πτήσεις.

    Σύμφωνα όμως με πληροφορίες οι εμπορικές πτήσεις συνεχίζονται και μπορούν να ναυλωθούν κιόλας. Αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ελάχιστα αιτήματα απεγκλωβισμού από το Λίβανο, περίπου 40 από τους 3.600 Έλληνες ζήτησαν διπλωματική συνδρομή.

    Ειδικό σχέδιο της ΕΥΠ

    Σε συναγερμό βρίσκεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια στη χώρα, όπως την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων ενώ υπάρχει αυξημενη φύλαξη πιθανών στόχων,

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ επικεντρώνει στο ενδιαφέρον της στα αεροδρόμια της χώρας και κυρίως στο Ελευθέριος Βενιζέλος και εξετάζει εξονυχιστικά τις λίστες όσων χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα τράνζιτ με έμφαση σε όσους έχουν Ιρανικά, Λιβανέζικα και Πακιστανικά διαβατήρια.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μεσσηνία: Στο λιμάνι της Καλαμάτας 70 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν ανοιχτά της Κορώνης (video)
    Μεσσηνία: Στο λιμάνι της Καλαμάτας 70 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν ανοιχτά της Κορώνης (video)

    Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα οι 70 πρόσφυγες και μετανάστες, που νωρίτερα είχαν διασωθεί 15 ν.μ. ανοιχτά της Κορώνης, κοντά στο Βενέτικο.

    Πρόκειται για 38 άνδρες, 11 γυναίκες και 21 παιδιά (14 αγόρια και 7 κορίτσια), που στην πλειοψηφία τους δηλώνουν πολίτες Αφγανιστάν και Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 δήλωσαν σε κίνδυνο και έτσι ξεκίνησε μέσω του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσής τους με τη συνδρομή παραπλέοντος πλοίου σημαίας Παναμά.

    Στο λιμάνι της Καλαμάτας τους υποδέθηκαν άτομα από τον Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και εθελοντές παρέχοντας τα απαραίτητα για τις πρώτες ώρες διαμονής στο χώρο των αποθηκών του λιμανιού και σήμερα θα προχωρήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους, καθώς και η αναζήτηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας τυχόν διακινητών ανάμεσά τους.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Τήλος: Βίντεο με τη διάσωση προσφυγόπουλου 50 ημερών – Έπινε γάλα με θαλασσινό νερό
    Τήλος: Βίντεο με τη διάσωση προσφυγόπουλου 50 ημερών – Έπινε γάλα με θαλασσινό νερό

    Επί τρεις ημέρες το προσφυγόπουλο που μετρούσε 50 μέρες ζωής, ήταν αποκλεισμένο στο βουνό στην Τήλο και οι γονείς του έφτιαχναν το γάλα του με νερό από τη θάλασσα.

    Σε απόκρημνες, δύσβατες ακτές της Τήλου εγκατέλειψαν δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, παιδιά, ακόμη και βρέφη, διακινητές, με τους κατοίκους του νησιού να δίνουν παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

    Ενδεικτική είναι η διάσωση ενός προσφυγόπουλου, μόλις 50 ημερών, που επί τρεις ημέρες, ήταν αποκλεισμένο στο βουνό στην Τήλο και οι γονείς του έφτιαχναν το γάλα του με νερό από τη θάλασσα.

    «Έγκυος γυναίκα παγιδευμένη στο βουνό, βρέφη και παιδιά πεταμένα σε απόκρημνα σημεία του νησιού, γυναίκες τραυματισμένες, άντρες χτυπημένοι άσχημα από τους διακινητές, συνθέτουν το σκηνικό απόγνωσης»

    Παράτησαν τους μετανάστες στα βράχια

    Ειδικότερα, τις πρωινές ώρες της 16.08.2024, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Τήλου για την ύπαρξη μεταναστών/ προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή του Μεγάλου Χωριού της Τήλου. Στη περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού, μετέβησαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία εντόπισαν συνολικά 30 μετανάστες οι οποίοι δήλωσαν ότι μεταφέρθηκαν εκεί από έναντι τουρκικά παράλια με ταχύπλοο σκάφος το οποίο αναχώρησε αμέσως μετά την αποβίβασή τους, ενώ δήλωσαν επίσης ότι έξι (06) ακόμα άτομα (συμπεριλαμβανομένου και ενός βρέφους) έχουν εγκλωβιστεί και παραμένουν σε βραχώδη δύσβατη περιοχή μεταξύ των παραλιακών περιοχών «ΣΚΑΦΗΣ» και «ΛΕΘΡΩΝ».

    Ακολούθησαν έρευνες από ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και από στελέχη της Λιμενικής Αρχής από ξηράς, με αρνητικά αποτελέσματα.

    «Στη συνέχεια, Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατέπλευσε στη περιοχή με πενταμελές κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, προς παροχή συνδρομής. Μετά από συνεχείς έρευνες τα έξι (06) άτομα εντοπίστηκαν από το περιπολικό σκάφος σε βραχώδες σημείο στη περιοχή Λέντι, οι οποίοι απεγκλωβιστήκαν επιτυχώς και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Λιβαδιών Τήλου. Συνολικά εντοπίστηκαν τριάντα έξι (36) άτομα (18 άντρες, 9 γυναίκες και 9 ανήλικα) όλοι καλά στην υγεία τους. Προανάκριση διενεργείται από τον Λιμενικό Σταθμό Τήλου».

    Βίντεο από τη διάσωση του προσφυγόπουλου

    Η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά, ανήρτησε στο Facebook τη συγκλονιστική ιστορία διάσωσης με πρωταγωνιστή το προσφυγόπουλο μόλις 50 ημερών. Στο βρέφος δόθηκε το «όνομα» Ιωνάς, παρομοιάζοντας το μικρό προσφυγόπουλο με τον καλόγερο που ξεβράστηκε στην Τήλο και έχτισε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

    Όπως αναφέρει η δήμαρχος της Τήλου, «για άλλη μια φορά η κοινότητα της Τήλου, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας «πλάτη» στην μεγάλη πίεση που ασκείται με το προσφυγικό. Δεν έχει χάσει καμία ανθρώπινη ζωή και προσπαθεί να ανταπεξέλθει και να βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ταλαιπωρημένους, τραυματισμένους και χτυπημένους ανθρώπους. Ναι χτυπημένους, γιατί οι λαθροκινητές προκειμένου να τους φορτώσουν στις βάρκες, τους χτυπάνε…».

    «Έγκυος γυναίκα παγιδευμένη στο βουνό, βρέφη και παιδιά πεταμένα σε απόκρημνα σημεία του νησιού, γυναίκες τραυματισμένες, άντρες χτυπημένοι άσχημα από τους Τούρκους διακινητες, συνθέτουν το σκηνικό απόγνωσης που βιώνει η κοινωνία του νησιού μου τους τελευταίους μήνες… και η εξωτερική βοήθεια; ελαχιστώτατη…», σημειώνει η κ. Καμμά.

    Η δήμαρχος της Τήλου αναφέρεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λιγοστών λιμενικών και αστυνομικών που έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους αλλά και τους εθελοντές, ευχαριστώντας τους.

    «Σπύρο, Μίμη, Νίκο, Μαρία, Βασίλη, Μιχάλη, Μερκούρη και αρκετούς ακόμη, που δεν το βάζετε κάτω, που λέτε όχι ρε γαμώτο κανέναν δεν θα χάσουμε στο νησί μας Ευλογημένος τόπος με Ανθρώπους και λειτουργούς οι οποίοι αρνούνται να χάσουν την ανθρωπιά τους , αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Καμμά.

    Δείτε την ανάρτηση της δημάρχου Τήλου

    Πηγή: in.gr

  • Σέρρες: Κρούσματα ηπατίτιδας και AIDS σε πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας
    Σέρρες: Κρούσματα ηπατίτιδας και AIDS σε πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών θα κάνει αναφορά στην Εισαγγελία - Πώς εντοπίστηκαν τα κρούσματα, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις

    Κρούσματα ηπατίτιδας και AIDS εντοπίστηκαν σε πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες.

    Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτη Καρίπογλου, και όπως έγραψε, τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν θετικά έπειτα από σχετικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια για να εργαστούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Αναφορά στην Εισαγγελία Σερρών για τα κρούσματα – «Υπήρξε πρόβλεψη για σωστή περίθαλψη των νοσούντων; Τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα από τις Αρχές;»

    Όπως επισημαίνει ο κ. Καρίπογλου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών θα αποστείλει αναφορά στον εισαγγελέα ώστε να ερευνηθούν οι πιθανότητες δημιουργίας προβλημάτων στην δημόσια υγεία, αν υπάρχει πρόβλεψη για την σωστή περίθαλψη των νοσούντων αλλά επίσης και αν οι Αρχές τήρησαν τα σχετικά πρωτόκολλα όταν πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

    Η ανάρτηση του προέδρου του Δ.Σ. Σερρών

    «Τις τελευταίες ημέρες δεχτήκαμε έγκυρες πληροφορίες πως άτομα που φιλοξενούνται στη Δομή των Σερρών πάσχουν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα [ηπατίτιδα, αλλά δυστυχώς και ιό HIV (AIDS)]. Οι άνθρωποι αυτοί βγήκαν θετικοί στις σχετικές εξετάσεις όταν θέλησαν να αποκτήσουν άδεια για να εργαστούν σε καταστήματα κλπ υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τις επόμενες ημέρες θα αποστείλουμε αναφορά στην Εισαγγελία Σερρών προκειμένου να ερευνηθεί αν υπάρχει πρόβλημα για την δημόσια υγεία και κυρίως αν υπάρχει πρόβλεψη για την σωστή περίθαλψη των νοσούντων. Επίσης αν οι Αρχές τήρησαν τα σχετικά πρωτόκολλα όταν πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Δεν ελπίζουμε πολλά πράγματα σε ένα νομό που η αδιαφορία των «υπευθύνων» στοίχισε χιλιάδες ζωές κατά την πανδημία του Covid. Κανένας δεν ασχολείται, κανένας δεν νοιάζεται. Εμείς, με τις λίγες δυνατότητες που έχουμε και, αφού λάβαμε την σχετική πληροφορία, θα κάνουμε για ακόμη μια φορά το χρέος μας».

    Πηγή: in.gr

  • Ιωάννινα: Αιματηρό επεισόδιο ανάμεσα σε ανήλικους πρόσφυγες - Δύο τραυματίες
    Ιωάννινα: Αιματηρό επεισόδιο ανάμεσα σε ανήλικους πρόσφυγες - Δύο τραυματίες

    Αιματηρό επεισόδιο ανάμεσα σε ομάδα αλλοδαπών ανηλίκων της προσφυγικής δομής των Ιωαννίνων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό δύο εξ αυτών, εκτυλίχθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο δημοτικό πάρκινγκ της πόλης.

    Οι δύο τραυματίες Αιγυπτιακής καταγωγής μαχαιρώθηκαν στην κοιλιακή χώρα και στο πόδι από άλλους δύο ομοεθνείς τους και οδηγήθηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    Οι αρχές συνέλαβαν έναν ανήλικο για την επίθεση ενώ αναζητούν ένα άτομο ακόμη.

    Σύμφωνα με το Epirus post, τέσσερις τουλάχιστον ανήλικοι αλλοδαποί, υπηκοότητας Αιγύπτου, είναι οι πρωταγωνιστές του αιματηρού επεισοδίου στο δημοτικό πάρκινγκ, στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

    Η αστυνομία ενημερώθηκε στις εννιά το βράδυ περίπου ότι στο χώρο βρίσκονται τραυματισμένα άτομα και άμεσα έφτασαν ισχυρές δυνάμεις.

    Αρχικά εντοπίστηκε ένας νεαρός με τραύματα από μαχαίρι και στη συνέχεια ο δεύτερος. Στο σημείο κλήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τα οποία μετέφεραν τους δύο τραυματίες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

    Ο ένας φέρει τραύματα από μαχαίρι στην κοιλιά και ο δεύτερος στο πόδι.

    Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και μία ώρα αργότερα προχώρησε στη σύλληψη ενός ανήλικου αλλοδαπού και σε προσαγωγή άλλων ατόμων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τέσσερις ανήλικοι διαμένουν σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

    Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων συνεχίζει την έρευνα της υπόθεσης.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες στο εξωτερικό
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες στο εξωτερικό

    Σε 3,7 εκατ. ανέρχονται οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ενώ άλλα 4,5 εκατ. απομακρύνθηκαν προσωρινά από τις εστίες τους

    Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Ουκρανία, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των δύο ετών από τη ρωσική εισβολή του 2022 και 6,5 εκατομμύρια από αυτούς παραμένουν ακόμη πρόσφυγες στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
    Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουκρανίας, σημείωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε έκθεσή του με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
    Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι στους πρόσφυγες στο εξωτερικό θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 3,7 εκατομμύρια Ουκρανοί που παραμένουν εκτοπισμένοι εντός της χώρας τους.
    Μέχρι σήμερα, περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, είτε από άλλες χώρες είτε από περιοχές εντός της Ουκρανίας όπου είχαν καταφύγει.

    «Η χώρα είναι ερειπωμένη και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και τα δεινά τους συνεχίζονται» σχολίασε η γενική διευθύντρια του ΔΟΜ Έιμι Πόουπ στην ανακοίνωσή της. «Ο ΔΟΜ χαιρετίζει την κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό για τη δύναμη και την αντίστασή τους, καθώς και τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας που φιλοξενούν εκείνους που έφυγαν για να γλιτώσουν τον πόλεμο. Δεσμευόμαστε πλήρως να ελαφρύνουμε τα βάσανα των θυμάτων της σύγκρουσης και να συμβάλουμε στην αναγέννηση της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

    Αυτή η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι παρείχε βοήθεια σε περίπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανούς στη χώρα τους καθώς και στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε 11 χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

    «Όμως οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και ξεπερνούν τους διαθέσιμους πόρους», τόνισε ο ΔΟΜ, διευκρινίζοντας ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου έλαβε 957 εκατομμύρια δολάρια ως δωρεές για τους Ουκρανούς. «Υπολογίζουμε στη στήριξη των δωρητών και των τοπικών εταίρων μας για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που μας περιμένουν ώστε να προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή στους Ουκρανούς», είπε η Πόουπ.

    Η ρωσική εισβολή προκάλεσε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι χρειάζονται 4,2 δισ. δολάρια μόνο φέτος για να παράσχουν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τους πρόσφυγες στο εξωτερικό.

    Πολλοί από τους Ουκρανούς που επέστρεψαν στα σπίτια τους αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις καθώς δεν έχουν μέσα διαβίωσης, έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς τα σπίτια τους και οι υποδομές. Για τον λόγο αυτό «θα πρέπει στο εξής να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάκαμψη» της Ουκρανίας, είπε ο Σόντα Φεντερίκο, ο διευθυντής του ανθρωπιστικούς προγράμματος του ΔΟΜ.

    Ουκρανοί στην Ελλάδα
    Σε ό,τι αφορά τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα, παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο του 2025 η παραμονή των εκτοπισθέντων Ουκρανών στην Ελλάδα με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη.

    Η προσωρινή παράταση, όπως ορίζεται από την υπουργική απόφαση έχει χρονική διάρκεια 12 μηνών και συγκεκριμένα από τις 4 Μαρτίου 2024 έως τις 4 Μαρτίου 2025.

    Υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί πύλη πληροφόρησης για τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες που έχουν αφιχθεί στη χώρα μας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την λεπτομερή ενημέρωση τους στην ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ROMAN PILIPEY
  • Ηράκλειο: 72 Σύροι και Αιγύπτιοι πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν νότια της Κρήτης
    Ηράκλειο: 72 Σύροι και Αιγύπτιοι πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν νότια της Κρήτης

    Oμάδα μεταναστών αποβιβάστηκε συνοδεία πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού και σκάφους της Ακτοφυλακής νότια της Κρήτης.

    Πρόκειται για 72 άτομα που επέβαιναν σε μικρό ξύλινο σκάφος το οποίο έμεινε ακυβέρνητο περίπου 40 ν. μίλια ανοιχτά των Καλών Λιμένων. Οι επιβαίνοντες όπως έγινε γνωστό ζήτησαν βοήθεια από παραπλέοντα εμπορικά πλοία τα οποία ενημέρωσαν τις αρχές.

    Επί τόπου έσπευσε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού η οποία περιπολεί στην περιοχή και παρέλαβε τους μετανάστες ενώ ενημερώθηκε και το Λιμενικό Σώμα, άνδρες του οποίου ανέλαβαν την μεταφορά τους στην στεριά.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται κυρίως για Αιγύπτιους και Σύρους που είχαν προορισμό την Ιταλία. Όλοι μεταφέρονται στον κτίριο του Συνδέσμου Λιμενεργατών στο Ηράκλειο όπου θα γίνει η ταυτοποίηση τους και θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο πριν προωθηθούν σε κέντρο φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.

    Ας σημειωθεί πως σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, περισσότεροι από 200 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στην Κρήτη.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch