Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 08:01

Υπουργείο Υγείας: «Παγώνουν» οι αυξήσεις στα φάρμακα με το νέο σύστημα τιμολόγησης

Γράφτηκε από
Ad Slot

Τον Δεκέμβριο αναμένεται το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων, τον Ιανουάριο θα τεθεί σε ισχύ

Τον τρόπο με τον οποίο θα τιμολογούνται τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα, ορίζει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η ψήφιση της τροπολογίας ουσιαστικά δρομολογεί το δελτίο τιμών των φαρμάκων, η προθεσμία για την έκδοση του οποίου λήγει στο τέλος του έτους - υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του δελτίου τιμών είχε ανακοινωθεί από τον προηγούμενο υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό, αλλά τελικά «κληροδοτήθηκε» όπως και πολλές άλλες μείζονες εκκρεμότητες και προβλήματα στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με επεισοδιακό τρόπο, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ενώ οι τιμές των γενοσήμων θα διαμορφώνονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι, για να λάβει τιμή ένα φάρμακο, θα λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Σημειώνεται πως αυτό είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλάζοντας δραστικά το μέχρι πρότινος «καλάθι» των τιμών από τις ευρωπαικές χώρες, βάζοντας σε αυτό μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης και όχι τις χώρες της Ευρώπης όπως ίσχυε μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, με τη συγκεκριμένη τροπολογία προτείνει κατά την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, μία ή δυό φορές τον χρόνο, να μην γίνονται αυξήσεις στα φάρμακα. Για το ίδιο θέμα η προηγούμενη ηγεσία είχε ορίσει πως όσα φάρμακα έχουν τιμές κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, τότε αυτές θα αυξάνονταν σταδιακά κατά 10% κάθε χρόνο μέχρι να την προσεγγίσουν. Μάλιστα, ο κ. Ξανθός είχε εκτιμήσει ότι από τα περίπου 4.845 φάρμακα, στα 1.774 θα γινόταν αύξηση τιμής.

Το «πάγωμα» των αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων θεωρείται βέβαιον πως θα ικανοποιήσει τοιυς εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, ιδίως των πολυεθνικών, καθώς τα τελευταία χρόνια που το clawback έχει εκτιναχθεί και καλούνται να καταβάλλουν πάνω από 1,3 δισ. ευρω ως επιστροφή στο κράτος, κάθε μέτρο που θα συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη και συνεπώς το clawback, το υποδέχονται με συγκρατημένο ενθουσιασμό.

Το σύστημα τιμολόγησης προβλέπει και το θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που έχουν τιμή μεγαλύτερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, αυτά θα μειώνονται κατά 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών. Με το προηγούμενο σύστημα τιμολόγησης που ποτέ δεν εφαρμόστηκε οριζόταν η μείωση να είναι της τάξεως του 10% τον χρόνο και μέχρις ότου να φτάσει την τιμή στόχο της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση της τιμής των φαρμάκων θα αποτυπωθεί άμεσα στους ασφαλισμένους που θα δουν τις τιμές της συμμετοχής τους να μειώνονται κατά την προμήθεια κάποιων φαρμάκων, εφόςον μείωθηκε και η τιμή τους. Το δελτίο τιμών που θα εκδοθεί με βάσει τον τρόπο τιμολόγησης που προτείνει το υπουργείου Υγείας αναμένεται περιπου στα μέσα Δεκεμβρίου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ).
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 10:01

Σχετικά Άρθρα

  • Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Σε διευκρινίσεις προχωρά το υπουργείο υγείας σχετικά με τα self-test για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, έπειτα από δημοσιεύματα που περιέχουν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες, τονίζει σε ανακοίνωση του.

    Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι η υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γίνεται σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4675/2020 και αποτελεί το επίσημο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων.

    Μέλη της Επιτροπής είναι εγνωσμένου κύρους ιατροί, Καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί στα θέματα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (όπως άλλωστε και για κάθε άλλο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων) η Επιτροπή συνεργάστηκε με ομάδα εξειδικευμένων Γαστρεντερολόγων, ανάμεσα τους και Καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως και η Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, η Επιτροπή αλλά και το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την υλοποίηση του προγράμματος.

    Η Επιτροπή, διαμόρφωσε το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα αφορά σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

    1. Διενέργεια Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος).
    2. Τα είδη των self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι αυτά τα οποία σύστησε η Επιτροπή των ειδικών, έχουν υψηλή αξιοπιστία, είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και ακριβώς για αυτό, ο ΕΟΦ υπαγορεύει στο Υπουργείο Υγείας ποια συμπεριλαμβάνονται.
    3. Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει την χρήση τεστ FIT και FOB, όπως συνιστούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (CDC, WHO). Επιπλέον, σχετικά με αναφορές που κάνουν λόγο στην εξέταση Mayer κοπράνων, διευκρινίζεται ότι η Mayer κοπράνων δεν είναι ειδική για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης, ενώ η χρήση της θα οδηγούσε σε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Ακόμα και τα εργαστήρια έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την παλιά Mayer κοπράνων και χρησιμοποιούν αντίστοιχα τεστ με αυτά του προγράμματος. Η λίστα με τα self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://colon.gov.gr/plirofories-gia-farmakopoioys/

    Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και οι ειδικοί γαστρεντερολόγοι, επισημαίνουν ότι τα self test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το self test δεν ανιχνεύει το αν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι. Η παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες και για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει δώσει την οδηγία όταν ένας πολίτης έχει θετικό τεστ, να γίνεται κλινική εκτίμηση από γαστρεντερολόγο. Για τους πολίτες που έχουν θετικό τεστ, εκδίδεται αυτόματα ηλεκτρονικό παραπεμπτικό επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο.

    1. Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο. Ο γαστρεντερολόγος κάνει την κλινική εκτίμηση του ατόμου λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά συμπτώματα, το ιστορικό και κάθε άλλη πληροφορία ώστε να αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνει κολονοσκόπηση. Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει η εξέταση, τότε εκδίδεται αυτόματα το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για την εξέταση, αλλά και η συνταγή για την προμήθεια των καθαρτικών σκευασμάτων που απαιτούνται για την προετοιμασία πριν την κολονοσκόπηση.

    3.Διενέργεια κολονοσκόπησης. Ο πολίτης κάνει την εξέταση της κολονοσκόπησης και σε περίπτωση ευρημάτων, εφόσον είναι εφικτό αφαιρούνται επιτόπου και προχωρά η δειγματοληψία για βιοψία.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εξετάσεις (self test, επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο, προμήθεια καθαρτικού, κολονοσκόπηση, βιοψία) είναι δωρεάν για όλους τους δικαιούχους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ δε χρειάζεται καμία συνταγογράφηση. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, εύκολα και γρήγορα.

    Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

    Το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να εκμεταλλευτούν αυτές τις δωρεάν εξετάσεις που μπορούν να τους σώσουν τη ζωή. Είναι κρίσιμο αυτές οι υπηρεσίες να μη γίνονται αντικείμενο πολιτικής ή συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά να παλέψουμε όλοι μαζί, η Πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας, και οι πολίτες, ώστε να έχουμε υψηλά ποσοστά συμμετοχής και να μη θρηνούμε συμπολίτες μας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά όταν εντοπίζονται έγκαιρα. Αυτή είναι η ανεκτίμητη αξία της Πρόληψης: μας χαρίζει υγεία για να χαρούμε τη ζωή με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη
    Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη

    Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση αναμένεται να δημιουργηθεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας τον οποίο έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν αρκετές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση ήδη από την πρώτη της θητεία είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει τον ηλεκτρονικό φάκελο για τους ασθενείς ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα ώστε να διευκολύνονται στις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από το σύστημα υγείας.

    Δέσμευση Γεωργιάδη για το καλοκαίρι του 2025

    Αρκετά χρόνια μετά όμως από τις δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί, ο φάκελος ακόμη δεν είναι έτοιμος παρότι επιχειρείται αυτή την περίοδο να ξεκινήσει και η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός υγείας πάντως Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύεται ότι το καλοκαίρι του 2025 ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα είναι πραγματικότητα.

    «Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς. Όσοι κάνουν αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, τα στοιχεία τους θα μπαίνουν στον ηλεκτρονικό φάκελο και από εκεί και πέρα, ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους, ο γιατρός θα μπορεί να το γνωρίζει» σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

    Στην τελευταία προσπάθεια να δημιουργηθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ήταν υποχρεωτική η δημιουργία και του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών από τους γιατρούς που θα αναλάμβαναν ρόλο στο νέο σύστημα.

    Όμως επειδή ο θεσμός του προσωπικού γιατρού «κόλλησε», μαζί του «κόλλησε» και η δημιουργία του φακέλου. Έτσι σήμερα σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ενώ και όσοι έχουν αποκτήσει, αυτός δεν ενημερώνεται αφού ουσιαστικά έχει «παγώσει».

    «Πάγωσε» η ψηφιοποίηση των φακέλων στα νοσοκομεία

    Στο μεταξύ μπλόκαρε και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ιατρικών φακέλων των ασθενών στα νοσοκομεία, που επρόκειτο να ξεκινήσει πριν λίγο καιρό.

    Ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών, θα ξεκινούσε σταδιακά μέσα στα νοσοκομεία αφού θα ψηφιοποιούνταν όλα τα αρχεία με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Το έργο έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να σκανάρουν εκατομμύρια στοιχεία με φακέλους ασθενών ώστε να ψηφιοποιηθούν όλα τα δεδομένα.

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ενώ για πρώτη φορά τα νοσοκομεία είναι έτοιμα και έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει παγώσει τη διαδικασία και οι ομάδες που θα ξεκινούσαν το έργο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

    Να τονιστεί ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν ειδοποιηθεί από το υπουργείο υγείας από τον περασμένο Αύγουστο και έχουν ετοιμάσει ειδικούς χώρους συγκέντρωσης των φακέλων, όπου και θα εργαστούν τα στελέχη για την ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών.

    Όμως τα ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση τους, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

    Αλλά το ζήτημα είναι πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. η οποία έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ κατά τη συνήθη τακτική η χώρα μας έχει καθυστερήσει. Με βάση το χρονοδιάγραμμα πάντως το έργο πρέπει να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο του 2026.

    Να σημειωθεί εδώ ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών όταν θα είναι έτοιμος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά αρχεία των ασθενών από τα φάρμακα που έλαβαν μέχρι τις νοσηλείες και τις επεμβάσεις που μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει. Πρόσβαση θα έχουν οι ίδιοι με κωδικό αλλά και οι γιατροί τους οποίους θα πρέπει να δίνουν έγκριση προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν στο ψηφιακό τους αρχείο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μήνυμα Γεωργιάδη κατά της υπεσυνταγράφησης: Σταματήστε, θα σας πιάσουμε - Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ
    Μήνυμα Γεωργιάδη κατά της υπεσυνταγράφησης: Σταματήστε, θα σας πιάσουμε - Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ

    «Θερίζει» η παραβατικότητα στο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ αφού έπειτα από ελέγχους που έκανε ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ βρέθηκαν εκατοντάδες γιατροί να συνταγογραφούν παρανόμως και κραυγαλέα φάρμακα εκτός κάθε λογικής.

    Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ

    Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε 10 ενδεικτικές κραυγαλέες περιπτώσεις παραβατικότητας στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ενδεικτικά μία γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε στην 15χρονη κόρη της 3 διαφορετικές στατίνες (φάρμακο για τη χοληστερίνη) χωρίς φυσικά να μπορεί να το δικαιολογήσει.

    Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος κάλεσε τη γιατρό για να τη ρωτήσει σχετικά και η οποία του δήλωσε ότι η κόρη της είχε μία σπάνια ασθένεια και «δεν θα ξανασυμβεί».

    Οι γιατροί που εντοπίσθηκαν να υπερσυνταγογραφούν αποκλείσθηκαν ήδη από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ στο σύστημα υγείας. Παράλληλα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα ελεγχθούν και φορολογικά.

    «Σταματήστε να υπερσυνταγογραφείτε θα σας πιάσουμε» διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε 100 νέες περιπτώσεις ιατρών που έκαναν υπερβολική συνταγογράφηση και όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους που έγιναν μέσα στους πρώτους 8 μήνες φέτος έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή.

    Πράγμα που σημαίνει κατά τον υπουργό Υγείας ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσότητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα γίνει αναδρομικός έλεγχος ενώ εκτίμησε ότι είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που συνταγογραφούνται ετησίως στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται.

    Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δήλωσε εμφατικά ότι δεν έχει διάθεση να τιμωρήσει κανέναν αλλά επιθυμεί να μπει μια τάξη στο χώρο αυτό ώστε οι γιατροί να μην χρησιμοποιούν με αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

    Οι 10 πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν:

    • Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1621 τεμάχια στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
    • Παθολόγος στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 διαφορετικά σκευάσματα και 1818 τεμάχια στον άνδρα τις δύο κόρες και τον εαυτό της. «Την πήρα ο ίδιος καθώς είχε γράψει στην κόρη της 15 ετών 3 διαφορετικές στατίνες. Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
    • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα έγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια
    • Γιατρός έγραψε 258 διαφορετικά σκευάσματα συνολικά 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς
    • Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του και συνολικά εκτελέστηκαν 686 τεμάχια
    • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκευάσματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο
    • Ψυχίατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων
    • Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια από αντιφλεγμονώδη
    • Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1500 τεμάχια
    • Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κικίλιας στο Economist: Η ΕΕ να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους
    Κικίλιας στο Economist: Η ΕΕ να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους

    Στην φετινή αντιπυρική περίοδο και στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν από την 1η Μαΐου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο συνέδριο «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean - Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation» του Economist Impact.

    Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να υπερασπιστεί η Ευρώπη την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους, καθώς και να κινητοποιηθεί για τις συνέπειες των μεγάλων καταστροφών.

    «Η Ευρώπη πρέπει να παράγει, η Ευρώπη πρέπει να 'ξυπνήσει' σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή, πρέπει να υπερασπιστεί τους υδάτινους πόρους που δεν θα έχουμε σε λίγο, πρέπει να κινητοποιηθεί για τις συνέπειες των μεγάλων φυσικών καταστροφών τις οποίες οι εθνικές οικονομίες δεν μπορούν να σηκώσουν. Και εσείς, οι τεχνοκράτες, οι ειδικοί, οι άνθρωποι της επιστήμης, οι άνθρωποι που μπορείτε να το μετρήσετε αυτό, πρέπει να βοηθήσετε έτσι ώστε οι εφαρμοσμένες πολιτικές να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο πλαίσιο του πάνελ με τίτλο «Φυσικές καταστροφές: Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

    «Πρώτα και πάνω από όλα, μακράν του δευτέρου, είναι η ανθρώπινη ζωή», είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι φέτος, σε μία τεράστια και πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, τη χειρότερη ίσως των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, προσπάθησαν «πολύ σκληρά» για να την προασπίσουν και προσέθεσε ότι το Μάτι «αποτέλεσε σημείο καμπής για να αλλάξουν τα δεδομένα στην ιεράρχηση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην χώρα».

    Λειψυδρία

    Αναφορικά με τις συνθήκες που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, ο υπουργός επισήμανε ότι στο μισό κομμάτι της χώρας μας εξακολουθούμε να έχουμε απόλυτη λειψυδρία. «Ξεκινώντας από τον Έβρο, κατεβαίνοντας στα νησιά του Αιγαίου, στην Ανατολική Αττική, στα πόδια της Πελοποννήσου μέχρι τα Κύθηρα και μέχρι την Κρήτη, έχει βρέξει από ελάχιστα έως σχεδόν καθόλου τους τελευταίους, νομίζω πλέον 6-8 μήνες. Και οι συνθήκες είναι τέτοιες, που έχουμε τον χάρτη στον δείκτη 3, ανομβρίας και θα έχουμε και 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ τις επόμενες μέρες. Αυτές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε από την 1η Μαΐου, που βρίσκομαι νυχθημερόν και ασταμάτητα μαζί με τους συνεργάτες στο War Room της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένα επίτευγμα των τελευταίων χρόνων η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, του 112, μαζί με Τεχνητή Νοημοσύνη, δίνοντας άλλες πλέον δυνατότητες στη χώρα».

    Αντιπυρική περίοδος

    Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε μια σειρά από ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όπως τη συμβολή της νέας τεχνολογίας και των drones στην ανίχνευση του σημείου έναρξης μια πυρκαγιάς. «Καταλάβαμε και είδαμε ότι τα 35-45 λεπτά τα οποία χρειάζονταν τα μέσα της πυροσβεστικής ή τα εναέρια για να κάνουν detect, να βρουν το σημείο έναρξης μιας πυρκαγιάς και να φτάσουν σ' αυτό, ήταν πάρα πολλά πλέον για τις mega πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε. Άρα, τα πάνω από 50 drones, τα οποία εξακολουθούν να πετούν, 24/7 πάνω από την Αττική, στους τρεις ορεινούς όγκους, στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, αλλά και σε υπόλοιπες περιοχές και σε όλη την Ελλάδα, από τη Δαδιά, τον Έβρο, τη Χαλκιδική, το Άγιο Όρος, τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, την Κάρυστο, την περιοχή γύρω-γύρω από το Λουτράκι, μας δίνουν εικόνα από το πρώτο δευτερόλεπτο. Η αλλαγή της κουλτούρας έτσι ώστε να πετούν έμφορτα τα εναέρια μέσα τα οποία έχουμε, κάνοντας περιπολίες πάνω από την Αττική κι αλλού, είτε με νερό, είτε με επιβραδυντικό υγρό. Και άρα συνδυάζοντας τα δύο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στο πεδίο στα 5, 6, 7 λεπτά, έδωσε άλλες επιχειρησιακές δυνατότητες σε αυτό το σχήμα το οποίο σας ανέφερα», επισήμανε ο κ. Κικίλιας. Επιπλέον μίλησε μεταξύ άλλων για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, καθώς και για την αλλαγή στο δόγμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. «Έγιναν πολύ σημαντικά έργα μαζί με το AntiNero του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καθαρίστηκαν. Όλοι αυτοί συνεργαστήκαμε μαζί. Προσπαθήσαμε πάρα-πάρα πολύ. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Πέρυσι κάηκαν πάνω από 1,7 εκατ. στρέμματα στην Ελλάδα. Φέτος, είμαστε κάτω από το μέσο όρο των καμένων της τελευταίας 20ετίας. Στο 10% καμένων στρεμμάτων δάσους σε σχέση με το μέσο όρο της 20ετίας. Πολύ κάτω από αυτό το οποίο θα περίμενε κανείς στην πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο την οποία αντιμετωπίσαμε. Και αυτό νομίζω είναι εμφανές σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Τέλος, όπως τόνισε, μετά την έλευση της πανδημίας COVID-19, η κλιματική κρίση είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζει πλέον η ανθρωπότητα και θα απασχολεί τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια. «Τα τελευταία δύο 24ωρα πλημμυρίζει η έρημος Σαχάρα. Οι εικόνες είναι δυστοπικές, φαίνεται σαν να είναι βγαλμένες από ταινίες του Χόλυγουντ, που πιστεύαμε ότι δεν μπορούν να συμβούν ποτέ. Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν πνιγεί. Και στους αμμόλοφους της ερήμου πλέον υπάρχουν λίμνες» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως όποια μέτρα και να λάβουν οι χώρες, καμία δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η ολοένα και εντεινόμενη κλιματική κρίση.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, απεσταλμένος για το κλίμα στην Ελλάδα, Χρήστος Ζερεφός, αναφέρθηκε στο κόστος της κλιματικής αλλαγής, το οποίο σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, έδειξε ότι για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. «Το κόστος της κλιματικής κρίσης μέχρι το τέλος του αιώνα θα ξεπεράσει στα 130 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε κλίμακες δικές μας το κόστος για τη χώρα μας είναι πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι σαν να προσθέτουμε άλλο ένα εξωτερικό χρέος στη χώρα μας και το χρέος αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε», σημείωσε ο κ. Ζερεφός. Επιπλέον, επισήμανε ότι« ζούμε τη θερμότερη τριακονταετία στον πλανήτη μας από τότε που υπάρχουν μετρήσεις. Αλλά είναι και μία από τις θερμότερες στην ιστορία του πλανήτη» και προσέθεσε ότι το διοξείδιο του άνθρακα ήδη έχει υπερβεί οποιεσδήποτε τιμές είχε σε μεσοπαγετώδεις περιόδους. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμβολή της ακρίβειας των προγνώσεων στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών, καθώς και στην ανάγκη να ακολουθούν οι πολίτες τους νόμους. «Μόνο το 75 με 80% των οικοπέδων καθαρίστηκαν. Τα υπόλοιπα 25% μπορεί να αποτελέσουν την επόμενη θρυαλλίδα που θα κάψουν τους γείτονές τους και τους εαυτούς τους», υπογράμμισε.

    «Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το χειρότερο σενάριο». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους.

    «Υπάρχουν πάρα πολλά βέβαια τα οποία μπορεί κανένας να προτείνει σε επίπεδο υποδομών στις επιχειρήσεις. Πώς μπορούν να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν, πού να επενδύσουν σε επίπεδο ανθεκτικότητας και προστασίας, αλλά όταν μιλάμε για προστασία και διάσωση ανθρώπινης ζωής τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά», υπογράμμισε. Επιπλέον, ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε στη συμβολή των νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δορυφορική παρακολούθηση.

    «Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τον Μάτι στο Μάουι, στον Ντάνιελ και με τον Μίλτον. Είναι ένα τεράστιο μάθημα από το οποίο πρέπει να μάθουμε όλοι μας», σημείωσε ο κ. Συνολάκης.

    Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γεώργιος Μπούστρας, επισήμανε ότι «έχουμε προχωρήσει πολύ» ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ το οποίο «είναι πολύ σημαντικό για την πολιτική προστασία στην Ελλάδα» και προσέθεσε ότι και στην Κύπρο εκπονείται από την κυβέρνηση επίσης ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την αγορά καινούριων αεροσκαφών.

    «Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ τεχνολογικά. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τα drones. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τεχνολογίες παρατήρησης, γεωπαρατήρησης από το διάστημα», σημείωσε. Αναφορικά με το τι θα πρέπει να γίνει στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών ο κ. Μπούστρας επισήμανε ότι «πρέπει να το δούμε ως ένα θέμα ασφάλειας σε κοινωνικό επίπεδο». «Αν το θεωρήσουμε ως ένα τέτοιο τότε έχουμε διάφορα εργαλεία στα οποία μπορούμε να βασιστούμε. Πρώτα απ' όλα το πρώτο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα ασφάλειας, το safety culture, το οποίο συνήθως γίνεται σε οργανωσιακό επίπεδο, δηλαδή θα πρέπει να το πάμε σε ένα εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, θα πρέπει να στοχεύσουμε στο να μάθουμε τα αίτια συγκεκριμένων πυρκαγιών σε συγκεκριμένες κοινότητες έτσι ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω και ειδικά όταν υπάρχουν τάσεις σε αυτές τις καταστροφές», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι γίνεται μία πάρα πολύ καλή δουλειά στην καταστολή. «Ξεκινάμε να κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά στην πρόληψη, θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε την πρόληψη ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων
    Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων

    Ανάμεσα σε συμπληγάδες περνά τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς έχει πλέον ανοίξει για τα καλά νέο μέτωπο με την αγορά του φαρμάκου.

    Η πολιτική υγείας στον τομέα του φαρμάκου που ακολουθείται από την κυβέρνηση, έχει οδηγήσει τις περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες να βρίσκονται απέναντι από το υπουργείο υγείας, καθώς για πρώτη φορά καλούνται να καλύψουν με δικά τους έξοδα 8 στα 10 φάρμακα που σήμερα χορηγούνται στα δημόσια νοσοκομεία.

    Η στρεβλή αυτή πολιτική φαρμάκου που ακολουθείται, απέχει πολύ από τη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου για ανάπτυξη αλλά και περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας.

    Αυτό είναι και το επιχείρημα των εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς επισημαίνουν ότι με τις επιβαρύνσεις που δέχονται οι οποίες αγγίζουν πλέον το 83% των συνολικών τους εσόδων, δεν μπορούν να προγραμματίσουν επιχειρηματικά την επόμενη ημέρα

    Ωστόσο αυτό το συνονθύλευμα πολιτικών αποφάσεων με τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις, οδηγεί ενίοτε και στη μη εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας. Κάτι που βέβαια θα βλάψει τους Έλληνες ασθενείς οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι οποίες κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια

    Αιτία αυτής της στρεβλής πολιτικής που ακολουθείται στο φάρμακο είναι εκτός των άλλων και η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κονδύλια που διαθέτει η πολιτεία για τα φάρμακα δεν έχουν αυξηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κινείται στα 2,145 δις ευρώ, ποσό που υπολείπεται πολύ από τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα.

    Όλα αυτά την ώρα που κάθε χρόνο παράγονται και προστίθενται νέες καινοτόμες θεραπείες στο «καλάθι» των φαρμακευτικών επιλογών, οι οποίες προσφέρουν περισσότερα χρόνια ζωής στους ασθενείς, αλλά δεν καλύπτονται οικονομικά από την πολιτεία αφού η δαπάνη παραμένει ίδια.

    Ταυτόχρονα η έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων που να θέτουν κάποια όρια αλλά και κανόνες στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, επιβαρύνουν την κατάσταση καθώς ανεξέλεγκτα συνεχίζεται η συνταγογράφηση προς κάθε κατεύθυνση.

    Η στρεβλή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου

    Παράλληλα η έλλειψη ελέγχων αλλά και επεξεργασίας των στατιστικών δεδομένων που υπάρχουν σήμερα για τις χρόνιες ασθένειες, φαίνεται ότι συμβάλλουν στο να συνεχίζεται η στρεβλή αυτή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου.

    Και όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία εάν στο τέλος δεν κινδύνευαν οι ασθενείς - ειδικά με χρόνια και σοβαρά νοσήματα - να βρεθούν χωρίς τις νέες καινοτόμες θεραπείες που διατίθενται στον υπόλοιπο πλανήτη.

    Άλλωστε οι φαρμακευτικές εταιρείες που καλούνται σήμερα να καλύψουν το 83% τις φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομειακά Φάρμακα, εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιούν ότι οι μητρικές τους εταιρείες θα τους απαγορεύουν στο μέλλον να εισάγουν στη χώρα μας όλες τις νέες θεραπείες.

    Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις που να φέρουν εξορθολογισμό της φαρμακευτικής πολιτικής, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που πραγματικά έχουν ανάγκη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κικίλιας: Η κλιματική κρίση δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και λάθη
    Κικίλιας: Η κλιματική κρίση δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και λάθη

    Σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη (10/10) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για την έγκαιρη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας με συμμετοχή περιφερειαρχών και εκπροσώπων περιφερειών.

    Ο κ. Κικίλιας τόνισε εισαγωγικά ότι χρειάζεται εγρήγορση καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και επικρατούν ακόμη υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια. Ως προς την προετοιμασία εν όψει χειμώνα χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητική την αποτύπωση της πορείας των έργων στις περιφέρειες και από πλευράς εκτέλεσης και από πλευράς εξέλιξης των μελετών και των διαδικασιών.

    Στόχος, όπως είπε είναι «να συντονίσουμε, αλλά και να βοηθήσουμε την προσπάθεια αυτή», ενώ επισήμανε τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η κακοκαιρία «Boris» που έπληξαν πρόσφατα την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και για λάθη και για μη οργάνωση».

    «Εμείς λοιπόν θα κάνουμε μαζί με εσάς, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, οργανωμένα, επαγγελματικά και στην ώρα του, προκειμένου να μειώνουμε μόνιμα τις πιθανότητες στην οποιοδήποτε κλιματική έξαρση να έχουμε προβλήματα» τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «το βιώσαμε στη χώρα μας πέρσι με τον Daniel».

    Ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, από την πλευρά του, μίλησε για την αντιπυρική περίοδο που δεν έχει ακόμα τελειώσει και ζήτησε από όλους τους φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να προετοιμάζονται και για τις πλημμύρες, ζητώντας την επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων «ΔΑΡΔΑΝΟΣ».

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Θεόδωρος Βάγιας ενώ οι περιφέρειες εκπροσωπήθηκαν ως εξής:

    - Περιφέρεια Αττικής: Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Λεωνίδας Μανωλάκος

    - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Περιφερειάρχης - Θεοφάνης Σπανός

    - Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Περιφερειάρχης - Ιωάννης Τρεπεκλής

    - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου- Χρήστος Ευστρατίου

    - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Περιφερειάρχης- Νεκτάριος Φαρμάκης

    - Περιφέρεια Κρήτης: Περιφερειάρχης-Σταύρος Αρναουτάκης

    - Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου : Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου- Κωνσταντίνος Αρώνης

    - Περιφέρεια Ηπείρου: Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας- Δημήτριος Μαυρογιώργος

    - Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας- Κωνσταντίνος Βενετίδης

    - Περιφέρεια Πελοποννήσου: Περιφερειάρχης- Δημήτριος Πτωχός

    - Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας- Χαράλαμπος Στεργιάδης

    - Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας- Ιωάννης Κιοσές

    - Περιφέρεια Θεσσαλίας: Περιφερειάρχης- Δημήτρης Κουρέτας

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κικίλιας: Πάνω από 200 φωτιές ξέσπασαν φέτος με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5
    Κικίλιας: Πάνω από 200 φωτιές ξέσπασαν φέτος με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5

    Η φετινή και η επόμενη αντιπυρική περίοδος, η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική αλλά και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

    Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι όπως διαπίστωσαν με την πυρκαγιά στην Κορινθία δεν υπάρχει πια «απόσταση» από την αντιπυρική περίοδο», η οποία, όπως είπε, πλέον βλέπουν «ότι επεκτείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης». «Ήδη έχουμε διανύσει 5 μήνες σκληρών μαχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος τονίζοντας ότι «σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το 2024 είναι η χρονιά με τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών», ενώ τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχει αντιμετωπίσει πάνω από 4.500 φωτιές.

    «Φέτος είχαμε πάνω από 200 φωτιές, οι οποίες ξέσπασαν με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5, πολλές από αυτές ήταν δίπλα ή μέσα σε οικισμούς, και οι οποίες αν δεν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως θα είχαν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας περιουσίες και ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο υπουργός.

    Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Αττική ο κ. Κικίλιας τόνισε στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής» ότι η φωτιά εκδηλώθηκε κάτω από «ακρότατες συνθήκες» εντός οικισμού μέσα στον Βαρνάβα.

    «Σε αυτή τη φωτιά, από την πρώτη στιγμή κινδύνευσαν να καούν άνθρωποι, και αυτός ο κίνδυνος ήταν συνεχής: Στο Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στη Νέα Μάκρη, στο Καλέντζι, στο Μικροχώρι, στο Καπανδρίτι κλπ. Όλες αυτές είναι περιοχές με σπίτια και ανθρώπους που έπρεπε να απομακρυνθούν και ει δυνατόν να μην καούν οι περιουσίες του κόσμου εκεί. 'Αρα, η άποψη ότι ο κίνδυνος ήταν μόνο όταν έφτασε στην άλλη πλευρά της Πεντέλης είναι λάθος, εκτός κι αν πούμε ότι δεν μας νοιάζουν οι περιοχές που σας ανέφερα», σημείωσε. Επιπλέον επισήμανε ότι φέτος η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού» έχει προχωρήσει σε 396 συλλήψεις για εμπρησμούς και έχει επιβάλλει 1.030 πρόστιμα.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στις 831 προσλήψεις για το 2025 που θα προχωρήσουν για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνοντας έμφαση στους δασοκομάντος, των οποίων, όπως είπε, πέρσι οι μονάδες σχεδόν τριπλασιάστηκαν και επισήμανε ότι την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να «αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε έργα του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ».

    Σχετικά με το «ΑΙΓΙΣ», πρόγραμμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει δημοπρατηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του (1,9 δισ) μέσα σε ένα μόλις έτος και προσέθεσε ότι «ήδη πολλά έργα έχουν αρχίσει να συμβασιοποιούνται». Όπως είπε, «οι παραλαβές των έργων του ΑΙΓΙΣ θα ξεκινήσουν το 2025 και θα ολοκληρωθούν το 2030».

    Ερωτηθείς για τη διαγραφή από την ΝΔ του Μάριου Σαλμά, ο υπουργός ανέφερε ότι ο κ. Σαλμάς δεν διεγράφη γιατί υπέβαλλε ερωτήσεις προς υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι το οποίο, όπως είπε ο κ. Κικίλιας είναι «καθήκον ενός βουλευτή», αλλά διεγράφη «από το αρμόδιο όργανο του κόμματος διότι επέμενε να εγείρει ξανά και ξανά θέμα σκανδαλώδους σύμβασης από το υπουργείο Πολιτισμού, παρότι είχε ήδη όλες τις απαντήσεις από την αρμόδια υπουργό».

    Τέλος, αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «είναι μία πολύ σοβαρή διαδικασία» και υπογράμμισε: «Οι βουλευτές όλων των κομμάτων, όχι μόνον της ΝΔ, θα πρέπει να ψηφίζουν με εντελώς ελεύθερη βούληση, ανεξαρτήτως της κομματικής τοποθέτησης. Αν αυτή η λογική δεν επικρατήσει, τότε θα υπονομεύουμε συνεχώς το κύρος και την ισχύ του εκάστοτε Προέδρου Δημοκρατίας, του ανώτατου Πολιτειακού παράγοντα».

    Πηγή: cnn.gr

  • Συντονιστική σύσκεψη υπό τον Β. Κικίλια για τη φωτιά στο Γεράκι Ηλείας
    Συντονιστική σύσκεψη υπό τον Β. Κικίλια για τη φωτιά στο Γεράκι Ηλείας

    Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στο Γεράκι Ηλείας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

    Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Πανόπουλου Ηλείας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch