Το «τσουνάμι» του κορονοϊού προκαλεί αγωνία, διχογνωμίες και διάχυτη αμηχανία στην κυβέρνηση, αλλά όχι μέτρα και μάσκα.
Αγωνία, διχογνωμίες (αλλά χωρίς μέτρα και μάσκα) και διάχυτη αμηχανία προκαλεί στην κυβέρνηση και τους ειδικούς η έξαρση του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι και κυρίως η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η οποία, αν συνεχιστεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσει σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η κυβέρνηση, με τη στήριξη αρκετών από τους αρνείται σταθερά να εξετάσει την πιθανότητα επαναφοράς οποιουδήποτε περιοριστικού μέτρου, περιλαμβανομένης και της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους. Στην ίδια γραμμή, άλλωστε, κινούνται όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προτάσσοντας την ανάγκη να μην υπάρξουν νέες οικονομικές αναταράξεις.
Η πρόσφατη επιλογή του ΕΟΔΥ, μάλιστα, να ανακοινώνει τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους μια φορά την εβδομάδα και στην συνέχεια να μετρά τα κρούσματα και τους θανάτους «ανά εκατομμύριο πληθυσμού» προκαλεί ζωηρές συζητήσεις μεταξύ των ειδικών αλλά και έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα των πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται καχύποπτοι για τους πραγματικούς λόγους αυτής της αλλαγής. Με το νέο σύστημα, για να διαπιστώσει κάποιος πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να ανατρέξει στην ημερήσια έκθεση της 3ης Ιουλίου, να βγάλει τη διαφορά, να διαιρέσει με το 7 για να δει ότι μέσα σε 7 μέρες έχασαν τη ζωή τους 194 άνθρωποι, δηλαδή κατά μέσο 27 νεκροί τη μέρα!.
Παρά την εύλογη σύγχυση από την αλλαγή του μοντέλου, τα στοιχεία παραμένουν αμείλικτα, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό, αν όχι μεγάλη αγωνία. Την τελευταία εβδομάδα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφουν αύξηση πάνω από 8% ημερησίως, ενώ έντονα ανοδική πορεία έχει και ο δείκτης θετικότητας.
Ταυτοχρόνως, πολλοί ειδικοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων, εκτιμώντας ότι κινείται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα αλλά και για τους διασωληνωμένους, το 30% των οποίων, είναι κάτω των 64 ετών.
«Οι εισαγωγές είναι εντυπωσιακά πολλές και το προσωπικό των νοσοκομείων είναι εξαντλημένο από τη μακρά μάχη με την πανδημία» παραδέχεται στο Ieidiseis.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι τόσο στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείου όσο και στην Επιτροπή των Ειδικών που έχει και την τελική ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας, ενυπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα αλλά και αντικρουόμενες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας.
Όχι μέτρα, ούτε μάσκα λένε Τσιόδρας - Ζαούτης
Τόσο ο επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής κ. Σωτ. Τσιόδρας όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης φέρονται να εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται κανένα πρόσθετο μέτρο, ούτε καν η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
Στην ίδια «γραμμή» είναι και ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του παρέπεμψε την όποια συζήτηση για το μέτρο το φθινόπωρο, αν και εφόσον απαιτηθεί από τις εξελίξεις. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα απηύθυνε ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα από τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.
Άλλοι επιστήμονες, χαρακτηρίζουν επείγουσα και κρίσιμη την επαναφορά της υποχρεωτικότητας στη χρήση της μάσκας.
Δεν αναμένεται, ωστόσο, να εισακουστούν, ούτε μετά και τη χθεσινή ισχυρή σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς τις ηγεσίες των χωρών για ανάγκη επαναφοράς κάποιων μέτρων, καθώς το κριτήριο με το οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας πλέον είναι αμιγώς οικονομικό.
Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν ότι η προσοχή όλων είναι στραμμένη αποκλειστικά στην ενεργειακή κρίση και ακρίβεια, μπορεί εύκολα να υποθέσει κανείς ότι το ίδιο θα συνεχίσει να συμβαίνει και το φθινόπωρο. Κι ας αναμένουν οι ειδικοί, το 7ο κύμα της πανδημίας.
Πηγή: iEidiseis.gr