Ελλάδα

Το ΕΣΥ στην ψηφιακή εποχή - Ενίσχυση ΜΕΘ, προσλήψεις κι ο ρόλος των ιδιωτών

Το ΕΣΥ στην ψηφιακή εποχή - Ενίσχυση ΜΕΘ, προσλήψεις κι ο ρόλος των ιδιωτών

Πρώτο βήµα είναι η αναβάθµιση των ψηφιακών συστηµάτων των 135 νοσοκοµείων όλης της χώρας

Ενα σύγχρονο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, πολύ διαφορετικό από το σηµερινό ΕΣΥ που σχεδιάστηκε πριν από 37 χρόνια, επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση για τη µετά covid εποχή. Το βασικό σχέδιο που έχει ξεκινήσει ήδη να επεξεργάζεται οµάδα ειδικών του υπουργείου Υγείας, µε εντολή του πρωθυπουργού, περιλαµβάνει -σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής»- πέντε βασικές αλλαγές που, όπως υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης, θα δώσουν νέα πνοή στο δηµόσιο σύστηµα υγείας.

Ψηφιακές υπηρεσίες και e-αρχεία για κάθε ασθενή, ενίσχυση της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, στοχευµένες προσλήψεις για τα επείγοντα, νέες Μονάδες Εντατικής και Αυξηµένης Φροντίδας αλλά και νέες κτιριακές υποδοµές µε τη συµβολή ιδιωτών είναι ορισµένες από τις αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Η ώθηση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανασυγκρότησης του ΕΣΥ δόθηκε, φυσικά, από την παγκόσµια υγειονοµική κρίση. Μολονότι κατά το παρελθόν το ΕΣΥ είχε γίνει αποδέκτης σκληρής κριτικής από «γαλάζια» στελέχη, η πανδηµία έκανε... πάνδηµο το αίτηµα για την αναδιάρθρωσή του, ενώ το γεγονός ότι αντεπεξήλθε στις προκλήσεις και στάθηκε όρθιο παρά τις ελλείψεις και τα προβλήµατα «έσβησε» κάθε αµφισβήτηση.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι σκοπεύει να στηρίξει το ΕΣΥ µε κονδύλια που θα προέλθουν και από την Ευρώπη. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης µίλησε πρόσφατα και για το ΝΕΣΥ (ΝΕΟ ΕΣΥ) που θα προκύψει από τις αλλαγές.

Οι πέντε βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται και έρχονται στο ΕΣΥ από τον Σεπτέµβριο είναι:

  1. Εντός των επόµενων µηνών ξεκινά η «ψηφιοποίηση» του δηµόσιου συστήµατος υγείας, ώστε όλες οι Μονάδες να αλληλοσυνδέονται ηλεκτρονικά. Το σχέδιο ετοιµάζει ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνεργασία µε τον γενικό γραµµατέα Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο. Πρώτο βήµα είναι η αναβάθµιση των ψηφιακών συστηµάτων των 135 νοσοκοµείων όλης της χώρας αλλά και των υπόλοιπων µονάδων υγείας. Σήµερα το ΕΣΥ διαθέτει διαφορετικά πληροφοριακά συστήµατα ανά περιοχή και µονάδα. Βασικό κοµµάτι αυτής της αλλαγής θα είναι η επέκταση των e-ραντεβού σε όλες τις δηµόσιες υπηρεσίες. Θα δηµιουργηθεί, δηλαδή, µια ενιαία πλατφόρµα, στην οποία θα εισέρχεται ο ασθενής και θα βρίσκει κοντά στην περιοχή του τον γιατρό ή την υπηρεσία που χρειάζεται µε ελεύθερο ραντεβού, ανεξάρτητα εάν θα είναι σε νοσοκοµείο ή Κέντρο Υγείας ή κάπου αλλού. Ταυτόχρονα επεκτείνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας που σήµερα έχει δηµιουργηθεί από λίγους πολίτες και αφορά ουσιαστικά µόνο τον οικογενειακό γιατρό. Πλέον µε την αλλαγή και την ενίσχυση της ηλεκτρονικής πλατφόρµας, όλες οι πληροφορίες, οι εξετάσεις, η φαρµακευτική αγωγή κ.λπ. ενός ασθενούς θα τον συνοδεύουν µε τη χρήση ενός κωδικού. Η εξοικονόµηση πόρων θα είναι τεράστια, εκτιµούν κυβερνητικοί παράγοντες στο «Εθνος της Κυριακής», αφού δεν θα επαναλαµβάνονται εξετάσεις ή θεραπείες που έχουν ήδη γίνει, φαινόµενο που σήµερα κυριαρχεί στο ΕΣΥ.
  2. Κυρίαρχο ρόλο στο νέο σύστηµα θα διαδραµατίζει η Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η ανασυγκρότηση της οποίας έχει καθυστερήσει, αφού τόσο η νυν όσο και η προηγούµενη κυβέρνηση είχαν προαναγγείλει αλλαγές που ουσιαστικά ποτέ δεν έγιναν. Με βάση τις προωθούµενες αλλαγές, θα ενισχυθούν όλες οι Μονάδες της ΠΦΥ, ενώ πολλά Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ώστε αυτό να είναι το αρχικό σηµείο προσέλευσης ασθενών και όχι τα νοσοκοµεία. Στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν και όλες οι Μονάδες που υπάρχουν ανά περιοχή και νοµό, όπως είναι τα δηµοτικά ιατρεία. Με κεντρικό συντονισµό από το υπουργείο Υγείας, όλες οι δοµές της ΠΦΥ θα αλληλοσυνδέονται, ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υγείας µε βάση τις ανάγκες του κάθε πληθυσµού. Γι’ αυτό και θα επιδιωχθεί οι Μονάδες της ΠΦΥ να ενισχυθούν µε προσωπικό, και µάλιστα µόνιµο, ώστε να µπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες. Με βάση τα επίσηµα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στο ΕΣΥ και σε όλους τους εποπτευόµενους φορείς του και Μονάδες Υγείας υπάρχουν συνολικά 96.626 εργαζόµενοι όλων των βαθµίδων. Λόγω του κορονοϊού µέχρι σήµερα έχουν πραγµατοποιηθεί συνολικά 4.324 προσλήψεις κυρίως επικουρικό προσωπικό, εκ των οποίων 522 είναι γιατροί και 3.802 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Από αυτούς αναµένεται περίπου 2.000 νοσηλευτές να λάβουν µόνιµη θέση στο ΕΣΥ, µε βάση τις δεσµεύσεις της κυβέρνησης. Πρόσφατα, πάντως, µε ειδική ρύθµιση συστάθηκαν 2.250 θέσεις ειδικευόµενων νοσηλευτών, θέσεις οι οποίες θα καταληφθούν σε ποσοστό 30% από νοσηλευτές ΠΕ και 70% από νοσηλευτές ΤΕ. Να σηµειωθεί ότι σήµερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν 2.027 Μονάδες Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, πρώην Μονάδες ΠΕ∆Υ-ΙΚΑ κ.λπ.
  3. Διπλάσιες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και σε Μονάδες Αυξηµένης Φροντίδας (ΜΑΦ) επιδιώκεται να δηµιουργηθούν έως το τέλος του έτους σε σχέση µε πέρυσι το καλοκαίρι. Είναι µία από τις βασικές προτεραιότητες για το νέο ΕΣΥ, αφού µε την πανδηµία διαπιστώθηκε ξεκάθαρα ότι οι ειδικές νοσηλείες µπορεί να χρειαστούν ανά πάσα ώρα και στιγµή. Ηδη ετοιµάζονται περίπου 200 νέες κλίνες ΜΕΘ µε την επιχορήγηση του Ιδρύµατος «Στ. Νιάρχος». Εχουν επιλεγεί τα νοσοκοµεία που θα λειτουργήσουν, ενώ έχει προχωρήσει και ο σχεδιασµός τους, αναφέρουν πηγές στο «Εθνος της Κυριακής». Η κυβέρνηση επιδιώκει µέχρι το τέλος του έτους να έχουν δηµιουργηθεί 1.200 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ στο ΕΣΥ, ενώ σήµερα, µετά την επαναφορά όσων κλινών είχαν µετατραπεί εσπευσµένα σε εντατικές, το σύνολο των «καθαρών» κλινών ΜΕΘ αγγίζει τις 730. Εναν χρόνο πριν, στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ υπήρχαν συνολικά 565 κρεβάτια σε εντατικές.
  4. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει οριστικά να προχωρήσει σε συνεργασία µε τον ιδιωτικό τοµέα της υγείας αναφορικά µε διάφορες υπηρεσίες, κάτι που άλλωστε είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό. Ωστόσο η πανδηµία του κορονοϊού άλλαξε κάπως τις διαθέσεις των κυβερνητικών στελεχών -µεταφέρουν πηγές του «Εθνους της Κυριακής»-, αφού το ΕΣΥ θα συνεχίσει να έχει κυρίαρχο ρόλο στον τοµέα της υγείας, µε την υποστήριξη όµως κάποιων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τοµέα. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν µε αργές κινήσεις, κυρίως για να µην υπάρξουν αντιδράσεις από τους εργαζόµενους που ήδη έχουν διατυπώσει την απόλυτη διαφωνία τους µε την όποια παραχώρηση στον ιδιωτικό τοµέα, διαµηνύοντας µάλιστα ότι θα αντιδράσουν µε κάθε µέσο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι οι πρώτες συνεργασίες που αναµένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους µε ιδιώτες: η ανάθεση για κατασκευή συγκεκριµένων κτιρίων σε διάφορα νοσοκοµεία, τα οποία θα γίνουν από ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα παραδίδουν µε το κλειδί στο χέρι τα νέα τµήµατα και θα αποπληρώνονται µε µηνιαίες δόσεις µε τη µορφή leasing. Στο πλαίσιο αυτό θα τοποθετηθούν και διαγνωστικά συστήµατα στα νοσοκοµεία από ιδιώτες, οι οποίοι θα πληρώνονται ανά εξέταση από το ΕΣΥ. Η διαδικασία θεωρείται εύκολη και θα ξεκινήσει εντός του έτους, αφού υπάρχει ήδη το νοµικό πλαίσιο εδώ και χρόνια.
  5. Στα πρότυπα του εξωτερικού αλλά και του ιδιωτικού τοµέα της υγείας θα επιχειρηθεί να δηµιουργηθεί ένα νέο σύστηµα διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών. Τα σηµερινά Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) έχουν κριθεί ως µη λειτουργικά και µη αποτελεσµατικά για το ΕΣΥ, αφού οι εργαζόµενοι µοιράζονται ανάµεσα στα περιστατικά που χρήζουν άµεσης βοήθειας και των κλινικών. Γι’ αυτό και ο διαχωρισµός των ΤΕΠ από το υπόλοιπο νοσοκοµείο θεωρείται βέβαιο ότι θα προωθηθεί άµεσα. Αυτή είναι, εξάλλου, και η εισήγηση πολλών παραγόντων του υπουργείου Υγείας αλλά και στελεχών της κυβέρνησης, ενώ στη σχετική ρύθµιση φαίνεται ότι συµφωνούν και οι εργαζόµενοι.

Στοχευμένες προσλήψεις
Ηδη το έδαφος πάντως προετοιµάζεται εδώ και καιρό, αφού και οι προσλήψεις που θα γίνουν το επόµενο διάστηµα στα ΤΕΠ θα είναι στοχευµένες, προκειµένου όσοι ενταχθούν στο νέο σύστηµα διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών να είναι εργαζόµενοι αποκλειστικά στον τοµέα αυτό. Ταυτόχρονα η ρύθµιση που είχε γίνει από την προηγούµενη κυβέρνηση για εξειδικεύσεις γιατρών στην επείγουσα ιατρική συµβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Στόχος είναι να γίνεται διαλογή των περιστατικών από ειδική οµάδα γιατρών και νοσηλευτών, σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα µε τη βαρύτητα της κατάστασης, ώστε στη συνέχεια οι πάσχοντες να διανέµονται µε βάση τις ανάγκες τους. Η διαχείριση των περιστατικών θα γίνεται σε ειδικό χώρο που θα δηµιουργηθεί στην είσοδο των σηµερινών ΤΕΠ -µε βάση τουλάχιστον τα όσα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση- και θα θυµίζει τη διαχείριση που γίνεται µε τον κορονοϊό στις εισόδους των νοσοκοµείων. Αλλωστε η εµπειρία µε τον Covid έδειξε ότι οι ασθενείς που περνούν την είσοδο ενός νοσοκοµείου θα πρέπει πρώτα να περνούν από «φίλτρο» πριν καταλήξουν να αναµειχθούν µε τους υπόλοιπους πάσχοντες ή τους εργαζόµενους. Κυρίαρχο ρόλο στα επείγοντα θα παίξει και το ΕΚΑΒ, δεδοµένου ότι έχει ενσωµατώσει όλες τις υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και διαθέτει όλες τις σύγχρονες ψηφιακές δοµές για την παρακολούθηση όλων των µονάδων υγείας της χώρας. Μετά την εισαγωγή των περιστατικών στα ΤΕΠ, θα γίνεται διανοµή των ασθενών µε βάση την πάθηση, ενώ η νοσηλεία µπορεί να γίνεται και σε άλλο νοσοκοµείο από αυτό που επισκέφθηκε αρχικά ο πάσχων.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις