Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020 17:46

Η μάστιγα της πορνογραφίας και του εκβιασμού ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Γράφτηκε από
Ad Slot

Συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς γονείς και παιδιά

Η πορνογραφία ανηλίκων, ο διαδικτυακός εκβιασμός και εξαναγκασμός παιδιών (sextortion), καθώς και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αποτελούν τα συνηθέστερα αδικήματα που απασχολούν το Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης που λειτουργεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Δ.Δ.Η.Ε), ενώ σημειώνεται πως είναι συνεχείς οι συλλήψεις παιδόφιλων.

“Από την εμπειρία μας συμπεραίνεται ότι κυρίως τα παιδιά, τα οποία αποτελούν ευαίσθητη ηλικιακά ομάδα, πολλές φορές συνομιλούν διαδικτυακά με άτομα που δεν γνωρίζουν νομίζοντας ότι μιλάνε με κάποιο γνωστό. Στη συνέχεια, κάποια από αυτά αποστέλλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, ανεβάζουν ή αποστέλλουν φωτογραφίες τους, κάποιες φορές με προκλητικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο ή ακόμα συναντώνται με τα άτομα που συνομιλούν διαδικτυακά”, τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, ενώ επισημαίνει: “Οι δράστες, αφού παραλάβουν το υλικό, στη συνέχεια ζητούν πιεστικά και πολλές φορές εκβιαστικά νέες φωτογραφίες ή βίντεο, με πορνογραφικό όμως αυτή τη φορά περιεχόμενο. Εφ' όσον αυτοί που εκβιάζονται ενδώσουν, τότε οι δράστες αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους σκοπούς, που είναι κυρίως είτε σεξουαλικού, είτε οικονομικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά, επιδιώκουν την παραγωγή πρωτοτύπου υλικού πορνογραφίας ανηλίκων ή επιθυμούν να συνευρεθούν με τα θύματα ή ακόμη τα εκβιάζουν για χρήματα, με την απειλή ότι θα δημοσιεύσουν το υλικό που διαθέτουν στο διαδίκτυο ή θα το αποστείλουν στο σχολείο ή το οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι κακόβουλοι χρήστες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “αρπακτικά”, εκμεταλλεύονται την άγνοια ή πολλές φορές και την εμπιστοσύνη των παιδιών προκειμένου να ικανοποιήσουν μελλοντικά τις απεχθείς ορέξεις τους”.

Πως πέφτουν, όμως, κυρίως ανήλικοι θύματα στην “παγίδα” που στήνουν παιδόφιλοι στο διαδίκτυο; Ο διευθυντής της Δ.Δ.Η.Ε εξηγεί:“Αρχικά, το διαδίκτυο αποτελεί μια παγκόσμια πηγή ενημέρωσης, παρέχοντας μια σειρά εργαλείων και πολλών δυνατοτήτων, όμως, κρύβει και κινδύνους. Ειδικότερα, το διαδίκτυο διευκολύνει τη χαλάρωση των αναστολών και ενισχύει την ανάπτυξη οικειότητας, αφού δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τον συνομιλητή μας. Σκεφτείτε να συναντούσατε κάποιον στον δρόμο. Θα μπορούσε η όψη του να μας προκαλέσει τρόμο, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούμε. Στο διαδίκτυο, όμως, δεν βλέπουμε το πρόσωπο του άλλου, επομένως δεν έχουμε την αίσθηση της αντικειμενικότητας και της ορθής κρίσης. Παράλληλα, το διαδίκτυο δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να αποφύγουμε την πραγματικότητα, υιοθετώντας πολλαπλούς ρόλους μέσα από τα διάφορα διαδικτυακά παιχνίδια”.

Οσον αφορά τον διαδικτυακό εκβιασμό και εξαναγκασμό παιδιών και εφήβων έχει λάβει διεθνώς μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. “Το φαινόμενο, γνωστό και ως “sextortion”, αναφέρεται σε απειλή δημοσιοποίησης πληροφοριών ή εικόνων σεξουαλικής φύσεως από τους κυβερνοεγκληματίες με σκοπό το θύμα να προβεί σε παραγωγή πρωτότυπου υλικού σεξουαλικού περιεχομένου και να τους το αποστείλει ή να καταβάλει χρήματα εκβιαζόμενο”, διευκρινίζει ο κ.Παπακώστας. “Δηλαδή, οι δράστες των εγκλημάτων αυτής της μορφής έχουν κυρίως δύο κίνητρα: Σεξουαλικό ενδιαφέρον, αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον”.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του διαδικτυακού εξαναγκασμού και εκβιασμού των παιδιών, οι αρμόδιες Αρχές στο σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένωσαν τις δυνάμεις τους με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και προχώρησαν το 2017 στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας ενημέρωσης με το όνομα “#Say NO” (“Πες ΟΧΙ”).

“Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής οι πολίτες ενημερώνονται για το φαινόμενο του «sextortion». Η εκστρατεία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol, με τη συμμετοχή αρμόδιων διωκτικών Αρχών από το σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την χώρα μας συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας”, τονίζει ο κ.Παπακώστας, ενώ προσθέτει:“Σκοπός της εκστρατείας είναι πρώτον η υποστήριξη και η παροχή συμβουλών στα παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί τις συνέπειες του διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού. Δεύτερον, η εμπεριστατωμένη ενημέρωση των παιδιών που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο και αποτελούν ενδεχόμενους στόχους “εκβιασμού και εξαναγκασμού”. Και τέλος, η ανάδειξη της σημαντικότητας την οποία έχει η άμεση καταγγελία από τα θύματα των περιστατικών του διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν αυτό να το πράξουν”.

Οι σχετικοί σύνδεσμοι είναι οι εξής:

(Βίντεο της εκστρατείας)

“Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού εκβιασμού, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσει ή να αισθανθεί ντροπή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνει είναι να καταγγείλει άμεσα το γεγονός στις αστυνομικές Αρχές”, αναφέρει ο διευθυντής της Δ.Δ.Η.Ε, ενώ προτείνει τις εξής ενέργειες στο θύμα:

  • Να μην υποκύψει στους εκβιασμούς και να μην πληρώσει τίποτα.
  • Να ζητήσει βοήθεια.
  • Να συλλέξει τις αποδείξεις και να μη διαγράψει τίποτα.
  • Να σταματήσει την επικοινωνία και να μπλοκάρει το άτομο.
  • Να καταγγείλει το περιστατικό.

Συμβουλές προς τους γονείς

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου από τους ανηλίκους, όπως συμβουλεύει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. “Παρατηρούμε ότι οι γονείς νιώθουν περήφανοι όταν το παιδί τους περνάει πολλές ώρες στο διαδίκτυο, καθώς παραπλανώνται νομίζοντας ότι το παιδί τους έχει ειδικές δεξιότητες σχετικά με τη χρήση των υπολογιστών”, σημειώνει ο κ.Παπακώστας. “Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική και το παιδί μπορεί ακόμα και να προβαίνει σε παράνομες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα ακόμα και να κατηγορηθεί για εγκληματικές πράξεις μέσω διαδικτύου. Οι συμβουλές μας είναι οι εξής:

Η επίτευξη σωστής επικοινωνίας μεταξύ γονέα και παιδιού είναι πρωταρχικός παράγοντας, ενώ, σε περίπτωση οποιασδήποτε απορίας ή αδυναμίας, καλό είναι να ζητηθεί η συμβουλή ειδικού ψυχολόγου.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν την εποπτεία των συσκευών και των αποθηκευτικών μέσων με τα οποία τα παιδιά εισέρχονται σε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες για οποιονδήποτε σκοπό. Αν δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία από πλευράς γονέων και κηδεμόνων, καλό είναι να ληφθεί υπ’ όψη η συμβουλή ειδικού.

Καλό είναι να γνωρίζουν από πριν τους κωδικούς πρόσβασης στα εκάστοτε προφίλ - λογαριασμούς στα οποία εισέρχεται το παιδί, με σκοπό την πλήρη εποπτεία.

Επίσης, καλό είναι παιδιά νεαρής ηλικίας (κάτω των δεκατεσσάρων ετών) να μη διαθέτουν λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή, εφόσον δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτό, να υπάρχει καλή επικοινωνία και η κατάλληλη ρύθμιση για την πρόσβαση από τρίτα άτομα σε αυτούς, όπως η δυνατότητα αναζήτησης, προβολή μόνο σε φίλους κ.λ.π.

Να αποφεύγεται το «ανέβασμα» (upload) ή η αναφορά σε κάποια συζήτηση προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, τηλεφωνικοί αριθμοί, σχολεία κ.λπ.), φωτογραφιών, ακόμα και e-mail στις εκάστοτε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες.

Να αποφεύγεται το «ανέβασμα» ή η αποστολή φωτογραφιών με άσεμνο περιεχόμενο.

Σε περίπτωση «ανεβάσματος» απλής φωτογραφίας με κανονικό περιεχόμενο, να μην απεικονίζονται ευδιάκριτα σε αυτήν τα πρόσωπα των παιδιών ή να είναι με μακρινή λήψη, πολύ δε περισσότερο όταν τα παιδιά είναι κάτω των δεκατριών ετών.

Να μην γίνεται αποδοχή άγνωστων ατόμων ως φίλων σε προφίλ ή λογαριασμούς που τυχόν διαθέτουν τα παιδιά.

Οι φίλοι που διαθέτει το παιδί σε κάποιο προφίλ να είναι μόνο οι φίλοι του και στην πραγματική ζωή.

Να αποφεύγεται είσοδος σε σελίδες, εφαρμογές ηλεκτρονικής συνδιάλεξης (chat) άγνωστες προς τα παιδιά και στις οποίες δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με αγνώστους, καθώς και σ’ αυτές όπου γίνεται χρήση κάμερας.

Να αποφεύγεται το άνοιγμα οποιουδήποτε συνδέσμου (link) αγνώστου προελεύσεως.

Σημαντικό είναι οι γονείς να μην ξεχνάνε ότι εκτός από τα παιδιά τους πρέπει να προστατεύουν και τον εαυτό τους. Δεν πρέπει να ανεβάζουν (upload) φωτογραφίες των ανήλικων παιδιών τους, ούτε προσωπικές και οικογενειακές τους στιγμές.

Σε περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς διαπιστώνουν την ύπαρξη προβλήματος, τότε θα πρέπει:

Να συνομιλούν με το παιδί για την πλήρη διερεύνηση του προβλήματος, την πηγή αυτού και τι ακριβώς έχει γίνει. Διαπιστώνουμε αν έχει γίνει μόνο συνομιλία και πού, αν το παιδί έχει στείλει φωτογραφίες, τι είδους, πόσες και πού τις έστειλε, αν του έχουν στείλει φωτογραφίες τι είδους, πόσες και ποιος, αν έχει γίνει χρήση ή προτροπή χρήσης κάμερας και μέσω ποιας εφαρμογής.

Να συμβουλεύονται αρμόδιο ψυχολόγο σε περίπτωση αδυναμίας σωστής επικοινωνίας με το παιδί για τον οποιονδήποτε λόγο, αλλά και για τη μετέπειτα διαχείριση της συμπεριφοράς αυτού.

Για την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, πριν από οποιοδήποτε αποκλεισμό (block), διαγραφή της επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένης της συνομιλίας και των φωτογραφιών) με το άγνωστο άτομο - δράστη, τη σωστή λήψη αυτών, που βρίσκονται, ή τι πρέπει να κάνετε γενικότερα, οι πολίτες μπορούν να καλούν την Υπηρεσία στο τηλέφωνο 11188, για τη λήψη συμβουλών και τις μετέπειτα ενέργειές τους, αναφορικά με το νομικό κομμάτι του προβλήματος.

Συμβουλές για παιδιά

Συμβουλευτείτε τους γονείς σας αν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα με κάποιον ο οποίος σας προσέγγισε στο διαδίκτυο, μέσω ιστοσελίδας ή εφαρμογής.

Αν διαθέτετε λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγετε να βάζετε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο), καθώς και φωτογραφίες σας ή των συμμαθητών σας.

Αν θέλετε να βάλετε φωτογραφίες σας σε διάφορες σελίδες, καλό είναι να μην απεικονίζουν ευαίσθητα σημεία του σώματός σας ή το πρόσωπό σας και να είναι με μακρινή λήψη.
Χρησιμοποιήστε σύνθετο κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό σας και όχι κάποιον τον οποίο μπορεί να μαντέψει κάποιος. Καλό, επίσης, είναι τον κωδικό πρόσβασης να τον γνωρίζουν οι γονείς σας, για λόγους ασφαλείας.

Μην αποδέχεστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους.

Αποφεύγετε να μπαίνετε σε σελίδες στις οποίες συνομιλείτε με αγνώστους ή δεν εμφανίζεται το username τους ή απαιτείται η χρήση κάμερας.

Μην ανοίγετε ποτέ την κάμερα σε αγνώστους.

Αν κάποιος χρήστης σε μια συνομιλία σάς ζητήσει να βγάλετε κάποια φωτογραφία που να δείχνει το σώμα σας ή γενικότερα εσάς, και να τη στείλετε, μην το κάνετε σε καμία περίπτωση και ειδοποιήστε αμέσως τους γονείς σας.

Μην ανοίγετε μηνύματα/e-mail και κυρίως συνδέσμους (link) που υπάρχουν σ’ αυτά, κι ας τα έχει στείλει κάποιος φίλος ή φίλη σας, αφού δεν ξέρετε σε ποια σελίδα σάς οδηγούν. Μπορεί, για παράδειγμα, πίσω από το σύνδεσμο αυτόν να κρύβεται κάποιος ιός.

Αν κάποιος άγνωστος χρήστης σάς προσέγγισε σε μια συνομιλία και μιλάει πονηρά και με σεξουαλικά υπονοούμενα, μη συνεχίσετε να μιλάτε μαζί του.

Αν για οποιονδήποτε λόγο αισθάνεστε ανασφάλεια ή φόβο, καλό είναι να ειδοποιήσετε τους γονείς σας ή την Υπηρεσία μας στο τηλέφωνο 11188 για οποιαδήποτε βοήθεια.

Ο χώρος του διαδικτύου προσφέρει μια εικονική πραγματικότητα. Συνεπώς, δεν σας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξετε τους φίλους σας έχοντας μια ολοκληρωμένη άποψη για το ποιοι είναι, μιας και δεν υπάρχει άμεση επαφή μαζί τους, όποτε να είστε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με το με ποιους μιλάτε και τι μοιράζεστε μαζί τους.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού – Εγκλήματος πραγματοποιεί, μεταξύ άλλων, ημερίδες – διαλέξεις για την ασφαλή πλοήγηση και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία, ενώ έχει παρουσία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και YouTube, υλοποιώντας την άμεση και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που ανακύπτουν καθημερινά στο διαδίκτυο, καθώς και στον ιστότοπο Cyberalert.gr – Feelsafe.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020 12:33

Σχετικά Άρθρα

  • Εξιχνιάστηκε υπόθεση revenge porn στην Αμαλιάδα - Την εκβίασαν και όταν δεν τους πλήρωσε “κρέμασαν” το γυμνό της βίντεο στο tiktok
    Εξιχνιάστηκε υπόθεση revenge porn στην Αμαλιάδα - Την εκβίασαν και όταν δεν τους πλήρωσε “κρέμασαν” το γυμνό της βίντεο στο tiktok

    Στην εξιχνίαση σοβαρής υπόθεσης εκδικητικής πορνογραφίας έφτασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ήλιδας, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την τέλεση της. Οι αστυνομικοί ακολούθησαν τα ψηφιακά ίχνη για να καταφέρουν να φτάσουν στους δράστες του εκβιασμού και της εκδικητικής πορνογραφίας.

    Το ιστορικό

    Μια νεαρή γυναίκα από χωριό της Αμαλιάδας, έπεσε θύμα αγνώστων που την εκβίασαν με βίντεο πιθανότατα μονταρισμένο, που την απεικονίζει γυμνή και το οποίο ανάρτησαν τελικά στην δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok.

    Η κοπέλα δέχθηκε την πρώτη προσέγγιση μέσω μηνυμάτων στα social media στις 7 Ιουλίου, όπου οι δράστες την ενημέρωναν πως έχουν στην κατοχή τους το επίμαχο βίντεο και ζήτησαν 105 ευρώ για να μην το αναρτήσουν στο Tik Tok.

    Η κοπέλα φοβούμενη τις συνέπειες αυτής της πράξης, υπέκυψε στον εκβιασμό και κατέθεσε το ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό που της έστειλαν, ζητώντας να σβήσουν το βίντεο

    Οι δράστες παρά το ότι πήραν τα χρήματα, επανήλθαν στις 15 Ιουλίου, ζητώντας αυτή τη φορά να καταθέσει στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό, το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ, για να μην προχωρήσουν στην απειλή τους.

    Η κοπέλα αρνήθηκε και αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας οι δράστες ανάρτησαν το βίντεο σε συγκεκριμένο λογαριασμό στο Tik Tok, λέγοντας της και τη διεύθυνση στην οποία βρίσκεται αναρτημένο, για να επιβεβαιώσει και η ίδια, πως έκαναν πράξη την απειλή τους.

    Με μηνύματα στο ίδιο μέσο - social media - η κοπέλα ανέφερε στους δράστες ότι θα καταβάλει το ποσό, ζητώντας να διαγραφεί το επίμαχο βίντεο. Πράγμα που συνέβη και το υλικό χάθηκε από το Tik Tok.

    Όμως οι δράστες θέλησε να δώσει συνέχεια και με μηνύματα ζήτησε νέο ποσό, 80 ευρώ αυτή τη φορά, να κατατεθούν σε τράπεζα της Ισπανίας. Η κοπέλα αρνήθηκε και οι δράστες ανάρτησαν ξανά το βίντεο στο Tik Tok. Αργότερα όμως μετά από έλεγχο που έγινε από την παθούσα, το βίντεο δεν εντοπίστηκε στην συγκεκριμένη πλατφόρμα…

    Η εξιχνίαση

    Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, αναζήτησαν τόσο τα ψηφιακά ίχνη μέσω του λογαριασμού που ανέβηκε το επίμαχο βίντεο, όσο και τον κάτοχο του ελληνικού τραπεζικού λογαριασμού που κατατέθηκαν τα χρήματα.

    Από την έρευνα φάνηκε πως οι δράστες είχαν καταφέρει να αλλοιώσει τα ψηφιακά ίχνη τους, παραπέμποντας σε χώρα της Αφρικής. Ωστόσο εντοπίστηκε που ανήκει ο τραπεζικός λογαριασμός και πλέον το λόγο έχει η δικαιοσύνη…

  • Λάρισα: 45χρονος βιντεοσκοπούσε ερωτικές στιγμές με τη σύντροφό του και τις «ανέβαζε» εν αγνοία της το διαδίκτυο
    Λάρισα: 45χρονος βιντεοσκοπούσε ερωτικές στιγμές με τη σύντροφό του και τις «ανέβαζε» εν αγνοία της το διαδίκτυο

    Σε κάποιες περιπτώσεις, προχωρούσε και σε πώληση σχετικού περιεχομένου

    Χειροπέδες σε έναν 45χρονο από τον Βόλο πέρασαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, καθώς φέρεται πως για τέσσερα χρόνια βιντεοσκοπούσε τις ερωτικές τους πράξεις, εν αγνοία συντρόφου του και στη συνέχεια τις πουλούσε στο διαδίκτυο.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», διατάχθηκε η σύλληψη και προσαγωγή του για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, που αφορούν «τη σεξουαλική ζωή προσώπου, μέσω επεξεργασίας, μετάδοσης και διάδοσης σε μη δικαιούμενα πρόσωπα, τελεσθείσας κατεξακολούθηση από υπαίτιο που είχε σκοπό προσπορισμού περιουσιακού οφέλους».
    Ειδικότερα, η διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου άσκησε δίωξη σε βάρος του 45χρονου, για τις πράξεις του από το 2016 και για τέσσερα χρόνια.
    Έχοντας τοποθετήσει στο σπίτι του τρεις κάμερες ασφαλείας, αλλά και με το κινητό του τηλέφωνο, κατέγραφε τις σεξουαλικές επαφές, τις οποίες αρχικά αποθήκευε και στη συνέχεια τις αναρτούσε σε ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου.

    Μάλιστα, είχε δημιουργήσει και σχετικό λογαριασμό, μέσω του οποίου φέρεται να είχε αναρτήσει εκατοντάδες βίντεο ερωτικού περιεχομένου σε διάφορες ιστοσελίδες που περιγράφονται αναλυτικά στο Ένταλμα Σύλληψης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούσε και σε πώληση σχετικού περιεχομένου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πάτρα: Εφιάλτης για ανήλικη, είδε γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο
    Πάτρα: Εφιάλτης για ανήλικη, είδε γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο

    Έναν εφιάλτη ζει μια ανήλικη μαθήτρια από την Πάτρα, καθώς διαπίστωσε -εντελώς τυχαία- πως στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια παραποιημένη φωτογραφία της με ροζ περιεχόμενο.

    Το κορίτσι έπεσε θύμα κακόβουλης ενέργειας όταν άγνωστος δράστης «ψάρεψε» μια φωτογραφία της από σελίδα που διατηρούσε στα social media και μέσω διαδικασίας μοντάζ εμφάνισε την ανήλικη γυμνή και την προώθησε σε ιδιωτικές συνομιλίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Γνώμη», οι φωτογραφίες διοχετεύθηκαν σε φιλικά πρόσωπα της ανήλικης και το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην ίδια, η οποία δεν πίστευε αυτό που της συνέβη…

    Πήγε στο σπίτι της, ξέσπασε σε κλάματα και είπε στους γονείς της πως από μια φίλη της έμαθε πως κυκλοφορεί μια γυμνή φωτογραφία με το πρόσωπό της στο διαδίκτυο, η οποία επ’ ουδενί δεν είναι αληθινή αλλά προϊόν επεξεργασίας. Αμέσως, η μητέρα της ανήλικης πέρασε το κατώφλι της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, κατήγγειλε το γεγονός και υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστου, με τους αστυνομικούς να αναζητούν άμεσα τα ίχνη του διακινητή του εν λόγω υλικού και φέρεται να προέβησαν στην ταυτοποίησή του.

    Παράλληλα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως αφού έγινε ο ενδελεχής έλεγχος και αναζητήθηκαν τα ψηφιακά ίχνη της κοπέλας, διαπιστώθηκε ότι από τις σελίδες της δεν είχε διακινηθεί τέτοιο υλικό και ούτε βρέθηκαν στη συλλογή της αντίστοιχες φωτογραφίες.

    Το αδίκημα της διακίνησης παράνομου και ψεύτικου υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενo. Από την Αστυνομία θα σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του δράστη και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Θεσσαλονίκη: 5 χρόνια φυλακή σε 31χρονο για revenge porn – Συγκλονίζει η κατάθεση του θύματος
    Θεσσαλονίκη: 5 χρόνια φυλακή σε 31χρονο για revenge porn – Συγκλονίζει η κατάθεση του θύματος

    Σε συνολική φυλάκιση 5 ετών, χωρίς αναστολή ή μετατροπή, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ένας άνδρας, 31 ετών, επειδή διέρρευσε στο διαδίκτυο φωτογραφίες με προσωπικές στιγμές της πρώην ερωτικής του συντρόφου, ενώ απειλούσε και εκβίαζε τόσο την ίδια όσο και τον πατέρα της, ζητώντας 40.000 ευρώ για να σταματήσει τη διαρροή του συγκεκριμένου υλικού.

    Σοκάρει η κατάθεση του θύματος

    Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρίθηκε ένοχος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, απόπειρα εκβίασης, εξύβριση και απειλή, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο ενόψει του Εφετείου, υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 10.000 ευρώ, της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του και της απαγόρευσης προσέγγισης της παθούσας σε απόσταση 300 μέτρων.

    Καταθέτοντας στο δικαστήριο, η 29χρονη σήμερα παθούσα, περιέγραψε τα όσα βίωσε αφότου του ζήτησε να χωρίσουν. «Η γνωριμία μας εξελίχθηκε σε "εφιάλτη". Ήταν μία σχέση τριών μηνών που έγινε "Γολγοθάς"», είπε ξεσπώντας σε λυγμούς, ενώ ανέφερε ότι έχει μηνύσει τον κατηγορούμενο πάνω από δέκα φορές για διάφορα περιστατικά («έσκισε τα λάστιχα της μαμάς μου, πετούσε αβγά στο σπίτι μας» κ.ά.). «Στην αρχή πήγαιναν καλά τα πράγματα αλλά μετά άρχισε να γίνεται μυστήριος. Την πρώτη φορά που του είπα να χωρίσουμε, είπε πως θα αυτοκτονήσει, οπότε προσπάθησα να είμαι καλή μαζί του. Μετά άρχισε να γίνεται βίαιος, να με απειλεί και να με βρίζει», πρόσθεσε η ίδια.Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε όλες τις πράξεις, λέγοντας ότι έχει πέσει θύμα παραπλάνησης. Ισχυρίστηκε δε, πως οι εις βάρος του καταγγελίες είναι μεθοδευμένες για να ωφεληθεί ο πατέρας της καταγγέλλουσας, με τον οποίο - όπως είπε - διατηρούσε επαγγελματικές σχέσεις και του έχει δανείσει χρήματα. Δεν έπεισε, όμως, με τους ισχυρισμούς του τους δικαστές, που τον έκριναν ένοχο, χωρίς να του αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κορυδαλλός: Μέσω Βελγίου εντοπίστηκε ο 37χρονος - Υλικό πορνογραφίας με παιδιά κάτω των 12 ετών βρήκε η ΕΛΑΣ στο σπίτι του
    Κορυδαλλός: Μέσω Βελγίου εντοπίστηκε ο 37χρονος - Υλικό πορνογραφίας με παιδιά κάτω των 12 ετών βρήκε η ΕΛΑΣ στο σπίτι του

    Έφοδος της Αστυνομίας σε σπίτι στον Κορυδαλλό για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας.

    Έφοδο σε σπίτι 37χρονου Έλληνα στην περιοχή του Κορυδαλλού πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο έρευνας των βελγικών Αρχών για παιδόφιλους που χρησιμοποιούσαν συνδρομητική πλατφόρμα, μέσω της οποίας διακινείται παγκοσμίως υλικό παιδικής πορνογραφίας.

    Οι Έλληνες αξιωματικοί έλαβαν την πληροφορία από τους Βέλγους συναδέλφους τους ότι εντοπίστηκαν ηλεκτρονικά ίχνη στην Ελλάδαηλεκτρονικά ίχνη στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα διαβιβάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία χρήστης υπολογιστή στη χώρα μας χρησιμοποίησε τη βελγική πλατφόρμα για να πάρει στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας.

    Το επόμενο βήμα ήταν η ταυτοποίηση του χρήστη και ο εντοπισμός της γεωγραφικής του θέσης. Κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε έρευνα σε σπίτι στον Κορυδαλλό, όπου διαμένει 37χρονος Έλληνας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο συγκεκριμένος άντρας μπήκε στην πλατφόρμα των παιδόφιλων και έλαβε στην κατοχή του το σοκαριστικό υλικό. Ο 37χρονος, ο οποίος είναι άεργος, συνελήφθη και οδηγήθηκε σήμερα Παρασκευή στον Εισαγγελέα.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν είναι μέλος του διεθνικού κυκλώματος που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αλλά «πελάτης». Στο σπίτι του βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας με παιδιά κάτω των 12 ετών. Ήδη έχουν κατασχεθεί τα ψηφιακά μέσα που είχε στην κατοχή του, τα οποία εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση και άντληση περισσότερων στοιχείων.

    Η πλατφόρμα που μπήκε στο στόχαστρο των βελγικών Αρχών είναι συνδρομητική και μπορεί να μπει κάποιος μόνο με συγκεκριμένους κωδικούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποιείται από παιδόφιλους από όλο τον κόσμο για τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Συνελήφθη 54χρονος για παιδική πορνογραφία - Βρέθηκαν φωτογραφίες κακοποίησης στο σπίτι του
    Συνελήφθη 54χρονος για παιδική πορνογραφία - Βρέθηκαν φωτογραφίες κακοποίησης στο σπίτι του

    Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία , κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος ενός 54χρονου, αλλά και σε βάρος 71χρονου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω Διαδικτύου.

    Ειδικότερα, έπειτα από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ψηφιακή ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια -2- διαδικτυακοί χρήστες, οι οποίοι κάνοντας χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησαν πρόσβαση σε διαδικτυακή εφαρμογή και έλαβαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

    Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και ο τόπος διαμονής των εμπλεκόμενων ατόμων.

    Τι βρέθηκε στα σπίτια των κατηγορούμενων

    Ακολούθησαν έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες των κατηγορουμένων όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -2- συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτα sim και εξωτερικός σκληρός δίσκος.

    Μάλιστα, από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα κατασχεμένα ψηφιακά πειστήρια στην οικία του 54χρονου βρέθηκαν σε αυτά αρχεία (φωτογραφίες) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων εφηβικής ηλικίας, λόγος για τον οποίο συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε σε φυλάκιση για εκβιασμό ερευνητών
    Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε σε φυλάκιση για εκβιασμό ερευνητών

    Καθηγητής Πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, με 3ετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος από Δικαστήριο της Βόρειας Ελλάδας για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης (κατ' εξακολούθηση).

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αξίωνε από ερευνητές που συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά προγράμματα, τα οποία επέβλεπε ο ίδιος, την καταβολή τμήματος των μηνιαίων απολαβών τους από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος, διαφορετικά απειλούσε ότι θα «μπλοκάρει» την εκτέλεση των πληρωμών τους ή ότι θα τους διαγράψει από τα προγράμματα. Όπως περιγράφεται στο ίδιο κατηγορητήριο, τα ποσά που ζητούσε κυμαίνονταν από 300 έως 400 ευρώ μηνιαίως, για αμοιβαίες που δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ, κατά το ίδιο διάστημα.

    Η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες μετά από καταγγελίες που έκαναν οι ερευνητές, οι οποίοι, είτε βρίσκονταν σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, είτε εκπονούσαν τη διδακτορική τους διατριβή. «Με απείλησε ότι θα μεσολαβήσει για να επιστρέψω τέσσερις μισθούς που είχα λάβει εάν δεν του έδινα 300 από τα 720 ευρώ που έπαιρνα κάθε μήνα», ανέφερε στην κατάθεσή του ένας από τους καταγγέλλοντες.

    Για «συνωμοσία και ασύστολα ψεύδη» έκανε λόγο στην απολογία του ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός. «Δεν ζήτησα χρήματα. Παραφράστηκε αυτό που τους είπα πως "εάν δεν παραχθεί έργο πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα". Τους δυο πρώτους μήνες έδωσα ευκαιρίες, μετά καθυστέρησα την υπογραφή, αλλά ως μοχλό πίεσης για να αποδώσουν στη δουλειά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Την ενοχή του ζήτησε προηγουμένως και η εισαγγελέας της έδρας η οποία ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή καριέρα των ερευνητών εξαρτάτο από τον κατηγορούμενο που τους αξιολογούσε. «Δεν υπέκυψε κανένας στις ορέξεις του, στις πιέσεις του», σημείωσε για τους καταγγέλλοντες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Θύμα revenge porn 17χρονος στο Αιτωλικό - Άγνωστος τον εκβίασε για να μη δημοσιοποιήσει προσωπικές του στιγμές
    Θύμα revenge porn 17χρονος στο Αιτωλικό - Άγνωστος τον εκβίασε για να μη δημοσιοποιήσει προσωπικές του στιγμές

    Με μία περίπτωση εκδικητικής πορνογραφίας ασχολούνται οι αστυνoμικές αρχές του Αιτωλικού, έπειτα από καταγγελία που έκανε 17χρονος.

    Σύμφωνα με το agriniopress, ο ανήλικος φέρεται να ήρθε σε επικοινωνία με άγνωστο σ' αυτόν άτομα μέσα από τα social media, το οποίος του απέσπασε κάποιες προσωπικές του στιγμές. Στη συνέχεια, ο δράστης εκβίασε τον 17χρονο, ζητώντας τους 250 ευρώ για να μην κοινοποίηση το υλικό στις επαφές του.

    Η απειλή έγινε πράξη και ο 17χρονος προχώρησε σε καταγγελία

    Ο ανήλικος αρνήθηκε να δώσει τα χρήματα, με αποτέλεσμα ο άγνωστος να πραγματοποιήσει την απειλή του, προχωρώντας κανονικά στην κοινοποίηση του υλικού.

    Μόλις ο 17χρονος κατάλαβε τι είχε συμβεί, έκανε και στη σχετική καταγγελία. Σε βάρος του άγνωστου δράστη σχηματίστηκε δικογραφία για εκδικητική πορνογραφία και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκου.

    Πηγή: Iefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο