Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 20:37

Ελπιδοφόρος για Κυπριακό και Αγία Σοφία: Η Τουρκία διακατέχεται από το σύνδρομο του κατακτητή

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στην 46η επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος καταδίκασε την αδιαλλαξία που επιδεικνύει χρόνια τώρα η Τουρκία για το Κυπριακό ζήτημα

Δυναμική παρέμβαση για το Κυπριακό και την Αγία Σοφία, έκανε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ της Νέας Υόρκης, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την επικράτηση της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στη μαρτυρική Κύπρο και πέρασαν στην αιώνια ζωή χωρίς να δουν την εκπλήρωση όλων αυτών για τα οποία αγωνίστηκαν, αναφέρθηκε στην «Τουρκία που διακατέχεται από την νοοτροπία του κατακτητή», πιστεύει στο σπαθί του κατακτητή, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής φέρνει στο προσκήνιο, με έντονο τρόπο εθνικά θέματα, για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια στην Αμερική, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα

Στην 46η επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος καταδίκασε την αδιαλλαξία που επιδεικνύει χρόνια τώρα η Τουρκία για το Κυπριακό ζήτημα, τονίζοντας ότι το Κυπριακό αφορά όχι μόνο στον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά σε ολόκληρο τον Ελληνισμό σε όλη την οικουμένη.
«Ακόμη και οι πέτρες της Κύπρου θα σηκωθούν και θα φωνάξουν για αυτή την αδικία που έγινε, για το τόσο αίμα που χύθηκε και άδικα, για τον τόσο πόνο τόσων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, τους τάφους των πατέρων τους, τις εκκλησίες τους, τα σπίτια τους, ζωντανούς και νεκρούς», υπογράμμισε.

«Η Τουρκία, συνέχισε, διακατέχεται από την νοοτροπία του κατακτητή. Πιστεύει στο σπαθί του κατακτητή, ομνύει διαχρονικά στο δίκαιο του κατακτητή και αυτή ακριβώς η προσέγγιση την οδήγησε στην εισβολή στο ανεξάρτητο γειτονικό κράτος της Κύπρου, του οποίου το βόρειο τμήμα κατέχει παράνομα μέχρι και σήμερα. Η ίδια προσέγγιση την οδήγησε στην απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, διότι κάποιοι λαοί αφήνουν το αποτύπωμά τους στην ιστορία γιατί κατέλαβαν με το σπαθί κάποια μνημεία και κάποιοι άλλοι αφήνουν ένα τελείως διαφορετικό αποτύπωμα γιατί χτίζουν μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού και δημιουργούν πολιτισμό, και δεν καταλαμβάνουν άλλα μνημεία που έχτισαν άλλοι με το δίκαιο του σπαθιού».

«Δεν είναι δυνατόν», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, «να σιωπήσουμε μπροστά στην αδικία, δεν είναι δυνατόν να μένουμε βουβοί όταν βλέπουμε την ιστορία των εθνών να γράφεται με αίμα. Το άδικο θα μας πνίξει, αλλά δεν θα μας σκοτώσει και δεν θα μας κλείσει το στόμα γιατί άλλα έθνη γράφουν τις σελίδες της ιστορίας τους με το δικό τους αίμα και άλλα με το αίμα των άλλων».

Ο Αρχιεπίσκοπος θυμήθηκε και την ιστορία της δικής του οικογένειας και χαρακτήρισε τον εαυτό του πρόσφυγα, καθώς αναγκάστηκε να ζει με την οικογένειά του και πολλά άλλα μέλη του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, να την εγκαταλείψει μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο .
«Ως Κωνσταντινουπολίτης είμαι μάρτυρας του τι υπέφερε ο κωνσταντινουπολίτικος Ελληνισμός όταν ξεκίνησε το Κυπριακό και όταν εξελίχθηκε με την εισβολή στη Βόρεια Κύπρο» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε:

«Είμαι και εγώ πρόσφυγας, όταν αναγκαστήκαμε οικογενειακώς μετά το Κυπριακό να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας την Κωνσταντινούπολη, μικρό παιδί και να φύγω, να πουλήσουμε το σπίτι μας τα πάντα μας και τις τσάντες μας και με τα ρούχα μας ότι είχαμε να πάμε στην Ελλάδα πρόσφυγες να αρχίσουμε από την αρχή μία ζωή. Γιατί; Διότι κάποιοι λαοί όπως είπα διακρίνονται στην ιστορία διότι κατέλαβαν με το σπαθί τους κάποια μνημεία και κάποιοι άλλοι λαοί διακρίνονται στην ιστορία διότι χτίζουν μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού και δημιουργούν πολιτισμό όχι να καταλαμβάνουν άλλους πολιτισμούς και μνημεία που έχτισαν άλλοι το δίκαιο του σπαθιού και με το δίκαιο του αίματος του αδικοχαμένου και του αδικοχυμένου».

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 22:27

Σχετικά Άρθρα

  • Αυγερινοπούλου: Χριστουγεννιάτικες ευχές στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο
    Αυγερινοπούλου: Χριστουγεννιάτικες ευχές στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο

    Η συνάντηση στην Αμερική για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων

    Ευχετήρια επιστολή, για τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, απέστειλε η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο. Η κα. Αυγερινοπούλου απηύθυνε εγκάρδιες ευχές για έτη πολλά και ευλογημένα, ώστε µε υγεία και δύναμη να τελεί το εθνοσωτήριο έργο του για την Ομογένεια της Αμερικής και όχι µόνο.

    Όπως υπογράμμισε στο μήνυμά της, είναι συγκινητικό το έργο που τελεί στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με καλοσύνη και ζεστασιά, το οποίο έχει στεφθεί με εκτίμηση και μεγάλη αποδοχή από τους πιστούς των κοινοτήτων ανά την Αμερική, τους εκπαιδευτικούς και από τη νεολαία καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων του Ελληνικού Κολεγίου της Βοστώνης στην Ελλάδα. Μια συνεργασία η οποία έχει βαθιές ρίζες και σημαντικό αποτύπωμα ως προς τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια, την εξοικείωσή των νέων με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τον Σεπτέμβριο είχε συνάντηση με τον κ.κ. Ελπιδοφόρο, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Νέα Υόρκη και της εκπροσώπησης της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης που έλαβε χώρα εντός της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Συνόδου Κορυφής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    Στην συνάντησή τους κυριάρχησαν τα θέματα εκπαίδευσης και κυρίως η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκαν οι δυνατότητες υλοποίησης προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, αλλά και υποτροφιών που θα βοηθήσει τις νεότερες γενιές στην εξοικείωσή τους με τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία, αλλά θα δώσει και την ευκαιρία σε παιδιά της χώρας μας να βρεθούν στην Αμερική, με ανάλογα προγράμματα εκπαίδευσης, και να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων.

    Αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και του Σεβ. Αρχιεπισκόπου αποτέλεσε δε και το ζήτημα της κλιματικής κρίσης που ήταν, άλλωστε, και το βασικό αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής. Η κα Αυγερινοπούλου υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά μια από τις σημαντικότερες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα, ενώ, κατά την συζήτησή τους, επιβεβαιώθηκε η σύνδεση του περιβαλλοντικού προβλήματος με την εκκλησιολογική διάσταση.

    Ειδικότερα σημεία συζήτησης αποτέλεσαν, τέλος, το αξιέπαινο φιλανθρωπικό έργο της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς και ο σημαίνων ρόλος της Αρχιεπισκοπής στην προώθηση της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης και της παράδοσης στις ΗΠΑ, η οποία, μάλιστα, έχει εισέλθει στην νέα 100ετηρίδα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στην Ηλεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Δήμου Πηνειού
    Στην Ηλεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Δήμου Πηνειού

    Επίτιμος Δημότης του Δήμου Πηνειού ανακηρύχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου κ. Ανδρέα Μαρίνου.

    «Μεγάλη μέρα για τον Δήμο» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος ο οποίος μαζί με τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο και κληρικούς της Ι.Μ. υποδέχθηκε στις 10.15 π.μ στο Δημαρχείο στο κτίριο Σισίνη, τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη ,τον ιερολογιώτατο αρχιδιάκονο π. Διονύσιο Παπίρη και την νέα Διευθύντρια του Ιονικού Χωριού κ. Μαρίνα Φλωράτου.

    Ο Δήμαρχος στη συνέχεια παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας, του προέδρου του ΔΣ κ. Σπ. Βασιλείου, του προέδρου του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δ.Βασιλόπουλου, των Αντιδημάρχων και συνεργατών του είχε στο γραφείο του σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο πρώην Δήμαρχος κ. Κώστας Λούρμπας, χάρισε στον κ.κ. Ελπιδοφόρο μια καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου του για την ιστορία της Γαστούνης ενώ ο Σεβασμιώτατος χάρισε στον Δήμαρχο εικόνα του Χριστού Σπορέως.

    Στη συνέχεια πεζή κατευθύνθηκαν στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου.

    Ο πρόεδρος του ΝΠ.Πολιτισμού κ. Δ. Βασιλόπουλος ανέγνωσε το βιογραφικό του υψηλού προσκεκλημένου και ακολούθησε η ανάγνωση της απόφασης του ΔΣ περί ανακήρυξης από τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Σπ. Βασιλείου.

    Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Πηνειού τόνισε μεταξύ άλλων: «Σας καλωσορίζω στον όμορφο τόπο όπου οι σεβαστοί πρόγονοί μας, πριν από εκατό χρόνια, βίωσαν τον πόνο του ξεριζωμού. Εκατοντάδες πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες, εγκαταστάθηκαν στη σημερινή έδρα του Δήμου μας, τη Γαστούνη , το Βαρθολομιό, τη Λυγιά, αλλά και τη Γλύφα, εκεί όπου εδρεύει το «Ιονικό Χωριό».

    Η θεόπνευστη διακονία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η παραθαλάσσια κατασκηνωτική όαση, το κέντρο αναψυχής και εντρύφησης στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, που οραματίστηκε και ίδρυσε η εμβληματική προσωπικότητα, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, συμπλήρωσε επιτυχώς 50 χρόνια λειτουργίας προσφέροντας θεάρεστο έργο σε χιλιάδες ελληνόπουλα της Αμερικής. Γνωρίζουμε Σεβασμιώτατε ότι ο οραματικός σχεδιασμός σας για την δεύτερη πεντηκονταετία, λαμπρύνει την πορεία αυτού του χώρου που αποτελεί τον ομφάλιο λώρο της ομογένειας με την μητέρα πατρίδα».

    Ο Δήμαρχος του γνωστοποίησε στη συνέχεια την απόφαση του ΔΣ για ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη και του παρέδωσε συμβολικό δώρο τόσο για τον ίδιο όσο και για την μητέρα του κ. Κωνσταντίνα που τον συνοδεύει στην Ηλεία αλλά δεν ήταν παρούσα λόγω καύσωνα στην εκδήλωση.

    Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον κ. Ανδρέα Μαρίνο για την προσφώνηση και αποδέχθηκε ιδιαίτερα συγκινημένος την ανακήρυξή του, την οποία του παρέδωσε ο πρόεδρος του ΔΣ. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε εκτενή αναφορά στο θεάρεστο έργο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Τέλος ευχαρίστησε για την υποδοχή τόσο τον Μητροπολίτη Ηλείας όσο και τον Δήμαρχο Πηνειού.

    Στην εκδήλωση ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου σε Επίτιμο Δημότη Πηνειού παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ηλείας π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, κληρικοί της Ι.Μ Ηλείας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Γ. Σωτηρόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου κ. Σ. Πολίτης, πρώην Δήμαρχοι, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου κ. Π. Γιαννάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Δημάρχου κ. Γ. Καραστέργιος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, εργαζόμενοι του Δήμου κ.α.

    Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας όπου τον υποδέχθηκε και τυπικά ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος Β΄. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος δεν έκρυψε την χαρά του για την επίσκεψη στην έδρα της Μητροπόλεως και στάθηκε στην αίθουσα συναντήσεων του πρώτου ορόφου, όπου υπάρχουν τα πορτρέτα των Μακαριστών Μητροπολιτών Ηλείας.

    Στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας έγινε και η συνάντηση με το δήμαρχο Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε στην πόλη τον Σεβασμιώτατο και μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για το έργο και την προσωπικότητά του. Επιπλέον πρότεινε να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι τοπικοί θεσμοί να θεσμοθετήσουν συνεργασίες με την Εκκλησία της Αμερικής, όπως και το Συνεδριακό Κέντρο που διαθέτει η Εκκλησία της Αμερικής στην Ηλεία να μπορέσει να ενταχθεί στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή.

    Ο Δήμαρχος Πύργου πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής το αναμνηστικό δώρο του Δήμου καθώς και τις τρεις ιστορικές εκδόσεις του: Τη συμβολή της Ηλείας στην Επανάσταση του 1821, το λεύκωμα που αναφέρεται στην Αρχαία Φειά και την τελευταία έκδοση με τίτλο «Φράγκοι και Βυζαντινοί στην Ηλεία».

    Elpidoforos 2

    Elpidoforos 3

    Elpidoforos 4

    Elpidoforos 5

    Elpidoforos 6

    Elpidoforos 7

    Elpidoforos 8

    Elpidoforos 9

    Elpidoforos 10

    Elpidoforos 11

    Elpidoforos 12

    Elpidoforos 13

    Elpidoforos 14

  • Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στην Γλύφα
    Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στην Γλύφα

    Στο επίσημο δείπνο για τους εορτασμούς των 50 ετών λειτουργίας του Ιονικού Χωριού στην Γλύφα, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, παραβρέθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

    Η Δρ. Αυγερινοπούλου, η οποία σπούδασε και εργαζόταν επί μια δεκαετία στις Ηνωμένες Πολιτείες και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους Ηλείους της Αμερικής, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Ελπιδοφόρο για την σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψήφιση νομοσχεδίου που θα καταργεί όλα τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Πρόκειται για μια ρεαλιστική, όπως υπογράμμισε, προοπτική, ώστε να μπορούν οι απόδημοι Έλληνες να ασκούν εξ αποστάσεως το εκλογικό τους δικαίωμα, αίροντας τους ως σήμερα δυσανάλογους περιορισμούς άσκησης του δικαιώματός τους.

    Παράλληλα, συνομίλησαν για θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, των δασών, της πανίδας, των υδάτων και του τοπίου που βρίσκεται στην «καρδιά» της χριστιανοσύνης. Η Ηλεία Βουλευτής επεσήμανε ότι οι άγιοι της Εκκλησίας υποδεικνύουν σε όλους μας το αυθεντικό περιβαλλοντικό και οικολογικό – εκκλησιαστικό φρόνημα, ήτοι τη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος ως θείου δημιουργήματος και ως εκ τούτου τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι κατά βάσιν πνευματικά. Ειδικότερο σημείο συζήτησης αποτέλεσε δε η προβολή στις ΗΠΑ του δίκαιου αιτήματός της Ελλάδα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Σε ό,τι αφορά στην λειτουργία του Ιονικού χωριού στην περιοχή της Γλύφας, η Ηλεία Βουλευτής ευχαρίστησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής- που έχει εισέλθει στην νέα 100ετηρίδα- καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για την στήριξή του και για το όραμά για την επόμενη πεντηκονταετία, για μια από τις σημαντικότερες, όπως την έχει χαρακτηρίσει, διακονίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που από το 1970, κάθε χρόνο, φιλοξενεί εκατοντάδες Ελληνοαμερικανούς έφηβους και συνοδούς, προσφέροντας μοναδικές υπηρεσίες στις νεότερες γενιές και συμβάλλοντας στην εξοικείωσή τους με τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

  • Συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου: «Άρρηκτη η σχέση» της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής
    Συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου: «Άρρηκτη η σχέση» της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

    Το θέμα της παρουσίας του Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «τουρκικού σπιτιού» θεωρείται λήξαν μετά και την 45λεπτη συνάντησή τους - Τι συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στη Νέα Υόρκη

    Σε γαλήνιες θάλασσες πλέει και πάλι η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ξεπερνώντας τη φουρτούνα που προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Υόρκη στις αρχές της εβδομάδας, παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του ηγέτη των ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

    Η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να αναγνωρίσει δημόσια χθες την «οδύνη» που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς ομογενείς, μαζί με την αμηχανία σε Αθήνα και Λευκωσία, σήμανε τη λήξη μιας αιφνίδιας κρίσης, που ξέσπασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εξηγώντας πως η παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής», ο κ. Ελπιδοφόρος ξεκαθάρισε ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του», αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο της προσωπικής του συμμετοχής στην τουρκική εκδήλωση.

    Με αυτά τα δεδομένα, η αλλαγή κλίματος μετά και το «mea culpa» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έγινε -από νωρίς χθες- αισθητή στην Αθήνα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε ως «απολύτως επεξηγηματική» τη δήλωση του κ. Ελπιδοφόρου, προσθέτοντας ότι «όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν», εντός, εκτός και επί τα αυτά στην Νέα Υόρκη.

    «Το να είσαι, τώρα, με τον Αρχηγό ενός Κράτους που δεν αναγνωρίζεται στην ίδια εκδήλωση, θα μπορούσε και να αποφευχθεί», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Οικονόμου, απαντώντας, την ίδια ώρα -για το εάν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παραμένει ευθυγραμμισμένος με την ελληνική πλευρά- πως «δεν υπάρχει αμφιβολία, παρά τα όσα ατυχή πράγματα μπορεί να συμβαίνουν».
    Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αποτυπωθεί πλήρως η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προανήγγειλε από νωρίς χθες τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Ελπιδοφόρο, εξηγώντας ότι «επειδή το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού άλλαξε, δεν ξέρω αν θα πάει στο 'Ground Zero'. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν το επιτρέπει το πρόγραμμά του να το επισκεφθεί, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο».

    Εκτός από τους λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς που χρειάστηκαν κατά την απόσβεση της εστίας της κρίσης, ως τόπος για τη συνάντηση επελέγη τελικά η διπλωματική έδρα της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς λίγο μετά τις οκτώ (ώρα Ελλάδας), ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στα γραφεία της Μόνιμης ελληνικής Αντιπροσωπείας.


    Μάλιστα, στον προθάλαμο του γραφείου συνέπεσαν ο κ. Ελπιδοφόρος με τον CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, συζητώντας με τον Πρωθυπουργό σε φιλικό κλίμα, για να ακολουθήσει το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον προκαθήμενο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διάρκειας περίπου 45 λεπτών. Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα της Ομογένειας, αλλά και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Παράλληλα, αν και δεν κατέστη δυνατή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ground Zero, ο κ. Ελπιδοφόρος παρουσίασε προς τον κ. Μητσοτάκη το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, το οποίο είχε υποστεί σχεδόν ολοσχερή καταστροφή κατά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

    Επιπλέον, στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησαν ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα, αφήνοντας οριστικά πίσω την κρίση των προηγούμενων ωρών. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, άλλωστε, με γνώση του κλίματος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών σχολίασε ότι «το θέμα είναι λήξαν», κλείνοντας ερμητικά το σχετικό παράθυρο συζήτησης.

    Νωρίτερα, στην Αθήνα συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να επανέρχεται στο θέμα, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «ο κυβερνητικός χειρισμός του ζητήματος που δημιουργήθηκε με την συμμετοχή του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου σε τουρκική εκδήλωση είναι τουλάχιστον παιδαριώδης». «Καλό είναι ο κος Μητσοτάκης να καταλάβει ότι η παρουσία και οι συναντήσεις του σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να υπόκεινται σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες και σε παιχνίδια εσωκομματικών ισορροπιών», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

    Παρέμβαση για το ίδιο θέμα καταγράφηκε χθες και από πλευράς του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι «η στάση της κυβέρνησης έναντι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, είναι τουλάχιστον ακατανόητη και απρεπής». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό μέτωπο, ουδέποτε υπήρξε καρποφόρα για τον Ελληνισμό και τα συμφέροντά του. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα». Για το λόγο αυτό, «η ηγεσία της κυβέρνησης, αντί να οδηγεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σε θέση απολογούμενου για ένα «έγκλημα» που δεν διέπραξε, οφείλει να ζητήσει συγνώμη» σημείωσε ο ίδιος.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
  • Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου
    Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου

    Την ειλικρινή του λύπη για την οδύνη που άθελα του προκάλεσε στη κυπριακή κοινότητα και στο ποίμνιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Με δήλωση του, ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτίου της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή των δεινών που έχει επιφέρει η κατοχή στο νησί της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, κατανοεί τις αντιδράσεις και τον πόνο των ανθρώπων, καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν βιώσει τον ξεριζωμό.

    «Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι’ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

    Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

    Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

    Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Χωρίς τον Ελπιδοφόρο η δεξίωση της ομογένειας στον πρωθυπουργό
    Χωρίς τον Ελπιδοφόρο η δεξίωση της ομογένειας στον πρωθυπουργό

    Παραμένει η βαριά «σκιά» στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

    Μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Ground Zero» όπου οι δυο άνδρες θα συναντιούνταν, ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη στη δεξίωση της ομογένειας προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού. Η παράδοση θέλει τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να προσφωνεί τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη στη δεξίωση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να τού είχε ζητήσει να μην τον προσφωνήσει.

    Πάντως, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά την εκδήλωση διέρρευσε πως ενδεχομένως να γινόταν προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

    Σημειώνεται πως οι τόνοι έπεσαν κάπως μετά τη δήλωση με την οποία ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η παρουσία του στην τουρκική φιέστα δίπλα στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον επικεφαλής του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, προκάλεσε οδύνη στους «Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του».

    Ολόκληρη η δήλωσή του:

    «Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

    Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

    Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

    Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ANAMNISEIS.NET/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΑΣ

  • Στα εγκαίνια «Τουρκικού Κέντρου» ο Ελπιδοφόρος - Φωτογραφήθηκε με Ερντογάν και Τατάρ
    Στα εγκαίνια «Τουρκικού Κέντρου» ο Ελπιδοφόρος - Φωτογραφήθηκε με Ερντογάν και Τατάρ

    Αντιδράσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων

    Το παρών στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη, που έγιναν χθες παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο και έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    «Συγχαίρω τον πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, (που έκανε) μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες. Όπως πάντα, επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter.

    I congratulated Pres. Erdogan on the opening of the Turkevi Center, together with UN SG Guterres. As always I insist on the importance of the Ecumenical Patriarchate, the re-opening of the Halki Theological School, and supporting the rights of religious minorities of Turkey.

    — Elpidophoros (@Elpidophoros) September 20, 2021

    Αντιδράσεις

    Η παρουσία του Ελπιδοφόρου προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα πιστών, κυρίως στην Κύπρο, αλλά και ομογενείς, καθώς στην ίδια εκδήλωση παρέστη και ο ηγέτης των Τουρκικυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

    Η τουρκική πλευρά μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία όπου διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο ίδιο πλάνο με τον Τατάρ και άλλους αξιωματούχους κατά το κόψιμο της κορδέλας στο Μανχάταν.

    “The Turkevi Center symbolizes our belief in the United Nations, multilateralism, justice and peace” https://t.co/kx98WKVPcI pic.twitter.com/KHEspUdifF

    — Turkish Presidency (@trpresidency) September 20, 2021

    Μεταξύ όσων αντιδρούν στην παρουσία του κ.κ. Ελπιδοφόρου είναι και η Αρμενική Οργάνωση ANCA.

    Shunned by the DC establishment (hawks, doves, and everyone in between) - desperately seeking allies - Erdogan recruits Azerbaijani diplomats, representatives of the illegal Turkish occupation force in Cyprus, and the Greek Orthodox Church for this staged photo op in NYC. pic.twitter.com/yX5CiYLvZD

    — ANCA (@ANCA_DC) September 20, 2021

    «Με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον να του έχει γυρίσει πλάτη (τα γεράκια, τα περιστέρια και όλοι ενδιάμεσα) – και ενώ αναζητά απεγνωσμένα συμμάχους – ο Ερντογάν στρατολογεί διπλωμάτες από το Αζερμπαϊτζάν, εκπροσώπους της παράνομης τουρκικής κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γι’ αυτή τη σκηνοθετημένη φωτογραφία στη Νέα Υόρκη» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με Ντόναλντ Τραμπ και Μάικλ Πενς στον Λευκό Οίκο - Όλο το παρασκήνιο
    Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με Ντόναλντ Τραμπ και Μάικλ Πενς στον Λευκό Οίκο - Όλο το παρασκήνιο

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και αρωγός και συμπαραστάτης ολόκληρου του Ελληνισμού

    Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου ήταν προγραμματισμένη με τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, η οποία διήρκεσε, περίπου, 30 λεπτά. Τον κ. Ελπιδοφόρο συνόδευε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

    Μόλις ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πληροφορήθηκε την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε αμέσως στο γραφείο του για να συζητήσουν, παρουσία του αντιπροέδρου, αλλά και του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, όπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για περίπου 15 λεπτά.

    elpidoforos2.jpg
    Αρχιεπισκοπή Αμερικής

    Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και τους έντονους προβληματισμούς του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και ειδικότερα για την κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων. Μάλιστα, ο κ. Τραμπ υπογράμμισε στον κ. Ελπιδοφόρο ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις που απαιτούνται.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής του έθεσε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και κυρίως στο ζήτημα της ανάγκης επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και αρωγός και συμπαραστάτης ολόκληρου του Ελληνισμού.

    Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump και τον Αντιπρόεδρο Pence στον Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών».

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς