Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 19:34

Σύλλογος Οροθετικών: Παγκόσμια Ημέρα AIDS με προβλήματα στη διάγνωση και τη θεραπεία

Γράφτηκε από
Ad Slot

Η χώρα μας χρειάζεται να εφαρμόσει ένα σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης δεύτερης γενιάς αναφέρει ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» - Τα άτομα με HIV συναντούν εμπόδια στην πρόσβασή τους στη θεραπεία και στις εξετάσεις μέτρησης του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής

Σε συστράτευση για την οριστική αναχαίτιση της επιδημίας HIV στη χώρα μας καλεί την πολιτεία ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, την 1η Δεκεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι της Θετικής Φωνής επισημαίνουν πως «ενώ έρευνα και επιστήμη παρέχουν πλέον τα απαραίτητα εργαλεία για τη μείωση των νέων λοιμώξεων και την φροντίδα των ατόμων που ζουν με HIV, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια στους δύο αυτούς πυλώνες» και ζητεί από την πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων.
«Το διαχρονικά υψηλό ποσοστό καθυστερημένων διαγνώσεων, η πρόσβαση σε ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις, η διάθεση της προληπτικής θεραπείας PrEP, η διανομή συνέργων ασφαλούς χρήσης που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική ζήτηση και κυρίως ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός, παραμένουν εν πολλοίς αναπάντητες» αναφέρει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας. Ταυτόχρονα, η κοινωνική διάσταση της νόσου, το στίγμα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που συνοδεύουν τον HIV, επισκιάζουν τη ζωή των οροθετικών ατόμων και των ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα από την επιδημία και ορθώνουν εμπόδια στην οριστική αναχαίτισή της.

Ο Σύλλογος εκφράζει επιφυλάξεις για τη μείωση των νέων διαγνώσεων το πρώτο δεκάμηνο του 2019 που φάνηκε από τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. «Αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί μέσα από τα εμπόδια στην πρόσβαση σε δωρεάν και εμπιστευτικές υπηρεσίες εξέτασης. Η Πολιτεία οφείλει να συγκεντρώσει και να αναλύσει τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργούνται στο ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και να εφαρμόσει ένα σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης δεύτερης γενιάς, το οποίο θα καταγράφει τα παραπάνω δεδομένα» τονίζει.

Καθολική πρόσβαση στη θεραπεία

Σύμφωνα με τη Θετική Φωνή, οι άνθρωποι που ζουν με HIV λοίμωξη στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στη θεραπεία και συγκεκριμένα στις εξετάσεις μέτρησης του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής. Υπογραμμίζεται πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευθεί για την εξεύρεση μίας οριστικής λύσης, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί μέχρι στιγμής στην υποβολή προς διαβούλευση μίας ολοκληρωμένης πρότασης.

Η Θετική Φωνή έχει προτείνει την αξιοποίηση όλων των διόδων που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στις εργαστηριακές εξετάσεις. «Το σχήμα αυτό περιλαμβάνει τα Κέντρα Αναφοράς, τα εργαστήρια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που διαθέτουν μονάδες λοιμώξεων και τα πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και για τους ανασφάλιστους. Απαιτείται επίσης, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην online πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ώστε να διασφαλίζεται το καθεστώς ανωνυμίας» περιγράφει ο Σύλλογος τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Ένα άλλο μείζον ζήτημα αποτελεί η εξάντληση των προϋπολογισμών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στα μέσα του οικονομικού έτους καθώς δημιουργεί επιπλέον προσκόμματα στην πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομειακά φάρμακα. Η προμήθεια των αντιρετροϊκών φαρμάκων συνιστά μία ανελαστική δαπάνη, ο ρυθμός αύξησης της οποίας μπορεί να υπολογιστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Θετική Φωνή διαχρονικά προτείνει τη δημιουργία ενός κλειστού προϋπολογισμού, ο οποίος θα επιτρέψει έναν πιο αποτελεσματικό οικονομικό προγραμματισμό των νοσοκομείων και θα εγγυηθεί την πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακό τους.

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει τέλος, να προβεί άμεσα σε αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Λοιμώξεων, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑΙDS, οι Μονάδες υπολειτουργούν και προτίθενται να αναστείλουν την λειτουργία τους, λόγω σημαντικών ελλείψεων σε διοικητικό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε εξοπλισμό και υποδομές.

Μείωση των νέων λοιμώξεων

Για τον περιορισμό των νέων λοιμώξεων HIV απαιτείται η πλήρης αξιοποίηση όλης της βεντάλιας πρόληψης. «Η χρήση προφυλακτικού αποτελεί ένα σημαντικό προληπτικό εργαλείο, ωστόσο έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι δεν είναι ικανό από μόνο του να περιορίσει δραστικά τη μετάδοση του ιού. Αντίθετα, όλες οι περιπτώσεις αποτελεσματικής αναχαίτισης της επιδημίας συνδέονται παγκοσμίως με τη αξιοποίηση της προφυλακτικής θεραπείας PrEP, η οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην Ελλάδα. Συμπληρωματικά θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα όπως η δυνατότητα αυτό-εξέτασης με ειδικό κιτ που θα διατίθεται στα φαρμακεία και η Προφύλαξη μετά την Έκθεση (PEP)» ζητεί ο Σύλλογος Οροθετικών Ασθενών Ελλάδας.

Απαιτείται επίσης, η διασφάλιση της εύκολης, δωρεάν και γρήγορης πρόσβασης σε προσυμπτωματικό έλεγχο στα πρότυπα των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, τα οποία σε επτά χρόνια έχουν διενεργήσει πάνω από 120.000 εξετάσεις και καταγράφουν 1 στις 4 νέες διαγνώσεις HIV.

Ο ρόλος της θεραπείας ως πρόληψης στην αναχαίτιση της επιδημίας

Η επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα άτομα που ζουν με HIV λοίμωξη και λαμβάνουν σωστά της αντιρετροϊκή θεραπεία τους, καθίστανται πρακτικά μη μεταδοτικά, αποτελεί τον πιο ισχυρό μοχλό περιορισμού της επιδημίας.

Η εθνική προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί περαιτέρω στη μείωση του ποσοστού των οροθετικών ατόμων που δεν έχουν διαγνωστεί, καθώς και των καθυστερημένων διαγνώσεων, αξιοποιώντας τα εργαλεία της επιστήμης. Η επίτευξη των στόχων της έγκαιρης διάγνωσης, της άμεσης έναρξης θεραπείας και της παρακολούθησης βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, δεν διασφαλίζουν μόνο την ατομική υγεία των ασθενών, αλλά εγγυώνται τη μείωση των νέων λοιμώξεων καθώς καθιστούν τα άτομα με HIV λοίμωξη μη μεταδοτικά.

Μία εθνική στρατηγική βασισμένη στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα»

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV απαιτείται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός των παρεμβάσεων της πολιτείας, του συστήματος υγείας, της επιστημονικής κοινότητας, των ασθενών και της κοινωνίας των πολιτών.

Η επιτροπή που ήταν αρμόδια για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της ήδη από τον Ιούλιο του 2019, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας οφείλει άμεσα να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Οροθετικών, η εθνική απόκριση απέναντι στην επιδημία θα πρέπει να είναι δομημένη πάνω σε τρεις άξονες:

1) Αξιοποίηση όλων των προληπτικών μέσων όπως η Θεραπεία ως Πρόληψη (TasP), η Πρόφυλαξη πριν από την Έκθεση (PrEP), η Προφύλαξη μετά την Έκθεση (PEP), η αυτοεξέταση και η δυνατότητα εύκολης, δωρεάν και ταχείας εξέτασης.

2) Καθολική πρόσβαση των διαγνωσμένων ατόμων με HIV λοίμωξη σε ποιοτικές υπηρεσίες παρακολούθησης και φροντίδας από τη στιγμή της διάγνωσης, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών.

3) Προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων και των ευάλωτων ομάδων όπως οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και την κατάρριψη στερεοτύπων που ωθούν κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο και ακολούθως τις απομακρύνουν από υπηρεσίες υποστήριξης, πρόληψης και φροντίδας.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 19:41

Σχετικά Άρθρα

  • HIV: Ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο καταστέλλει τον ιό έως και 10.000 φορές για μήνες
    HIV: Ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο καταστέλλει τον ιό έως και 10.000 φορές για μήνες

    Η νέα θεραπεία μειώνει δραματικά τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν με λιγότερα συμπτώματα, διαπιστώνουν οι ερευνητές

    Στα σκαριά βρίσκεται ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο για τον HIV, καθώς μελέτη έδειξε ότι μία μόλις δόση αρκεί για να καταστείλει τον ιό έως και 10.000 φορές για τουλάχιστον 30 εβδομάδες.

    Σύμφωνα με το Live Science, πρόκειται για πειραματικό φάρμακο που δοκιμάστηκε σε ζώα και φάνηκε να μειώνει δραματικά τα επίπεδα μιας μορφής του ιού HIV σε πιθήκους. Το μονοδοσικό αυτό φάρμακο θα μπορούσε να προσφέρει μια απλή και ανθεκτική εναλλακτική λύση στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

    Έρχεται να «εκτοπίσει» τους περιορισμούς των αντιρετροϊκών φαρμάκων

    Οι νέες δοκιμές σε θεραπείες για τον ιό HIV έρχονται στο πλαίσιο προσπαθειών να ξεπεραστούν ορισμένα από τα προβλήματα με τα υπάρχοντα αντιρετροϊκά φάρμακα.

    Αυτό, διότι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον ιό HIV, αλλά μόνο τα 3/4 λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Ορισμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας για τον ιό HIV. Άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται να αγοράσουν τα απαιτούμενα φάρμακα, ή να υποφέρουν από τις παρενέργειες που τους προκαλούν.

    Επιπλέον, ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ανθεκτικός στις θεραπείες. Χωρίς θεραπεία, ο HIV καταστρέφει μια βασική κατηγορία ανοσοκυττάρων στο σώμα, αφήνοντας το άτομο ευάλωτο σε καρκίνους και μολυσματικές ασθένειες. Σε αυτό το στάδιο, η μόλυνση έχει πλέον εξελιχθεί σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

    Έτσι οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Όρεγκον και της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ανέπτυξαν έναν νέο τύπο θεραπείας: μια συνθετική μορφή του ιού που μπορεί να εξουδετερώσει τον HIV και στην οποία θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι ασθενείς με λιγότερες παρενέργειες.

    Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη γενετική μηχανική για να δημιουργήσουν μια εκδοχή του HIV που ονομάζεται θεραπευτικό παρεμβαλλόμενο σωματίδιο (TIP). Αυτό το σωματίδιο που μοιάζει με ιό, έχει σχεδιαστεί για να μην βλάπτει τον ξενιστή του και να αναπαράγεται ταχύτατα. Η ιδέα είναι ότι, όταν χορηγείται σε ένα άτομο με HIV, το αβλαβές TIP καταλαμβάνει και προστατεύει κύτταρα που διαφορετικά θα κατέστρεφε ο ιός.

    Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια έκδοση του TIP τους που έμοιαζε με τον ιό της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων (SIV), ένα παθογόνο παρόμοιο με τον HIV. Τον χορήγησαν σε έξι μακάκους ρέζους (Macaca mulatta). Μετά από 24 ώρες, χορήγησαν στα ζώα έναν επιθετικό ιό με χαρακτηριστικά του SIV και του HIV και παρακολούθησαν τα επίπεδα μόλυνσης για περίπου επτά μήνες.

    Επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

    Διαπιστώθηκε ότι οι μακάκοι που έλαβαν το TIP είχαν 10.000 φορές χαμηλότερα επίπεδα ιού σε σχέση με τους υπόλοιπους τέσσερις πίθηκους που δεν το είχαν λάβει. Οι πίθηκοι που έλαβαν το TIP είχαν ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αναπτύξει σοβαρές ασθένειες. Τα TIP συνέχισαν να αναπαράγονται στα σώματα των μακάκων καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι εφικτή η μακροχρόνια θεραπεία.

    Οι ερευνητές χορήγησαν τη θεραπεία και σε εργαστηριακά ποντίκια που έφεραν ανθρώπινα ανοσοκύτταρα και σε κύτταρα αίματος από ασθενείς με HIV. Και στις δύο περιπτώσεις, τα TIP κατέστειλαν τον ιό.

    «Μειώνεται πολύ ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν με λιγότερα συμπτώματα επειδή καταστρέφονται πολύ λιγότερα από τα Τ κύτταρα τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Λέορ Γουάινμπεργκερ, καθηγητής φαρμακευτικής χημείας, βιοχημείας και βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

    Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τις μελέτες σε μακάκους και στη συνέχεια δοκιμάσουν το φάρμακο σε ανθρώπους. Ο τελικός στόχος είναι να βρεθούν νέες θεραπευτικές επιλογές για τον HIV, ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζεται να λαμβάνουν φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τρόμος για εργαζόμενους σούπερ μάρκετ στη Βρετανία: Τους τρύπησαν με βελόνες μάρκετ και βρέθηκαν θετικοί στον HIV!
    Τρόμος για εργαζόμενους σούπερ μάρκετ στη Βρετανία: Τους τρύπησαν με βελόνες μάρκετ και βρέθηκαν θετικοί στον HIV!

    Σοκαριστική υπόθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τη Βρετανία, καθώς τρεις υπάλληλοι σούπερ μάρκετ βρέθηκαν θετικοί στον ιό HIV μετά την επίθεση που δέχθηκαν από κλέφτες καταστημάτων με υποδερμικές βελόνες.

    Ο Richard Walker, εκτελεστικός πρόεδρος της Iceland Foods μίλησε για την αύξηση των βίαιων επιθέσεων κατά του προσωπικού που εργάζεται σε καταστήματα υψηλής ποιότητας. «Κάθε εβδομάδα λαμβάνω κατά μέσο όρο 12 αναφορές για ''σοβαρά περιστατικά'' όπου διευθυντές και άλλοι συνάδελφοι έχουν δεχθεί επίθεση στα καταστήματά μας, σχεδόν πάντα από κλέφτες καταστημάτων», δήλωσε στη MailOnline.

    Πηγή: ethnos.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Από αναβολή σε αναβολή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και η χορήγηση PrEP
    ΣΥΡΙΖΑ: Από αναβολή σε αναβολή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και η χορήγηση PrEP

    «Τελικά, αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με HIV ή μόνο θα τους κοροϊδεύει;», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Όταν μια κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα και κερδίζει την εύνοια διαφόρων χειροκροτητών - και κατά συνέπεια ψηφαλάκια - είναι καλά. Όταν όμως στην πράξη δεν υλοποιεί τίποτα από όσα εξαγγέλλει τότε ή στην πραγματικότητα δεν θέλει να προχωρήσει τίποτα ή δεν είναι ικανή να εφαρμόσει τίποτα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+, του Τμήματος Δικαιωμάτων και του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στη συνέχεια, η ανακοίνωση παραθέτει ως παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV και τη χορήγηση PrEP (προληπτικής θεραπείας από τη μετάδοση του HIV). «Το πρώτο μέτρο, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το ανακοίνωσε με κατάθεση τροπολογίας ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την 1η Δεκεμβρίου του 2021. Στις 30 Νοεμβρίου 2022, έναν χρόνο μετά, ανακοίνωσε την Υπουργική Απόφαση με την οποία εφαρμόζεται ό,τι λέει η τροπολογία. Και η εφαρμογή προϋποθέτει τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV», υπογραμμίζει η ανακοίνωση και προσθέτει:

    «Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δεχτούμε ότι η υπουργική απόφαση και όσες δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών προβλέπει, είναι σωστά. Όμως η σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV παραπέμφθηκε για την 1η Φεβρουαρίου 2023. Είναι σαν να είπε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: «Τι να κάνουμε τώρα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS; Να βγάλουμε ένα μέτρο υπέρ των οροθετικών. Είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε; Αν όχι, ας το μεταθέσουμε για αργότερα…».

    Κι όμως, ούτε μετά από τρεις μήνες ήταν τίποτα έτοιμο. Στις 8 Μαρτίου με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο κ. Πλεύρης, η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV μετατέθηκε για τις 15 Μαρτίου. Φτάσαμε 15 Μαρτίου και ούτε πάλι ήταν τίποτα έτοιμο. Και με μία άλλη τροποποιητική απόφαση με ημερομηνία 13 Μαρτίου το μέτρο πήρε παράταση για την 5η Απριλίου 2023».

    «Όσον αφορά τη χορήγηση της PrEP («προφύλαξη πριν από την έκθεση», «Pre-Exposure Prophylaxis», PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV), που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης, η σχετική νομοθετική διάταξη περιλαμβάνεται στον νόμο 4975 (ΦΕΚ Α` 187/30-09-2022), που ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται και εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής». Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε.

    Τελικά, αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με HIV ή μόνο θα τους κοροϊδεύει; Αν δεν μπορεί να το κάνει, ας το αφήσει για την επόμενη, αλλά να πει είτε ότι δεν θέλει είτε ότι είναι ανίκανη», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ρόδος: Φορέας του AIDS κατηγορείται για σκόπιμη μετάδοση της νόσου
    Ρόδος: Φορέας του AIDS κατηγορείται για σκόπιμη μετάδοση της νόσου

    Ο 41χρονος από τη Ρόδο είναι προσωρινά κρατούμενος.

    Για σκόπιμη μετάδοση της νόσου του AIDS κατηγορείται 41χρονος στη Ρόδο, ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακριτή και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας Ρόδου.

    Τον 41χρονος μήνυσε μία 50χρονη πρώην σύντροφός του, για τις πράξεις της βαριάς σκοπούμενης ή μη σωματικής βλάβης σε βάρος συντρόφου, της σωματικής βλάβης ελαφρά με συνεχή συμπεριφορά κατ’ εξακολούθηση σε βάρος συντρόφου και της απειλής σε βάρος συντρόφου κατά τη διάρκεια της συμβίωσης και για παράβαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

    Φέρεται ειδικότερα πως ενώ γνώριζε ήδη από το έτος 2003-2004 ότι ήταν φορέας της μολυσματικής νόσου, εντούτοις ουδέποτε την ενημέρωσε.

    Η 50χρονη, κατήγγειλε την 24η Αυγούστου 2022 στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ότι της μετέδωσε σκόπιμα την νόσο. Κατέθεσε ακόμη ότι ήταν κακοποιητικός και εκδικητικός.

    Οπως έγραψε η «Δημοκρατική», η υπόθεση έχει προσλάβει ασύλληπτες διαστάσεις καθώς ο 41χρονος έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, κατηγορούμενος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, για κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση και για σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αδικήματα που φέρονται να τελέσθηκαν στη Ρόδο κατά τα έτη 2018 έως και τον Φεβρουάριο του 2020.

    Είχε καταδικαστεί ξανά για πανομοιότυπη υπόθεση

    O oροθετικός στον ιό έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για πανομοιότυπη υπόθεση.

    Όπως υποστήριξε η 50χρονη, κατά τη διάρκεια της συμβίωσής τους ήθελε να της παρέχει μία ζωή την οποία ο ίδιος δεν μπορούσε να υποστηρίξει οικονομικά, γι’ αυτό και αποφάσισε να ανοίξει ένα συνοικιακό κατάστημα τον έλεγχο του οποίου ανέλαβε η ίδια.

    Όπως είπε, ενάμιση χρόνο μετά τη λειτουργία του ανακάλυψε ότι η επιχείρηση είχε χρέη 25.000 ευρώ και από εκείνη την ημέρα άρχισαν και τα προβλήματα μεταξύ τους.

    Στη συνέχεια, είπε ότι η εγκαλούσα αποχώρησε από την κοινή οικία και του απέστειλε εξώδικη δήλωση με την οποία τον ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί εφεξής οποιαδήποτε επαφή μαζί του.

    Όταν της δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε να έχουν πλέον επικοινωνία και ότι θα πρέπει να πληρώσει και αυτή τα χρέη του μαγαζιού, τότε ξεκίνησε την ιστορία εναντίον του και άρχισε να τον κατηγορεί ότι της μετέδωσε τον ιό του AIDS εν αγνοία της και ότι θα του κάνει μήνυση για όλα αυτά που πέρασε μαζί του.

    Όπως διατείνεται ο ίδιος, ενώ την είχε ενημερώσει για το πρόβλημα της υγείας του από την πρώτη στιγμή εκείνη υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τίποτα.

    Όπως ανέφερε επιπλέον, η εγκαλούσα προκειμένου να στηρίξει τις καταγγελίες της, κάλεσε μεταξύ άλλων ως μάρτυρα την πρώην γυναίκα του η οποία επανέλαβε τις δικές της καταγγελίες προς το πρόσωπό του για κακοποίηση δική της και των παιδιών, και για πρώτη φορά κατέθεσε ότι ούτε κι αυτή ενημερώθηκε από τον ίδιο για την κατάσταση της υγείας του με αποτέλεσμα να της μεταδώσει εν αγνοία της τον ιό.

    Όπως είπε, η πρώην σύζυγός του γνώριζε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους ότι είναι οροθετικός υποστηρίζοντας ότι τα ψέματα που κατέθεσε αποκαλύπτονται από την από 7-9-2018 υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψε η ίδια, όταν συνήψαν σχέση και επρόκειτο να συγκατοικήσουν, ενώπιον αστυνομικού της ΥΑ Ρόδου ο οποίος και βεβαίωσε το γνήσιο της υπογραφής της και στην οποία δήλωνε ότι γνωρίζοντας ότι είναι οροθετικός δέχεται να μείνει μαζί του στο ίδιο σπίτι μαζί με τα παιδιά της αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών της.

    Όσον αφορά δε στις υπόλοιπες καταγγελίες της περί κακοποίησης, αυτές, όπως υποστηρίζει, διαψεύδονται από την έκθεση κοινωνικής μέριμνας του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

    Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ. Μαρία Καραολάνη και ως συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας η κ. Μαρία Κρικοπούλου.

    Πηγή: Dimokratiki.gr - iEidiseis.gr

  • Λοίμωξη HIV: Μείωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα το 2022
    Λοίμωξη HIV: Μείωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα το 2022

    Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2022, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης

    Μακριά από τον στόχο των 500.000 νέων λοιμώξεων HIV ετησίως βρέθηκε η παγκόσμια κοινότητα την περσινή χρονιά, αφού σύμφωνα με στοιχεία του UNAIDS καταγράφηκαν 1,5 εκατ. νέες λοιμώξεις και περίπου 650.000 θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS, την χρονιά που περάσε.

    Μείωση κρουσμάτων στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2022, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, αριθμός που φαίνεται να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνους των 11 προηγούμενων ετών τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

    Παρά τη σταδιακή μείωση των νέων λοιμώξεων HIV, οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το 38,8% των νέων λοιμώξεων αφορά άτομα μη ελληνικής καταγωγής, κάτι που αποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, καθώς και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ ή τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών.

    Διεθνείς φορείς όπως το UNAIDS του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνασπισμοί κρατών αλλά και σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα καταβάλλουν προσπάθειες για το οριστικό τέλος της επιδημίας του HIV.

    To 95-95-95 του UNAIDS με ορίζοντα το 2030 αφορά στον τριπλό στόχο: α) μέχρι τότε να γνωρίζουν σχεδόν όλα τα οροθετικά άτομα το status τους, β) όλοι όσοι γνωρίζουν να έχουν καθολική πρόσβαση σε θεραπεία και γ) το συντριπτικό ποσοστό αυτών που είναι σε θεραπεία να έχουν πετυχημένη ιική καταστολή.

    «Αγκάθι» το κοινωνικό στίγμα

    Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» συντάσσεται με τις παγκόσμιες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για το οριστικό τέλος της επιδημίας του HIV και υπενθυμίζει ότι, «είναι ημέρα αφιερωμένη σε όσες και όσους χάθηκαν τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες λόγω του AIDS, αλλά συνεχίζει να είναι και ημέρα διεκδίκησης για όλους όσοι και όσες είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία και ίσα δικαιώματα στην εργασία, στις σχέσεις, στην οικογένεια, στην κοινωνία».

    Η πρόοδος της επιστήμης έχει καταστήσει πλέον την HIV λοίμωξη μια χρόνια, διαχειρίσιμη κατάσταση. Για τα άτομα που λαμβάνουν την αγωγή τους, ο ιός δεν αποτελεί απειλή, ζουν με αυτόν χωρίς να μεταδίδουν και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Ωστόσο, το στίγμα, οι κοινωνικές προκαταλήψεις και οι διακρίσεις εμμένουν και εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.

    Η «Θετική Φωνή» διαχρονικά διεκδικεί την έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση, με εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών μείωσης βλάβης σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, αξιοποίηση σημαντικών επιστημονικών εργαλείων (όπως είναι η PEP - προφύλαξη μετά την έκθεση), άμεση εφαρμογή της διάθεσης της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, ευκολότερη πρόσβαση σε εξέταση μέσω της διάθεσης ταχυδρομικών self-tests, προώθηση του ασφαλέστερου σεξ, ένταξη της σεξουαλικής αγωγής και αγωγής υγείας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και επικαιροποίηση των σχετικών πληροφοριών που αναγράφονται στα σχολικά εγχειρίδια.

    Οι οροθετικοί αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικές τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας χρονιάς σε ότι αφορά στην λοίμωξη HIV:
    - απαγόρευση των διακρίσεων εις βάρος των οροθετικών ατόμων στον εργασιακό χώρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από όλα τα κόμματα της Βουλής. (Άρθρο 47 Ν. 4997/2022)
    - παροχή της δυνατότητας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε οροθετικά άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί (Άρθρο 15 Ν. 4958/2022)
    - νομοθέτηση της διάθεσης προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που αποτελούσε πάγια αίτημα της Θετικής Φωνής και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (Άρθρο 68 Ν. 4975/2022).

    «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV βασισμένο στο τρίπτυχο "Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα", την ενίσχυση και περαιτέρω στελέχωση των Μονάδων Λοιμώξεων και την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλες και όλους, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από συμπεριληπτική ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και την εξίσωση U=U. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνουν σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση του στίγματος και των κοινωνικών παραγόντων που το ενισχύουν», καταλήγει η «Θετική Φωνή» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ένα αμερικανικό πειραματικό mRNA εμβόλιο κατά του ιού HIV, με τη συμμετοχή του Φάουτσι
    Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ένα αμερικανικό πειραματικό mRNA εμβόλιο κατά του ιού HIV, με τη συμμετοχή του Φάουτσι

    Ένα πειραματικό mRNA εμβόλιο κατά του ιού HIV -παρόμοιας τεχνολογίας με αυτή των εμβολίων Covid-19- εμφάνισε ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά τη δοκιμή του σε ζώα (τρωκτικά και μαϊμούδες μακάκους), όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

    Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID), με επικεφαλής τον δρα Πάολο Λούσο και με τη συμμετοχή του διευθυντή του Ινστιτούτου, Άντονι Φάουτσι και ερευνητών της Moderna, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέφεραν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δημιουργεί την επιθυμητή ανοσιακή απόκριση σε επίπεδο τόσο αντισωμάτων όσο και κυττάρων.

    Οι μαϊμούδες που έκαναν μία αρχική δόση του εμβολίου και μετά ενισχυτικές δόσεις στη διάρκεια του επόμενου έτους, εμφάνισαν 79% μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό SHIV (είναι ο αντίστοιχος του HIV στα ζώα), σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους μακάκους.

    Όπως σημείωσε ο Φάουτσι, «παρά τις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες προσπαθειών από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα προλαμβάνει τον HIV παραμένει ακόμη άπιαστος στόχος. Αυτό το νέο πειραματικό mRNA εμβόλιο συνδυάζει αρκετά χαρακτηριστικά που μπορεί να ξεπεράσουν τις αδυναμίες των άλλων πειραματικών εμβολίων κατά του HIV και έτσι αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη προσέγγιση».

    Το νέο εμβόλιο κατά του ιού HIV δουλεύει όπως τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19. Αντί, όμως, να μεταφέρει οδηγίες mRNA για την πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, μεταφέρει κωδικοποιημένες οδηγίες για τη δημιουργία δύο βασικών πρωτεϊνών (Env και Gag) του HIV. Μετά τον εμβολιασμό, τα μυικά κύτταρα συναρμολογούν αυτές τις δύο πρωτεΐνες μέσα στο σώμα του ζώου και με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούν την ανοσιακή απόκριση κατά του ιού χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης ή νόσησης, αφού στο σώμα δεν εισάγεται ο πλήρης γενετικός κώδικας του HIV.

    Στα τρωκτικά η χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου προκάλεσε τον σχηματισμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του HIV σε όλα τα ζώα. Στους μακάκους το εμβόλιο έγινε καλά ανεκτό και προκάλεσε μόνο ήπιες και προσωρινές παρενέργειες, όπως η απώλεια όρεξης, ενώ έως την 58η εβδομάδα όλες οι μαϊμούδες είχαν αναπτύξει ανιχνεύσιμα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, καθώς επίσης ισχυρή ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων.

    Μετά την έκθεση των ζώων στον ιό SHIV ύστερα από την 60ή εβδομάδα, δύο από τους επτά εμβολιασμένους μακάκους δεν μολύνθηκαν καθόλου, ενώ οι υπόλοιποι μολύνθηκαν με καθυστέρηση (κατά μέσο όρο μετά από οκτώ εβδομάδες) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου των ανεμβολίαστων μαϊμούδων (που μολύνθηκαν μετά από τρεις εβδομάδες).

    Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αρχίσουν τη δοκιμή φάσης 1 του εμβολίου σε υγιείς ενήλικους εθελοντές.

    Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus - Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome - AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01574-5

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • «Η καταπολέμηση του ιού HIV επιβραδύνθηκε λόγω κορωνοϊού» διαμηνύει ο ΠΟΥ
    «Η καταπολέμηση του ιού HIV επιβραδύνθηκε λόγω κορωνοϊού» διαμηνύει ο ΠΟΥ

    Ο παγκόσμιος στόχος είναι τεθεί τέλος στο AIDS, να σταματήσει να είναι απειλή για την παγκόσμια υγεία έως το 2030

    Η καταπολέμηση του ιού HIV που είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία επιβραδύνθηκε λόγω της εμφάνισης της Covid-19, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που ζητεί την καταπολέμηση ταυτόχρονα αυτών των δύο πανδημιών.

    Πολλές χώρες έμειναν πίσω στους διεθνείς στόχους «και οι δυσκολίες που έχουν σχέση με την Covid-19 επιδείνωσαν την κατάσταση», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Ο παγκόσμιος στόχος είναι τεθεί τέλος στο AIDS, να σταματήσει να είναι απειλή για την παγκόσμια υγεία έως το 2030.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ICASA), που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νότια Αφρική, μόνο εννέα χώρες είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου: η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Κένυα, το Λεσότο, το Μαλάουι, η Νιγηρία, η Ουγκάντα, η Ρουάντα και η Ζιμπάμπουε.

    «Το πρόσωπο του HIV εξακολουθεί να είναι συντριπτικά αυτό μιας μαύρης γυναίκας», δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα, σε ομιλία του κατά την έναρξη της Διάσκεψης τη Δευτέρα.

    Στην υποσαχάρεια Αφρική κατοικούν τα δύο τρίτα (67%) των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το 63% των νέων μολύνσεων. Με 7,8 εκατομμύρια κρούσματα, η Νότια Αφρική είναι η πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως.

    Η Covid-19 «κατέστησε δυσκολότερη τη μάχη κατά του HIV, αλλά ένας ιός δεν μπορεί να υπερισχύει ενός άλλου», προειδοποίησε η Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, διευθύντρια του ΠΟΥ Αφρικής.

    Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων είχε μειωθεί κατά 43% την τελευταία δεκαετία και ο αριθμός των θανάτων είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό. Σήμερα, 37,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το 2020, 680.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS.

    «Αν οι κυβερνήσεις δεν επιταχύνουν τον ρυθμό, δεν αυξήσουν τους πόρους και δεν δεσμευτούν στην ενίσχυση των εύθραυστων συστημάτων υγείας των χωρών τους, δεν θα καταφέρουμε να διανύσουμε την τελική ευθεία», προειδοποίησε η Δρ Μοέτι.

    Σε διάστημα 40 ετών, το AIDS σκότωσε 36,3 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/SALVATORE DI NOLFI
  • Μιχαηλίδου: Η Πολιτεία αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή ηπατίτιδα Β
    Μιχαηλίδου: Η Πολιτεία αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή ηπατίτιδα Β

    «Η Πολιτεία αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή ηπατίτιδα Β και αδικαιολόγητα στερήθηκαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να γίνονται ανάδοχοι ή θετοί γονείς», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφερόμενη στην τροπολογία που δίνει το δικαίωμα υιοθεσίας και αναδοχής σε οροθετικούς πολίτες και φορείς ηπατίτιδα Β.

    «Η Πολιτεία, έστω και αργά, αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή ηπατίτιδα Β και αδικαιολόγητα στερήθηκαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να γίνονται ανάδοχοι ή θετοί γονείς. Ταυτόχρονα, στοχεύει στη διεύρυνση των υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονιών ώστε περισσότερα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και να βρουν την κατάλληλη για αυτά οικογένεια», ανέφερε η υφυπουργός και πρόσθεσε πως «οι περιορισμοί που βάζει ο νόμος πρέπει να προστατεύουν από πραγματικούς κινδύνους έτσι όπως τους ορίζει η ιατρική επιστήμη. Ο νομοθέτης σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να σχετικοποιεί την επιστημονική γνώση. Πόσο μάλλον όταν το διακύβευμα είναι δικαιώματα πολιτών που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό ρατσισμό και διακρίσεις που οφείλονται σε άγνοια, παραπληροφόρηση και βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις».

    «Σήμερα η επιστήμη είναι ξεκάθαρη! Ο HIV και η ηπατίτιδα Β, δεν μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή ή με την κοινή χρήση αντικειμένων», είπε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε:

    «Οι σύγχρονες αντιρετροϊκές θεραπείες μειώνουν το ιικό φορτίο σε τέτοιο βαθμό που ο ιός είναι μη ανιχνεύσιμος και δεν μεταδίδεται ούτε μεταξύ ερωτικών συντρόφων ούτε από την μητέρα στο έμβρυο. Ρωτώντας σήμερα ένα άτομο με HIV τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο, δεν μιλά για την ίδια τη νόσο. Μιλά για την περιθωριοποίηση και το στίγμα. Αυτό θέλουμε σήμερα να το αλλάξουμε! Όταν η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να επιμείνει σε έναν άδικο αποκλεισμό. Αντίθετα, έχει συνταγματική και ηθική υποχρέωση να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αναδοχή και στην τεκνοθεσία για τους συμπολίτες μας με HIV ή ηπατίτιδα Β, θέτοντας πάντα τις αναγκαίες δικλίδες».
    Αναφερόμενη στην θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα οροθετικά άτομα, η υφυπουργός υπογράμμισε πως οι οροθετικοί μέχρι σήμερα βίωναν μια αχρείαστη ταλαιπωρία για να λαμβάνουν την θεραπεία τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch