Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 12:58

Πέλλα: Επεισόδια κατά της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε Παναγίτσα και Άρνισσα, με φωτιές και υλικές ζημιές

Γράφτηκε από
Ad Slot

Δικογραφία για τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν από το απόγευμα της Δευτέρας έως τα ξημερώματα της Τρίτης, στην Παναγίτσα και την Άρνισσα Πέλλας, σχηματίζει το Τμήμα Ασφαλείας Έδεσσας. Ομάδες ατόμων που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή, έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να καταλύσουν πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενοι από τα νησιά, προκάλεσαν ζημιές με πέτρες και άλλα αντικείμενα σε άλλη μονάδα και προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες της, ενώ παρεμπόδισαν -και στις δυο περιπτώσεις- την πρόσβαση των λεωφορείων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πενήντα επτά πρόσφυγες και μετανάστες επρόκειτο να καταλύσουν το απόγευμα της Δευτέρας σε ξενοδοχείο στην Παναγίτσα Πέλλας, ωστόσο την άφιξή τους στην περιοχή παρεμπόδισαν περίπου 150 άτομα που διαμαρτύρονταν, βάζοντας φωτιές και στήνοντας εμπόδια με παλέτες στον δρόμο. Τα ξημερώματα, δε, εκμεταλλευόμενοι ένα ανοιχτό παράθυρο στο ισόγειο του καταλύματος έριξαν εύφλεκτο υλικό μέσα σ' ένα δωμάτιο και έβαλαν φωτιά, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Μετά την Παναγίτσα, οι πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν σε ξενοδοχείο στην Άρνισσα Πέλλας, όπου κι εκεί -σύμφωνα με την αστυνομία- περίπου 250 άτομα άναψαν φωτιές στον δρόμο και παρεμπόδισαν την εγκατάστασή τους προπηλακίζοντας τους ιδιοκτήτες του καταλύματος, ενώ πετώντας πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα προκάλεσαν ζημιές στη μονάδα. Καθώς κρίθηκε ότι η κατάσταση ήταν επικίνδυνη για την ασφάλεια προσφύγων και μεταναστών οδηγήθηκαν τελικά σε άλλο ξενοδοχείο, στην περιοχή της Χαλκηδόνας, όπου η περιπέτεια έλαβε αίσιο τέλος.

Ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταδίκασε τους βανδαλισμούς λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το μεταναστευτικό. Όπως είπε ο κ. Γιάννου, η ηγεσία της αστυνομίας τον διαβεβαίωσε πως «δεν υπήρχαν μετανάστες στο χώρο του ξενοδοχείου (σ.σ. στην Άρνισσα)» και πως τέτοιου είδους ενέργειες «δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των ανθρώπων της περιοχής που εξέφρασαν το δίκαιο αίτημα τους για εγκατάσταση προσφύγων». «Το ευτυχές είναι πως δεν υπήρξαν θύματα», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Έδεσσας.


pella epeisodia2

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Omniatv.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 12:42

Σχετικά Άρθρα

  • Πέλλα: Ηλικιωμένη παγίδευσε μέλος σπείρας απατεώνων
    Πέλλα: Ηλικιωμένη παγίδευσε μέλος σπείρας απατεώνων

    Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των συνεργών του

    Κράτησε την ψυχραιμία της μια ηλικιωμένη, όταν ένας άγνωστος που της συστήθηκε ως αστυνομικός την κάλεσε στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού της στα Γιαννιτσά και της ζήτησε χρήματα, δήθεν για να αποφύγει τις νομικές συνέπειες η κόρη της που είχε προκαλέσει τον θανάσιμο τραυματισμό ενός παιδιού.
    Η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε αμέσως ότι η γυναίκα που άκουγε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας να της ζητάει να πληρώσει τα χρήματα που ζητούσε ο υποτιθέμενος αστυνομικός δεν ήταν η κόρη της, αλλά προσποιήθηκε ότι μπορούσε να δώσει 1.500 ευρώ και έκλεισε ραντεβού έξω από το σπίτι της. Αμέσως, όμως, ειδοποίησε αστυνομικούς της Ασφάλειας Πέλλας, οι οποίοι εντόπισαν τον “εισπράκτορα” τη στιγμή που πήγε να παραλάβει τα χρήματα και τον συνέλαβαν.
    Πρόκειται για έναν Έλληνα, που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πέλλας με την δικογραφία η οποία σχηματίστηκε σε βάρος του για εγκληματική οργάνωση και απόπειρα απάτης. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των συνεργών του και για την εξιχνίαση τυχόν άλλων παρόμοιων περιπτώσεων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
    Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή

    Η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter - Τι επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί στις 13:30 με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις τους και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.
    Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι εξοπλισμοί, το μεταναστευτικό, η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Μεταξύ των θεμάτων που η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της είναι το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών, σημείωναν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

    Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

    Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγρμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

    Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και οι εξαγωγές όπλων είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

    Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία.

    Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε στα εθνικά ούτε στο μεταναστευτικό, ούτε στην οικονομία «τραβάει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη
    ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε στα εθνικά ούτε στο μεταναστευτικό, ούτε στην οικονομία «τραβάει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

    «Αμετροεπές», ο Π. Μαρινάκης να επαινεί την κυβέρνηση για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την ίδια ώρα που «αυτή ασκεί μυστική διπλωματία για τα ελληνοτουρκικά», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ο «καλπασμός» του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ είναι ένα νανούρισμα για πολύ λίγους και η οικονομία ένας εφιάλτης για τους πολλούς», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως αυτό «επιβεβαιώνεται συνεχώς μέσα από την καθημερινότητα των πολιτών».

    Όπως σημειώνει, «οι ‘ρυθμοί αύξησης’ μπορεί να ανοίγουν την όρεξη στα συμφέροντα αλλά δεν τρώγονται από τους πολίτες. Το να τους επικαλείται η κυβέρνηση, ενώ δεν επιτυγχάνουν τις αναγκαίες συγκλίσεις σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και αγοραστική δύναμη, είναι ανώφελο. Κι απ’ ό,τι δείχνουν όλα τα στοιχεία, αυτό δεν συμβαίνει».

    «Αντιθέτως, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια καταλυτική υπονόμευση του κράτους πρόνοιας, μέσα σε ένα περιβάλλον βασανιστικών πληθωριστικών πιέσεων χωρίς τέλος», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

    «Αμετροεπές να επιλέγει τη σιωπή, όταν ο Σαμαράς μιλά για ‘μαγειρέματα’»

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πλέον σε αυτά τα θέματα που φέρνουν σε αμηχανία τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προστέθηκαν για να μείνουν η αναποτελεσματικότητα στο μεταναστευτικό και στα εθνικά θέματα».

    Και χαρακτηρίζει «αμετροεπές, ο κ. Μαρινάκης να επαινεί την κυβέρνηση για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την ίδια ώρα που αυτή ασκεί μυστική διπλωματία για τα ελληνοτουρκικά θέματα και επιλέγει τη σιωπή όταν μέσα από τους κόλπους της ο κ. Σαμαράς μιλά για ‘μαγειρέματα’ και λύσεις ‘πακέτο’ στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

    «Και εξίσου αμετροεπές αλλά επιπροσθέτως και επικίνδυνο», προσθέτει, «είναι να επαινεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Π. Μαρινάκης, την κυβέρνηση της ΝΔ ως αποτελεσματική στο μεταναστευτικό. Όταν αφενός ο κ. Μητσοτάκης καλοβλέπει τα στρατόπεδα της Μελόνι, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο, και αφετέρου εστιάζουν αποκλειστικά στον αριθμό όσων διαμένουν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, ενώ δεν είχε καταφέρει να καλύψει ούτε τις ανάγκες για εργάτες γης για τη χειμερινή περίοδο».

    «Ειλικρινά πρωτόγνωρη η άγνοια κινδύνου γι’ αυτές τις μεθοδεύσεις σε αυτό το κυβερνητικό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Τι είπε ο Παύλος Μαρινάκης για οικονομία, μεταναστευτικό και Σαμαρά;

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μια καλή είδηση», εξηγώντας πως «μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ, η χώρα μας την περίοδο 2020 – 2023 είναι με βάση τα στοιχεία της Eurostat πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ».

    Και σχολίασε πως «αυτό είναι που λέμε η άλλη μισή αλήθεια, από τη δύσκολη άλλη μισή που πράγματι ακούμε σε αυτή τη χώρα, που πράγματι έχουμε ακόμα απόσταση να καλύψουμε ως προς τα εισοδήματα. Η άλλη, λοιπόν, μισή αλήθεια, υπάρχει και ο σχετικός πίνακας, λέει ότι αυτά τα χρόνια η Ελλάδα μειώνει την απόσταση. Δηλαδή, αναπτύσσεται, άρα αντιστοίχως και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τον μεγαλύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, ούτως ώστε να μειώσει το χάσμα».

    Κληθείς να απαντήσει στις σκληρές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε μια διαδικασία, να μπούμε σε μια διαμάχη με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας. Σεβόμενοι πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του, οι οποίες είναι γνωστές. Όμως, έχουμε υποχρέωση – υπάρχουν κάποια όρια και αυτά τα όρια έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής σημασίας. Τα εθνικά μας θέματα, η διαχείριση του μεταναστευτικού…».

    «Προπαγάνδα από κάποια ΜΜΕ»

    Διευκρίνισε, πάντως, πως τα «όρια» στα οποία αναφέρθηκε δεν αφορούν στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά «την προπαγάνδα από κάποια Μέσα. Υπάρχει όριο ως προς το τι μπορεί να προσάψει κανείς σε μια κυβέρνηση. Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλουμε λέμε, αλλά η αντίδρασή μας θα είναι πολύ πιο έντονη όταν κάποιος προσπαθεί έναν υπουργό Εξωτερικών, όπως τον κ. Γεραπετρίτη, που νομίζω ότι με τις ενέργειές του ενισχύει τη χώρα, ισχυροποιεί τη χώρα, να τον λένε κάτι μεταξύ ‘ενδοτικού’ και ‘προδότη’. Αυτά είναι αδιανόητα και όταν ειδικά είναι ένας υπουργός Εξωτερικών, που μόνο θετικά μπορεί να πει κανείς ότι έχει κομίσει στη χώρα», όπως είπε.

    Όσαο για το μεταναστευτικό, υποστήριξε πως «κάθε φορά που βγαίνουμε εκτός Ελλάδος και βλέπουμε τι λένε στην Ευρώπη για τις άλλες χώρες για το μεταναστευτικό και τι συζητάμε στην Ελλάδα, αυτή η πολιτική, η φύλαξη των συνόρων, οι διαφορετικές διαδικασίες απονομής ασύλου, η ρητορική μας εκτός συνόρων, έχει οδηγήσει μια Ελλάδα, που είχε πιεστεί και είχε φτάσει να έχει 93.000 διαμένοντες, να έχει 23.000. Αυτά όλα δεν θα τα χαρίσουμε σε καμία άκρα Δεξιά, όχι γιατί είναι κάποιο γινάτι. Είναι γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχούς πολιτικής. Κάποιοι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση στον Έβρο και αναφέρομαι στις γυναίκες και τους άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάποια κυβέρνηση – όχι τυχαία – η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τη διαδικασία ασύλου. Από τις 130 δομές πήγαμε στις 30. Ανάσαναν, ανέπνευσαν τα νησιά. Αυτά έγιναν αυτά τα χρόνια», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Μεταναστευτικό: Σκληραίνει τη στάση της η ΕΕ – Τι αποφάσισαν οι 27, έρχεται «σύντομα νέος νόμος»
    Μεταναστευτικό: Σκληραίνει τη στάση της η ΕΕ – Τι αποφάσισαν οι 27, έρχεται «σύντομα νέος νόμος»

    Οι αποφάσεις της συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό - Επικεντρώνονται στην «αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών»

    Παρά τις επιμέρους διαφορές τους στο μεταναστευτικό, τα κράτη – μέλη της ΕΕ κατά τη σύνοδο των ηγετών τους αποφάσισαν επί τοις ουσίας να σκληρύνουν τη στάση τους, καλώντας για επιτάχυνση και αύξηση των επιστροφών.

    Μάλιστα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της αναπτυξιακής βοήθειας και της πολιτικής θεωρήσεων, για να επιταχύνουν τις επιστροφές των μεταναστών που εισέρχονται στο μπλοκ και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει επειγόντως έναν νόμο, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Σύντομα νόμος

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη χρήση όλων των σχετικών μέσων και εργαλείων πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και των θεωρήσεων», ανέφεραν οι ηγέτες στα συμπεράσματα της συνάντησής τους.

    Από τους 484.000 πολίτες τρίτων χωρών που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ πέρυσι, μόνο το 20% επέστρεψε στην πατρίδα του. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Επιτροπή εργάζεται για τη βελτίωση αυτού του αριθμού και σύντομα θα παρουσιάσει νόμο για την αντιμετώπισή του.

    Υποστήριξη των 27 στην Πολωνία

    Οι ηγέτες υποστήριξαν επίσης την Πολωνία στο σχέδιό της να αναστείλει προσωρινά την αποδοχή αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που ωθούνται στα ανατολικά σύνορα της χώρας από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

    Ενώ πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις λένε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί παραβίαση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ήταν νόμιμη ως προσωρινή απάντηση σε μια υβριδική επίθεση από το Μινσκ και τη Μόσχα.

    «Η Ρωσία και η Λευκορωσία… δεν μπορεί να επιτραπεί να καταχρώνται τις αξίες μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ασύλου, και να υπονομεύουν τις δημοκρατίες μας», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματα. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία. … Οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν κατάλληλα μέτρα».

    Τον Νοέμβριο τα νεότερα

    Το Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευσή του για αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Ζητά παράλληλα «ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, μέσω συνολικών αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, με σκοπό την πρόληψη της απώλειας ζωών και των παράτυπων αναχωρήσεων».

    Το μεταναστευτικό θα επιστρέψει στο τραπέζι τόσο στην άτυπη Σύνοδο της Βουδαπέστης τον Νοέμβριο όσο και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου με τα κράτη-μέλη να καλούνται να περάσουν σε πράξεις πριν να είναι αργά.

    Ενδιαφέρον των 27 για τη συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας

    Σημειώνεται πως μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η διαπραγμάτευση της Ιταλίδας πρωθυπουργού με την Αλβανία για τις υπεράκτιες διαδικασίες ασύλου, που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα. Η συμφωνία προβλέπει ότι για μία περίοδο πέντε ετών, η Αλβανία θα δέχεται έως και 36.000 μετανάστες ετησίως και οι αιτήσεις ασύλου τους θα διεκπεραιώνονται σε δύο κέντρα.

    Μητσοτάκης: Η ΕΕ ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις

    «Η ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και υποστήριξε ότι δρομολογείται ευρωπαϊκό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο, όποιος δεν δικαιούται άσυλο θα πρέπει να επιστρέφει στη χώρα προέλευσης.

    Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε, ως επόμενο βήμα, είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές. Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι πλήρης μόνο αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε.

    Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών.

    Άρα, θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μία κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις».

    Τι είπε ο Μητσοτάκης για τη συμφωνία Ιταλίας και Αλβανίας

    Σχετικά με τη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία, παρότι είχε δηλώσει στους FT, ότι αυτό είναι δύσκολο να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης δεν το απέρριψε ως μία διμερή συμφωνία.

    «Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα, θα έλεγα, λύση -εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση- για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα -η Ελλάδα κατά τεκμήριο δεν έχει τέτοιου είδους ζητήματα- και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασίας, με βάση το ιταλικό δίκαιο, στην Αλβανία. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί, τελικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα περάσουν πάλι μέσα από την Ιταλία.

    Και ,να το τονίσω αυτό, είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας. Δεν είναι μια απόφαση η οποία, σε αυτό το επίπεδο, έχει ευρωπαϊκή διάσταση», είπε και πρόσθεσε:

    «Στην επιστολή της κυρίας von der Leyen, για τις επιστροφές υπάρχει μια φράση ότι «θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις». Και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται, εάν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους.

    Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής τη βρίσκω θετική. Και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετηθούμε».

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Stephanie Lecocq
  • Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Αυτό που λείπει από την ΕΕ είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών
    Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Αυτό που λείπει από την ΕΕ είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει έρθει κοντά στις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό

    Δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και για το μεταναστευτικό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΕΕ έχει έρθει κοντά στις ελληνικές θέσεις στη μεταναστευτική πολιτική

    Αυτό που λείπει είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με το τρίτο ζήτημα.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας απασχολήσουν τρία θέματα, σημείωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να ακούσουμε τις προτάσεις του σχετικά με το σχέδιο νίκης το οποίο έχει διαμορφώσει. Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδας η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ουκρανία είναι εκείνη που θα επιλέξει τον χρόνο τον οποίο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει όμως να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Θα έχουμε μία πρώτη συζήτηση για τα θέματα ανταγωνιστικότητας τα οποία θα εξετάσουμε και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο άτυπο συμβούλιο της Βουδαπέστης. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ. Ντράγκι μέσα από το πόρισμά του σχετικά με τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ. Και να ξαναπώ ακόμα μία φορά ότι όπως είμαστε σήμερα οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα τα οποία έχουμε στη δυνατότητά μας για να μπορούμε να τους πετύχουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

    «Θα μας απασχολήσει πολύ και το ζήτημα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ.

    Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι ιδιαίτερα ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε καθώς φαίνεται να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους πιο αποτελεσματικές. Και εκεί θέλω να θυμίσω ότι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας από το 2016.

    Προσβλέπω λοιπόν σε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ την Ευρώπη, αλλά ένα ζήτημα το οποίο, θέλω να το τονίσω, δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα τα οποία οι Έλληνες πολίτες μας λένε ότι τους απασχολούν διότι πολύ απλά η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Πηγή: In.gr

  • Το μεταναστευτικό στο «μενού» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Συνεδριάζει με «βαριά» ατζέντα - Τι θα πει ο Μητσοτάκης
    Το μεταναστευτικό στο «μενού» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Συνεδριάζει με «βαριά» ατζέντα - Τι θα πει ο Μητσοτάκης

    Με βαριά ατζέντα συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι το μεταναστευτικό. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο για δύο διαφορετικούς λόγους: Πρώτον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσουν σε ένα μεταναστευτικό κύμα και δεύτερον σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών έχει ανοίξει η συζήτηση για ένα αυστηρότερο πλαίσιο.

    To μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση υπογραμμίζει η Αθήνα σε μια εποχή που παρατηρούνται διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία προχώρησε σε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα. Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρώμης και Τιράνων μετανάστες μεταφέρονται σε δομές στην Αλβανία (η συμφωνία ισχύει για μία περίοδο πέντε ετών)

    Από την πλευρά της η Πολωνία θα ζητήσει να επικυρωθεί η απόφαση της για να αναστείλει εν μέρει το δικαίωμα ασύλου για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τη γειτονική Λευκορωσία. Η συζήτηση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς Ολλανδία και Ουγγαρία θέλουν εξαίρεση από την κοινή μεταναστευτική πολιτική.

    Ουσιαστικά μια σειρά χωρών φαίνεται ότι προχωράνε σε μια σκληρότερη γραμμή, με αποτέλεσμα να έχει φουντώσει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να σημειωθεί εδώ πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ επιστολή με προτάσεις υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται λύσεις σε συλλογικό επίπεδο.

    Στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα, και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται ακόμη να επισημάνει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι' αυτόν τον σκοπό.

    Από την Αθήνα εστιάζουν στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά παράλληλα αναγνωρίζεται πως μέσα σε ένα ταραγμένο σκηνικό στην ευρύτερη γειτονιά χρειάζεται αυξημένη προσοχή. «Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα έχει 80%, μέσα σε βάθος πενταετίας, μείωση των διαμενόντων στη χώρα, είναι πολύ σημαντικό ότι φυλάει τα σύνορά της, είναι πολύ σημαντικό ότι οι θέσεις της γίνονται θέσεις της Ευρώπης. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, να είμαστε ήσυχοι, είναι πολλές οι προκλήσεις» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως επεσήμανε «δεν είναι ότι δεν υπάρχει πίεση, υπάρχει μεγάλη πίεση, αλλά υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση».

    Με αφορμή τα σενάρια που έχουν υπάρξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «δεν υπάρχει περίπτωση να φτιαχτεί δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη. Μιλάμε για κάτι το οποίο θα είναι προσωρινό, δηλαδή, άνθρωποι οι οποίοι έρχονται εκεί, για δύο το πολύ έως πέντε ημέρες θα ταυτοποιούνται και στη συνέχεια δε θα μένουν εκεί. Άρα, δομή παραμονής προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθεί».

    Κομβική η συνεργασία με την Άγκυρα στο μεταναστευτικό

    Να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό θέλει η κυβέρνηση. Να σημειωθεί εδώ πως μένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία συνάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλικαγιά. Όπως έχει αναφέρει κ. Παναγιώτοπουλος υπάρχει ήδη μία συνεργασία, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν οι βάσεις ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα των διακινητών.

    Να σημειωθεί εδώ πως τη σημασία της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ. Όπως επεσήμανε αναμένεται να προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2024 πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για βοήθεια προς τους Σύρους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινότητες, αλλά και στήριξη της Τουρκίας στη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης.

    Κλείδωσε συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν

    Κρίσιμη ημερομηνία για τον ελληνοτουρκικό διάλογο θεωρείται η 8η Νοεμβρίου, καθώς θα γίνει στην Αθήνα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. «Βρισκόμαστε πράγματι σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στα ελληνοτουρκικά» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του.

    Ειδικότερα όπως εξήγησε, βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο, «στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». Προσέθεσε επίσης «δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή. Άρα στην πραγματικότητα, σε ένα προκριματικό στάδιο».

    Να σημειωθεί πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν βέβαια αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σε πρώτο πλάνο το μεταναστευτικό - Η ατζέντα και τα «φλέγοντα» ζητήματα
    Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σε πρώτο πλάνο το μεταναστευτικό - Η ατζέντα και τα «φλέγοντα» ζητήματα

    Το μεταναστευτικό βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης να είναι αυτό που «καίει» τα κράτη - μέλη.

    Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του OPEN η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, το κλίμα έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, με τις χώρες να σκληραίνουν τη στάση τους.

    Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με επιστολή της προτείνει τη δημιουργία κόμβων επιστροφής παράνομων μεταναστών σε τρίτες χώρες, ζήτημα το οποίο αποτελούσε ταμπού για την ΕΕ μέχρι πρότινος.

    Αντίθετη η Ισπανία

    Μάλιστα, γίνεται αναφορά στη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει ότι «θα μπορούσαμε να αντλήσουμε διδάγματα από αυτή την εμπειρία».

    Είναι γεγονός ότι η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, με τη Γερμανίδα πολιτικό να ζητά να γίνουν αλλαγές, ώστε να πραγματοποιούνται αναγκαστικά οι απελάσεις σε τρίτες χώρες και όχι στους τόπους καταγωγής. Με αυτή τη στάση συμφωνούν όλο και περισσότερες χώρες, κάτι που αποτυπώθηκε στο non paper που συνέταξαν από κοινού η Ολλανδία με την Αυστρία, την οποία και συνυπογράφουν άλλες 14 ώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

    Σημειώνεται ότι την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αλλαγή σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό έχει εκφράσει η Ισπανία.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τα σημεία συμφωνίας και τα δύσκολα θέματα
    Η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τα σημεία συμφωνίας και τα δύσκολα θέματα

    Τη διάθεση για διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και για συνεργασία σε θέματα, όπως το μεταναστευτικό επιβεβαίωσαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση- που κράτησε μισή ώρα- έγινε επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα, ωστόσο τα δύσκολα θέματα θα εξεταστούν αργότερα.

    Δύο είναι τα θετικά σημεία που βγήκαν από την χθεσινή συνάντηση:

    • Υπήρξε συμφωνία για την εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα θεωρείται πιθανόν να συναντηθούν οι υπουργοί Μετανάστευσης των δύο χωρών το επόμενο διάστημα.

    Να σημειωθεί εδώ πως το μεταναστευτικό είναι ψηλά στην ατζέντα της Αθήνας για δύο διαφορετικούς λόγους: Πρώτον η συζήτηση έχει φουντώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο, που ενδεχομένως θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων. Δεύτερον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν ανησυχία για την δημιουργία ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος. Επομένως είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η συνεργασία με την Άγκυρα στο συγκεκριμένο θέμα.

    • Συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών. Ειδικότερα ανατέθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025 (στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών). Στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι κοινωνίας προκειμένου να μην διαταραχθούν τα ήρεμα νερά στην περιοχή και να δοθεί έμφαση σε θέματα που μπορούν να φέρουν κοντά τις δύο χώρες.

    Όσον αφορά στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν χθες ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται. Να τονιστεί πάντως εδώ πως από την προσοχή της Αθήνας δεν ξέφυγε μία αναφορά που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για επίλυση διαφορών με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Αυτό αποτιμάται θετικά ωστόσο μένει να φανεί και πως θα προχωρήσει από εδώ και πέρα ο Τούρκος πρόεδρος.

    Τι λένε Αθήνα και Άγκυρα

    Η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύντομη λόγω των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν εν μέσω της Συνόδου του ΟΗΕ και ήταν σε καλό κλίμα έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Και προσέθεταν «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα».

    Στο μεταξύ η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έκανε την ακόλουθη ανάρτηση «κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα». Επισημαίνεται ακόμα πως «ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα (σταθερά) βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

    Κυπριακό

    Σε μια κρίσιμη συγκυρία- που επιχειρείται η επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό - μια σειρά επαφών είναι σε εξέλιξη. Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο χθες συνάντησε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Στη συνάντηση αυτή σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής προεδρίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της, όπως η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός από το μοντέλο της ομοσπονδίας θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως κράτος θα ήταν το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί». Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο κ.Ερντογάν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επέμεινε στην γνωστή ρητορική του και επανέλαβε τα περί αναγνώρισης των κατεχόμενων από την διεθνή κοινότητα.

    Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές , μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, σημείωναν χθες πως «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση». Η Αθήνα και η Λευκωσία είναι σε ανοικτή γραμμή για το συντονισμό των ενεργειών τους και το επόμενο δίμηνο θα υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για το πως εξελίσσεται η κατάσταση.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο