Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024 21:58

HIV: Ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο καταστέλλει τον ιό έως και 10.000 φορές για μήνες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η νέα θεραπεία μειώνει δραματικά τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν με λιγότερα συμπτώματα, διαπιστώνουν οι ερευνητές

Στα σκαριά βρίσκεται ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο για τον HIV, καθώς μελέτη έδειξε ότι μία μόλις δόση αρκεί για να καταστείλει τον ιό έως και 10.000 φορές για τουλάχιστον 30 εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Live Science, πρόκειται για πειραματικό φάρμακο που δοκιμάστηκε σε ζώα και φάνηκε να μειώνει δραματικά τα επίπεδα μιας μορφής του ιού HIV σε πιθήκους. Το μονοδοσικό αυτό φάρμακο θα μπορούσε να προσφέρει μια απλή και ανθεκτική εναλλακτική λύση στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Έρχεται να «εκτοπίσει» τους περιορισμούς των αντιρετροϊκών φαρμάκων

Οι νέες δοκιμές σε θεραπείες για τον ιό HIV έρχονται στο πλαίσιο προσπαθειών να ξεπεραστούν ορισμένα από τα προβλήματα με τα υπάρχοντα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Αυτό, διότι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον ιό HIV, αλλά μόνο τα 3/4 λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Ορισμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας για τον ιό HIV. Άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται να αγοράσουν τα απαιτούμενα φάρμακα, ή να υποφέρουν από τις παρενέργειες που τους προκαλούν.

Επιπλέον, ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ανθεκτικός στις θεραπείες. Χωρίς θεραπεία, ο HIV καταστρέφει μια βασική κατηγορία ανοσοκυττάρων στο σώμα, αφήνοντας το άτομο ευάλωτο σε καρκίνους και μολυσματικές ασθένειες. Σε αυτό το στάδιο, η μόλυνση έχει πλέον εξελιχθεί σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

Έτσι οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Όρεγκον και της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ανέπτυξαν έναν νέο τύπο θεραπείας: μια συνθετική μορφή του ιού που μπορεί να εξουδετερώσει τον HIV και στην οποία θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι ασθενείς με λιγότερες παρενέργειες.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη γενετική μηχανική για να δημιουργήσουν μια εκδοχή του HIV που ονομάζεται θεραπευτικό παρεμβαλλόμενο σωματίδιο (TIP). Αυτό το σωματίδιο που μοιάζει με ιό, έχει σχεδιαστεί για να μην βλάπτει τον ξενιστή του και να αναπαράγεται ταχύτατα. Η ιδέα είναι ότι, όταν χορηγείται σε ένα άτομο με HIV, το αβλαβές TIP καταλαμβάνει και προστατεύει κύτταρα που διαφορετικά θα κατέστρεφε ο ιός.

Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια έκδοση του TIP τους που έμοιαζε με τον ιό της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων (SIV), ένα παθογόνο παρόμοιο με τον HIV. Τον χορήγησαν σε έξι μακάκους ρέζους (Macaca mulatta). Μετά από 24 ώρες, χορήγησαν στα ζώα έναν επιθετικό ιό με χαρακτηριστικά του SIV και του HIV και παρακολούθησαν τα επίπεδα μόλυνσης για περίπου επτά μήνες.

Επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Διαπιστώθηκε ότι οι μακάκοι που έλαβαν το TIP είχαν 10.000 φορές χαμηλότερα επίπεδα ιού σε σχέση με τους υπόλοιπους τέσσερις πίθηκους που δεν το είχαν λάβει. Οι πίθηκοι που έλαβαν το TIP είχαν ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αναπτύξει σοβαρές ασθένειες. Τα TIP συνέχισαν να αναπαράγονται στα σώματα των μακάκων καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι εφικτή η μακροχρόνια θεραπεία.

Οι ερευνητές χορήγησαν τη θεραπεία και σε εργαστηριακά ποντίκια που έφεραν ανθρώπινα ανοσοκύτταρα και σε κύτταρα αίματος από ασθενείς με HIV. Και στις δύο περιπτώσεις, τα TIP κατέστειλαν τον ιό.

«Μειώνεται πολύ ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν με λιγότερα συμπτώματα επειδή καταστρέφονται πολύ λιγότερα από τα Τ κύτταρα τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Λέορ Γουάινμπεργκερ, καθηγητής φαρμακευτικής χημείας, βιοχημείας και βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τις μελέτες σε μακάκους και στη συνέχεια δοκιμάσουν το φάρμακο σε ανθρώπους. Ο τελικός στόχος είναι να βρεθούν νέες θεραπευτικές επιλογές για τον HIV, ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζεται να λαμβάνουν φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024 20:34

Σχετικά Άρθρα

  • Ανατρεπτική μελέτη: Φάρμακο που χορηγείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ
    Ανατρεπτική μελέτη: Φάρμακο που χορηγείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

    Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και να βελτιώσει τη μνήμη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Πρόκειται για το φάρμακο λεβοντόπα (ή L-DOPA)- πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης- το οποίο αποτελεί την κλασική θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο του Πάρκινσον.

    Όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο, το φάρμακο μετατρέπεται σε ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που αλληλεπιδρά με το κέντρο της ευχαρίστησης και της επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Είναι γνωστό ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πάθηση στην οποία οι νευρώνες στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη πεθαίνουν σταδιακά.

    Η νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η χορήγηση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ποντικών με Αλτσχάιμερ έφερε σημαντικές βελτιώσεις στα σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο, καθώς και στη λειτουργία της μνήμης των ασθενών.

    Πώς χορήγησαν τη νεπριλυσίνη

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το ένζυμο νεπριλυσίνη μπορεί να διασπάσει τις συστάδες της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και καταστρέφουν τους νευρώνες στην πορεία. Ωστόσο, δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος, έτσι οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν έναν άλλο τρόπο να χορηγήσουν το ένζυμο.

    Μέσω μιας ολοκληρωμένης σειράς εργαστηριακών δοκιμών, η ομάδα ανακάλυψε ότι η εφαρμογή ντοπαμίνης σε νευρώνες του φλοιού, του ιππόκαμπου και των βασικών γαγγλίων, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων νεπριλυσίνης και διάσπαση των βήτα-αμυλοειδών πλακών. Περαιτέρω δοκιμές σε ζωντανά ποντίκια παρήγαγαν τα ίδια αποτελέσματα: η ντοπαμίνη αύξησε την παραγωγή νεπριλυσίνης και μείωσε την εγκεφαλική βλάβη που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Mpox: Απέτυχε στις δοκιμές φάρμακο για το νέο στέλεχος – Νέα εκτίμηση για τη θνητότητα
    Mpox: Απέτυχε στις δοκιμές φάρμακο για το νέο στέλεχος – Νέα εκτίμηση για τη θνητότητα

    Το αντιικό φάρμακο τεκοβιριμάτη δεν μειώνει τη διάρκεια της νόσου, έδειξε δοκιμή στην Αφρική. Όμως το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους είναι χαμηλότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

    Το κύριο αντιικο φάρμακο στο οποίο ήλπιζαν οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της επιδημίας mpox που απειλεί να εξαπλωθεί από την Αφρική απέτυχε σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

    Τα ευρήματα ωστόσο δίνουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη θνητότητα του ιού, η οποία όπως φαίνεται πέφτει με την κατάλληλη φροντίδα κάτω από το 2%, σημαντικά πιο κάτω σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

    Η κλινική δοκιμή που χρηματοδότησαν τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αφορούσε την τεκοβιριμάτη, ένα αντιικό φάρμακο της αμερικανικής εταιρείας SIGA Technologies που είχε αρχικά αναπτυχθεί για την ευλογιά, μια συγγενική ιογενή ασθένεια που πλέον έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη.

    Το φάρμακο χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της mpox, η οποία ήταν παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, αν και μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αξιόπιστα κλινικά δεδομένα.

    Στις 14 Αυγούστου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας, το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης ενός νέου στελέχους της mpox, με την ονομασία Κλάδος Ι, το οποίο θεωρείται πιο επικίνδυνο από τον Κλάδο ΙΙ που προκάλεσε την προηγούμενη παγκόσμια επιδημία το 2022.

    Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στις 15 Αυγούστου, η τεκοβιριμάτη δεν επιτάχυνε την ανάρρωση σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από mpox Κλάδου Ι.

    «Σίγουρα δεν είναι τα ιδανικά αποτελέσματα που όλοι ελπίζαμε» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Science ο Τζέισον Κίντρατσουκ, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα στον Καναδά.

    Η τελική ανάλυση ωστόσο εκκρεμεί και το φάρμακο υπάρχει περίπτωση να βοηθά στην ανάρρωση έστω για κάποιες υποκατηγορίες ασθενών. Η SIGA Technologies υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι η τεκοβιριμάτη προσφέρει «σημαντικό όφελος» για τα βαριά περιστατικά και όσους ξεκίνησαν θεραπεία αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η δημοσίευση των τελικών δεδομένων αναμένεται το επόμενο διάστημα

    Παραμένει εξάλλου ασαφές αν το φάρμακο θα ήταν αποτελεσματικό στο στέλεχος Κλάδος Ιb, υποπαραλλαγή του Κλάδου Ι, το οποίο ανιχνεύθηκε την Πέμπτη στη Σουηδία και υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται πιο εύκολα με τη σεξουαλική επαφή.

    Στην Αφρική, πάντως, ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τη στενή επαφή και έχει προσβάλλει μεγάλο αριθμό παιδιών.

    Η ασθένεια προκαλεί πυρετό και χαρακτηριστικά εξανθήματα που μετατρέπονται τελικά σε φυσαλίδες γεμάτες υγρό. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε περίπου δύο εβδομάδες, όμως ο ιός μπορεί να σκοτώσει, ειδικά ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Εμβόλιο υπάρχει διαθέσιμο στην Ελλάδα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Μειωμένη θνητότητα

    Από την κλινική δοκιμή προέκυψε ωστόσο και μια ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς το ποσοστό των ασθενών που πέθαναν, είτε είχαν λάβει τεκοβιριμάτη είτε placebo, ήταν μόλις 1,7%, κάτω από τη μέση θνητότητα του 3,6% που καταγράφεται στο Κογκό.

    Μάλιστα η θνητότητα στο Κογκό ήταν πολύ μεγαλύτερη, στο 7,4%, τις πρώτες εννέα εβδομάδες του 2024, όταν αναφέρθηκαν 3.576 ύποπτα κρούσματα και 256 θάνατοι.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μειωμένη θνητότητα που μετρήθηκε στην κλινική δοκιμή είναι αποτέλεσμα της υψηλού επιπέδου φροντίδας που έλαβαν όλοι οι ασθενείς.

    Και αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους θα ήταν χαμηλό σε Δυτικές χώρες με αποτελεσματικά συστήματα υγείας.

    Στην πραγματικότητα μάλιστα το ποσοστό των νεκρών στην Αφρική μπορεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, καθώς πολλά ελαφρά κρούσματα δεν διαγιγνώσκονται ποτέ.

    Από τον Ιανουάριο, το Κογκό έχει καταγράψει 27.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.100 θανάτους, οι περισσότεροι μεταξύ παιδιών, ενώ το στέλεχος Κλάδος 1b έχει επίσης εξαπλωθεί στη Ρουάντα, την Ουγκάντα, το Μπορούντι και την Κένυα.

    Η Σουηδία και το Πακιστάν είναι μέχρι στιγμής οι μόνες χώρες εκτός Αφρικής όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του νέου στελέχους.

    Πηγή: in.gr

  • Nευρική ανορεξία: Ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακο για την αντιμετώπισή της
    Nευρική ανορεξία: Ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακο για την αντιμετώπισή της

    Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά για για την εύρεση ενός φαρμάκου για τη νευρική ανορεξία βρίσκονται οι επιστήμονες.

    Σε πειράματα με ποντίκια, οι ερευνητές έδειξαν ότι η αύξηση των επιπέδων ενός πεπτιδίου που είναι σημαντικό για την αύξηση του αισθήματος της πείνας, μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα της ανορεξίας. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν μια παρόμοια προσέγγιση μπορεί να είναι ασφαλής και αποτελεσματική και για τους ανθρώπους.

    Η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από μια επίμονη μείωση της της ενεργειακής πρόσληψης που οδηγεί σε σημαντικά χαμηλό βάρος, υποσιτισμό και καρδιακές παθήσεις. Η ανορεξία διαγιγνώσκεται συχνότερα σε νεότερους ανθρώπους (ιδιαίτερα κορίτσια) και συχνά συνδέεται με μια διαταραγμένη εικόνα σώματος και έναν επίμονο φόβο για την αύξηση βάρους. Η νευρική ανορεξία είναι επίσης συχνή σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

    Οι έρευνες των επιστημόνων

    Είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς μόνο το 1/3 των πασχόντων πιστεύεται ότι επιτυγχάνει ύφεση με τρέχουσες παρεμβάσεις όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία. Και μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν έχει εγκρίνει κανένα φάρμακο για την ανορεξία.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ανορεξία τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ακυλο-συνένζυμο Α (ACBP), η οποία είναι γνωστό ότι διεγείρει το αίσθημα της πείνας, βοηθώντας στην ενεργοποίηση ή την άμβλυνση ορισμένων νευρώνων στον εγκέφαλο. Τώρα, επιστήμονες από τη Γαλλία και την Κίνα διαπίστωσαν πως ορισμένοι ασθενείς που νοσηλεύονταν με ανορεξία, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ACBP, γεγονός που υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής.

    Η πρωτεΐνη ACBP παράγεται από πολλούς τύπους κυττάρων, αλλά δεν απελευθερώνεται στο σώμα όπως οι περισσότερες πρωτεΐνες. Αντίθετα, απελευθερώνεται όταν τα κύτταρα διασπώνται. Για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον περιορισμό, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα «χημικό-γενετικό σύστημα παράδοσης» που ώθησε τα ηπατικά κύτταρα να απελευθερώσουν την πρωτεΐνη ACBP κάθε φορά που τα ποντίκια λάμβαναν συμπληρώματα βιοτίνης ή βιταμίνης Β7. Οι ερευνητές προκάλεσαν συμπτώματα ανορεξίας στα ποντίκια, χρησιμοποιώντας φάρμακα είτε για χρόνιο στρες είτε χημειοθεραπείας και στη συνέχεια αύξησαν τα επίπεδα ACBP χρησιμοποιώντας βιοτίνη, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τρόμος για εργαζόμενους σούπερ μάρκετ στη Βρετανία: Τους τρύπησαν με βελόνες μάρκετ και βρέθηκαν θετικοί στον HIV!
    Τρόμος για εργαζόμενους σούπερ μάρκετ στη Βρετανία: Τους τρύπησαν με βελόνες μάρκετ και βρέθηκαν θετικοί στον HIV!

    Σοκαριστική υπόθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τη Βρετανία, καθώς τρεις υπάλληλοι σούπερ μάρκετ βρέθηκαν θετικοί στον ιό HIV μετά την επίθεση που δέχθηκαν από κλέφτες καταστημάτων με υποδερμικές βελόνες.

    Ο Richard Walker, εκτελεστικός πρόεδρος της Iceland Foods μίλησε για την αύξηση των βίαιων επιθέσεων κατά του προσωπικού που εργάζεται σε καταστήματα υψηλής ποιότητας. «Κάθε εβδομάδα λαμβάνω κατά μέσο όρο 12 αναφορές για ''σοβαρά περιστατικά'' όπου διευθυντές και άλλοι συνάδελφοι έχουν δεχθεί επίθεση στα καταστήματά μας, σχεδόν πάντα από κλέφτες καταστημάτων», δήλωσε στη MailOnline.

    Πηγή: ethnos.gr
  • Πρωτοποριακό φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού: Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιστροφής της νόσου
    Πρωτοποριακό φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού: Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιστροφής της νόσου

    Χιλιάδες γυναίκες με την πιο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού στον κόσμο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα πρωτοποριακό φάρμακο που τις βοηθά να ζήσουν περισσότερο και μειώνει τον κίνδυνο επιστροφής της νόσου κατά το ένα τέταρτο

    Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εντοπίζονται κάθε χρόνο με τη νόσο, η οποία είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στον κόσμο. Αν και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί ασθενείς θα βιώσουν αργότερα την επιστροφή του καρκίνου. Εάν υπάρξει υποτροπή, συχνά βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο.

    Τώρα, μια «πολύ ελπιδοφόρα» έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco), το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, υποδηλώνει ότι ένα νέο φάρμακο στοχευμένης θεραπείας, η ριβοκικλίμπη, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει την επιβίωση και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.

    Η ριμποσικλίμπη έχει ήδη δείξει οφέλη επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού των οποίων η νόσος έχει εξαπλωθεί. Όμως στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει τα αποτελέσματα για ασθενείς με πολύ πιο πρώιμο στάδιο νόσου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρκίνο που δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

    Τα ευρήματα ενθουσίασαν τους ερευνητές και τους ογκολόγους στην ετήσια συνάντηση της Asco στο Σικάγο, διότι τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο, γνωστό και ως Kisqali, θα μπορούσε να αποκρούσει την απειλή της επιστροφής του καρκίνου σε έναν ευρύ πληθυσμό και να αλλάξει την παγκόσμια πρακτική.

    Η ριβοκικλίμπη είναι μια στοχευμένη θεραπεία που ονομάζεται αναστολέας μικρού μορίου. Λειτουργεί στοχεύοντας πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα του μαστού που ονομάζονται CDK4 και CDK6, οι οποίες ρυθμίζουν την κυτταρική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

    Η δοκιμή του φαρμάκου σε προχωρημένο στάδιο έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 25% όταν χρησιμοποιείται με τη συνήθη ορμονοθεραπεία, αντί για την ορμονοθεραπεία μόνη της, μετά από παραδοσιακές θεραπείες.

    Έχει ήδη εγκριθεί η δοκιμή του

    Σύμφωνα με τον Guardian, έχει ήδη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Όμως, η ρύθμιση σε προηγούμενο στάδιο, όταν οι όγκοι μπορούν ακόμη να αφαιρεθούν χειρουργικά, θεωρείται πολύ μεγαλύτερη ανακάλυψη λόγω του τεράστιου αριθμού ασθενών που θα μπορούσε να βοηθήσει.

    Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού συνήθως υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία πριν λάβουν φάρμακα που αναστέλλουν τις ορμόνες για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επανεμφάνιση της νόσου.

    Η προσθήκη της ριβοκικλίμπης στην ορμονοθεραπεία έδειξε «σημαντική βελτίωση» στους χρόνους επιβίωσης χωρίς νόσο για ασθενείς με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς, HER2-αρνητικό καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Ο θετικός στους ορμονικούς υποδοχείς, HER2-αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός υποτύπος της νόσου, αποτελώντας σχεδόν το 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ.

    «Επί του παρόντος, οι εγκεκριμένες στοχευμένες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε έναν μικρό πληθυσμό ασθενών που διαγιγνώσκονται με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς και αρνητικό στον HER2 πρώιμο καρκίνο του μαστού, αφήνοντας πολλούς χωρίς μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Dennis Slamon, διευθυντής κλινικής και μεταφραστικής έρευνας στο UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center στο Λος Άντζελες.

    Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με θετική στους ορμονικούς υποδοχείς, HER2-αρνητική νόσο σταδίου δύο εμφανίζουν υποτροπή μετά την καθιερωμένη θεραπεία και περισσότερα από τα μισά άτομα με νόσο σταδίου τρία θα δουν τον καρκίνο τους να επιστρέφει, δήλωσε ο Slamon.

    «Συνεπώς, υπάρχει σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη τόσο για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής όσο και για την παροχή μιας ανεκτής θεραπευτικής επιλογής που θα διατηρεί τους ασθενείς χωρίς καρκίνο χωρίς να διαταράσσει την καθημερινή τους ζωή», πρόσθεσε.

    Στη μελέτη Natalee συμμετείχαν 5.101 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε είτε ριβοκικλίμπη για τρία χρόνια παράλληλα με πενταετή ορμονική θεραπεία είτε μόνο η ορμονική θεραπεία.

    Μετά από τρία χρόνια, το 90,4% εκείνων που έλαβαν ριβοκικλίμπη παρέμειναν ελεύθεροι νόσου, σε σύγκριση με το 87,1% στην ομάδα που έλαβε μόνο ορμονική θεραπεία. Η ριμποσικλίμπη παρουσίασε επίσης ευνοϊκότερα αποτελέσματα όσον αφορά τη συνολική επιβίωση, την επιβίωση χωρίς υποτροπή και την επιβίωση χωρίς απομακρυσμένη νόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    «Αν και σε πρώιμο στάδιο, τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα και υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει ρόλος για την επικουρική ριμποσικλίμπη για τον θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς, HER2-αρνητικό καρκίνο του μαστού σταδίου δύο και άνω», δήλωσε η Δρ Rita Nanda, ειδικός της Asco στο Σικάγο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    Η Δρ Kotryna Temcinaite, επικεφαλής της ερευνητικής επικοινωνίας στο Breast Cancer Now, χαιρέτισε τα αποτελέσματα ως θετικά νέα για τους ασθενείς. «Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν συνδυάζεται με ορμονοθεραπεία, η ριβοκικλίμπη μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής της νόσου σε γυναίκες με θετικό στον υποδοχέα οιστρογόνων, HER2-αρνητικό πρωτοπαθή καρκίνο του μαστού. Γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες και οι οικείοι τους ανησυχούν για την επιστροφή του καρκίνου του μαστού μετά τη θεραπεία, οπότε νέες θεραπείες όπως η ριβοκικλίμπη, οι οποίες μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο, είναι απίστευτα ευπρόσδεκτες. Αυτή η θεραπεία πρέπει τώρα να υποβληθεί γρήγορα για αδειοδότηση και να αξιολογηθεί για χρήση στο NHS, ώστε αυτή η ομάδα ασθενών με πρωτοπαθή καρκίνο του μαστού να έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από αυτήν το συντομότερο δυνατό».

    Η δρ Catherine Elliott, διευθύντρια έρευνας και συνεργασιών στο Cancer Research UK, δήλωσε: «Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, τα αρχικά πρώιμα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη δοκιμή Natalee είναι ελπιδοφόρα. Ο συνδυασμός της ριβοκικλίμπης και της ορμονικής θεραπείας θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με αυτόν τον τύπο καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, μειώνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου και βελτιώνοντας την επιβίωση».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Καθηγητής Φαρμακολογίας για Ozempic: «Να χρησιμοποιείται από διαβητικούς και νοσογόνα παχύσαρκους και όχι για life style»
    Καθηγητής Φαρμακολογίας για Ozempic: «Να χρησιμοποιείται από διαβητικούς και νοσογόνα παχύσαρκους και όχι για life style»

    Ασφαλές, χωρίς σοβαρές παρενέργειες για όσους το καταναλώνουν με βάση τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρείες και των γιατρών, είναι το φάρμακο Ozempic, για το οποίο προκλήθηκε μεγάλος ντόρος τις προηγούμενες ημέρες, με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να ζητάει από όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε διαφημιστική αναφορά, όταν καλούνται οι πολίτες να το χρησιμοποιήσουν για αδυνάτισμα.

    Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, σημειώνοντας ότι το Ozempic χορηγείται σε διαβητικούς αλλά ενδείκνυται και για άτομα που πάσχουν από νοσογόνα παχυσαρκία και των οποίων κινδυνεύει ακόμα και η ζωή από το μεγάλο αριθμό κιλών που διαθέτουν.

    Κατά τον κ. Μανωλόπουλο, ο ΕΟΦ ζήτησε να αποσυρθεί κάθε διαφήμιση για αδυνάτισμα, επειδή η χρήση του από ανθρώπους, προκειμένου να χάσουν τα λίγα παραπανίσια κιλά που διαθέτουν για καλύτερο lifestyle, δημιουργεί ελλείψεις στην αγορά, με αποτέλεσμα να μπορεί να το στερηθούν άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη για την υγεία τους.

    «Το Ozempic δεν είναι επικίνδυνο φάρμακο. Είναι αντιδιαβητικό αλλά δρα και εναντίον της παχυσαρκίας. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και άτομα που διαθέτουν πάρα πολλά κιλά και ουσιαστικά πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία. Εξαιτίας των πολλών κιλών, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή αυτών των ανθρώπων και πρέπει να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που κάνουν χρήση του και άτομα με λίγα παραπανίσια κιλά, τα οποία θέλουν να αδυνατίσουν καθαρά για λόγους lifestyle», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μανωλόπουλος.

    Απλές οι παρενέργειες εκτός εξαιρέσεων

    Κατά τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η χρήση του Ozempic δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Κάποιοι από τους χρήστες μπορεί να νιώσουν ναυτία ή ελαφρύ πόνο στο στήθος. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να σχετιστεί με παγκρεατίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια αλλά και να επηρεάσει το θυροειδή.

    «Δεν κινδυνεύει η ζωή των ανθρώπων που παίρνουν το συγκεκριμένο φάρμακο, αφού το Ozempic είναι ασφαλές. Θα τονίσω και πάλι ότι θα πρέπει να το παίρνουν μόνο οι διαβητικοί και όσοι διαθέτουν πάρα πολλά κιλά και όχι αυτοί που δεν είναι παχύσαρκοι και θέλουν απλώς να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Το Ozempic κόβει την όρεξη και προκαλεί ένα αίσθημα κορεσμού από την κατανάλωση φαγητού. Τρως λίγο και αισθάνεσαι ότι χόρτασες και γι’ αυτό βοηθάει τους παχύσαρκους να χάσουν κιλά. Ο ΕΟΦ ζήτησε να αποσυρθούν οι διαφημίσεις του φαρμάκου σχετικά με τη δράση του για αδυνάτισμα, ώστε να μην το παίρνουμε για lifestyle, αφού μπορεί να δημιουργηθούν ελλείψεις του στην αγορά και να μην το βρίσκουν αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Επίσης, αυτοί που το παίρνουν χωρίς να έχουν πολλά παραπανίσια κιλά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν το ξεκινήσουν, θα πρέπει να το παίρνουν εφ’ όρου ζωής, διότι, αν το σταματήσουν, πάλι θα βάλουν κιλά», αναφέρει ο κ. Μανωλόπουλος.

    Προσοχή στα ψευδεπίγραφα

    Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι οι πολίτες δε θα πρέπει να καταναλώνουν τα ψευδεπίγραφα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που διακινούνται μέσω του διαδικτύου, αφού μπορεί να τους δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους και να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή τους.

    «Κάποια από αυτά τα ψευδεπίγραφα έχουν, για παράδειγμα, ως προμετωπίδα ότι παρασκευάστηκαν στον Καναδά ή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά στην ουσία προέρχονται από κάποιο εργοστάσιο της Ινδίας. Παράνομα κυκλώματα βρίσκουν ευκαιρίες κέρδους σε αυτές τις περιπτώσεις, εκμεταλλευόμενα τις ανάγκες των ανθρώπων. Μπορεί, για παράδειγμα, να προωθείται κάποιο σκεύασμα ως Ozempic και να μην είναι στην ουσία ή να μην περιέχει όλα τα συστατικά του. Κάποια από αυτά τα ψευδεπίγραφα μπορεί να προέρχονται από παράνομα εργαστήρια και να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Ρισκάρει ακόμα και τη ζωή του, όποιος πάρει κάτι τέτοιο, αφού δεν ξέρουμε τι συστατικά μπορεί να περιέχει και ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει», υπογραμμίζει ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Από αναβολή σε αναβολή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και η χορήγηση PrEP
    ΣΥΡΙΖΑ: Από αναβολή σε αναβολή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και η χορήγηση PrEP

    «Τελικά, αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με HIV ή μόνο θα τους κοροϊδεύει;», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Όταν μια κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα και κερδίζει την εύνοια διαφόρων χειροκροτητών - και κατά συνέπεια ψηφαλάκια - είναι καλά. Όταν όμως στην πράξη δεν υλοποιεί τίποτα από όσα εξαγγέλλει τότε ή στην πραγματικότητα δεν θέλει να προχωρήσει τίποτα ή δεν είναι ικανή να εφαρμόσει τίποτα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+, του Τμήματος Δικαιωμάτων και του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στη συνέχεια, η ανακοίνωση παραθέτει ως παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV και τη χορήγηση PrEP (προληπτικής θεραπείας από τη μετάδοση του HIV). «Το πρώτο μέτρο, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το ανακοίνωσε με κατάθεση τροπολογίας ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την 1η Δεκεμβρίου του 2021. Στις 30 Νοεμβρίου 2022, έναν χρόνο μετά, ανακοίνωσε την Υπουργική Απόφαση με την οποία εφαρμόζεται ό,τι λέει η τροπολογία. Και η εφαρμογή προϋποθέτει τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV», υπογραμμίζει η ανακοίνωση και προσθέτει:

    «Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δεχτούμε ότι η υπουργική απόφαση και όσες δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών προβλέπει, είναι σωστά. Όμως η σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV παραπέμφθηκε για την 1η Φεβρουαρίου 2023. Είναι σαν να είπε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: «Τι να κάνουμε τώρα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS; Να βγάλουμε ένα μέτρο υπέρ των οροθετικών. Είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε; Αν όχι, ας το μεταθέσουμε για αργότερα…».

    Κι όμως, ούτε μετά από τρεις μήνες ήταν τίποτα έτοιμο. Στις 8 Μαρτίου με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο κ. Πλεύρης, η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV μετατέθηκε για τις 15 Μαρτίου. Φτάσαμε 15 Μαρτίου και ούτε πάλι ήταν τίποτα έτοιμο. Και με μία άλλη τροποποιητική απόφαση με ημερομηνία 13 Μαρτίου το μέτρο πήρε παράταση για την 5η Απριλίου 2023».

    «Όσον αφορά τη χορήγηση της PrEP («προφύλαξη πριν από την έκθεση», «Pre-Exposure Prophylaxis», PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV), που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης, η σχετική νομοθετική διάταξη περιλαμβάνεται στον νόμο 4975 (ΦΕΚ Α` 187/30-09-2022), που ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται και εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής». Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε.

    Τελικά, αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με HIV ή μόνο θα τους κοροϊδεύει; Αν δεν μπορεί να το κάνει, ας το αφήσει για την επόμενη, αλλά να πει είτε ότι δεν θέλει είτε ότι είναι ανίκανη», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ρόδος: Φορέας του AIDS κατηγορείται για σκόπιμη μετάδοση της νόσου
    Ρόδος: Φορέας του AIDS κατηγορείται για σκόπιμη μετάδοση της νόσου

    Ο 41χρονος από τη Ρόδο είναι προσωρινά κρατούμενος.

    Για σκόπιμη μετάδοση της νόσου του AIDS κατηγορείται 41χρονος στη Ρόδο, ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακριτή και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας Ρόδου.

    Τον 41χρονος μήνυσε μία 50χρονη πρώην σύντροφός του, για τις πράξεις της βαριάς σκοπούμενης ή μη σωματικής βλάβης σε βάρος συντρόφου, της σωματικής βλάβης ελαφρά με συνεχή συμπεριφορά κατ’ εξακολούθηση σε βάρος συντρόφου και της απειλής σε βάρος συντρόφου κατά τη διάρκεια της συμβίωσης και για παράβαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

    Φέρεται ειδικότερα πως ενώ γνώριζε ήδη από το έτος 2003-2004 ότι ήταν φορέας της μολυσματικής νόσου, εντούτοις ουδέποτε την ενημέρωσε.

    Η 50χρονη, κατήγγειλε την 24η Αυγούστου 2022 στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ότι της μετέδωσε σκόπιμα την νόσο. Κατέθεσε ακόμη ότι ήταν κακοποιητικός και εκδικητικός.

    Οπως έγραψε η «Δημοκρατική», η υπόθεση έχει προσλάβει ασύλληπτες διαστάσεις καθώς ο 41χρονος έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, κατηγορούμενος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, για κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση και για σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αδικήματα που φέρονται να τελέσθηκαν στη Ρόδο κατά τα έτη 2018 έως και τον Φεβρουάριο του 2020.

    Είχε καταδικαστεί ξανά για πανομοιότυπη υπόθεση

    O oροθετικός στον ιό έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για πανομοιότυπη υπόθεση.

    Όπως υποστήριξε η 50χρονη, κατά τη διάρκεια της συμβίωσής τους ήθελε να της παρέχει μία ζωή την οποία ο ίδιος δεν μπορούσε να υποστηρίξει οικονομικά, γι’ αυτό και αποφάσισε να ανοίξει ένα συνοικιακό κατάστημα τον έλεγχο του οποίου ανέλαβε η ίδια.

    Όπως είπε, ενάμιση χρόνο μετά τη λειτουργία του ανακάλυψε ότι η επιχείρηση είχε χρέη 25.000 ευρώ και από εκείνη την ημέρα άρχισαν και τα προβλήματα μεταξύ τους.

    Στη συνέχεια, είπε ότι η εγκαλούσα αποχώρησε από την κοινή οικία και του απέστειλε εξώδικη δήλωση με την οποία τον ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί εφεξής οποιαδήποτε επαφή μαζί του.

    Όταν της δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε να έχουν πλέον επικοινωνία και ότι θα πρέπει να πληρώσει και αυτή τα χρέη του μαγαζιού, τότε ξεκίνησε την ιστορία εναντίον του και άρχισε να τον κατηγορεί ότι της μετέδωσε τον ιό του AIDS εν αγνοία της και ότι θα του κάνει μήνυση για όλα αυτά που πέρασε μαζί του.

    Όπως διατείνεται ο ίδιος, ενώ την είχε ενημερώσει για το πρόβλημα της υγείας του από την πρώτη στιγμή εκείνη υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τίποτα.

    Όπως ανέφερε επιπλέον, η εγκαλούσα προκειμένου να στηρίξει τις καταγγελίες της, κάλεσε μεταξύ άλλων ως μάρτυρα την πρώην γυναίκα του η οποία επανέλαβε τις δικές της καταγγελίες προς το πρόσωπό του για κακοποίηση δική της και των παιδιών, και για πρώτη φορά κατέθεσε ότι ούτε κι αυτή ενημερώθηκε από τον ίδιο για την κατάσταση της υγείας του με αποτέλεσμα να της μεταδώσει εν αγνοία της τον ιό.

    Όπως είπε, η πρώην σύζυγός του γνώριζε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους ότι είναι οροθετικός υποστηρίζοντας ότι τα ψέματα που κατέθεσε αποκαλύπτονται από την από 7-9-2018 υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψε η ίδια, όταν συνήψαν σχέση και επρόκειτο να συγκατοικήσουν, ενώπιον αστυνομικού της ΥΑ Ρόδου ο οποίος και βεβαίωσε το γνήσιο της υπογραφής της και στην οποία δήλωνε ότι γνωρίζοντας ότι είναι οροθετικός δέχεται να μείνει μαζί του στο ίδιο σπίτι μαζί με τα παιδιά της αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών της.

    Όσον αφορά δε στις υπόλοιπες καταγγελίες της περί κακοποίησης, αυτές, όπως υποστηρίζει, διαψεύδονται από την έκθεση κοινωνικής μέριμνας του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

    Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ. Μαρία Καραολάνη και ως συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας η κ. Μαρία Κρικοπούλου.

    Πηγή: Dimokratiki.gr - iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch