Νέα κρούσματα καταγράφηκαν το Σάββατο στο Πευκί Ευβοίας (7) και στην Πάργα (1). Ολοι οι φορείς του ιού είναι Σέρβοι
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η χώρα σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό και το κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει εκ νέου τροχοπέδη για την απρόσκοπτη πορεία της Ελλάδας σε μια κανονικότητα. Τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία ήταν, ωστόσο, αναμενόμενα κι αναπόφευκτα, τα «ορφανά» που εντοπίζονται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και η χαλάρωση των συμπατριωτών μας, που έχουν μπει σε καθεστώς καλοκαιρινής... λειτουργίας είναι οι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία κι αναγκάζουν την κυβέρνηση να ανοίξει το συρτάρι και να βγάλει τη λίστα με τα μέτρα.
Στις πύλες εισόδου έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου που άνοιξαν τα σύνορα 196 κρούσματα σε σύνολο 326 με τα περισσότερα να εισέρχονται από τον Προμαχώνα. Γι αυτό και το πρώτο μέτρο που πάρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν ο πιο ενδελεχής κι αυστηρός έλεγχος στον μεθοριακό σταθμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Ετσι λοιπόν, από την προσεχή Τρίτη (14 Ιουλίου), όσοι εισέρχονται, για μη ουσιώδεις λόγους, από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα νωρίτερα, είχαν κλείσει τα σύνορα για τους Σέρβους τουρίστες, με τη ζημιά πάντως να έχει γίνει, καθώς αρκετοί πολίτες της χώρας εισήλθαν στην Ελλάδα όντας φορείς του ιού και τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν, βγήκαν προφανώς θετικά και σκόρπισαν ανησυχία.
Το επόμενο 48ωρο είναι εξόχως κρίσιμο σε ό,τι αφορά στη διασπορά των κρουσμάτων. Εκτός από τα εισαγόμενα περιστατικά, αύξηση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και στα εγχώρια κρούσματα. Από τα 326 περιστατικά κορονοϊού, τα 131 είναι εγχώρια. Τα περισσότερα εντοπίζονται στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα αρνητικά πρωτεία στα θετικά κρούσματα του ιού. Συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται και στην Καστοριά και στη Λάρισα.
Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και «φωνάζουν» ότι η όποια διασπορά παρατηρείται συσχετίζεται με τη χαλαρότητα των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των μέτρων.
Γι αυτό λοιπόν, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας μετά την τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου, ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.
Ο χάρτης των κρουσμάτων - Ανησυχία για Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Καθημερινά, προστίθενται νέες περιοχές στον χάρτη καταγραφής των κρουσμάτων με την τελευταία «πηγή» να είναι το Πευκί όπου βρέθηκαν επτά θετικοί Σέρβοι τουρίστες. Λίγο νωρίτερα είχε βγει θετική κι άλλη μια γυναίκα στην Πάργα. Πρόκειται για μία 27χρονη Σέρβα η οποία μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο καραντίνας στην Πρέβεζα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η γυναίκα βρισκόταν στην Πάργα για διακοπές, ενώ νωρίτερα είχε υποβληθεί σε τεστ σε σημείο εισόδου της χώρας. Το τεστ ήταν θετικό και παρά το γεγονός ότι είναι ασυμπτωματική, μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο καραντίνας όπου θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες.
Μεταξύ άλλων, συναγερμός έχει σημάνει σε Θάσο, Κέρκυρα, Αιδηψό, Κάρπαθο, Σύρο, Χαλκιδική. Η γεωγραφική κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων κατέδειξε ότι ομαλοποιείται η κατάσταση στην Ξάνθη, ενώ κρούσματα καταγράφηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Ημαθίας.
Αυτό που προκαλεί όμως προβληματισμό κι ανησυχία είναι η επάνοδος σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο διήμερο καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά που καταγράφονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Χθες, Παρασκευή, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα στην Αττική και οκτώ στη Θεσσαλονίκη, ενώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχαν δηλωθεί επτά και έξι περιστατικά, αντίστοιχα. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι κάποια εξ αυτών είναι «ορφανά» κρούσματα γεγονός που καθιστά αδύνατη την ιχνηλάτησή τους.
Πηγή: Ethnos.gr