Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 18:38

Οι 24 νεκροί του Πολυτεχνείου: Τα σημεία που έχασαν την ζωή τους σε χάρτη

Γράφτηκε από
Ad Slot

Τα ονόματα των 24 πλήρως επιβεβαιωμένων περιπτώσεων θυμάτων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου - Τα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973.

Κάθε χρόνο, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, ανακύπτει και ανασύρεται η συζήτηση γύρω από το ζήτημα του ακριβούς αριθμού των νεκρών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Ως απάντηση στους ανιστόρητους ισχυρισμούς, για τη μη ύπαρξη νεκρών, από τα μέσα του 2002 έχει ξεκινήσει ιστορική έρευνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο "Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973".

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επιχειρείται η συγκέντρωση και επεξεργασία με επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίων που αφορούν σε πολλές παραμέτρους των γεγονότων, όπως το χρονικό της εξέγερσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για την καταστολή της, η εξέλιξη των γεγονότων έξω από το Πολυτεχνείο κ.ο.κ. Ένα από τα ζητούμενα είναι, φυσικά, ο αριθμός και η ταυτότητα των θυμάτων. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, επιχειρείται στο σημείο αυτό μια συνοπτική παρουσίαση των πρώτων διαπιστώσεων, με έμφαση στη "γενεαλογία" του ζητήματος.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλλιβρετάκης, Λεωνίδας, συγγραφέας και δημιουργός της έρευνας "Πολυτεχνείο '73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες" , "η χαώδης και ατεκμηρίωτη πληροφόρηση που υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνει εσαεί αυτή την ιδιότυπη 'ασυλία', στο όνομα της δήθεν προστασίας της φήμης του Πολυτεχνείου".

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ως τώρα, έχουν καταγραφεί εικοσιτέσσερις (24) πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις.

Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ένας κατάλογος δεκαέξι (16) ανωνύμων περιπτώσεων που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ότι «προκύπτουν βασίμως» ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία.

Τέλος, η έρευνα έχει θέσει στο μικροσκόπιο τριάντα (30) επώνυμες περιπτώσεις, που εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν ποτέ τεκμηριωθεί. Όλες αυτές οι ανώνυμες και οι αμφιλεγόμενες επώνυμες περιπτώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο, προτού αποφασιστεί οριστικά να υιοθετηθούν ή να απορριφθούν.

Οι 24 νεκροί του Πολυτεχνείου: Τα σημεία που έχασαν την ζωή τους σε χάρτη

Οι 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις

1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έρριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (όπως λεγόταν τότε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο).

3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας. Μεταφέρθηκε ημιθανής στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. (F Σεπτεμβρίου), όπου και πέθανε.

4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».

5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.

6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».

7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973 ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, τρεις ημέρες αργότερα, στις 19.11.1973, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ.

8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοε-γκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.

9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρ-θένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Κατά τις πρωινές ώρες της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.

10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σπίτι της, όπου πέθανε συνεπεία του τραύματος της μετά από ένα εξάμηνο (Μάιος 1974).

11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΑΩ» και «ΕΑΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έρριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου πέθανε μετά από 12 μέρες, στις 30.11.1973.

12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 10.30 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Μεταφέρθηκε στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Δυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.

14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Γύρω στις 11.30 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, συνεπεία εμφράγματος.

15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.

17. Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 52 ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό (πιθανόν ο ίλαρχος Σπυρίδων Σταθάκης του Κ.Ε.Τ/Θ), που βρισκόταν ακροβολισμένη στο λόφο του Αγίου Θεράποντος. Εξέπνευσε ακαριαία και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ' Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και τέλος στο Κ.Α.Τ., όπου και πέθανε στις 30.1.1974.

21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλςος Ντερτι-λής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα. Στις 12.00 με 12.30 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά διερχομένου άρματος μάχης. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου και πέθανε στις 27.12.1973.

23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικο-πόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21.11.1973.

24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών. Κτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17.12.1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Πηγή: News 247.gr - Η μελέτη αυτή έχει υιοθετηθεί από τη σχετική βιβλιογραφία ως η πλέον έγκυρη επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα (βλ. ενδεικτικά Δημήτρης Παπαχρήστος, Το Πολυτεχνείο ζει, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2004, σελ. 41-45, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Πολυτεχνείο ’73, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2004, σελ. 176-177, 424-425, Βαγγέλης Αγγελής & Ολύμπιος Δαφέρμος, Όνειρο ήταν, έκδοση ΕΔΙΑ-Οδυσσέας, Αθήνα 2005, σελ.378-388).

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 13:31

Σχετικά Άρθρα

  • Ναυάγιο: Σανίδα σωτηρίας από το Πολυτεχνείο – Αναλαμβάνει δωρεάν την εκπόνηση μελέτης
    Ναυάγιο: Σανίδα σωτηρίας από το Πολυτεχνείο – Αναλαμβάνει δωρεάν την εκπόνηση μελέτης

    «Θα είμαστε σύμμαχοι της τοπικής κοινωνίας, αγωνιούμε όσο και εσείς αλλά πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή, γιατί το Πολυτεχνείο έχει συγκεκριμένους τρόπους που δουλεύει, δεν προανακοινώνει, δεν λέει τι φαντάζεται ή τι περίπου είναι… Θα το ανακοινώσει μια και καλή στη βάση μιας συγκεκριμένης τεκμηρίωσης, όχι μόνο στο επίπεδο της τεχνικής λύσης, αλλά μιας τεχνοοικονομικής λύσης που η τοπική κοινωνία θα έχει λόγο»

    Μία μεγάλη ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα αναλάβει να εκπονήσει μία συνολική μελέτη για τη διάσωση του Ναυαγίου. Μάλιστα, χθες, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, η ομάδα των καθηγητών και ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Χατζηγεωργίου, συνοδευόμενοι από τις τοπικές αρχές και συγκεκριμένα, τον Βουλευτή Διονύση Ακτύπη, τον Δήμαρχο Γιώργο Στασινόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια, άλλα μέλη της δημοτικής αρχής και στελέχη των υπηρεσιών, επισκέφθηκαν την παραλία του Ναυαγίου, ώστε να δουν από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν και τις φθορές που έχει υποστεί το σκαρί του «Παναγιώτη». Την παραλία επισκέφθηκαν με τη συνοδεία του Λιμεναρχείου και με τη βοήθεια του Διονύση Γιατρά, πρόεδρου της Κοινοπραξίας Πλοίων Πόρτο Βρώμη- Μαριές.

    Αφού έβγαλαν τα συμπεράσματά τους, επέστρεψαν στην πόλη, πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη στο Δημαρχείο και ακολούθησε συνέντευξη τύπου για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για το σημαντικό έργο που αναλαμβάνουν. Να σημειωθεί αρχικά, ότι το ΕΜΠ θα αναλάβει να εκπονήσει την μελέτη δωρεάν, μετά από πρωτοβουλία του Δημήτρη Καλιαμπάκου, Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων–Μεταλλουργών του ΕΜΠ, ο οποίος μετέφερε αυτή την ιδέα του στον Πρύτανη του ιδρύματος.

    Δ. Ακτύπης: «Πρώτη φορά ένας τέτοιος φορέας ενδιαφέρεται για τη διάσωση του Ναυαγίου»

    Ο Βουλευτής ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου, σημείωσε: «Η φθορά του είναι τεράστια, ακριβώς γιατί έμεινε ασυντήρητο και ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία και την κυβέρνηση δεν υπήρξε ποτέ για να μπορέσει να το διασώσει. Απαξιώθηκε το δεύτερο αξιοθέατο στην Ελλάδα, το επισκέπτεται 1 εκατ. κόσμος κάθε καλοκαίρι. Είναι ένα αξιοθέατο που η τοπική κοινωνία δεν είχε έσοδα από τη διαχείριση του. Διαχείριση στην ουσία δεν υπήρχε, υπήρχε ένας ερασιτεχνισμός και στην προσέγγιση του και στο πως θα το προστατεύαμε. Την προηγούμενη τετραετία ξεκίνησε μια προσπάθεια, από τη δική μου τη πλευρά, της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων, χωρίς να έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα που θέλαμε. Το άγχος και η αγωνία που μας είχε καταλάβει για να το διασώσουμε κάναμε τις κινήσεις που δεν έτυχαν σωστής αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε… στο και πέντε…. Η φθορά είναι σημαντική και τεράστια. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρύτανη και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου που βρίσκονται στη Ζάκυνθο ως εθελοντές. Επικοινώνησαν μαζί μας και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να βοηθήσουν στην προσπάθεια διάσωσης του Ναυαγίου. Δεν τους καλέσαμε εμείς, μόνοι τους μας κάλεσαν για να έρθουν να συνεισφέρουν. Το γεγονός ότι ενδιαφέρεται το Πολυτεχνείο είναι πολύ σημαντικό. Πρώτη φορά ένας τέτοιος φορέας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενδιαφέρεται για τη διάσωση του Ναυαγίου και πραγματικά, οι ελπίδες είναι τεράστιες γιατί νομίζω ότι για πρώτη φορά γίνεται μια προσέγγιση σωστή. Όλες τις επόμενες φορές είχαν γίνει αποσπασματικές ενέργειες, χωρίς να υπάρχει μια μελέτη. Προσπαθούσαμε για μελέτες που δεν έγιναν μέσω του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέσω του Πανεπιστημίου της Πάτρας, αλλά ποτέ δεν έγινε ολοκληρωμένη μελέτη. Ίσως είναι η πρώτη φορά που προσπαθούμε να έχουμε μια μελέτη και προσέγγιση επιστημονική και μάλιστα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το επισκεφτήκαμε και το είδαμε. Πρέπει νομίζω να κάνουμε μια προσπάθεια σοβαρή για να το διασώσουμε».

    Κ. Καποδίστριας: «Δώστε μας τα εφόδια να λύσουμε μετά από 40 χρόνια ένα βασικό πρόβλημα του νησιού»

    Από την πλευρά του, ο κ. Καποδίστριας, σημείωσε: «Ο δικός μας ρόλος είναι να δείξουμε, όχι να πούμε… και μαζί με τον Βουλευτή και τον Δήμαρχο, παράλληλα με εσάς, να λύσουμε τα ερωτήματα για το πώς θα γίνει η χρηματοδότηση και το πώς τελικά θα γίνει η διαχείριση της περιοχής και του καραβιού. Δεν μένει παρά να σας ευχαριστήσουμε όχι μόνο για την παρουσία σας, αλλά και για την αισιοδοξία σας, την κρυμμένη, που περάσατε μέσα μας. Θα είμαστε αρωγοί. Δώστε μας τα εφόδια να λύσουμε μετά από 40 χρόνια ένα βασικό πρόβλημα του νησιού».

    Γ. Στασινόπουλος: «Η δημοτική αρχή και η περιφέρεια θα είναι στη διάθεση σας»

    Ο Δήμαρχος από την πλευρά του είπε: «Με μεγάλη μας χαρά σας υποδεχθήκαμε. Πραγματικά είναι η μεγαλύτερη επιστημονική ομάδα που έχει βρεθεί στο νησί για να κοιτάξει σοβαρά αυτό το θέμα. Εμείς ως τοπική κοινωνία θα είμαστε δίπλα σας όπου χρειαστεί και στόχος μας είναι να αποκατασταθεί το Ναυάγιο και από εκεί και πέρα να δούμε ως τοπική κοινωνία και ως αυτοδιοίκηση πως θα διαφυλάξουμε τον «Παναγιώτη» όσο και την ασφάλεια των πολιτών που επισκέπτονται τον συγκεκριμένο χώρο. Η δημοτική αρχή και η περιφέρεια θα είναι στη διάθεση σας»

    Ι. Χατζηγεωργίου: «Θα στοχεύσουμε στο καλύτερο με συγκεκριμένες προτάσεις»

    Από την πλευρά του ο Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Χατζηγεωργίου, δήλωσε: «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι το μεγαλύτερο, παλαιότερο και σημαντικότερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας. Είναι πλέον και το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας με βάση τις εθνικές κατατάξεις. Η παρουσία μας εδώ δεν δηλώνει τίποτα περισσότερο από την πρόθεση του Μετσόβιου να συνδράμει στην τοπική κοινωνία, όπως επισήμανε και ο κύριος Βουλευτής σε καθαρά εθελοντική βάση. Η συνεισφορά μας εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ακαδημαϊκής κοινωνικής ευθύνης του ΕΜΠ, το οποίο οφείλει να επιστρέψει στην κοινωνία. Αναγνωρίζουμε ότι το Ναυάγιο, ο προσαραγμένος «Παναγιώτης» είναι από τα πλέον επισκέψιμα αξιοθέατα στην Ελλάδα, εμβληματικό, φημισμένο και πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία. Προσφέρει στον τόπο, προσφέρει στο τοπίο και είναι μοναδικό δείγμα της άτυπης συνεργασίας φύσεως και ανθρώπου. Μπορεί να φτιάχτηκε από τύχη το τοπίο, αλλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη. Για εμάς είναι πρόκληση και μάλιστα, διεπιστημονική. Δική μας ήταν η πρωτοβουλία, καταρχήν ήταν ιδέα του συναδέλφου του Δημήτρη Καλιαμπάκου, αλλά ταυτόχρονα το εκλαμβάνουμε όχι μόνο ως προσφορά, αλλά και ως διεπιστημονική πρόκληση. Εμπλέκονται πολλές ειδικότητες, τοπογράφοι, αρχιτέκτονες, ναυπηγοί, μεταλλειολόγοι, άνθρωποι εξειδικευμένοι σε θέματα βράχων και γκρεμών και λιμενολόγοι. Θα κάνουμε το καλύτερο, θα συνδράμουμε με τις γνώσεις μας, τη συνεργασία μας, είμαστε βέβαιοι για το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, των Ιόνιων Νήσων και της Ελλάδας γενικότερα. Θα στοχεύσουμε στο καλύτερο με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες μετά σε εσάς επαφίεται να προσπαθήσετε να υλοποιήσετε. Να γνωρίζετε ότι το Μετσόβιο, το σημαντικότερο ίδρυμα της χώρας, θα στέκεται στο πλευρό σας».

    Η έρευνα και η μελέτη για το Ναυάγιο

    Από την πλευρά του, ο κ. Καλιαμπάκος, εξήγησε για τη διαδικασία: «Είναι μια ομάδα καθηγητών του Πολυτεχνείου, θα αναφέρω ονόματα για να έχετε μια αίσθηση και του τρόπου προσέγγισης και της δύναμης πυρός που προσπαθεί το Πολυτεχνείο να βάλει στην υπόθεση αυτή, η κ. Τσουκαλά είναι λιμενολόγος θα μας βοηθήσει να κοντρολάρουμε τα θέματα των κυμάτων στην περιοχή και της διαμόρφωσης της ακτής, ο κ. Τσακίρης είναι ειδικός στα θέματα διάβρωσης μετάλλων, ο κ. Μαρίνος είναι ένας από τους καλύτερους γεωτεχνικούς στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της κατάπτωσης των βράχων και των ασταθών εκεί και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί, ο κ. Ιωαννίδης από την σχολή των τοπογράφων, ο κ. Μπελαβίλας αρχιτέκτονας, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία σε θέματα διαχείρισης μνημείων. Επομένως πρέπει να το διαχειριστούμε όχι μόνο ως ένα σύγχρονο τεχνολογικό πρόβλημα, αλλά με τη θεωρία που ταιριάζει σε ένα ευαίσθητο πράγμα, όπως είναι ένα μνημείο, επομένως, θέλουμε τη θεωρία και τη νομοθεσία πίσω από αυτά για να το χειριστούμε με τον τρόπο που ταιριάζει, ο Πρύτανης δεν είναι μόνο με την ιδιότητα του Πρύτανη, είναι ναυπηγός επίσης, οπότε η δομή του σκαριού και οι προοπτικές της είναι ένα σημαντικό πράγμα, εγώ είμαι μεταλλειολόγος, το διδακτορικό μου είναι στις αμμοβολές και έχω εμπειρία στη διαχείριση διεπιστημονικών ομάδων. Θα είμαστε σύμμαχοι της τοπικής κοινωνίας, αγωνιούμε όσο και εσείς αλλά πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή γιατί το Πολυτεχνείο έχει συγκεκριμένους τρόπους που δουλεύει, δεν προανακοινώνει, δεν λέει τι φαντάζεται, τι περίπου είναι. Θα το ανακοινώσει μια και καλή στη βάση μιας συγκεκριμένης τεκμηρίωσης όχι μόνο στο επίπεδο της τεχνικής λύσης αλλά μιας τεχνοοικονομικής λύσης που η τοπική κοινωνία θα έχει λόγο»

    Τέλος, ο κ. Καλιαμπάκος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα και πρέπει να προκύψει μία ολοκληρωμένη λύση.
    Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Η τοπική κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι μια πραγματική λύση θέλει χρόνο ωρίμανσης. Η σύγχρονη έρευνα δεν είναι μια ωραία ιδέα που μας ήρθε, θέλει τεκμηρίωση και θέλει και δεδομένα. Επομένως η φράση σπεύδε βραδέως είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Βεβαίως, το τεράστιο κενό των 40 χρόνων δεν καλύπτεται… Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν ένα καταστροφικό (καιρικό) φαινόμενο μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά πριν βάλουμε μια μολυβιά στο χαρτί. Αλλά αυτό ίσως έπρεπε να το είχαμε σκεφτεί πριν. Θα δούμε το πρόβλημα όσο πιο σωστά γίνεται, από όλες τις πλευρές και θα το κάνουμε το συντομότερο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα της λύσης γιατί αυτό που έλειψε στον «Παναγιώτη» δεν είναι ιδέες. Από την Τετάρτη που ήρθαμε έχουμε ακούσει καμία 30αριά, αλλά η ελαφρότητα με την οποία προσεγγίζουμε το θέμα. Η ιδέα μέχρι την τεκμηρίωση είναι αρκετά σημαντική. Και τώρα για τη διάβρωση είναι μια πλευρά της υπόθεσης. Σχεδόν καμία από τις διαστάσεις του προβλήματος δεν είναι ανεξάρτητη. Τα βράχια δεν είναι ανεξάρτητα με το σκαρί. Έπεσε ένα μεγάλο κομμάτι και διαμόρφωσε την παραλία. Έχεις ένα σύνθετο πρόβλημα που η μια πλευρά επιδρά σε όλες τις υπόλοιπες. Πρέπει να το δούμε την ολοκληρωμένη λύση. Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης λύσης θα δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουμε».

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • 105 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ
    105 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

    «Η επέτειος των 105 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, βρίσκει αντιμέτωπο το Κόμμα με σύνθετα καθήκοντα που πηγάζουν από τις σημερινές απαιτήσεις της ταξικής πάλης» τονίζει ανακοίνωση του κόμματος και επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

    «--Πληθαίνουν τα σημάδια που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του Κόμματος ότι επέρχεται μια νέα διεθνής, συγχρονισμένη στα σημαντικότερα καπιταλιστικά κέντρα, οικονομική κρίση, το ξέσπασμα της οποίας μπορεί να επιταχυνθεί από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την αύξηση της διασποράς των πολεμικών συγκρούσεων.
    --Παράλληλα, οξύνεται η αντίθεση ανάμεσα στα δύο βασικά ιμπεριαλιστικά μπλοκ, το λεγόμενο ευρωαμερικανικό από τη μια, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με δεδομένες τις διαφοροποιήσεις συμφερόντων και το λεγόμενο ευρασιατικό από την άλλη, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία, που χαρακτηρίζεται από αντίστοιχες επιμέρους αντιθέσεις συμφερόντων. Γύρω από αυτή τη διαμάχη για την κατάκτηση της κορυφής της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, διαρθρώνονται οι άλλες αντιθέσεις μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και περιφερειακών συμμαχιών, αυξάνονται σε πρωτόγνωρο βαθμό οι εξοπλισμοί των αντιμαχόμενων μερών, διασπείρονται σε όλο τον πλανήτη οι εστίες των πολεμικών αναμετρήσεων και μαζί τους κλιμακώνονται τα δεινά των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων».
    «Οι λαοί βιώνουν ήδη τις συνέπειες των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των καπιταλιστικών αγορών και των σφαιρών επιρροής, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών» επισημαίνει το ΚΚΕ.

    Προσθέτει ότι «η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας πληρώνουμε ήδη το αντίτιμο για την εμπλοκή του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην επέμβαση του Ισραήλ, για την επέκταση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών βάσεων από τη μια έως την άλλη άκρη της χώρας και τη γιγάντωση των πολεμικών εξοπλισμών, ενώ παράλληλα λόγω των προηγούμενων η Ελλάδα καθίσταται στόχος αντιποίνων».

    «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει μέσα στο λαό ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο στόχος του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ να καταστεί το Κόμμα, νους, καρδιά, οργανωτής της εργατικής-λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό γίνεται επιτακτικός, αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί διέξοδος προς όφελος της εργατικής-λαϊκής πλειοψηφίας» υπογραμμίζει η ανακοίνωση και προσθέτει:
    «Η 105η επέτειος από την ίδρυση του ΚΚΕ συμπίπτει με τα 50 χρόνια από τον φοιτητικό και εργατικό-λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που επιβεβαιώνει διαχρονικά τη θέση του ΚΚΕ για τη δύναμη του εργατικού-λαϊκού παράγοντα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες.

    Σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουν να συμβάλλουν και οι επεξεργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που εκδίδονται αυτό το διάστημα. Η έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973. Έμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος» μπορεί να διαδοθεί πλατιά στις νέες και στους νέους, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει ο Γ2 τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που αναφέρεται στην ιστορία και τη δράση του Κόμματος, την περίοδο της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974.

    Καταλήγοντας, το κόμμα σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοόινωσή του, ότι «η άντληση ιστορικών διδαγμάτων και συμπερασμάτων από την υπερεκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ, από την ιστορία των αλύγιστων της ταξικής πάλης, αποτελεί χρήσιμο εφόδιο για την ενίσχυση των αγώνων των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων που πλήττονται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, για το δυνάμωμα της πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και την κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας.
    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Τιμάμε την συμπλήρωση των 105 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, τους αγώνες, τον ηρωισμό και τις θυσίες των κομμουνιστριών και κομμουνιστών σε όλη αυτή την ιστορική διαδρομή, εντείνοντας τις προσπάθειες ώστε εκατοντάδες πρωτοπόροι, εργάτες και εργάτριες, βιοπαλαιστές της υπαίθρου, νέοι επιστήμονες και φοιτητές να πυκνώσουν τις γραμμές μας».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Πύργος: Τίμησαν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973 στο 2ο Γυμνάσιο
    Πύργος: Τίμησαν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973 στο 2ο Γυμνάσιο

    Την μνήμη των πεσόντων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 2ου γυμνασίου Πύργου, πρωί της Παρασκευής.

    Η δευθύντρια του σχολείου Μαρία Μπαντούνα ανέγνωσε το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέα Ζέρβα για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973, που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου, ξεκίνησαν την εκδήλωση εξιστορώντας το χρονικό των ημερών εκείνων και έκαναν αναφορά στα διεθνή φοιτητικά κινήματα της εποχής εκείνης, που ενέπνευσαν και τους Έλληνες φοιτητές να αντιδράσουν με την εξέγερσή τους στον χώρο του Πολυτεχνείου στο δικτατορικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στη χώρα.

    Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα με οπτικοακουστικό υλικό, ενώ ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων, από τους μαθητές και τις μαθήτριες, αφιερωμένα στους αγωνιζόμενους νέους, οι οποίοι δε σώπασαν, δε φοβήθηκαν, όρθωσαν το ανάστημά τους και αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, το δίκιο και την ελευθερία.

    Την εκδήλωση "έντυσε" μελωδικά η χορωδία του σχολείου που ερμήνευσε τραγούδια εκείνης της περιόδου, υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Σακκά- Κυρίτση.

    Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί Αναστασία Ζώρα, φιλόλογος, Νικολέττα Θεοδωροπούλου, φιλόλογος, Κωνσταντίνα Σακκά- Κυρίτση, καθηγήτρια μουσικής και Κωνσταντίνα Σωτηροπούλου καθηγήτρια πληροφορικής.

    polutexn 2o 2

    polutexn 2o 3

  • Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου
    Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου

    Με μια σεμνή και όμορφη εκδήλωση εορτάστηκε στο σχολείο μας η 50η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο του σχολείου μας.

    Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου αφηγήθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στην ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου την 14η Νοεμβρίου 1973, η οποία ολοκληρώθηκε τρεις μέρες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου του 1973, με βίαιο τρόπο και με την εισβολή του άρματος από την κεντρική πύλη του ιδρύματος. Μια αιματηρή εξέγερση, που οδήγησε ωστόσο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα ύστερα από μία επταετή περίοδο δικτατορίας.

    Η παρουσίαση των δραματικών γεγονότων πλαισιώθηκε από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ενώ οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου που συμμετείχαν στη χορωδία συνοδευόμενοι στο πιάνο από τον καθηγητή μουσικής κ. Μποζίκη τραγούδησαν μερικά από τα αγαπημένα τραγούδια όλων μας, τραγούδια που εξυμνούν τον αγώνα του απλού, καθημερινού ανθρώπου για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

    Ο Διευθυντής του σχολείου Άγγελος Λαμπρόπουλος μίλησε στους μαθητές για την αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τους αγώνες και τις θυσίες των συνανθρώπων μας, τονίζοντας ότι η δημοκρατία δεν είναι πάντα δεδομένη, αλλά χρειάζεται διαρκής αγώνας και θυσίες για να την διατηρήσουμε.

    Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο καθηγητής Μουσικής του σχολείου μας, κ. Ιωάννης Μποζίκης.

    1o gimnasio polut 2

    1o gimnasio polut 3

    1o gimnasio polut 4

    1o gimnasio polut 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πάτρα:  Επεισόδια στην Πορεία για το Πολυτεχνείο - Ρίψεις μολότοφ - Κόλαση και δακρυγόνα (photos & video)
    Πάτρα:  Επεισόδια στην Πορεία για το Πολυτεχνείο - Ρίψεις μολότοφ - Κόλαση και δακρυγόνα (photos & video)

    Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Πάτρας. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης πορείας, άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων.

    Αφετηρία των επεισοδίων, ήταν η συμβολή των οδών Κορίνθου και Γούναρη, στο ύψος των δικαστηρίων. Μόλις η ουρά της πορείας έστριψε στην Κορίνθου, τα άτομα που βρίσκονταν σε αυτή, εκσφενδόνισαν δεκάδες μολότοφ. Η κατάσταση έγινε αποπνικτική.

    Έντονες οι αντιδράσεις των πολιτών, καθώς έγινε χρήση δακρυγόνων στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στην προσπάθεια αναχαίτισης των διαδηλωτών.

    Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ μερίδα των ατόμων κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας.

    Η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση

    Πηγή: Gnomip.gr

  • Γιορτή Πολυτεχνείου στο 6o Δημοτικό Σχολείο Πύργου
    Γιορτή Πολυτεχνείου στο 6o Δημοτικό Σχολείο Πύργου

    Την εορτή για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου οργάνωσαν τα τρία τμήματα της Ε’ Τάξης. Την επιμέλεια είχαν οι δάσκαλοί τους: κ.κ. Δούλκαρη Γεωργία, Μπελελή Κατερίνα και Τσακριλής Λάμπρος.

    Τους γονείς καλωσόρισε και ακολούθως μίλησε για την σημασία της ιστορικής αυτής ημέρας, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Κουσάβελος Νικόλαος. Ακολούθησε αφήγηση-αναδρομή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου «διανθισμένη» με επετειακά τραγούδια, ηχητικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα. Παράλληλα η χορωδία συνοδεία ορχήστρας αποτελούμενες από μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης με την καθοδήγηση της δασκάλας Μουσικής κ. Λυμπέρη Χριστίνας, ερμήνευσαν εξαιρετικά, αρκετά υπέροχα τραγούδια.

    Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Πιερρακάκη Κυριάκου ανέγνωσε η δασκάλα Της Ε’ Τάξης κ. Μπελελή Κατερίνα.

    polutexneio 6o dimotiko 2

    polutexneio 6o dimotiko 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πολυτεχνείο: Μαζική και με συνθήματα για την Παλαιστίνη η πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση
    Πολυτεχνείο: Μαζική και με συνθήματα για την Παλαιστίνη η πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση

    Μεγαλειώδης και μαζική μια ακόμη χρονιά είναι η φετινή πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα με το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΕΑ), όπως πάντα στην κεφαλή κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

    Eνδεικτικό του όγκου της πορείας, είναι ότι λίγο πριν τις 17:00 η «ουρά» βρισκόταν στα Χαυτεία, ενώ η «κεφαλή» στάσιμη στο Σύνταγμα. Πολλά από τα συνθήματα που ακούγονται έχουν αναφορά στην Παλαιστίνη. Νίκη στην Ιντιφάντα» και «Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη» φωνάζουν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές, ενώ πολλές είναι οι σημαίες για την Παλαιστίνη.

    Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνονται προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

    Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία του ΚΚΕ με κατεύθυνση την πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

    Κουτσούμπας: Το Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά είναι πηγή έμπνευσης

    «Το Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά, είναι πηγή έμπνευσης, είναι στήριγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες. Τα μηνύματα του είναι επίκαιρα, είναι διαχρονικά. Σήμερα συναντιέται το σύνθημα "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" με τους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών εμπόρων, των επιστημόνων, της νεολαίας, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης των αδυνάτων, στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, για σύγχρονη Παιδεία, για Υγεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

    Ταυτόχρονα, το σύνθημα "Έξω οι ΗΠΑ" που φώναξαν οι φοιτητές και ο λαός τον Νοέμβρη του '73, "Έξω το ΝΑΤΟ, Έξω οι βάσεις", είναι επίκαιρα και δίνουν το μήνυμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους. Όπως γίνεται, σήμερα, στον αγώνα, στην αλληλεγγύη που εκφράζει ο ελληνικός λαός και η νεολαία στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, σε αυτόν τον κατακτητή των παλαιστινιακών εδαφών, τον δολοφόνο των αμάχων, τον οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνει "γην και ύδωρ" σε όλους αυτούς τους δολοφόνους των λαών» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

    «Αυτά τα μηνύματα τα συναντάμε σήμερα, τα φωνάζουμε στους δρόμους του αγώνα, θα τα φωνάζουμε για πάντα» τόν8σε, καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας.

    Παρών και ο Κασσελάκης

    Το παρών στην πορεία για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου έδωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρέθηκε στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Ράνια Σβίγκου, τον Πάνο Ρήγα και τη Ρένα Δούρου.

    «Αστακός» το κέντρο της Αθήνας με 5.000 αστυνομικούς

    «Αστακός» είναι αυτή την ώρα οι δρόμοι γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα αλλά και του κέντρου λόγω της πορείας, με τα μέτρα της αστυνομίας να είναι δρακόντεια. Φραγμούς, περιπολίες και ελέγχους περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. με τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί να βρίσκονται στον δρόμο. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι «Αίαντες» και ομάδες της ΕΚΑΜ. Έτσι, εκτός την αμερικανική πρεσβεία φυλάσσεται αντίστοιχα από αστυνομικές δυνάμεις και η πρεσβεία του Ισραήλ. Αυξημένη αστυνομική παρουσία υπάρχει και στα Εξάρχεια.

    Εντωμεταξύ σε έξι προσαγωγές ατόμων προχώρησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για την πρόληψη επεισοδίων.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Στην πορεία για το Πολυτεχνείο ο Στέφανος Κασσελάκης
    Στην πορεία για το Πολυτεχνείο ο Στέφανος Κασσελάκης

    Στην πορεία για το Πολυτεχνείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

    Στην πορεία για τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Στο πλευρό του όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ή Ρένα Δούρου.

    Η κεφαλή της πορείας ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο, έφτασε στο Σύνταγμα μέσω της οδού Ακαδημίας και από εκεί στην Αμερικανική Πρεσβεία γύρω στις 5 το απόγευμα.

    kasselakis poreia polut eur 2

    kasselakis poreia polut eur 3

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς