Η «γνωστή» επιπλοκή που προκάλεσε τον θάνατο του 42χρονου Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη - Το 27ο θύμα που είχε καταλήξει στις 18 Μαρτίου, αλλά είχε «χαθεί» στη γραφειοκρατία
Είναι ακόμη η αρχή της μεγάλης υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία covid-19 που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός -και- στη χώρα μας, ωστόσο οι άγνωστες επιδράσεις της ασθένειας και η ραγδαία εξάπλωσή της, έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση δύσκολη για όλες τις υπηρεσίες, καθώς δοκιμάζεται ο σύστημα Υγείας και ήδη μετράμε 27 νεκρούς. Το τελευταίο 24ωρο, στη νεκρική λίστα προστέθηκαν άλλοι πέντε άνθρωποι, οι οποίοι παραδόθηκαν στις διαθέσεις του «αόρατου εχθρού», που έχει βάλει σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη.
Στους 26 που είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Πέμπτη ο Σωτήρης Τσιόδρας, προστέθηκε ένας ακόμη και πιο συγκεκριμένα ένας άνδρας που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Τετάρτη, 18 του μηνός, ωστόσο ο θάνατός του... έμπλξε στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, αντί να δηλωθεί στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ και η αναφορά βρέθηκε τυχαία... σήμερα, Πέμπτη, οκτώ ημέρες μετά τον θάνατό του.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε επισήμως άλλους τέσσερις θανάτους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 62χρονος από την Δαμασκηνιά Κοζάνης άφησε την τελευταία του πνοή στο ΑΧΕΠΑ.
Στην Αλεξανδρούπολη έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα ένας 50χρονος στρατιωτικός από την Ξάνθη.
Ο τρίτος νεκρός είναι ένας 70χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό και είχε υποκείμενα νοσήματα.
Ένας 54χρονος άνδρας, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 26ος νεκρός στη χώρα μας και ο τέταρτος που ανακοινώνεται μέσα στο τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο άτυχος άνδρας είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αττικόν με εγκεφαλικό. Καθώς η κατάστασή του επιδεινωνόταν, οι συγγενείς του είχαν ενημερώσει τους θεράποντες ιατρούς για την πρόθεσή τους να δωρίσουν τα όργανά του σε συνανθρώπους μας που θα τα είχαν ανάγκη.
Προ δύο ημερών, την περασμένη Τρίτη, ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή. Άμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες για τη δωρεά οργάνων και έγινε, όπως υποχρεωτικά συμβαίνει πλέον, το τεστ για τον Covid-19.
Εκεί, το δείγμα που ελήφθη από τον 54χρονο βρέθηκε θετικό. Έτσι, άμεσα διακόπηκε η διαδικασία της δωρεάς οργάνων, και ο θάνατός του ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου από τον Σωτήρη Τσιόδρα -ο οποίος, ωστόσο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα την ηλικία, το φύλο ή άλλες πληροφορίες για το θύμα.
Πώς «έφυγε» ο 42χρονος Γερμανός στην Κρήτη - Η «γνωστή» επιπλοκή
Πολύ σοβαρά ερωτήματα είχε προκαλέσει ο θάνατος του 42χρονου Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη, με τις υγειονομικές αρχές να τον αντιμετωπίζουν ως «ειδική περιπτώση».
Ο άτυχος άνδρας βρήκε τον θάνατο από τον φονικό κορωνοϊό στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.
Τα ερωτήματα εστιάζονται σε ένα και μόνο γεγονός. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος είναι καθ' όλα υγιής, εντυπωσιακά αθλητικός και πανύψηλος περίπου δύο μέτρα να χάνει τη ζωή του από τον νέο κορωνοϊό.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Kρήτης Νίκος Τζανάκης εξήγησε πώς έγινε η ραγδαία επιδείνωση της υγείας του 42χρονου.
Όπως αναφέρει και σύμφωνα με ρεπορτάζ του ekriti.gr, ο άτυχος καθηγητής αντιμετώπιζε την κατάστασή του μέσα στο σπίτι για ένα ορισμένο διάστημα μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή που του δόθηκε η οδηγία να μεταβεί στο νοσοκομείο όπου τις πρώτες ημέρες νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο καθώς ήταν ελεγχόμενη η κατάστασή του ενώ την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε να διασωληνωθεί.
Συνάδελφοί του μιλούν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια
Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, «ήρθαμε αντιμέτωποι με μια επιπλοκή που έχει περιγραφεί σε αρκετούς Κινέζους, νέους ανθρώπους χωρίς νοσηρότητες καθώς και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, η οποία ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, παρ' ότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Η επιπλοκή είχε να κάνει με την πνευμονική κυκλοφορία δηλαδή ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, με συνέπεια να μην ανταλλάσσεται οξυγόνο και να μην περνά αίμα από την δεξιά πλευρά της καρδιάς προς την αριστερή κυκλοφορία και να σταλεί στο σώμα του, στα υπόλοιπα όργανα δηλαδή ήταν ένα είδος μπλοκ», σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας.
Δυστυχώς, είπε ο κ. Τζανάκης, υπάρχουν και τέτοιες ελάχιστες περιπτώσεις που άνθρωποι χωρίς άλλα υποκείμενα νοσήματα φαίνεται να έχουν αυτή την κατάληξη.
Πολύ σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τον καθηγητή, στο νησί σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι εισαγόμενα εκτός δύο περιπτώσεων που ερευνώνται ακόμα και φαίνεται ότι η Κρήτη έχει ιδιαίτερα χαμηλό επιπολασμό της νόσου, καθότι είναι περίπου 2% συνολικά τα θετικά ως προς τα εκτελεσθέντα τεστ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έρχονται άνθρωποι με λοιμώξεις του αναπνευστικού και εντάσσονται στα ύποπτα κρούσματα τους γίνεται το τεστ και μόνο 2% από αυτούς βρίσκονται θετικοί.
Αυτό είπε ο καθηγητής είναι μια μεγάλη ελπίδα ότι εδώ στην Κρήτη ακόμη ο ιός δεν έχει μπεί για τα καλά μέσα στην κοινότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε.
Πηγή: Protothema.gr