Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 10:27

Μάσκα: Η επόμενη φάση και η σωστή χρήση

Γράφτηκε από
Ad Slot

Το υπουργείο Υγείας θα εκδώσει το επόμενο 24ωρο, ειδικές οδηγίες για τη χρήση μασκών από τους πολίτες - Είναι καλύτερες οι υφασμάτινες ή αυτές με τη βαλβίδα;

Απλές χειρουργικές, υφασμάτινες, υψηλής προστασίας, με βαλβίδα, αυτοσχέδιες, υποχρεωτικές ή μη, όποιο επίθετο κι αν τις χαρακτηρίζει, οι μάσκες βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς η χώρα μας εισέρχεται στην επόμενη φάση της πανδημίας με στρατηγική, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας αποσαφήνισε χθες πως η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο προστασίας των πολιτών για χώρους μεγάλου συγχρωτισμού που μπορεί να αποτρέψει, όσο γίνεται, τη μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα - ούτως ή άλλως όσοι έχουν συμπτώματα λαμβάνουν οδηγίες να αποφεύγουν την κυκλοφορία, τον συγχρωτισμό και τις επαφές.

Το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εκδώσουν άμεσα, πιθανότατα το επόμενο 24ωρο, ειδικές οδηγίες για τη χρήση μασκών από τους πολίτες, με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που προκαλούνται από την κακή χρήση. Το συγκεκριμένο προστατευτικό μέσο είναι πρωτόγνωρο για την πλειονότητα των πολιτών, ωστόσο οι ειδικοί εκτίμησαν πως η χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με τους κανόνες ατομικής υγιεινής και τη φυσική απόσταση των 1,5-2 μέτρων θα είναι αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της κυκλοφορίας του μολυσματικού κορωνοιού και τη διασπορά της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη, είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και πελάτες/επισκέπτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, καθώς και σε μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινη ή άλλη) γίνεται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προς όλους όσοι εργάζονται ή βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, πχ χώρους εργασίας ή σχολικές αίθουσες.

"Η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για τον νέο ιό και όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να μη μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα" εξήγησε κατά την χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας, κ. Τσιόδρας.

Ο ειδικός αναφέρθηκε χθες εκτεταμένα στη χρήση της μάσκας, και όχι μόνο παραθέτοντας συμβουλές και χρηστικές οδηγίες προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα, αφιέρωσε μεγαλο κομμάτι της ομιλίας του για να απαντήσει ουσιαστικά στην κριτική που δέχθηκε ως επικεφαλής της Επιτροπής από μερίδα επιστημόνων επειδή δεν υποστήριζε εξαρχής, όταν ξεκίνησε η πανδημία, την χρήση της μάσκας. "Τότε η καραντίνα ήταν αρκετή, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο. Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο" εξήγησε.

Υπογράμμισε τους βασικούς κανόνες προστασίας στα οποια πιστώνεται η έξοδος της χώρας από τη μεγάλη διασπορά μαζί με το lockdon, αναφέροντας συγκεκριμένα τη διατήρηση της φυσικής απόστασης, την υγιεινή των χεριών, την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αν υπάρχουν συμπτώματα.

Ποιες μάσκες συστήνει η Επιτροπή

Αναφερόμενος στις μάσκες ο καθηγητής ξεκαθάρισε ποιες μάσκες χρησιμοποιούνται ήδη λανθασμένα και κάλεσε τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες. Διευκρίνισε έτσι πως είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας και δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση στους πολίτες, παρά μονο σε υγειονομικούς εργαζόμενους.

"Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου" εξήγησε.

Μάλιστα, συνέστησε όχι ιατρικές μάσκες αλλά υφασμάτινες ακόμη και χάρτινες "που μπορούν να κατασκευαστούν σπίτι από διάφορα υλικά" , όπως είπε αλλά απέτρεψε την επαναχρησιμοποίηση του αυτοσχέδιου καλύμματος εάν πρώτα δεν έχει απολυμανθεί καλά.

Επέμεινε στο κύριο μήνυμα που είναι η σωστή χρήση της μάσκας. "Παραδείγματος χάρη να είσαι υγιής και να την χρησιμοποιείς λάθος, να την πιάνεις από μπροστά και να μολύνεσαι με τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, καθώς και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές" είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης, για όποιον δεν έχει μάσκα, ισχύει φυσικά το γνωστό μέτρο της κάλυψης του προσώπου του αν βήχει ή αν φταρνιστεί να καλύψει το προσώπο με ένα χαρτομάντηλο ή μέσα στον αγκώνα του.

Όποιος έχει μάσκα φτερνίζεται ή βήχει με το προσωπο καλυμμένο από τη μάσκα. Επιβάλλεται όμως σε αυτην την περίπτωση να διατηρεί καθένας μας και δεύτερη, εφεδρική μάσκα, αποθηκευμένη σε προστατευμένη σακούλα, σε περίπτωση κακής χρήσης της πρώτης. Επιπλέον, είναι απαραίτητο το αντισηπτικό με το οποιο θα πρέπει να πλένονται τα χέρια πριν και μετά τη χρήση της μάσκας.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαϊος 2020 04:08

Σχετικά Άρθρα

  • Προειδοποίηση Τσιόδρα για δάγκειο πυρετό στην Ελλάδα - «Υπαρκτό το σενάριο και δεν είμαστε έτοιμοι»
     Προειδοποίηση Τσιόδρα για δάγκειο πυρετό στην Ελλάδα - «Υπαρκτό το σενάριο και δεν είμαστε έτοιμοι»

    Προειδοποιήσεις για ασθένειες από κουνούπια. Επιδημικές εξάρσεις σε Λατινική Αμερική αλλά και Ευρώπη.

    Σε προειδοποιήσεις για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια προχώρησαν επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία», τη Δευτέρα (27/05/2024).

    «Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη», συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές, εκφράζοντας ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας ένα ενδεχόμενο εξάπλωσης αυτών των ασθενειών, που, όπως είπαν, «λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

    «Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία, όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.

    Όπως τόνισε στη Βραζιλία καταγράφονται περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα και μάλιστα, η έξαρση κρουσμάτων φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, έχει ζήσει επιδημία Δάγκειου πυρετού το 1927-28, η οποία οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο και μετέφερε την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην ΕΕ, καθώς τα τελευταία χρόνια, επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ στη Νότια Αμερική συνολικά η αύξηση κρουσμάτων Δάγκειου Πυρετού ανέρχεται σε 250%.

    Στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

    Δεν είναι, όμως, μόνο ο Δάγκειος πυρετός που απειλεί τη δημόσια Υγεία. Ένας άλλος ιός που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών, είναι του Δυτικού Νείλου. Κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η πλειονότητα των πολιτών που θα μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα, ωστόσο υπάρχει ένα 1% που μπορεί να εκδηλώσουν μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Σωτήρης Τσιόδρας: «Δε δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς»
    Σωτήρης Τσιόδρας: «Δε δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς»

    «Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την COVID οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που αφορά στην COVID μόνο», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

    «Δε δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς», σημείωσε ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας εξηγώντας σήμερα σε εκδήλωση της επιστημονικής Εταιρείας που ηγείται, ότι η αιτία για τα αυξημένα περιστατικά στην Ευρώπη είναι το εμβολιαστικό κενό. «Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την COVID οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που αφορά στην COVID μόνο. Ως τραγικό παράδειγμα, καταγράφουμε επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και κοκκύτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

    «Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των οποίων και 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης και 10 τουλάχιστον από τις χώρες της ΕΕ».

    Ενημερώνοντας για τα περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας από τις αρχές του 2024, ανέφερε ότι είναι συνολικά 19, εκ των οποίων 5 σε υγειονομικούς και με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη.

    «Στη μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Τα στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την επιδημία με πάνω από 3000 άτομα που καταγράφηκε το 2017-2018 και αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι», εξήγησε.

    Η επικινδυνότητα της ιλαράς, που θεωρείται εξαιρετικά μολυσματική νόσος, φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. Το 30% όσων μολύνει κάνουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση. «Σε πρόσφατη παγκόσμια ανάλυση από τον ΠΟΥ και το Αμερικανικό CDC, 57 εκατομμύρια άνθρωποι γλύτωσαν την ζωή τους την εικοσαετία 2000-2022», πρόσθεσε.

    Εν τω μεταξύ, χάθηκε ένα νεογνό από κοκκύτη, με τους θανάτους λόγω κοκκύτη το 2024 να ανέρχονται συνολικά σε δύο και να έχουν καταγραφεί συνολικά 34 κρούσματα.

    Η πιο βαριά εικόνα είναι εκείνη στα βρέφη, για αυτό και απαιτείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η προστασία τους μέσω του εμβολιασμού κάθε εγκύου γυναίκας και του περίγυρου του μωρού στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο τετάνου – διφθερίτιδας – κοκκύτη πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά δέκα χρόνια στην ενήλικη ζωή.

    Σε ό,τι αφορά στην τοπική έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα, μετά τη διαπίστωση τριών κρουσμάτων σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από σήμερα ελέγχει τις επαφές των φοιτητών και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη όπου χρειάζεται, ενώ θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος φοιτητής που νόσησε και η φοιτήτρια, το δεύτερο κρούσμα, έφεραν τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, ενώ το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου του τρίτου φοιτητή αναμένεται.

    Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β που δεν αποζημιώνεται παρά μόνο για παιδιά υψηλού κινδύνου, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε σχέση με την προστασία των βρεφών και υπάρχουν θετικές εισηγήσεις.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κορωνοϊός: Έκτακτη συνάντηση Γεωργιάδη- Τσιόδρα για την έξαρση των κρουσμάτων
    Κορωνοϊός: Έκτακτη συνάντηση Γεωργιάδη- Τσιόδρα για την έξαρση των κρουσμάτων

    Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, της γρίπης, αλλά και άλλων ιώσεων έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο πολιτικό, όσο και στο επιστημονικό επίπεδο και αυτό σηματοδοτεί η έκτακτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μόλις την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του με τον καθηγητή καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι ο τέταρτος υπουργός Υγείας- μετά τον Β. Κικίλια, τον Θ. Πλεύρη και τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αναγκάζεται να ασχοληθεί με τον COVID-19, έστω και εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει τη λήξη της πανδημίας εδώ και πολλούς μήνες.

    Και αυτό, διότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, και δυστυχώς η παραλλαγή JN.1 που ανήκει στην οικογένεια ΟΜΙΚΡΟΝ, εμφανίζει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και έξαρση στην κοινότητα.

    Στη σημερινή συνάντηση ο νέος υπουργός Υγείας, συζήτησαν με τον Σωτήρη Τσιόδρα και με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, την αντιμετώπιση των κρουσμάτων καθώς τη Δευτέρα ανοίγουν και τα σχολεία.

    Το στίγμα έδωσε από το πρωί ο υπουργός κατά την άφιξή του στο υπουργείο, λέγοντας ότι προτεραιότητά του είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών

    Νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων:

    «Κατ’ αρχάς, να πω για να μη δημιουργούμε στον κόσμο ανησυχία. Όλο το 2022, είχαμε 120.000 εμβολιασμούς για Covid. Το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 και έχουμε ήδη για τον Ιανουάριο 42.460 κλεισμένα ραντεβού, άρα πάμε σε εμβολιασμούς κυρίως ευάλωτων συμπολιτών, καλύτερα από πέρυσι. Επίσης κάτι σημαντικό, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 15νθημερου των εορτών, δηλαδή 18/12 με 1/1 πέρυσι είχαμε 120 διασωληνωμένους, φέτος 49. Πέρυσι είχαμε 339 θανάτους, φέτος 140. Το λέω γιατί υπάρχει μια εικόνα γενικευμένης καταστροφής. Δεν υπάρχει».

    «Αυτό που υπάρχει είναι η σύμπτωση της γρίπης Η1Ν1 με την αναζωπύρωση του Covid και αυτό οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές, σε περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία. Όμως η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο και η αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Αγαπηδάκη, που είχε την ευθύνη του προγράμματος, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με πάθος και αφοσίωση στο έργο της και θέλω να τη συγχαρώ για αυτό. Κατά συνέπεια μην δημιουργούμε εικόνα καταστροφής».

    Η εντατικοποίηση των εμβολιασμών πάντως, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του νέου υπουργού Υγείας, όπως τόνισε και χθες το βράδυ στο υπουργείο, κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του από τον απερχόμενο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι άλλοι δύο άξονες, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ και το υγειονομικό σύστημα- όπως οι 19 μονάδες των αγγειακών εγκεφαλικών, οι μονάδες τραύματος, το ΕΚΑΒ- και οι μεταρρυθμίσεις στη φαρμακευτική πολιτική με κορυφαίες το clawback & το rebate.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τσιόδρας για κορονοϊό: Αποτύχαμε στην επικοινωνία του κινδύνου - Καταστρέφει ζωές η long covid
    Τσιόδρας για κορονοϊό: Αποτύχαμε στην επικοινωνία του κινδύνου - Καταστρέφει ζωές η long covid

    «Αποτύχαμε παταγωδώς στην επικοινωνία κινδύνου στην πανδημία, ζήσαμε και ακόμα ζούμε ψευδείς ειδήσεις», υπογράμμισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ημερίδα ΙΑΣΩ Γενική Κλινική με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», ενώ ταυτόχρονα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της long covid.

    Όπως επισήμανε ο καθηγητής, η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί πλέον την 3η αιτία θανάτου διεθνώς.

    Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία - Τα τέσσερα σενάρια

    Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε τέσσερα σενάρια, τρία απαισιόδοξα και ένα αισιόδοξο, για το μέλλον του κορονοϊού.

    1. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι παραλλαγές του κορονοϊού θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, κάτι που μεταφράζεται σε σταδιακή απώλεια της ανοσίας που κατακτήθηκε με κόπο. Όπως τόνισε ο ίδιος, βάσει αυτού του σεναρίου, η ανθρωπότητα θα χρειαστεί νέα εμβόλια.
    2. Το δεύτερο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει την προβλέπει την παράλληλη παρουσία κορονοϊού και γρίπης.
    3. Το τρίτο σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα εμβόλια και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
    4. Ενώ το τέταρτο, αισιόδοξο, σενάριο έχει να κάνει με την πορεία του κορονοϊού, με τις κοινωνίες αφενός έτοιμες να επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας, αποδεχόμενες πλέον τα μέτρα ως απαραίτητα και αφετέρου πως όλα τα αναδυόμενα στελέχη, θα προέρχονται από τη μετάλλαξη Όμικρον, έναντι της οποίας έχουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανοσία αλλά και το όπλο του εμβολίου.

    Καταστροφική η long covid

    Καταστρέφει ζωές ο long covid

    Όπως τόνισε ο καθηγητής, μπορεί η επείγουσα φάση υποχωρεί, αλλά η long covid καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων.

    Παρότι, όπως είπε, το πιο εμφανές σύμπτωμα να είναι η χρόνια κόπωση, το 50% των περιπτώσεων παρουσιάζει διαταραχές της νόησης και των γνωστικών λειτουργιών και το άλλο 50% αφορά όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών.

    Επικαλούμενος μελέτη σε 160.000 άτομα με ομάδα ελέγχου 5,5 εκατ. ατόμων που δεν είχαν προσβληθεί από κορονοϊό, τόνισε ότι το 42% των ασθενών με long covid παρουσίαζε διανοητικές – γνωστικές διαταραχές.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σωτήρης Τσιόδρας: Τρία κακά και ένα καλό σενάριο για το μέλλον της πανδημίας - Πότε θα χρειαστούμε νέα εμβόλια
    Σωτήρης Τσιόδρας: Τρία κακά και ένα καλό σενάριο για το μέλλον της πανδημίας - Πότε θα χρειαστούμε νέα εμβόλια

    Υπενθύμισε ότι τουλάχιστον 40.000 ανθρώπινες ζωές σώθηκαν στην Ελλάδα χάρη στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού

    Τρια απαισιόδοξα σεναρια και ένα αισιόδοξο για το μέλλον της ανθρωπότητας με τον κορωνοϊό παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιοδρας, στη διάρκεια ομιλίας του το Σάββατο (15/10) σε ημερίδα μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου για τις «Επιδημίες-Πανδημίας που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων.

    Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι παραλλαγές του κορωνοϊού θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, κάτι που μεταφράζεται σε σταδιακή απώλεια της ανοσιας που με τόσο κόπο κατακτήθηκε. «Σε αυτό το σενάριο, είναι βέβαιον ότι θα χρειαστούμε νέα εμβολια» είπε ο κ. Τσιοδρας.

    Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανάφερε παράλληλα τις τρεις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το στέλεχος ΒΑ.2.275.2, το οποίο, όπως είπε, διαφεύγει της προστασίας των μονοκλωνικων αντισωμάτων. Επίσης το στέλεχος ΒΑ.4.6 το οποίο αρχίζει να κερδίζει δυναμικά έδαφος στις ΗΠΑ έναντι της ΒΑ.5 και τέλος, το στέλεχος ΧΒΒ, που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στη Σιγκαπούρη.

    Στην Ελλάδα όπως προκύπτει από το δίκτυο γονιδιωματικης επιτήρησης, απόλυτα κυρίαρχη είναι η μετάλλαξη Όμικρον και η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 (ποσοστό 98%).

    Το δεύτερο - επίσης απαισιόδοξο - σενάριο προβλέπει την παράλληλη κυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης. Πρόκειται για το πλέον επίκαιρο και επίφοβο σενάριο για τη χώρα μας όπως και όλο το Βόρειο Ημισφαίριο. Μέχρι πρότινος τα στοιχεία από την κυκλοφορία των ιών έδειχναν ότι ο κορωνοϊός «εξαφανίζει» τη γρίπη. Ο χειμώνας, όμως, στο Νότιο Ημισφαίριο (το δικό μας περασμένο καλοκαίρι) έδειξε ότι η γρίπη εμφανίστηκε νωρίτερα από τον κορωνοϊό και προκάλεσε μεγάλη επιδημία, με 250.000 περιστατικά και πολλούς θανάτους.

    Τα δεδομένα δεν είναι σαφή ακόμη, όπως είπε ο καθηγητής Τσιόδρας, αλλά το βέβαιον είναι ότι η όποια κυκλοφορία γρίπης ή/και κορωνοϊού θα έχει επιπτώσεις στα άτομα άνω των 60 ετών. Για τον λόγο αυτό κάλεσε για μια ακόμη φορά τον πληθυσμό αυτής της ηλικιακης ομάδας να εμβολιαστεί άμεσα για το ενδεχόμενο να ενσκήψει νωρίτερα η γρίπη στην Ελλάδα. «Κυκλοφορεί ήδη γιατί έχει εντοπιστεί στα λύματα» ανέφερε ο κ. Τσιοδρας.

    Υπενθύμισε ακόμη, σε μια προσπάθεια να πείσει τους επιφυλακτικους να εμβολιαστούν ότι τουλάχιστον 40.000 ανθρώπινες ζωές σώθηκαν στην Ελλάδα χάρη στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού.

    Το τρίτο σενάριο είναι επίσης απαισιόδοξο βασιζόμενο στην υπόθεση ότι δεν θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα εμβόλια και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Γνωρίζουμε πλέον ότι το όφελος τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από τις αντιικες θεραπείες είναι τεράστιο για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι για να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε ο καθηγητής Τσιοδρας, παραθέτοντας τα τρία λιγότερο αισιόδοξα σενάρια από μελέτη της βάσης δεδομένων Medscape.

    Μάλιστα, σε ο,τι αφορά την Ελλάδα αποκάλυψε πως γίνονται συζητήσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του ΕΟΔΥ να αξιοποιηθούν οι κινητές μονάδες του Οργανισμού ώστε να δίδονται τα αντιικα φάρμακα σε όσους τα χρειάζονται και για τους οποίους υπάρχουν φυσικά ενδείξεις χορήγησης.

    Το τέταρτο σενάριο φέρει την υπογραφή του ίδιου του καθηγητή Τσιοδρα, και όπως είπε στην ημερίδα του «ΙΑΣΩ», προβλέπει την πορεία μας με τον κορωνοϊό στη βάση δύο θετικών εκτιμήσεων:

    α) ότι όλα τα στελέχη που θα αναδυθούν θα προέρχονται από τη μετάλλαξη Omicron, έναντι της οποίας έχουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανοσία αλλά και το όπλο του εμβολίου, με τα ενισχυμένα εμβόλια να περιέχουν τα κυρίαρχα στελέχη ΒΑ.4 και 5,

    β) ότι οι κοινωνίες φαίνονται έτοιμες να επανέλθουν στην κανονικότατα, αποδεχομενες πλέον ότι τα μέτρα χρειάζονται ως έναν βαθμό και αφορούν κυρίως τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους.

    «Προσωπικά βλέπω μια νέα αρχή. Και αυτή περιλαμβάνει τη διαχείριση όλων των προκλήσεων που μας άφησε η πανδημία καθώς υποχωρεί. Είναι σαφές ότι αφήσαμε πίσω μας την επείγουσα φάση της πανδημίας και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό ως επιστήμονες και ως πολιτες» τόνισε ο Σωτήρης Τσιοδρας.

    Πηγή: Protothema.gr

  • «Καμπανάκι» Τσιόδρα για την πανδημία: Μπορεί να δούμε νέες παραλλαγές - Τι είπε για τα εμβόλια
    «Καμπανάκι» Τσιόδρα για την πανδημία: Μπορεί να δούμε νέες παραλλαγές - Τι είπε για τα εμβόλια

    Τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία σήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι μπορεί να δούμε περισσότερες και πιθανώς να αναμένουμε επιδείνωση των επιπτώσεων.

    Προς το παρόν οι παραλλαγές είναι πέντε, αλλά μπορεί να δούμε περισσότερες, καθώς ο ιός εξελίσσεται, δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που έχει οριστεί κύριος στρατηγικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα.

    Ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας διαδικτυακά στην Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19 που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι «υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων» και παρέπεμψε στις συστάσεις του EMA και του ECDC για δεύτερη ενισχυτική δόση για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες.

    Η κούραση της κοινωνίας δεν μας επιτρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα, η ενημέρωση παραμένει ζωτικής σημασίας αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πανδημία και τη νέα παραλλαγή και θα δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου με την αξιοποίηση της στρατηγικής των τεστ.

    Ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο, σχετικά με τα βήματα που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ΕΕ για την επιτήρηση των οξειών αναπνευστικών ασθενειών και την παρακολούθηση ανάδειξης νέων μεταλλάξεων.

    Ρωτήθηκε ακόμη για τη στρατηγική εμβολιασμού, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς και για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των ανοσοκατεσταλμένων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

    «Είναι σημαντική η παρακολούθηση της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», απάντησε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε συστήματα βιωσιμότητας και επιτήρησης, όχι μόνον για την Covid-19 αλλά και για τη γρίπη και για άλλες νόσους που αποτελούν πανδημική απειλή.

    Για τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου είπε ότι αν και έχουμε εμβολιάσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού υψηλού κινδύνου με την τέταρτη δόση του αρχικού εμβολίου, έχουμε αποτύχει.

    Και το ερώτημα είναι ή περιμένουμε για ένα καινούργιο εμβόλιο που δεν ξέρουμε πότε θα είναι διαθέσιμο με κίνδυνο να έχουμε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες ή αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εμβόλια.

    Δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για τη νέα γενιά εμβολίων, αλλά χρειάζονται και περισσότερες μελέτες, υπογράμμισε και παρέπεμψε στις αποφάσεις που πήραν πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) οι οποίοι συνιστούν τη δεύτερη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων COVID-19 σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

    Ο Έλληνας αξιωματούχος επεσήμανε επίσης τη διάσταση της ψυχικής υγείας στην Covid και σημείωσε ότι η Ελλάδα διόρισε υφυπουργό ειδικά στον τομέα αυτόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μίλησε επίσης για τη στρατηγική των τεστ και της ενημέρωσης, ενώ ερωτηθείς για το αν έμειναν πίσω ασθενείς non Covid στη διάρκεια της πανδημίας, απάντησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στον φόβο των ασθενών να πλησιάσουν στα νοσοκομεία.

    Ο κ. Τσιόδρας και η καθηγήτρια Έρικα Βλίγκε, επικεφαλής της Στρατηγικής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων COVID του Βελγίου, ρωτήθηκαν από τους ευρωβουλευτές για τη συμβολή της μάσκας και για τη δυσφορία που προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους, για την έλλειψη συνεκτικών πολιτικών ως προς αυτό το θέμα και ως προς την έμφαση που πρέπει να δοθεί εναλλακτικά στον καλό εξαερισμό και στην ποιότητα του αέρα.

    Οι επιστήμονες συγκλίνουν ότι η συνεισφορά της μάσκας είναι σημαντική, σημείωσαν οι δύο εμπειρογνώμονες, δεχόμενοι ότι ως προς την εφαρμογή του μέτρου υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

    Υπήρξαν ερωτήσεις με προβληματισμό για τον εμβολιασμό των παιδιών, δεδομένου ότι ασθενούν με ήπια συμπτώματα, θέμα στο οποίο η κ. Βλίγκε απάντησε ότι ο κίνδυνος είναι μαζί με τα παιδιά να ασθενήσουν και μεγαλύτερες ηλικίες που έρχονται σε επαφή μαζί τους, ενώ προτεραιότητα είναι να μείνουν ανοικτά τα σχολεία και οι δημόσιοι χώροι στους οποίους κινούνται.

    Σημειώνεται ότι συνεδριάζει από το πρωί η Ειδική επιτροπή του ΕΚ για την πανδημία της COVID-19 της οποίας τα μέλη αντάλλαξαν απόψεις με τους διευθυντές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Αντρέα Αμόν και της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) Πιέρ Ντελσό, καθώς και με επικεφαλής επιδημιολόγους από πέντε χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο Σωτήρης Τσιόδρας.

    Η συζήτηση εστίασε στα μαθήματα που πήραμε από τις εθνικές στρατηγικές και τις εκστρατείες εμβολιασμού που εφαρμόστηκαν, περιλαμβανομένων των προβληματισμών για τα εμβόλια και για τη συλλογή δεδομένων, καθώς και για την εξέλιξη των μεταλλάξεων του ιού και την αντιμετώπιση του ευάλωτου πληθυσμού αλλά και των υγειονομικών.

    Οι ευρωβουλευτές έκαναν σειρά ερωτήσεων στους εμπειρογνώμονες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργανισμών ECDC και HERA για τη δουλειά που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τις προβλέψεις και προοπτικές ενόψει του φθινοπώρου και της αύξησης των μολύνσεων σε αρκετές χώρες της ΕΕ

    Το ΕΚ συνέστησε τον Μάρτιο του 2022 την «Ειδική επιτροπή για την πανδημία Covid-19: διδάγματα που πήραμε και συστάσεις για το μέλλον», η οποία επικεντρώνεται σε τέσσερις πυλώνες: υγεία, δημοκρατία και θεμελιώδη δικαιώματα, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

    Πηγή: Cnn.gr

  • «Όχι» Τσιόδρα - Ζαούτη σε νέα μέτρα και μάσκα: Σώστε την οικονομία η γραμμή
    «Όχι» Τσιόδρα - Ζαούτη σε νέα μέτρα και μάσκα: Σώστε την οικονομία η γραμμή

    Το «τσουνάμι» του κορονοϊού προκαλεί αγωνία, διχογνωμίες και διάχυτη αμηχανία στην κυβέρνηση, αλλά όχι μέτρα και μάσκα.

    Αγωνία, διχογνωμίες (αλλά χωρίς μέτρα και μάσκα) και διάχυτη αμηχανία προκαλεί στην κυβέρνηση και τους ειδικούς η έξαρση του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι και κυρίως η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η οποία, αν συνεχιστεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσει σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Η κυβέρνηση, με τη στήριξη αρκετών από τους αρνείται σταθερά να εξετάσει την πιθανότητα επαναφοράς οποιουδήποτε περιοριστικού μέτρου, περιλαμβανομένης και της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους. Στην ίδια γραμμή, άλλωστε, κινούνται όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προτάσσοντας την ανάγκη να μην υπάρξουν νέες οικονομικές αναταράξεις.

    Η πρόσφατη επιλογή του ΕΟΔΥ, μάλιστα, να ανακοινώνει τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους μια φορά την εβδομάδα και στην συνέχεια να μετρά τα κρούσματα και τους θανάτους «ανά εκατομμύριο πληθυσμού» προκαλεί ζωηρές συζητήσεις μεταξύ των ειδικών αλλά και έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα των πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται καχύποπτοι για τους πραγματικούς λόγους αυτής της αλλαγής. Με το νέο σύστημα, για να διαπιστώσει κάποιος πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να ανατρέξει στην ημερήσια έκθεση της 3ης Ιουλίου, να βγάλει τη διαφορά, να διαιρέσει με το 7 για να δει ότι μέσα σε 7 μέρες έχασαν τη ζωή τους 194 άνθρωποι, δηλαδή κατά μέσο 27 νεκροί τη μέρα!.

    Παρά την εύλογη σύγχυση από την αλλαγή του μοντέλου, τα στοιχεία παραμένουν αμείλικτα, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό, αν όχι μεγάλη αγωνία. Την τελευταία εβδομάδα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφουν αύξηση πάνω από 8% ημερησίως, ενώ έντονα ανοδική πορεία έχει και ο δείκτης θετικότητας.

    Ταυτοχρόνως, πολλοί ειδικοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων, εκτιμώντας ότι κινείται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα αλλά και για τους διασωληνωμένους, το 30% των οποίων, είναι κάτω των 64 ετών.

    «Οι εισαγωγές είναι εντυπωσιακά πολλές και το προσωπικό των νοσοκομείων είναι εξαντλημένο από τη μακρά μάχη με την πανδημία» παραδέχεται στο Ieidiseis.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι τόσο στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείου όσο και στην Επιτροπή των Ειδικών που έχει και την τελική ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας, ενυπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα αλλά και αντικρουόμενες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας.

    Όχι μέτρα, ούτε μάσκα λένε Τσιόδρας - Ζαούτης

    Τόσο ο επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής κ. Σωτ. Τσιόδρας όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης φέρονται να εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται κανένα πρόσθετο μέτρο, ούτε καν η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

    Στην ίδια «γραμμή» είναι και ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του παρέπεμψε την όποια συζήτηση για το μέτρο το φθινόπωρο, αν και εφόσον απαιτηθεί από τις εξελίξεις. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα απηύθυνε ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα από τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.

    Άλλοι επιστήμονες, χαρακτηρίζουν επείγουσα και κρίσιμη την επαναφορά της υποχρεωτικότητας στη χρήση της μάσκας.

    Δεν αναμένεται, ωστόσο, να εισακουστούν, ούτε μετά και τη χθεσινή ισχυρή σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς τις ηγεσίες των χωρών για ανάγκη επαναφοράς κάποιων μέτρων, καθώς το κριτήριο με το οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας πλέον είναι αμιγώς οικονομικό.

    Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν ότι η προσοχή όλων είναι στραμμένη αποκλειστικά στην ενεργειακή κρίση και ακρίβεια, μπορεί εύκολα να υποθέσει κανείς ότι το ίδιο θα συνεχίσει να συμβαίνει και το φθινόπωρο. Κι ας αναμένουν οι ειδικοί, το 7ο κύμα της πανδημίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κορωνοϊός: Επί ποδός οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις - Νέο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο αναμένει ο ΕΜΑ
    Κορωνοϊός: Επί ποδός οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις - Νέο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο αναμένει ο ΕΜΑ

    Ο Σ. Τσιόδρας προειδοποίησε για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ελπίζει το Σεπτέμβριο να εγκριθεί εμβόλιο κατά των παραλλαγών

    Η εμφάνιση και επικράτηση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλείσει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Αντίθετα, προετοιμάζεται για αυτή την πιθανότητα, ρίχνοντας το βάρος στα δοκιμασμένα «όπλα» που έχει στη φαρέτρα της και δεν είναι άλλα από τα εμβόλια τα οποία αυτή τη φορά θα είναι προσαρμοσμένα να δράσουν κατά των παραλλαγών της Covid-19.

    Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι ελπίζει πως τα εμβόλια που θα «στοχεύουν» στις μεταλλάξεις, θα έχουν εγκριθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Στην Ελλάδα ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε ότι αναμένονται πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, ενώ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης,αναφέρθηκε στις επαναλοιμώξεις της Όμικρον τις οποίες όπως είπε από εδώ και πέρα θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά, και τόνισε ότι αύξηση της μετάδοσης του κορωνοϊού αναμένεται από τα μέσα Οκτωβρίου.

    Τσιόδρας: Αναμένονται νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις

    Ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, από το το 21ο πανελλήνιο συνέδριο λοιμώξεων που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Caravel 5 έως 8 Μαΐου σε ερώτηση σχετικά με τις παραλλαγές, τόνισε ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεταδοτικές θα είναι αυτές».

    Όπως είπε ο κορωνοϊός σίγουρα θα προσπαθήσει να ξεφύγει όπως ήδη καταγράφονται λοιμώξεις στην Αμερική αλλά θα έχει ενδεχομένως χαμηλότερη λοιμογονικότητα και θνητότητα θα είναι όμως πιο μεταδοτικός από την Όμικρον.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε ένα νέο εμβόλιο σε ένα εύλογο προσεχές διάστημα, ωστόσο από την πλευρά του ο καθηγητής και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι «μπορούμε να έχουμε σε τρεις μήνες ένα νέο εμβόλιο mRNA - μοριακής τεχνολογίας».

    Αναφερόμενος στο lockdown της Σαγκάης ο καθηγητής Τσιόδρας, υπογράμμισε ότι «παρότι μιλάμε για την Κίνα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ανθρώπων, η μετάλλαξη αυτή είναι υπερμεταδοτική όπως είναι η Όμικρον και σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια μοριακής τεχνολογίας πράγμα που σημαίνει, ότι η ανοσία τους είναι λιγότερο αποτελεσματική.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το σύνδρομο post Covid, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι χρειάζεται να επενδύσουμε σε μία στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα των ασθενών και ήδη ετοιμάζεται σχετικός αλγόριθμος.

    Μαγιορκίνης: Η επαναλοίμωξη με την Όμικρον είναι συχνή

    «Οι επαναλοιμώξεις του κορωνοϊού άρχισαν να εμφανίζονται με την Όμικρον από τον Δεκέμβριο. Από εδώ και πέρα θα βλέπουμε όλο και πιο πολύ επαναλοιμώξεις επειδή περισσότερος κόσμος έχει κολλήσει», δήλωσε στην ΕΡΤ το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επισήμανε ότι η πανδημία είναι σε πτωτική πορεία.

    Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.

    «Μετά από τέσσερις και πέντε μήνες η επαναλοίμωξη είναι πολύ πιθανή. «Η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση. Έχουμε πέσει κάτω από τους διακόσιους ασθενείς στις ΜΕΘ και οι θάνατοι είναι σε πτωτική πορεία», είπε και πρόσθεσε ότι η επαναλοίμωση με την Όμικρον είναι κάτι συχνό.

    Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας επισήμανε ότι «γύρω στα μέσα Οκτωβρίου θα αυξηθεί η μετάδοση. Ξεκινάει από τη Βόρεια Ελλάδα και επεκτείνεται νότια». Και όπως είπε, μέχρι τα μέσα Ιουλίου η Επιτροπή περιμένει να δει τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού και να κάνει συστάσεις.

    Μιλώντας για τα εμβόλια και το τι περιμένουν οι ειδικοί ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι «προς το παρόν δεν έχουμε επικαιροποιημένο εμβόλιο, δεν έχουμε εμβόλιο με υποπαραλλαγή. Σε αυτή τη φάση, αν υπάρξει ενισχυτική δόση, θα κάνουμε το ίδιο ακριβώς εμβόλιο».

    ΕΜΑ: Προς έγκριση το φθινόπωρο εμβόλια προσαρμοσμένα στις παραλλαγές της Covid

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη, ότι ελπίζει πως θα έχει εμβόλια προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση παραλλαγών του κορωνοϊού, όπως η Όμικρον, τα οποία θα εγκριθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    «Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι προσαρμοσμένα εμβόλια πιθανόν να εγκριθούν έως τον Σεπτέμβριο το αργότερο για να είμαστε έτοιμοι για νέες εκστρατείες ανοσοποίησης στην ΕΕ το φθινόπωρο», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, ο επικεφαλής βιολογικών απειλών για την υγεία και της στρατηγικής εμβολίων του EMA.

    «Αυτό θα επιτρέψει στους παρασκευαστές-παραγωγούς να προσαρμόσουν αναλόγως τις γραμμές παραγωγής τους».

    Τα εμβόλια mRNA που παρασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna, είναι τα πιο εξελιγμένα και οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται.

    Παραμένει ασαφές εάν τα εμβόλια θα στοχεύουν μια ή δύο παραλλαγές σε μια δόση, πρόσθεσε ο Καβαλέρι.

    Η Όμικρον είναι εξίσου σοβαρή και θανατηφόρα με προηγούμενες μεταλλάξεις

    Η Όμικρον είναι ενδογενώς τόσο σοβαρή και θανατηφόρα όσο οι προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, παρά τις αρχικές υποθέσεις κάποιων μελετών ότι είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο σοβαρή. Αυτό αναφέρει μια νέα αμερικανική έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Research Square.

    Τέσσερις ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 130.000 ασθενείς με κορωνοϊό κατά την τελευταία διετία, σε διαφορετικές περιόδους, όταν επικρατούσαν διαφορετικές μεταλλάξεις τηςCovid-19 διεθνώς.

    «Βρήκαμε πως οι κίνδυνοι νοσηλείας και θανάτου ήσαν σχεδόν ταυτόσημοι σε όλες τις περιόδους (της πανδημίας)» αναφέρεται στην σχετική προδημοσίευση στο Research Square.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι οι δείκτες νοσηλειών και θνητότητας ήσαν υψηλότεροι στα προηγούμενα επιδημικά κύματα πριν την μετάλλαξη Όμικρον. Στην πραγματικότητα όμως, αν γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στη στατιστική ανάλυση, ώστε να ληφθούν υπόψη διάφοροι άλλοι παράγοντες (δημογραφικοί, συννοσηρότητες, βαθμός εμβολιασμού του πληθυσμού κ.α.), προκύπτει το συμπέρασμα ότι τελικά ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου την τελευταία περίοδο επικράτησης της Όμικρον είναι σχεδόν ίδιος με εκείνους προηγούμενων περιόδων και παραλλαγών.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch