Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 20:10

Ηπατίτιδα: Στην Ελλάδα 200.000 φορείς ηπατίτιδας Β και 80.000 της C

Γράφτηκε από την

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες, την ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί, αλλά και την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των σοβαρών αυτών λοιμώξεων, εορτάζεται η 28η Ιουλίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, εν μέσω της πανδημίας Covid 19, είναι μια ευκαιρία να τονιστεί ότι η ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει και το σοβαρό αυτό νόσημα δεν πρέπει να παραμελείται ούτε από τους ασθενείς αλλά ούτε και από τις υπηρεσίες υγείας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β και 80.000 άτομα της ηπατίτιδας C. Ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας ηπατίτιδας είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της, με αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που έχουν μολυνθεί να μην το γνωρίζουν.
Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Τα νέα φάρμακα, χορηγούνται ως δισκία, έχουν ισχυρή αντι-ιική δράση και αυξάνουν το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειάς της. Σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν λάβει αγωγή με τα νέα θεραπευτικά σχήματα 11848 άτομα.

Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Η σύσταση αυτή προτείνεται αυτόματα κατά τη συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ σε άτομα αυτών των ηλικιακών ορίων, προκειμένου να εντοπισθούν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και δεν το γνωρίζουν.
«Η σωστή ενημέρωση αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 18:46

Σχετικά Άρθρα

  • Ηπατίτιδα Β και C σε άνοδο στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας
    Ηπατίτιδα Β και C σε άνοδο στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

    Για πολλά αδιάγνωστα περιστατικά ηπατίτιδας Β και C κάνει λόγο έκθεση του ECDC, επισημαίνοντας ότι διαγιγνώσκονται όταν είναι ήδη αργά και έχει παρουσιαστεί κίρρωση ή καρκίνος

    Σημαντικό είναι το φορτίο από την ηπατίτιδα Β και C στην Ευρώπη, σύμφωνα με τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου υπάρχουν περίπου 3,6 εκατομμύρια μολυσμένα άτομα με τον ιό της ηπατίτιδας Β και 1,8 εκατομμύρια με ηπατίτιδα C.

    Ο επιπολασμός και των δύο λοιμώξεων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών και των διαφόρων πληθυσμών, με ιδιαίτερα υψηλή επιβάρυνση μεταξύ διαφόρων ευάλωτων ομάδων, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι κρατούμενοι και ορισμένοι μεταναστευτικοί πληθυσμοί.

    Τα αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμού κατά του HBV (ηπατίτιδα Β) και μια σειρά άλλων στρατηγικών πρόληψης και ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων μείωσης της βλάβης που απευθύνονται σε άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, συνέβαλαν στη μείωση της επίπτωσης των νέων λοιμώξεων από HBV και HCV (ηπατίτιδα C) σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις, ιδίως στις υπηρεσίες για ευάλωτες ομάδες, όπως αναφέρει το ECDC.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο σημειώνει ότι απαιτείται επείγουσα αύξηση των εξετάσεων για τον εντοπισμό των ατόμων με HBV και HCV σε πρώιμο στάδιο της λοίμωξής τους και για τη σύνδεση των ατόμων αυτών με τη φροντίδα, προκειμένου να μειωθούν οι επιπλοκές όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος.

    Η πανδημία του κορωνοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο στα ποσοστά των καταγραφών HBV και HCV το 2020 και το 2021, με τις διαταραχές στις υπηρεσίες υγείας να οδηγούν σε μείωση των διαγνωσμένων περιπτώσεων. Η επακόλουθη αύξηση των περιστατικών μετά το 2021 μπορεί να αποδοθεί στο τέλος των περιορισμών, στην αποκατάσταση των συστημάτων υγείας, στις πρωτοβουλίες δοκιμών και στις αλλαγές στην επιτήρηση.

    Η πρόληψη της μετάδοσης της ηπατίτιδας Β από τη μητέρα στο παιδί είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη. Ενώ τα δεδομένα δείχνουν καλή συνολική πρόοδο σε ολόκληρη την περιοχή όσον αφορά τον προγεννητικό έλεγχο και την κάλυψη του εμβολίου HBV, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται καλύτερα δεδομένα και κλιμάκωση των προγραμμάτων.

    Όσον αφορά στη διάγνωση, τα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι πολλές περιπτώσεις HBV και HCV παραμένουν αδιάγνωστες και μεγάλος αριθμός διαγιγνώσκεται αργά στην πορεία της λοίμωξης, όταν αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

    Αναφορικά με τη θεραπεία, τα δεδομένα δείχνουν υψηλά επίπεδα καταστολής του ιού HBV και θεραπεία της λοίμωξης HCV μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία. Ωστόσο, πολλοί από όσους ζουν με λοιμώξεις HBV και HCV εξακολουθούν να μην λαμβάνουν θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν διαγνωστεί, γεγονός που δείχνει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση των εξετάσεων, καθώς και για τη σύνδεση με τη φροντίδα.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC, το 2021 καταγράφηκαν 165 περιστατικά ηπατίτιδας Β, ενώ το 2022 καταγράφηκαν συνολικά 183 περιστατικά, από τα οποία τα 158 είναι χρόνια. Σε ό,τι αφορά στην ηπατίτιδα C, το 2022 καταγράφηκαν 104 περιστατικά, έναντι 43 το 2021. Ο αριθμός, όμως, στην μετά πανδημία εποχή είναι όπως φαίνεται μικρότερος συγκριτικά με τα προ-πανδημικά έτη. Ενδεικτικά, το 2018 δηλώθηκαν 125 περιστατικά ηπατίτιδας C.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ηπατίτιδα C: Στόχο την εξάλειψή της έως το 2030 έχει θέσει η Ελλάδα
    Ηπατίτιδα C: Στόχο την εξάλειψή της έως το 2030 έχει θέσει η Ελλάδα

    Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας σήμερα - Ο ΠΟΥ για το 2022 έχει θέσει στο επίκεντρο των δράσεων αναφορικά με τις ηπατίτιδες την εύκολη πρόσβαση των ατόμων στη διάγνωση και τη θεραπεία

    Την εξάλειψη της ηπατίτιδας C έως το 2030 έχει θέσει η Ελλάδα, συντασσόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η νόσος είναι σήμερα, ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο, στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C.

    Τα νέα φάρμακα, χορηγούνται ως δισκία, έχουν ισχυρή αντι-ιική δράση και αυξάνουν το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειάς της. Σήμερα, στη χώρα μας όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από το 2014 μέχρι σήμερα, έχουν λάβει αγωγή με τα νέα θεραπευτικά σχήματα, 13.322 άτομα. Υπολογίζεται από τον συγκεκριμένο τύπο ηπατίτιδας στην Ελλάδα πάσχουν 70.000 άτομα.

    Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι στόχος του ΠΟΥ δεν είναι μόνο η εξάλειψη της ηπατίτιδας C αλλά και της Β, της οποίας οι χρόνιοι φορείς υπολογίζονται σε 200.000 στην Ελλάδα.

    Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.

    Υπενθυμίζεται ότι, τους τελευταίους μήνες, έχει παρατηρηθεί, παγκοσμίως, μια ανεξήγητη αύξηση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Η επιστημονική κοινότητα εργάζεται για τον εντοπισμό της αιτίας της, καθώς δεν πρόκειται για κανέναν από τους γνωστούς 5 τύπους ιών ηπατίτιδας: A,B,C,D και E.

    Παράλληλα, ο ΠΟΥ για το 2022 έχει θέσει στο επίκεντρο των δράσεων αναφορικά με τις ηπατίτιδες την εύκολη πρόσβαση των ατόμων στη διάγνωση και τη θεραπεία. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης και θεραπείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα.

    Ο ΕΟΔΥ δράττεται της σημερινής ημέρας και 10:00 π.μ-12:00 μ., κινητή μονάδα του θα βρίσκεται στην Πλατεία Κοραή, στην Αθήνα, για την ενημέρωση του κοινού. Η σωστή ενημέρωση αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί από ιογενείς ηπατίτιδες.

    Το Τμήμα Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: www.eody.gov.gr

    Πηγή: Protothema.gr

  • Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την ανεξήγητη έξαρση σε Ευρώπη και ΗΠΑ
    Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την ανεξήγητη έξαρση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    Καθησυχαστικοί οι ειδικοί ως προς τη σύνδεσή της με το εμβόλιο του κορωνοϊού

    Προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που εμφανίστηκαν σε παιδιά στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με τους ειδικούς πάντως να εμφανιζονται καθησυχαστικοί για ενδεχόμενη σύνδεσή τους με τον κορωνοϊό.

    Στις 5 Απριλίου 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για 10 περιπτώσεις σοβαρής οξείς ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 10 ετών, σε περιοχές της κεντρικής Σκωτίας.

    Μέχρι τις 8 Απριλίου, 74 συνολικά κρούσματα είχαν ταυτοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την Τετάρτη η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι πλέον στη χώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 100 κρούσματα.

    Μετά από εργοστασιακό έλεγχο, οι ιοί της ηπατίτιδας (Α, Β, C, D και E) αποκλείστηκαν ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται νέες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτιολογία αυτών των περιπτώσεων.

    Έκτοτε περιπτώσεις ηπατίτιδας, ή φλεγμονής του ήπατος, έχουν εντοπιστεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, λένε οι αξιωματούχοι υγείας.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) δεν έχει διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων στις τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι λιγότερες από πέντε βρέθηκαν στην Ιρλανδία και τρεις βρέθηκαν στην Ισπανία, προσθέτοντας ότι είναι πιθανός ο εντοπισμός περισσότερων τις προσεχείς ημέρες.

    Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας έχουν εντοπιστεί και στις ΗΠΑ. Στην Αλαμπάμα το τμήμα δημόσιας υγείας ανακοίνωσε εννέα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών, δύο εκ των οποίων χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Έρευνες και σε άλλες πολιτείες βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Μίας και οι γνωστοί ιοί της ηπατίτιδας έχουν αποκλειστεί, οι ερευνητές αναζητούν άλλες πιθανές αιτίες και θεωρούν ότι ένα αίτιο θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη αδενοϊός.

    Οι αδεονοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που συχνά προκαλούν μια σειρά από ήπιες ασθένειες όπως κρυώματα, εμετούς και διάρροια. Δεν αποκλείουν ωστόσο άλλες πιθανές αιτίες, ενώ δεν έχουν αποκλείσει και τον κορωνοϊό. Διευκρινίζουν πάντως ότι δεν υπάρχει προφανής σύνδεση με τα εμβόλια του κορωνοϊού.

    Τι είναι η ηπατίτιδα;

    Είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του ήπατος.

    Συνήθως είναι το αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης, μπορεί επίσης να προκληθεί από έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών και ορισμένων γενετικών διαταραχών.

    Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ηπατίτιδας που προκαλούνται από συγκεκριμένους ιούς - γνωστούς ως A, B, C, D και E - αλλά κανένας από αυτούς δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει τη φλεγμονή του ήπατος σε αυτά τα παιδιά μέχρι στιγμής.

    Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μπορεί να περάσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ άλλοι μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

    Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως ο ίκτερος.

    Τα έξι συμπτώματα της ηπατίτιδας

    1. Ίκτερος

    2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

    3. Κνησμό στο σώμα

    4. Πυρετό

    5. Ναυτία

    6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

    Τι λέει ο ΕΟΔΥ

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Μ. Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας υπογράμμισε ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

    Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ, υπογραμμίζει ο οργανισμός.

    Υπάρχει σύνδεση με τον κορωνοϊό;

    Κατηγορηματικά αρνητική ως προς μια πιθανή συσχέτιση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας με την long covid, εμφανίστηκε την Τετάρτη η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.

    Αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά να οφείλονται στο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, αφού – όπως είπε – αρκετά από τα παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα χωρίς ποτέ να έχουν κάνει το εμβόλιο. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει συσχέτιση με το long covid αλλά κυρίως αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και τα παιδιά αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό που δεν είχαν συναντήσει πριν».

    «Τα παιδιά 2-3 ετών ζούσαν αυτά τα χρόνια σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, οπότε τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν μαζεμένα τελικά. Θα αρχίσουν τα παιδιά να έχουν πολλές λοιμώξεις. Πρέπει να δούμε αν θα αλλάξει η κλινική εικόνα των λοιμώξεων στα παιδιά», τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και σε επίπεδο καταγραφής και αντιμετώπισης για κρούσμα στην Ελλάδα.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Τι γνωρίζουμε για τα κρούσματα της μυστηριώδους παιδικής ηπατίτιδας - Σχετίζεται με τα εμβόλια; Ο Ηλίας Μόσιαλος δίνει απαντήσεις
    Τι γνωρίζουμε για τα κρούσματα της μυστηριώδους παιδικής ηπατίτιδας - Σχετίζεται με τα εμβόλια; Ο Ηλίας Μόσιαλος δίνει απαντήσεις

    Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας, ενώ και στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ έχει εφιστήσει την προσοχή των γονιών.

    Τι γνωρίζουμε για τα κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας;

    Τι όμως γνωρίζουμε για αυτές τις περιπτώσεις; Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει πως μία από τις πιθανές αιτίες που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι ότι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί μπορεί να προκαλεί την ασθένεια. Ωστόσο, διερευνώνται διεξοδικά και άλλα πιθανά αίτια.

    Ειδικότερα, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει σχετικά με τις περιπτώσεις ηπατίτιδας στα παιδιά:

    «Όπως ακούμε τις τελευταίες ημέρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στη Δανία, στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία, τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε μια αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας – αδιευκρίνιστης για την ώρα αιτιολογίας- σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 74 περιπτώσεις από τον Ιανουάριο του 2022, εκ των οποίων 49 στην Αγγλία, 13 στη Σκωτία και 12 μεταξύ Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Τα νούμερα είναι προφανώς μικρά, αλλά για να καταλάβουμε την διαφορά, ένας τυπικός αριθμός κρουσμάτων ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε ολόκληρη τη Σκωτία είναι μικρότερος από 4 ετησίως.

    Καταρχάς, να πούμε πως κανένα από τα επί του παρόντος επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό. Άρα οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι αβάσιμοι.

    Στις 15 Απριλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως στις 5 Απριλίου, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για 10 περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, στη Σκωτία. Μέχρι τις 8 Απριλίου, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ιοί της ηπατίτιδας (A, B, C, E και D κατά περίπτωση) έχουν αποκλειστεί μετά από εργαστηριακό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται περαιτέρω έρευνες για την κατανόηση της αιτιολογίας αυτών των περιπτώσεων.

    Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ εξέδωσαν επίσης ανακοίνωση, αναφέροντας εννέα περιπτώσεις ηπατίτιδας που χρονολογούνται από τον Νοέμβριο του 2020. Κανένα από τα παιδιά δεν είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας, ανέφερε η ανακοίνωση, αλλά σε δύο από τα εννέα απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος.

    Μία από τις πιθανές αιτίες που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι ότι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί μπορεί να προκαλεί την ασθένεια. Ωστόσο, διερευνώνται διεξοδικά και άλλα πιθανά αίτια.

    Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροια. Συνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού.

    Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, και το να προσέχουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρότερα παιδιά χρειάζεται και η εκμάθηση και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών.

    Οι οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας συνιστούν προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας.

    Οποιεσδήποτε επιδημιολογικές σχέσεις μεταξύ των περιπτώσεων ενδέχεται να παρέχουν ενδείξεις για την αιτιολογία της ασθένειας. Οι χρονικές και γεωγραφικές πληροφορίες των περιπτώσεων, καθώς και οι επαφές τους θα πρέπει επίσης να εξετάζονται. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές για SARS-CoV-2 ή/και αδενοϊό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενετικός χαρακτηρισμός των ιών για τον προσδιορισμό τυχόν πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να εντοπίζουν, να ερευνούν και να αναφέρουν πιθανές περιπτώσεις που τα συμπτώματα ταιριάζουν με την ηπατίτιδα.

    Ταυτόχρονα οι γονείς ας είναι προσεκτικοί για ιδιότυπες αντιδράσεις – συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου. Εάν διαπιστώσουν περίεργα συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσουν με το παιδίατρο των παιδιών τους».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Υπουργείο Υγείας: Επετεύχθη σημαντική μείωση των τιμών των φαρμάκων γαι την ηπατίτιδα C
    Υπουργείο Υγείας: Επετεύχθη σημαντική μείωση των τιμών των φαρμάκων γαι την ηπατίτιδα C

    Με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C. Αυτό συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος για τη χώρα, καθώς επετεύχθη σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων, σε σχέση με τις τιμές οι οποίες είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που διεξήγαγε η προηγούμενη Επιτροπή, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του.

    «Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αναδιοργάνωσε τη διαδικασία, θέτοντάς τη σε νέες βάσεις και την επανεκκίνησε για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκε επίσης η αναδρομική ισχύς της εν λόγω συμφωνίας, προκειμένου να διασφαλιστούν σημαντικότατες εκπτώσεις, πέραν των προκαθορισμένων, clawback και rebate και η μείωση του κόστους για το 2ο εξάμηνο του 2019», τονίζει χαρακτηριστικά.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

  • Χωρίς χρονοδιάγραμμα και στόχο η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C
    Χωρίς χρονοδιάγραμμα και στόχο η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C

    Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ζουν στη χώρα με τη χρόνια λοίμωξη της ηπατίτιδας C

    Εκτός χρονοδιαγράμματος και στόχου βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ηπατίτιδα C, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία στη χώρα. H εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030 αποτελεί στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και κρίσιμη προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, στην οποία δεσμεύτηκε και η Ελλάδα το 2016.

    Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ζουν στη χώρα με τη χρόνια λοίμωξη της ηπατίτιδας C, εκ των οποίων όμως οι 75.000 δεν έχουν διαγνωστεί και συνεπώς δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή. Βάσει της δέσμευσης, μέχρι το 2021 πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε ποσοστό των επίσημα διαγνωσμένων ασθενών να φτάσει στο 40%. Παράλληλα, πρέπει να λάβουν θεραπεία – προς την κατεύθυνση αυτή ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες που διαθέτουν τη θεραπεία ώστε να επιτύχει καλύτερη τιμή για την κάλυψη του πληθυσμού- στόχου που υπολογίστηκε σε περίπου 5.000 άτομα ετησίως.
    Όπως όμως προκύπτει από τις εξελίξεις, δεκάδες χιλιάδες ασθενείς είναι εγκλωβισμένοι στην άγνοια – σε ό,τι αφορά τη σοβαρή λοίμωξη- αλλά και στην αβελτηρία των επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, των πρώην και των νυν. Η ανεπάρκεια των αρμοδίων δεν κοστίζει μόνο στη δημόσια υγεία, αλλά και στα... ταμεία, αφού για τους ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή, η τιμή αποζημίωσης είναι κανονικά η (υψηλή) τιμή του ΕΟΠΥΥ και όχι η μειωμένη τιμή που θα προέκυπτε μετά από διαπραγμάτευση πολιτείας και φαρμακευτικών εταιριών.

    Η προηγούμενη ηγεσία των κκ. Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου είχε κάνει διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες, επιτυγχάνοντας μείωση της τιμής αποζημίωσης της τρίμηνης θεραπείας (το αρχικό κόστος είναι περίπου 50.000). Μάλιστα, ο ΕΟΠΥΥ υποστήριζε πως το μοντέλο της διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C ήταν επιτυχές και θα το υιοθετούσε και σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες – ωστόσο δεν το έκανε, ενώ με μεγάλη καθυστέρηση το επιχείρησε για τον δεύτερο κύκλο της ηπατίτιδας C.

    Από τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C που αφορούσε και τον πρώτο κύκλο διαπραγμάτευση τιμής στα φάρμακα της ηπατίτιδας C, μέχρι σήμερα το πρόγραμμα, οι ασθενείς και ο ΕΟΠΥΥ «νοσούν». Υπολογίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει τους τελευταίους 15 μήνες περίπου 120 εκατ. ευρώ για την ηπατίτιδα C, πληρώνοντας τα φάρμακα στις εταιρίες με τιμή κανονική, χωρίς έκπτωση. Κατά τους 14 μήνες που τα φάρμακα χορηγούνταν με σημαντική χάρη στη διαπραγμάτευση, έκπτωση στην αρχική τιμή - ο ΕΟΠΥΥ είχε πληρώσει το 1/3 για τα φάρμακα των ασθενών – και χωρίς να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στον αριθμό των ασθενών.

    Οι ευθύνες της προηγούμενης ηγεσίας και η ενός χρόνου αδράνεια

    Οι ευθύνες της προηγούμενης ηγεσίας είναι τεράστιες. Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, τα αντανακλαστικά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ήταν δραματικά μειωμένα, χωρίς να υπάρχει εξήγηση και απάντηση, τουλάχιστον επίσημη, γι αυτό. Λέγεται πως στελέχη της αγοράς σχεδόν παρακαλούσαν τους εκπροσώπους της πολιτείας να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση ενώ πίεση ασκούσαν και οι σύλλογοι ασθενών ώστε να καλύπτονται κάθε χρόνο συνεχώς περισσότεροι ασθενείς. Τελικά το πράσινο φως για την επαναδιαπραγμάτευση άναψε επτά ολόκληρους μήνες μετά την λήξη της ισχύος της πρώτης διαπραγμάτευσης, δηλαδή τον Απρίλιο του 2019, και είχε απολύτως προεκλογικό φόντο. Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών, και αυτό ήταν το άλλοθι της προηγούμενης ηγεσίας Υγείας ώστε να μην υπογράψει.

    Με τη νωθρότητα, σκόπιμη ή μη, που χαρακτήρισε την προηγούμενη ηγεσία στο συγκεκριμένο θέμα, είναι τουλάχιστον προκλητικό να ζητεί τώρα πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός ως βουλευτής εξηγήσεις από τον διάδοχό του στην Αριστοτέλους, κ. Κικίλια γιατί «εκκρεμεί η έγκριση από τον Υπουργό Υγείας των αποτελεσμάτων αυτής της θετικής διαπραγμάτευσης, κάτι που αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την οικονομική βιωσιμότητα του Σχεδίου Δράσης»!

    Βεβαίως, η στάση του κ. Ξανθού δεν απαλλάσει από τις ευθύνες της την νυν πολιτική ηγεσία στην Αριστοτέλους, η οποία συνεχίζει με την ίδια αδράνεια στο μείζον αυτό ζήτημα και για τη δημόσια υγεία και για τα «ταλαιπωρημένα» ταμεία του ΕΟΠΥΥ. Οδεύοντας προς τον έκτο μήνα στην Αριστοτέλους και έχοντας πράγματι πολλά και κρίσιμα θέματα να διαχειριστεί στο πεδίο της υγείας, η πολιτική ηγεσία δεν ασχολείται καθόλου με το συγκεκριμένο θέμα.

    Κωλυσιεργία και αδιαφορία καταλογίζει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας" στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C. Επιπλέον, θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η αναφορά του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος ότι έχει στείλει από τον περασμένο Ιούλιο τέσσερις επιστολές στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο, θέτοντας τους τα μείζονα προβλήματα - τα οποία ο Προμηθέας γνωρίζει πολύ καλά έχοντας αποτελέσει έναν βασικούς εταίρους της προσπάθειας εξάλειψης της νόσου- χωρίς ωστόσο να έχει λαβει καμία απάντηση.

    Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα, με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών, δεν έχει πιάσει τον ετήσιο στόχο της θεραπευτικής κάλυψης, καθώς ετησίως θεραπεύονται 2.500 ασθενείς αντί για 4.800/έτος που ήταν ο στόχος για το 2017-2019. Και ακόμη κανείς δεν αναφέρει – ή δεν θέλει να αναφέρει- επίσημα τον ακριβή αριθμό των ασθενών με ηπατίτιδα C που έχουν διαγνωστεί και λάβει θεραπεία, με έκπτωση και χωρίς.

    Σημειώνεται προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται μια -ανεπαρκής όπως αποδεικνύεται- προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υποδιάγνωση στον γενικό πληθυσμό μέσω της προτροπής σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (όσοι έχουν γεννηθεί από 1945-1980) για έλεγχο των αντισωμάτων της ηπατίτιδας C. Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν σχετικά τους ασφαλισμένους όταν βλέπουν το ειδικό μήνυμα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ηπατίτιδα C: Έχει βαλτώσει το εθνικό σχέδιο δράσης, λέει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος
    Ηπατίτιδα C: Έχει βαλτώσει το εθνικό σχέδιο δράσης, λέει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος

    Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου το 1-2% του πληθυσμού έχει χρόνια λοίμωξη απολύτως τον ιο της ηπατίτιδας C

    Κωλυσιεργία και αδιαφορία καταλογίζει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας" στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C.

    Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου το 1-2% του πληθυσμού έχει χρόνια λοίμωξη απολύτως τον ιο της ηπατίτιδας C.

    Η προσπάθεια εξάλειψης της ηπατίτιδας C αποτελεί εθνική δέσμευση με ισχύ από το 2016, όταν μαζί με άλλες 194 χώρες η Ελλάδα συστρατεύτηκε με την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το δε έτος 2021 θα ειναι έτος πρώτης αξιολόγησης στα κράτη μελη του ΠΟΥ.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο "Προμηθέας" η πορεία της Ελλάδας δεν έχει κανένα κοινό σημείο με τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. "Την ίδια στιγμή που άλλες χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία και η Γαλλία, βρίσκονται σε τροχιά πλήρους εξάλειψης της ηπατίτιδας C ακόμα και πριν από το 2030, ενώ άλλες όπως η Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σκωτία, Γερμανία και η Μάλτα βρίσκονται εντός στόχων, η Ελλάδα μοιάζει να είναι ένας εκ των ουραγών της σειράς κατάταξης" αναφέρει το προεδρείο του Συλλόγου και καλεί τους αρμοδίους να κινητοποιηθούν έςτω και τώρα: "οφείλουμε να προστατέψουμε την αξιοπιστία της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς και να φανούμε συνεπείς υλοποιώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες που υπαγορεύει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης".

    Την ίδια στιγμή, μονο θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η αναφορά του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος ότι έχει στείλει από τον περασμένο Ιούλιο τέσσερις επιστολές στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο, θέτοντας τους τα μείζονα προβλήματα - τα οποία ο Προμηθέας γνωρίζει πολυ καλά έχοντας αποτελέσει έναν βασικούς εταίρους της προσπάθειας εξάλειψης της νόσου- χωρίς ωστόσο να εχει λαβει καμία απάντηση.

    Τα προβλήματα στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ηπατίτιδα C

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Προμηθέα, το μείζον πρόβλημα στη χώρα μας είναι η υποδιάγνωση. Εως και το 80% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί με τον συγκεκριμένο ιό ηπατίτιδας και κατα συνέπεια εφοςον δεν έχουν εντοπιστεί μεσα στο συστημα υγείας, δεν λαμβάνουν θερραπεία. Βάσει της δέσμευσης της χώρας, μέχρι το 2021 πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε ποσοστό των επίσημα διαγνωσμένων ασθενών να έχει διπλασιαστεί στο 40%.

    Επιπλέον, κι ενώ η επιστήμη έχει δώσει απάντηση στην ηπατίτιδα C, καθώς πλέον τα διαθέσιμα φάρμακα θεραπεύουν σε ποσοστό 98% τους ασθενείς που ζουν με τον ιό, στην Ελλάδα ελάχιστοι είναι αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν ευεργετηθεί. "Στην χώρα μας δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε τον ετήσιο στόχο της θεραπευτικής κάλυψης, καθώς ετησίως θεραπεύονται 2.500 ασθενείς αντί για 4.800/έτος που ήταν ο στόχος για το 2017-2019" επισημαίνει ο Σύλλογος.

    Υπάρχουν επίςης προβλήματα στην πρόσβαση όπως η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης (ΑΜΚΑ) σε μεγάλο ποσοστό κρατούμενων αλλά και το γεγονός οι ευάλωτοι πληθυσμοί καλούνται να πληρώσουν εξετάσεις, όπως ο γονότυπος και η ελαστογραφία ήπατος, που ήδη έχουν κοστολογηθεί από το ΚΕΣΥ αλλά αναμένουν εδώ και 4 μήνες την υπογραφή του Υπουργού Υγείας, ώστε να αποζημιωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Προμηθέας: λύσεις υπάρχουν και μάλιστα χωρίς κόστος
    Οι λύσεις, σύμφωνα με τον Προμηθέα, δεν απαιτούν περαιτέρω επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. "Τα παραπάνω ζητήματα άπτονται της οργάνωσης των διαφόρων οργανισμών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας" επιςημαινει.

    Ως εκ τούτου, προτείνει:

    • Την άμεση ενεργοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης και Υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C
    • Την αποζημίωση των ήδη κοστολογημένων εξετάσεων γονότυπου και ελαστογραφίας ήπατος
    • Την χαρτογράφηση και τον συντονισμό παρεμβάσεων και προγραμμάτων μικροεξάλειψης στα σωφρονιστικά καταστήματα καθώς και των προγραμμάτων απεξάρτησης και υποκατάστασης
    • Συστηματικές ενέργειες που θα βοηθήσουν στο να βρεθούν οι αδιάγνωστοι ασθενείς. Ενδεικτικά η πρόσφατη ηλεκτρονική ειδοποίηση μέσω της ΗΔΙΚΑ που έλαβαν οι γιατροί του ΕΣΥ, οδήγησε περισσοτέρους από 150.000 συνανθρώπους μας στο να εξεταστούν. Η άμεση ανάλυση και εξεργασία των στοιχείων είναι επίσης απαραίτητη.
    • Την αύξηςη των μέτρων πρόληψης σε ευάλωτους πληθυσμούς. Η αύξηση διανομής καθαρού ενέσιμου εξοπλισμού σε 300 σύριγγες/χρήστη/έτος πρόκειται για μέτρο πρόληψης με ξεκάθαρη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Δυστυχώς, ακόμα και στην δεύτερη μεγαλύτερή πόλη της Ελλάδας, την Θεσσαλονίκη, παρόλο που η επιδημία της ηπατίτιδας C στους χρήστες αγγίζει το 70%, τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ανύπαρκτα.

    "Οποιαδήποτε περαιτέρω κωλυσιεργία θα αποφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στην εξάπλωση και επιδείνωση της νόσου, πρωτίστως ανάμεσα στους προαναφερθέντες πληθυσμούς, σημαντικά οικονομικά ελλείματα στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία θα κληθούν να θεραπεύσουν περισσότερα άτομα με σοβαρότερες επιπλοκές, αλλά και εν γένει ζημία στο σύνολο της δημόσιας υγείας" καταλήγει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος "Προμηθέας" και ζητει την άμεση επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ