Ελλάδα

Ηπατίτιδα C: Έχει βαλτώσει το εθνικό σχέδιο δράσης, λέει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος

Ηπατίτιδα C: Έχει βαλτώσει το εθνικό σχέδιο δράσης, λέει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου το 1-2% του πληθυσμού έχει χρόνια λοίμωξη απολύτως τον ιο της ηπατίτιδας C

Κωλυσιεργία και αδιαφορία καταλογίζει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας" στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου το 1-2% του πληθυσμού έχει χρόνια λοίμωξη απολύτως τον ιο της ηπατίτιδας C.

Η προσπάθεια εξάλειψης της ηπατίτιδας C αποτελεί εθνική δέσμευση με ισχύ από το 2016, όταν μαζί με άλλες 194 χώρες η Ελλάδα συστρατεύτηκε με την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το δε έτος 2021 θα ειναι έτος πρώτης αξιολόγησης στα κράτη μελη του ΠΟΥ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο "Προμηθέας" η πορεία της Ελλάδας δεν έχει κανένα κοινό σημείο με τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. "Την ίδια στιγμή που άλλες χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία και η Γαλλία, βρίσκονται σε τροχιά πλήρους εξάλειψης της ηπατίτιδας C ακόμα και πριν από το 2030, ενώ άλλες όπως η Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σκωτία, Γερμανία και η Μάλτα βρίσκονται εντός στόχων, η Ελλάδα μοιάζει να είναι ένας εκ των ουραγών της σειράς κατάταξης" αναφέρει το προεδρείο του Συλλόγου και καλεί τους αρμοδίους να κινητοποιηθούν έςτω και τώρα: "οφείλουμε να προστατέψουμε την αξιοπιστία της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς και να φανούμε συνεπείς υλοποιώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες που υπαγορεύει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης".

Την ίδια στιγμή, μονο θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η αναφορά του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος ότι έχει στείλει από τον περασμένο Ιούλιο τέσσερις επιστολές στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο, θέτοντας τους τα μείζονα προβλήματα - τα οποία ο Προμηθέας γνωρίζει πολυ καλά έχοντας αποτελέσει έναν βασικούς εταίρους της προσπάθειας εξάλειψης της νόσου- χωρίς ωστόσο να εχει λαβει καμία απάντηση.

Τα προβλήματα στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ηπατίτιδα C

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Προμηθέα, το μείζον πρόβλημα στη χώρα μας είναι η υποδιάγνωση. Εως και το 80% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί με τον συγκεκριμένο ιό ηπατίτιδας και κατα συνέπεια εφοςον δεν έχουν εντοπιστεί μεσα στο συστημα υγείας, δεν λαμβάνουν θερραπεία. Βάσει της δέσμευσης της χώρας, μέχρι το 2021 πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε ποσοστό των επίσημα διαγνωσμένων ασθενών να έχει διπλασιαστεί στο 40%.

Επιπλέον, κι ενώ η επιστήμη έχει δώσει απάντηση στην ηπατίτιδα C, καθώς πλέον τα διαθέσιμα φάρμακα θεραπεύουν σε ποσοστό 98% τους ασθενείς που ζουν με τον ιό, στην Ελλάδα ελάχιστοι είναι αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν ευεργετηθεί. "Στην χώρα μας δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε τον ετήσιο στόχο της θεραπευτικής κάλυψης, καθώς ετησίως θεραπεύονται 2.500 ασθενείς αντί για 4.800/έτος που ήταν ο στόχος για το 2017-2019" επισημαίνει ο Σύλλογος.

Υπάρχουν επίςης προβλήματα στην πρόσβαση όπως η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης (ΑΜΚΑ) σε μεγάλο ποσοστό κρατούμενων αλλά και το γεγονός οι ευάλωτοι πληθυσμοί καλούνται να πληρώσουν εξετάσεις, όπως ο γονότυπος και η ελαστογραφία ήπατος, που ήδη έχουν κοστολογηθεί από το ΚΕΣΥ αλλά αναμένουν εδώ και 4 μήνες την υπογραφή του Υπουργού Υγείας, ώστε να αποζημιωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προμηθέας: λύσεις υπάρχουν και μάλιστα χωρίς κόστος
Οι λύσεις, σύμφωνα με τον Προμηθέα, δεν απαιτούν περαιτέρω επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. "Τα παραπάνω ζητήματα άπτονται της οργάνωσης των διαφόρων οργανισμών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας" επιςημαινει.

Ως εκ τούτου, προτείνει:

• Την άμεση ενεργοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης και Υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C
• Την αποζημίωση των ήδη κοστολογημένων εξετάσεων γονότυπου και ελαστογραφίας ήπατος
• Την χαρτογράφηση και τον συντονισμό παρεμβάσεων και προγραμμάτων μικροεξάλειψης στα σωφρονιστικά καταστήματα καθώς και των προγραμμάτων απεξάρτησης και υποκατάστασης
• Συστηματικές ενέργειες που θα βοηθήσουν στο να βρεθούν οι αδιάγνωστοι ασθενείς. Ενδεικτικά η πρόσφατη ηλεκτρονική ειδοποίηση μέσω της ΗΔΙΚΑ που έλαβαν οι γιατροί του ΕΣΥ, οδήγησε περισσοτέρους από 150.000 συνανθρώπους μας στο να εξεταστούν. Η άμεση ανάλυση και εξεργασία των στοιχείων είναι επίσης απαραίτητη.
• Την αύξηςη των μέτρων πρόληψης σε ευάλωτους πληθυσμούς. Η αύξηση διανομής καθαρού ενέσιμου εξοπλισμού σε 300 σύριγγες/χρήστη/έτος πρόκειται για μέτρο πρόληψης με ξεκάθαρη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Δυστυχώς, ακόμα και στην δεύτερη μεγαλύτερή πόλη της Ελλάδας, την Θεσσαλονίκη, παρόλο που η επιδημία της ηπατίτιδας C στους χρήστες αγγίζει το 70%, τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ανύπαρκτα.

"Οποιαδήποτε περαιτέρω κωλυσιεργία θα αποφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στην εξάπλωση και επιδείνωση της νόσου, πρωτίστως ανάμεσα στους προαναφερθέντες πληθυσμούς, σημαντικά οικονομικά ελλείματα στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία θα κληθούν να θεραπεύσουν περισσότερα άτομα με σοβαρότερες επιπλοκές, αλλά και εν γένει ζημία στο σύνολο της δημόσιας υγείας" καταλήγει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος "Προμηθέας" και ζητει την άμεση επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις