Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 07:33

Η Τουρκία σε ρόλο πειρατή: Απειλεί με NAVTEX, «προσευχές» και fake news

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Σε ρόλο «πειρατή», η Τουρκία του Ερντογάν άκουσε όσα της είπαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στις 13 Ιουλίου… και έκανε τα ακριβώς αντίθετα

«Αθώες» συμπτώσεις στην πολιτική δεν υπάρχουν, παρά μόνο αλληλουχίες γεγονότων που οδηγούν σε συμπεράσματα, ενίοτε δυσάρεστα. Πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που καυχιέται πως «ό,τι λέει, το κάνει», ακόμη και όταν αυτό το «ό,τι» έρχεται σε αντίθεση με… διεθνείς δικαιικούς κανόνες, κυριαρχικά δικαιώματα και σχέσεις καλής γειτονίας.

Σε ρόλο «πειρατή», η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η θεωρητικώς υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., άκουσε όσα της είπαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών έπειτα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες… και έκανε τα ακριβώς αντίθετα.

Τι την «παρότρυναν» να κάνει οι ΥΠΕΞ των «27»; Επί της ουσίας, δύο πράγματα: να ανακαλέσει την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και να σταματήσει να προκαλεί στη Μεσόγειο.

Και τι έκανε η Τουρκία; Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας το καθεστώς Ερντογάν έχει εκδώσει δύο NAVTEX (οδηγίες προς ναυτιλλομένους) προαναγγέλλοντας νέες προκλήσεις στη Μεσόγειο:

  • Την υπ’ αριθμόν 0950/20 για γεωτρητικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz στις 14 Ιουλίου (και για το διάστημα από 18 Ιουλίου έως και 18 Αυγούστου),
  • και την υπ’ αριθμόν 0977/20 για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης από το σεισμογραφικό ORUÇ REİS στις 21 Ιουλίου (και για το διάστημα από 21 Ιουλίου έως και 2 Αυγούστου).

Όσο για την τεμενοποίηση της Αγίας Σοφίας, πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ισλαμική προσευχή που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα εκεί στις 24 Ιουλίου.

«Πες μου τι είναι αυτό που σε ενοχλεί για να το κάνω»: αυτή είναι η στάση που κρατάει η Τουρκία επί της ουσίας απέναντι στην Ε.Ε. Είχε φανεί, άλλωστε, και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού οι Ζοζέπ Μπορέλ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα στις 6 Ιουλίου. Ήταν τότε που ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιτέθηκε ανοιχτά στην Κύπρο αλλά και στη Γαλλία, προτού εν συνεχεία δώσει δώρο στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής ένα τουρκικής παραγωγής αντισηπτικό ονόματι «BOREL», με τους αναλυτές τότε στην πλειονότητά τους να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το τουρκικό «πεσκέσι». «Η διαβολή και το πεσκέσι τουρκικά πράγματα», που θα έλεγε και ένας παλαιός Γάλλος ελληνιστής, ο Βικτόρ Μπεράρ.

Οι ένοχες συμπτώσεις

Από τις αρχές του μήνα ωστόσο θα ακολουθούσαν πολλά:

  • Η NAVTEX της 14ης Ιουλίου για νέες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (η εκδοθείσα μόλις λίγες ώρες έπειτα από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών της 13ης Ιουλίου), μια NAVTEX την οποία ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρίστοφερ Μπούργκερ, θα επέκρινε ως «λάθος μήνυμα» από την πλευρά της Τουρκίας.
  • Η κίνηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να «κάψει» - επίσης στις 14 Ιουλίου - την απόπειρα γερμανικής διαμεσολάβησης στα ελληνοτουρκικά, αποκαλύπτοντας τη συνάντηση (μεταξύ Σουρανή, Καλίν, Χέκερ) που είχε προηγηθεί στο Βερολίνο στις 13 Ιουλίου.
  • Και η NAVTEX της 21ης Ιουλίου για τουρκικές σεισμογραφικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου.

Αυτή η τελευταία τουρκική NAVTEX της 21ης Ιουλίου εκδόθηκε, διόλου τυχαία, την ώρα που βρισκόταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα, λες και η Τουρκία ήθελε να στείλει έτσι ένα μήνυμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Βερολίνο. Εκδόθηκε όμως και λίγες ώρες αφότου οι «27» ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε έναν «ιστορικό συμβιβασμό» συνολικού ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για το ταμείο ανάκαμψης της Ένωσης στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού. Σαν η Τουρκία να ήθελε να στείλει παράλληλα ένα μήνυμα και στην ΕΕ συνολικά… Είναι τις ευρωπαϊκές αποφάσεις άλλωστε που αγνοεί όταν ανακοινώνει νέες έρευνες στη Μεσόγειο.

«Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητάμε για τη μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. Όμως, δυστυχώς, η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ' οιονδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες…», θα δήλωνε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 21 Ιουλίου από την Αθήνα, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Οι τουρκικές κινήσεις στη Μεσόγειο συμπίπτουν όμως χρονικά (διόλου τυχαία) και με τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς παράλληλα πυκνώνουν τα σύννεφα μιας επαπειλούμενης σύρραξης γύρω από τη Σύρτη, με τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις του GNA από τη μία πλευρά να δείχνουν σαν να προετοιμάζονται για επίθεση και την Αίγυπτο του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από την άλλη να δηλώνει έτοιμη ακόμη και για στρατιωτική εισβολή εάν απειληθούν οι κόκκινες γραμμές της (Σύρτη, αλ Τζούφρα). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις 21 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε τη στάση της Αιγύπτου στο λιβυκό ως «αμυντική».

Αψηφώντας εταίρους και συμμάχους, η Τουρκία του Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά προκαλώντας. Κάπως έτσι, ίσως να εκτιμά ότι πετυχαίνει πολλά: δοκιμάζει τα ελληνικά αντανακλαστικά και εμφανίζεται αποφασιστική στα μάτια της Ε.Ε., φανερώνοντας όμως έτσι και τον βαθμό στον οποίο είναι διατεθειμένη να εκβιάσει τους Ευρωπαίους (διεκδικώντας παράλληλα πολλά: την άρση της βίζας, ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό, μια νέα τελωνειακή ένωση, ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση Συρίας από… τουρκικές εταιρείες, το άδειασμα των Κούρδων, την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη κ.ά.).

Με το βλέμμα σε Λιβύη, Αίγυπτο και Ε.Ε.

Η Τουρκία όμως έτσι στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και προς την πλευρά της Αιγύπτου του Σίσι, λέγοντας στο Κάιρο ότι θα αναγκαστεί - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - να διαπραγματευτεί και με τους Τούρκους για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο. Ένα μήνυμα το οποίο συνοδεύεται και από το πολυδιαφημισμένο «δέλεαρ»-«τυράκι» ότι η αιγυπτιακή ΑΟΖ θα είναι μεγαλύτερη εάν το Κάιρο επιλέξει να καταλήξει σε συμφωνία πρώτα με την Τουρκία και όχι με την Ελλάδα, λες και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα προϊόν προς πώληση για όποιον προλάβει σε μια λογική τύπου first come first served. Κάπως έτσι, η Άγκυρα τρέχει να προλάβει και κάθε πιθανή πρόοδο στις συζητήσεις περί οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Όταν πρόκειται ωστόσο για την Αίγυπτο, τα τουρκικά μηνύματα έχουν παράλληλα και λιβυκή διάσταση. «Στρατιές» από έμμισθα τουρκικά trolls στο twitter προπαγανδίζουν εδώ και ημέρες, στον απόηχο της απόφασης του αιγυπτιακού κοινοβουλίου να δώσει το πράσινο φως στον Σίσι για μια στρατιωτική εμπλοκή στη γειτονική Λιβύη, ότι οι Αιγύπτιοι ετοιμάζονται να πολεμήσουν (και να «πεθάνουν») στο λιβυκό μέτωπο όχι για να προασπίσουν τη δική τους εθνική ασφάλεια αλλά για «χάρη της Ελλάδας».

Μέσα σε όλα αυτά, κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι και το ενδεχόμενο η Άγκυρα να θέλει να δημιουργήσει κάποιου είδους αντιπερισπασμό στη Μεσόγειο προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για νέες κινήσεις στο λιβυκό μέτωπο.

Παράλληλα βέβαια, το καθεστώς Ερντογάν-Μπαχτσελί στέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό, εντός των τουρκικών συνόρων. Το ισλαμοεθνικιστικό κατεστημένο προφανώς και θέλει να ενισχύσει το προφίλ του στα μάτια των ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους (οικονομία, προσφυγικό-μεταναστευτικό, καταστολή, πόλωση κ.ά.). Και αφού δεν μπορεί πια να πουλήσει προς άγραν ψήφων οικονομικές επιτυχίες όπως έκανε τη χρυσή περίοδο 2002-2007, πουλάει τσαμπουκά προς εσωτερικό εντυπωσιασμό ενάντια στην «κακή» Ελλάδα και στους «αγνώμονες» Ευρωπαίους, τσαμπουκά τον οποίο έρχεται να συνδυάσει χρονικά και με την πρώτη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία. Είναι σαφές ωστόσο σε όλους ότι ακόμη και το χαρτί της επανατεμενοποίησης της Αγίας Σοφίας κάποια στιγμή θα ξεφουσκώσει, ενδεχομένως νωρίτερα από όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος ο Ερντογάν.

Μέχρι τότε βέβαια, και με τους ραγδαίους ρυθμούς με τους οποίους τρέχουν οι τουρκικές προκλήσεις, θα έχουν γίνει εκ των πραγμάτων πολλά. Η Τουρκία ό,τι λέει το κάνει και αυτό που κάνει είναι να προκαλεί. Οι Ευρωπαίοι από την άλλη διεμήνυσαν μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προκαλεί τότε θα της επιβάλλουν κυρώσεις, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ μάλιστα να υπογραμμίζει ότι μπορεί σε μια τέτοια περίπτωση να ζητήσει και έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στα τέλη Αυγούστου…

Και αν κάποιους τους συμφέρει...

Σκεπτόμενος «προβοκατόρικα», θα μπορούσε ωστόσο κανείς να διερωτηθεί και το εξής: Μήπως είναι «προτιμητέα» μια ελληνοτουρκική κρίση σήμερα στο Καστελόριζο αντί για μια ακόμη χειρότερη ελληνοτουρκική κρίση αύριο κοντά στην Κρήτη. Μήπως το Καστελόριζο είναι κάτι που μπορεί να αντέξει-υποστηρίξει το καθεστώς Ερντογάν (όχι μόνο επιχειρησιακά λόγω της εγγύτητας στα τουρκικά παράλια αλλά και επικοινωνιακά, καταγγέλλοντας τις ελληνικές θέσεις ως μαξιμαλιστικές) αλλά και να αποδεχθούν ορισμένοι κύκλοι διεθνώς ως… αφορμή ή έναυσμα για μια «αναγκαία» απόπειρα συμβιβασμού όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά αλλά και ευρύτερα ως προς τις θαλάσσιες οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του έσπευσε πάντως να μιλήσει για «διαφιλονικούμενα νερά» (disputed waters) όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τουρκική NAVTEX της 21ης Ιουλίου… Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει (έστω μονομερώς) στον ΟΗΕ ούτε συντεταγμένες, ούτε χάρτες με τα εξωτερικά όρια αυτού που η ίδια θεωρεί ελληνική υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο. Διότι την υφαλοκρηπίδα μπορεί να την έχεις εξ υπαρχής και αυτοδικαίως (εν αντιθέσει με την ΑΟΖ που πρέπει πρώτα να την κηρύξεις για να την έχεις) αλλά τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας δεν είναι πάντοτε εκ των προτέρων δεδομένα. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 156 του Ν 4001/2011» και «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι η μέση γραμμή μεταξύ των ελληνικών ακτών και των ακτών που είναι παρακείμενες ή αντικείμενες σε αυτές». Η Τουρκία ωστόσο έχει στην προκειμένη περίπτωση διαφορετική άποψη... την οποία και εμφανίζεται πια αποφασισμένη να επιβάλει. Με την ανοχή ή όχι της Δύσης, μένει να φανεί.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 10:08

Σχετικά Άρθρα

  • Ερντογάν: Θα κατασκευάσουμε χαλύβδινο θόλο και πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς
    Ερντογάν: Θα κατασκευάσουμε χαλύβδινο θόλο και πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

    Το πρόγραμμα ελικοπτέρων Gokbey της Τουρκίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 - 20 μονάδες θα παραδοθούν σε χερσαίες και εναέριες δυνάμεις

    Αν κάποιοι έχουν τον «σιδερένιο θόλο», η Τουρκία θα κατασκευάσει τον «χαλύβδινο θόλο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, αντίστοιχο του οποίου επιδιώκει να δημιουργήσει και η χώρα του. Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα αναπτύξει τις πυραυλικές ικανότητές της, κατασκευάζοντας η ίδια τον δικό της πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.
    Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στην τελετή παράδοσης στην τουρκική Χωροφυλακή του τουρκικής κατασκευής ελικοπτέρου γενικής χρήσης Gokbey από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ), η οποία την περασμένη εβδομάδα, στις 23 Οκτωβρίου, έγινε στόχος τρομοκρατικής ενέργειας. Η σημερινή τελετή είχε και έναν επιπλέον συμβολισμό, καθώς έλαβε χώρα ανήμερα της 101ης επετείου από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία.
    Σύμφωνα με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ελικοπτέρων Gokbey της Τουρκίας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 η παράδοση είκοσι συνολικά μονάδων, εκ των οποίων επτά στις Χερσαίες Δυνάμεις, τέσσερα στην Αεροπορία, τρία στη Χωροφυλακή, τρία στην Αστυνομία και τρία στην Ακτοφυλακή. Συνεχίζεται επίσης ο σχεδιασμός για την παραγωγή επιπλέον 57 ελικοπτέρων για τις ανάγκες του τουρκικού Ναυτικού. Ελικόπτερα του ίδιου τύπου προγραμματίζεται να παραδοθούν και στο υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε εναέρια ασθενοφόρα. Εκτιμάται ότι τα προσεχή χρόνια θα κατασκευαστούν περισσότερα από 100 ελικόπτερα του τύπου αυτού.

    Στην τελετή παράδοσης του πρώτου ελικοπτέρου, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία ήταν εξαρτώμενη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας από το εξωτερικό και βίωσε «τα οδυνηρά μειονεκτήματα» της εξάρτησης αυτής, όπως χαρακτηριστικά είπε, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο. «Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με απειλές και συνεχίστηκε με εμπάργκο, έδειξε τη σημασία μιας αυτάρκους αμυντικής βιομηχανίας για τη χώρα μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    «Σήμερα, το ποσοστό συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας έχει ξεπεράσει το 80%», το οποίο ήταν περίπου 20%, προσέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει γίνει μια αυτάρκης χώρα σε αυτόν τον τομέα με περισσότερα από χίλια εγχώρια προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας και χαρτοφυλάκιο έργων ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, με περισσότερες από 3.500 εταιρείες και περισσότερους από 90.000 εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία. Όπως ανέφερε, οι τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της TAI, έχουν πραγματοποιήσει το 65% όλων των πωλήσεων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών παγκοσμίως.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Θα αναπτυχθεί η οικονομία της Τουρκίας; 42 οικονομολόγοι απαντούν
    Θα αναπτυχθεί η οικονομία της Τουρκίας; 42 οικονομολόγοι απαντούν

    Η τουρκική οικονομία βαδίζει ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά, με τις προοπτικές της να παραμένουν ασταθείς ακόμη. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters που περιλάμβανε 42 οικονομολόγους, η ανάπτυξη αναμένεται να περιοριστεί στο 3,6% το 2026, ενώ η χώρα συνεχίζει την επίπονη προσπάθεια μείωσης του υψηλού πληθωρισμού.

    Οι οικονομολόγοι προβλέπουν βαθύτερη επιβράδυνση, ενώ η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει χαλάρωση του επιτοκίου πολιτικής κατά 250 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, με αναμενόμενες μειώσεις στα επιτόκια που θα φέρουν το πολιτικό επιτόκιο στο 42,5% το πρώτο τρίμηνο του 2025 και στο 35% το δεύτερο τρίμηνο.

    Σημαντικές αλλαγές διαφαίνονται και στον πληθωρισμό, με τις εκτιμήσεις να το φέρνουν στο 43,5% φέτος και στο 25,2% μέχρι το τέλος του 2025.

    Γιατί οι τουρκικές εταιρείες προτιμούν να επενδύουν στο εξωτερικό;

    Οι τουρκικές εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πιο σίγουρες αγορές. Παρά το χαμηλότερο κόστος κατασκευής μιας εγκατάστασης στην Τουρκία, η μετεγκατάσταση στο εξωτερικό μειώνει τα έξοδα αποστολής αγαθών και διευκολύνει την επέκταση.

    Το 2024, οι τουρκικές επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθαν σε 3,2 δισ. δολάρια, με 1,2 δισ. σε ακίνητα. Οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα και 3 δισεκατομμύρια δολάρια ως καθαρή επένδυση.

    Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των τουρκικών επενδύσεων στο εξωτερικό και των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία μειώνεται.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πυρά Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν τρομοκράτες στην Τουρκία - Τι είπε για το χτύπημα στην Άγκυρα
    Πυρά Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν τρομοκράτες στην Τουρκία - Τι είπε για το χτύπημα στην Άγκυρα

    Λάβρος κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας τες ότι χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στα εδάφη της Τουρκίας για ίδια συμφέροντα. Την ίδια ώρα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εταιρεία TUSAS στην Άγκυρα, την Τετάρτη 23/10, που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή για τα συμφέροντά τους και για την ασφάλεια του Ισραήλ.

    «Είναι πλέον γνωστό ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα και για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος που επέστρεφε από τη Ρωσία μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Είπε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία υπό τον ΟΗΕ για την επιβολή ολοκληρωμένου εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, καθώς οι εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τον Λίβανο συνεχίζουν να στοιχίζουν εκατοντάδες ζωές καθημερινά.

    Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο αριθμός των χωρών που υποστηρίζουν την έκκληση της Άγκυρας για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ αυξάνεται.

    «Ελπίζουμε να πετύχουμε σε αυτό ως Συμμαχία της Ανθρωπότητας και να ανοίξουμε την πόρτα για διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε.

    Τι είπε για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

    Σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση του PKK στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI) στην πρωτεύουσα Άγκυρα, η οποία σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 22, σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να «ξεριζώσει τελείως την τρομοκρατία στην πηγή της».

    Μετά την επίθεση, ο τουρκικός στρατός και η υπηρεσία πληροφοριών εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις PKK/YPG στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

    «Οι τρομοκράτες είναι μαριονέτες. Στόχος μας είναι μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «το PYD/YPG, το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας PKK, που προορίζεται να εγκαταλειφθεί, να απομονωθεί».

    Η τρομοκρατική ομάδα που «εκμεταλλεύεται την αστάθεια στη Συρία σπαταλά τις προσπάθειές της για να επιδιώξει την προστασία ορισμένων δυτικών χωρών», πρόσθεσε.

    Στην 40χρονη εκστρατεία τρομοκρατίας του εναντίον της Τουρκίας, το PKK - που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ - είναι υπεύθυνο για το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών.

    To PKK ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα

    Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα σε τουρκική αμυντική εταιρεία, την Τετάρτη 23/10, στην Άγκυρα.

    Σύμφωνα με το Reuters, το PKK σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εταιρεία TUSAS στην Άγκυρα, που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Δύο ήταν οι δράστες της επίθεσης - ένας άνδρας και μια γυναίκα -, οι οποίοι εισήλθαν με αυτόματα όπλα και εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) στην Άγκυρα, την Τετάρτη 23/10.

    Αμέσως οι υποψίες και οι έρευνες στράφηκαν στο PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια να δηλώνει αποφασισμένος να εξαλείψει την οργάνωση.

    Τελικά οι δύο δράστες ταυτοποιήθηκαν ως μέλη του PKK. ΣΥγκεκριμένα επρόκειτο για τη Μινέ Σεβτζίν Αλτσιτσέκ (Mine Sevjin Alçiçek) που ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη και τον Ali Örek, με την κωδική ονομασία «Rojger» που έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ

  • Τo PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα
    Τo PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα

    Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έλαβε χώρα σε τουρκική αμυντική εταιρεία, την Τετάρτη 23/10, στην Άγκυρα.

    Το PKK σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εταιρεία TUSAS στην Άγκυρα, που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Δύο ήταν οι δράστες της επίθεσης - ένας άνδρας και μια γυναίκα -, οι οποίοι εισήλθαν με αυτόματα όπλα και εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) στην Άγκυρα, την Τετάρτη 23/10.

    Αμέσως οι υποψίες και οι έρευνες στράφηκαν στο PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια να δηλώνει αποφασισμένος να εξαλείψει την οργάνωση.

    Τελικά οι δύο δράστες ταυτοποιήθηκαν ως μέλη του PKK. ΣΥγκεκριμένα επρόκειτο για τη Μινέ Σεβτζίν Αλτσιτσέκ (Mine Sevjin Alçiçek) που ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη και τον Ali Örek, με την κωδική ονομασία «Rojger» που έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

    «O αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί»

    Σαφές μήνυμα πως η Τουρκία θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» δόθηκε από το συμβούλιο ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την επομένη της επίθεσης υπό τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις και τα βήματα που έγιναν και πρέπει να γίνουν για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

    Όπως μετέδωσε το CNN Turk αναφέρθηκε ότι «η αυτοθυσία θα συνεχιστεί για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία και ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ η εγκαθίδρυση της «τρομοκρατίας» πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας».

    Υπενθυμίζεται ότι, ο Ερντογάν επέστρεψε εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη από το Καζάν, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.

    Στις πρώτες προτεραιότητες που τέθηκαν ήταν η αύξηση στο επίπεδο «απειλής» σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας σε σχέση με πιθανές επιθέσεις.

    «Θα πληρώσει αυτός που μας επιτέθηκε»

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται».

    Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε ως απεχθή την επίθεση: «Μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».

    Παράλληλα, επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».

    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κανένας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», πρόσθεσε και κατέληκε: «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα».

    Γιατί συγκάλεσε Συμβούλιο Ασφαλείας

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί την κορυφαία έκτακτη σύνοδο που καθοριζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των εσωτερικών και εξωτερικών απειλών της Τουρκίας. Με βάση το τουρκικό Σύνταγμα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπορούν να αναθεωρηθούν οι στρατιωτικές και πολιτικές στρατηγικές.

    Συζητούνται θέματα που απειλούν άμεσα την ασφάλεια της χώρας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια των συνόρων, οι εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις και οι εκθέσεις πληροφοριών. Οι σύνοδοι αυτές διεξάγονται μόνο σε κρίσιμες περιόδους που έχουν να κάνουν με την επιβίωση της χώρας και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε εμπιστευτική βάση.

    Αυτοί συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Στα Συμβούλια Ασφαλείας συμμετέχουν ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι του κράτους και σημαντικοί εκπρόσωποι της ασφάλειας και συγκεκριμένα:

    Πρόεδρος: Ο Πρόεδρος, ο οποίος προεδρεύει της συνόδου κορυφής, είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη συνεδρίαση και είναι η αρχή όπου λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις.

    Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Παρών στη σύνοδο κορυφής για την αξιολόγηση των στρατιωτικών στρατηγικών και των αμυντικών πολιτικών.

    Υπουργός Εσωτερικών: Παρέχει πληροφορίες για θέματα όπως η εσωτερική ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια των συνόρων.

    Υπουργός Εξωτερικών: Προβαίνει σε εκτιμήσεις σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις και τις εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια.

    Αρχηγός Γενικού Επιτελείου και Διοικητές Δυνάμεων: Παρέχουν πληροφορίες για τη στρατιωτική κατάσταση, τις επιχειρήσεις και τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο.

    Επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT): Παρέχει αναφορές πληροφοριών και αναλύσεις απειλών.

    Προεδρικός Διευθυντής Επικοινωνίας: Αναπτύσσει μια στρατηγική για την κοινοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται στο κοινό και την ανακοίνωσή τους στο διεθνές κοινό.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS
  • Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία
    Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία

    Αναχώρησε από το Καζάν της Ρωσίας προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί έκτακο συμβούλιο ασφαλείας στο (παλιό) αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με την άφιξή του από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.
    Το έκτακτο συμβούλιο γίνεται μετά την ένοπλη επίθεση χθες στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ), κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς.
    «Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται»
    Tην απεχθή, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση καταδίκασε ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ερντογάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

    Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».

    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».

    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κενάνας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», τόνισε.

    «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα: Ταυτοποιήθηκε ο ένας δράστης - «Είναι μέλος του PKK», λέει ο Τούρκος ΥΠΕΣ
    Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα: Ταυτοποιήθηκε ο ένας δράστης - «Είναι μέλος του PKK», λέει ο Τούρκος ΥΠΕΣ

    Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, ο άνδρας τρομοκράτης που πραγματοποίησε χθες την επίθεση στην τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία TAI στην Άγκυρα ταυτοποιήθηκε και πρόκειται για τον Αλί Ορέκ, μέλος του PKK. Η ταυτοποίηση της γυναίκας είναι ακόμη σε εξέλιξη.

    Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε το ταξίδι του στο Καζάν της Τουρκίας, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο κορυφής των BRICS μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά της TAI και επιστρέφει στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν αναμένεται να παραστεί στις κηδείες των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης.

    Ερντογάν: «Η τρομοκρατική επίθεση ενισχύει την αποφασιστικότητά μας»

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους διεθνείς ηγέτες που στάθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μας που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την προδοτική τρομοκρατική πράξη που διαπράχθηκε χθες στην Άγκυρα και για την αλληλεγγύη τους», δήλωσε ο Ερντογάν.

    Αναφερόμενος στην επίθεση που έπληξε την Αεροδιαστημική Βιομηχανία της Τουρκίας (TAI), ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. «Αυτή η ειδεχθής επίθεση ενίσχυσε περαιτέρω την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εξαλείψει την τρομοκρατία».

    Ποια είναι η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία ΤΑΙ;

    Η ΤΑΙ, το σημείο όπου έγινε η επίθεση, είναι το τεχνολογικό κέντρο στους τομείς του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της παραγωγής, της ολοκλήρωσης, της ανανέωσης αεροπορικών πλατφορμών στην Τουρκία. Η εταιρεία παράγει ανταλλακτικά για το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το Airbus A380 και το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος, το Airbus A400M. Επίσης, εκεί παράγονται τα πιο εξελιγμένα όπλα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, όπως το πολεμικό αεροπλάνο 5ης γενιάς το ΚAAN, το πρώτο drone της Τουρκίας, το ANKA, το εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος HURJET και τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ και GOKBEY.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS
  • Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία: Μέλος του ΡΚΚ ο ένας από τους δράστες - Ποια ήταν τα πέντε θύματα
    Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία: Μέλος του ΡΚΚ ο ένας από τους δράστες - Ποια ήταν τα πέντε θύματα

    Το ζευγάρι των τρομοκρατών είχε κάνει κατόπτευση του χώρου - Μια μηχανολόγος μηχανικός σκοτώθηκε ενώ πήγε να πάρει λουλούδια για την επέτειο γάμου και ένας οδηγός ταξί δολοφονήθηκε 45 λεπτά πριν την επίθεση

    Νέες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν ο άνδρας και η γυναίκα που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (TUSAŞ) φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
    Αν και επίσημα η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει ονοματίσει το ΡΚΚ ως την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από το χτύπημα, η κουρδική οργάνωση έχει ήδη ονοματιστεί από δύο υπουργούς, με το HaberTurk να μεταδίδει ότι ο άνδρας δράστης, που είχε γεννηθεί το 1992 στην περιοχή Beytüşşebap, ήταν μέλος του ΡΚΚ από το 2016, με το όνομά του, ωστόσο, να παραμένει άγνωστο.

    Όπως μεταδίδει η Hurryiet οι δύο δράστες είχαν πραγματοποιήσει κατόπτευση του χώρου πριν το χτύπημά τους, δημοσιεύοντας, μάλιστα, και μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να απεικονίζεται το ζευγάρι να κρατιέται χέρι-χέρι καταγράφοντας δήθεν αμέριμνο τα μέτρα ασφαλείας και τους χώρους της TUSAŞ.
    Κατά την εκδοχή που παρουσιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ η γυναίκα ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη.

    Τα πέντε θύματα

    Τα τουρκικα μέσα ενημέρωσης φέρνουν, επίσης, στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

    Πρόκειται για τους:
    • Zahide Güçlü, μηχανολόγος μηχανικός στην TUSAŞ
    • Cengiz Coşkun, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου στην TUSAŞ
    • Hüseyin Canmaz, εργαζόμενος στην TUSAŞ
    • Atakan Şahin Erdoğan, υπάλληλος ασφαλείας
    • Murat Arslan, ο οδηγός ταξί τον οποίο δολοφόνησαν οι τρομοκράτες προκειμένου να πάρουν το όχημα με το οποίο έφτασαν στην είσοδο της TUSAŞ

    Ειδικά για την Zahide Güçlü, η οποία ήταν μητέρα δύο παιδιών, έγινε γνωστό ότι έπεσε νεκρή τη στιγμή που είχε φτάσει στην πύλη των εγκαταστάσεων TUSAŞ για να πάρει τα λουλούδια που της είχε στείλει ο σύζυγός της καθώς γιόρταζε την επέτειο γάμου τους.

    Η κλοπή του ταξί

    Όσον αφορά την κλοπή του ταξί με το οποίο οι τρομοκράτες έφτασαν στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, αυτή έγινε περίπου 45 λεπτά πριν την επίθεση.

    Τουρκικά μέσα περιγράφουν ότι μπήκαν στο ταξί του Arslan και του είπαν «θέλουμε να πάμε στο κέντρο της Άγκυρας».

    Κάποια στιγμή του ζήτησαν να σταματήσει προκειμένου ο ένας εκ των δύο δήθεν να κάνει τσιγάρο, και τότε τον πυροβόλησαν. Στη συνέχεια έβαλαν το άψυχο κορμί του οδηγού ταξί στο πορτ μπαγκάζ και κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις της TUSAŞ

    «Τον πυροβόλησαν πισώπλατα» δήλωσε ο πατέρας του Arslan, ο οποίος ήταν πατέρας τριών παιδιών.

    Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας

    Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Άγκυρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους κι αποδόθηκε στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα από τις τουρκικές αρχές. «Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (...) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS
  • Ερντογάν: Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται
    Ερντογάν: Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται

    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες»

    Tην απεχθή, όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση καταδικάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία.
    Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».
    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».
    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κενάνας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», τόνισε.

    «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.

    Συμπλήρωσε ότι θα προσευχηθεί για τους τέσσερις νεκρούς της επίθεσης και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους 14 τραυματίες.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς